2024-02-01 16 瀏覽
非常值得一試嘅用心小店!好欣賞主廚對食物有堅持,願意花大量時間心機去Handmade ,由選材、設計到製作,每個過程都一絲不苟。過程中主廚好大方咁分享佢嘅煮食經驗,交流中學習到好多野🤩✨Tomato Salad選用法國蕃茄,用暖水將蕃茄皮肉分離,配搭芥末、酒及芝麻醬中和蕃茄嘅酸度。✨Foie Gras Terrine 😋選用新鮮原隻鵝肝,先抽走血管,扎返實慢煮後再抽走油脂,定型。經過多重工序,最後先做到口感綿滑,無臊味嘅效果。加上底層雲吞皮同自家製果醬,口感豐富有驚喜🥹🥹 令人欲罷不能,好想食多件!✨Beef Tartee • Prawn Tartee 😋😋使用澳洲和牛既牛柳部份,因為係手切嘅關係,不算太黏口,牛肉味道突出。蝦他他係選用法國藍水晶蝦,蝦味較濃。加入黃瓜漬,減低蝦肉本身比較漿口既感覺。最後配搭紫蘇葉一齊食,相當有日式風味,好食😍😍 ✨Seabass 😋焗魚先慢煮達致七成熟,再加入洋蔥、薑蔥、麵包糠同鐵板燒汁。魚肉相當入味,每一口都有香料味道點綴。✨焗雞卷 😋😋平時食雞卷我通常兩三啖就投降,但呢份雞卷完全無膩感,好啱我口味🤤 旁邊嘅烤薯仔滿滿焦香,出色。美中不足嘅係蘆筍較生

✨Tomato Salad

✨Foie Gras Terrine 😋

✨Seabass 😋

✨焗雞卷 😋😋
平時食雞卷我通常兩三啖就投降,但呢份雞卷完全無膩感,好啱我口味🤤 旁邊嘅烤薯仔滿滿焦香,出色。美中不足嘅係蘆筍較生同草青,無嘢可以挑剔了👼🏻

✨厚切牛脷心
彈牙有嚼勁,相比起前面椰菜色就冇咁驚喜。

✨Crème Brûlée
使用蘭王蛋同減甜配方,蛋香味濃。
2024-01-29 16 瀏覽
近排知道中環有一間日法Fusion嘅餐廳 聽落都幾特別😚 今日趁慶祝去試吓🥳Pate en croute呢個係法國好出名嘅菜式 批入面加入咗鵝肝同豬肉等等嘅材料🤤🤤 非常用心嘅菜式 食到豬肉又帶一啲鵝肝嘅香味😋 好特別做頭盤啱啱好🥰Beef tartare Prawn tartare牛肉同埋蝦他他加入咗獨有嘅配料 令到味道非常特別 亦都好有層次感😋 我特別鍾意蝦他他 採用咗藍蝦 味道口感都好豐富🤩 配埋好脆口嘅麵包 每一啖都好香🥰Carrot pumpkin soup呢個係非常香濃嘅湯 冇落好多調味料 採用原汁原味嘅原材料🤩🤩 質感非常之稠 好似整溶咗南瓜同蘿蔔就咁飲 但又估唔到可以整到非常滑口😆 令到味道非常健康😋Cordon bleu with potato gratin呢個卷入面有雞髀肉同火腿 肉質非常嫩滑🤗中間仲有芝士流出嚟🤤 而且個外皮夠晒香脆 又唔會太厚粉 配合得好完美🤭 另外千層薯仔層次好分明 採用嘅薯仔質感又唔會太粉 口感好特別🤩Ratatouille vegetables呢個外型好似蔬菜批😆 入面用咗唔同嘅瓜類同蔬菜 再加咗蕃茄油🤩 食落都幾香 又幾健康😋Cream

