2019-01-14 129 瀏覽
自從自己搬左出黎住之後,好耐都食過自家飯,有日返屋企經過,見到樓下附近開左間私房菜,就即刻入去試下啦!Menu 既選擇都十分多,我就先叫左個黃金魚皮,魚皮非常香脆又唔會油膩!帶有咸蛋黃既香味,好味道! 真係一個非常好既菜前小食我仲叫左個蠔皇菜遠炒牛肉,菜心非常新鮮甜美,而且炒得非常有鑊氣,好惹味、牛肉片好嫩滑juicy ,唔好炒到乾哂,好入味!最後我叫左個星洲炒米,好適合大胃王,非常夠份量!炒米炒到根根分明 唔會痴埋一舊舊 ,好爽彈!夠鑊氣又惹味!開左呢間私房菜真好,以後晚飯又多一個好去處!

開左呢間私房菜真好,以後晚飯又多一個好去處!
2019-01-13 113 瀏覽
豬仔今日又係灣仔上堂 落堂後約左男朋友一齊去食晚飯 最後行行下就去左依間—如意冰室私房菜 見到價錢合適 就決定食依間啦餐廳有兩層 時間尚早 但下層已經坐滿滿被安排左坐上層 裝修簡潔 感覺衛生中式小炒 餐點選擇多晚上亦有晚市套餐以供選擇同男朋友揀左兩道小炒黎食點完菜就上左是日餐湯今日既湯係蕃茄薯仔豬骨湯豬仔真係好鐘意飲湯 依碗老火湯無加味精滿滿湯水 有家的味道菠蘿生炒骨叫依道菜時 老闆娘同我地講話依道係招牌菜之一 係以傳統做法 用山喳同梅子調味 而非出面咁一般以白醋或檸檬 用料講究一到台就即刻試一試 醬汁果然出色唔會好似出面既咁攻鼻刺激加上豬肉唔肥 炸得十分酥脆加上菠蘿、青椒、洋蔥伴和醬汁炒得好香同男朋友食唔停呀 必試推介如意小炒皇有魷魚、蝦仁、腰果同四季豆用白飯魚乾、蝦乾、蒜蓉同洋蔥炒 炒得好香鑊氣十足 香口之選 豬仔好鍾意最後仲有有甜品送上左蕃薯糖水 傳統中式糖水暖暖好有家的風味依一餐好有驚喜
豬仔今日又係灣仔上堂

而非出面咁一般以白醋或檸檬 用料講究
一到台就即刻試一試 醬汁果然出色
唔會好似出面既咁攻鼻刺激
加上豬肉唔肥 炸得十分酥脆
加上菠蘿、青椒、洋蔥伴和醬汁炒得好香
同男朋友食唔停呀 必試推介

如意小炒皇
有魷魚、蝦仁、腰果同四季豆
用白飯魚乾、蝦乾、蒜蓉同洋蔥炒 炒得好香
鑊氣十足 香口之選 豬仔好鍾意

最後仲有有甜品
送上左蕃薯糖水 傳統中式糖水
暖暖好有家的風味

依一餐好有驚喜
2019-01-13 83 瀏覽
早幾日中午12 點幾行過,見到呢間餐廳於是入去叫咗兩個快餐, 感覺真係好壞參半 !首先,價錢方面:喺灣仔區黎講算平及經濟 而且鋪頭嘅位置都好就腳!服務方面: 侍應生們服務都好有效率, 而啲食物呢都好夠熱嘅!食物方面 :啲食品味道真係偏鹹及濃味,而杯熱奶茶就真係有待改善,真係仲有啲苦澀味,而我當日跟餐奉送餐湯係粉葛湯嘅質素都係一碗例水! 喺顧客角度,如果你將貨就價,將啲食物煮到一般般,咁就有點失望啦!幫襯完之後, 再睇返呢度啲食評, 有啲真係欠中肯及有失實!
幫襯完之後, 再睇返呢度啲食評, 有啲真係欠中肯及有失實!

