2017-06-04 5103 瀏覽
夏天也無阻我打邊爐的決心,來這店是因為聽朋友講真係唔錯幾好食餐廳環境都幾大又舒服,4人坐卡位都好鬆動坐下先上九格調味架,打邊爐混醬都好緊要鍋底跟火鍋料已陸續上檯,可惜湯未滾,呢個時候好在有叫餐前熟小食鬼馬滑 $68其實係油炸鬼釀上墨魚滑,油炸鬼真係好脆口,而墨魚滑夠哂彈牙,面上仲有蟹籽清潤椰子雞鍋 $128湯底點了比較溫和呈奶白色的椰香濃湯,內有雞件跟椰子肉,而雞一啲都無交行貨,好嫩滑添牛白玉 $88係牛某一部位,烚一陣就食到爽脆帶油脂香,幾特別本地手切黃牛 $298黃牛肉味真係好濃,有別於其他國家或和牛般油香,油脂紋都幾平均,肉質較實在但又唔會好嚡口,不錯不錯新鮮鵝腸 $68鵝腸真無無雪過的,但肥脂比較多,好在勁新鮮又忍唔住食了數條桂花蚌 $98濃鮮又夠爽脆魚卜58 脆鯇骨腩 $68呢到嘅脆鯇魚都幾食,夠新鮮又夠脆身,唔係到到都食到夠脆身的,而魚卜都好大個,一樣夠膠身脆口手打墨魚滑 $68 蜂巢冰豆腐  $38夠哂爽口彈牙,而豆腐吸哂啲湯汁精華好鬼正皇帝菜 窩荀片 各$38記得食番多啲菜,感覺無咁大罪惡感,哈哈最後有西瓜跟橙清清味蕾仲有雪米糍送添
餐廳環境都幾大又舒服,4人坐卡位都好鬆動
坐下先上九格調味架,打邊爐混醬都好緊要

鬼馬滑
鬼馬滑 $68
清潤椰子雞鍋

清潤椰子雞鍋 $128
牛白玉

牛白玉 $88
係牛某一部位,烚一陣就食到爽脆帶油脂香,幾特別
本地手切黃牛

本地手切黃牛 $298
新鮮鵝腸

新鮮鵝腸 $68
鵝腸真無無雪過的,但肥脂比較多,好在勁新鮮又忍唔住食了數條
桂花蚌

脆鯇骨腩

手打墨魚滑

手打墨魚滑 $68 蜂巢冰豆腐  $38
蜂巢冰豆腐

夠哂爽口彈牙,而豆腐吸哂啲湯汁精華好鬼正
皇帝菜

皇帝菜 窩荀片 各$38
窩荀片

記得食番多啲菜,感覺無咁大罪惡感,哈哈

最後有西瓜跟橙清清味蕾
桂花蚌
魚卜
脆鯇骨腩
手打墨魚滑
好耐無打邊爐喇。。。記得上次起旺角打過一次椰子雞鍋勁失望(本人好喜歡椰子呀椰青呀)今次見到呢間又有椰子雞一試便愛上話說同家姐好耐無橕枱腳搵左間抵食火鍋店試下7點左右入黎,客唔多。。。最緊要係坐得舒服冷氣夠店員服務都幾好架。。。見我地渣唔到主意就推介左d招牌比我地醬汁就一般火鍋店嘅差不多,不過值得一提佢個芝麻醬同其他店唔同。。。白色嘅,但又好香推介推介天氣太熱喇!未食之前飲支可樂先有支裝可樂正呀!另外佢個餐前小食麻辣青瓜木耳都幾好味好快個椰子雞湯上枱lu一上枱就聞到好香椰子味入面仲有d甘蔗啦馬蹄。。。令到個湯好甜滾左之後一飲愛上了好清甜呀d雞都好滑 飲左兩碗先開始打邊爐飲到第二碗d色開始轉深又濃味左建議滾耐少少先飲,唔好心急雞肉熟到剛剛好嘩。。。一上枱又係嘩一聲活魚刺身呀好似星期一至四都會送開頭有諗過如果唔好食點算。。。點知又唔錯wo重點係佢比左碟醬汁係酸咪咪嘅汁唔識點形容。。。總知好夾條魚肉質好爽口,唔會一pat pat牛肉到喇。。。揀左本地手切油花唔多唔會好肥,開頭以為會難咬開結果好淋同好有牛味可能同個椰子湯好夾好甜呢到嘅餃子真心好食新鮮包(我估係,因為無話雪味同雪到一舊舊)最正係呢
好耐無打邊爐喇。。。
記得上次起旺角打過一次椰子雞鍋勁失望
(本人好喜歡椰子呀椰青呀)
今次見到呢間又有椰子雞
一試便愛上