Pate en croute

Beef tartare
Prawn tartare

Carrot pumpkin soup

Ratatouille vegetables

Cream brûlée
呢個焦糖布甸同出面食嘅唔太一樣 餐廳用咗蘭王蛋 同埋加入自己嘅配方😚 令到顏色比較橙 質感亦冇出面嘅咁軟腍腍🤩 非常特別 而且味道都好香蛋味 焦糖免亦都好脆口😋😋
2024-01-28 29 瀏覽
今日去咗蘭桂坊酒吧區隱世嘅法國x日本餐廳,廚師係法國學廚咗好多年返嚟嘅,所以對每一道菜色都非常執着有講究,做到味覺嗅覺視覺都滿分嘅菜式。咁精緻嘅菜式,晚餐竟然$600都唔需要,真係非常抵食。Starter✨Foie Gras terrine鵝肝係法國最傳統嘅食物,佢嘅味道好香濃,加咗蘋果, raspberry,紫菜同埋一啲豆,底層仲有一個脆脆,食落好有層次感。✨Tomato salad佢係用咗French Heirloom嘅蕃茄,食落好多汁 ,而且蕃茄肉都好厚,配上Dijon mustard 既汁,面頭用蕃茄嘅皮點綴。Cold Entrée✨Beef Tartare用咗M4嘅和牛去整,牛肉好嫩而且味道好濃郁,配上左一個蛋,令到牛嘅質感更加嫩口。✨Prawn Tartare用咗法國藍水晶蝦,蝦肉透明有少少藍色,好特別,食落超級彈牙。Hot Entrée✨Egg Bomb睇落就好似一個炸魚蛋,原來係一個流心蛋嚟嘅,外脆內軟,一切落去蛋黃流晒出嚟,好治療啊。✨Soup of the day今次係南瓜湯,佢個南瓜湯係冇加任何水,成個非常濃郁,有少少感覺似食緊南瓜粥,好香甜。Main✨Lobst

Starter

✨Egg Bomb

✨Soup of the day

Main

✨Lobster
一出嚟嘅時候廚師將龍蝦嘅殼燒香,令人感覺到有barbecue嘅氣氛,龍蝦燒得啱啱好,唔會好乾身。

✨Duck
鴨腿肉超香嫩,面頭個皮燒到脆卜卜,同埋酸甜嘅蘋果蓉超match,旁邊配上一個千層薯蓉,食落好似有芝士嘅味道,製作得超有心機。

Dessert

✨Créme brûlée
法國經典甜品,唔好睇呢款甜品咁簡單,廚師製作得非常用心,用咗冰滴牛奶嘅技巧去令到成個甜品嘅味道更加濃郁。
餐廳主廚擁有多年法國餐廚工作經驗依加自己開餐廳🍴 想法國菜加入日式元素創做獨一無二特色而且價錢唔貴 食到咁高級菜式都唔洗六百蚊位-Pate en croute Classic pie with Foie Gras鵝肝批係法國傳統食物之一🇫🇷係法國經常有呢道菜但香港比較少見到主廚用話呢道菜式所需時間比較長佢支持住每一步都一手一腳自己做由主角慢煮鵝肝,表層酥皮,中層雞湯啫喱,加上各種配料(豬肉,洋蔥🧅⋯⋯)需用一星期時間先整好味道香醇 絕不有鵝肝油腍口感意外地沒有想像中咸度反而食出鵝肝嘅原汁原味-Beef🐮 Tartare & Tuna Terraice和牛他他一般餐廳做法有各式各樣自行加入自行地拌牛但主廚🧑‍🍳覺得自行選擇有機會破壞和牛鮮香味道👅決定預先調配最合適的材料中間混合酸青瓜🥒蔥等加上鷯鶉蛋,口感濕潤 更滑口🥖而鵝肝他他比上一道菜又完全唔同感覺味道👅更濃烈 更重鵝肝香 一款菜式兩款味道感覺大不同-Carrol soup🫕食完兩個冷菜式係時候食返暖胃熱辣辣食物是日餐湯:甘荀南瓜湯🥕🎃湯底質感濃稠 有種食緊BB糊仔感覺主廚話用原個南瓜蒸軟 多次磨蓉 多次隔籬原汁原味嘅甘荀南瓜 保留最

餐廳主廚擁有多年法國餐廚工作經驗

自行地拌牛
但主廚🧑‍🍳覺得自行選擇有機會破壞和牛鮮香味道👅
決定預先調配最合適的材料
中間混合酸青瓜🥒蔥等
加上鷯鶉蛋,口感濕潤 更滑口🥖

而鵝肝他他比上一道菜又完全唔同感覺

以芝士🧀️ 雞肉🍗西式火腿 卷成再炸
外脆內軟 加上特製蛋黃醬
流心芝士溶為一體
肉質嫩滑 有意外驚喜

同時有薯仔千層麵,一層又一層疊起,中間加入cream,好好食😋

-Creme brulee🍮
法國菜最後一道當然係甜品
法式焦糖係經典甜品之一
材用日本蘭王加入冰滴牛奶效果,一點一滴
保留牛奶最濃縮最純味道
雖然唔係creamy口感
但味道勁香 尤其蛋黃香🥚
另一種食法

