2024-06-28 574 瀏覽
每次經過個街口都會想去食😂 而每次都係叫呢個🐟藍鰭吞拿魚大腩、魚腩蓉丼定食🥢咁多年都仲係咁好食❤️🩵💛🧡💚今次我地係去銅鑼灣分店,佢地係尖沙嘴厚福街同中環士丹利街都有分店. 我地晚飯時間去 大概等左半個鐘先有得入座 但我覺得係值得等嘅!💪💪💪個set有茶碗蒸、麵豉湯同一個漬物. 加$10可以轉蜆湯. 但個湯都唔係重點 重點係個藍鰭吞拿❣️新鮮 厚切 入口即溶 係香港應該搵唔到第二間食到類似又咁高質嘅丼

2024-06-23 592 瀏覽
店名: 定食 Doraya地址: 銅鑼灣駱克道451-453號駱克大樓地舖銅鑼灣站C出口,行3分鐘環境: 4/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5想食CP值高嘅定食?咁一定要黎定食Doraya,$150都唔使就可以食到超新鮮肥美嘅藍鰭吞拿魚😆分開有銅鑼灣、中環同尖沙咀分店可以選擇😝藍鰭吞拿魚扒丼定食❤️❤️❤️❤️❤️$143呢個價錢有咁多舊肥美嘅藍鰭吞拿魚扒😋超抵🥰新鮮鮮甜,入口即化,外面微微燒過,帶有燒完獨有嘅油香,每份定食仲有茶碗蒸、前菜、味增湯同水果,CP值超高😚藍鰭吞拿魚赤身(3片)+三文魚(3片)+香葱藍鰭吞拿魚腩蓉(30g)+甜蝦他他(30g)❤️❤️❤️❤️❤️$64+$38+$48+$45唔鍾意set好左嘅魚生,大家可以揀自選丼定食,揀4款仲可以-$5添,赤身同三文魚魚香味都好夠,吞拿魚腩蓉口感超滑又香🥳甜蝦他他最有驚喜‼️超鮮甜😍香煎牛舌片定食❤️❤️❤️$88牛味都好夠,可惜有少少過熟,相對地口感會比較韌😕
店名: 定食 Doraya

味道: 4.5/5

藍鰭吞拿魚扒丼定食❤️❤️❤️❤️❤️

$64+$38+$48+$45

香煎牛舌片定食❤️❤️❤️
牛味都好夠,可惜有少少過熟,相對地口感會比較韌😕

2024-05-23 567 瀏覽
同朋友食lunch佢推介我食呢間來到發現有午市套餐精選2個最受歡迎的餐:香蔥伴藍鯨吞拿魚腩蓉小丼藍鯨吞拿魚扒小丼套餐可以簡熱鳥冬和冷/熱鳥冬蕎麥麵仲有超滑茶碗蒸📍地址:定食 Doraya(駱克道)(銅鑼灣)銅鑼灣駱克克道 451-453號駱克大樓地舖
同朋友食lunch
佢推介我食呢間
來到發現有午市套餐精選
2個最受歡迎的餐:
香蔥伴藍鯨吞拿魚腩蓉小丼
藍鯨吞拿魚扒小丼

套餐可以簡熱鳥冬和冷/熱鳥冬蕎麥麵
仲有超滑茶碗蒸

📍地址:定食 Doraya(駱克道)(銅鑼灣)
銅鑼灣駱克克道 451-453號駱克大樓地舖
2024-05-10 466 瀏覽
定食Doraya🍱呢間街鋪日本餐廳 外表平平無奇 完全唔起眼🫣 大家黎食一定唔好眼大行過龍啊有好多款魚生丼有可以選擇 如果都係揀唔岩 可以自選魚生配料🐟 好似我唔食魚料理 自選就岩曬✌🏻 揀左甜蝦🦐帆立貝🦪三文魚子🐠一份定食 除咗魚生飯 仲有蒸蛋、麵豉湯、納豆同埋生果 夠曬飽🤭 仲叫左一隻燒蠔試下😆 好好味 下次會再食😋自選丼(帆立貝,甜蝦,三文魚子)| $241自選丼(魚扒,三文魚,三文魚子) | $209燒蠔(一隻) | $38
定食Doraya🍱

自選丼(帆立貝,甜蝦,三文魚子)| $241
自選丼(魚扒,三文魚,三文魚子) | $209
燒蠔(一隻) | $38
午餐
2024-04-22 510 瀏覽
定食のどらや DORAYA Causeway Bay藍鳍吞拿魚扒丼定食火燒平目魚&藍鰭吞拿魚大腩丼定食藍鰭吞拿魚大腩丼定食定食包括麵豉湯、茶碗蒸、水果、前菜,當天的前菜是金平牛蒡。全部刺身都新鮮肥美,可以一試😋
定食のどらや DORAYA Causeway Bay

