2023-12-28 46 瀏覽
⭕去開港島個邊,知道有間食西式菜都唔錯🥰佢哋主要日法Fusion 菜🤘🏻🩷廚師都好用心,基本上每個菜式煮完之後,佢都會出泥親自介紹👍🏻閒聊期間都睇得出佢對於菜式係有好高嘅要求,並表示烹調期間會好專心唔會用電話👍🏻💛$588 per person (10% service charge)✨Starter 分別有兩款:1️⃣用左鵝肝醬整成一個正方cube , 然後佢有一個雲吞皮,食落去係炸到脆卜卜咁,師傅話呢個雲吞皮係自己整嘅 好考功夫 👍🏻2️⃣ 番茄沙拉 法國番茄,配上芝麻芥末醬✨Main 揀左龍蝦同牛🐄🦞龍蝦尾拆咗殼之後食落口啖啖肉,食落去非常鮮甜👍🏻用左迷迭香、百里香、蘆筍等整成醬汁,食落去更加香🌿🐄和牛 M2+ 西冷牛排切落去淋,非常易切,食起上嚟肉質好濃厚🥰配焗馬鈴薯🥔✨鮮蝦他他採用法國蝦🦐食落比較甜🤘🏻調味剛好✨牛肉他他🐄 採用澳洲牛,中間有鵪鶉蛋黃,將蛋黃撈埋牛一齊,令香味更提升。✨蘑菇松露泥配雞蛋炸彈最頂係雞蛋炸彈,雞蛋炸左,咬開應該係半熟蛋, 屬於流心嘅狀態🥚佢個炸皮唔太厚,底下既蘑菇松露泥都好香🍄好濃好綿滑 ✨蕃茄濃湯入口偏酸,因為係用咗新鮮蕃茄去做嘅🍅冇落味精,非常醒胃✨甜

✨Starter 分別有兩款:
2️⃣ 番茄沙拉
法國番茄,配上芝麻芥末醬

✨Main 揀左龍蝦同牛🐄

🐄和牛 M2+ 西冷牛排
切落去淋,非常易切,食起上嚟肉質好濃厚🥰配焗馬鈴薯🥔

✨鮮蝦他他
採用法國蝦🦐食落比較甜🤘🏻調味剛好

✨蘑菇松露泥配雞蛋炸彈

✨蕃茄濃湯
入口偏酸,因為係用咗新鮮蕃茄去做嘅🍅冇落味精,非常醒胃

甜品:焦糖燉蛋
食落去已經勁重蛋香味,佢哋係用咗日本雞蛋 牛奶整成,(畢)落去都見到佢嘅燉蛋顏色係超黄💛同出面食嘅完全唔同

2023-12-27 35 瀏覽
Definitely will revisit Value for money Cozy and spaciousNice plating and decent food!La Saison Tasting menu$588 per person (10% service charge)Welcome drinkStarter-Foie Gras terrineHungary foie gras, apple, raspberry, seaweed, bean curdClassic yet not overwhelming I love how it’s seasoned with fruitsA perfect harmony with both sweet and savoury -Tomato saladFrench Heirloom tomatoWith a very Japanese Sesame Dijon mustard sauceCan definitely see the fusion going on hereRefreshing and light with a
Definitely will revisit
Value for money
Cozy and spacious
Nice plating and decent food!

La Saison Tasting menu

Welcome drink

-Foie Gras terrine
Classic yet not overwhelming

-Tomato salad
French Heirloom tomato
Refreshing and light with an almost airy feeling

-Beef Tartare
Wagyu M4+ tenderloin, quail yolk, La Saison Tartare sauce, croutons
Authentic French recipe with beef jus
Unique and very piquant flavours

-Prawn Tartare
New Calendonia prawn, La Saison Tartare sauce, croutons
Rich flavour with pickled cucumber
Not clingy but chewy texture

-Egg Bomb
Ran'on egg, Mushroom truffle purée
5kg mushroom infused to a smooth and rich truffle puree
With the Lava egg looked just like a sunrise
My favourite out of the tasting menu
Very delicate

-Soup of the day
A really thick pumpkin soup
Extremely sauve and fulfilling

-Lobster
Cozy harbour lobster tail
Definitely an umami bomb
Seasoned with rosemary, thyme, asparagus, and langoustine jus
The shell was smoked to provide you an extra layer and flavour

-Duck
Confit duck leg, gratin potatoes, apple purée
I am not into cooked fruits
But this caramelised apple was sooo yum
The potato was equally addictive
Complementing the duck confit really well

-Créme brûlée
Ran'on eggs, cold dripped milk, cream
The pudding portion of crème brûlée was trembling and tender, but still rich and creamy.
Overall a very satisfying night at La Saison
2023-12-27 9 瀏覽
中環高級法國菜x日本菜聖誕節又到了,想吃好西慶祝一下,今天去中環蘭桂坊感受一下冬日聖誕節氣氛。這間餐廳的主廚有多年法餐經驗,把法國菜元素加入日菜中,非常健談,創作出各款優雅的美食,食物伴碟都很漂亮,菜式非常特別餐廳中間有鐵板燒枱,大家可以圍着看廚師煮食,另外也有普通餐枱,座位舒適,播放主純音樂,感覺很悠閒,食物即叫即煮,有點像廚師發辦的感覺,慢慢上菜。今天吃La Saison 套餐$588 位,另收加一服務費前菜有匈牙利鵝肝脆脆鵝肝醬混合了蘋果、覆盆子、海藻等,好味番茄沙拉清新番茄配芝麻醬生牛肉他他配脆多士,另外也有大蝦他他,混合La Saison 鱈醬,鮮甜爽口,配超脆多士,喜歡熱門風雞蛋炸彈非常特別,有蘭恩蛋配蘑菇松露泥今天的湯的蕃茄濃湯,酸酸的好開胃主菜點了龍蝦🦞鮮甜爽嫩蝦肉已經幫你拆好,配上千層酥一樣的烤馬鈴薯🥔,很香口M2+ 和牛裡脊肉非常肥美餐後甜點Créme brûlée 奶滑法式焦糖燉蛋,滿滿的蛋味和雲呢拿香氣,推介服務質素:8/10環境舒適度:8/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10
中環高級法國菜x日本菜