📍季
  • Beef Tartare
2024-01-27 15 瀏覽
蘭桂坊一係美酒玩樂天堂、亦都係一個匯聚香港夜文化嘅地方、除咗有好多特色嘅酒吧、同埋餐廳之外,亦經常都會有升級嘅廚師喺各個餐廳坐鎮!今次食呢一間餐廳係法國加日系風格嘅混合菜式!相信喺香港絕對係一個少有嘅飲食文化!大廚運用左日式菜再混合法國菜!充分顯示心機傑作同地道嘅文化飲食!今晚法日廚師為我哋準備咗:Pate en croute 鵝肝雞肉肉醬薄批鵝肝本身係我最愛嘅美食,再加埋雞肉混合埋一齊嘅配料真係好美味!薄批完全感受到廚師為我哋整嘅心機!除咗係重新堆砌而成,仲要經過幾重功夫先能夠成型!呢度前菜真係非常考功夫!再配上橄欖、令到成件事更加有食物層次感!一絕!Tartare肉醬鵪鶉蛋混合他他Blue crystal prawn 法國藍水晶蝦混合他他兩者層次不同;肉醬鵪鶉蛋混合非常惹味香濃、再配上法式麵包味道層次絕頂!法國藍水晶蝦、食落去完全唔會黏立、完全能夠感受鮮味!製作功夫亦非常複雜,絕對感受到係心機菜式!最後再配合紫蘇葉一齊食又係另一種享受!Corden bleu chicken roll Australian Wagyu 柯登布魯雞肉捲+ 拼千層薯布魯雞肉非常嫩滑,再配上特製醬汁、切開

今晚法日廚師為我哋準備咗:

Pate en croute 鵝肝雞肉肉醬薄批

Tartare肉醬鵪鶉蛋混合他他
Blue crystal prawn 法國藍水晶蝦混合他他

兩者層次不同;
肉醬鵪鶉蛋混合非常惹味香濃、再配上法式麵包味道層次絕頂!

Corden bleu chicken roll
Australian Wagyu
柯登布魯雞肉捲+ 拼千層薯
布魯雞肉非常嫩滑,再配上特製醬汁、切開,除咗惹味鮮香!淡淡都係肉汁!在拼上千層薯、口感又滑、味道亦非常夾!

Grill seabass
原條法日式烤鱸魚
鱸魚本身烤,亦都已經非常之香口、再配合檸檬等等獨特香料、鮮焗後烤、鮮香美味、魚肉煙靭、魚肉亦有肉汁唔會令魚肉乾身!
再利用適當麵包糠碎令到烤鱸魚更加挺身!

Cream burlee
片糖奶油白肋
質感非常幼滑、利用最新鮮奶油滑蛋做法!感覺似幼滑嘅布甸,又次蛋糕口感非常獨特

中環蘭桂坊15-16號大廈5樓全層
2024-01-26 16 瀏覽
👧🏻就知道喺蘭桂坊附近幾個月前開咗間新既日法Fusion菜餐廳,所以今次就同👦🏻一齊去品嘗精緻既食物。到訪當日天氣寒冷🥶,連樓面同事都告假,但主廚Chef John就一腳踢,負責曬烹調、樓面招待、介紹菜式。從交談同進食時完全了解到主廚對食材質素、配搭既執着同堅持。今次唔算好肚餓,就只叫A La Carte,其實佢地仲有個Tasting Menu好值得試!🌟Pâté en croûte 法式酥皮肉批法式酥皮肉批其實就係用酥皮包裏著肉類,係一道工序十分複雜既菜式。先處理鵝肝去除血管,再攪碎豬肉,混入焦糖化洋蔥🧅及其他材料再醃漬。然後將餡料釀入酥皮再用特製模具烤焗,烤焗後再混入雞肉高湯啫喱。聽見工序咁繁鎖,難怪要整幾日先可以完成製作肉批!酥皮比起平日食法式批更薄,內裏食到細顆鵝肝既絲滑,濃郁既鵝肝味,混入瘦肉就增加咗口感,而雞湯啫喱層就主要帶出咸香味。配埋橄欖🫒,整體而言又唔會太膩。🌟Beef Tartare / Prawn Tartare 牛肉他他/蝦肉他他Beef Tartare用咗澳洲和牛既牛柳,比起日本和牛更有嚼勁,又唔似美國牛既太濃郁肉味而喧賓奪主,手切牛柳能夠保留肉質纖維,比起平

🌟Pâté en croûte 法式酥皮肉批

Beef Tartare用咗澳洲和牛既牛柳,比起日本和牛更有嚼勁,又唔似美國牛既太濃郁肉味而喧賓奪主,手切牛柳能夠保留肉質纖維,比起平日食牛肉他他更有咬口。
Prawn Tartare相信大家都可能冇食過,用咗法國🇫🇷南部既水晶蝦,蝦肉略帶藍青色,爽口彈牙,味道鮮甜零腥味。用咗日本🇯🇵既黃瓜漬🥒,味道相當和諧。最底既紫蘇葉💜除咗有裝飾用途,原來配Tartare可以更突顯食材既鮮甜!
兩款Tartare配上烤脆既法棍Baguette 🥖切片,一來食到麵粉香,又同兩款Tartare形成口感上既Contrast。

