由媽咪雞蛋仔👸🏻嘅元組總店開始幫襯一直係我心目中最好味嘅雞蛋仔分店越來越多 但質素依然保持到 產品仲越來越多😀經過天星碼頭分店 見到大排長龍 但係都忍唔住買返一底叫左抹茶黑糖麻糬雞蛋仔✨配搭好新穎 唔使10分鐘已經有🤭雞蛋仔依然係外脆內軟每粒雞蛋仔入面都有黑糖麻糬 煙靭又拉絲 黑糖味濃 配返唔算太濃太苦嘅抹茶底 甜度又岩岩好而家居然有新地雪糕🍦$20勁大杯 中間一啲空心都冇 食完勁飽😂好香奶味 creamy又香滑 但唔會好漏 面頭有少少朱古力醬同花生碎 好好味😀

由媽咪雞蛋仔👸🏻嘅元組總店開始幫襯

而家居然有新地雪糕🍦$20勁大杯
中間一啲空心都冇 食完勁飽😂
雪糕新地
3天前 0 瀏覽
好耐都冇食過媽咪雞蛋仔,記得好耐之前都喺港島食,而家連尖沙咀都有,仲要喺碼頭附近都幾方便~而家媽咪雞蛋仔嘅味道多咗好多,今次試佢最貴嘅抹茶黑糖麻糬雞蛋仔~~睇吓佢有咩特別先🤣雞蛋仔係溝咗抹茶粉,都有幾香濃嘅抹茶味,略帶小小苦澀,餅底都唔錯~~即叫即整,啱啱新鮮出爐好脆🤣黑糖麻糬就係麻糬已經係黑糖味😂感覺好似食緊珍珠奶茶嘅「珍珠」一樣😝麻糬煙煙韌韌,口感都唔錯👍而且可以拉絲添🫣而且都幾足料,雞蛋仔入邊都係已經爆曬料,沒有空隙~~👍👍對得起個價錢,個性價比都值得!我哋另外叫咗杯檸檬茶,本身係冇檸檬同埋冇冰嘅…可以走甜,可以飲到檸檬茶原本味道👅檸茶都算幾fresh~夠晒酸😝

檸茶都算幾fresh~夠晒酸😝

4天前
  • 抹茶黑糖麻糬雞蛋仔
2024-09-18 43 瀏覽
今日去左海港城shopping,買完野就坐天星小輪過灣仔,行過見到媽咪雞蛋仔出咗一個中秋限定味道,係白蓮蓉蛋黃月餅雞蛋仔,因為我好鍾意食傳統月餅,今次加埋雞蛋仔一定會好好食,所以就排隊買。媽咪雞蛋仔係即叫即整,所以要等8至10分鐘,白蓮蓉蛋黃月餅雞蛋仔粒粒都有白蓮蓉同蛋黃,白蓮蓉味道甜甜地,蛋黃鹹香味道濃郁,雞蛋仔外面烘到好香脆,一咬落去入面軟綿綿,雞蛋味道10分濃郁。另外見到有個香港茶餐廳飲品,我就叫咗一杯鮮榨檸檬水,因為佢係冇冰,檸檬水唔會溝淡咗,新鮮即榨檸檬水味道酸酸甜甜,有豐富嘅維他命C,可以令到免疫力更加提升,好正!呢度係對住天星小輪碼頭,呢個海景食住雞蛋仔真係無敵,如果黃昏可以睇埋日落添。

雞蛋仔店越開越多,但係呢間大排長龍嘅雞蛋仔你又食過未⁉️佢哋有多款唔同味道嘅雞蛋仔同特色飲品,真係望到花多眼亂,1516唔知揀咩好🤪但係今次完全就係比呢個期間限定嘅味道吸引咗🤩 仲要拎咗好多屆米芝蓮推介街頭小食添💓1️⃣ 白蓮蓉蛋黃月餅雞蛋仔🥮一年容易又中秋,適逢中秋佳節,總要食啲嘢去應節一下~呢間媽咪雞蛋仔就推出咗中秋節限定嘅白蓮蓉蛋黃月餅味😆 將呢個味ᴄʀᴏꜱꜱᴏᴠᴇʀ雞蛋仔,夠哂特別‼️ 仲要係即叫即整,外脆內軟熱辣辣🔥脆脆嘅外皮包住白蓮蓉同埋蛋黃,係好濃郁嘅味道,會食上癮👅2️⃣ 抹茶豆花牛乳🍵咁多款飲品入邊呢杯淺綠色嘅就最吸引到我😚抹茶味唔會話太澀,反而係淡淡的,加埋豆花同埋牛乳,整杯飲品好滑好ꜱᴍᴏᴏᴛʜ🫣 夏天飲好涼浸浸呢~
雞蛋仔店越開越多,但係呢間大排長龍嘅雞蛋仔你又食過未⁉️