前菜有匈牙利鵝肝脆脆
鵝肝醬混合了蘋果、覆盆子、海藻等,好味

番茄沙拉
清新番茄配芝麻醬

生牛肉他他配脆多士,

熱門風雞蛋炸彈非常特別,有蘭恩蛋配蘑菇松露泥

今天的湯的蕃茄濃湯,酸酸的好開胃

M2+ 和牛裡脊肉非常肥美

餐後甜點

服務質素:8/10
環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10

2023-12-21
今日去呢間餐廳,有啲似私房菜咁既格局🍴餐廳分咗bar枱、卡位同埋包箱位置去迎合唔同既客人👍🏼坐陣既主廚係擁有多年法餐經驗既廚師,希望將法國菜既元素加入日菜當中,有做少少fusion既效果😲我都幾期待兩者既結合會帶出咩驚喜🤩都要讚一讚廚師個種風趣,每道菜都會好幽默咁去介紹😆➷🪐 Starter - Foie Gras terrine簡單複雜化係廚師形容呢個菜式既金句😆要將鵝肝煎皮拆骨去處理,先造就到呢個starter。雖然係肥肝,但入口完全唔覺得腬,而係有一種啫喱感😲一個令人覺得幾特別既食法👍🏼加上用炸脆咗既雲吞皮去做個底,食起上黎仲可以增加口感!🪐 Starter - Tomato salad另一道較為清新啲既starter,用上來自法國既蕃茄heirloom🍅味道更鮮甜更原始😋蕃茄味突出但唔會有草腥味,配上芝麻醬能夠帶黎更好既享受👍🏼§🪐 Cold Entree - Beef Tartare冷盤有兩款唔同既tartare選擇,先講吓呢款和牛他他🐮將鵪鶉蛋黃同和牛融為一體,蛋香唔會搶走肉味,因為有餐廳自家製既他他醬配合🤩味道好開胃無負擔。多士既脆口度亦都係提升口感既因素👍🏼🪐 Cold

🪐 Starter - Foie Gras terrine

Starter - Foie Gras terrine
🪐 Starter - Tomato salad

Starter - Tomato salad
🪐 Cold Entree - Beef Tartare

🪐 Cold Entree - Prawn Tartare

另一款就係呢款以蝦為主既tartare🦐坊間的確係比較少見,創新度贏咗😌每一啖都係爽口既蝦肉,當中更食得到佢既鮮甜🤤呢個我大愛!而佢地同他他醬亦都係好夾,只會想不斷係咁食😆
Cold Entree - Prawn Tartare
🪐 Hot Entree - Egg Bomb

呢個炸蛋都係驚喜菜之一🤩炸到金黃香脆,但係內裡依然係流心😋一切開,橙黃色既蛋液就湧出,因為餐廳用既係蘭王蛋,所以蛋黃特別香濃🤤好鍾意食流心蛋既我,呢個簡直係無得彈‼️再配埋底下既黑松露醬,兩者既結合令到我一啖都唔想淨🫣
Hot Entree - Egg Bomb

🪐 Hot Entree - Soup of the day

100%原個南瓜打成既南瓜湯🎃中間係一滴水都無落過💧可想而知佢濃郁既程度係幾咁高🤩因為無額外添加水,所以會比較竭身,飲完都真係飽飽地😆兩個人食的話建議share!
Hot Entree - Soup of the day
§
🪐 Main - Cozy harbour lobster tail

上枱時就已經聞到陣陣rosemary香😶‍🌫️龍蝦尾經過燒香處理,入口時都會帶有rosemary香氣,不過就唔會搶走蝦味🦞肉質爽口彈牙,蝦尾亦都預先拆開咗,呢個位夠晒細心呢🥰千層薯吸咗龍蝦帶出既味道,份外惹味😋

🪐 Main - Wagyu M2+ Striploin

牛扒根據廚師既熟成度去烹調, 果然烹製出粉紅色既嫩肉😍非常之吸睛!外層帶少少焦香,入口有啖啖肉香🤤而且肉質軟腍,係好高質素既一個牛扒。仲有一個神奇既調味,就係廚師研製既茶味鹽🧂同牛扒係絕配,呢個味道第2度真係食唔到👍🏼
🪐 Dessert - Crème brûlée

到咗尾聲就係佢既拿手甜品焦糖布丁🍮一樣用上蘭王蛋,所以蛋味都會特別香濃。焦糖脆下就係滑溜既布丁蛋,甜度係好輕身,所以食飽咗之後都唔會覺得滯💯
Dessert - Crème brûlée

辛苦行完條斜路上黎,真係覺得物有所值👍🏼可以捧住個肚行返落去🤰🏻🫃🏻今日仲有幸見到有一枱客人預早訂咗原隻西班牙乳豬🐷
如果人多我都會叫,勁吸引呀真係,新鮮滾熱辣燒起,見到啲油仲跳緊,我諗個枱客人一定食到lam lam脷😋香爆全場!