🌟Carrot Pumpkin Soup 甘筍南瓜湯
廚師並唔係普通將食材切醉攪爛就煮個忌廉湯交行貨,而係將兩款瓜類🥕連皮焗,將果糖都迫曬出嚟,焗到燶燶哋。再用隔篩去磨爛食材再煮湯,因此湯既質感非常細滑,食落似食芝麻糊既質感多過似湯。完全唔會食到南瓜🎃嘅澱粉質感,又食到食材香甜,同埋果糖烤焗後嘅些微酸味。

🌟Corden Bleu with Potato Gratin 藍帶雞卷配奶油焗薯仔
先將Mozzarella Cheese醬、火腿釀入雞件內,慢煮後再沾上麵包糠,放入焗爐焗至金黃。外脆而雞件嫩滑,雞件冇太多既調味,調味既重擔就交比芝士醬同火腿。伴碟既醬汁唔係普通Gravy/蘑菇醬,而係用英式芥末混入吉士醬,完全估唔到係咁夾!
而奶油焗薯仔🥔就係將薯仔切片,平均鋪滿一層就塗上奶油牛奶等材料,再鋪上薯仔片,係充滿牛油香既焗薯。

🌟 Ratatouille Vegetables 普羅旺斯燉菜
平日食呢道燉菜係將蔬果切片再撈番茄汁🍅,而廚師就係將翠玉瓜、茄子🍆等材料切粒先炒,再混入自家製蕃茄汁。蕃茄汁味道比較清淡,富有香草🌿味道又唔會太酸。

🌟Crème Brûlée 焦糖燉蛋
嚟到最後緊係要食甜品!面層炙燒焦糖薄薄一層,一敲便碎。呢度嘅焦糖燉蛋用咗蘭王雞蛋🥚,所以色澤偏橙黃色,富有蛋香,實淨得嚟又夠Creamy。

2024-01-24 22 瀏覽
最近去咗呢間位於中環蘭桂坊法日fusion菜餐廳, 餐廳主廚Chef John 有多年法餐經驗,糅合將法國菜元素加入日菜當中,運用各種空運新鮮食材烹調,每一道菜製作工序繁複,全部菜式由主廚一人親力親為。沒有花巧擺盤,只專心做好食材本身嘅特性,將食材細緻感發揮得淋漓盡致。Classic pie with Foie Gras鵝肝批係法國茶餐廳好傳統,主廚將鵝肝,豬肉,洋蔥等等混合多種食材製作,連個餅底都係自己搓皮,質感細密香醇,味道好香完全唔溜。Tomato salad法國蕃茄鮮甜多汁,主廚好細心將蕃茄去皮,先用熱水浸泡剝皮再冷藏,醬汁特別調製,頂部係風乾蕃茄皮。Beef Tartare x Prawn Tartare和牛他他 口感鬆軟,肉質好鮮嫩,中間混合酸青瓜多種豐富食材,攪拌鵪鶉蛋質感濕潤口感更滑。蝦他他我第一次食😋選用法國水晶蝦,豐富膠質好爽口creamy有彈性,好特別。主廚教我最後一口連紫蘇葉一齊食,會有種奇妙口感。厚切牛脷芯熱騰騰上枱♨️牛脷芯熟度剛剛好,外表微焦內𥚃好粉嫩,口感柔軟富有彈性,肉汁豐富而香甜完全唔靭,超好食~傳統雞卷 又係心機之作,混合多種食材芝士,雞肉,火腿…卷

Classic pie with Foie Gras

Beef Tartare x Prawn Tartare

厚切牛脷芯

傳統雞卷
又係心機之作,混合多種食材芝士,雞肉,火腿…卷成再炸,外脆內軟,切開仲有流心芝士,超好食😋伴碟係薯仔千層麵,薄切薯仔一層疊一層,中間加入忌廉再壓實再焗,好花時間心機。

