2020-03-14 334 瀏覽
相隔3 4年,我又番番尼深水埗食依家日本餐廳記憶已經好矇糊只係印象覺得幾好果一家好小既店 位得十個左右餐廳有4個選擇今次揀左 松 198前菜係魚生片 幾新鮮主食尼到 依舊擺盤得好靚魚生係好鮮甜 絕對唔係下欄嘢食到最後 加湯做茶漬飯 又提升到另一levelOverall 我真心推薦既,份量算大 用料靚 環境都幾舒服!依排有疫情,鋪面都好清潔一入鋪會派消毒酒精俾你摔手唯一個廁所真係要打掃下,我19:30去廁所,估計我地都係晚市第一輪,但廁所已經有啲污糟既感覺,依個係可以改善既地方
相隔3 4年,我又番番尼深水埗食依家日本餐廳
前菜係魚生片 幾新鮮
主食尼到 依舊擺盤得好靚
魚生係好鮮甜 絕對唔係下欄嘢
食到最後 加湯做茶漬飯 又提升到另一level
依排有疫情,鋪面都好清潔
一入鋪會派消毒酒精俾你摔手
2020-03-13
  • 茶漬飯
2020-02-29 301 瀏覽
前幾日朋友帶去覓食 來了這間宗像屋 可能當日係星期一加上雨天 去到唔洗排隊我哋食緊途中已經見到其他人要等了 魚生新鮮得過份 仲食到到有點漏😂好正份量不多都夠晒飽 最後仲可以加湯食埋茶漬飯 十分完滿又完美🍱
前幾日朋友帶去覓食 來了這間宗像屋
可能當日係星期一加上雨天 去到唔洗排隊
我哋食緊途中已經見到其他人要等了
魚生新鮮得過份 仲食到到有點漏😂好正
門面超簡約🎐 唔為意可能就過左🙈下晝時段過黎完全唔使排隊😳日式木系佈局令人感到寧靜輕鬆舒暢🎑座位真係唔多⁉️ 職員有禮☺️ 又會細心講解💯餐牌只有梅(基本), 竹(增量), 松(+蟹肉🦀)同特上(+蟹肉🦀&海膽)4️⃣款選擇<梅 🎏>1次過滿足曬3️⃣個願望: 海鮮丼🐟; 手卷🍙; 茶漬飯🍵💯 先送上魚生片2️⃣片, 仲加左至愛胡麻醬🥰「梅」既木桶設計加上覆蓋住既各種食材成刺身塔🗼 賣相太日系🇯🇵太吸睛 📸「梅」既9️⃣種食材會切🔪成小塊/打成蓉食材好新鮮🐟 食落完全無腥味😳 夾雜住陣陣既魚油香&柚子香👃🏻 好不開胃🤤飯🍚既軟硬度適中⚖️特別推介: 希靈魚(黃色小塊🟡)好爽口👍🏻用喺手卷既紫菜好爽脆💥 多幾塊就好了😛茶漬飯🍵所用既鏗魚湯🐟好清甜☺️ 帶有芝麻、蔥花同一陣淡淡既柚子香😘😘p.s. 檯面既麥茶🌾都好好飲好夾👍🏻

門面超簡約🎐 唔為意可能就過左🙈

p.s. 檯面既麥茶🌾都好好飲好夾👍🏻
手卷
  • 自製手卷
2020-01-30 449 瀏覽
推到成座山咁高又係高質嘅「魚生飯」係邊度食倒!? 答案:深水埗!😳 呢間餐廳叫「宗像屋」!成個menu得4款魚生飯揀,分別係梅、竹、松、特上。今次我揀左「竹」,呢款魚生飯入邊有九種唔同嘅材料:吞拿魚、吞拿魚蓉、北寄貝、希靈魚、帶子、三文魚子、烏賊、油甘魚、鱲魚(全部都係增量架🤩一啲都唔孤寒而且新材好新鮮)宗像屋介紹有三種食法,首先係撈豉油同芥末食,之後用紫菜包住嚟食,食到最後剩返少少飯用嚟做茶漬飯+埋前菜既一片鮮魚生😍 食既過程顛覆左我食魚生飯嘅體驗👍🏻有驚喜😀經過深水埗嘅朋友仔下次可以試吓呢餐廳😀翻食指數:4/5 盛惠$148Instagram:hongkong_discovery

經過深水埗嘅朋友仔下次可以試吓呢餐廳😀

翻食指數:4/5
盛惠$148

Instagram:hongkong_discovery
2020-01-01 4631 瀏覽
開幕之初已光顧,以價而論確實值得推介;早前經過卻見張貼「內部裝修」,當時還想是真裝修或是結業?幸好不久後真的重開。重裝後的變化其實不大,設計同樣是以木系為主的簡潔明亮元素。想吃首輪,早早六點便到場,店的左邊是一張張的二人座,右邊是Bar 枱,師傅們正陸續跟進排得滿滿的柯打。餐單跟以往一樣,分別是梅、竹、松及特上四款選擇,「梅」是最基本,包括不同種類的魚、貝類,「竹」是梅的增量版,「松」則添加了蟹肉,「特上」是蟹肉之外再加海膽。清酒有三款,選了中間的「萬坊 純米吟釀 合鴨農法無農藥米」($138/300ML),貪佢寫明不用農藥,以小鴨子放養法去除雜草和害蟲,使食米能得到更多營養;長得更大更飽滿;吃得更安心。此酒清爽柔和,酒香在口腔內徐徐滲出,配海鮮丼相當不俗。跟以往不同的是多了幾個單點項目,這個牡蠣(廣島瀨戶內)是其中之一,蠔身肥美飽滿,鮮甜帶海水味,可配自家製的生蠔醬汁或檸檬。不懂如何享受一飯多吃的滋味,那就先看簡介吧,建議三種吃法,當然,如果想一飯吃到底也無不可;隨個人喜好吧。點餐後,會先來一碟兩片的胡麻醬魚生片,建議可先吃一片,餘下的留待最後吃茶漬飯時才加入,增添味

重裝後的變化其實不大,設計同樣是以木系為主的簡潔明亮元素。

萬坊 純米吟釀 合鴨農法無農藥米

牡蠣

點餐後,會先來一碟兩片的胡麻醬魚生片,建議可先吃一片,餘下的留待最後吃茶漬飯時才加入,增添味道。
胡麻醬魚生片

老婆大人選了梅,我就要了松,放在一起,真是大小立見,何況我還加了蟹肉。

海鮮丼~
先將Wasabi 與醬油拌勻,繼而倒進丼中,這是第一種吃法。
Wasabi 與醬油

呀......,還不快快擘大口。
啖啖(魚)肉加蟹鮮甜,滿足、享受!

自製手卷~
用木勺把適量的飯與海鮮放入爽脆的紫菜中做成手卷,有了紫菜這最佳拍擋;層次更形豐富,也是第二種吃法。
紫菜
自製手卷

茶漬湯飯~
吃剩大約三分一時,把之前的胡麻醬魚生片加入,再叫店員加湯及適當的調味,變出第三種吃法 - 茶漬湯飯,個人喜歡熱騰騰的溫度;這個湯只屬微暖,而且味道淡了一點。

大胃王不用擔心,這裡的飯量可免費添加,保管吃得飽。

宗像屋
自製手卷
  • 特上
  • 清酒
2019-11-05 2661 瀏覽
久違了的二人飯聚,大家太耐冇見了,難得有時間聚下,就腳之下揀了深水埗,友人推介想去宗像屋,主打海鮮丼,說到宗像,初步相信只會想起福岡,原來海鮮食材是由宗像市直送,因此店名取其宗像,據聞是人氣店,有勞深水埗之友人去先等了。 店子面積不大,以木系為主,和風設計,火山石牆上掛有宗像字畫,擺放了盆景,有高尚之感,內堂牆上只有小小的窗,有點似密閉空間,個人蠻喜歡,有種寧靜及私密,悠閒用餐。 3種食法教學。 餐牌,梅、竹、松、特上,4種級數選擇。 梅,$108,有9種海鮮,有吞拿魚、吞拿魚蓉、北寄貝、希靈魚、帶子、三文魚子、烏賊、油甘魚及鱲魚,觸目的刺身塔,用木盆盛載,賣相精緻,有3種食法。 1.海鮮丼-把WASABI放進特製醬油裡,然後攪勻,再慢慢倒進宗像丼內,以海鮮丼進食。 最方便的食法,細碎的刺身,口感豐富,配上特製醬油及WASABI,味道更鮮甜。 2.自製手卷-先用木羹把適量的海鮮和白飯放在紫菜裡,自製手卷進食。 自製迷你的手卷。 3.茶漬飯-吃剩約三分一的丼飯,把最初的魚生片連胡麻醬一起放進碗內,然後請店員加湯,再加入自己喜歡的調味料,以茶漬飯方式進食。 有一段時
3種食法教學。
餐牌,梅、竹、松、特上,4種級數選擇。
自製迷你的手卷。
有一段時間好想食茶漬飯,呢次都滿足到,魚湯味道濃郁,仲有要少許魚肉,味道不俗。

食物味道不俗,價格合理,坐得幾舒服,服務態度幾好,難得見下的一餐。
15 分鐘 (堂食)
星期四去黃金買野但又唔想再食車仔麵所以就揀左依間之前都想食既宗橡屋佢其實係得3款揀,menu 上面果4款,其實有一款只係增量版黎嫁姐對於有啲魚唔食既人就無辦法啦,因為佢set死左其餘兩款分別係多左蟹肉同海膽第一次食唔知質素如何就叫左最普通果款首先黎左個前菜上面有日式胡麻醬加左唔會好奇怪都幾好食果兩塊魚有鮮果唔會梅有魚既質感但你唔好expect佢係日本咁囉紫菜係比你自製手卷用既再黎到主角啦食落去都新鮮食得出有幾款食材既但我就係食唔到每一款既味道佢個量其實都唔少下佢食完個飯仲可以加湯我個人覺得加左湯有啲似潮州粥但係都好食既幾清新但係熟左既魚反而有啲腥而且仲有啲浪費不過以咁既價錢埋單2百五十幾的話好過你食黎食去都係果啲連鎖既壽司啦
星期四去黃金買野
但又唔想再食車仔麵
所以就揀左依間之前都想食既宗橡屋

佢其實係得3款揀,
menu 上面果4款,其實有一款只係增量版黎嫁姐
對於有啲魚唔食既人就無辦法啦,因為佢set死左
其餘兩款分別係多左蟹肉同海膽

佢食完個飯仲可以加湯
我個人覺得加左湯有啲似潮州粥
但係都好食既幾清新
但係熟左既魚反而有啲腥而且仲有啲浪費
估唔到深水埗都有咁正宗嘅日本菜😱有梅 竹 松 特上4種選擇 其實大同小異 分別只係size同魚生種類數量💁‍♀️Waffle都係揀最平嘅梅($108)算啦👂🙈😂一飯三食🤟📍就咁食👅👄有成10種海鮮😳😳吞拿魚 北寄貝 三文魚子 帶子 希靈魚等等🐟🦈雖然魚油都滲曬入魚生蓉 不過Waffle都係中意一塊塊或者一片片咁食 切碎曬好浪費😩📍包紫菜做手卷食🍣📍食到剩翻3份1就可以加湯變湯飯🥣雖然Waffle因為天氣太熱先想食魚生飯 但食到尾最欣賞熱辣辣嘅湯飯🤣魚湯好清甜 充滿鮮味 一定好足料💕師傅好細心落咗少少柚子 令個湯更加fresh🍊將塊另上嘅油甘魚刺身放入湯稍稍燙一下 半生熟口感就好似炙燒過咁🤤
一飯三食🤟
午餐
刺身
湯泡飯
2019-10-19 777 瀏覽
今個週末 難得地約到好耐冇見嘅朋友們食晏;)所以都想搵一間環境舒適 又可以閒聊一下嘅餐廳經朋友嘅介紹 我地就揀左呢間位於深水埗及長沙灣交界嘅日式料理小店: 宗像屋(店面並沒有餐廳名, 一唔小心就行過左XD)因聽說該店面積不大(全店只有18個座位), 且性價比頗高, 經常客滿所以原本打算預先訂座, 可惜該店並未有提供訂座服務我地唯有抱住撞彩嘅心態, 於1點30到達餐廳幸運地, 竟然剛好還剩下一張4人枱! 竟然不用排隊!餐廳雖然不大, 裝潢以木為主, 帶比客人舒適、悠閒嘅氛圍其實 該餐廳只有1款菜式 - 宗像丼(日式刺身丼)只是刺身的份量、種類的選擇(分別有: 梅、竹、松及特上)梅: 最基本款, 有9種刺身(吞拿、吞拿魚蓉、三文魚子、帶子等) $108竹: 與"梅"沒有分別, 只是刺身的份量增加3分1左右 $148松: 刺身份量與"竹"相同, 多了蟹肉 $198特上: 又較"松"多了海膽 $298我地各自點了一個"竹", 賣相相當吸引!!!(前菜: 芝麻醬刺身)(山一般高的刺身丼!!!)刺身丼以傳統日式木盤送上食材都非常新鮮, 完全沒有腥味, 而且9款食材亦非常配搭, 水準完全超出我地預期
今個週末 難得地約到好耐冇見嘅朋友們食晏;)
所以都想搵一間環境舒適 又可以閒聊一下嘅餐廳

(店面並沒有餐廳名, 一唔小心就行過左XD)

所以原本打算預先訂座, 可惜該店並未有提供訂座服務
我地唯有抱住撞彩嘅心態, 於1點30到達餐廳
幸運地, 竟然剛好還剩下一張4人枱! 竟然不用排隊!

餐廳雖然不大, 裝潢以木為主, 帶比客人舒適、悠閒嘅氛圍
其實 該餐廳只有1款菜式 - 宗像丼(日式刺身丼)
只是刺身的份量、種類的選擇(分別有: 梅、竹、松及特上)
松: 刺身份量與"竹"相同, 多了蟹肉 $198
特上: 又較"松"多了海膽 $298

我地各自點了一個"竹", 賣相相當吸引!!!
前菜
(前菜: 芝麻醬刺身)
宗像丼-竹
(山一般高的刺身丼!!!)
刺身丼以傳統日式木盤送上
食材都非常新鮮, 完全沒有腥味, 而且9款食材亦非常配搭, 水準完全超出我地預期般
不過 最特別嘅 宗像丼可以一次過比我地品嚐3種不同嘅食法:
刺身飯、自製手卷/飯團(附2片紫菜)及茶積飯
茶漬飯
(可將刺身飯移至碗內, 再請店員添茶
 *建議可以剩下大約4分1嘅份量)
加上茶後, 刺身變熟, 茶積飯又有另一番風味!!

"竹"嘅份量都真係好足夠, 但我地同行4人都沒有食剩(其中1人平時食量極少XD!)
非常飽, 完全係大滿足!!!
鐘意食日本野嘅話, 不防一試呢間小店!!!=P
題外話/補充資料: 餐廳沒有提供訂座服務, 可能要預早去排隊!
2019-10-19
前菜
宗像丼-竹
2019-09-23 881 瀏覽
位於深水埗嘅隱世魚生小店🌟竹 $148*餐廳只賣一款海鮮丼,每款海鮮丼內有9種或以上的魚貝海鮮,包括吞拿魚、吞拿魚蓉、北寄貝、希靈魚、帶子、三文魚子、烏賊、油甘魚、鱲魚😬特別之處在於客人可同時品嚐3種食法 包括傳統魚生飯、自製手卷及茶漬飯 個人認為傳統魚生飯味道較單調😢而且海鮮太碎 食唔出每一種海鮮味道與口感🤨 所有野撈埋一齊 食多幾啖就有膩既感覺😕最接受到係茶漬飯 魚湯有淡淡柚子清香😉整體感覺不過不失 不太明白為何有如此高的評價 但見到網路上幫人讚好 個人感覺卻不如評價 也許是因為不合我的口味吧😢
位於深水埗嘅隱世魚生小店

🌟竹 $148

2019-09-19 553 瀏覽
如果你路過,你未必會入去,因為門面完全冇寫名,冇介紹食咩~你完全唔知佢係食咩~餐廳內只有4種餐可選擇, 分別係梅、竹、松 和 特上, 價錢愈貴,餐內的魚生山內容愈多我喜歡食蟹,所以揀左松~等食的過程~可以睇睇一餐三食的教學圖~前菜有幾片魚生, 根據教學圖,可以少少for 之後其中一種食法~第一種食法: 就咁試下魚生山的原味~即係例少少豉油同魚生山同飯一齊食~中意可以加埋哇沙B(但我唔中意)第二種: 用紫菜包住做手卷第三種: 茶漬飯: 食剩3分之1 可以叫店員倒湯, 然後連埋麻醬同再最開頭的魚生一齊食~3種配搭我覺得都好食~不過魚生山就好難食到每隻魚生的味道,淨係食得出係生的魚...
我喜歡食蟹,所以揀左松~
等食的過程~可以睇睇一餐三食的教學圖~
第二種: 用紫菜包住做手卷

2019-09-05 568 瀏覽
十分低調的小店,門口連舖名招版都無,十分容易會錯過。平日lunch hour黎食,本身打電話黎訂座,但店員回覆話只接受walk-in,無得訂位。餐廳不大,大致有十幾多位左右,入座時有兩枱客人。餐廳只有4種魚生飯可選擇,梅、竹、松同特上,適合有選擇困難症的人,應該好快揀到,我地揀梅同松。梅有9種魚生,而松就多咗蟹肉。落完單待應好快就上咗前菜,麻醬油甘魚,待應提我地要留一塊整茶漬飯,但我地無理到照食晒😂油甘魚正常,無咩特別。重頭戲魚生飯,用料十足,梅已經好足料,瀉出黎咁濟。因為佢將將魚生變成魚蓉,所以已經分唔到係咩魚,但係無影響到味道,食落十分鮮甜。二食整手卷,幾得意有得自己整手卷。三食茶漬飯,最後可以叫待應幫手加魚湯,個魚湯好香,食落好濃味但又唔會搶走魚生的鮮味,好食👍🏻
十分低調的小店,門口連舖名招版都無,十分容易會錯過。

2019-09-04 414 瀏覽
宗像屋呢個名本身完全未聽過... 見到門面係日式風格就知道10成10 係食剌身個類佢地有4種餐揀 , 而我就揀左 ┌竹┐ 呢個飯佢有魚吞拿,吞拿魚蓉,北寄貝、帶子、甜甘蝦、三文魚子 等等味道豐富  而且食材一D都唔少  新鮮無腥味以$140 左右既價錢黎講其實味道真係好好下次再黎試埋其他丼先。
佢地有4種餐揀 , 而我就揀左 ┌竹┐ 呢個飯

佢有魚吞拿,吞拿魚蓉,北寄貝、帶子、甜甘蝦、三文魚子 等等
味道豐富  而且食材一D都唔少  新鮮無腥味
以$140 左右既價錢黎講其實味道真係好好

下次再黎試埋其他丼先。
2019-08-20
10 分鐘 (堂食)
2019-08-03 823 瀏覽
お店は深水埗駅から約10分から15分くらい歩いたところで店内はとても清潔感があり、静かでゆったりした雰囲気です。メニューは分かりやすく1番安い松でもかなりボリュームはあります!オーダーしてから出てくるスピードも早いと思います。値段もリーズナブルで何度か行きました!最初に出てくる刺身は後でお茶漬けに乗せる用で、食べ方なども詳しく書かれてます。初めてお店に行った時、竹をオーダーして、お茶漬けに行くまでにお腹いっぱいになってしまいました。味はかなりいいと思います!

味はかなりいいと思います!
2019-07-19 1470 瀏覽
半年前第一次去食宗像屋ga時候,知道佢只係得4款魚生飯,同好多人一樣,怕會中伏,所以只係試咗最平ga梅丼($108),但結果當然冇失望喇,所以今次再去ga時候,就決定試佢ga特上丼😍😍😍一上枱,已經見到D魚生溶堆到山甘高,側邊重有海膽丶三文魚子同蟹肉,用料絕無欺場,海膽同三文魚子食落鮮甜👍🏻👍🏻👍🏻之後重叫咗個期間限定ga六牡蠣丼👇🏻D蠔粒粒都好飽滿,不過感覺就似食廣島蠔,鍾意食蠔ga朋友可以一試,但我個人就會推介特上丼😆
特上丼

之後重叫咗個期間限定ga六牡蠣丼👇🏻