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟
2023-12-11
5 分鐘 (堂食)
Starter - Foie Gras terrine
Starter - Tomato salad
Cold Entree - Prawn Tartare
Hot Entree - Soup of the day
Dessert - Crème brûlée
La Saison Restaurant & Bistro「季」位於中環,裝修時尚高雅,有包廂、吧枱、幾張餐枱,無論係約會、商務聚餐、家庭聚會都好適合💕餐廳主打日法Fusion料理,Tasting Menu $588,有5道菜,既有創意又豐富☺️最欣賞係主廚每道菜都有講解佢背後既構思或者烹調手法,真係好有誠意!🔸️Foie Gras Terrine🦤呢粒正方形既鵝肝經歷過重整,先慢煮、再焗、再雪凍,質感好軟滑,沒有半點多餘的油分,入口即融🥰🔸️Tomato Salad🍅用咗特選嘅法國蕃茄,上面有塊焗過既蕃茄皮,配埋芝麻醬、酒,味道清新,好輕盈。🔸️Prawn Tartare🦐法國水晶藍蝦他他好特別,爽口彈牙,醬汁有少少乳酪味幾正,麵包片好脆,食落卜卜聲。🔸️Beef Tartare🐄M4+和牛他他好嫩滑,完全無筋,而且重牛味,配埋特製醬汁和撈埋鵪鶉蛋黃,仲有日本漬物🇯🇵食落有口感,都幾滋味。🔸️Egg Bomb🥚大廚介紹Egg Bomb靈感來自日出,係炸咗嘅流心蘭王蛋,同底下嘅蘑菇松露醬好夾。🔸️Soup of the day🍅蕃茄湯同樣係用咗法國嘅蕃茄,好開胃。🔸️Lobster🦞龍蝦尾肉質鮮甜彈牙

