2018-04-12 312 瀏覽
經過太子想同老公食個Casual 晚餐,唔想食得太貴,上網搵見食評唔錯,一於試試。黎到發現都幾多人,6點半時間算早,等左唔使5 分鐘就入得。叫左我鍾意食既豬軟骨拉面,豬軟骨煮得非常䄒,好入味一咬就融咁,好好食。仲有隻流心蛋真係加晒分。拉面佢整得偏軟,如果喜歡硬身拉面既人記得落單個陣同佢講聲 :)老公食左帆立貝滑蛋雞肉飯,佢病病地無乜胃口,佢都話個飯夠水份,好易入口。其實食完都好飽,但係見到隔離枱食緊甜品,好吸引,於是叫左寒天抺茶奶凍,細細杯岩岩好,重點係綠色既蕨餅,唔係度度有得食架~ 呢間餐廳雖然唔算大,同隔離位都幾近,不過咁既價錢質素黎講我覺得真係超值啦。

黎到發現都幾多人,6點半時間算早,等左唔使5 分鐘就入得。

2018-02-07
2018-04-05 138 瀏覽
有期都多人排隊,朋友話上次食過茶漬飯好食,想試拉麵,所以建議黎呢度。我都點拉麵,不過食左幾啖忍唔住問同平時出*丁丁拉麵有咩分別。。。。啲麵淋到一pat野。。。。好彩有點好飲同靚嘅水果茶balance 返 (有玄米茶味)。。。。點解平時都有人排隊。。。。至於甜品就。。。相同餐牌靚嘅,好唔好食就唔知。

至於甜品就。。。相同餐牌靚嘅,好唔好食就唔知。
午餐
禮拜日晏晝約朋友出黎去花園街買衫,買完衫行下行下已四半,夠鐘下午茶時間,搵個地方食下午茶hea下補充能量。行經呢間食店,門外有3,4個人排隊,望一望店內裝修走柔和日系風情,再望下門外個餐牌,價錢可以用抵黎形容,同朋友二話不說,食呢間。等左5分鐘就已入座,店面長方形,坐左近收銀櫃的兩人枱位置,店鋪裝潢用木同柔和既燈光互相映襯,有啲似日系西餐既CAFÉ店子格調。我地食果陣係下午茶時段,本餐牌入面有單張既menu,寫住『超值套餐,全日優惠,不分時段』,好吸引,叫個拉麵加大大杯果茶先$52+$8,仲有個底部寫住下午茶時段(2:30-6)所有甜品8折,野食種類太多,產生左選擇障礙症,經過5分鐘遲疑,終於揀到各人各點一個拉麵+果茶,再黎點多兩份甜品。點左個日式豬扒拉麵+芒果青檸果茶,朋友就點左關西义燒拉麵+櫻花蘋果果茶。餐飲先上枱,霹靂大杯,SIZE直情媲美7仔既自由斟大杯裝既容量,入面裝住好多生果,打開蓋邊食生果邊飲,生果好新鮮&甜,帶微甜果香,飲完無口渴或偏甜感,呢個價錢+包裝+容量+味道,真係性價超乎想像。日式豬扒拉麵味道唔錯,湯底有點似豬骨濃湯&麻油香味,拉麵口感頗彈,有咬口,煮既麵質軟硬

日式豬扒拉麵味道唔錯,湯底有點似豬骨濃湯&麻油香味,拉麵口感頗彈,有咬口,煮既麵質軟硬度剛好,吉烈豬扒亦係新鮮炸分開上,炸物香口,整體唔錯。

關西义燒拉麵個湯底都係豬骨濃湯+麻油香味,义燒醃製過頗入味,肥瘦度適中,熱愛日本义燒配拉麵既吃貨應該都會鐘意。

食完正餐,其實個肚已有8成飽肚,個拉麵同果茶份量頗多,但眼見下午茶時段所有甜品8折咁抵,實在係不可不試,不吃不可,於是就點左個抹茶窩夫&抹茶雪榚芭菲。

抹茶窩夫好大份(共四件窩夫),窩夫與窩夫之間有一大坨”抹茶吉士”,可以自行選擇窩夫夾抹茶雪糕食,或沾抹茶吉士。抹茶吉士質感細滑,抹茶味濃,微甜帶甘。抹茶雪榚好清甜,抹茶味亦重。綠茶甜品基本上無得輸,呢個窩夫堅抵到核爆,下午茶仲打埋8折,$40蚊鬆啲就食到,抵到喊左。

另外一個係抹茶雪榚芭菲,佢既高度等同埋杯果茶一樣咁高&大杯,抹茶軟雪榚量亦多,重抹茶味&口感頗細滑,呢一杯芭菲性價好高,有齊丸子、蕨餅、寒天啫喱、甘栗&威化。(呢杯雪榚芭菲打左折之後好似40蚊都唔使),都係果句,抵到再一次流淚。

總的來說,餐廳裝潢舒適,食物有質素&好味道,咁既食物水準配合抵到核爆級別既價錢(埋單無收加一,食咁多野都係共埋$199),實屬真心抵&好食系列之選,呢獲真係開心大發現,唔黎多轉幫襯都對自己唔住。

仲有其他款甜品
,琳琅滿目到好似母親的抉擇一樣咁難選擇,如果好似我咁有選擇障礙症既話,揀綠茶甜品試試,包保無得輸

• 綠茶窩夫
  • 關西叉燒拉麵
  • 宇治抹茶雪糕芭菲
2018-03-16 98 瀏覽
見客之前去食啲嘢就諗起附近有一間主打日本菜嘅餐廳,但係價錢好抵食,就一個人去食日本菜,$100搞掂。天氣開始熱,想食一啲凍小小嘅嘢食,就選擇咗蕎麥面。蕎麥冷麵$60冷麵表面已經有好多胡麻醬,所以未到已經好夠香濃,醬汁方面就比較有鹹味,所以如果唔需要食好重口味嘅可以唔需要點太多醬汁,否則就可能會有啲鹹。配料方面亦都非常豐富,包括有鮮蝦、調味帶子、蟹柳、青瓜、蘿蔔絲。溝埋一齊食都真係幾正㗎 !特別係啲鮮真係好爽口。寒天抺茶奶凍$32食完主菜,甜品第二個胃,又可以再食。奶粉方面除咗寒天同埋抺茶之外仲有紅豆,味道非常豐富,甜甜地而且又清新!隔離仲有啲芋圓真係幾唔錯。雖然唔甜但係有咬口,仲有焦糖脆~白桃西柚果茶$28 (跟嘢食只係加$8)本身仲以為要比正價去買咁豐富水果嘅水果茶,原來只要惠顧任何主食都可以加$8就有得飲!唔怪得知台台都有水果茶!個白桃同埋西柚味都幾清新,白桃味道比較突出,而且裏面仲有啲哈密瓜和其他少少水果,好豐富,個杯可以一路攞走一路飲。

天氣開始熱,想食一啲凍小小嘅嘢食,就選擇咗蕎麥面。
蕎麥冷麵$60

寒天抺茶奶凍$32
食完主菜,甜品第二個胃,又可以再食。

白桃西柚果茶$28 (跟嘢食只係加$8)
2018-03-16 108 瀏覽
呢間甜品非常出名,今日終於有時間黎試下啦!中午時間好多人,好彩吧檯仲有位唔洗等~ 食緊既時候出面排晒隊,要等叫號碼。menu 既圖全部都好吸引!!! 隻熊貓好得意呀!選擇困難症又發作啦!連店名都叫芭菲就當然一定要叫芭菲啦!最終叫左日式精選抹茶芭菲同埋宇治抹茶心太軟。日式精選抹茶芭菲有好多toppings 呀!!!抹茶軟雪糕好濃抹茶味,奶香重,好滑!軟雪糕下面有好多脆米同生果!抹茶海綿蛋糕鬆軟唔算好濃抹茶味,但好有蛋香。抹茶蕨餅煙韌,抹茶味較濃。最底仲有抹茶啫喱添!讚!三色小丸子好煙韌,好有咬口!宇治抹茶心太軟賣相好靚呀!!! 呢度既心太軟係心型架! 中間用水果砌成一朵花,好有心思!!!呢個抹茶雪糕同芭菲既軟雪糕唔同,呢個係雪糕球所以硬身D,但都好重抹茶味!主角心太軟外皮脆脆地,裡面鬆軟,好容易切開,抹茶餡立即流晒出黎份量好多!!抹茶味好濃!!!整體來說,甜品性價比高,滿足度爆燈! 今日主要想食甜品冇叫熱食,旁邊幾枱都叫熱食,下次可以再戰熱食!
呢間甜品非常出名,今日終於有時間黎試下啦!
中午時間好多人,好彩吧檯仲有位唔洗等~
 食緊既時候出面排晒隊,要等叫號碼。
menu 既圖全部都好吸引!!!

隻熊貓好得意呀!

