2024-07-19 92 瀏覽
店名: 媽咪雞蛋仔 地址: 尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖尖東站L5出口,行7分鐘環境: 外賣價錢: 4.5/5味道: 5/5媽咪雞蛋仔貴為米芝蓮人氣小食店,係尖沙咀碼頭都有分店🤩可以買完雞蛋仔、格仔餅🧇再欣賞維港景色😙伯爵茶格仔餅❤️❤️❤️❤️❤️$35一上手已經聞到好香嘅伯爵茶味,入面塗滿花生醬🥜、牛油🧈、煉奶同砂糖,甜而不膩,餅底帶茶香,口感鬆軟好味,入口雖然好邪惡😈但好好食🧇果然係米芝蓮推介😍鮮榨檸檬茶❤️❤️❤️❤️❤️$26叫左少甜,甜度啱啱好,檸檬味🍋十分香,加上茶香味,難怪係佢哋嘅top 1飲品☺️
店名: 媽咪雞蛋仔

味道: 5/5

伯爵茶格仔餅❤️❤️❤️❤️❤️

鮮榨檸檬茶❤️❤️❤️❤️❤️
2024-07-12 97 瀏覽
搭船經過尖沙咀碼頭見聞到好香既雞蛋仔味,忍唔住買返一底芝麻湯圓味,有芝麻味,芝麻同麻薯分開,餅底新鮮製造,所以好脆,份量都多,有三分之一係麻薯,成個雞蛋仔好有口感,鐘意食麻薯既人一定好鐘意,但價錢係偏貴。
腦細中午後唔喺度, 同個同事即刻蛇出去腦輕鬆, 天星碼頭有間分店 一直都未試叫咗個原味雞蛋仔$20 同埋格仔餅$23而家出面不知名雞蛋仔都要二十幾蚊一底, 媽咪雞蛋仔話曬都叫做係米芝蓮推介都係20蚊一底, 唔使諗都應該識揀🤣🤣🤣尖沙咀區其實有好幾間都試過但係都係覺得佢個粉漿 調配方面 做得好啲不過等嘅人實在太多,都等咗10分鐘左右但係都係值得等待的 熱辣辣拎上手原本仲想即場食埋先 , 但係個格仔餅好多醬 咬一啖已經唧出嚟 所以即刻跑返公司先食🤣🤣🤣
叫咗個原味雞蛋仔$20 同埋格仔餅$23

原味雞蛋仔
原味雞蛋仔
  • 格仔餅
2024-06-20 110 瀏覽
📍 媽咪雞蛋仔 (尖沙咀)尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖媽咪雞蛋仔岀名係品質保證,我經常經過都忍唔住買黎食,岩岩撘完天星小輪,聞到香味就去買返個食👉原味格仔餅🧇💰23😋😋😋😋.8/5第一次食媽咪雞蛋仔既格仔餅🧇哇驚艷到我😋😋 格仔餅非常厚身,仲保留左雞蛋仔嗰種帶少許煙韌嘅蛋糕口感,表面烤得香脆,再加埋爆醫生生醬、煉奶、黃糖同埋牛油🧈食到我一定會encore👉 抺茶豆花牛乳凍💰34😋😋😋😋.8/5抺茶豆花牛乳凍好特別,加上豆花好香滑口感十足😋😋回頭:yesyesyes!媽咪雞蛋仔不嬲係信心保證😋#mammypancakehk #雞蛋仔 #米芝蓮#香港小食 #街頭小食 #格仔餅
📍 媽咪雞蛋仔 (尖沙咀)
尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖

👉原味格仔餅🧇
💰23
😋😋😋😋.8/5

👉 抺茶豆花牛乳凍
💰34
😋😋😋😋.8/5
抺茶豆花牛乳凍好特別,加上豆花好香滑口感十足😋😋

回頭:yesyesyes!媽咪雞蛋仔不嬲係信心保證😋

#mammypancakehk #雞蛋仔 #米芝蓮
#香港小食 #街頭小食 #格仔餅

抹茶格仔餅 + 紅豆奶茶呢個真係好岩既配搭。之前食完限定麻糬雞蛋仔,今日就試下抹茶格仔餅,可以食到抹茶既回甘同埋濃郁既茶底,基本上成個格仔餅都係抹茶既香氣,加上砂糖、花生醬同埋煉奶,唔會太甜又唔會搶左抹茶既味道。餅底方面整得好煙韌,蛋味夠香而且新鮮出爐一定最好食。飲品再加埋紅豆奶茶,奶茶係港式奶茶底,紅豆味道同質感都幾好唔會太甜同太爛,飲一啖再食抹茶格仔餅,完全係提升到另一層次。基本上每次如果要搭船過海都一定會睇下有咩新款式,即使食返餐牌常注口味都冇得輸。
抹茶格仔餅 + 紅豆奶茶