今次介紹呢間如意冰室離PP3好近 所以lunchtime都幾多人等位 放工時間(6:30🙊😂)去試反而唔使等😛本來係見晚市有羊腩煲想試下🙊點知呢排黑開有條路 去到老闆娘話今日冇羊腩煲賣😭 好彩都仲有好多選擇 除咗羊腩煲之外仲有重慶烤魚 雞煲同埋雲吞雞等等 樣樣都好吸引😳😳😳 最後我哋要咗雞煲 $198包一個小菜 餐湯餐飲白飯仲有甜品🤤 最正係我哋問因為老闆娘先發現原來小菜嘅選擇都好多 連酸菜魚都有!咁叫法好似係$198兩個鍋嘅餐咁 超抵🙊伙計快應又好快 一落完單即刻有湯有水 湯係超足料嘅青紅蘿蔔例湯👍🏻 水就有段小插曲😂 因為餐廳好有心思佢哋唔係serve普通水喉水 而係serve有檸檬嘅滾水 咁啱我哋餐飲又叫咗熱檸水同熱檸蜜😂😂😂 搞到我哋研究左好耐邊杯係熱檸蜜😂 對比圖如下 真係睇呢啲細節都感覺到佢係有誠意打開門口做生意👇🏻 雞煲到~~~半隻雞 唔係落料打邊爐嗰隻 雖然已經基本上熟咗 但店員都會拎個Gas爐喺你面前烘烘佢 撈下佢 香味即時出晒嚟 我哋雞煲同酸菜魚都叫咗小辣 辣度完全OK 連我唔食得辣嘅男朋友都覺得有麻辣嗰種香又唔會真係辣😋😋 調味好好(我連洋蔥嗰啲都食咗好多) 雞件

雞煲到~~~半隻雞 唔係落料打邊爐嗰隻 雖然已經基本上熟咗 但店員都會拎個Gas爐喺你面前烘烘佢 撈下佢 香味即時出晒嚟 我哋雞煲同酸菜魚都叫咗小辣 辣度完全OK 連我唔食得辣嘅男朋友都覺得有麻辣嗰種香又唔會真係辣😋😋 調味好好(我連洋蔥嗰啲都食咗好多) 雞件又幾爽

酸菜魚仲誇張 明明係單點$75嘅小菜 但係仲大過雞煲 有成十幾件魚塊又多酸菜 好抵食👍🏻 而且佢唔係用鮸魚整酸菜魚 (唔係講笑我真係食過 個人覺得好腥好唔襯...) 酸菜開胃又唔會酸到苦 goodgoodgood

最後甜品仲整個蕃薯糖水 係我鍾意嘅唔太薑嘅湯底 $198有咁多樣嘢食 仲要樣樣都好食 我真心強烈推介😂

除咗抵食又好味 另外一點我好鍾意嘅就係佢嘅份量🤔 我覺得佢咁樣仲好過直接去食雞煲或者酸菜魚是但一樣! 一人$100都唔使 可以同時間食到雞煲同酸菜魚兩樣嘢 一次過滿足你兩個願望之餘 仲係兩個人都食得晒嘅份量 唔使做大晒鬼🤔 我將我食嘅嘢同價錢放上IG 好多朋友係邊度嚟🙊 證明佢呢個價錢 呢個質素同選擇都好吸引 有得做啊🤤

2019-01-10
  • 雞煲
  • 酸菜魚
2019-01-13 58 瀏覽
星期六放假朋友帶我遊車河一早已經計劃好行程既佢帶左我港島遊下就出發去左赤柱行下市集睇下海夜晚就帶左我去私房菜 話佢上次食完覺得唔錯所以決定黎依一間 就試試佢有冇推薦錯 睇下Menu有咩食先玩左一日好肚餓既關係 樣樣都想食呀店員好親切 係店員推介下 簡左兩款小炒而且依到既野食可以同店員溝通更改材料同煮法一黎就上左豬肉蕃茄薯仔湯清清甜甜 冇味精 健康又好飲鹹檸檬蒸烏頭第一次試依道菜 鹹檸檬蒸魚但估唔到出黎果然唔錯烏頭大大條 魚肉嫩滑 蒸得岩岩好點上醬汁 帶點鹹檸檬 好味道沙嗲菜心牛肉菜單係寫芥蘭既 朋友唔食芥蘭既關係 同店員溝通下轉左菜心 好體貼顧客 沙嗲香濃 帶點點花生味 唔似一般出面既沙嗲醬 自家風味冇得頂牛肉味濃嫩滑 菜心冇渣配上沙嗲醬汁最後仲黎左碗蕃薯糖水湯底滲著薑味 甜甜地又夠辣 保暖又養身蕃薯煮得綿綿 但又唔會爛 食完好滿足咁岩係餐廳影到同今日依餐好夾友人今次果然冇介紹錯店員親切 食物用心制作 價錢合理下次會再黎試埋其他菜式
星期六放假朋友帶我遊車河