話說同家姐好耐無橕枱腳
搵左間抵食火鍋店試下

7點左右入黎,客唔多。。。最緊要係坐得舒服冷氣夠

店員服務都幾好架。。。見我地渣唔到主意就推介左d招牌比我地

白色嘅,但又好香
推介推介

天氣太熱喇!未食之前飲支可樂先
有支裝可樂
正呀!
另外佢個餐前小食麻辣青瓜木耳都幾好味

好快個椰子雞湯上枱lu
一上枱就聞到好香椰子味

入面仲有d甘蔗啦馬蹄。。。令到個湯好甜
滾左之後一飲
愛上了
好清甜呀

d雞都好滑 飲左兩碗先開始打邊爐

飲到第二碗d色開始轉深又濃味左
建議滾耐少少先飲,唔好心急

雞肉熟到剛剛好

嘩。。。一上枱又係嘩一聲

活魚刺身

好似星期一至四都會送
開頭有諗過如果唔好食點算。。。
點知又唔錯wo

重點係佢比左碟醬汁係酸咪咪嘅汁
唔識點形容。。。總知好夾

條魚肉質好爽口,唔會一pat pat
牛肉到喇。。。揀左本地手切

油花唔多唔會好肥,開頭以為會難咬開
結果好淋同好有牛味
可能同個椰子湯好夾
好甜

呢到嘅餃子真心好食
新鮮包(我估係,因為無話雪味同雪到一舊舊)最正係呢個四色餃

每樣兩粒。。。我地可以試哂4隻味

最好食排行榜
1.黑松露帶子餃

帶子一片片同雞肉一齊混合,好滑
2.韭菜餃

要做得好唔難,不過佢起無肉起入面嘅情況之下都咁香。。。真係要讚

3.鮮蝦雲呑

原隻蝦起入面無切開,入口好爽
4.菜苗蛋白餃

好滑。。。不過唔係我杯茶

好似花呀

98蚊都算大大碟
日本黑豚肉

油花平均,所以唔會好油
不過兩個女仔食真係堅飽

• 黑松露帶子餃
  • 椰子雞湯
  • 本地手切肥牛
2017-05-28 206 瀏覽
星期一,同細妹係尖沙咀行完街,去呢間朋友介紹既奏火鍋店試下地方都算闊落寬敞, 有我最鍾意嘅卡位坐有自助嘅九宮格醬料比你選擇, 中間黃色嘅醬料係海南島辣椒醬,外面好少見好幸運地今次有活魚刺身送活魚刺身, 魚肉唔腥,帶有新鮮既魚肉香味,肉質爽甜, 細妹鍾意點個酸汁, 我就喜歡點wasabi, 而兩種食法都能夠提鮮湯底揀咗個清潤椰子雞鍋$128, 店員叫我哋飲碗湯先, 湯底呈乳白色,有非常濃郁鮮雞味, 而且帶有好香嘅椰子味, 雞肉亦都非常嫩滑,正本地手切黃牛, 脂肪紋路均勻,色澤鮮紅,很新鮮, 切得厚度剛剛好, 只需灼一灼便可食,入口鮮嫩,牛肉味濃五彩鮮菜籃$88, 兩個人叫份量啱啱好, 粟米清甜,仲有我鍾意食嘅西洋菜,同埋皇帝菜四寶餃拼盤$88( 有韮菜餃,鮮蝦雲吞,黑松露帶子餃及菜苗蛋白餃) 黑松露帶子餃,用料真係非常豐富,有好大粒帶子及有好香嘅黑松露味道 另外,鮮蝦雲吞嘅蝦肉都好彈牙日本黑豚肉$98 ,肉味香濃,肉質彈牙脆鯇魚片$68, 魚肉新鮮最後還有冰凍既西瓜同鮮橙水果拼盤送,非常細心總括嚟講成餐飯都好滿意,尤其是個湯底同牛肉,而且服務員嘅態度非常之殷勤,經常幫你換諜同埋加湯水,所
星期一,同細妹係尖沙咀行完街,去呢間朋友介紹既奏火鍋店試下

