2022-02-11 3153 瀏覽
如果去銅鑼灣諗唔到食咩 永遠都會食返Doraya😋 每一次嚟食拖羅仲係百試不厭😛主打藍鰭吞拿魚飯既係我食過全港最好食嘅吞拿魚不誇張🏆 除此以外其他海鮮都好高質值得一試😚 建議食之前唔該你問吓想要嘅部位賣晒未 因為試過幾次賣曬食唔到架😅 價錢來講都算偏貴 但味道方面值得回頭💸⭐️ 吞拿魚蓉拼大腩丼定食 💕魚腩蓉用香蔥調味🌱味道比較豐富又不會失去鮮味👍🏻 大腩係最期待嘅一部分🤤 肥美既拖羅有入口即溶嘅感覺 每一口充滿油脂香🧈 唯一要批評嘅係大腩嘅水準有時好飄忽🌝 試過另一次食到有油香但係咬落帶筋 口感有分別‼️呢一點真係扣了分⭐️ 吞拿魚蓉拼中腩丼定食 🎨呢個配搭係我嘅最愛❤️ 因為中腩係油香同口感之間達到一個平衡🤗有好嫩既魚肉Texture又不失肥美 ⭐️ 藍鰭吞拿魚扒丼定食 🥩吞拿魚扒相對脂肪含量較少但口感更豐富🤩 炙燒加上特製醬汁令到更有風味🔥 值得一提係定食嘅小菜定期會改變🍱 有點日式家庭的風味🇯🇵⭐️ 自選海鮮丼 🌊第二次嚟嘅時候冇咗我鍾意嘅Combo 咁就揀咗自選啦 😚 自選一定冇咁抵食💰除咗中腩 同魚扒揀咗最鍾意嘅帶子🐚 帶子份量好厚 新鮮無雪藏味 夾咗小片檸檬提昇鮮味🍋
吞拿魚蓉拼大腩丼定食

⭐️ 自選海鮮丼 🌊
吞拿魚蓉拼大腩丼定食
自選海鮮丼
2022-01-11 541 瀏覽
[ HKG - DORAYA ]🇭🇰 定食doraya 出名食藍鯨吞拿魚 對佢嘅小小期望 然而係冇失望 😉 bluefin tuna 同 toro 都好正 性價比👍🏻 而且唔算薄切 份量適中 ❤️放心 係無雪味😂 🇨🇦 If you are a fan of sashimi don and want sth cheap, fresh and tasty, some people may suggest BIG BAN DON. But now I have another option for you 😉 DORAYA is offering another level of freshness and delicious sashimi don ! You won’t be disappointed ! Go try it out 😎🖤Food 火燒平目魚&藍鯨吞拿魚赤身丼 $178醬油漬藍鯨吞拿魚丼 $148
[ HKG - DORAYA ]
放心 係無雪味😂

🖤Food

火燒平目魚&藍鯨吞拿魚赤身丼 $178

醬油漬藍鯨吞拿魚丼 $148
火燒平目魚&藍鯨吞拿魚赤身丼
醬油漬藍鯨吞拿魚丼
45 分鐘 (堂食)
用餐優惠
信用卡優惠
醬油漬藍鯨吞拿魚丼
  • 火燒平目魚&藍鯨吞拿魚赤身丼
我其實bookmark左呢間食「日式定食」嘅專門店好耐,呢到嘅定食有齊茶杯蓋、味噌湯、醃菜、配菜,仲有生果提供😽藍鰭吞盒魚扒丼定食$143🍣微微煎熟1成嘅吞拿魚扒油香十足,質感較厚實,味道濃郁,食落完猶如置身於深海之中,口腔彌漫住吞拿魚嘅鮮味🤤醬油漬藍鰭吞拿魚丼定食$148🍣比吞拿魚扒味道更濃郁,岩曬重口味控😋口感上亦有啖啖肉嘅感覺❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

