2017-08-22 13158 瀏覽
上年,一家人去奈良,與「志津香釜飯」擦身而過,甚感遺憾﹗ 當得知銅鑼灣登龍街開設了香港第一間的釜飯專門店,小妹就蠢蠢欲試了。這日中午,與小雞結伴同行,以解口舌之慾。 餐廳門口以搶眼的紅色神社鳥居為裝飾,且放有一個會自動噴蒸氣會打開蓋子的釜飯裝飾,展現出濃厚日本風情外,也挺切合餐廳的形象。餐廳內的佈置,以木色為主,面積不算大,但勝在簡約舒服,頗具心思。 釜飯,即日本傳統鍋飯也,以獨立小鍋,加入高湯、配料、米飯和調味料等製作而成,有點像港式煲仔飯。在日本奈良,釜飯是日常傳統的主食之一。師傅會預先熬煮好湯汁,備用放涼,讓湯汁更為出味。客人落單後,便把湯汁放入小鍋煲煮米飯約15分鐘,讓湯汁的味道融入米飯當中,再在飯上面放上時令新鮮食材,蓋上木蓋,直至把食材蒸熟,且讓米飯盡吸食材精華。 打開餐牌,選擇教人眼花撩亂。我們,集中注意力在包含漬物、煮物、冷盤、刺身、茶碗蒸、味噌湯、釜飯和生果的釜飯套餐上。經過一輪掙扎,終於有決定了﹗ 小雞說,這款茶杯,傾向中式化。不過,個人而言,與這兒的環境也蠻匹配的。 小雞的蟹盛釜飯$298,陣容鼎盛,率先打頭陣的有松葉蟹腳冷物和松葉蟹腳天婦羅。
上年,一家人去奈良,與「志津香釜飯」擦身而過,甚感遺憾﹗

小雞的蟹盛釜飯$298,陣容鼎盛,率先打頭陣的有松葉蟹腳冷物松葉蟹腳天婦羅

松葉蟹腳冷物,大廚預先把蟹腳剪開,吃時,只需用上專用的小鐵叉,就可輕易把蟹肉挑出,再蘸點柚子醋吃用。酸酸的柚子醋具有提鮮作用,蘸上後,蟹肉的鮮甜度大大提升,非常醒胃。

先冷後熱,接著,當然要趁熱,把剛炸起的葉蟹天婦羅,吃掉。蟹肉沾上薄身炸漿,炸至酥脆且香口,入口啖啖蟹肉,且不太油膩,非常好吃。

主角蟹盛釜飯出場了,還有蟹肉茶碗蒸蛋、味噌湯、白蘿蔔漬物和水果。釜飯是以木蓋子蓋著奉客,打開木蓋子,碩大的蟹蓋重重地把釜飯和配料覆蓋。味噌湯喝起來味道挺淡的,普通之作。

碩大的蟹蓋,徒有裝飾之用,增添視覺效果而矣﹗蟹蓋下,放有紅啡色蟹膏,以及大量蟹肉。蟹膏和蟹肉經過調味,味道帶點鹹香,配在粒粒圓潤香糯的白飯上。吃前,先把內裏的材料與白飯攪勻,再把木蓋蓋回飯鍋上,讓釜飯繼續在鍋中燜成鍋巴,也可讓飯鍋發揮保溫作用。

蟹籽蟹膏蟹肉釜飯鮮味洋溢,白飯非常濕潤,香氣十足,吃來軟硬適中。鍋邊的飯焦,不算太多,口感也較為硬實,沒有預期中的香脆口感和焦香。

蟹肉茶碗蒸蛋賣相精緻,材料除了有蟹鉗外, 還有蟹肉、黑松露、冬菇和蟹籽等。蒸蛋入口香滑細嫩,帶有淡淡黑松露香味,再加上蟹鉗味道鮮甜,且啖啖肉的,教人莫不垂涎三尺﹗