🔸️Foie Gras Terrine🦤

🔸️Tomato Salad🍅

🔸️Prawn Tartare🦐

🔸️Beef Tartare🐄

🔸️Egg Bomb🥚

🔸️Soup of the day🍅
蕃茄湯同樣係用咗法國嘅蕃茄,好開胃。

🔸️Lobster🦞
龍蝦尾肉質鮮甜彈牙🥰帶有迷迭香和百里香等香草嘅煙燻味,上碟時仲有煙冒來,配菜千層薯仔片都唔錯,薯仔和奶油一層夾一層,好creamy😍

🔸️Duck🦆
平時食牛食得多,今次主菜試吓其他嘢,所以就揀咗油封鴨腿,外皮處理出色,十分酥香,鴨腿肉質感嫰滑😋

🔸️Crème Brûlée
用上日本蘭王蛋,有別於一般焦糖燉蛋,好香濃和重蛋味,上面層焦糖好正😚

📍季 (#中環)
中環蘭桂坊15-16號協興大廈5樓
2023-12-25 8 瀏覽
位置中環新開幕法日西餐廳, 由擁有多年任職法國餐廳Chef 主理, 創製菜式溶合法日文化, 既精緻, 又好食, 選料高級, 為客人帶來西餐新體驗💞 而且極為健談😂 每道菜式都會跟我們傾談,對烹調充滿熱誠👍🏻 . 室內裝潢走和風路線, 設有鐵板區, 可以同時觀看廚師烹調。晚市La Saison Tasting menu 亦非常親民, 收費為$588/位 +10%包頭盤, 前菜, 主食, 甜品🍮 . 坐下來餐廳會先安排一杯Welcome drink, 為晚餐帶來序幕🌟🌟 . House wine 味道清爽🥂 . Starter 🔺Foie Gras Terrine 鵝肝入口細滑香濃, 用慢煮再打成慕斯, 令視覺更加美觀, 底層為雲吞皮及香梨, 層次感豐富😎 . Cold Entrée 🔺Beef Tartare 廚師選用M4+和牛牛柳造他他, 脂肪比例平均, 入口香滑鮮嫩, 再加入鵪鶉蛋、紅蔥,有蛋香之餘亦不搶走告牛鮮味,紅蔥微辣💞 🔺Prawn tartar 刺身級法國水晶藍蝦tartare, 口感比較黏稠, 入口棉滑, 而且非常鮮甜, 伴上紫蘇葉,口感味道一流💞 . Hot Entrée 🔺Egg Bomb 酥炸蘭王蛋,外層炸出來金黃色, 賣相吸睛, 炸漿輕薄,切開時蛋黃流心效果一流,食時伴上松露蘑菇汁, 味道令人回味.👍🏻
. Soup of the day 🔺餐湯為南瓜🎃濃湯, 入口滿滿南瓜🎃蓉, 南瓜味濃郁, 入口香滑, 整碗湯沒有加入鹽調味, 味道原自己於南瓜本身的香甜味💞 . Main course 🔺Lobster 廚師選用龍蝦尾, 以鐵板方式烹調, 烹煮時間剛剛好, 肉質豐富, 入口嫩滑爽彈, 龍蝦殼內以迷迭香煙燻, 令整頓菜式增加香氣, 再淋上以法國水晶藍蝦殼熬製醬汁, 令整道菜味道升華🌟 伴碟以薯仔切成薄片, 再逐層掃滿芝士奶醬, 視覺吸睛之餘味道口感非常豐富👍🏻 Steak 🔺M2+和牛西冷, 以五成熟處理, 外層焦香, 裡面肉質保持鮮嫩, 肉汁滿滿, 食時可以沾點水晶藍蝦殼熬製醬汁, 又令一翻風味.👍🏻
🌟🌟厚切牛舌🌟😘
廚師特選給我們的😂 是晚精選😂
牛舌厚身,但以瘋特烹調手法,烹出來口感好似鮑魚,煙韌軟腍而豐彈性,Chef 堅持保持神秘不透露烹調方式,想知就去餐廳品嘗試試😂 . Dessert 🔺Créme bralée 以蘭王蛋製出來的法式焦糖燉蛋, 無論色澤及味道都滿分, 入口細滑, 蛋味濃郁👍🏻 . 整體菜式跟服務非常滿意, 價錢以中環區來說極為吸引, 有機會要再約朋友過來, 品嚐其他新菜式.👍🏻👍🏻
2023-12-18
每年嘅聖誕節🎄都係我同閨蜜嘅生日🎂真係諗去邊都諗到頭都大埋🙈今年我哋就搞搞新意思,去咗蘭桂坊嘅《季》享受一餐特別嘅法日fusion fine-dining 🩷食物當日我哋就叫咗$588一位嘅tasting menu,包括:頭盤、冷盤、熱盤、主菜、甜品。每道菜都非常特別,同別出心裁。從對話中得知,餐廳主廚有多年法國餐經驗,佢希望將法國菜元素加入日菜中。StarterFoie Gras terrine + Tomato salad前者鵝肝、魚子、紫菜等嘅,配搭得好好,鵝肝嘅味道超級濃郁😋至於個沙律嘅蕃茄配埋個沙律醬酸酸甜甜咁,好開胃Cold EntréeBeef Tartare + Prawn Tartare生牛肉同埋生蝦嘅質素好好,一啲都唔腥,而我就超級鍾意個芝士麵包脆片😍😍唔知有冇得外賣呢,我要用嚟做早餐🤣Hot EntréeEgg Bomb + Soup of the day個流心炸彈本身已經整得好有水準,配埋個松露醬,真係超級正,我哋差啲連個碟都舐埋😂至於今日嘅湯係蕃茄湯,蕃茄味道非常濃郁,而且一啲都唔漏,好啱怕肥嘅女生MainLobster + steak龍蝦係用百里香嚟煙燻,所

食物

Starter

前者鵝肝、魚子、紫菜等嘅,配搭得好好,鵝肝嘅味道超級濃郁😋
至於個沙律嘅蕃茄配埋個沙律醬酸酸甜甜咁,好開胃

Beef Tartare + Prawn Tartare

Egg Bomb + Soup of the day

Lobster + steak

龍蝦係用百里香嚟煙燻,所以送到嚟嘅時候非常香❤️龍蝦🦞新鮮,一啲都唔韌,中間嘅肉仲係半生熟。而塊和牛嘅肉味非常濃厚,一食就知係高質素。
不得不提嘅係佢嘅薯蓉係用芝士嚟焗,真係非常非常好食,想要encore😻

Créme brûlée

最後呢一餐以Créme brûlée來做總結,真係非常滿足

想品嘗一餐有心思而特別嘅法日菜,《季》絕對係一個品錯嘅選擇🫶🏾
2023-12-19 21 瀏覽
最近去中環蘭桂坊吃了一餐相當出色的fusion 法國料理,完全被主廚的創作吸引,適當地運用每種食材和烹調技巧,食出好味道之外,還會感受到法國菜的堅持精神🥰🥰🔹dinner set $588/pax 🔹starter: 匈牙利 foie gras、法國 heirloom tomato 🍅 法國原種蕃茄,好清甜、不會酸,像吃水果😃🔹cold entree: 牛他他、蝦他他🤡 牛他他是采用M4+和牛,再加入蘭王蛋,他他汁,撈起一齊吃時相當美味,蛋黃特別香、牛肉好滑,而蝦他他用上法國水晶藍蝦,呢款藍蝦蝦味重又特別鮮甜,肉質爽口彈牙,非常適合製作他他🫶🏻🫶🏻🔹hot entree: 炸蛋、南瓜湯🎃,首先個湯係真心讚,感覺像吃了鮮南瓜一樣,超鮮甜又香滑、大廚功力一流!炸蛋亦都係用上蘭王蛋,配上松露汁,好鬼正😋😋🔹main: 龍蝦、牛排🥩 我很喜歡這款龍蝦,廚師用上 rosemary 、百里香等製作、碟上會有煙燻效果,濃濃的煙熏味、很像去了海邊BBQ 食緊燒龍蝦一樣、意景相當不錯👍🏻牛排就是M2+和牛,記得要加廚師自家製既玄米茶鹽,超級好味😋😋😋🔹牛舌:這款另點的,也是必須要點的item! 糖心牛舌
🔹dinner set $588/pax

🔹牛舌:這款另點的,也是必須要點的item! 糖心牛舌,有一種啫啫煲既風味,牛舌好味到顛左、像吃牛排一樣的感覺、但當你切開時,牛舌就好似糖心鮑魚質地般柔軟、絕對不能錯過♥️♥️♥️♥️