脆肉瓜
新鮮嘅脆肉瓜好爽脆,主廚自製法國蕃茄油 蕃茄蓉一齊烹製,味道相當夾~

Créme brûlée
法式焦糖燉蛋係法國經典甜品,選用蘭黃蛋色澤比較深。當中主廚將牛奶做左滴漏工序,奶味會更重。面層係金黃脆口嘅焦糖,每一口滿滿蛋香味,蛋味濃郁,口感軟滑。
2024-01-22
2024-01-21 15 瀏覽
位於蘭桂坊嘅呢間日法fusion菜,性價比高,主廚Chef John曾經係酒店嘅大廚,精通日式同法式料理,對於廚藝非常有熱誠,不時會出嚟同客人交流,介紹菜式之餘分享佢創作嘅靈感。StarterFoie Gras terrine鵝肝肥美厚身,因為加入咗蘋果同紅莓,會冇咁油膩,感覺清新,底下嘅薄脆片令口感更加豐富。Tomato salad特別採用來自法國原種蕃茄,食落厚實,清甜多汁一啲都唔酸。Beef Tartare、Prawn Tartare牛肉他他採用咗M4和牛手切而成,牛味濃郁脂肪少又無筋,而蝦肉他他則採用咗法國藍水晶蝦,蝦肉帶點透明青藍嘅色澤,比平時食開嘅蝦更加爽口彈牙同鮮嫩。Egg BombChef John秘製嘅炸雞蛋做到外脆內軟,採用日本蘭王蛋,一切開就見到橙黃色嘅蛋汁流出,可以點黑松露醬。Soup of the day每日嘅湯都會用時令蔬果製成,今日係南瓜湯。他只用蔬菜壓制而成,冇加入任何水份,所以很濃稠,突顯出南瓜本身嘅甜味。Lobster龍蝦燒得啱啱好,唔會乾身食落嫩滑多汁,仲會即場點燃香草,有煙燻嘅效果,煙燻嘅香味令你同時有嗅覺同味覺嘅享受。Ox tongue牛舌厚度

Starter

Tomato salad
特別採用來自法國原種蕃茄,食落厚實,清甜多汁一啲都唔酸。

Beef Tartare、Prawn Tartare

Soup of the day

Lobster

Ox tongue
牛舌厚度十足,柔軟得來帶點嚼勁,咬落去好Juicy,獨特嘅日式香料更添惹味。

Duck
鴨腿個皮脆卜卜,切開入面有肉汁,鴨肉帶點鹹香,同酸酸甜甜嘅蘋果蓉好夾。配菜嘅千層焗薯吸收咗奶油同忌廉,變得十分香滑,表面則保持金黃香脆。

Créme brûlée
法國傳統甜品之一嘅焦糖布甸,結合冰滴牛奶嘅技巧,採集出濃度更高嘅牛奶,整出嚟嘅布甸奶味突出。
2024-01-17 20 瀏覽
這間餐廳的主廚有多年法餐經驗,亦有研究日菜,所以係主打法菜mix日本菜既fine dine。Tasting menu上既每道菜式都係主廚精心研究出黎,因為每一道菜色佢都會詳細介紹佢嘅由來、煮法同採用既食材,無論係食材、份量或烹調方式都經過多次嘅試驗同嘗試,食嘅絕對係高水準嘅作品,仲有係主廚堅持既一份毅力。(好欣賞佢😍食完我都學識咗好多嘢)介紹幾款我最深刻同難忘既菜式Foie Gras terrine哩個鵝肝餡餅絕對係心思之作,採用匈牙利鵝肝,加入蘋果、海藻、豆腐等配料製成,食落一啲都唔油膩,仲有淡淡嘅餘韻喺口🥹Prawn Tartare採用來自法國嘅藍色玻璃蝦,肉質特別爽脆彈牙,仲帶有甜甜嘅鮮蝦味,總結就係好味🥹Egg Bomb用左日本最香最濃嘅蘭王蛋,一切 橙黃色嘅蛋黃係流心的,主廚話靈感係來自於有一日佢起身見到一個好靚嘅日出而引法佢佢整呢度菜🤣更欣賞係佢個汁係用咗5kg嘅蘑菇慢煮打磨而成,味道極度濃郁,係101分的好味🥹以上都只係starter 同entreeMain course 仲有Lobster 、Confit duck leg我,甜品係Cream brulee,都係非常高質

介紹幾款我最深刻同難忘既菜式

Prawn Tartare

以上都只係starter 同entree
Main course 仲有Lobster 、Confit duck leg我,甜品係Cream brulee,都係非常高質!