白蘿蔔漬物酸香清爽且多汁,建議可於吃完釜飯後才享用,清一清味蕾。

最後,當然還有水果讓客人清一下味蕾,哈密瓜清甜多汁,士多啤梨甜中帶酸,一甜一酸的味道,可幫助消化。

小妹,點來了奈良七盛釜$288,細心一數,釜飯內有蟹肉、海蝦、鮑魚、三文魚籽、冬菇、白本菇和三葉七款配料,且配上味噌湯和水果

奈良七盛釜飯,以木盒原鍋上枱,揭開木蓋,淡淡米香撲鼻而來,隨著是一陣陣的鮮味。誠然,這道釜飯,可說是海鮮釜飯也﹗只見鍋內,盡是蟹肉、海蝦、鮑魚、冬菇、白本菇和三葉等配料,三文魚籽則分開奉上。吃前,一如前說,先把食材與飯粒拌勻,再把海鮮飯盛起放入飯碗中,最後加入三文魚籽,即可細味品嚐這一碗鮮味爆燈的釜飯了。

碩大海蝦爽口彈牙;鮑魚中間切上細花,以便更易入味,咬落鮮嫩Q彈;三文魚籽晶瑩剔透,鹹香濃郁;蟹肉鮮嫩甜美,菇菌菜蔬則清爽健盈,配上鮮味洋溢且煙韌富嚼勁的飯粒,鮮上加鮮!

奈良七盛釜飯還配有三款刺身白蘿蔔漬物、冷豆腐配日式胡麻醬茶碗蒸

白蘿蔔漬物,鹹酸爽脆;冷豆腐配日式胡麻醬,豆腐嫩滑富豆香,配上甜酸濃香的胡麻醬,再撒上木魚碎,開胃好味;茶碗蒸小小的一碗,材料用上了海膽、蝦、香菇、三文魚籽和鳴門卷等多款材料,層次豐富,口感鮮味。

一碟三款的刺身甜蝦刺身爽嫩鮮美,油甘魚刺身潤澤鮮甜,吞拿魚刺身入口魚香濃郁。

小妹的釜飯,還有一客看似是福袋狀的豆卜製品,被小雞獨享了﹗

2017-08-06
2017-08-14 278 瀏覽
冬天,大部分香港人都會食煲仔飯,因為貪佢夠熱、夠香、味道夠濃。今次未到冬天,有朋友極級推介<<奈良上釜>>,叫我哋試下日式煲仔飯。我同我朋友仔各自叫份<<蟹盛>> 。<<蟹盛>>有松葉蟹腳天婦羅、松葉蟹腳冷物、蟹盛釜飯,味噌湯、漬物、生果。松葉蟹腳天婦羅:蟹腳被炸漿完全包圍,但食落不油膩,同啖啖蟹腳肉。松葉蟹腳冷物:原條已熟既蟹腳,餐廳已預先係蟹腳底開了個洞。我只需用棒刮一下,全條蟹腳肉可刮出來,味道鮮甜。蒸蛋:好多配料,包括蟹子、冬菇等,當中最為突出係隻蟹鉗。蛋混合了蟹汁,又滑又鮮味。蟹盛釜飯:打開蓋,蒸汽湧上,一隻蟹樣,飯上鋪滿蟹肉、蟹子和蟹膏。之後將飯同蟹肉、子、膏撈埋一齊,飯熱、飯鮮、飯甜。米飯用左日本米,口感煙韌。與中式煲仔飯一樣,鍋底有飯焦,脆口。味噌湯、漬物、生果:味噌湯較清,蘿蔔新鮮無渣,酸莓醒胃,最後以新鮮既蜜瓜同士多啤梨作結尾。