藍鳍吞拿魚扒丼定食

火燒平目魚&藍鰭吞拿魚大腩丼定食

藍鰭吞拿魚大腩丼定食

2024-04-17 433 瀏覽
晚餐定食唔使等位,平時要排㗎。雜錦吞拿魚,新鮮,勁正,又多飯,係個炙燒差小小。加$10升級了蜆肉味噌湯,有5隻,掂,包有蒸蛋,都係好一般,個蘿蔔絲。。。。另一個係鐵火,夠厚,唔硬,冇雪味,百零蚊,抵食高質。叫了刺身赤貝,新鮮,爽,唔硬,$68又夠大塊。一板海膽,$338,望落似出水,但入口即溶,份量其實都多,係啲紫菜淋啲。個冷氣勁大,雖然啱啱坐滿但好易病。會再去,出名吞拿魚,雖然有啲位有筋,但整體係好。
晚餐定食唔使等位,平時要排㗎。
另一個係鐵火,夠厚,唔硬,冇雪味,百零蚊,抵食高質。
叫了刺身赤貝,新鮮,爽,唔硬,$68又夠大塊。
個冷氣勁大,雖然啱啱坐滿但好易病。
會再去,出名吞拿魚,雖然有啲位有筋,但整體係好。
2024-04-17
2024-04-09 524 瀏覽
佢哋最出名嘅係藍鰭吞拿魚刺身丼飯✨望到藍鰭吞拿魚大腩啲紋路🥹仲要啲刺身逐塊逐塊鋪滿成個碗🤩就知呢間店一啲都唔馬虎㗎~藍鰭吞拿魚大腩同赤身嘅味道都比較濃郁😚吞拿魚扒魚香濃 而吞拿魚腩蓉拌飯令魚香味更佳💥平目魚就如預期中有滿滿嘅魚油味 入口即融😆二人份:· 藍鰭吞拿魚四色刺身丼飯 $248 🐷🐷🐷🐷🐷· 火燒平目魚&藍鰭吞拿魚赤身丼定食 $178 🐷🐷🐷· 鹽燒鯖魚定食 $78 🐷🐷🐷🐷· 麵豉湯 Free 🐷🐷🐷· 茶碗蒸 Free 🐷🐷🐷🐟 定食 Doraya📍 銅鑼灣駱克道451-453號駱克大廈地舖🔍 @doraya.hk#piggies_食銅鑼灣#piggies_食日本菜

二人份:

2024-03-05
藍鰭吞拿魚四色刺身丼飯
鹽燒鯖魚定食
2024-03-19 454 瀏覽
每次經過呢間,總係有人喺出邊排隊,店舖位置少,而且需要人齊先入得。今日我哋兩個人食晚餐,點了藍鯨吞拿魚扒丼定食和牛舌定食,定食包括漬物、茶碗蒸和麵豉湯。藍鯨吞拿魚扒丼份量多,厚切吞拿魚,而且有好多塊,超抵食。朋友就唔食生嘢,所以冇點多人推介的吞拿魚丼,反而點了牛舌飯,我食咗一片,牛舌煮得剛剛好,入味而且唔係太韌,不過牛舌是薄切的,個人比較鍾意厚切 😂整體嚟講,餐廳位置方便,好近銅鑼灣地鐵站,而且性價比高,值得一試。

朋友推薦🥰這間店選用北海道優質的日本米,米是好食的。拖羅新鮮肥美,不過冇想像中咁冧,未有太驚豔,但食物質素已算上品😃性格比算不錯。炸物則一般,炸得有點太乾身,食物的原味也沒有了。

炸物則一般,炸得有點太乾身,食物的原味也沒有了。
2024-02-21 437 瀏覽
約了朋友辦年貨,午餐吃燒肉、火鍋似乎太豐盛了,大家一致決定在附近匆匆吃個快飯,就開始掃貨,想起有一段時間沒去過「定食Doraya」,就來這裡吃個午餐吧第一次吃應該是十多年前了,那段時間吃得很頻密,幾乎每一兩星期都會光顧,那時候吃拖羅的店好像不太多,有質素的拖羅也不便宜,所以這裡成了我和朋友們的飯堂後來光顧的客人愈來愈多,每次來都要排隊等位,沒耐性的我也就愈來愈少來吃了…… 今天適逢週末的late lunch 時段,幸好客人不多,不用等位就可以入座「定食Doraya」的餐牌多年來變化不太大,不同部位的拖羅仍然是最多選擇的款式,另外有期間限定的刺身,這天我選了「油甘魚 & 藍鰭吞拿魚二色定食」,定食套餐已包括前菜、漬物、味噌湯、茶碗蒸、水果,各小小一碟,內容很豐富,顏色很漂亮刺身是新鮮甜美的,日本米真的特別好吃,一大碗都可以輕易吃光。茶碗蒸的質地很滑,泡菜我吃光了,附送的漬物個人不太岩口味,所以沒吃人大了,嚐過的東西愈來愈多,再來從前的餐廳,吃的味道總覺得不及當年,其實可能變的不是餐廳的食物質素,而是像人生,每個人經歷多了,成長了,再回頭看,有些當年覺得不得了的事情,轉眼變成了小事