地方都算闊落寬敞, 有我最鍾意嘅卡位坐

好幸運地今次有活魚刺身

另外,鮮蝦雲吞嘅蝦肉都好彈牙

日本黑豚肉$98 ,肉味香濃,肉質彈牙

脆鯇魚片$68, 魚肉新鮮

最後還有冰凍既西瓜同鮮橙水果拼盤送,非常細心

總括嚟講成餐飯都好滿意,尤其是個湯底同牛肉,而且服務員嘅態度非常之殷勤,經常幫你換諜同埋加湯水,所以下次會再去
  • 清潤椰子雞鍋
2017-05-16 208 瀏覽
it is not my first time here But this time there is a Change of owner. First we need to change our room cause it didn't smell right . So manager switched our room. Then there isn't alot of seafood cause it is the farming resting period 休魚期. So seafood steamed options are limited . We had to over other cooked hot dishes which wasn't bad at all. Overall seafood quality is good.
象拔蚌sashimi
Stream Abalone
蒜蓉蒸蟶子
金針雲耳蒸雞
2017-05-15 202 瀏覽
呢間位於尖沙咀的邊爐-奏這間餐廳幾新淨,亦有卡位可舒適坐。前菜-麻辣青瓜雲耳青瓜很爽脆、有陣陣蒜香,雲耳吃起也有一股辣勁,入口唔覺得好辣,但辣味會於幾秒後慢慢滲出,是屬於微辣,但唔食辣的,都要細嚼,食少少試下辣度受唔受得先。冰鎮鮑魚蘿蔔鮑魚好爽有趙勁,好入味。蘿蔔好特別,juicy好甜,充滿鮑魚的味。打邊爐湯底內有蟹、蘿蔔、海參、蜆、蟹柳條及豆腐。湯底有好香的胡椒味,好清甜同清香。牛星拱照有牛白玉、金錢𦟌、牛舌、頂級安格斯肥牛、骰仔牛柳粒、本地手切牛。牛胸肉又名牛白肉,接近胸骨的軟骨位,灼至卷曲,入口爽脆帶脂肪味。骰仔牛柳粒就算烚耐左都唔好韌,因為內裡脂肪同肉的比例好好,有牛味,可再叫。頂級安格斯肥牛口感細緻有牛味,脂肪較多所以入口好滑身。牛舌爽口有濃濃的牛味,不膩口,可以食多幾塊都得。