咁岩係餐廳影到同今日依餐好夾

友人今次果然冇介紹錯
店員親切 食物用心制作 價錢合理
下次會再黎試埋其他菜式

「吃亅的樂趣,就在轉念之間 !一念得,一念失,一念苦,一念樂,一念天堂,一念地獄。福福郎今天不是要帶大家去探討人生哲理 , 不過來到這間平民化丶 經濟實惠的餐廳,我突然想起了這個話題—— 就是。。。。。。「吃亅的心情,其實就在轉念之間! 懂得對自己好點丶懂得惜福丶凡事樂觀和善的人,其實。。。吃什麼也是「如意亅美味的!今晚,只有平凡的三餸一湯, 但是吃得我心滿意足。陳皮清蒸大泥鯭泥鯭魚通常都是細細條的 。 。。所以當侍應把熱氣騰騰的蒸 大泥鯭魚端出來的時候 ,我感到很驚訝,因為我 在印像中 好像從來沒有吃過這麼大條的泥鯭魚!(見圖)翻查wikipedia,得知泥鯭原來分兩種,有深水泥鯭和淺水泥鯭。 我們這次吃的泥鯭,是屬於養殖的深水泥鯭,要養得比較耐才可出售,所以體型較大。產地有些是來自西沙和東沙群島的海域,外皮顏色黑中帶炭灰色 pattern, 據資料所言肉質和味道也很好,是不錯的海鮮。好! 那實際食落口呢 ?吃這條大的泥鯭魚, 感覺有一點像在吃倉魚。 魚背肉很厚, 紋理清晰 ,魚肉的纖維咬下去較結實, 比一般河魚較有咬口(和口感), 而且沒有什麼細魚骨, 吃下去有「啖啖肉亅的感覺,
「吃亅的樂趣,就在轉念之間 !

一念得,一念失,
一念苦,一念樂,
一念天堂,一念地獄。

今晚,只有平凡的三餸一湯, 但是吃得我心滿意足。

陳皮清蒸大泥鯭

好! 那實際食落口呢 ?

吃這條大的泥鯭魚, 感覺有一點像在吃倉魚。 魚背肉很厚, 紋理清晰 ,魚肉的纖維咬下去較結實, 比一般河魚較有咬口(和口感), 而且沒有什麼細魚骨, 吃下去有「啖啖肉亅的感覺, 很適合 一家大細享用。

加了陳皮和蔥去蒸魚, 魚肉吃起來一點泥味和腥味也沒有, 都被僻除了。 yummy!!魚肉雖然沒有吃泥鯭粥時吃的小泥鯭魚與那麼鮮甜, 但勝在小骨丶多肉丶魚肉有質感,令 我們對這碟餸的整體感覺加了分。

正所謂:「舢舨充砲艇丶泥鯭當石班亅。 。。對福福郎來說,每一樣平凡的食物, 只要你去珍惜它,你也可以吃出好滋味 。。。尤其是今晚有好朋友在旁 ,平價魚和家常菜也變得很味美。

如意招牌小炒

主要材料有開邊鮮蝦仁丶魷魚仔丶蝦乾丶魚仔乾和四季豆 ,全部都是平常的家常食材, 但估不到原來把它們拼在一起炒,味道卻很合襯啊! 鹹鹹香香的, 充滿海水的味道 ,很好餸飯。

薑汁芥蘭

薑汁芥蘭炒得很翠綠,沒有放多餘的調味,只有淡淡的菜香,好像連鹽也沒有放!