松葉蟹腳冷物、松葉蟹腳天婦羅
蒸蛋

漬物、生果
2017-06-25
15 分鐘 (堂食)
松葉蟹腳冷物、松葉蟹腳天婦羅
蒸蛋
漬物、生果
2017-08-13 200 瀏覽
今日難得可以同一大班朋友黎到呢個銅鑼灣食飯。等位都等左10幾分中。地方就比較窄。。其實味道都五錯。但係我發現我等飯等左好耐。見到廚房都忙到踢曬腳。但我五明既系點解廚房淨系企得2個人而出面有位同事五幫呢。五通呢位員工系經理?我自己都系做野既人。但我就五明點解佢可以咁遊閒。只系落單而五幫手出餐。如果佢幫忙出下。我諗我可以快啲食到我既野食。五洗等咁耐先食到。亦都希望呢位員工可以幫忙出餐。令出餐效率提高。
2017-08-13 256 瀏覽
登龍街既過江龍真係多到食唔哂,但作為吃貨既我依然會努力。自從係日本食過釜飯之後就愛上了。今日就點左奈良7盛釜套餐同豚角煮釜飯。豚角煮釜飯,食肉獸必點。有5件煮得好入味,好軟,油肪食起身完全唔油膩既豚角。飯有被豚肉汁完全滲入,雖然有點兒過濕,但食到底時依然有飯焦,煮得岩岩好。而且份量有3碗,完全可以一碗兩人分。前菜。麻醬豆腐,嫩滑既豆腐配上芝麻醬,雖然係好常見既配搭,但唔係間間都好食。豆腐要有豆味又唔會太易散,而且醬汁唔會過稀好重要。而當日食既都中左以上所有提到的茶碗蒸值得讚賞,夠嫩滑,而且高湯好鮮甜,而且係新鮮蒸好熱辣辣,令我好驚喜。刺身比較普通,畢竟唔係壽司店,但都不過不失。睇落好似章魚小丸子既原來係類似豆卜口感的。口感紮實,但中間依然有空氣,吸滿高湯後好似食緊湯包甘,幾特別。套餐包括一碗麵豉湯,魚籽,水果。海鮮十分足料,大大隻蝦,鮑魚,同蟹肉。值得一提係蝦同鮑魚都好新鮮彈牙,但不足既係海鮮屬於清蒸,沒有事先調味,但完全食唔出原有既鮮味。反而飯可能用左海鮮湯去煮,竟然有海鮮既味道。嘗試加左魚籽拌飯,又有另一番風味。熱辣辣既飯配上帶點黏黏又涼涼既魚籽,係嘴入面爆開好特別。雖然同壽司一樣

今日就點左奈良7盛釜套餐同豚角煮釜飯。
豚角煮
而且份量有3碗,完全可以一碗兩人分。

前菜。

刺身

刺身比較普通,畢竟唔係壽司店,但都不過不失。

奈良7盛釜
套餐包括一碗麵豉湯,魚籽,水果。
奈良7盛釜
海鮮十分足料,大大隻蝦,鮑魚,同蟹肉。
反而飯可能用左海鮮湯去煮,竟然有海鮮既味道。
嘗試加左魚籽拌飯,又有另一番風味。
熱辣辣既飯配上帶點黏黏又涼涼既魚籽,係嘴入面爆開好特別。
雖然同壽司一樣用料,但食落完全唔同。
金黃既飯焦一直唔係我既愛,但我竟然食哂呢碗飯連飯焦。
皆因香脆但又唔硬,火喉同烹調時間控制得好好。

如有機會,想試下蟹盛。
2017-08-04
豚角煮
奈良7盛釜
蟹 ... 蟹 ... 蟹 ... 全部都是蟹我們兩個蟹痴就是為了這個全蟹宴《蟹盛》而來 ~~這份蟹盛好豐富,十足十日本旅行時在溫泉旅館食的御膳料理咁 ~~蟹盛 HK$298。松葉蟹腳天婦羅。松葉蟹腳冷物 (熟)。蟹盛釜飯。味噌湯、漬物、生果先從炸到脆卜卜的松葉蟹腳天婦羅開始炸漿鬆脆不油膩,原條蟹腳啖啖肉,滋味無比松葉蟹腳冷物即是凍松葉蟹腳,是熟的蟹腳已經預先剪開了,用蟹棒一挖就輕易將蟹肉挖出來啖啖肉好鮮甜,將蟹肉點一下加了柚子皮和薑蓉的醋,更能突出蟹的鮮味接著到熱盤 ...蒸蛋也有松葉蟹,是成隻蟹鉗,賣相精緻又吸睛主菜 ... 蟹盛釜飯 ... 登場一打開釜飯的木蓋,已經聞到撲鼻的香氣,又見到原隻蟹蓋,真是超驚喜 ...掀起蟹蓋就是蟹盛釜飯釜飯鋪滿蟹肉,仲有蟹籽和蟹膏 ....米飯粒粒分明又飽滿,配上鮮甜的蟹肉、蟹籽和豐腴的蟹膏一起食真是滋味又滿足這鍋釜飯真是份量十足,應該有碗半至兩碗飯食了大約一碗的時候,以為已經飽飽食不下去點知見到鍋底香口脆卜卜的飯焦,一啖接一啖的食下去 ... 不一陣又比我食清光囉 !!!套餐仲有醒胃的漬物、味噌湯和飯後水果** 以上分享是以我的口味、喜好和情況
蟹 ... 蟹 ... 蟹 ... 全部都是蟹