呢間位於尖沙咀的邊爐-奏
這間餐廳幾新淨,亦有卡位可舒適坐。

前菜-麻辣青瓜雲耳
青瓜很爽脆、有陣陣蒜香,

冰鎮鮑魚蘿蔔
鮑魚好爽有趙勁,好入味。
蘿蔔好特別,juicy好甜,充滿鮑魚的味。

打邊爐湯底內有蟹、蘿蔔、海參、蜆、蟹柳條及豆腐。
湯底有好香的胡椒味,好清甜同清香。

牛星拱照

牛胸肉
又名牛白肉,接近胸骨的軟骨位,灼至卷曲,入口爽脆帶脂肪味。
骰仔牛柳粒
頂級安格斯肥牛
口感細緻有牛味,脂肪較多所以入口好滑身。
牛舌
爽口有濃濃的牛味,不膩口,可以食多幾塊都得。
2017-05-14 1951 瀏覽
星期六晚,下午係尖咀睇完戲,周圍揾下有咩好食,係OP見到間新餐廳,食評不多,但食物看似十分不錯,所以一行四人,決定打邊爐醫肚。 餐廳係寶勒巷的樓上鋪,裝條與一般口鍋店無大分別,上到去人不多,都驚有啲伏。但既然黎左,就乜都試下,所以邊爐照打,料照叫。 餐牌上的選擇算多,而且價錢不算十分貴。點左椰子雞鍋、魚、牛、菜及一點小食。 坐坐下,開始人多,而且無耐就差不多都滿座!上菜頗快,椰子雞大大鍋,乳白色的湯底,十分濃郁,而且材料十足,雞件滑,好鍾意! 醬料是九宮格,黃色的是海南島辣醬,較少見。 鬼馬蝦滑炸得好脆,蝦滑亦彈牙,一碟有8大件,加上蟹子,卜卜脆。 牛白玉十分爽脆,似食緊翡翠蚌,脆鯇骨腩係我最愛,每塊都切得有厚度,食得出好新鮮。 魚卜好耐無食啦,難得呢度可以食到,當然唔可以錯過,大大個,膠感十足,好好食。 手切黃牛我地點左碟大的,鋪得好靚,牛脂和牛肉是紅白分明的紋理,望到都知到係新鮮貨色。咬落口牛脂味不重,但牛味超濃郁,好正,食完一塊又一塊。 墨魚滑好彈牙,桂花蚌份量頗多,爽脆又好食。鵝腸就略嫌有點肥,但因為新鮮,所以都不錯吃。 叫左個皇
醬料是九宮格,黃色的是海南島辣醬,較少見。
叫左個皇帝菜及窩筍片,份量都係頗多的,最吸收精華的係個蜂巢豆腐,椰子雞湯及其他邊爐料的精華被件豆腐吸晒,十分正。食完仲有雪米糍及鮮甜切皮生果送,呢間真係得呀~
成餐飯食左2個多小時,食下傾下,完全唔趕,亦無催我地,而且服務都好周到,不時添水。店仔細細,但真係幾有驚喜。唔想同人迫大街,呢度絕對推介!!!
2017-05-01
  • 手切黃牛,牛白玉,鬼馬蝦滑,魚卜,椰子雞鍋
2017-05-14 1515 瀏覽
住在尖沙嘴的好友介紹了一家在寶勒巷新開的奏海鮮火鍋店,聽他推介完都想去試試,這晚就相約同事一同去品嚐,餐廳位於萬事昌廣場2樓,很方便很易找到。餐廳還新,人不算多,店內環境舒適,燈火通明,有卡位也有大小圓桌,鬆動不擠擁。湯底我們點了好友介紹的姬松茸瑤柱嚮螺燉冬瓜湯鍋。店員送上醬料籃有9款配料讓我們自由混醬。《冰火魷魚 $48》點菜後店員隨即附上冰火魷魚,酸酸辣辣好開胃,魷魚入味爽口彈牙。《絲𩶘刺身 $時價》賣相擺盤十分精緻,而且非常新鮮,上桌時魚尾還在動,第一次吃絲𩶘,刺身鮮甜口感爽口彈牙。吃完了刺身之後店員把魚頭魚骨魚尾重新擺盤問我們想如何烹調,可椒鹽或火鍋,我們都選擇火鍋料,鮮味十足,非常嫩滑。《姬松茸瑤柱嚮螺燉冬瓜湯鍋(两食) $188》開始打邊爐前店員提醒我們可以先喝湯後火鍋,一喝味道跟老火湯一樣,味道濃郁,就知道湯料十足。《本地手切黃牛(大) $298》脂肪紋路均勻,也較瘦,燙十來秒就剛剛好,牛肉味濃,肉質嫩滑彈牙。《四寶餃拼盤 $88》有韮菜餃、鮮蝦雲吞、鮮蝦水餃、黑松露帶子餃外面比較少有的黑松露帶子餃比較特別。《牛肉燒賣 $58》自家製牛肉燒賣,蒸的常見,火鍋都是第一次,結
店員送上醬料籃有9款配料讓我們自由混醬。
《冰火魷魚 $48》
《絲𩶘刺身 $時價》
《姬松茸瑤柱嚮螺燉冬瓜湯鍋(两食) $188》
《本地手切黃牛(大) $298》
《四寶餃拼盤 $88》
有韮菜餃、鮮蝦雲吞、鮮蝦水餃、黑松露帶子餃
外面比較少有的黑松露帶子餃比較特別。
《牛肉燒賣 $58》
自家製牛肉燒賣,蒸的常見,火鍋都是第一次,結實的口感不錯,不過略淡些。
《新鮮農家雞件 $68》
份量十足夠4人食用,農家雞特別有雞味,沒有雪味,嫩滑,一流的火鍋料。
《五彩鮮菜籃 $88》
包括有皇帝菜、生菜、莧菜、鮮冬菇、金針菇、靈芝菇,十分新鮮。
《竹庶水》
冰涼消暑解渴,不會太甜。
《水果》(送)
《雪糕糯米滋》(送)
店員有提醒原來餐廳晚上9:30開始,有些火鍋配料是六折的,所以下次有機會宵夜時段再來一次,很划算。奏海鮮火鍋的環境、食物質素、服務態度都很好,希望能保持水準。
2017-04-30
2017-05-13 1263 瀏覽
當天天吃茶餐廳中西餐都有點厭的時候,又是時候要吃吃火鍋,今晚就約了友人在網上找到一間新開不久的火鍋店,希望有新驚喜。餐廳裝潢雅緻,坐得好舒服。店員隨即付上醬汁架,有九種材料選擇,各自喜愛慢慢混醬。原來餐廳晚上9:30有些火鍋配料是六折的,下次有機會宵夜時段再來一聚。絲𩶘刺身 $時價先來個賣相吸引的絲𩶘刺身,上桌時魚尾還在動,魚肉刺身非常鮮味,肉質爽口彈牙。之後店員會把切開的魚頭魚骨魚尾也放入火鍋,材料新鮮,非常嫩滑。冰火魷魚 $48小食開開胃口,冰火魷魚相當有特色,酸酸辣辣好開胃,而且魷魚入味爽口。姬松茸瑤柱嚮螺燉冬瓜湯鍋(两食) $188湯底選擇左一個店舖推介的湯底,開始打邊爐前可以先喝湯後火鍋,就如老火湯一樣,味道濃郁,湯料十足。本地手切黃牛(大) $298脂肪均勻,放入煱中十多秒就可,牛肉味濃,入口嫩滑彈牙。四寶餃拼盤 $88有韮菜餃、鮮蝦雲吞、鮮蝦水餃、黑松露帶子餃(每款2粒)我最喜歡的是黑松露帶子餃,比較特別坊間少有。墨魚滑 $68墨魚滑好爽彈好新鮮,份量剛剛好。牛肉燒賣 $58店員推介的自家製牛肉燒賣,火鍋都是第一次,結實的口感不錯,不錯。新鮮農家雞件 $68新鮮雞就是不一

