2008-06-15
好耐無去中環食0野, 趁今日要去文華 pick up 蛋糕, lunch 0黎呢度試試. 無乜胃口, 叫了個碎牛粥 ($11) 加碟魚片腸粉 ($11) 就算.先0黎碎牛粥, 未食已經聞到好香米飯0既味! 粥底幾綿, d 米煲到爆晒花的, 仲有好多米粉碎, 夠晒「老式」... 粥底米香夠, 不過味道幾鹹0下, 加埋落得幾重手又黐埋一舊舊的幾鹹但竟然幾滑的碎牛, 味道過得去啦.腸粉夠熱, 幾滑, 不過都幾厚面皮; 餡料落了大量薑絲及少少蔥花, 所以魚片唔會腥, 不過肉0鞋身, 一般鮮味, 加上豉油俾得幾少0下, 味道比較淡. 見佢淡口, 自行灑了 d 供應0係檯上的豉油, 但原來唔係甜豉油來的, 結果鹹到抽筋, 奉勸大家切勿模仿, 需要的話叫廚房幫你落好了.環境衛生好惡劣0下, 不過既然出面係大排檔, 都可以理解的; 招呼無乜特別.$22 食一餐, 勁平, 不過可能呢類舊式粥店始終唔係「我年代」0既0野, 感覺比較陌生之餘, 亦唔多識欣賞, 試過就算了.