我們兩個蟹痴就是為了這個全蟹宴《蟹盛》而來 ~~

蟹盛 HK$298
。松葉蟹腳天婦羅
。松葉蟹腳冷物 (熟)
。蟹盛釜飯
。味噌湯、漬物、生果

先從炸到脆卜卜的松葉蟹腳天婦羅開始
炸漿鬆脆不油膩,原條蟹腳啖啖肉,滋味無比

松葉蟹腳冷物即是凍松葉蟹腳,是熟的
蟹腳已經預先剪開了,用蟹棒一挖就輕易將蟹肉挖出來

接著到熱盤 ...

蒸蛋也有松葉蟹,是成隻蟹鉗,賣相精緻又吸睛

主菜 ... 蟹盛釜飯 ... 登場

掀起蟹蓋就是蟹盛釜飯
釜飯鋪滿蟹肉,仲有蟹籽和蟹膏 ....

米飯粒粒分明又飽滿,配上鮮甜的蟹肉、蟹籽和豐腴的蟹膏一起食
真是滋味又滿足

這鍋釜飯真是份量十足,應該有碗半至兩碗飯
食了大約一碗的時候,以為已經飽飽食不下去

套餐仲有醒胃的漬物、味噌湯和飯後水果

** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
2017-08-02
5 分鐘 (堂食)
  • 蟹盛
  • 蟹盛釜飯
2017-08-09 188 瀏覽
今次黎呢度專登想食果個蟹餐,網上睇d相 好吸引!!!茶碗蒸個樣勁正,顏色配搭好繽紛 令人食欲大增哈哈 入面有好多平時既料 冬菇呀白果之餘 特別在有勁多蟹肉 食落好鮮味呀 呢個前菜已經開左個好好既頭 好期待之後hahaha原來都仲未到個釜飯,估唔到有咁多隻蟹腳呀 不過唔知點解上面有好多黑點 雖則應該就無乜野既不過都有少少扣左分,食落唔算好鮮 有少少乾乾地可能雪得耐 但有咁多蟹腳都算抵食終於食左個釜飯啦 呢個真係好味 不愧係佢地主要煮既野 個飯好香 好似飲緊蟹湯咁濕濕地既 而且拎開果個蟹蓋 底下全部都係蟹肉 撈埋黎食好好味呀我覺得成個餐最好食係呢個位 不過濕既飯真係好飽好飽 最後都食唔曬 如果係細食既女仔好可能食唔曬 可能要同人share hahaha
今次黎呢度專登想食果個蟹餐,網上睇d相 好吸引!!!