🔹dessert: crème brûlée 🍮 都係用日本蘭王蛋製作、金黃色,再加上面層焦糖,外觀非常似一件寶物珠寶等、高級感重🥰🥰🥰

季 (中環)
地址:中環蘭桂坊15-16號協興大廈5樓
2023-12-18 53 瀏覽
𝘓𝘢 𝘚𝘢𝘪𝘴𝘰𝘯 𝘙𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘯𝘵 & 𝘉𝘪𝘴𝘵𝘳𝘰♡中環法日fusion菜💖值得一試!主廚🧑🏼‍🍳將法國菜融入日本菜當中,十分有驚喜𝘛𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥蕃茄好多汁,食落甜甜地,好清新𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦用咗日本A4和牛製作嘅他他,仲加入咗鵪鶉蛋黃𝘗𝘳𝘢𝘸𝘯 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦用咗藍虎蝦,都幾特別,好爽口彈牙!超鍾意呢兩個嘅薄脆多士,配埋勁夾!𝘌𝘨𝘨 𝘉𝘰𝘮𝘣名副其實嘅炸蛋!一切開中間勁流心,配黑松露一流𝘊𝘰𝘻𝘺 𝘏𝘢𝘳𝘣𝘰𝘶𝘳 𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘛𝘢𝘪𝘭到主菜啦🥰🥰🥰龍蝦由生煎到熟,最後再煙燻上碟仲帶有百里香嘅煙燻,真係好特別!龍蝦食落肉質爽口彈牙😗#𝘞𝘢𝘨𝘺𝘶 𝘔2+ 𝘚𝘵𝘳𝘪𝘱𝘭𝘰𝘪𝘯 𝘚𝘵𝘦𝘢𝘬另一款嘅主菜係澳洲M2+和牛!外層微焦,叫咗5成熟,煎得啱啱好!肉味香濃,仲好多汁!薯仔伴菜都好creamy!📍 季 (中環)中環蘭桂坊15-16號協興大廈5樓#中環美食 #中環好去處 #中環fusion菜 #拍拖好去處 #中環法國菜 #法國菜 #日本菜

中環法日fusion菜💖值得一試!
主廚🧑🏼‍🍳將法國菜融入日本菜當中,十分有驚喜

𝘛𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥
蕃茄好多汁,食落甜甜地,好清新

𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦
用咗日本A4和牛製作嘅他他,仲加入咗鵪鶉蛋黃

𝘗𝘳𝘢𝘸𝘯 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦
用咗藍虎蝦,都幾特別,好爽口彈牙!
超鍾意呢兩個嘅薄脆多士,配埋勁夾!

𝘌𝘨𝘨 𝘉𝘰𝘮𝘣
名副其實嘅炸蛋!一切開中間勁流心,配黑松露一流

𝘊𝘰𝘻𝘺 𝘏𝘢𝘳𝘣𝘰𝘶𝘳 𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘛𝘢𝘪𝘭
到主菜啦🥰🥰🥰龍蝦由生煎到熟,最後再煙燻
上碟仲帶有百里香嘅煙燻,真係好特別!
龍蝦食落肉質爽口彈牙😗

#𝘞𝘢𝘨𝘺𝘶 𝘔2+ 𝘚𝘵𝘳𝘪𝘱𝘭𝘰𝘪𝘯 𝘚𝘵𝘦𝘢𝘬
另一款嘅主菜係澳洲M2+和牛!
外層微焦,叫咗5成熟,煎得啱啱好!
肉味香濃,仲好多汁!薯仔伴菜都好creamy!

📍 季 (中環)
中環蘭桂坊15-16號協興大廈5樓

2023-12-18 7 瀏覽
這間位於中環的餐廳,主打法日fusion 菜式,設有長長的鐵板燒檯,同時亦有雅座及包廂,裝潢簡約不失高雅。餐廳主廚Chief Jon 擁有多年法餐經驗,希望將法國菜元素加入日本菜中,並精心鑽研每一道菜式,無論用料或烹調程序皆別具心思。用餐過程中,主廚不時主動為客人介紹菜式及創作心得,深深感受到主廚的熱誠及初心。La Saison Tasting Menu $588🫧Starter🦋Foie Gras terrine 將鵝肝造成精緻小禮物造型,賣相可愛,放上脆雲吞皮上面,又滑又脆的口感交雜,層次豐富。創作靈感來自香港街頭美食煎釀三寶,創意新穎有趣。🦋Tomato salad 法國新鮮蕃茄配搭日本芝麻醬,特別清甜多汁,帶來清新飄揚的氣息。🫧Cold Entree🦋Beef Tartare選用M4西冷和牛牛肉,混合鵪鶉蛋蛋黃及脆多士,牛肉嫩滑無筋,層次豐富。🦋Prawn Tartare選用刺身級的法國藍水晶蝦,蝦肉爽口鮮甜,蝦味濃郁,配合秘製醬汁,鮮味十足。🫧Hot Entree🦋Egg Bomb以蛋香味濃的蘭王蛋作炸蛋,外表香脆,一切開流出橙黃色的蛋黃,底下是松露醬,味道好夾有層次。🦋So