絲𩶘刺身 $時價
冰火魷魚 $48
姬松茸瑤柱嚮螺燉冬瓜湯鍋(两食) $188
本地手切黃牛(大) $298
脂肪均勻,放入煱中十多秒就可,牛肉味濃,入口嫩滑彈牙。
四寶餃拼盤 $88
有韮菜餃、鮮蝦雲吞、鮮蝦水餃、黑松露帶子餃(每款2粒)
我最喜歡的是黑松露帶子餃,比較特別坊間少有。
墨魚滑 $68
墨魚滑好爽彈好新鮮,份量剛剛好。
牛肉燒賣 $58
新鮮農家雞件 $68
新鮮雞就是不一樣,特別香、嫩、有雞味,用來火鍋一流。
五彩鮮菜籃 $88
包括有皇帝菜、生菜、莧菜、鮮冬菇、金針菇、靈芝菇,新鮮嫩綠。
竹庶水
打邊爐定必配揸竹庶水才舒服,冰涼解熱。
水果(送)
雪糕糯米滋

奏海鮮火鍋無論環境、舒適度、食物質素、員工質素,都表現得相當不錯,非常滿意,下次一定會再來試別的鍋底。
2017-04-30
2017-05-13 161 瀏覽
上星期在尖沙嘴Happy Hour,經過奏海鮮火鍋的宣傳報,都想約朋友去試試,今晚我們一行4人就到新店打邊邊試試菜。餐廳位於2樓,很方便很易找到,店面裝潢簡約舒適,有卡位有圓桌,一點不擠逼,坐得好舒服。我們已經急不及待要點餐了,原來好幾個湯底都十分特別,像老火湯一樣。先調個醬油 再來個小食刺身到了絲𩶘刺身 $時價擺盤很漂亮,上桌時魚尾還在動,非常新鮮,魚肉口感爽口彈牙。之後店員會把切開的魚頭魚骨魚尾問我們想如何處理,可作椒鹽或火鍋料,我們都怕熱氣,所以都是火鍋料吧,下鍋一會就可以了,鮮味十足,非常嫩滑。姬松茸瑤柱嚮螺燉冬瓜湯鍋(两食) $188湯底選擇左一個店舖推介的湯底,開始打邊爐前可以先喝湯後火鍋,就如老火湯一樣,味道濃郁,湯料十足。本地手切黃牛(大) $298顏色漂亮,脂肪均勻,放入煱中燙两下就可以,牛肉味香濃,入口嫩滑彈牙,余味長。四寶餃拼盤 $88有韮菜餃、鮮蝦雲吞、鮮蝦水餃、黑松露帶子餃個人最喜歡韮菜餃,黑松露帶子餃較特別。墨魚滑 $68墨魚滑夠爽彈,味道不錯。牛肉燒賣 $58店員推介的自家製牛肉燒賣,火鍋都是第一次,結實的口感不錯,不錯。五彩鮮菜籃 $88包括有皇帝菜、生

先調個醬油

再來個小食

刺身到了
絲𩶘刺身 $時價
擺盤很漂亮,上桌時魚尾還在動,非常新鮮,魚肉口感爽口彈牙。
姬松茸瑤柱嚮螺燉冬瓜湯鍋(两食) $188
本地手切黃牛(大) $298
四寶餃拼盤 $88
有韮菜餃、鮮蝦雲吞、鮮蝦水餃、黑松露帶子餃
個人最喜歡韮菜餃,黑松露帶子餃較特別。
墨魚滑 $68
墨魚滑夠爽彈,味道不錯。

