2023-10-15 635 瀏覽
做完yoga 行黎呢度食 近近地✨火燒三文魚平目魚 $178平目魚好好食🤤🤤🤤 超香油脂味 完全冇根👍三文魚都好食 食得出好新鮮👍✨吞拿魚蓉&三文魚籽飯 $168吞拿魚蓉好綿😋😋 吞拿魚味好香 三文魚籽好新鮮👍 ✨蒜味吞拿魚 $125本身想叫吞拿魚扒,但係已經冇晒🥲 轉左叫呢個 一粒粒嘅蒜味吞拿魚個調味都做得好好 冇根 好新鮮好食👍總括嚟講啲丼飯都好好食👍😋 不過lunch time 就限時得40分鐘 要同人搭枱都坐得有啲近味道❤️❤️❤️❤️💔抵食❤️❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️💔環境❤️❤️❤️💰人均午餐~$260(收+1)
做完yoga 行黎呢度食 近近地

味道❤️❤️❤️❤️💔
抵食❤️❤️❤️❤️
服務❤️❤️❤️💔
環境❤️❤️❤️

💰人均午餐~$260(收+1)
2023-10-05 605 瀏覽
本來霖住試下以吞拿魚出名嘅魚生飯,仲點左炸生蚝。 食嘅時候無咩唔妥,赤身不過不失,烤過嘅平目魚帶點油香。炸生蠔都炸得比較脆。點單嘅時候服務員姐姐仲會問要唔要蜆湯(但係其實魚生飯定食裡面已經有湯,點解需要再點多個湯?)本身以為只係平平無奇嘅一餐飯,到左深夜先知真係“深夜放毒”。從夜晚三點幾開始屙肚+低燒,足足瀉左兩日,食大力整腸丸都於事無補,最後要買幸福泄利治先止得住。 當晚點嘅單:赤身拼平目魚魚生飯,炸廣島生蠔。
當晚點嘅單:赤身拼平目魚魚生飯,炸廣島生蠔。
2023-10-03
2023-08-06 1068 瀏覽
吞拿鱼作为招牌只能说比超市稍好一些,没有很惊艳。店内环境还行,服务员态度不行。如果特意找去吃,大可不必。香港很多日料店都比他强,这家材料与价格不成正比,吃完觉得很失望。

40 分鐘 (堂食)
營業時間至凌晨,收工去食宵夜都得🫶🏻⭐️自選丼定食(甜蝦、海膽、香蔥藍鯨吞拿魚腩蓉)甜蝦有五隻,蝦好多膏好鮮甜👍海膽新鮮無臭味,吞拿魚腩蓉拌飯魚香味濃🤤⭐️火燒平目魚& 藍鯨吞拿赤身丼定食火炙平目魚入口即化,魚油香充滿口腔👍赤身魚味都好濃郁,大大啖魚肉好滿足😋⭐️雞皮餃子外皮香脆咬開有肉汁,不過調味比較淡⭐️蘋果芝士蛋糕中間有蘋果粒,蛋糕質地軟滑,不會太甜✨每個定食都附有茶碗蒸、漬物、味噌湯、前菜✨

營業時間至凌晨,收工去食宵夜都得🫶🏻
⭐️自選丼定食
(甜蝦、海膽、香蔥藍鯨吞拿魚腩蓉)
甜蝦有五隻,蝦好多膏好鮮甜👍
海膽新鮮無臭味,吞拿魚腩蓉拌飯魚香味濃🤤
⭐️火燒平目魚& 藍鯨吞拿赤身丼定食
火炙平目魚入口即化,魚油香充滿口腔👍
赤身魚味都好濃郁,大大啖魚肉好滿足😋
⭐️雞皮餃子
外皮香脆咬開有肉汁,不過調味比較淡
⭐️蘋果芝士蛋糕
中間有蘋果粒,蛋糕質地軟滑,不會太甜
✨每個定食都附有茶碗蒸、漬物、味噌湯、前菜✨
2023-07-02 1280 瀏覽
睇完MM 條片,大大碗壽司飯鋪滿拖羅,好至好正咁,咪諗住去試吓囉!一坐低睇完Menu先發現冇剩係拖羅嘅定食,只有拖羅加腩蓉… 食完拖羅加腩蓉丼覺得質素好一般,另外叫咗一款海膽魚子三文魚丼,海膽唔新鮮,其他正常。如果百零蚊我冇投訴,但係收得人哋兩舊幾,呢個性價比就唔Okay囉!好似話尖沙咀嗰間好啲,但係我諗都係冇下次啦⋯⋯ 呢個價錢有好多其他選擇囉!我都奇怪,點解網上冇介紹佢其他食物只係外賣,下次都係睇清楚啲,先好去試!