2024-06-16 100 瀏覽
夏日炎炎,喺尖沙咀海旁行到攰,發現碼頭入面有間店鋪好多人排緊隊,原來係媽咪雞蛋仔!我都排埋一份,想入去買返d野食補充下體力。以前食過呢間店嘅雞蛋仔,今次想試下唔同野,於是買咗個格仔餅。格仔餅都有唔同口味可以揀,我揀咗個抹茶口味嘅。而格仔餅裡面嘅餡料,我揀咗花生醬。等咗10分鐘左右,就可以攞得了。一攞起個格仔餅,就聞到格仔餅入面好香嘅花生醬味,裡面嘅花生醬仲係要流心嘅!格仔餅咬落去外脆內軟,花生醬甜而不漏。我仲買咗一杯凍cappuccino ,咖啡冰涼香濃,甜度適中,喺夏天呢個時候飲用,簡直係絕佳之選。

抹茶格仔餅;凍caupaccino

2024-06-14
10 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2024-06-16 65 瀏覽
媽咪雞蛋仔抹茶豆花牛乳凍🥰🥰🥰抹茶的香味加上滑嫩的豆花,口感細膩又不會過於甜膩。再搭配上甜甜的牛乳凍,真的非常美味!伯爵茶金莎醬格仔餅🧇這款雞蛋仔真的是一款口感超級豐富的小吃,一咬下去酥脆的表皮配合著甜美的金莎醬和軟糯的餅身,每一口都是美味的碰撞。而且媽咪雞蛋仔店還有不同的口味選擇,真的是每一種都非常好吃!除了這些,媽咪雞蛋仔還有很多其他口味可以選擇,每一款都是非常值得一試的美味小吃。😀😀😀

抹茶豆花牛乳凍🥰🥰🥰

伯爵茶金莎醬格仔餅🧇

2024-06-15 62 瀏覽
位於尖沙咀天星小輪碼頭的媽咪雞蛋仔,坐擁維港景致,讓人在品嚐美食的同時,還能欣賞迷人的海景,絕對是一個難得的用餐體驗。我個人超推薦他們的招牌菜式「原味格仔餅」$23,這款傳統的香港小吃口感香脆,搭配花生醬、甜奶、白砂糖和植物牛油,每一口都帶來濃濃的幸福感;無論是單獨享用還是搭配其他飲品,都能讓我愛不釋手。此外,媽咪雞蛋仔的「士多啤梨奶茶」$30也是一道不可錯過的美味;這款奶茶口感濃郁順滑,加入了士多啤梨,帶來了一絲清新的果香,絕對是消暑解渴的最佳選擇。

2024-05-21 105 瀏覽
香港人有幾耐無坐低好好欣賞下香港呢?我覺得香港其中一樣最有代表性嘅就係維港無論日景夜景同樣醉人有時間嘅話坐下天星小輪吹下海風欣賞下呢個海港今日放工見悶悶地就去左坐天星小輪由中環坐去尖沙咀俾自己放空一下落船後發現原來碼頭開多左好多小食店有媽咪雞蛋仔🤩呢樣咁有香港代表性嘅食物無論係俾遊客試食又或者本地人來⼀客小食都非常咁啱👍媽咪雞蛋仔本身已經有多款口味最近仲新推出左麻糬口味!我最喜歡就係煙煙韌韌口感❤️必試!黑糖麻糬雞蛋仔超拉絲!!!黑糖蜜甜❤️雞蛋仔蛋香煙韌做下午茶啱晒~我另外要左杯豆花奶茶估唔到傳統港式奶茶同豆腐花都咁夾奶茶茶同奶比例幾好茶香奶滑豆花比平時台飲嘅珍珠健康開心下午茶就係咁簡單👍
香港人
有幾耐無坐低好好欣賞下香港呢?
我覺得香港其中一樣最有代表性嘅就係維港