終於食左個釜飯啦 呢個真係好味 不愧係佢地主要煮既野
2017-06-13
  • 釜飯
自稱*我係呢度最大*🙄🙄的帶眼鏡身材肥胖個子矮職員態度十分惡劣😤😤,7pm 入座,未到8:10pm 已經催左我地3次,但明明confirm booking兩次都話到8:30pm!個飯成7:30pm先黎,趕客趕到咁😤😤,同佢反映未講完已經另轉頭冇聽我地講野,完全冇禮貌!👎🏻👎🏻👎🏻野食好一般,完全唔值得去!😡😡😡😡😡😡未試過食一餐飯食到咁谷氣!俾300蚊貼錢買難受☹️☹️不可一,不可再!❌❌❌
未試過食一餐飯食到咁谷氣!俾300蚊貼錢買難受☹️☹️
不可一,不可再!❌❌❌
2017-08-08 3194 瀏覽
次前睇電視介紹過釜飯好吸引一直都好想試,每次經過燈籠街都見門口排滿人,難得今日收得早有同事提議去碰一下運氣,於是我地二人就去燈籠街朝聖。日式既門面令我感覺置身日本。店內面積不大,裝修以日式為主,每盞燈都好似一間屋咁好特別。杯上都有日式彩繪圖案,好靚又不會有違和感。一看到招牌蟹盛又點可以錯過,接著點了極上釜飯極上釜飯的前菜好豐富:漬物、煮物、茶碗蒸及味噌湯刺身:油甘魚、吞拿魚及甜蝦,好新鮮而且好肥美茶碗蒸:以高湯調味之外還加了黑松露提升香味,又加了三文魚子增加口感及鮮味,蛋蒸得很滑,好好味。魚肉經醃料烹煮,鹹甜味比較濃,肉質彈牙味噌湯不會很鹹,清清地入口好舒服極上釜飯有蟹肉、鰻魚、赤雞、冬菇、白本菇再配上三文魚子很喜歡這個配撘,鰻魚很軟腍而無骨;  雞肉彈牙嫩滑; 蟹肉充滿鮮味每粒飯都吸收了食材的精華及鰻魚汁的味道,即使吃到最後一口都十分入味,很惹味。蟹盛的前菜松葉蟹腳天婦羅及松葉蟹腳冷物松葉蟹腳天婦羅: 口感外脆肉軟,蟹肉的味道和肉汁都鎖住了松葉蟹腳冷物: 附有輔助工具方便進食,帶有鹹鹹的海洋味,配柚子醋吃更能提鮮松葉蟹鉗茶碗蒸: 高湯調味之外加了蟹鉗,令味道更鮮甜豐富蟹盛一打開蟹蓋看

日式既門面令我感覺置身日本。

店內面積不大,裝修以日式為主,每盞燈都好似一間屋咁好特別。

杯上都有日式彩繪圖案,好靚又不會有違和感。

一看到招牌蟹盛又點可以錯過,接著點了極上釜飯

極上釜飯前菜
極上釜飯的前菜好豐富:漬物、煮物、茶碗蒸及味噌湯
刺身

刺身:油甘魚、吞拿魚及甜蝦,好新鮮而且好肥美
茶碗蒸、麻醬豆腐、漬物

魚肉經醃料烹煮,鹹甜味比較濃,肉質彈牙
味噌湯

味噌湯不會很鹹,清清地入口好舒服

極上釜飯

極上釜飯有蟹肉、鰻魚、赤雞、冬菇、白本菇再配上三文魚子
松葉蟹腳天婦羅

松葉蟹腳冷物

蟹盛的前菜
松葉蟹腳天婦羅及松葉蟹腳冷物
松葉蟹腳天婦羅: 口感外脆肉軟,蟹肉的味道和肉汁都鎖住了
蟹鉗茶碗蒸

松葉蟹鉗茶碗蒸: 高湯調味之外加了蟹鉗,令味道更鮮甜豐富

蟹盛
一打開蟹蓋看見滿滿的蟹肉覆蓋了飯面再配上蟹膏和蟹籽,蟹香氣撲鼻而來。
真是全蟹飯,拌勻後每一口都吃到蟹肉的鮮味,蟹籽在咀裡增加口感,而我最愛的蟹膏就是這個飯的精髓,蟹膏即使吃一小口都已經香得不得了,軟滑香濃為整個蟹飯增添鹹香,我倆一瞬間已把兩個飯扒光光了。
水果