1️⃣ 白蓮蓉蛋黃月餅雞蛋仔🥮
白蓮蓉蛋黃月餅雞蛋仔

一年容易又中秋,適逢中秋佳節,總要食啲嘢去應節一下~

白蓮蓉蛋黃月餅雞蛋仔

脆脆嘅外皮包住白蓮蓉同埋蛋黃,係好濃郁嘅味道,會食上癮👅

2️⃣ 抹茶豆花牛乳🍵

咁多款飲品入邊呢杯淺綠色嘅就最吸引到我😚

其他
2024-09-15 34 瀏覽
媽咪雞蛋仔首創白蓮蓉蛋黃月餅雞蛋仔, 將經典月餅餡同雞蛋仔結合, 帶來豐富口感, 食住雞蛋仔慶中秋🥮!好欣賞個外賣包裝有個手抽位, 方便一路行一路拎住食!🔸白蓮蓉蛋黃月餅雞蛋仔💲49即叫即製, 製作時間約8-10分鐘, 拎上手份量十足, 適合兩個人share~ 蛋漿混合咗白蓮蓉同鹹蛋黃, 粒粒都食到鹹蛋黃粒!雞蛋仔外脆內軟熟, 食落有蓮蓉嘅香甜, 口感綿滑, 加上蛋黃嘅鹹香, 好滋味!成個組合好特別!🥤鮮榨檸檬水啖啖檸香🍋好清爽!
好欣賞個外賣包裝有個手抽位, 方便一路行一路拎住食!

🔸白蓮蓉蛋黃月餅雞蛋仔💲49

🥤鮮榨檸檬水
啖啖檸香🍋好清爽!
2024-09-15
2024-09-08 71 瀏覽
今天我在街邊小攤品嚐了「雞蛋仔」,真是太好吃了!外皮酥脆,裡面則是柔軟的蛋香,咬下去時那種鬆軟的口感讓人難以忘懷。小小的圓球狀讓人一口接一口,越吃越想吃。攤主還加了巧克力醬和糖粉,增添了甜蜜滋味,完美搭配。這份美食不僅是童年的懷舊,更是香港的獨特風味,絕對是每位遊客不容錯過的美味!
2024-09-03 107 瀏覽
Lunch經過媽咪雞蛋仔諗住睇下食底雞蛋仔止下口痕,點知發現原本宜家賣埋細個好鍾意食既格仔餅,仲要有成8隻味咁多,最後我揀左《伯爵茶格仔餅》配《特濃朱古力沙冰》.伯爵茶格仔餅 $35成個餅底伯爵茶既味道好出,唔會比牛油蓋過住,每一啖都食到淡淡既伯爵茶香,內涵方面滿滿花生醬超級順滑,絕無手軟地加,就算流左大部分係個紙袋底都無阻上面既格仔餅沾滿花生醬,每一啖都係幸福既感覺;而且已經好耐無食過格仔餅入面有砂糖既口感,絕對係兒時回憶呀.特濃朱古力沙冰 $35滿滿一杯沙冰,以為同坊間一樣冰多過原料會好淡味,點知個名無呃人,真係特濃朱古力,再加上沙冰入面飲到好細粒既朱古力碎,對於一間小食店飲到哩杯沙冰絕對係驚喜呀!

