2021-06-01
日本野一直係我最愛!早排朋友介紹左呢間宗像屋俾我話用料足又新鮮,叫我一定要試下。宗像屋係一間丼飯日本料理,食物有梅、竹、松同特上四款,並以”梅”做基礎每款去增量。。。🔘 梅 | $108評分: 🌕🌕🌕🌗🌑評語: “梅”係以吞拿魚、吞拿魚蓉、北寄貝、希靈魚、帶子、三文魚子、烏賊、油甘魚、鱲魚嘅組合而成,師傅將海鮮蓉堆砌至一座山嘅形狀,未食已經非常吸引眼球!老實說海鮮當中只有吞拿魚蓉同三文魚子味道比較突出,其餘都唔係好食得出😂但整體味道都十分不錯👍🏼。。🔘 特上 | $298評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: ”特上”同”梅”嘅分別,就係多咗一堆蟹肉同海膽😍😍蟹肉味道好鮮甜,放入口已經有濃濃海水味同鮮味。而海膽質量都好好,放入口已經即刻溶化,味道亦算係上乘級別👍🏼。。🔸而餐廳建議有三種食法1.) 將Wasabi及特製醬油攪伴,加入丼飯中進食2.) 將海鮮蓉及飯放於紫菜上,以手卷方式進食3.) 當食至剩餘1/3左右,將前菜的魚生片放入,並加入日本茶成為茶漬飯。。🔻係正嘉頓廠房樓下🔻店舖座位有限,齊人先可以入座🔻介乎於石硤尾同深水埗之間推介指數: ⭐⭐⭐⭐
🔘 梅 | $108
評分: 🌕🌕🌕🌗🌑
🔘 特上 | $298
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
🔸而餐廳建議有三種食法
1.) 將Wasabi及特製醬油攪伴,加入丼飯中進食
2.) 將海鮮蓉及飯放於紫菜上,以手卷方式進食
🔻係正嘉頓廠房樓下
🔻店舖座位有限,齊人先可以入座
🔻介乎於石硤尾同深水埗之間
推介指數: ⭐⭐⭐⭐