牛肉燒賣 $58
五彩鮮菜籃 $88
包括有皇帝菜、生菜、莧菜、鮮冬菇、金針菇、靈芝菇。
竹庶水
打邊爐定必配揸竹庶水才舒服,消暑解渴。
水果(送)
雪糕糯米滋

奏海鮮火鍋的環境、舒適度、食物質素、員工質素,都表現得相當不錯。
2017-05-12
2017-05-13 125 瀏覽
天氣熱左無阻我對打邊爐既熱情,同事介紹我嚟呢間,尖沙咀夠方便,於是約埋三五知己一齊十下十下。餐廳好骨子,坐得幾舒服。先嚟一個絲𩶘刺身,都係第一次食絲𩶘,好清甜爽口,點上酸酸地既柚子汁食真係好原條刺身好新鮮生猛,上左盤仲郁架!姬松茸瑤柱嚮螺燉冬瓜湯鍋(两食) ($188) 做湯底真係無得輸,完全係老火湯嚟,好香濃多料,所以先碗湯品嚐下先,之後先開始打邊爐。本地手切黃牛(大) ($298)係餐廳勿食推介,色澤好靚,入口好稔又香牛飲味,靚肉!既然牛肉正,於是就點左牛肉燒賣 ($58)嚟試下。魚肉卷賣就食得多,牛肉燒賣就真係第一次食,一口牛肉放入口真係好正,牛肉味依然,幾特別。四寶餃拼盤 ($88/8粒) 有韮菜餃、鮮蝦雲吞、鮮蝦水餃、黑松露帶子餃。-韮菜餃好多韮菜餡-鮮蝦雲吞同鮮蝦水餃既蝦幾新鮮彈牙-黑松露帶子餃有新鮮帶子做餡料,再勻埋黑松露更加香口。五彩鮮菜籃 ($88)皇帝菜、生菜、莧菜、鮮冬菇、金針菇 同埋靈芝菇,各滾所需,完全岩晒大家胃口。菜夠鮮嫩無渣,所以整籃好快食晒。最後餐廳送水果同雪糕糯米滋比我地,又飽又滿足,招呼又唔錯,幾抵食,同事果然無介紹錯!

餐廳好骨子,坐得幾舒服。

-韮菜餃好多韮菜餡
-鮮蝦雲吞同鮮蝦水餃既蝦幾新鮮彈牙
-黑松露帶子餃有新鮮帶子做餡料,再勻埋黑松露更加香口。

五彩鮮菜籃 ($88)

2017-05-12
香港人以拼博精神見稱,每天工作營營役役,有時更通宵達旦,晚飯時間往往要在九時後,形成了香港獨有的飲食文化 — 夜宵優惠時段。今天我們前往的奏火鍋店,正正設有九時半後六折優惠,海鮮和刺身除外。「我見到洪天明一家人打邊爐!他們在VIP 房,我在大廳坐廂座。是一間新開張的火鍋店,名叫奏。火鍋湯底和配料很有水準。」同事小蠻腰說得眉飛色舞。就是這樣,我便相約了兩位好友一同到奏火鍋品嘗。奏火鍋的英文名Kanade,是「奏」的日文字。原來奏除了新開的火鍋店外,也有一間位於尖沙咀中心的日本鐵板燒店,怪不得用了日文作為英文店名。店內設有多間VIP房間,能容納六至十二人,自攜酒水每支五十元,VIP 房最低消費二千元起。混醬XO醬、紅綠辣椒、香蔥、芫茜、沙嗲醬、生蒜茸、和很少在混醬選擇出現的腐乳和黃椒醬。前菜麻辣木耳青瓜麻得夠香,辣得夠勁度,木耳和青瓜爽脆。奏上品海鮮鍋 HKD268黑白胡椒粒的濃湯,微微辛辣又鮮香, 湯料豐富,包括海中蝦、海參、大蜆,更有一隻約十両重的生劏多膏肉蟹,用這個湯底打邊爐,絕對是鮮香惹味。肉蟹肉嫩鮮美,而且蟹膏香醇。海中蝦結實而彈牙,非常新鮮。鴛鴦雙蚌 HKD118珊瑚蚌和桂花蚌