無論係俾遊客試食
又或者本地人來⼀客小食
都非常咁啱👍

媽咪雞蛋仔本身已經有多款口味
最近仲新推出左麻糬口味!
我最喜歡就係煙煙韌韌口感❤️

開心下午茶就係咁簡單👍
2024-05-09
下午茶
2024-05-20 71 瀏覽
媽咪雞蛋仔 📍尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖🤩雞蛋仔控必定幫襯過媽咪雞蛋仔🐣🙋🏻‍♀️對我嚟講,無論係雞蛋仔或格仔餅,一向都會以原味做就首選, 因為蛋味會最突出✨💁🏻‍♀️最近媽咪雞蛋仔推出咗🖤🍭黑糖麻糬系列,分別有🔅黑糖麻糬🔅同🔅抹茶黑糖麻糬🔅。我地就揀咗抹茶黑糖麻糬🍵,估唔到嘅係抹茶味突出,而且每啖都充滿黑糖味。最得意係幾乎每粒雞蛋仔都有滿滿嘅麻糬,提升煙軔口感👍🏻🔥☀️當日因為天氣太熱,所以我地order 咗杯奶茶沙冰❄️本身冇乜期待因為佢地始終唔係茶飲專門店,但原來真心唔錯,茶味濃而且唔甜👍🏻👍🏻如果食開原味雞蛋仔嘅朋友,不防試吓啲特別口味,隨時都會帶俾你新驚喜😂
📍尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖

🤩雞蛋仔控必定幫襯過媽咪雞蛋仔🐣

2024-05-11
呢間小店係過去六年連續獲得米芝蓮的星級推介,成為香港街頭小食界代表之一!🌟雞蛋仔口味多種多樣,除佐經典嘅原味,近期仲推出新口味,包括黑糖麻糬雞蛋仔同抹茶黑糖麻糬雞蛋仔~🔸抹茶黑糖麻糬雞蛋仔💰53每啖雞蛋仔都蓬鬆,外皮酥脆,內裡卻保持著柔軟口感。配上抹茶黑糖麻糬,口感煙靭,黑糖味適中🤤🔸抹茶牛乳💰26濃郁嘅抹茶香味同牛奶香甜完美融合~鍾意飲抹茶朋友仔快啲黎試下啦🤣🍽️餐廳名稱:媽咪雞蛋仔📍地點:尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖💰人均消費:$50以下

🔸抹茶黑糖麻糬雞蛋仔💰53

🔸抹茶牛乳💰26

🍽️餐廳名稱:媽咪雞蛋仔
📍地點:尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖
💰人均消費:$50以下
2024-05-16 50 瀏覽
抹茶黑糖麻糬雞蛋仔+奶茶紅豆個人認為尖沙咀海旁呢間應該係全港最靚既分店,望住呢個維港景涼住冷氣真心好舒服! 今日行過見到佢新出既口味就即刻試試。黑糖份量好多而且味道甘甜,唔會好似飲品咁甜到咩其他味都食唔到,加上抹茶既味道亦都好甘香,加埋一齊食好夾而且都唔會好濃味或者食完要飲水。可以食到傳統雞蛋仔既口感之餘又有新既口味配搭,即使係細細個食開都會覺得新鮮。最特別既係麻糬真係可以做到拉絲既效果!另外奶茶紅豆用咗港式奶茶既底味再加甜甜地既紅豆蓉,飲落有口感而且奶同埋茶既比例都剛剛好,唔使去茶餐廳都飲得到正宗港式奶茶!
抹茶黑糖麻糬雞蛋仔+奶茶紅豆