哩個Tasting Menu 只係$580/each, 真係令我非常驚嘆呢個價錢可以食到咁高質嘅食材同別具心思嘅菜式,臨走前我仲同廚師講唔該一定要加價🤣🤣佢堅持話No,所以大家有朋友屋企人生日慶祝等等,一於去試吓啦哩個高質casual fine dine

2024-01-16 164 瀏覽
啱啱去咗位於中環蘭桂坊嘅法式+日式fusion 菜餐廳,餐廳主廚Chef John 有多年法餐經驗,將法國菜元素融入日菜中,採用各款空運食材~無論菜單、選料定係製作方法都相當獨特。tasting menu $588/位,包含三款前菜一款主菜同埋甜品,中環嚟講真係性價比好高!Foie Gras terrine匈牙利鵝肝配上啤梨皮底下仲有雲吞皮脆,鵝肝口感幼滑香濃,雲吞皮脆卜卜,口感好有層次。Tomato salad來自法國嘅蕃茄味濃略帶酸,配上日式醬汁+芥末醬,口感清新。Beef Tartare及Prawn Tartare前菜可以選擇來自法國藍水晶蝦他他或者M4和牛他他,手切咬落特別有口感,牛肉味濃郁再配上鵪鶉蛋香,另外蝦肉他他配日本黃瓜漬,口感爽口彈牙,酸酸地好開胃!燒牛心燒得好香,厚切口感好juicy又夠淋,面頭灑上日本香料更添風味。南瓜湯原個南瓜先焗再打爛成茸,口感綿密,南瓜好甜。Egg Bomb好特別嘅一道菜式!面頭係炸麵包糠入面包住流心蘭王蛋,一切開即刻爆汁~黑松露菌醬味道濃郁,同炸蛋味道好match。Lobster以Rosemary煙燻龍蝦尾,好香,但係又唔會蓋過啲肉味,龍蝦

Tomato salad

來自法國嘅蕃茄味濃略帶酸,配上日式醬汁+芥末醬,口感清新。

Beef Tartare及Prawn Tartare

燒牛心

南瓜湯

原個南瓜先焗再打爛成茸,口感綿密,南瓜好甜。

Lobster

以Rosemary煙燻龍蝦尾,好香,但係又唔會蓋過啲肉味,龍蝦肉質爽口彈牙,伴碟嘅千層薯仔好Creamy,咬落層層有口感。

Duck

油封鴨腿配以蘋果蓉醬,鴨腿外脆內嫩,油香十足。青紅蘋果打成嘅茸酸酸甜甜口味清新。

Créme brûlée

日式風格嘅焦糖布甸🍮以蘭王蛋製成,唔會太甜,蛋味香濃。

2024-01-12 18 瀏覽
之前已經聽聞這一間餐廳的主廚有多年法餐經驗🇫🇷我也很好奇法國菜和日本菜元素的混合會是什麼樣子👀這種跟朋友一起到訪~果然沒有失望✨主廚Jon 在每道菜之間也認真介紹~ 言談間感覺到他對煮食的認真和食材的要求🥗吃完這餐除了飽腹的滿足 對法國菜的認知也提升不少🔎以下是我印象比較深刻和推薦的菜式💕蘭王蛋 Egg Bomb 🍳蘭王蛋黃的濃郁與松露蘑菇泥的濃香結合,每一口都帶來奶香和松露的美妙滋味,令人驚喜連連🔎匈牙利鵝肝吐司🍽️鵝肝的豐潤口感與蘋果和覆盆子的微酸交融,豆腐和海藻的清爽口感平衡了整道菜的風味,給人一種豪華且平衡的感受💕法國新喀里多尼亞藍蝦他他🦐新鮮的大蝦帶來了豐富的海鮮風味,與醬料的搭配更加突出了鮮美的口感,一口咬下,感覺是日本刺身和法式他他的融合✨十分推薦✨Tomato salad 🍅使用法國傳統品種的繼承番茄,搭配芝麻芥末醬汁。新鮮的番茄帶來豐富的酸甜味,而芝麻芥末醬汁增添了香氣和層次感,使這道開胃菜更加美味😌Beef Tartare 🥩這道Beef Tartare使用和牛M4+嫩肉,和牛的嫩滑口感與醬料的調和完美結合,每一口都散發著濃郁的肉香和醬料的香辣風味🤟法式龍蝦 🦞龍蝦尾
之前已經聽聞這一間餐廳的主廚有多年法餐經驗🇫🇷