選擇困難症又發作啦!

連店名都叫芭菲就當然一定要叫芭菲啦!

最終叫左日式精選抹茶芭菲同埋宇治抹茶心太軟。

日式精選抹茶芭菲
有好多toppings 呀!!!
抹茶軟雪糕好濃抹茶味,奶香重,好滑!

最底仲有抹茶啫喱添!讚!

三色小丸子好煙韌,好有咬口!

宇治抹茶心太軟
賣相好靚呀!!!
 呢度既心太軟係心型架!
 中間用水果砌成一朵花,好有心思!!!

份量好多!!抹茶味好濃!!!

整體來說,甜品性價比高,滿足度爆燈!
午餐
2018-03-16 25 瀏覽
旺角好多好嘢食 今日就出咗旺角太子個邊覓食🤤 行過始創 覺得好肚餓 見到宮葉cafe嘅menu好吸引咁😆 就揀咗嚟間去食平時食開滑蛋豬排飯 今次見到個鯛魚親子丼見未試過 就決定叫嚟食吓 親子丼一上菜嘅時候望落會覺得好似雞肉咁🙈但食落會發現啲鯛魚煎得啱啱好 香脆同好好食 仲要同份量十足嘅滑蛋一齊炒🤤 配合埋日式醬油同珍珠米 整體都好滿意😋朋友叫咗個牛肉拉麵 佢上菜嘅時候聞到好香嘅味道🤤原來係落左麻油 味道好好食😋😋 另外一個晚飯加8蚊就可以加一杯水果菜🤤仲要好大杯 我地叫咗個荔枝士多啤梨果茶 佢嘅荔枝味比較重 唔係幾食得出士多啤梨嘅味道 但都幾好飲 清清地😋果茶仲會配有好多種類嘅生果🤤有西瓜 荔枝等等 值得一飲😋雖然食到好飽但我地都忍唔住叫咗個士多啤梨雪糕芭菲😍整體加起嚟好好食😋有好多唔同生果 仲會有綠茶味蒟蒻 好正😋😋

另外一個晚飯加8蚊就可以加一杯水果菜🤤仲要好大杯

2018-03-16 30 瀏覽
放左工有節目約朋友去花墟買盆栽,閒逛左陣買完戰利品,之後就係太子近始創商場對出條街果邊多食肆既鋪頭,睇下有咩食醫肚。行經隔離間中式糖水鋪,見到呢間小店,有啲日系既精緻門面,望下門口個餐牌stand,食物價錢相宜同賣相頗精緻,就係咁比佢吸左睛入去。坐落再望多次 menu,真係幾抵下,我就揀拉麵加8 蚊就有杯大水菓茶,點左碗叉燒拉麵加櫻花蘋果水菓茶,朋友就要日式咖喱豬扒飯加芒果青檸水菓茶。唔使一陣,首先上左飲品,真係好大杯&七彩繽紛,我杯櫻花蘋果水菓茶入面唔同既水果 (西瓜、火龍果、青蘋果), 望落生果好新鮮,飲落亦好重果茶味,唔會係死甜,而係生果糖既天然清香淡淡甜味,呢杯茶果真心賺,如果隨街單買一杯生果汁/手調飲品,都要20-30蚊杯,但呢杯只係點個拉麵+$8蚊,真係好飲兼抵到爛。拉麵亦好快就上,好香麻油味,就咁望碗叉燒拉麵份量都頗為大碗,塊叉燒好好味,吾肥吾瘦,味道亦岩岩好,個麵又煮得唔太淋,軟硬適中帶點挺身,一路食一路呷襯番個拉麵湯底,讚!同朋友share食大家試下唔同味,又試到麵又食到飯,果個日式咖喱豬扒飯既咖哩汁好特別,咖哩香甜中帶少少辣勁,好香口惹味,而塊吉烈炸豬扒係另外碟上的

同朋友share食大家試下唔同味,又試到麵又食到飯,果個日式咖喱豬扒飯既咖哩汁好特別,咖哩香甜中帶少少辣勁,好香口惹味,而塊吉烈炸豬扒係另外碟上的,炸到岩岩好,外層好脆口,唔油膩,鎖到肉汁,豬扒一d都唔鞋口/un/乾身