藍鰭吞盒魚扒丼定食$143🍣

醬油漬藍鰭吞拿魚丼定食$148🍣
比吞拿魚扒味道更濃郁,岩曬重口味控😋口感上亦有啖啖肉嘅感覺

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
  • 藍鰭吞拿魚扒丼定食
2022-01-03 1435 瀏覽
又係食定食嘅時候啦今日去到銅鑼灣呢間定食doraya因為已經差唔多2:00 所以唔多人佢有lunch set 多數刺身飯配麵 亦有鰻魚飯另外可以單點小食 燒物 鍋物等諗咗好耐 最後都係要lunch set 因為真係平好多▶️藍鰭吞拿魚扒飯定食 ($98)除咗一碗吞拿魚壽司飯之外 仲有碗麵 可以揀冷/熱 烏冬/蕎麥麵然後有前菜 茶碗蒸 生果🍊超級豐富 仲要好大份 好似兩個主食咁前菜係牛蒡絲拌冬菇絲 味道非常淡 不過有口感 用黎拌飯食都唔錯茶碗蒸熱辣辣 蒸蛋超香滑🥚入面有蟹柳 魚蛋 香菇🍄味道方面都係遍清可能可以落少少豉油 但係佢係有蛋味嘅🐟藍鰭吞拿魚扒有6厚片 外面係層皮咁而入面就生嘅肉然後灑上芝麻粒同香蔥肉質非常鮮嫩 完全唔韌 味道唔腥但係就覺得佢唔夠吞拿魚味 同埋有層皮有少少奇怪😅勝在佢個香蔥好襯 食落少脆口又香🍚比較出色係個壽司飯 份量比望落多 佢係暖暖哋嘅 食落飯質黏口 米質感好好 又超香醋米味 另外仲加咗啲甜醬油起底同面 所以食落甜中帶啲酸好好味😋所以食曬咁滯🍜我揀咗熱蕎麥麵湯底係昆布醬油味 清而入味落咗啲蔥同魚蛋蕎麥麵比一般粗身啲 所以唔會咁易淋質感都幾好 但係都係覺得佢個壽司
又係食定食嘅時候啦
今日去到銅鑼灣呢間定食doraya
因為已經差唔多2:00 所以唔多人
佢有lunch set 多數刺身飯配麵 亦有鰻魚飯
另外可以單點小食 燒物 鍋物等
諗咗好耐 最後都係要lunch set 因為真係平好多
▶️藍鰭吞拿魚扒飯定食 ($98)
然後有前菜 茶碗蒸 生果🍊

質感都幾好 但係都係覺得佢個壽司飯出色啲🙈
🍊最後有兩片橙做甜品 非常之多汁又甜
成個定食賣相💯 味道都高質
十分之推介佢個壽司
調味上面比較清少少 但係佢枱上面有醬油同七味粉俾大家自行落嚟調味
環境比較細啲 不過都可以
服務都幾好 上菜算快 而且待應好醒目
CP值ok 如果唔係lunch set嘅壽司刺身飯就貴~$150
但係呢個lunch set好抵食 可以食到成個壽司飯之餘仲可以食到一碗麵加其他小食😮包你食飽又滿足
去開cwb可以去試吓!
茶碗蒸
壽司飯
熱蕎麥麵
  • 藍鰭吞拿魚扒飯定食
2021-12-19 584 瀏覽
定食Doraya有2間, 1間銅鑼灣1間尖沙咀, 建議銅鑼灣店,但店就比較細小.〔 藍鰭吞拿魚四色丼定食 〕 $228 .四色丼吞拿魚有大腩/赤身/炙燒大腩/腩蓉, 配上日本壽司飯, 吞拿魚都幾厚非常新鮮, 中意吞拿魚建議叫呢個, 大滿足.💕〔 吞拿魚腩蓉&三文魚子丼定食 〕 $168 .吞拿魚腩蓉好滑好新鮮, 加上三文魚子帶出魚香味, 非常夾.〔 廣島吉列炸蠔 〕 $68 .炸蠔炸粉不會不多, 蠔一啲都唔會覺得腥👍🏻〔 酸味藍鰭吞拿魚 〕 $93 .酸酸的醬汁加上燒過小小的吞拿魚好開胃, 唔會覺得好油膩.(好味指數: 10/10)

〔 藍鰭吞拿魚四色丼定食 〕 $228 .

〔 吞拿魚腩蓉&三文魚子丼定食 〕 $168 .
吞拿魚腩蓉好滑好新鮮, 加上三文魚子帶出魚香味, 非常夾.

〔 廣島吉列炸蠔 〕 $68 .
炸蠔炸粉不會不多, 蠔一啲都唔會覺得腥👍🏻

〔 酸味藍鰭吞拿魚 〕 $93 .
酸酸的醬汁加上燒過小小的吞拿魚好開胃, 唔會覺得好油膩.

(好味指數: 10/10)
2021-12-08 618 瀏覽
今日難得過咗銅鑼灣做嘢,即刻搵下有咩lunch好食😋同事話想食日本嘢,我就提議食呢間定食Doraya ,因為之前食過尖沙咀分店,食物質素相當高,同埋佢淨係得星期一至五先有set lunch,平時好難咁啱夾到時間食到~見到佢set lunch menu嘅選擇唔算好多,我就揀咗個Doraya午餐定食($98) (個餐個名真係咁叫🤣),套餐包括有唐揚雞、吉列蠔同三色刺身,另外仲跟咗麵豉湯同一碗飯 (可以揀白飯或者醋飯),呢個set又有刺身又有熟食,一次過滿足我兩個願望😋落單之後等咗大約十分鐘,午餐就送到上嚟喇🤩見到賣相相當唔錯,炸物好大舊,雞同炸蠔都各有兩舊,而刺身外表幾有光澤,望落都好新鮮😋除咗賣相靚之外,食落都好好味,唐揚雞個外皮炸得好脆,而炸衣都唔會太厚,一啖咬落去啲肉汁咇哂出嚟🤣完全做到外脆內嫩嘅效果🤤吉列蠔入面粒蠔肉都脹卜卜,味道鮮甜冇腥味,兩款炸物都係誠意之作🤤配埋飯一齊食一流👍🏻而三色刺身分別有吞拿魚 (赤身)、油甘魚同三文魚,平時出面其他日本餐廳食到嘅吞拿魚好多都好難食,但呢度嘅吞拿魚就算只係赤身都好好味,肉質柔軟同帶有油香,但當然冇得同中拖、大拖相提並論🤣而三文魚同油甘魚

Doraya午餐定食

而三色刺身分別有吞拿魚 (赤身)、油甘魚同三文魚,平時出面其他日本餐廳食到嘅吞拿魚好多都好難食,但呢度嘅吞拿魚就算只係赤身都好好味,肉質柔軟同帶有油香,但當然冇得同中拖、大拖相提並論🤣而三文魚同油甘魚都好食,充滿魚油香味🤤

最後lunch set送咗兩片西瓜比我清一清味蕾🤣美中不足嘅地方係之前喺尖沙咀分店食嘅時候係包埋沙律,但呢間就冇咗🥲不過都好好食,一定會再回頭😋
2021-11-16
Doraya午餐定食
2021-11-10 1081 瀏覽
係銅鑼灣翻工嘅各位一定要試下依間性價比極高嘅日式丼飯小店!Doraya係銅鑼灣,尖沙咀都有分店。我兩間都去過,銅鑼灣舖細好多,所以要有心理準備要等一等。不過絕對值得! Lunch set 有細壽司飯配蕎麥面或者烏冬~ 百吃不厭嘅有粒粒海鮮刺身小丼!刺身款式多不在話,仲要超新鮮! 🤤近來天氣凍凍地,配個熱蕎麥面就最夾啦!Lunch set 有埋前菜,蒸蛋同生果,超滿足!不過太為食,追加左個炸雞。第一次食Doraya嘅炸雞,勁好食!炸粉好薄,雞肉勁juicy,我地食完忍唔住,又再追加多左一份!為個lunchset畫下完美句號
係銅鑼灣翻工嘅各位一定要試下依間性價比極高嘅日式丼飯小店!