La Saison Tasting Menu $588

🦋Prawn Tartare

🫧Hot Entree
🦋Egg Bomb

🦋Soup of the day
是日餐湯是南瓜湯,廚師用原隻南瓜沒有加水煮成,質感濃稠挺身,啖啖南瓜蓉。

🫧Main
🦋Lobster
用了迷迭香燒香龍蝦尾殼,陣陣煙薰香氣,龍蝦新鮮爽彈,配菜有千層忌廉薯仔,給味蕾細緻的享受。

🦋Steak
M2 西冷牛扒,油脂分佈均勻,肉質細緻,沾上自家製玄米茶鹽,牛肉味盡顯,發揮極至。

🫧Dessert
🦋Crème brûlée
選用蘭王蛋製造,蛋香濃郁,口感細滑,甜而不膩。

2023-12-17 3 瀏覽
今次去咗中環食fine dining,餐廳主廚有多年法餐經驗,並將法國菜元素加入日菜中,菜式富有創意,還精心選用優質食材,並以獨特嘅烹調方法,令你一吃難忘!套餐有齊starter、cold entrée、hot Entrée、main 同dessert,我地每人叫一款,可以試齊唔同菜式。製的鵝肝與平時吃到的大有不同,鵝肝細膩滑嫩,味道鮮甜,並有著獨特的醇厚香氣,很Creamy! 而很fresh,吃到清新感,鮮甜多汁!StarterFoie Gras terrine鵝肝配搭蘋果片同炸豆腐,配搭別具特色,鵝肝細膩滑嫩,口感creamy。Tomato salad沙律用了來自法國嘅番茄,口感清新,味道鮮甜,配搭芝麻醬,提升味道層次。Cold EntréePrawn Tartare生蝦他他用左水晶蝦配乳酪醬,乳酪醬帶出蝦嘅鮮甜味,口感黏黏的。Beef Tartare生牛肉他他用 了M4+和牛里肌肉,配上了一隻鵪鶉蛋黃,吃前先拌均可令牛肉更嫩滑。Hot EntréeEgg Bomb炸蛋選用了日本蘭王蛋,外表金黃酥脆,切開就係橙黃色嘅蛋黃汁,入口蛋味香濃,配以黑松露醬,味道層次更豐富。Soup of

很fresh,吃到清新感,鮮甜多汁!

Foie Gras terrine

Tomato salad

Prawn Tartare

Beef Tartare

Egg Bomb

Soup of the day
南瓜湯味道濃郁,而且好杰身,夠曬原汁原味。

Lobster
以迷迭香煙燻龍蝦尾肉,入口淡淡煙熏味,但完全無遮蓋到龍蝦嘅鮮味,配菜係千層薯仔,味道非常有驚喜。

Duck
油封鴨腿皮脆肉嫩,鹹香味濃,配上千層薯仔,大廚話呢個菜式係佢拿手菜式之一,黎到一定要試下。

Créme brûlée
用日本蛋整真嘅Créme brûlée,真係特別好食,蛋味香濃,口感順滑,仲有脆脆嘅焦糖,真係好想再encore。
最近去左一間位於中環一試難忘嘅日法fusion餐廳, 主廚Chief Jon以多年嘅豐富經驗, 加上創新嘅食材配搭同烹調方法, 將法國菜元素融合日本菜當中, Tasting menu人均都唔需要600蚊, 就已經可以食飽飽, 性價比極高!Starter⭐Foie Gras Terinesignature鵝肝配紅苺中和左油膩感, 食落去口感軟滑, 口感似melting butter, 好smooth而且質感比較實在, 配上紫菜同香脆嘅炸雲吞皮, 口感極為豐富⭐Tomato salad每星期由法國新鮮運送嘅復古蕃茄有唔同顏色, 味道鮮甜多汁, 肉質細嫩清爽, 酸酸甜甜搭配日本芝麻芥末醬, 十分開胃Cold Entrée ⭐Beef Tartare牛肉他他用左和牛M4+牛里肌, 牛味濃郁,加入鵪鶉蛋黃攪勻一齊食, 入口更嫩滑, 配埋La Saison韃靼醬更能夠突出牛肉嘅鮮味, 值得一提嘅係E到嘅醬同肉比例岩岩好, 唔會話太多醬遮蓋左成個味道, 麵包則用左法國麵包croutons, 香脆可口, 就咁食都好好食!⭐Prawn Tartare蝦嘅Tartare比較罕見, E到大膽地採用左New

⭐Foie Gras Terine

⭐Tomato salad

⭐Beef Tartare

⭐Prawn Tartare
蝦嘅Tartare比較罕見, E到大膽地採用左New Calendonia blue prawns法屬新喀里多尼亞水晶藍蝦為食材, 爽彈口感配上酸酸甜甜嘅Yogurt, 食落清新開胃!

⭐Egg Bomb
由Chief Jon係朝早起身見到日出嘅時候突然靈感爆發而創造嘅一道菜色嚟! 用左日本蘭王雞蛋製成, 一刀切落去, 蛋黃隨即湧哂出嚟, 橙紅色蛋液流出嚟十分誘人, 外脆內軟而且味道濃郁, 有驚喜!

⭐Soup of the day
是日餐湯係南瓜湯, 湯汁質感濃稠, creamy無渣, 香甜帶濃厚嘅南瓜味, 好似食緊南瓜雪糕咁, 湯汁好夠熱, 更加好飲

⭐Lobster
龍蝦殼放左Rosemary, Thyme等香草燒出煙燻香氣, 龍蝦肉質爽彈極鮮嫩, 車車都係第一次食到e個一d都唔洗點咬嘅口感, 一試難忘! 伴菜有千層薯仔片, 一塊塊嘅薯仔片同奶油一層疊一層, 食落好香好creamy又唔膩

⭐Duck
Main Course點左Chief最自豪嘅油封鴨, 果然係車車食咁多次最好食嘅油封鴨, 外脆內軟, 咸咸香香, 肉質鮮嫩juicy, 配上用青紅蘋果一齊整嘅醬, 味道更清新, 別有一番風味!