可能有人會罵「淡亅, 有人會說沒有味道。但是,政府的「有營食肆亅廣告,不是常常在勸告人要吃得「少鹽丶少油丶少糖嗎亅? 所以,我覺得這間餐廳老闆娘,是很有「 Heart亅去做好每一個餸菜的。

一念健康啊,朋友。

飯後甜品:蕃薯糖水

沒有特別的材料,平平實實的,碗裡面就只有蕃薯與薑片, 跟在家裡媽媽弄的一模一樣。 糖水沒有很甜,味道偏淡, 很適合我的口味。

。。。🦉

今晚,沒有 豪華的米芝蓮 鮑魚雞湯 ,只有 廉價的蕃茄薯仔例湯 和無價的「心靈雞湯 亅。。。 有人覺得好喝,有人覺得不好喝, 好不好喝,其實都在轉念之間。

「 同一件事物,大家有不同看法,不是新鮮的觀點, 是很正常的哦!!亅

「。。。可能就是因為這樣 性格不同 ,才可以成為好朋友, 互補不足, 友情維繫長久啊 !亅

。。。🦉
友情餸飯,此刻無價。

+ ==============================
立即訂閱我的食評吧!福福郎想 跟你分享上班族的苦與樂丶貓頭鷹的人生觀丶美食和「金句亅啊!

Relax,and just subscribe!

2019-01-11
2 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
團年飯
  • 陳皮蒸泥鯭魚
  • 薑汁炒芥蘭
  • 如意冰室招牌小炒
  • 蕃薯糖水
見開了一間新的茶餐廳,今日去試試。✌🏻一個人最易搵位,午膳時間不用等就有位。餐廳有兩層,上層像密室般,lunch time坐滿人。冷氣不夠大,好焗促的環境。見到餐牌才發覺外賣比堂食平太多,同一個餸外賣才$43(外賣盒+$1),堂食就要$49-$55。下次再食買外賣較抵食。🌈隨便點了一個粟米班腩飯$55等了好一陣飯才到,大多食客人手不夠,樓面少少混亂,姐姐都不太耐煩。Anyway,試下個飯先。飯份量十分多!不過班腩份量就一般。一試,太咸。對於我來說好咸。個人覺得價錢吸引,環境一般,味道太咸,普普通通。
見開了一間新的茶餐廳,今日去試試。
✌🏻一個人最易搵位,午膳時間不用等就有位。

🌈隨便點了一個粟米班腩飯$55

Anyway,試下個飯先。
飯份量十分多!不過班腩份量就一般。
一試,太咸。對於我來說好咸。

個人覺得價錢吸引,環境一般,味道太咸,普普通通。

一直都想試下私房菜,咁啱係灣仔附近打完波約左朋友食飯,行行下見到呢間個名又有冰室又有私房菜嘅餐廳就決定入去試一試👍🏻我地獲安排坐樓上座位,發覺裝修間隔都幾是正闊落,當晚樓上客人不算多。餐廳有提供呢啲壹加壹套餐,包一味特色主菜加小菜一款,幾啱情侶家人朋友黎一齊分享👍🏻👍🏻未落單已奉上例湯一碗,略嫌味噌咸了一點。之後我地叫左小食涼拌窩䀏絲,爽脆帶點麻辣,作為開胃菜非常適合,出面亦少見。小菜我地點左滑蛋炒蝦仁,我同朋友都覺得有驚喜,大蝦蝦仁炒得彈牙,肉質鮮嫩爽甜唔霉,炒滑蛋亦唔會過老,厚身得黎夠滑,帶點蔥花調味啱啱好👍🏻👍🏻特色主菜方面我地揀左重慶烤魚,聽老闆講係由四川廚師親手主理,魚皮焦脆,魚肉唔鞋身,加上大量辣椒花椒芫茜窩䀏生菜等配料送飯一流,不過真係幾辣,對三哥淨係食到三小辣嘅我黎講已經頂到盡😂最後仲有足料薑汁蕃薯糖水奉送,暖笠笠呀👍🏻👍🏻整體黎講呢間私房菜坐位舒適,菜色有水凖亦有川味特色,價格亦合理,好推薦大家黎試下👍🏻👍🏻