法國新喀里多尼亞藍蝦他他🦐

Tomato salad 🍅

Beef Tartare 🥩

法式龍蝦 🦞
龍蝦尾以迷迭香、百里香、蘆筍和龍蝦汁為調味。龍蝦肉質鮮嫩,搭配香草的香氣和蘆筍的清爽,龍蝦汁更是提升了整道菜的豐富口感。

法式油封鴨🦆
鴨肉的濃郁與薯塔的香脆口感相輔相成,蘋果泥的甜酸平衡了整道菜的風味,帶來了一場舌尖上的美味享受。

Créme brûlée焦糖燉蛋 🍮
蘭王蛋帶來了獨特的口感和濃郁的蛋香,冷滴牛奶和奶油則為整道甜點帶來了豐富的奶香和滑順的口感。最令人驚艷的部分是上面的焦糖層,輕輕一敲就破裂,露出內裡柔軟的蛋糕,帶來了絕妙的口感和甜蜜的滋味🤍
最近去左蘭桂芳一間新開餐廳主廚曾經係法國餐廳主廚每道菜式都非常有心思而且好創新將日本元素混合入法國食材兩者融合得非常完美食到最後甜品都係非常有驚喜👍🏼.✨𝑳𝒂 𝑺𝒂𝒊𝒔𝒐𝒏 𝑻𝒂𝒔𝒕𝒊𝒏𝒈 𝑴𝒆𝒏𝒖 $𝟓𝟖𝟖/𝒑𝒆𝒓✨.-𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫-𝐅𝐨𝐢𝐞 𝐆𝐫𝐚𝐬 𝐭𝐞𝐫𝐫𝐢𝐧𝐞匈牙利鵝肝有別於一般餐廳煎香做法,所以食落好有布丁嘅口感,既creamy又完全無油,鹹度亦啱啱好,配埋炸到卜卜脆嘅雲吞皮食非常惹味。𝐓𝐨𝐦𝐚𝐭𝐨 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝餐廳選用法國空運蕃茄,色澤好亮麗。蕃茄味道好鮮甜,食落好多汁,配埋芝麻醬食好夾。-𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐄𝐧𝐭𝐫𝐞𝐞-𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞選用M4+ 嘅和牛製成,食落口感好有嚼勁,但完全無筋,同洋蔥粒結合口感好有層次,和牛嘅牛味亦好香濃。𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞蝦肉Tartare真係第一次食,師傅用咗法國藍水晶蝦肉製作,味道非常鮮甜,配埋香脆嘅面包一齊食好正。-𝐇𝐨𝐭 𝐄𝐧𝐭𝐫𝐞𝐞-𝐄𝐠𝐠 𝐁𝐨𝐦𝐛外層炸到金黃香脆,賣相非常之吸睛。切開會見到流心嘅蘭皇蛋黃,食落蛋味好香濃,配埋伴碟嘅松露磨菇醬食更加惹味。-𝐒𝐨𝐮𝐩 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐝𝐚𝐲-當日嘅湯係南瓜湯,飲落味道好香甜,
最近去左蘭桂芳一間新開餐廳

𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞

-𝐇𝐨𝐭 𝐄𝐧𝐭𝐫𝐞𝐞-
𝐄𝐠𝐠 𝐁𝐨𝐦𝐛

-𝐒𝐨𝐮𝐩 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐝𝐚𝐲-
當日嘅湯係南瓜湯,飲落味道好香甜,每一啖都洋溢著淡淡嘅南瓜香味。

-𝐌𝐚𝐢𝐧-
𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫
龍蝦尾好大隻好好肉,師傅用百里香同迷迭香去進行煙燻,令到條龍蝦尾嘅煙燻味好香但食落又唔會搶左龍蝦肉嘅鮮味,肉質好實正彈牙。千層薯蓉亦好有層次感,層層分明,好味到兩三啖就食哂。

𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤
牛扒揀咗medium嘅熟度。燒完之後牛扒外層焦香無比,切開肉質好粉嫩,食落好juicy,牛味非常香,同樣係搭配千層薯蓉,食完滿足感爆棚。

-𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐭-
𝐂𝐫𝐞𝐦𝐞 𝐛𝐫𝐮𝐥𝐞𝐞
坊間𝐂𝐫𝐞𝐦𝐞 𝐛𝐫𝐮𝐥𝐞𝐞一般都須要用容器盛載,但餐廳呢款甜品竟然可以好似啫喱咁放係碟上,食落蛋味超濃,面層焦糖有焦香脆脆味道,口感好滑溜,質感唔會過於水狀。

2023-12-16
2024-01-04 17 瀏覽
在中環遇到對煮食非常有熱誠既大廚🧑‍🍳每一道菜看似簡單,但當中所包含既工序真係唔講唔知,將法國菜既元表融入日本菜當中,大廚會一邊上菜一邊介紹,真係學到好多野呀!今次食既menu包括左Starter, Cold Entree, Hot Entree, Main 同DessertStarter:Foie Gras terrine 係肝醬配上雲吞皮,雲吞皮都係親自製作,一絲不苟,食落去好脆卜卜,配上濃郁肝醬味道真係唔錯!Cold Entree:呢個真係好特別,有牛肉他他同蝦既他他,蝦肉他他真係第一次食,採用既係法國既水晶蝦,非常清甜Hot Entree: Egg Bomb一切開就係流心蛋漿,用既係日本蘭王蛋,蛋味更香更濃,口感外脆內軟Main: 分別同朋友揀選左龍蝦同牛朳,龍蝦口感彈牙又夠鮮味,牛朳肉味都好香最後甜品就係Créme brûlée,上面有脆脆焦糖再加底層幼滑口感,好圓滿既晚餐呀!
在中環遇到對煮食非常有熱誠既大廚🧑‍🍳
大廚會一邊上菜一邊介紹,真係學到好多野呀!