間店既meun仲有好多綠茶甜品名埋其他日系甜品點,碞晒抹茶控既我。點左個抹茶窩夫做甜品,超級大份,有4件,由窩夫到抹茶cream再到抹茶雪糕,都係全綠茶上陣,個窩夫熱度剛好,外層帶脆內軟身,每一口點埋pat綠茶cream或抹茶雪一齊食,絕配,份窩夫有意想不到既驚喜,呢個甜品抵到核爆,如果外面食個窩夫都起馬65蚊,但呢度好似50蚊而已,對抹茶控既我黎講,係個佳音

無加一,埋單都180蚊都唔使就食到飽到反艇,而且味道水準上佳,實在有齊番兜的理由,讚。
I will be back!!!!!!!!!!!
2018-03-14
  • 綠茶窩夫、义燒拉麵
2018-03-13 44 瀏覽
星期日晏晝又去太子做金魚佬。 其實係金魚街揾野食有好多選擇,附近有大量好好食既茶餐廳或港式冰室。 不過黎左咁多次,今次老婆話想食唔同既野。 泊低架車,咁岩見到對面有間裝修雅緻既日本餐廳,又多人。就揀呢間。 門口都有幾個人等位,不過餐廳職員安排適宜,好快就有位。 餐牌都多選擇,主要分為拉麵,飯,小食,甜品同水果茶。我地叫左豬扒拉麵,滑蛋豬扒飯加杯荔枝士多啤梨水果茶。 炸豬扒同拉麵分開放,豬扒買相不錯,厚身金黄。 炸粉有點厚,但還好,整體味道不錯。 拉麵係豬骨湯底,麵質彈牙,麵裡配菜還算齊備。 滑蛋豬扒飯,蛋質不錯,沒有煮太老。份量足夠,都幾抵食。 加8 蚊有水果茶。水果茶真材實料,杯裡1/3 都是水果,味道清新。 下午茶甜品8折。但今次太飽,下次再黎試先。

下午茶甜品8折。但今次太飽,下次再黎試先。
2018-03-11
5 分鐘 (堂食)
陪男朋友去金魚街買魚,肚餓搵野食醫肚。走過這間餐廳裝修ok食物價錢又ok,於是走入去試一下。餐牌整得很好,最重要是食物出品與照片相符。我叫的吉列豬扒拉麵只是$54拉麵彈牙、湯底OK不膩、麻油很香豬扒有點小,但勝在脆、熱、明顯是鮮炸男友的滑蛋豬扒丼都好正蛋好滑又夠味!丼飯加$8就有一杯水果茶,裏面都是新鮮水果,記得叫少甜呀!茶味應該會濃一點!杯是硬身的,喝不完可以拿走,邊走邊喝細心!主菜份量不算多,因為餐廳預你會食甜品。下午茶仲有8折啊!今次趕著回家弄魚缸,下次一定要試試。抹茶芭菲好豐富啊!

餐牌整得很好,最重要是食物出品與照片相符。

我叫的吉列豬扒拉麵只是$54
拉麵彈牙、湯底OK不膩、麻油很香
豬扒有點小,但勝在脆、熱、明顯是鮮炸
吉列豬扒拉麵

男友的滑蛋豬扒丼都好正
蛋好滑又夠味!

細心!

主菜份量不算多,因為餐廳預你會食甜品。下午茶仲有8折啊!

今次趕著回家弄魚缸,下次一定要試試。
抹茶芭菲好豐富啊!
吉列豬扒拉麵
2018-03-09 45 瀏覽
行過路過,見到餐牌都幾平,於是入去試下。叫了碗牛肉拉麵食。冇諗過係會有咁多肉,可惜我唔記得幾錢,不過冇加一,真係算抵食啦。味道都唔錯,仲可以加8元飲特飲。特飲一大杯。
2018-03-09 28 瀏覽
呢間食店真係幾抵讚,因為真係好抵食同埋幾好食,一個飯都只係40幾蚊,只需加8蚊就可以飲埋足料水果茶,出面果茶要賣成30幾蚊架陰公,更正嘅係佢竟然唔收加一,真係少有嘅清泉今次係我第二次去食,上次食咗佢地個燒三文魚飯,好好食,今次諗住再黎食。可能今次黎遲咗,落單嘅時候佢地話三文魚賣曬,有d失望,真係估唔到咁好賣,下次要早d黎。最後叫咗個雞扒親子丼配味增湯,加8蚊要咗個櫻花蘋果菓茶。雞扒好食,彈牙唔會死實,雞蛋夠滑,整體好食嘅,味增湯都唔太鹹,我鍾意。今次呢款果茶我覺得偏淡,甜返少少會更好,入面嘅水果依舊咁足料,食埋之後好飽,同時感覺自己好健康。
2018-03-08 92 瀏覽
見到價錢都幾抵食,平均一個主食都係五十零蚊,所以都唔特別大期望。最吸晴係一個主食可以加$8飲水菓茶!佢啲水菓茶唔係hae整,入面真係有4-5種生果,士多啤梨、芒果、火龍果大大舊喺個杯度😱!白桃西柚果茶用玄米茶做底,估唔到佢同果甜味夾到又唔會喧賓奪主,成杯嘢飲落口都算清香,中度甜;而藍莓乳酪就因為用藍莓醬,都幾甜😖,中意甜嘅朋友可試試。至於小食都幾貴,叫咗個水牛城雞翼,係幾香口嫩滑,但$40/2隻,相比下真係好貴🤯。又一餐。