未落單已奉上例湯一碗,略嫌味噌咸了一點。

最後仲有足料薑汁蕃薯糖水奉送,暖笠笠呀👍🏻👍🏻

2019-01-05
  • 涼拌窩䀏絲
2019-01-05 87 瀏覽
今日去開灣仔附近,見到凍凍地就諗住食個羊腩煲,咁就搵吓附近邊度有得食羊腩煲啦,見到啲呢間新開張嘅私房菜,所以就試吓啦。一坐底就叫羊腩煲, 但係原來今日冇賣,好傷心。 咁唯有食醉菜魚。咁岩隔離枱叫砂鍋雲吞雞, 但係都冇雲吞, 不過佢地可以轉水餃。雖然好多嘢食都冇,但係啲員工都會好用心咁推介啲好味嘅餸俾我哋,推介俾我哋嗰啲餸都係好味嘅,呢間鋪喺正益新隔離,好易揾,一共有兩層,位置都算多。佢啲套餐都有好多選擇。見好多人都叫左快餐,人手雖然唔太多,但上菜都好快。蝦干海鮮雜菜,好大碟兩個人完全食唔晒,好足料,味道都ok黃金炸魚皮,加左好多鹹蛋黃,好脆,好味。酸菜魚,連埋個煲咁上,個湯好濃,好多料,夠酸,好味道。跟餐湯,係蕃茄薯仔豬骨湯,好重蕃茄味,例湯算好好飲。個飯都好香飯味,唔會係爛飯,又唔會太硬。

呢間鋪喺正益新隔離,好易揾,一共有兩層,位置都算多。

佢啲套餐都有好多選擇。

見好多人都叫左快餐,人手雖然唔太多,但上菜都好快。

蝦干海鮮雜菜,好大碟兩個人完全食唔晒,好足料,味道都ok

黃金炸魚皮,加左好多鹹蛋黃,好脆,好味。

酸菜魚,連埋個煲咁上,個湯好濃,好多料,夠酸,好味道。

跟餐湯,係蕃茄薯仔豬骨湯,好重蕃茄味,例湯算好好飲。

個飯都好香飯味,唔會係爛飯,又唔會太硬。

2018-12-31 92 瀏覽
平安夜路過呢間位於灣仔既一間中式私房菜,食過先知原來頗有驚喜。樓上雅座、環境唔算迫。見天氣凍凍 食辣野 暖下胃就最岩 兩人食飯 點左個套餐 麻辣雞煲拼乾煸肥腸同揚州炒飯。麻雞雞煲:半份雞但好足料,雞件好入味、香嫩而且內裡有肉汁保留,辣度適中,有麻香。送飯一流,比出面好多專門食雞煲既餐廳出色,極力推介👍🏻乾煸肥腸:肥腸迫油迫得好好,內裡唔多肥膏、外皮頗香脆。揚州炒飯:看似平凡,但炒飯幾有鑊氣,有蛋香。此外餐廳有熱鍋拌著、可看行調教火力,慢慢食都得唔會攤凍哂。杏仁茶非常濃郁!總結:雞煲出色,用熱鍋拌菜式 非常體貼,價錢大眾化,不妨一試。

乾煸肥腸:肥腸迫油迫得好好,內裡唔多肥膏、外皮頗香脆。

揚州炒飯:看似平凡,但炒飯幾有鑊氣
,有蛋香。此外餐廳有熱鍋拌著
、可看行調教火力,慢慢食都得唔會攤凍哂。

杏仁茶非常濃郁!

2018-12-27 73 瀏覽
係灣仔放工後經過見到呢間新開食小菜既餐廳😋平時放工後灣仔既食肆幾乎都係空無一人,但呢間餐廳夜晚7點幾都人頭湧湧😱一於入去食返個小菜做晚餐😋😋價錢係灣仔區黎講都算幾平,而且仲好多選擇🤩🤩最後因爲我地兩個人既關係,叫左兩碟小菜就算lu,叫左個煎封黃花魚同薑蔥霸王雞😋落完單就即刻有個例湯飲,好鐘意呢個湯,因為出面飲既例湯都係好淡味,同似熱水冇分別😂😂但呢到好夠味,又唔會太咸😍跟住黃花魚一上台,嘩!煎得咁靚既😍店員仲好細心,幫我地用刀叉切開佢,分做幾份,等我地易食d😋好好食,煎得非常香脆,但又冇煎到散哂,條魚食落仲好新鮮😋😋叫左半隻霸王雞,非常大碟,兩個人食岩岩好😋雞肉好滑,唔會好un好鞋口,好味!當然唔少得有白飯啦😋又係好大碗🤣食飽飽,店員仲主動送埋蕃薯糖水俾我地食😋糖水好夠薑味,加埋煮到好淋既蕃薯,暖笠笠😋😋岩哂而家冬天食
係灣仔放工後經過見到呢間新開食小菜既餐廳😋