2021-11-09
  • 粒粒海鮮壽司飯定食
2021-11-07 714 瀏覽
由於每次經過都好多人,都係抱著博一搏嘅心態去呢間餐廳。點知一去到就即入得。幸運!食咗大toro 加吞拿魚蓉丼飯定食!!!我食黎就食左魚蓉先,魚蓉係食得出魚味,平時食開呢個價位嘅丼飯,魚蓉真係比較少有鮮味,所以合格有餘,另外有五塊大toro ,好肥美呀,不過朋友又係嫌佢唔夠厚身同大塊啦😂但我自己覺得呢個價錢算係咁啦,又唔係好食到有筋。當食完toro 再食魚蓉就覺得魚蓉好流啦😂無對比無傷害,建議返都係由最普通嘅食上去就無失落感啦😆呢間餐廳CP 值算高,又有茶碗蒸(但我覺得落得唔夠鰹魚汁同固體感重,可能食慣水感重嘅茶碗蒸同重鰹魚汁味,今次個蒸碗蒸就唔係我杯茶,但一定唔係唔好食,只係我個人喜好),, 麵鼓湯加小食,都係198蚊。加上,比我事後發現可以轉赤腊飯….所以我點都要再encore😎呢間餐廳。P.S. 佢可以加錢加toro 份量,但我覺得唔加都好夠,因為真係會幾漏,正常女仔食哂成個定食會好飽好漏😁😁

食咗大toro 加吞拿魚蓉丼飯定食!!!

疫情之下 好多人都會選擇食頭輪因為未必每一間餐廳都可以開到咁夜 😩我地亦都唔例外 前兩日👦🏻要溫書考試 冇辦法都要夜食飯係呢個情況下真係搵食艱難😂 所以今篇就會介紹一間係銅鑼灣堂食開到12點既店舖(C類食肆)😋呢間餐廳平時都會見到人龍今次咁夜食就當然唔洗等啦😝因為唔太想食生冷野 所以就叫左佢嘅牛舌飯 價錢亦都唔貴🤩👧🏻 #feiching_foodie日本野👦🏻 🌟鹽燒牛舌定食 $88定食包括有白飯 湯 漬物 沙律 茶碗蒸 係非常足料既一個定食 而且茶碗蒸既蛋蒸得好滑😻 主角牛舌切得稍為簿身但份量有十幾片擔夠再配上🍋檸檬汁 酸酸地令牛舌既味更加突出😽總括黎講 呢間餐廳嘅質素都唔錯🥰下次有機會都會去食 佢嘅魚生飯但就未必會專登排隊食啦🤣📌Japanese Restaurant Doraya銅鑼灣駱克道451-453號駱克大樓🚇港鐵銅鑼灣站 C 出口, 步行約3分鐘📌Japanese Restaurant Doraya尖沙咀厚福街8號H8 6樓🚇港鐵尖沙咀/尖東站 B2 出口, 步行約4分鐘等候時間🕰 0 mins📍#銅鑼灣
疫情之下 好多人都會選擇食頭輪

🚇港鐵尖沙咀/尖東站 B2 出口, 步行約4分鐘

等候時間🕰 0 mins
📍#銅鑼灣
2021-10-18 755 瀏覽
尖沙咀·定食Doraya日本🇯🇵依間既拖羅真係勁勁勁正‼️每次去都會叫個大拖羅飯/魚鰫飯真係好好味😋食到日本既味道平時係香港係唔會食吞拿魚 因為好難食到日本既感覺 完全冇油香依間既拖羅飯係超級好食 食落口啲魚油吱曬出黎 加埋佢好肥美 有入口就溶化既感覺❤️❤️❤️怕太油既朋友仔 可以叫大拖羅併魚容 每樣一半就岩岩好 👍🏻👍🏻👍🏻 中意食蔥就記得叫多蔥撈飯😍*如果想食壽司飯 記得同佢講聲 因為佢預設係白飯#尖沙咀必食 #尖沙咀美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger地址:定食 Doraya (尖沙咀)尖沙咀厚福街8號H8 6樓有兩間分店👉🏻銅鑼灣/尖沙咀尖沙咀會比較多枱 坐得舒服啲
尖沙咀·定食Doraya
日本🇯🇵