⭐Creme brulee
用左日本蘭王雞蛋同經separatory funnel分隔出嚟嘅牛奶, 焦糖製作, 顏色偏深, 入口蛋香味勁濃郁, 口感豐腴軟滑, 為晚餐劃上完美嘅句號

2023-11-23
2023-12-13 9 瀏覽
同事話同我補祝生日,帶我去食好嘢😆,話係一間新開嘅Fusion菜餐廳,主要係將法國菜🇫🇷元素加入日菜中🇯🇵。係我心目中Fusion 菜,一向好睇唔好食,但同事叫我放心,話餐廳主廚係有多年法餐🇫🇷經驗;咁我又唔擔心,反正呢餐係同事請🤣。餐廳佈置簡約,但又充滿格調,有吧枱位,吧枱前面有塊鐵板⬛。咁得意嘅?有鐵板燒?我正在疑惑之際,同事已經點餐完畢😂。La Saison Tasting Menu $588StarterFole Gras Terrine / Tomato Salad前菜2️⃣選1️⃣,我和同事各點咗一樣Tomato Salad法國入口蕃茄🍅味道清新又多汁,紅🔴綠色🟢相間排出半球狀,伴有日式芝麻沙律醬。擺盤精美,食慾大增🥰。Fole Gras Terrine 自家製鵝肝🦢,同之前食過嘅唔同,口感特別幼滑軟綿,肝味特別香濃(後來才知道原來鵝肝係主廚👨‍🍳自己原隻拆嚟整😮),加上酸酸甜甜的蘋果片🍎,可提升香甜度之餘又可解膩,連同薄脆片一齊食,味道更香,口感更豐富😋。Cold Entree冷盤又係2️⃣選1️⃣Prawn Tartare蝦肉他他🦐真係第一次食,餐廳用咗法國藍水晶蝦🦐,蝦肉爽口鮮甜;

La Saison Tasting Menu $588

前菜2️⃣選1️⃣,我和同事各點咗一樣

Tomato Salad

Fole Gras Terrine

Cold Entree
冷盤又係2️⃣選1️⃣

Prawn Tartare
蝦肉他他🦐真係第一次食,餐廳用咗法國藍水晶蝦🦐,蝦肉爽口鮮甜;簡單調味更能突出蝦味,配埋勁脆多士,非常好食😋。

Beef Tartare
牛肉他他🐂口質軟腍嫩滑,混合鵪鶉蛋後🍳,口感更滑溜,加上蛋黃香味,更加好食😋。

Hot Entree
熱盤都係2️⃣選1️⃣

Egg Bomb
日本蘭王蛋🥚輕輕炸過,表面香脆,切開後,橙紅色🟠的蛋黃流出,非常靚😍。蛋白滑捋捋蛋黃味香濃,點配黑松露醬後🍄,每食一啖,香氣都在口腔內爆發🤤。

Soup of the day
今日係南瓜湯🎃,味道香甜濃郁,稀稠度適中,口感非常幼滑creamy,熱辣辣🔥,好好飲😋。

Main
主菜3️⃣選1️⃣,到咗呢一刻終於知道鐵板嘅用處🤣,原來主厨👨‍🍳會出來係客人面前即席烹調,主厨親自出馬,質素真係唔需要懷疑😆。

Steak
牛扒🥩嘅時間前拿捏得啱啱好👍,話5️⃣成熟就係5️⃣成熟。牛扒🥩牛味香濃,肉質軟腍又juicy😋。配菜有煎過的紅蘿蔔🥕及紅椒🌶,紅蘿蔔爽口,紅椒香甜,同樣有陣陣焦香味🥰。

Lobster
煙燻味🌬非常突出,龍蝦尾🦞肉質爽口彈牙,主廚功夫了得,蝦表面煎至焦香🔥,但蝦肉似刺生,味道鮮嫩香甜。伴菜有煙燻過的蘆筍,口感爽脆多汁,帶有煙燻及焦香味🥰,薯仔🥔千層中間夾雜芝士🧀,味道香濃入口即化,好好食😍。

Dessert
甜品只有1️⃣款,就係焦糖燉蛋布甸🍮,表層薄薄的焦糖,口感香脆又有焦香味🥰,燉蛋混有雲呢拿籽,蛋味香濃帶陣陣雲呢拿香味,口感非常幼滑綿密,勁好食🤤。

總括而言,餐廳食材質素,主厨烹調技巧,真係冇咩嘢可以挑剔,而且價錢真心唔貴,等我下次帶老婆嚟試下先。
2023-12-06
  • Egg Bomb
  • Steak
  • Lobster
  • Fole Gras Terrine
  • Dessert
我最近造訪了一家法國日本Fusion餐廳,名為「季」,餐廳除了提供高質豐盛法國日本Fusion 菜。餐廳裝修精美,廚師殷勤健談,對烹飪㐬滿熱誠,而且菜式非常有特色!我們一行二人品嚐了是日晚餐 588@1️⃣鵝肝凍糕 (Foie Gras Terrine):這道菜以匈牙利鵝肝為主角,配搭蘋果、覆盆子、海藻和豆腐。鵝肝的濃郁風味與蘋果和覆盆子的酸甜味完美結合,海藻的咸香和豆腐的綿密口感進一步豐富了整體口味。2️⃣番茄沙拉 (Tomato Salad):這道菜以法國的傳統番茄為主材,搭配芝麻芥末醬汁。新鮮的番茄帶來豐富的果香和酸甜味,而芝麻芥末醬汁則為整道菜增添了香氣和微辣的風味。3️⃣牛肉他他 (Beef Tartare):這道菜以和牛M4+嫩肉、鵪鶉蛋黃和La Saison他他醬為主要成分。和牛的嫩滑口感和濃郁的肉味與他他醬的酸甜和微辣味道相得益彰。4️⃣法國藍水晶蝦他他 (Prawn Tartare):這道菜以新喀里多尼亞的藍水晶蝦和La Saison他他醬為主要成分。明星蝦的鮮甜和他他醬的風味完美融合,而麵包丁的酥脆則為整道菜增添了口感的層次。5️⃣蛋炸彈 (Egg Bomb)這道菜以煎蛋和松露蘑菇泥為