2024-05-08 53 瀏覽
✨尖沙咀·媽咪雞蛋仔Mammy Pancake✨ @mammypancake.hk 🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹收工經過見到好多人排隊,聽講這家黑糖麻糬雞蛋仔和凍奶茶豆腐花是必試之選,於是抱著期待的心一試。黑糖麻糬雞蛋仔當端到我面前時,我立刻被它的外觀吸引:麻糬軟軟的,適中的彈性,黑糖的香甜氣味在空氣中彌漫開來。咬一口,我迅速被這個甜點所帶來的口感和滋味所征服。鮮嫩的麻糬混合濃郁的黑糖,外脆內軟,絕對是一個絕配。吃到停不下來!凍奶茶豆腐花這是我第一次嘗試的組合,它的味道絕對讓我驚艷。凍豆腐花的結構是如此柔滑,在舌尖上融化,而奶茶的香濃在嘴裡籠罩著。這個組合給我的感覺就像是傳統豆腐花的甜美滋味升級版。這杯凍奶茶豆腐花不僅令我口感愉悅,而且為我帶來了一個涼爽的享受。總括來說,這家黑糖麻糬雞蛋仔和凍奶茶豆腐花店是我嚐過最美味的。他們不僅口感獨特,口味出眾,店舖亦非常整潔讓我感到舒適和愉快。🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸📍地址:媽咪雞蛋仔 (尖沙咀)尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖🈺營業時間:星期一至日 11:00-22:30▪️美味指數:😋😋😋😋😋▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
📍地址:媽咪雞蛋仔 (尖沙咀)
尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖
🈺營業時間:星期一至日 11:00-22:30
▪️美味指數:😋😋😋😋😋
▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨
▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
#Hashtags #媽咪雞蛋仔 #mammypancakehk #雞蛋仔 #米芝蓮 #香港小食 #街頭小食 #格仔餅
2024-05-04 42 瀏覽
平日嚟咋,都多人到咁,梗係有原因啦,真係堅堅堅好味!2009年創立到而家,我估唔少人想食雞蛋仔時都會諗起呢間店,呢間雞蛋仔曾經喺2016-2021年間,連續六年攞到米芝蓮香港街頭小食推介。我估亦因為呢個原因,喺天星碼頭呢類遊客區,排隊同等食物嘅遊客佔嘅比例比local人多,應該都係慕名而嚟喇,我都覺得呢間雞蛋仔好能夠代表香港local嘅街頭美食,而且絕對唔失禮,真係有水準!雞蛋仔嘅款式選擇多,要試晒都唔容易,同埋耐唔耐會有新口味推出。今次我就試紫薯蕃薯雞蛋仔,42蚊,貴唔貴就見仁見智,但每粒都外脆內軟兼爆饀。價錢係唔平,但值得,同埋係會心思思掛住想再食。
平日嚟咋,都多人到咁,梗係有原因啦,真係堅堅堅好味!

• 紫薯蕃薯雞蛋仔
2024-04-30 21 瀏覽
媽咪雞蛋仔記得最近一次食「媽咪雞蛋仔」係上年年尾經開銅鑼灣買咗格仔餅,今次我經開尖沙咀天星碼頭附近,記得附近有一間「媽咪雞蛋仔」,最後買咗一底抹茶黑糖麻糬雞蛋仔,再加一杯特濃朱古力沙冰,咁樣買可以平$4,不過我覺得地址有少少問題,位置話喺天星碼頭一樓,搞到我差少少入閘上船,地面就地面,點解要寫咩一樓!🤣🤣🤣1.抹茶黑糖麻糬雞蛋仔$53(8/10)身為抹茶控嘅我,當然買一底抹茶黑糖麻糬雞蛋仔試下啦,雞蛋仔外脆內軟,加咗麻糬好煙韌,不過黑糖就甜咗少少,搞到抹茶味唔夠出,價錢都幾貴下!2.特濃朱古力沙冰$35(9.5/10)呢杯特濃朱古力沙冰飲落冰唔算多,朱古力味好濃郁,成杯似奶昔咁好夠濃稠,如果一次過買任何雞蛋仔或格仔餅,再加購飲品就會平$4!2人總共價錢$84個人口味總評分:8.75/10@mammypancake.hk地址:尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖Please follow me🙆‍♂️ @wheelchaireatinhongkong 如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻‍♂️#媽咪雞蛋仔 #尖沙咀 #尖沙咀好去處 #天星碼
媽咪雞蛋仔

1.抹茶黑糖麻糬雞蛋仔$53(8/10)

2.特濃朱古力沙冰$35(9.5/10)

2人總共價錢$84

個人口味總評分:8.75/10

@mammypancake.hk

地址:尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖

#媽咪雞蛋仔 #尖沙咀 #尖沙咀好去處 #天星碼頭 #掃街 #雞蛋仔 #格仔餅 #相機食先 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong