2024-05-07 43 瀏覽
上個weekend同朋友喺荔枝角做完啲嘢 順便喺附近食lunch🍽️我哋都唔熟附近所以都係上網揾 好彩最後揀咗呢間孵化生活無中伏 仲好有驚喜添✨裝修寬敞舒適 佈置簡潔有格調 除咗lunch set外 仲有假日brunch🏖️想講呢度嘅餐牌封面設計都好靚叫咗兩款lunch set 可以自選配湯或沙律🥗我哋都揀咗黑松露泡沫蘑菇湯 連餐湯都咁有賣相 抵讚🥹口感綿密中又有粒粒蘑菇碎 味道濃郁 配嘅餐包係黑色嘅蒜蓉包 居然都係好脆(我好耐無食過用心製作嘅餐包🥲)所以由餐湯開始已經令我有驚喜ꕥ 咖喱牛沙朗 荷包蛋配白飯牛嘅份量都好多 肉質軟稔🐂咖喱惹味得嚟唔會好辣 入面仲有薯仔添🥔隻蛋煎到啱啱好燶邊 真係睇得出廚師好有要求好細心ꕥ 比目魚柳配辣椒蕃茄莎莎比目魚質感比我想像中嫩滑 配忌廉醬汁好適合👍🏻食到中間我再配埋蕃茄莎莎一齊食 味道更加提升更有層次 下面仲有一層滑溜嘅薯蓉 同埋西蘭花/冬菇等配菜🥦ꕥ 水牛城雞翼點套餐可以用優惠價加配 用蒸籠裝住 又係一個靚靚嘅presentation🥰有5隻雞翼 都幾大隻厚肉 外層脆脆地 醬汁酸酸辣辣 調味得宜啱口味套餐配送果茶 我哋加少少錢轉咗白桃梳打同埋Capp

ꕥ 咖喱牛沙朗 荷包蛋配白飯

ꕥ 比目魚柳配辣椒蕃茄莎莎
比目魚質感比我想像中嫩滑 配忌廉醬汁好適合👍🏻

ꕥ 水牛城雞翼

套餐配送果茶 我哋加少少錢轉咗白桃梳打同埋Cappuccino☕️
2024-05-06 56 瀏覽
荔枝角有好多地方逛又有outlet,又有時裝城,又有D2 place,行足一日都無問題‼️同埋原來呢度都有啲隱世悠閒嘅餐廳,呢間餐廳簡約時尚,每一個角落影相都好靚❤️🍵黑松露泡沫蘑菇湯加入左分子料理元素,看上去更加非一般~泡沫都last 到好耐,唔會好快就無哂,黑松露味勁香,完全同磨菇湯融為一體🍗水牛城雞翼終於都食到間好味嘅水牛雞翼辣+醋岩岩好,辣醋汁完美地包裏每隻雞翼❤️雞翼皮仲係脆口的,唔會比個汁整淋左🥩美國安格斯牛莎朗三塊牛都燒得勁靚,外層有焦香Medium岩岩好,好有肉汁,肉質軟嫩有彈性,沾埋芥末醬,味道更出色‼️🐷慢煮西班牙豬鞍架塊豬鞍都好厚肉,煎到外層金黃色,切開有肉嘅紋理又有彈性,不過略嫌overcooked左少少,食落有啲乾,好彩個焦糖蘋果醬救返起🤩
荔枝角有好多地方逛

又有outlet,又有時裝城,又有D2 place,
行足一日都無問題‼️

同埋原來呢度都有啲隱世悠閒嘅餐廳,
呢間餐廳簡約時尚,每一個角落影相都好靚❤️

🍵黑松露泡沫蘑菇湯
加入左分子料理元素,看上去更加非一般~
泡沫都last 到好耐,唔會好快就無哂,
黑松露味勁香,完全同磨菇湯融為一體

🍗水牛城雞翼
終於都食到間好味嘅水牛雞翼

辣+醋岩岩好,辣醋汁完美地包裏每隻雞翼❤️
雞翼皮仲係脆口的,唔會比個汁整淋左

🥩美國安格斯牛莎朗
三塊牛都燒得勁靚,外層有焦香

Medium岩岩好,好有肉汁,肉質軟嫩有彈性,
沾埋芥末醬,味道更出色‼️

🐷慢煮西班牙豬鞍架
塊豬鞍都好厚肉,煎到外層金黃色,
食落有啲乾,好彩個焦糖蘋果醬救返起🤩
2024-05-04
  • 水牛城雞翼
  • 美國安格斯牛沙朗配薯條
  • 黑松露泡沫蘑菇湯
2024-05-04 52 瀏覽
行完D2Place 搵左間工廈附近的餐廳,星期五晚勁多booking, 好多情侶/ 家庭聚餐。藍龍蝦湯-湯係泡泡咁上,好特別。十分濃郁的龍蝦味,欣賞佢唔係結撻撻個種口感-麵包都好好食!有芝士香味,脆身,同湯好夾烤季節蔬菜-份量好多,2-4人份量都得。-茄子黃瓜黃椒杏包菇蘑菇火箭菜蘆筍,好雜錦好健康澳洲羊架-叫左medium well, 師傅燒得恰到好處,羊脂好香-有3大舊,每舊都厚切-薯菜都好豐富,薯條勁脆口!冬蔭功海鮮薄餅-唔算太大個但好出色,冬蔭功味係有after taste 的,食完口腔都仲有-每塊都有海鮮,面頭有芝士,特別的pizza 👍🏻

藍龍蝦湯
-麵包都好好食!有芝士香味,脆身,同湯好夾

烤季節蔬菜
-份量好多,2-4人份量都得。
-茄子黃瓜黃椒杏包菇蘑菇火箭菜蘆筍,好雜錦好健康

澳洲羊架
-叫左medium well, 師傅燒得恰到好處,羊脂好香
-有3大舊,每舊都厚切
-薯菜都好豐富,薯條勁脆口!

冬蔭功海鮮薄餅
-每塊都有海鮮,面頭有芝士,特別的pizza 👍🏻

2024-05-03 83 瀏覽
我和家人晚餐在荔枝角工廈區,餐廳名叫「孵化生活」,意指「從無到有,破殼而出」,是一家著重生活文化的餐廳,美味可口的西式佳餚、舒適的用餐環境和良好親切的服務,讓我們愉快地享受共樂天倫的晚餐。炸本地大尾魷~大尾魷被稱為「魷魚中的王者」,肉質細緻,味道鮮甜,酥炸處理把口感和味蕾都打開了!安格斯牛柳絲意粉配瑞士汁~瑞士汁是本土的一種地道醬油,不會過鹹又較突出甜味,配西式安格斯牛柳絲意粉,味道也非常合拍。德國豬手配柬埔寨黑胡椒汁~豬手烤至外皮焦香酥脆,肉質還保持嫩滑,蘸少許柬埔寨黑胡椒汁吃,感受又多一美味層次的享受。 咖啡雪糕~濃郁熱咖啡添加在雪糕,咖啡撲鼻的濃香,雪糕清甜軟滑,組合成一份極好的滋味甜品。提拉米蘇~是自家製意式甜品,口感細膩甜美!

咖啡雪糕

提拉米蘇~是自家製意式甜品,口感細膩甜美!

咖啡雪糕&提拉米蘇

2024-05-03
咖啡雪糕&提拉米蘇
2024-04-27 43 瀏覽
📍 孵化生活 - 荔枝角今次係工廠大廈揾食🍕環境以為係100分🫰🏻食物完全超乎我想像既好食😚擺盤好精緻,而且係食飯時間,都有好多少女過黎傾心事,少女聚餐😍✨ 芝士吞拿魚沙律薄餅pizza 嘅邊邊位都烤到脆卜卜,而且邊位都好幼,唔會搞到食條邊都飽左。熱辣辣,配上濃厚芝士,可以拉絲,再加上豐富既吞拿魚,仲有香葉增添香氣,令整個簿餅增加不少口感🍕✨ 澳洲羊架澳洲羊架是一道經典的澳洲料理,以嫩滑的羊肉排骨為主角。經過香料醃製後,再經過燒烤或烤箱烘烤,使肉質鮮嫩多汁。澳洲羊架的味道濃郁,搭配獨特的開心果粒和醬汁,令羊既羶味更有層次感!
📍 孵化生活 - 荔枝角

今次係工廠大廈揾食🍕
環境以為係100分🫰🏻
食物完全超乎我想像既好食😚

✨ 芝士吞拿魚沙律薄餅

✨ 澳洲羊架
2024-04-26 30 瀏覽
餐廳位於荔枝角工厦區嘅誠信中心, 內部木系裝修有文青感覺, 佈置幾有格調, 牆邊有植物點綴, 座位闊落, 空間感充足, 令人感到悠閒舒適。午餐有多款選擇, 可揀沙律或餐湯, 加上主菜, 並可按喜好加配食物和飲品。黑松露泡沫蘑菇餐湯 配黑炭麵包泡沫豐富, 滲著黑松露香味, 蘑菇打成蓉粒, 湯底順滑。田園沙律蔬菜新鮮, 口感清新。美國安格斯牛沙朗配薯條 薄切安格斯牛沙朗肉質嫩滑, 肉汁豐富, 火候啱啱好, 薯條熱辣辣好香脆。烤檸檬香草法國春雞 春雞肉厚嫩滑, 味道較清淡, 有著用檸檬香草香味, 同樣配以熱辣辣香脆嘅薯條。水牛城雞翼 雞翼好香脆, 厚身肉質幼滑, 醬汁甜甜地帶少少辣, 惹味又醒胃。latte咖啡順滑, 加上拉花, 果茶幾清甜。

黑松露泡沫蘑菇餐湯 配黑炭麵包
泡沫豐富, 滲著黑松露香味, 蘑菇打成蓉粒, 湯底順滑。

田園沙律蔬菜新鮮, 口感清新。

烤檸檬香草法國春雞

水牛城雞翼

latte咖啡順滑, 加上拉花, 果茶幾清甜。

2024-04-24 1855 瀏覽
約了朋友食lunch,他提議去公司附近的cafe,環境舒適可以慢慢嘆。孵化生活離地鐵站幾分鐘路程好方便,門口是綠林簡約風格。餐廳佔地夠大又寬敞Lunch set 是前菜+主菜+果茶還有咖啡、甜品、花茶等選擇。是日果茶是西柚,味道清新相當夏日。前菜選了黑松露泡沫蘑菇湯泡沫賣相頗特別,還有竹炭多士。蘑菇湯好滑好creamy,當中有粒粒蘑菇幾有咬口。一會兒主菜也來了,相當豐富吸引。招牌慢煮西班牙豬鞍架配焦糖蘋果醬 $178肉質是粉紅色的嫩滑豬鞍,配焦糖蘋果醬可以令肉味更為突出。美國安格斯牛沙朗配薯條 8oz $218點了五成熟,顏色鮮嫩,牛沙朗入口嫩滑多肉汁。朱古力心太軟配雪糕 $58有鮮果及食用花點綴,確實是賞心悅目。切開即時有朱古力流出,甜度適中,朱古力香濃,配雲呢拿雪糕一流。

孵化生活離地鐵站幾分鐘路程好方便,門口是綠林簡約風格。

餐廳佔地夠大又寬敞

Lunch set 是前菜+主菜+果茶
還有咖啡、甜品、花茶等選擇。
是日果茶是西柚,味道清新相當夏日。
前菜選了黑松露泡沫蘑菇湯
泡沫賣相頗特別,還有竹炭多士。
蘑菇湯好滑好creamy,當中有粒粒蘑菇幾有咬口。
一會兒主菜也來了,相當豐富吸引。
招牌慢煮西班牙豬鞍架配焦糖蘋果醬 $178
肉質是粉紅色的嫩滑豬鞍,配焦糖蘋果醬可以令肉味更為突出。
美國安格斯牛沙朗配薯條 8oz $218
點了五成熟,顏色鮮嫩,牛沙朗入口嫩滑多肉汁。
朱古力心太軟配雪糕 $58

有鮮果及食用花點綴,確實是賞心悅目。

2024-04-20 111 瀏覽
水牛城雞翼:雖然有配埋忌廉芝士醬,但就咁食都好入味👍🏽曼谷街頭小食拼盤:有脆蝦餅、炸春捲蝦、串燒同捲捲雞,正常發揮麻辣手撕雞薄餅:配搭幾新穎,食落都唔錯,芝士有少少拉絲朱古力心太軟配雪糕:小型蛋糕略嫌唔夠流心

水牛城雞翼:
雖然有配埋忌廉芝士醬,但就咁食都好入味👍🏽

曼谷街頭小食拼盤:
有脆蝦餅、炸春捲蝦、串燒同捲捲雞,正常發揮

麻辣手撕雞薄餅:
配搭幾新穎,食落都唔錯,芝士有少少拉絲

朱古力心太軟配雪糕:
外賣送餐
用餐優惠
試食活動
2024-04-18 45 瀏覽
神隱在荔枝角工業區內,這裡裝修用上懷舊元素,有種王家衛「花樣年華」的感覺,好喜歡。這裡食物質素都好有驚喜。我們點了新推出weekend brunch分別有2個,3個及4個toppings套餐選擇選擇3個toppings set-田園沙律(店家好有心思,選用堅果,是令水果,雜菜沙律及食用花配搭,清新得來又好吃)-精緻窩夫,甜度好像蜜運中的少女,兩塊剛剛好-toppings就選了蛋(可以選太陽蛋/滑蛋/烚蛋等),牛油果(熟度剛剛好,好怕吃太生),煙肉-果茶(+$20升級咖啡,選了flat White,奶味濃郁,咖啡味略為淡了少少🤏)2.選擇3個toppings-黑松露泡沫蘑菇湯(好味得來賣相吸引)-近來大熱的酸種麵包-toppings就選了蘆筍,煙肉及牛沙朗(+$80)脂肪比例比較少但肉味濃郁,剛剛半成熟(好喜歡的熟度) +$20升級 iced latte 甜品...不如何解咖啡配甜品是我飲食習慣的新定義😂😂3.經典咖啡雪糕&女仕最愛Tiramisu呢度太舒服,不知不覺坐了一個下午

選擇3個toppings set
-精緻窩夫,甜度好像蜜運中的少女,兩塊剛剛好

2.選擇3個toppings
-黑松露泡沫蘑菇湯(好味得來賣相吸引)
-近來大熱的酸種麵包

甜品...不如何解咖啡配甜品是我飲食習慣的新定義😂😂
3.經典咖啡雪糕&女仕最愛Tiramisu

呢度太舒服,不知不覺坐了一個下午

• 黑松露泡沫蘑菇湯
  • 田園沙律
2024-04-14 833 瀏覽
今晚難得和朋友聚餐,想找一個寧靜,又有好嘢食的地方。這間餐廳位於荔枝角地鐵站出口,非常易找。餐廳位置寬敞, 木系風格非常Chill卡邦尼意粉 carbonara $188有風乾火腿,牛油果,火腿,火箭菜,蘑菇和溫泉蛋等材料,意粉掛汁煙韌彈牙。水牛城雞翼 Buffalo chicken wings $88這個雞翼的味道很有驚喜,平常水牛城雞翼是酸辣為主,但他們的水牛城雞翼輕微大辣,酸度適中,而家亦非常香脆雞肉嫩滑。墨西哥米片配牛油果 Nachos Guacamole$88墨西哥片輕微帶有辣味,牛油果醬中和了那點辣味。焦糖燉蛋 Cream Brulee $37表面焦糖燉蛋香,燉蛋香滑, 奶香突出,形成鮮明對比。Tiramisu $38咖啡和酒味重,芝士蛋得香滑,甜中帶柔,口感細膩
餐廳位置寬敞, 木系風格非常Chill
卡邦尼意粉 carbonara $188

墨西哥米片配牛油果 Nachos Guacamole
墨西哥片輕微帶有辣味,牛油果醬中和了那點辣味。
焦糖燉蛋 Cream Brulee $37
表面焦糖燉蛋香,燉蛋香滑, 奶香突出,形成鮮明對比。

Tiramisu $38
咖啡和酒味重,芝士蛋得香滑,甜中帶柔,口感細膩
  • 水牛城雞翼
  • 卡邦尼意粉
  • 墨西哥脆米片配牛油果
2024-04-14 379 瀏覽
荔枝角雖然冇大型商場 工廈較多但正因如此連鎖式的餐廳較少能容納具特色的店舖上次來這商廈一間play House途經此店覺得挺有特色 所以今天特地來這裏點了兩個套餐🛎️黑松露泡沫蘑菇湯很驚喜賣相非常精緻感覺在吃fine dining味道方面 黑松露味濃郁蘑菇湯真材實料口感順滑🥰最最最驚喜的是附送蒜蓉包10分好吃我們最後額外再點了一碟蒜蓉包🛎️蒜蓉包 🥰🥰黑色的蒜蓉包 原來是墨汁做真蒜蓉 是一片片的蒜蓉炸香塗在表面蒜蓉味強烈 可能是我吃過最好吃的蒜蓉包🛎️美國安格斯牛沙朗配薯條不得了 牛沙朗肉質軟腍嫩滑牛肉味濃 附有醬汁可沾底下的甜番薯也很可口薯條炸得很香而有薯仔的味道🛎️芝士蘆筍雜菌黑松露意大利飯黑松露味濃 意大利飯比較濕潤彈🛎️果茶這杯不用加錢的飲品比較普通 感覺是沒有檸檬的檸檬茶 而茶味頗濃服務👨🏻‍🍳 員工有禮 態度殷勤衛生🛁 沒發現污糟環境🏡裝修簡約時尚 讓人覺得清新舒適...🛎️黑松露泡沫蘑菇湯🛎️美國安格斯牛沙朗配薯條 $198🛎️芝士蘆筍雜菌黑松露意大利飯 $138🛎️果茶🛎️Latte +$20
荔枝角雖然冇大型商場 工廈較多

黑松露泡沫蘑菇湯
黑松露泡沫蘑菇湯  &  蒜蓉包
蒜蓉包
芝士蘆筍雜菌黑松露意大利飯
老婆幫我慶生,阿仔又話想跟埋去,就睇吓附近有咩好嘢食~見倒呢間餐廳都幾多哈哈笑,便膽粗粗試吓😎雖然位於荔枝角工廠區,但大堂翻新咗,望落幾闊落同舒服,一入到餐廳侍應就安排咗卡位俾我一家,可以自成一角,加哂分😌本著乜都試一餐嘅諗法,頭盤叫咗藍龍蝦湯同焦糖鵝肝;主菜就叫咗香蒜花甲意粉同德國豬手~藍龍蝦湯有層泡泡冚住,估計係想保持湯嘅溫度,龍蝦湯飲落幾足料,味道同平時啲龍蝦湯真係好唔同,好好味~焦糖鵝肝配脆麵包真係幾夾,俾咗少少阿仔食,不過佢淨係鍾意食脆麵包多啲😏而“花甲”就…我覺得似蜆肉多啲,味道係好食嘅,但性價比唔高,同我期待嘅花甲嘅size都幾大落差~德國豬手等咗勁耐,但份量幾足,對得住個價錢,side dish有焗蔬菜同炸薯條,醬汁雖然唔夠但可以叫佢refill~本身諗住叫埋甜品,但飽得滯直接埋咗單,埋單$800有找~味道係okay嘅,但價錢貴咗啲啲,報告完畢~

焦糖鵝肝

慶祝紀念
生日
焦糖鵝肝
德國豬手配柬埔寨黑胡椒汁
🍴焦糖鵝肝 $168 (9/10)食落去非常香脆,有牛油嘅香味,上面有焦糖,鵝肝係凍㗎,非常香濃鹹香!有少少冰火膠囊嘅感覺略嫌麵包太少食唔晒個鵝肝醬,建議可以俾多啲麵包!🍝卡邦尼意粉 $188 (7/10)同平時嘅味道有啲唔一樣,入邊有牛油果蘑菇,食落去比較清新,蛋汁嘅味道比較重,同平時食開忌廉嗰種一樣亦都冇落芝士,睇吓你鍾唔鍾意食個人覺得幾新奇,但唔係我鍾意嘅口味。🍴焗開心果西班牙橡果豬鞍架 $288 (5/10)用咗開心果去焗,食落去肉汁都比較軟腍,不過食到中間位有少少乾身,配咗蘋果蓉同埋肉汁都唔錯嘅,薯條份量比較少,但係都香脆,整體嚟講二百幾蚊嘅份量係真係比較少同唔值😂🍴Tiramisu $38 (8/10)勁靚,入邊有個雪白嘅士多啤梨,cream好滑,手指餅係吸晒手嘅香味非常香濃帶苦味。🍴 巴斯克芝士蛋糕 $68 (10/10)口感好軟滑,帶少少流心嘅狀態入口即溶,芝士味超級香濃,一啲都唔甜,超級好食,係會想食多件嗰種。推薦指數: 8/10坐得舒服好chill,可以慢慢吹水,店員好有禮貌,係主菜唔得,其他都好食,建議嚟食甜品😝
🍴焦糖鵝肝 $168 (9/10)

🍝卡邦尼意粉 $188 (7/10)

🍴焗開心果西班牙橡果豬鞍架 $288 (5/10)

🍴Tiramisu $38 (8/10)

🍴 巴斯克芝士蛋糕 $68 (10/10)

推薦指數: 8/10
2024-04-05 26 瀏覽
位於荔枝角嘅西式餐廳-孵化生活🍽️中文店名意思係「從無到有,破殼而出」🐣係一間著重生活文化,以餐聚+分享為主題嘅餐廳同小酒館🍷供應創意美食、手工咖啡同多國精選葡萄酒🥂提供舒適嘅空間比食客用餐☺️冬陰功海鮮薄餅薄餅上面有蝦、青椒、紅椒、火箭菜,每一口都散發住陣陣冬陰功味,一啲都唔辣👍🏻再加上芝士🧀相當惹味😛薄餅香脆可口🍕香蒜花甲意粉充滿花甲嘅鮮味同蒜蓉嘅香味🧄花甲大大粒味道鮮甜😛意粉口感彈牙🍝加埋蕃茄、火箭菜、蒜片,成個意粉非常滋味😆巴斯克芝士蛋糕口感細滑creamy嘅巴斯克芝士蛋糕🧀有流心軟滑忌廉芝士🧀芝士味道濃郁,加上焦香外層☺️仲可以寫生日祝福語添🎊同朋友慶祝就啱晒🥳提拉米蘇口感香滑輕身,甜度適中嘅tiramisu🤎結合咖啡濃郁嘅香味同朱古力苦甜嘅滋味☕️🍫上面仲有大大粒青提🤩清甜多汁💦

冬陰功海鮮薄餅

巴斯克芝士蛋糕

2024-03-28 36 瀏覽
上星期朋友帶我到長沙灣工廠大廈食晚飯,沒想到工廈都有這麼有風格的西餐廳,餐廳內裝修簡約時尚,環境相當舒適,可謂一間隱於市的優質餐廳。自家製脆糖刁草醃三文魚配田園沙律,賣相相當吸引,不同的沙律菜色澤濃淡有緻,加上淡紅的醃三文魚,色彩已夠豐富。醃三文魚非常嫩滑,沙律菜很新鮮爽脆,夾雜著一些餅乾粒、腰果、柚子等,加上微甜的焦糖,甜中有酸,口感相當好。冬蔭功海鮮薄餅,微辣惹味,芝士有拉絲,味道出奇的平衡,餅邊十分香脆,泛出淡淡的麥香,烤焗時間拿捏得恰到好處。安格斯牛柳絲意粉配瑞士汁,份量都幾多,瑞士汁十分濃郁,帶有淡淡的甜味,令整個意粉味道提升。最值得一讚的就是意粉夠煙韌爽彈,煮出有口感的意粉看似簡單,但實際絕不容易,這裏的廚師肯是高手。但如果牛柳絲切厚一些,可加強口感,則更理想。

• 安格斯牛柳意粉配瑞士汁
  • 田園沙律