價錢係灣仔區黎講都算幾平,而且仲好多選擇🤩🤩

但呢到好夠味,又唔會太咸😍

跟住黃花魚一上台,嘩!煎得咁靚既😍
店員仲好細心,幫我地用刀叉切開佢,分做幾份,等我地易食d😋

好好食,煎得非常香脆,但又冇煎到散哂,條魚食落仲好新鮮😋😋

叫左半隻霸王雞,非常大碟,兩個人食岩岩好😋
雞肉好滑,唔會好un好鞋口,好味!

當然唔少得有白飯啦😋又係好大碗🤣

食飽飽,店員仲主動送埋蕃薯糖水俾我地食😋
糖水好夠薑味,加埋煮到好淋既蕃薯,暖笠笠😋😋岩哂而家冬天食
  • 薑蔥霸王雞
  • 煎封黃花魚
2018-12-23 986 瀏覽
前同事突然想食飯,咁啱又無咩嘢做應約,佢晌灣仔收工,就佢去灣仔,不過灣仔搵食真係唔多熟手,諗住晌灣仔修頓後面條街到行就一定搵到,其實係真係搵到,之不過大家一路行掛住傾計而忽略晒重點,最終行到晌附近見到私房菜之名,再望望門口餐牌又唔係好貴,就決定入去一試!餐廳望落唔係豪華裝修,但整體感覺係乾淨,待應安排咗我地晌樓上,上去到差唔多8成嘅枱已經滿,對佢信心加強,亦見到佢地有啲套餐,有兩個小菜再加湯,啱晒我地兩個人,最終我地叫咗重慶烤魚同椒鹽鮮魷。先嚟送上兩碗老火湯,算係足料,味道唔錯;其後上碟嘅係椒鹽鮮魷,初睇幾大份,魷魚食落有鮮味,同埋個皮唔係好多粉、夠薄,食落口口感唔錯,令人係咁夾嚟食。重點當然係個重慶烤魚,有爐一齊上碟等你可以熱住食,湯底味道算係較辣一點,配上菜、菜頭、芽菜同莞西,幾樣配料我同朋友都OK,至於條魚一開始見中間界開位置已變紅色,怕又辣及OVERCOOK,但食落條魚有幾滑口,熟度OK,加上夠熱入口味道更好,最終我同朋友都叫了白飯送飯,感覺呢個配搭食法幾好!最終吃飽準備走之際,待應特登提我地仲有糖水,估唔到有蕃薯湯水,蕃薯夠淋亦甜心,令到我地兩個捧住個肚走,亦覺得好好彩咁都入
最終吃飽準備走之際,待應特登提我地仲有糖水,估唔到有蕃薯湯水,蕃薯夠淋亦甜心,令到我地兩個捧住個肚走,亦覺得好好彩咁都入到間好食嘅餐廳。
2018-12-18
2018-12-15 121 瀏覽
<一間冰室 但小菜同川菜都勁正>😍呢間如意冰室私房菜 樓高兩層 見到 menu除左有平時茶記既野食之外 仲有好多唔同既小菜點 應有盡有 👍🏻 夜晚好啱一班朋友叫小菜邊傾邊食👍🏻而且佢既 set仲會有好足料既薯仔瘦肉蕃茄湯 😍夠哂用心<重慶烤魚 配私房菜一款 248 蚊 >🍴重慶烤魚 🌶🐟用明火煲住 香噴噴熱辣辣 魚用左新鮮烏頭去整 佢個煎煎得好香脆 入面既魚肉入味 夠香😍 骨唔算多 盡吸辣汁 葱花辣椒點綴 仲有吸汁既生菜🌿😈同埋爽口既筍 好正 ! 冬天必食辣野之一👍🏻🌶🍴干鍋肥腸 70 蚊 🌶🐷用 gas明火煲住既干鍋上面放住 好香噴噴既肥大腸 , 大腸 炸得好香脆 出面咬落脆卜卜 入面帶少少肥膏豬油香 😈加上 洋葱 辣椒 紅青椒 等調味 🌶大腸盡吸 辣汁 勁入味🐷 有鑊氣有味道 推介!😍🍴麻辣鍋笋豬頸肉 75 蚊🐷🌶炒得好香既豬頸肉 豬肉切得厚度適中 條狀 食落爽口彈牙 豬吸胡椒同辣味 夠哂麻香🌶然後佢墊既筍絲🥦 好夠爽口 juicy 而且新鮮 😃 好正🍴xo醬乾炒牛河 54 蚊🐂一上枱香噴噴 😍 牛河炒得好乾身夠哂鑊氣🔥但又有洋葱 葱花 增加