好似話尖沙咀嗰間好啲,但係我諗都係冇下次啦⋯⋯

呢個價錢有好多其他選擇囉!

海膽,三文魚子,三文魚三色刺身丼定食   &  吞拿魚腩魚腩蓉丼定食
30 分鐘 (堂食)
2023-06-22 2360 瀏覽
之前喺尖沙咀Doraya試過,一試難忘!當日過咗lunch time就冇早午餐定食,價錢上冇咁優惠,就咁叫餐牌上面都有set!一定要叫「藍鰭吞拿魚扒丼定食」試吓!呢度啲吞拿魚堅正😝😝😆😆👍🏻👍🏻👍🏻
藍鰭吞拿魚扒丼定食
2023-05-24
15 分鐘 (堂食)
其他
藍鰭吞拿魚扒丼定食
2023-04-12 1824 瀏覽
▽⋄📍Doraya⋄// 𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫 //☼ 本マグロのステーキ丼セットBluefin Tuna Steak Bowl Set⋄// 𝑽𝑬𝑹𝑫𝑰𝑪𝑻 // My all-time-favourite place for tuna donburi! This bowl set offers a mix of different cuts including akami (赤身) and toro (トロ) which were all luxuriously rich in taste and delicate in texture. Especially like the fact that they slightly torched the Akami to give a hint of smoky flavour, sealing and enhancing the juiciness and savoury flavour of the sashimi.⋄ℝ𝕖𝕧𝕚𝕤𝕚𝕥: Definitely!! 𝔹𝕪 𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #japanese_in_tsimsha

📍Doraya

// 𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫 //

// 𝑽𝑬𝑹𝑫𝑰𝑪𝑻 //

ℝ𝕖𝕧𝕚𝕤𝕚𝕥: Definitely!!
𝔹𝕪 𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #japanese_in_tsimshatsui #japanese_in_central #japanese_in_causewaybay
Bluefin Tuna Steak Bowl Set
Bluefin Tuna Steak Bowl Set
2023-04-10 1235 瀏覽
8點黎到 咩魚生都冇 店員態度勁惡劣 建議換其他唔對等價錢既魚生(佢今日冇吞拿魚大腩,佢話換三文魚得唔得)Excuse me? 價錢都唔對等啦 ok fine 我揀自選3款自選魚生,黎到又係另外既野,明明要三文魚魚子 俾左三文魚
2023-04-10
2023-03-20 1076 瀏覽
Doraya是一家位於灣仔的日本料理餐厅,這間餐廳之前好多人排隊, 餐厅的料理和高品质,又新鮮,服务也很不錯, 魚生好新鮮,份量十足, 價錢也很合理,是一个非常值得去的地方。
2023-03-17 859 瀏覽
銅鑼灣歷史小店日本料理,藍鰭吞拿魚腩刺身丼定食。一品嚐就讓人難以忘懷的滋味首先,是藍鰭吞拿魚腩刺身的品質。刺身切得非常新鮮,肉質鮮嫩,顏色飽滿。每一片刺身都散發著誘人的光澤,讓人忍不住一試。而且,在口中嚐起來,魚肉滑嫩多汁,簡直是一種享受。再來,藍鰭吞拿魚腩的分量十分慷慨,滿滿的藍鰭吞拿魚腩堆砌在丼飯之上,讓人看了就覺得非常有誠意。而且,定食也非常豐富,如茶碗蒸、麵豉湯等,為整道菜增添了不少姿彩。至於丼飯,米飯煮得剛剛好,既不太硬也不太軟,恰到好處。丼飯吸收了藍鰭吞拿魚腩釋放出的美味魚油,讓每一口米飯都充滿了魚香,令人難以忘懷。總的來說,這道藍鰭吞拿魚腩刺身丼定食真的是一道極品美食。無論是刺身的品質、分量,還是丼飯的口感,都讓人讚不絕口。下次有機會一定要再品嚐這道美味佳肴!

2023-02-25 561 瀏覽
已經唔係第一次食Doraya! 但仍然係咁滿意!夜晚同朋友去演藝睇舞台劇,早咗到達港島就決定再會!可能因為晚市早段時間,去到幾乎唔洗等位,人齊就可以入座,入座計90分鐘交枱,用餐時間算合理! #平目魚中腩刺身丼 /set 🔸平目魚輕輕火炙過,食落有啲脆口但又入口即融,一啖魚一啖壽司飯比例啱啱好! 🔹中腩油脂好香又唔膩,素聞Doraya 嘅吞拿魚係非常高質,的確如此,亦算係必食推介咁濟!🔸 $10 升級蜆肉湯(掛住食唔記得影相)湯入面約有5隻蜆,個頭唔算大,飲到海鮮嘅鮮味,但可惜偏咸🔹 前菜的味淋粉絲有驚喜,細細碟但非常開胃,唔錯!🔸 茶碗蒸蛋夠滑,留到最尾當甜品食,簡直一流,完全係豐富咗成個餐單,好滿足!/ 心思思加多個小食,掙扎咗一陣要炸雞定牛舌最後都係果斷加咗牛舌!份量剛剛好,可惜牛舌係簿切,邊位有少少燶嘅焦香,如果厚切會更開心,但整體都係水準以上,可以一試/總括而言,胃口唔大嘅女仔建議選擇少飯但不得不說,喺香港食到質素唔錯嘅吞拿魚,Doraya係不二之選!
已經唔係第一次食Doraya! 但仍然係咁滿意!
夜晚同朋友去演藝睇舞台劇,早咗到達港島就決定再會!

可能因為晚市早段時間,去到幾乎唔洗等位,
人齊就可以入座,入座計90分鐘交枱,用餐時間算合理!

平目魚中腩丼

#平目魚中腩刺身丼 /set

🔸平目魚輕輕火炙過,食落有啲脆口
但又入口即融,一啖魚一啖壽司飯比例啱啱好!

🔸 $10 升級蜆肉湯(掛住食唔記得影相)
湯入面約有5隻蜆,個頭唔算大,飲到海鮮嘅鮮味,但可惜偏咸

🔹 前菜的味淋粉絲有驚喜,細細碟但非常開胃,唔錯!

平目魚中腩刺身丼

心思思加多個小食,掙扎咗一陣要炸雞定牛舌
最後都係果斷加咗牛舌!

總括而言,胃口唔大嘅女仔建議選擇少飯

2023-02-24
5 分鐘 (堂食)
平目魚中腩丼
平目魚中腩刺身丼
2023-02-20 517 瀏覽
朋友一直跟我推介這間賣刺身丼的定食Doraya,它在銅鑼灣和尖沙咀都有分店,整整裝潢和招牌很有日本小店的氣氛🎎(但也跟日本一樣,座位與座位之間比較擠),這裡主打用藍鰭吞拿魚及各類新鮮魚生食材的丼飯,定食套餐更包括日式茶碗蒸和麵豉湯,應該絕對夠飽!🔹️ 油甘魚&藍鰭吞拿魚二色丼定食 $148因為這裡最有名是吞拿魚,所以就點了油甘魚和藍鰭吞拿魚二色丼定食,這款定食算是定價比較便宜,定食包括前菜、漬物、日式茶碗蒸和麵豉湯,其中油甘魚刺身入口充滿油香,很新鮮🤗!可惜藍鰭吞拿魚口感比較乾柴,也沒什麼魚味(但可以理解$148的定食算便宜了所以不會給最好的part),下次來會自選刺身丼😛整體來說覺得它的性價比算高❗️這次對它的藍鰭吞拿魚有點失望(可能算大拖羅就不一樣了!),排隊的人很多但餐廳座位比較少,所以沒有慢慢吃的欲望