混醬
前菜麻辣木耳青瓜
麻得夠香,辣得夠勁度,木耳和青瓜爽脆。
奏上品海鮮鍋 HKD268
奏上品海鮮鍋
肉蟹
肉嫩鮮美,而且蟹膏香醇。
海中蝦
結實而彈牙,非常新鮮。
鴛鴦雙蚌 HKD118
珊瑚蚌和桂花蚌很完整,一點也不碎,爽脆鮮甜。
手切本地黃牛細 HKD228
排列整齊,厚薄剛好,為肚腩前位置,肉味濃郁,口感豐富。
鱔片 HKD88
肉質爽嫩彈牙,厚度適中。
魚卜 HKD58
魚卜一向味薄,在鮮香的胡椒海鮮濃湯燙一燙,柔滑帶嚼勁,滋味無窮。
自家製四寶餃拼盤 (韭菜餃、鮮蝦雲吞、鮮蝦水餃、黑松露帶子餃,各兩隻)HKD88
以木盤呈上,細心放置了一張防黏底的牛油紙,像䕄籠點心般別緻。皮薄、餡料有水準。特別是黑松露帶子餃,黑松露香濃、帶子一整顆。
最後,店家送上水果和日本雪糕糯米糍。
下次再來,必定嘗嘗這裡的辣汁花甲蟹雜菌鍋。
2017-05-02
奏上品海鮮鍋
2017-05-11 125 瀏覽
朋友相約去尖沙咀食火鍋, 二話不說立即應成,見到奏海鮮火鍋位於寶勒巷,我地放左工行一陣先上黎開餐。見到個門口 ,得裝潢幾好、環境唔錯,夠大、坐位夠闊落。朋友已經預先訂位不用等,店員好好招待,一坐下就有各款火鍋醬料,隨意加添:辣椒 、醬油、 芝麻醬、 蒜蓉都有。已然好肚餓 !!再睇餐牌點配料,湯底點了胡椒豬肚花甲鍋,好足料!湯底味道剛好!仲好多菇同菜, 好正!配料我點了特級牛舌同招牌五寶丸,朋友就揀安格斯牛柳粒、四寶餃拼盤、另外加埋窩筍同活魚魚生,正呀~首先:魚生薄薄一塊 肉質好鮮味而且份量多!跟住試安格斯牛柳粒,有入口即溶感覺、質素唔錯 牛舌就彈牙,窩筍就新鮮!招牌五寶丸,就有墨魚丸、 蝦丸、 鯪魚丸 、牛肉丸 、 鹹蛋豬肉丸~ 本身個人就鍾意蝦丸,好大隻蝦!個餃拼盤就有韮菜餃,黑松露帶子餃、鮮蝦雲呑、菜肉蛋白餃。朋友同我一樣都鍾意黑松露帶子餃,因為食到濃濃既黑松露, 好回味 !雲呑又係大大隻蝦!好味到我地2個女生可以清哂台上食物,滿足既1餐!!!!! 又可以同朋友傾心事,又可以食到有質素既食物~ 原來餐廳做緊9半後6折 大家教岩時間去食會平D
朋友相約去尖沙咀食火鍋, 二話不說立即應成,
見到奏海鮮火鍋位於寶勒巷,我地放左工行一陣先上黎開餐。
見到個門口 ,得裝潢幾好、環境唔錯,夠大、坐位夠闊落。
首先:魚生薄薄一塊 肉質好鮮味而且份量多!
跟住試安格斯牛柳粒,有入口即溶感覺、質素唔錯
牛舌就彈牙,窩筍就新鮮!
本身個人就鍾意蝦丸,好大隻蝦!
個餃拼盤就有韮菜餃,黑松露帶子餃、鮮蝦雲呑、菜肉蛋白餃。

好味到我地2個女生可以清哂台上食物,滿足既1餐!!!!!
又可以同朋友傾心事,又可以食到有質素既食物~
原來餐廳做緊9半後6折 大家教岩時間去食會平D
2017-05-04
  • 招牌五寶丸
  • 魚生
  • 安格斯牛柳粒
  • 四寶餃拼盤
  • 活魚魚生
2017-05-11 82 瀏覽
每次有朋友生日都要念去邊到食飯慶祝,今次會擇呢間火鍋店係因為有朋友食過推薦,而且地點好多便。我地比book枱時間早左半個鐘到,店只都好好,因為有房多,所以安排左一個房比我地。我地先點左個奏上品海鮮鍋,海鮮鍋平日都有食過,但今次係有驚喜咖,湯料除左超多,整隻蟹,海參,蜆,重超有鮮味,啖啖肉,配菜都有粟米,蘿蔔,菇,料足到可以叫少好多火鍋料,鮮甜味十足味道又濃厚,重要好抵食!我地叫左好多野食,因為好多野都想食,但有幾款一定要分享比大家。本地手切牛,真係不得不提,我地問過呢種牛係抓邊位,最重要係牛味超重,入口軟滑細膩,再配上濃厚海鮮湯味,無得頂!手打鮮蝦丸,極力推薦!超有水準自製丸子,爽口彈牙,鮮蝦味十足,真係食到停唔到口。自家即製響鈴卷,好特別,入口好鬆脆,另外再加上醬料有d似泰式醬,食落好開胃,做前菜一流!