依間既拖羅真係勁勁勁正‼️
每次去都會叫個大拖羅飯/魚鰫飯
真係好好味😋食到日本既味道
中意食蔥就記得叫多蔥撈飯😍
*如果想食壽司飯 記得同佢講聲 因為佢預設係白飯

地址:定食 Doraya (尖沙咀)
尖沙咀厚福街8號H8 6樓

有兩間分店👉🏻銅鑼灣/尖沙咀
尖沙咀會比較多枱 坐得舒服啲
2021-10-15 673 瀏覽
🇭🇰呢間專食丼飯以藍鰭吞拿魚扒飯出名😍佢嘅性價比亦都好高呀 $138就有🔥粒粒分明嘅珍珠米 不冷不熱不酸!照燒汁再加上輕炙嘅吞拿魚扒 超級正!軟冧 油脂香 又不會過分肥膩😋海膽三文魚子三文魚刺身丼飯($248)初初碗飯一上枱 我仲心諗個碗咁細 驚食唔飽🤣但點知原來我睇少咗佢 超級多飯 而且海膽同三文魚都勁新鮮!只不過係相比起招牌嘅吞拿魚 略為有少少比下去🤏但整體來講都係新鮮 海膽極級鮮甜~雞皮餃子($58)第一次食雞皮餃子🥟仲要用生菜包住感覺上冇咁油膩 雞皮薄而脆 細細舊~呢個有驚喜!鹽燒鯖魚($68)呢個就普普通通~冇咩特別就唔多作介紹了如果經過銅鑼灣 又想食日本野 真係可以試吓呢間!不過我個日夜晚八九點去到都要排隊排20分鐘 聽聞間野已經開咗好多年~所以應該有很多老顧客了🧐佢哋嘅吞拿魚扒真係值得一試❤️我建議你哋可以lunch時間過來 應該冇咁多人排隊~🌟推介分數(3.5/5)📍 定食 Doraya (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道451-453號駱克大樓
🇭🇰

海膽三文魚子三文魚刺身丼飯($248)

雞皮餃子($58)

鹽燒鯖魚($68)
呢個就普普通通~冇咩特別就唔多作介紹了

🌟推介分數(3.5/5)

📍 定食 Doraya (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道451-453號駱克大樓
  • 藍鰭吞拿魚扒飯定食
2021-07-27 2173 瀏覽
近年都無得去日本旅行真係好掛住日本嘅魚生同料理,好彩香港貴為美食天堂,咩國家嘅菜色都可以搵到!呢間魚生丼係香港開左已經20年,老闆都係日本人,本人都幫襯左好幾次,主打藍鰭吞拿魚🐟份量同價錢都好合理而且都有水準,用料新鮮 🥰🦁M裏 Lïðññ評分🐟: 8.5/10 🍣油甘魚葱花吞拿魚海膽丼🍱🥢每一個定食有丼飯,茶碗蒸,漬物同涼菜|| 丼飯 ||油甘魚,好甜好肥美,軟軟嘅口感,一食就諗想起日本旅行嘅滿足感,配埋我最愛嘅海膽,好鮮甜唔會腥唔會苦,好好味好𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲🤩呢兩樣比較濃味嘅食材再配埋比較清淡嘅蔥花吞拿魚, 真係有種幸福感,好滿足!|| 茶碗蒸及前菜||茶碗蒸好好味,蛋以外有冬菇新鮮蟹柳等食料,由上湯加入再蒸,又滑又香😋前菜有甜豆,都好好味,甜甜地,中和吓豉油嘅鹹味回頭率:85% 性價比同服務都唔錯🥢值得一試👍🏻