🔹️ 油甘魚&藍鰭吞拿魚二色丼定食 $148

Doraya嘅藍鰭吞拿魚真係好好食,有啲後悔太遲認識佢🥺 好彩而家轉左工,多左機會岩時間食到佢。Happy Friday lunch 當然要食開心啲😛 (這都是藉口,其實幾時都要食好西係我宗旨).不過每次黎都只係食藍鰭吞拿魚🫣 因為真係食過返唔到轉頭,尤其係藍鰭吞拿魚扒ヽ(♡‿♡)ノ所以弱弱的me 其實都未有機會試到其他野。.今次叫咗火炙平目魚&藍鰭吞拿魚扒丼定食。鍾意食魚啲我,最鍾意魚油嘅香味。火炙過嘅平目魚入口即溶,魚油香會停留在口中會迴旋,是幸福的感覺。不過,藍鰭吞拿魚扒更是將幸福感提升到另一個層次。面層輕輕火炙過,外暖內鮮,厚薄均勻,肉質肥美鮮甜,配埋個特製嘅吞拿魚扒汁,好食到我每食一舊都同同事講好好味,煩死左佢🤣不過奇怪嘅係,其實同事都有點lunch set嘅藍鰭吞拿魚扒丼飯,但店員冇附上吞拿魚扒汁,而我散叫就有🤔唔通淨係散叫先有?另一個挑剔位係plating 可以在好少少。兩款魚中間有好大條罅,依啲薑又掂到啲飯,感覺上擺放時有啲hea ,都好影響影相🥲 所以食到中途後補左多一張紅潤嘅靚仔相| (• ◡•)|
今次叫咗火炙平目魚&藍鰭吞拿魚扒丼定食。

2023-01-16
午餐
  • 火炙平目魚&藍鰭吞拿魚扒丼定食
2023-01-26 391 瀏覽
依間日本餐廳最最最出名嘅就係拖羅,除咗銅鑼灣分店外,尖沙咀都有分店。每次嚟到必食拖羅,性價比好高,除咗拖羅之外,都仲有其他刺身或者熟食選擇,一定揀到一款啱口味🥰🥢定食仲配埋茶碗蒸、漬物、雜菜粉絲、味噌湯💡飯除咗普通飯之外仲可以揀壽司飯💡味噌湯可以加錢轉做蜆湯🍱藍鰭吞拿魚大腩&魚腩蓉丼定食 $198大拖賣相已經好吸引📷油脂分佈好平均,非常新鮮,無筋🥳入口即溶之餘,仲帶有好香嘅魚油香味🤩撈埋魚腩蓉同飯一齊食簡直係最佳享受啊🤤🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋😋😋 (5/5)🍣藍鰭吞拿魚中腩&魚腩蓉丼定食 $178中拖係最受歡迎嘅一款定食,有時會賣哂冇得食油脂比例雖然冇大拖咁高,但係食落都好甘香🤩keep住食到成口都係魚油香味🤤厚薄程度切得啱啱好👍🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋😋😋 (5/5)🌟整體評價: 性價比非常高嘅餐廳,食到好滿足,拖羅fans一定要試😋🌟 Encore指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)