Starter:

2023-12-29 24 瀏覽
今日嚟到蘭桂坊”季 La Saison”,餐廳主打🍴法國菜 x 日本菜🍴,菜式精緻,啱晒相機食先嘅我,環境開揚舒適。頭盤1️⃣一口匈牙利鵝肝、蘋果、覆盆子、海藻、豆腐配脆片,搭配多重味道享受2️⃣鮮甜法國蕃茄配芝麻芥末醬,開胃之選冷主菜1️⃣和牛 M4+ 裡肌肉他他,配油炸麵包塊,特製調配La Saison他他醬,2️⃣大蝦他他,大蝦膠質之餘,不失蝦粒口感。熱菜1️⃣雞蛋炸彈,外層香脆,內裏流心,配上蘑菇松露泥,香滑。2️⃣南瓜湯,南瓜先蒸再打,保持甜度之餘,口感非常軟滑。主菜1️⃣迷迭香、百里香煙燻龍蝦尾,龍蝦肉質鮮甜,生熟到剛剛好,配蘆筍。2️⃣油封鴨腿,外皮香脆,保留鴨腿獨有的油香,以點點蘋果泥搭配,值得稱讚焗馬鈴薯,一片一片,好食到停唔到。甜點1️⃣焦糖布丁畫上完美句號。

頭盤
2️⃣鮮甜法國蕃茄配芝麻芥末醬,開胃之選

冷主菜
2️⃣大蝦他他,大蝦膠質之餘,不失蝦粒口感。

熱菜
1️⃣雞蛋炸彈,外層香脆,內裏流心,配上蘑菇松露泥,香滑。
2️⃣南瓜湯,南瓜先蒸再打,保持甜度之餘,口感非常軟滑。

主菜

甜點
1️⃣焦糖布丁
畫上完美句號。
👨🏻‍🍳主廚Chef John多年豐富經驗,偷聽到佢以前做過酒店,最欣賞佢忙碌地煮多道菜式之餘,仲會特意抽空到每一枱講解每一道菜,仲會同食客chit chat一下,十分熱情親切- Starter -🍴Foie Gras Terrine炸過嘅雲吞皮上放上Hungary foie gras仲有apple, raspberry, seaweed, bean curd作點綴,口感有層次,雲吞皮脆、鵝肝軟身,開胃前菜之一🍅Tomato Salad呢款酸酸甜甜,用上French Heirloom tomato加上 Sesame Dijon mustard sauce,十分開胃清新- Cold Entrée -🐮Beef Tartare用上高質Wagyu M4+ tenderloin,混合quail yolk, La Saison Tartare sauce, croutons,新鮮彈牙,可襯多士一同食用🦐Prawn Tartare用咗New Calendonia prawn, La Saison Tartare sauce, croutons,味道更鮮甜,質地更爽口,較喜歡蝦他他,配埋超脆多士好夾

- Starter -
🍴Foie Gras Terrine

🍅Tomato Salad

- Cold Entrée -
🐮Beef Tartare

🦐Prawn Tartare

- Hot Entrée -
🥚Egg Bomb
呢款真係好出色,賣相成粒炸蛋咁,名為Ran'on egg,配搭上Mushroom trufile purée
一切開粒炸蛋,流心蛋黃湧出😍食落口感外脆內軟,真係精心炮製嘅美食😋

- Soup of the day -
🌽呢日係粟米湯,真材實料粟米味濃郁,湯稠口感好喜歡😍

- Main -
🦞Lobster
用上新鮮龍蝦尾,配合rosemary, thyme, asparagus, langoustine jus,龍蝦尾煮至剛剛熟,質地嫩滑濕潤,有少少煙熏味

🦆Duck
較少食嘅Confit duck leg,配料有gratin potatoes, apple purée,用嚟減輕鴨腿油膩感,鴨腿啖啖肉,一樣滑溜香口富有油香

- Dessert -
🍴Créme Brûlée
質地幼滑,有蛋香

🍴Ran'on eggs, Cold Dripped Milk, cream
係朱古力mousse,一樣好滑,用上75%黑朱古力,超鐘意佢不甜不膩😋

💰$588/ person - tasting menu

🚩季 (中環)
📍中環蘭桂坊15-16號協興大廈5樓
20 分鐘 (堂食)