每客釜飯都配有水果

MENU內還有很多釜飯選擇

原來釜飯咁好味,難怪每次經過都有人龍,蟹盛的全蟹宴確實令人回味!
漬物_
松葉蟹腳天婦羅
松葉蟹腳冷物
蟹鉗茶碗蒸
2017-08-07 4036 瀏覽
一路睇食評見到d 相真係好吸引,鍾意食海鮮既我點可以錯過😚,未食過釜飯,聽個名都帶點新奇,所以一早openrice 訂定位。6:30 去到直入已經有幾枱食緊, 好彩有訂位咋,一路食都有d人walk in,但要8:30 打後先有得食。 地方唔算大,二人枱同隔離枱真係貼到實一實。最後我地叫左必食既"蟹盛釜飯"同"奈良七盛釜".先黎七盛既前菜,賣相真係好精緻😍見到已經流口水,另外上菜速度亦好快👍🏻茶碗蒸真係超好食,蛋好嫩滑,入邊仲有黑松露,蔥花,蝦,菇,加埋三魚魚子既咸香,多重口感好豐富,真心讚!!另外一碗圓碌碌既係豆腐卜,索滿湯汁,但略嫌太咸了跟餐仲有魚生,要讚wasabi 係磨出黎嫁😍 不過甜蝦鮮味欠逢,其他兩款算ok之後係蟹盛set 既,先黎隻蟹腳,好鮮甜啊,仲開埋個洞方便用個匙羹仔刮d 肉出黎,個蟹醋都好正,另外可以配搭柚子皮食,幾清新。蟹腳天婦羅粉薄鬆脆,啖啖肉都好正。真係想食多幾條另外散叫左個螢光魷魚,第一次食,好得意咬落爆汁咁,但個味好濃食完之後個飯就超快到喇,蟹set 既茶碗蒸有大大隻蟹鉗,正😍😍😍😍最期待既釜飯出場喇,真係好熱辣辣!打開真係好吸引,超多蟹肉,蟹籽同蟹膏!一打

茶碗蒸真係超好食,蛋好嫩滑,入邊仲

另外一碗圓碌碌既係豆腐卜,索滿湯汁,但略嫌太咸了

最期待既釜飯出場喇,真係好熱辣辣!打開真係好吸引,超多蟹肉,蟹籽同蟹膏!一打開已即刻撈撈佢,但個邊都已經變左飯焦lu, 本身對呢個飯期望好高,仲以為係會濕d 同粒粒飯都索滿湯汁,但其實係好乾下。 蟹膏最正最鮮,幫個飯加番分。可惜係蟹肉其實偏淡唔夠鮮,而佢d 飯又真係好多。撈埋之後感覺好似食無餸飯咁,個人認為
有d 寡。
七盛其實同樣都係一樣問題,d 蔬菜本身其實無咩味。鮑魚幾大隻都ok, 不過隻蝦好睇唔好食,好乾同埋唔鮮甜,係加左三文魚子既咸香先覺得好食d.
飯整體黎講一般般,連我個對食要求不高既友人都覺得個飯無講到咁正,不過試一次無妨。要講多次,茶碗蒸係正既👍🏻

• 茶碗蒸
2017-08-03 321 瀏覽
因為有事想慶祝一下,看看Openrice發現這家好評度十分高的餐廳,而每次經過門口也總是排著隊,所以早幾天已打去預約。當天,幸好有預約,要不然不知要等多久。餐廳的空間不大,枱與枱之間的距離較近,不太適合一夥人來吃,但我們是兩人來的,所以也沒甚麼不便。釜飯的種類雖然不算太多,但已足夠讓人苦惱,因樣樣也想試試呢!前菜先到,蒸蛋很滑而且是熱騰騰的,吃完蒸蛋令人更期待往後的食物蟹盛的前菜很豐富,蟹腳很讚,只有三根實在不夠吃。天婦羅也十分出色,炸粉不算多,而且也沒有炸太久的問題出現。蟹盛釜飯內裏有蟹糕和蟹肉,份量也不少,儘管如此,味道是比較淡的,吃的是鮮味,所以沒有加太多調味料,但整體感覺一般。反而極上釜飯較好吃。釜飯內有蟹肉、鰻魚、赤雞、冬菇、白木菇和三葉。可能因鰻魚的關係,這個釜飯雖不至濃味,但也有淡淡鰻魚汁味,我更喜歡這個釜飯。