🥢定食仲配埋茶碗蒸、漬物、雜菜粉絲、味噌湯
💡飯除咗普通飯之外仲可以揀壽司
💡味噌湯可以加錢轉做蜆湯

🍱藍鰭吞拿魚大腩&魚腩蓉丼定食 $198
大拖賣相已經好吸引📷
油脂分佈好平均,非常新鮮,無筋🥳
入口即溶之餘,仲帶有好香嘅魚油香味🤩
撈埋魚腩蓉同飯一齊食簡直係最佳享受啊🤤
🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋😋😋 (5/5)
藍鰭吞拿魚大腩&魚腩蓉丼定食
🍣藍鰭吞拿魚中腩&魚腩蓉丼定食 $178
中拖係最受歡迎嘅一款定食,有時會賣哂冇得食
油脂比例雖然冇大拖咁高,但係食落都好甘香🤩
keep住食到成口都係魚油香味🤤
厚薄程度切得啱啱好👍
🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋😋😋 (5/5)
藍鰭吞拿魚中腩&魚腩蓉丼定食
🌟 Encore指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)
2023-01-10
藍鰭吞拿魚大腩&魚腩蓉丼定食
藍鰭吞拿魚中腩&魚腩蓉丼定食
𝟘𝟡.𝟙𝟘.𝟚𝟘𝟚𝟚📌定食 Doraya (駱克道) (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道451-453號駱克大樓🔎#hkfoodieat_銅鑼灣 #hkfoodieat_中環#hkfoodieat_尖沙咀定食doraya曾經係吞拿魚批發公司🙌🏻後來喺2005年就改為定食店✨店舖有好多唔同種時令刺身而當中最岀名嘅就莫過於佢嘅藍鰭吞拿魚😻聽聞餐廳之所以可以用咁相宜嘅價錢就食到咁優質嘅刺身就係因為佢哋自設吞拿魚工場🍃所以二百蚊內就可以品嘗到新鮮又肥美嘅刺身🌟銅鑼灣分店位於銅鑼灣廣場二期附近位置都幾方便😚店舖裝修都頗有日式小店嘅格調🎐店內座位唔多🍂當日兩點左右嚟慶祝其實店舖都只係淨翻兩張空枱🦩相信呢間小店能夠喺旺區迄立到咁多年質素都有保證🌸𑁍 藍鰭吞拿魚扒丼定食配溫泉蛋 ($158)根據餐廳介紹📚市面上最常見嘅五種吞拿魚包括咗藍鰭吞拿魚、南半球藍鰭吞拿魚、大眼吞拿魚、黃鰭吞拿魚同長鰭吞拿魚🤭被稱為海中鑽石嘅藍鰭吞拿魚大腩嘅部分比較多同埋味道會較為濃郁💎呢個丼嘅吞拿魚扒係漸變色咁由赤身排到中腩🥹赤身嘅味道較為濃郁而中腩就油脂味會重啲🎃定食仲附有茶碗蒸、漬物、味噌湯同前菜😼個茶碗蒸非常滑而且好足料而漬物嘅味道
𝟘𝟡.𝟙𝟘.𝟚𝟘𝟚𝟚
📌定食 Doraya (駱克道) (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道451-453號駱克大樓

藍鰭吞拿魚扒丼定食配溫泉蛋

𑁍 藍鰭吞拿魚扒丼定食配溫泉蛋 ($158)
根據餐廳介紹📚市面上最常見嘅五種吞拿魚包括咗藍鰭吞拿魚、南半球藍鰭吞拿魚、大眼吞拿魚、黃鰭吞拿魚同長鰭吞拿魚🤭被稱為海中鑽石嘅藍鰭吞拿魚大腩嘅部分比較多同埋味道會較為濃郁💎呢個丼嘅吞拿魚扒係漸變色咁由赤身排到中腩🥹赤身嘅味道較為濃郁而中腩就油脂味會重啲🎃定食仲附有茶碗蒸、漬物、味噌湯同前菜😼個茶碗蒸非常滑而且好足料而漬物嘅味道都好啱口味👍🏻
自選丼

𑁍 自選丼 (藍鰭吞拿魚扒+蔥伴吞拿魚腩蓉+三文魚) ($58+48+38)
丼飯都可以自選配料👻三文魚鮮甜同埋夠哂新鮮🥰而厚切嘅藍鰭吞拿魚扒魚油香味獨特而且濃郁😋魚蓉質感黏黏哋不過同樣地吞拿魚味都好重🐟配埋白飯同醬油食真係好滿足🙆🏻‍♀️

P.S. 店舖冷氣比較凍🥶記住帶多件外套🧥
藍鰭吞拿魚扒丼定食配溫泉蛋