我們一行二人品嚐了是日晚餐 588@

1️⃣鵝肝凍糕 (Foie Gras Terrine):

2️⃣番茄沙拉 (Tomato Salad):

3️⃣牛肉他他 (Beef Tartare):

4️⃣法國藍水晶蝦他他 (Prawn Tartare):

5️⃣蛋炸彈 (Egg Bomb)
這道菜以煎蛋和松露蘑菇泥為主要成分。蛋的蛋白炸至外脆內嫩,蛋黃流出時融入了香濃的松露蘑菇泥,像日出的太湯,帶來了豐富的口感和味道。

6️⃣每日湯品 (Soup of the Day)
是日餐湯為粟灻忌廉湯,味道香濃可口,質感香滑細膩。

7️⃣龍蝦 (Lobster)
這道菜以迷人的港灣龍蝦尾、迷迭香、百里香和蘆筍為主要成分,搭配小龍蝦醬汁。龍蝦的鮮美和蘆筍的清脆口感相得益彰,迷迭香和百里香的香氣為整道菜增添了芳香味道。

8️⃣牛排 (Steak)
這道菜以和牛M2+牛肋眼肉、焗薯仔和嫩嫩的胡蘿蔔為主要成分。和牛牛肉的嫩滑口感和豐富的肉汁使這道菜成為肉食愛好者的絕佳選擇,焗薯仔和胡蘿蔔的搭配為菜品增添了豐富的口感和色彩。

9️⃣焦糖布丁 (Crème Brûlée)
這道甜點以蛋黃和冷滴牛奶製成,再加上奶油的香甜。焦糖布丁的外層糖衣酥脆,內部濕潤滑順,蛋黃的香濃和冷滴牛奶的清新完美結合。

這些菜品都展現了高品質的食材和烹飪技巧,每道菜都精心設計,給您帶來了獨特而美味的餐飲體驗。
2023-12-08
5 分鐘 (堂食)
  • Beef Tartare
🌟季🌟係中環嘅🇫🇷法國菜餐廳,主廚👨🏻‍🍳有多年法國菜嘅經驗,並將🇫🇷法國菜融入🇯🇵日本菜,法日Fusion嘅餐點的確出色!📖La Saison Tasting Menu $588/personStarter🦢Foie Gras Terrine鵝肝🦢經主廚去除過多肥油,減去不少油膩感!配搭炸豆腐片同埋紫菜,增添🇯🇵日式嘅感覺!Starter🍅Tomato Salad特別色嘅🍅蕃茄,多汁清新,係一個唔錯嘅開胃菜!Cold Entrée🐂Beef Tartare以🇯🇵日本A4和牛製作嘅他他,加入咗🥚鵪鶉蛋黃,同埋酸酸哋嘅自家製醬汁💦,加埋薄脆多士🍞一齊食,幾好!Cold Entrée🦐Prawn Tartare藍虎蝦🦐切碎都仲保留到彈牙同埋鮮味😍,出面亦少有見到以蝦做他他,Good👍🏻!Hot Entrée💣Egg Bomb炸蛋一切開,入面勁流心😍!松露醬汁帶來了香氣!Hot Entrée🍲Soup of the day是日餐湯係🎃南瓜湯,勁香濃又夠甜!Main🦞Cozy Harbour Lobster Tail主廚👨🏻‍🍳於席前製作,由生煎到熟再煙燻♨️,帶迷迭香同百里香煙燻氣息,🦞龍蝦肉
🦢Foie Gras Terrine

🍅Tomato Salad
特別色嘅🍅蕃茄,多汁清新,係一個唔錯嘅開胃菜!

🐂Beef Tartare

🦐Prawn Tartare

💣Egg Bomb
炸蛋一切開,入面勁流心😍!松露醬汁帶來了香氣!
🍲Soup of the day
是日餐湯係🎃南瓜湯,勁香濃又夠甜!

🦞Cozy Harbour Lobster Tail
主廚👨🏻‍🍳於席前製作,由生煎到熟再煙燻♨️,帶迷迭香同百里香煙燻氣息,🦞龍蝦肉爽口彈牙!伴碟嘅千層薯仔🥔都好好味!
🐂Wagyu M2+ Striploin Steak
🇦🇺澳洲M2+和牛,煎至外層焦香微脆🔥,內裡粉嫩多汁💖嘅完美狀態,肉味香濃!旁邊嘅鹽係👨🏻‍🍳主廚特調,有玄米嘅香,好特別👍🏻!
🍮Créme brûlée
焦糖層香脆,而蛋香出眾!