2017-08-03 129 瀏覽
見細妹就快生曰,知佢超喜歡食蟹,就帶咗佢去奈良上釜食蟹盛釜飯慶祝生日。餐聽裝修很有特色,好似置身於奈良嘅感覺由於我地兩個都超喜歡食蟹,所以每人都點一客蟹盛。蟹盛釜飯套餐配有松葉蟹腳天婦羅、松葉蟹腳、松葉蟹茶壺蒸、味噌湯、漬物及水果,非常豐富松葉蟹腳天婦羅送到的時候,剛剛炸起,薄薄一層炸粉,蟹腳啖啖肉,沾上天婦羅汁一齊食,超好食松葉蟹腳:餐廳非常貼心將蟹腳背面剪開一片殼,只要用叉挑起就食到,非常方便,真心俾個like佢。蟹肉沾上柚子醋,味道非常鮮甜食完天婦羅同松葉蟹腳,店員馬上送上熱騰騰嘅蟹盛釜飯。打開木蓋,見到大大隻的蟹蓋,再打開蟹蓋,就見到大大舊蟹膏同好多蟹肉。接著將佢地撈理d飯一齊食,每一口都有蟹肉同蟹膏,超好味茶壺精,材料很豐富,有蟹鉗、蟹子同蟹肉,蛋味很濃,很滑食飽飽後,跟住食水果時候,哈密瓜味道超清甜,士多啤梨酸酸地。我同細妹都好鍾意飲呢度啲茶,真係好好飲,而且個杯好靚呢。我同細妺都話下次再來食,試下佢其他款嘅釜飯。
。餐聽裝修很有特色,好似置身於奈良嘅感覺

由於我地兩個都超喜歡食蟹,所以每人都點一客蟹盛。

松葉蟹腳
。蟹肉沾上柚子醋,味道非常鮮甜

食完天婦羅同松葉蟹腳,店員馬上送上熱騰騰嘅蟹盛釜飯。

茶壺精,材料很豐富,有蟹鉗、蟹子同蟹肉,蛋味很濃,很滑

食飽飽後,跟住食水果時候
,哈密瓜味道超清甜,士多啤梨酸酸地。

我同細妹都好鍾意飲呢度啲茶,真係好好飲,而且個杯好靚呢。

我同細妺都話下次再來食,試下佢其他款嘅釜飯。
  • 蟹盛
  • 茶碗蒸
  • 水果
2017-08-02 243 瀏覽
收看完電視節目介紹後,便相約朋友前來品嘗釜飯。不到12點,店外已有客人在排隊,建議預先訂枱,以確保可以內進。我們一行五人選擇了不同餐目,包括七盛釜飯,蟹盛,極上釜飯,海膽和蟹肉釜飯。除了蟹盛,其他餐目都包一個茶碗蒸、煮物、前菜、漬物、刺身和麵豉湯。而蟹盛顧名思義是全蟹宴。蟹腳有兩食,冷松葉蟹腳和天婦羅。茶碗蒸上也有一蟹鉗,相當豐富。餐廳實在太受歡迎,很多客人慕名而來,加上即叫即煮的關係,釜飯等候需時。另外用餐時間有限,吃的時候也十分趕急。等了半小時,我的七盛釜飯終於上桌了。一打開蓋,香氣十足。嬾滑的鮑魚鮮甜,大蝦則爽口彈牙,加上清新蔬菜,不過我覺得整個飯的味道較為清淡,主要是靠高湯和附上的三文魚子提味。我反而覺得前菜的芝麻豆腐,煮物中的南瓜還有茶碗蒸比主菜還要入味,更加出色。而朋友蟹盛的味道與其他釜飯完全不同。蟹蓋與鍋的大小相約,外觀已經十分吸引。廚師把全隻松葉蟹的蟹膏、蟹籽、蟹肉掏出,把精華集於釜飯中。甘香的蟹膏以及脆脆的蟹籽增加米飯口感,使米飯更為鮮味,和普通的蟹肉釜飯味道相差很遠。可能人客眾多,送餐時都比較混亂,有漏單錯單的情況,而且我們剛吃完便差不多到限定時間,能享受的時間很短