.伯爵茶格仔餅 $35
.特濃朱古力沙冰 $35

2024-06-25
2024-08-19 151 瀏覽
最近尖沙咀熱鬧返起嚟,多咗商場活動我哋都趁機去行下,經過天星碼頭出口正中間就見到好大間媽咪雞蛋仔因為喺遊客區所以呢間鋪準備咗好多部雞蛋仔機,店員即叫即製order keep住嚟,雞蛋仔機就一直開動,最近嚟2次都係等10分鐘左右就拎得媽咪又推出期間限定白蓮蓉蛋黃月餅雞蛋仔,一睇就知係月餅味嘅雞蛋仔,真係好吸引去一試雞蛋仔本身甜甜嘅蛋香,每粒都飽滿又足料,咸咸甜甜嘅夾心,仲有烘至金黃嘅雞蛋仔邊,真係老少咸宜嘅地道小食可以搣下搣下逐粒自私食,又可以同小朋友分享,或者配埋杯飲品去海濱吹下海風都係一種chill呀

10 分鐘 (外賣自取)
2024-08-14 140 瀏覽
店名: 媽咪雞蛋仔 地址: 尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖尖東站L5出口,行7分鐘環境: 外賣價錢: 4.5/5味道: 5/5媽咪雞蛋仔貴為米芝蓮人氣小食店,係尖沙咀碼頭都有分店🤩可以買完雞蛋仔、格仔餅🧇再欣賞維港景色😙白蓮蓉蛋黃月餅雞蛋仔❤️❤️❤️❤️❤️$49今次試左中秋節限定口味🥮先有好可愛嘅包裝😍雞蛋仔熱辣辣,即叫即製等8分鐘左右,口感鬆軟好味,咬落有白蓮蓉嘅香甜,口感順滑,加上蛋黃嘅咸香,咸甜咸甜好滋味😆果然係米芝蓮推介😍抹茶牛乳豆花❤️❤️❤️❤️🧐$34採用山水豆花,叫左少甜少凍,甜度啱啱好,抹茶味🍵超濃郁,加入豆花口感更滑溜,驚喜十足🥰
店名: 媽咪雞蛋仔

味道: 5/5

白蓮蓉蛋黃月餅雞蛋仔❤️❤️❤️❤️❤️

抹茶牛乳豆花❤️❤️❤️❤️🧐
2024-08-12 162 瀏覽
這天路過尖沙咀碼頭的媽咪雞蛋仔發現他推出了一個非常特別的新口味,快要來到中秋,媽咪雞蛋仔推出了白蓮蓉蛋黃月餅雞蛋仔。下單到拿到雞蛋仔等了大約10分鐘,出爐時雞蛋仔熱辣辣非常香口,仍然保持到外脆內軟,每一口雞蛋仔,內裏都充滿白蓮蓉和鹹蛋黃,非常特別。不過這款雞蛋仔可能要吃得比較快一點,因為內裏充滿白蓮蓉,放涼後會變得比較油膩。飲品方面叫了一杯超級消暑的鹹檸七,非常推薦在炎炎夏日下喝一杯。這次這款新口味真的不妨一試,充滿過節氣氛。📍 媽咪雞蛋仔各分店

這次這款新口味真的不妨一試,充滿過節氣氛。

📍 媽咪雞蛋仔各分店
2024-08-09 169 瀏覽
一年容易又中秋,仲有一個月就到中秋,各大餅店都開始賣月餅,估唔到媽咪雞蛋仔都會出一隻月餅口味嘅雞蛋仔。呢款白蓮蓉蛋黃月餅雞蛋仔應該係期間限定,過咗中秋可能就冇得試。雞蛋仔漿已經混合咗鹹蛋黃,所以喺雞蛋仔表皮都可以見到鹹蛋黃粒,一粒粒雞蛋仔裏便就夾住白蓮蓉。食落冇月餅咁甜。但係拎上手份量十足,最好都係兩個人share啦。天氣太熱另外加咗一杯奶茶沙冰。奶茶味都算濃郁。由於係沙冰,都可以keep住凍得好耐,就係行到好耐都keep住涼快,夏天真係要買杯降降溫