油甘魚海膽蔥花吞拿魚飯

🦁M裏 Lïðññ評分🐟: 8.5/10 🍣

油甘魚葱花吞拿魚海膽丼🍱🥢
每一個定食有丼飯,茶碗蒸,漬物同涼菜

|| 丼飯 ||

|| 茶碗蒸及前菜||

前菜有甜豆,都好好味,甜甜地,中和吓豉油嘅鹹味

回頭率:85% 性價比同服務都唔錯🥢值得一試👍🏻
2021-06-20
油甘魚海膽蔥花吞拿魚飯
呢間餐廳係尖沙咀同銅鑼灣都有分店,雖然舖頭唔當眼,但其實已經開業接近20年,能夠係香港屹立20年嘅餐廳當然有返啲水準。佢哋嘅日籍老闆本身就係做吞拿魚批發,供應吞拿魚比全香港五六成嘅餐店,可以話係吞拿魚專家。餐廳採用地中海養殖嘅藍鰭吞拿魚🐟,以分量同價錢黎講,性價比都幾高。🍊自選丼定食:三文魚、深海池魚、香燒藍鰭吞拿魚扒 $141($36+$55+$50)全部刺身都係厚切,有大約1cm厚,食落去啖啖肉。刺身飯粒粒分明,亦唔會太酸。三文魚唔算太肥,但食落都好鮮美;池魚肉質爽口,食到魚香,亦唔會覺得腥;🔥燒吞拿魚扒一入口係濃郁嘅黑椒味,雖然唔係拖羅,但係魚肉表面經火炙後滲出左唔少魚油,油香明顯,好啱送飯🍚🍊吞拿魚蓉三文魚子丼定食 $168唔係我食嘅😗不過水準都唔錯,吞拿魚蓉同三文魚子都幾鮮味!整體黎講,雖然味道唔係驚為天人,但都絕對有咁上下水準,價錢亦唔算太貴,如果去到銅鑼灣想食日本嘢都可以一試,不過佢繁忙時間都幾多人排隊,想去就要留意一下😌

🍊自選丼定食:

🍊吞拿魚蓉三文魚子丼定食 $168
唔係我食嘅😗不過水準都唔錯,吞拿魚蓉同三文魚子都幾鮮味!

2021-06-06 1404 瀏覽
* 藍鰭吞拿魚中腩&魚腩蓉定食 (HKD178)* 火燒平目魚&藍鰭吞拿魚扒丼定食 (HKD188)👩‍👧喜愛程度: 💛💛💛💛/5餐廳主打藍鰭吞拿魚丼飯🍣 初初以為吞拿魚一定好貴點知打開餐牌見到價錢都幾大眾化 難怪咁多人排隊😛 等左半個鐘終於可以入座,餐廳鋪面不大 得十幾張兩人檯 而且座位有d迫🙈 藍鰭吞拿魚中腩&魚腩蓉丼 吞拿魚有7️⃣大塊 每塊都好肥美油脂豐富 吞拿魚蓉夠新鮮但都係刺身比較驚喜 每啖都還滿足😋 火燒平目魚&藍鰭吞拿魚扒丼 火燒過嘅平目魚同吞拿魚入口即溶 油脂夠香 魚油撈飯好正🤤 定食包埋前菜同麵豉湯🥣 整體性價比好高 十分推薦👏🏻
* 藍鰭吞拿魚中腩&魚腩蓉定食 (HKD178)
* 火燒平目魚&藍鰭吞拿魚扒丼定食 (HKD188)

👩‍👧喜愛程度: 💛💛💛💛/5
2021-05-30 1199 瀏覽
今次黎到銅鑼灣staycation,放工買埋啲外賣上去食就岩岩好!黎到呢間日式餐廳,都幾多人排隊,好彩我係買外賣姐!鐵火丼定食呢個係赤身吞拿魚,份量好多!雖然唔係好多魚油,但赤身既肉味好重,都好有充實感!好味!火灸左口魚藍鰭大吞拿魚定食呢個火灸左口魚真係幾正!火灸燒晒啲魚油出黎,但又唔會燒到焦,逼晒啲魚油出黎,超爽!大拖羅亦非常正!魚油脂分布好平均!有入口即溶既感覺!係口入面化晒啲魚油出黎,超好味呀!Ps有跟味噌湯都幾好飲!
黎到呢間日式餐廳,都幾多人排隊,好彩我係買外賣姐!

鐵火丼定食

火灸左口魚藍鰭大吞拿魚定食
Ps有跟味噌湯都幾好飲!
外賣自取