2017-05-08 87 瀏覽
有次經過寶勒巷, 本來想去酒吧度食飯, 飲飲酒, 但係0係附近見到個招牌, 原來宵夜打邊爐有6折, 咁吸引, 就一於在去食啦這裡和一般新興的邊爐一樣,有魚生的。玫瑰𩶘魚𩶘魚新鮮彈牙,唔腥之餘有爽脆的感覺,配埋呢個汁,酸酸地的醋帶檸檬味。冰鎮瀨尿蝦同幅圖映出黎差唔多,好像真呀。熟左的瀨尿蝦再冰鎮,上面有蝦子同滿滿的沙律醬。瀬尿蝦口感細嫩,搭配香甜的沙律醬,配搭幾清新特別。湯底方面都有好多嘅種類, 我就揀咗奏上品海鮮鍋, 雪白色嘅湯底, 裏面有芫茜有花蟹, 有海參, 有蘿蔔,仲有唔少蝦添, 湯底有充滿海鮮材料, 特別鮮甜, 喺未食餸之前, 飲咗唔少湯, 味道真係冇得彈見到menu上面有蟹籽燒賣做火鍋配料,覺得幾特別喎, 就試一試啦, 滾咗一陣間就食得, 個感覺比一般蒸嘅燒賣好食, 可能因為湯底嘅關係, 而肉質又彈牙鬼馬蝦滑, 墨魚滑, 好脆口,將蝦滑釀入油炸鬼度,底部好脆,再配上上面粒粒脆蝦子,好好味。黑松露餃內有帶子、香菇、少量豬肉, 入口有香濃的松露味,同材料幾豐富。

這裡和一般新興的邊爐一樣,有魚生的。
玫瑰𩶘魚

冰鎮瀨尿蝦

見到menu上面有蟹籽燒賣做火鍋配料,

2017-05-08 107 瀏覽
行完尖沙咀啱啱經過附近見到呢間個名好似幾得意又想打邊爐,所以就上咗去食。由於我哋九點幾先入座所以唔會好多人,佢都俾咗個四人位我哋,所以都幾舒服。一開始有個小菜係必要嘅,入面有青瓜木耳,都幾新鮮幾夾脆,小小酸酸地辣辣地幾開胃。第一個叫咗祖傳秘製麻辣鍋,再加半隻走地雞。雞嘅份量都唔少起碼帶至少20件而且唔會全部都係骨頭有好多肉。雞嘅脂肪都幾多下所以雞肉都夠晒嫩滑,就算着煮耐左少少都唔會老晒。而且由於佢係半隻,所以有雞腳食,麻辣嘅雞腳令到我哋可以食下骨。二個湯底方面湯底一開始食落唔會太辣有少少鹹鹹地酸酸地。就咁望唔會太紅太濃味,不過耐左都幾辣。湯入面都有正常嘅配料例如芫荽同花椒,食落都幾香口,而且雞塊都幾容易入味,唔錯👏。第二個叫咗響鈴,響鈴雖然份量唔係好多不過就勝在好大條同埋真係好脆,有10cm咁長,而且就算炸完之後都唔會有好大陣油味,相反夠晒脆,浸左3秒湯之後少少辣辣地即刻食更加好味。第三個係黑松露帶子餃,皮唔算好厚,不過都幾煙銀。入面嘅黑松露唔算好多不過都食到有少少味,二帶子份量都有半粒,而且熟完之後都仲幾鮮甜,加上湯的辣辣地唔錯。🙌👍最後叫咗個小丑係椒鹽三文魚骨份量都唔少,有大大件十

最後叫咗個小丑係椒鹽三文魚骨份量都唔少,有大大件十件到。外面炸得幾香脆同埋好香蒜味,小小辣辣地同都算係鹹而且入面嘅三文魚魚腩都幾滑,同埋幾夠肥所以好多魚肉食。由於三文魚骨都幾惹味,如果有白飯就好。
最後店員嘅服務態度都唔錯而且食物嘅質素都幾高雖然份量唔算好大但係下次經過都可以考慮一下再食。最重要係9點後有六折平好多。
2017-05-01
10 分鐘 (堂食)