2024-08-08 114 瀏覽
黑糖麻薯抹茶雞蛋仔,店員即叫即製,在等待的過程中,看着每底雞蛋仔慢慢都飽滿又足料,也是一種享受,每粒雞蛋仔都有黑糖麻糬粒,煙韌香甜,烘至金黃綠色,奶香蛋香濃郁撲鼻,外層脆薄,咬落鬆軟而且內層的黑糖麻薯煙煙韌韌,因為抹茶的茶香加小小甘苦令到黑糖麻薯又不會太甜膩!大家來香港旅遊逛街時買上一底雞蛋仔,可以搣下搣下逐粒食,可以與朋友分享一齊食,也可以買一杯自己喜歡的飲品坐在海濱長廊,對著美麗的維港兩岸風景吹著海風慢慢享受香港的特色美食之一!
媽咪雞蛋仔炎熱夏日,仲要撞正大暑熱到爆炸,睇完多啦A夢展覽最啱去天星碼頭隔離嘅「媽咪雞蛋仔」買返一底同沙冰野飲消下暑先!1.花生醬伯爵茶格仔餅$35(8.5/10)今次揀咗花生醬伯爵茶格仔餅,伯爵茶茶味好出,如果花生醬有埋粒粒花生就更好,呢個格仔餅內餡有花生醬+甜奶+白砂糖+植物牛油,唔會好甜,格仔餅好鬆軟而帶少少軟糯,唔錯!2.益力多沙冰$30(9/10)同上次一樣,凡購買任何雞蛋仔或格仔餅,加配飲品乙杯,即可減$4。今次就揀咗益力多沙冰,飲落好消暑,應該落咗好多支益力多,勁大陣益力多味,酸酸甜甜好好飲!2人總共價錢$61個人口味總評分:8.75/10@mammypancake.hk地址:尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖Please follow me🙆‍♂️ @wheelchaireatinhongkong 如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻‍♂️#媽咪雞蛋仔 #尖沙咀 #尖沙咀好去處 #天星碼頭 #掃街 #雞蛋仔 #格仔餅 #相機食先 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkf
媽咪雞蛋仔

1.花生醬伯爵茶格仔餅$35(8.5/10)

2.益力多沙冰$30(9/10)

2人總共價錢$61

個人口味總評分:8.75/10

@mammypancake.hk

地址:尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖

#媽咪雞蛋仔 #尖沙咀 #尖沙咀好去處 #天星碼頭 #掃街 #雞蛋仔 #格仔餅 #相機食先 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
2024-07-22 232 瀏覽
抹茶花生醬格仔餅呢日經過天星碼頭發現原來有媽咪雞蛋仔,諗左好耐揀雞蛋仔定格仔餅,最後揀左抹茶格仔餅。格仔餅黎講我最PREFER食花生醬、糖同煉奶既口味,金莎醬雖好但我都係支持花生醬~天星真係好多人,不過好好等左唔算耐就有得食~想講格仔餅真係媽味雞蛋仔先係世一!抹茶味夠濃,外脆內軟,花生醬內餡比例完美,好鍾意有種張住個口既感覺,甜絲絲夾埋餅皮真係令人忍唔住一啖接一啖,咸甜既配撘真係好正~鮮檸檬沙冰如果配飲品可以減$4,天氣太熱一於叫杯沙冰爽下! 呢杯檸檬沙冰唔會好酸,酸酸甜甜既口味,每口都冰爽上腦,夏天飲真係一流!完全唔覺得天氣熱咁難受!見到有好多遊客都係雞蛋仔/格仔餅+飲品咁一SET買上船食,IMAGINE一路食一路吹住海風都咪話唔CHILL。
抹茶花生醬格仔餅

鮮檸檬沙冰

2024-07-20 126 瀏覽
同朋友想搭船過海去中環,經過天星碼頭,聞到飄散而來嘅陣陣雞蛋仔香氣,原來呢度開咗媽咪雞蛋仔嘅旗艦店!之前有食過呢到嘅雞蛋仔,已經覺得好味又好多款式!今次就決定食吓格仔餅,睇吓水準如何先~花生醬味格仔餅💰HK$34叫咗最經典嘅花生醬味格仔餅!格仔餅充滿蛋香,仲好厚身,口感鬆軟而且帶點軟糯,配埋花生醬、煉奶、砂糖同牛油,令人回味無窮!呢到採用嘅花生醬仲要係純天然、無添加、沒經過壓榨、純研磨而成嘅,唔怪之得口感咁幼滑~抹茶豆花牛乳凍💰HK$23抹茶同牛奶味都好濃郁,仲有嫩滑嘅豆腐花增添口感,估唔到豆腐花同抹茶牛乳都咁夾~

花生醬味格仔餅💰HK$34

抹茶豆花牛乳凍💰HK$23