<一間冰室 但小菜同川菜都勁正>😍
而且佢既 set仲會有好足料既薯仔瘦肉蕃茄湯 😍夠哂用心

<重慶烤魚 配私房菜一款 248 蚊 >
🍴重慶烤魚 🌶🐟

🍴干鍋肥腸 70 蚊 🌶🐷

🍴麻辣鍋笋豬頸肉 75 蚊🐷🌶

🍴xo醬乾炒牛河 54 蚊🐂
一上枱香噴噴 😍 牛河炒得好乾身夠哂鑊氣🔥但又有洋葱 葱花 增加香味 🌿 食牛河時隱約食得出佢話左類似 xo醬既醬汁帶 d 蝦子香🦐 十分惹味 雖然炒得好乾身 但佢既牛肉軟熟🐮 而且切得厚身 如果點埋辣醬食仲好味 推介👍🏻

🍴蕃薯糖水 🍠
跟餐仲有糖水送 落足料既蕃薯糖水 勁多煲得好淋既蕃薯 糖水夠香甜又夠飽肚 而且薑味都好夠 冬天飲驅寒😁

#蕃薯糖水 #四川菜 #小炒 #冰室 #腸腸 #烤魚 #乾炒牛河 #豬頸肉
Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#如意冰室私房菜
灣仔 軒尼斯道38 至46 號 地鋪
~~~~~~~~~~~~
2018-12-15
2018-12-08 130 瀏覽
今晚同一眾老師同學到如意聚舊,一本枱十二人,每人預算$200+消費,請老闆寫菜單。有前菜四大碟(包括黃金魚皮、麻辣青瓜、麻辣雲耳、麻辣萵筍),大蝦伊麵,蒸三點蟹糯米飯,杏汁豬肺湯,龍躉兩味,等等...黃金魚平很好味,很薄很脆。真不丟香港人面,從來香港美食不會輸給其他地方!杏汁豬肺湯很多餐廳都被包裝成貴價湯,這裏價格合理,以$2680的菜單有如此大盅湯實在難得。糯米飯吸收了蟹精華和蒜味,飯質軟硬適中。
糯米飯吸收了蟹精華和蒜味,飯質軟硬適中。
2018-12-08
慶祝紀念
生日
  • 黃金魚皮
  • 杏汁豬肺湯
Boyfriend hadn't eaten lunch so we came to the closest place had food. That was 如意冰室私房菜 (English name: Wishful Restaurant). There was a fair number of people inside so we went in.Menu is in Chinese only. There is no English and no 10% service charge. It has your typical cha chan teng items. Items come with  hot drink.After my first and second choices had run out (I wanted Swiss chicken wings with salad to be told they had no more Swiss sauce and then they told me there were no more hotdogs when

After my first and second choices had run out (I wanted Swiss chicken wings with salad to be told they had no more Swiss sauce and then they told me there were no more hotdogs when I wanted a hotdog), I ordered Hong Kong style French toast ($26). Much to my surprise, there was peanut butter in the middle. How many places I've been where it was just deep fried toast with nothing else! It was ok. Though wish there was more peanut butter. But then again, I've been to so many where they skip this so I should be happy with the minimal amount. The toast was fluffy and there as a good slab of butter.

Boyfriend had the stir fried beef rice noodles ($39). Portion size was big. It looked a bit pale but it tasted pretty good. Though it was also super oily. There was a layer of oil on the bottom of the plate. The beef was soft without the taste of meat tenderizer. There were some crunchy raw onions thrown in.

Prices are pretty cheap. Portions were ok. Though the items I seem to order were not available. There is a lot of swearing in the kitchen but other than that staff was friendly enough. I guess I'll only be back if boyfriend wants to eat here.
2018-12-04