又一餐。
水牛城雞翼
燒鯖魚丼
水果茶
和風豬軟骨拉麵
2018-03-01
10 分鐘 (堂食)
水牛城雞翼
燒鯖魚丼
水果茶
和風豬軟骨拉麵
2018-03-08 23 瀏覽
月尾又想食好西!朋友就話去太子食啦!又幾低玩wor!又甜品又食主食先一百蚊!豬軟骨拉麵!有三件大大舊咁豬軟骨!仲有糖心蛋啊!豬軟骨係正wor!夠林又夠入味!肉夠嫩!唔會柴!又香滷水味!好食!個拉麵湯底就重麻油味啦!糖也蛋夠哂滑!但要早食啦!唔留心浸得太耐熟左少少!不過味道都仲係香既!甜品嫁到!係宇治抹茶木糠布甸 !最想食既兩樣野合體!好奶味好香!個抹茶味又夠香濃!仲有丸子軟糯又甜!兩人開心share最好!
月尾又想食好西!
朋友就話去太子食啦!
又幾低玩wor!
甜品又食主食先一百蚊!

豬軟骨拉麵!
有三件大大舊咁豬軟骨!
仲有糖心蛋啊!
豬軟骨係正wor!
夠林又夠入味!
肉夠嫩!唔會柴!
又香滷水味!好食!
個拉麵湯底就重麻油味啦!
糖也蛋夠哂滑!
但要早食啦!
唔留心浸得太耐熟左少少!
不過味道都仲係香既!

甜品嫁到!
係宇治抹茶木糠布甸 !
最想食既兩樣野合體!
好奶味好香!
個抹茶味又夠香濃!
仲有丸子軟糯又甜!
兩人開心share最好!
2018-03-02 57 瀏覽
旺角身為鬧市,美食多羅羅😈見到宮葉的甜品十分吸引,決定一試😆😆💕午市時間店內滿座。可見受歡迎程度👍🏻裝潢設計好日式,配合晒個店名同menu😉叫左個關西叉燒拉面🍜❣️拉面濃度適中,面條彈牙🤤🤤叉燒亦十分入味!配埋溏心蛋實是無得彈!!😍😍😍😍仲有杯水果茶😘份量十足!見到裡面好多水果,飲落唔會好多糖同色素!正!!好清新好fresh der🤤🤤🤤👍🏻😘最後梗係唔少得甜品啦🤤呢個窩夫整個都有士多啤梨味👍🏻👍🏻😋配埋雪糕同吉士 真係絕配😛😛😛😛💕
旺角身為鬧市,美食多羅羅😈
見到宮葉的甜品十分吸引,決定一試😆😆💕

午市時間店內滿座。可見受歡迎程度👍🏻
裝潢設計好日式,配合晒個店名同menu😉

2018-02-14
2018-02-26 57 瀏覽
🌈🌈去完林村許願樹度就同男朋友坐車嚟到太子食晚餐😋 特登揀左宮葉貪佢主食同甜品一樣高質抵食👍🏻👍🏻 今次先要個咖哩雞扒飯($49)💋💋好豐富嘅一碟飯,咖哩味十足,幾辣下,又惹味,薯仔好淋同入味,撈飯十分滿意!另外可以張隻半熟蛋撈落飯食,蛋味更出😻雞扒厚肉多汁🥘🥘而甜品實在係花多眼亂🍡🍡🍢最後揀左抹茶拿破輪($46)🍭🍭賣相一流呀,最重要係抹茶味非常濃,而且好creamy 👅👅又好脆口,食到一層層口感😌抹茶厥餅亦好重抹茶味,可以減低翻d creamy嘅膩度👻👻

今次先要個咖哩雞扒飯($49)💋💋
雞扒厚肉多汁🥘🥘