冷松葉蟹腳
天婦羅蟹腳

七盛釜飯
茶碗蒸, 麻醬豆腐,漬物
刺身, 南瓜煮

蟹盛

可能人客眾多,送餐時都比較混亂,有漏單錯單的情況,而且我們剛吃完便差不多到限定時間,能享受的時間很短。
2017-04-16
30 分鐘 (堂食)
刺身, 南瓜煮
蟹盛
一肚氣。要特登開Account寫comment一行3人7點入坐…職員提醒8點30交枱, 坐底即刻落order...食物等左半個鐘(7點30) 先黎到…自稱餐廳incharge既職員(eric kwok)7點45 "温馨提示" last order。心諗咁快…岩岩先開始食…仲有成粒鐘…7點50 再黎"温馨提示"要我地埋單…原因係有客人book 左8點…跟住成程企起隔離睇住我地食…我提醒佢交枱時間係8點30...高級職員話冇d咁既事…爭拗左一陣…佢點都要我地8點交台…真係火都黎…邊有咁霸道!!!食物固然重要…最緊要係食餐飯食得開心唔建議大家短時間內去依間餐廳!!!!完。
一肚氣。要特登開Account寫comment

食物固然重要…最緊要係食餐飯食得開心

唔建議大家短時間內去依間餐廳!!!!

完。

2017-07-30
2017-07-30 163 瀏覽
第一次在openrice 寫食評,原因是這用餐經驗實在令我不吐不快。兩星期前已在openrice 預約,今天中午收到confirm call 提我用餐時間是一小時三十分鐘,今天六點五十五分準時到達,帶位哥哥亦跟我說明要在八時三十分交枱。食物我不評論,但是自稱此餐廳In charge 的員工態度卻令人十分不快,在七時四十五分問我們有沒有食物要last order, 七時五十五分跟我們說出面有客book 了八點已經到達,又跟我們說很多人排隊,未到八點十分已經一聲不響放下單催我地埋單,八點十分又再催我們,其間不斷望著我們。其實那個飯送上時間已經是七時三十四分,本身食物都不是上得快,我忍不住跟他說其實我用餐時間到八點半,然後他竟然問我是誰這樣跟你說,要我指出來,又說用餐時間一直都是一小時十五分。 我地跟他反映,都未說完他已走開,十分沒有禮貌,然後我們再問他,他竟然遞上餐廳卡片叫我們打上head office, 最可笑的是那卡片只有這餐廳的電話,哪來head office, 我們再追問,他說你打去任何分店也可,我們反博你只有這間店,他竟然說:「係呀我最大,你打黎都係搵番我!」三個人用餐埋單一千元

三個人用餐埋單一千元卻換來一肚氣,自問跟他反映時我們態度都係好聲好氣,呢間店太令人失望!

2017-07-30 187 瀏覽
夜晚約了朋友去灣仔,發現有一間很特別的東西放在門口,行近一看,原來是個大型釜飯,這個釜飯是自動的,一邊出煙霧,一邊開頂蓋,十分有趣這是第一次嘗到日本的釜飯,餐廳門口經常排長隊,需要等一段時間先可以入內新鮮的刺身,肉質嫩滑,只得兩小塊,感覺不太夠喉漬物,煮物,冷物,茶碗蒸(蒸蛋) 這個釜飯包括了其他食物,先吃這些小食物,再吃釜飯感覺會飽些 奈良七盛釜めし內裏有一隻很大的鮑魚,煙煙韌韌, 另外有一隻蝦也是十分大,這個釜飯十分之足料
夜晚約了朋友去灣仔,
發現有一間很特別的東西放在門口,
行近一看,
原來是個大型釜飯,
這個釜飯是自動的,
一邊出煙霧,一邊開頂蓋,十分有趣
這是第一次嘗到日本的釜飯,
餐廳門口經常排長隊,
需要等一段時間先可以入內
新鮮的刺身,肉質嫩滑,只得兩小塊,
感覺不太夠喉
前菜
漬物,煮物,冷物,茶碗蒸(蒸蛋)
這個釜飯包括了其他食物,
先吃這些小食物,再吃釜飯感覺會飽些
奈良七盛釜めし
內裏有一隻很大的鮑魚,煙煙韌韌,
另外有一隻蝦也是十分大,
這個釜飯十分之足料
2017-04-29