2024-02-03
2024-02-06 447 瀏覽
放工約咗朋友係銅鑼灣食,朋友帶我嚟呢間食日式料理,佢話個魚蓉飯好好食~香蔥伴藍鰭吞拿魚腩蓉丼定食:以藍鰭吞拿魚腩蓉做主角,搭配蔥花提升風味。吞拿魚腩蓉鮮嫩多汁,融合蔥花香氣。丼飯揀咗壽司飯,蓬鬆香甜。完美搭配魚腩蓉鮮美口感。

2024-02-05
$150 (宵夜)
  • 香蔥伴藍鰭吞拿魚腩蓉丼定食
呢間老字號最出名係吞拿魚飯!唔洗去日本都食到好食魚生飯🥺我就每次嚟都必定嗌藍鯨吞拿魚油金魚飯。每份丼飯都配上茶碗蒸、麵豉湯同配菜~地方狹小,冇好多枱,次次去都一定要排隊,但係值得的!茶碗蒸感覺冇以前咁足料😿雖然蛋滑溜程度同以前一樣,但印象中以前有海鮮個啲襯底,依家只係得返雞粒咁🥺可能成本價升左吧。加$10可以升級麵豉湯做蜆湯(之前試過,今次冇加),正常味道啦!個飯既魚生食得出好新鮮~而且係厚切的,同以前味道一樣👅完全冇變呀!記得食既時候落豉油,唔係入口有啲乾🤣

地方狹小,冇好多枱,次次去都一定要排隊,但係值得的!

2024-01-02 554 瀏覽
搵食行到這家餐廳嘅時候,我心口隱隱約約咁期待佢會俾到我啲咩驚喜👀。點知,果然冇失望!我哋今次叫咗個「自選丼定食」,一盤四款嘅海鮮,再加啲小菜同湯,真係飽到你話啊!藍鰭吞拿魚扒個肉厚得嚟唔死鹹,有嗰種鮮甜味令人回味無窮,抹上佢哋自家醬汁,真係層次分明得滯!😍 吞拿魚腩蓉就更加鮮美,每一啖都滑溜溜嘅,帶著香濃嘅海洋味。至於油甘魚今次真係做得幾好,腍滑得黎唔會太膩,質感就算再挑剔嘅食客都要讚好。三文魚呢部分,份量足夠,每一片都鮮美得嚟有嚼勁,跟茶碗蒸同味噌湯一齊食,簡直係暖笠笠嘅完美組合。茶碗蒸保持咗日式餐廳嘅傳統水準,軟滑細嫩;而雜菜同酸蘿蔔嘅清新味道,則有效地中和咗海鮮嘅油脂。餐尾嘅甜橙,更係為呢頓飯劃上一個甜蜜嘅句號🍊。呢個食評唔單止係想推介美味,仲想同大家講,唔使排隊等位等到天荒地老,都有得食到物超所值嘅佳餚。下次你想食日式丼飯,記得要諗起呢間,一定會滿足到你嘅。👌🏼🤤🎉

2023-11-30 617 瀏覽
相比起尖沙咀的樓上店, 銅鑼灣地舖及其旺中帶静的位置, 更有居酒屋的味道. 當然由大學時期到現在, 光顧了接近20年, 這裏的變化相比起香港而言已經算少, 除了無可避免地價格之外, 風味和水準也算是維持得到, 所以能夠屹立在銅鑼灣如此多年之餘, 也能夠在尖沙咀和中上環這些旺區開設分店, 說是吞拿魚以至是魚生飯在香港的先驅, 也不足為過. 要矜貴一點的當然可以吃大拖羅魚生飯, 我則喜歡角切吞拿魚和吞拿魚蓉, 前者是醬油漬的, 味道鹹中帶甘甜, 再加上本身部位的油脂還不少, 結合起來再和壽司飯一起吃, 鹹甜酸味和油香結合, 就是做法簡單但吸引的化作用. 後者的處理相當不錯, 對我而言最緊要的沒有筋也能做到, 口感更為順滑, 基本上不用咀嚼也能吞下, 是相當省力的美味.
2023-10-28 767 瀏覽
這間店歷史悠久眨吓眼都幫襯咗好多年以前想來食要等好耐很可惜以前排隊人龍已經不再希望佢哋計到數可以支持落去呢間舖頭以前嘅好處就係開得夜質素穩陣而且員工服務態度都好好唯一唔好處,我覺得喺個地方太細坐得好迫不過通常都係食完就走所以冇所謂可能以前人流多我覺得啲食材相對新鮮最近經開呢頭又再幫襯吓叫咗兩樣嘢吞拿魚扒飯同埋炸豬扒質素都尚算可以唔難食落到口但係已經唔係以前嗰隻水準不過比起附近嘅地方呢間相對穩陣而且價錢合理👍
這間店歷史悠久
眨吓眼都幫襯咗好多年