2017-12-12 65 瀏覽
好耐之前同friend食過牛頭角店,甘岩係附近就黎食叉燒地獄湯拉麵,拉麵口感適中,算有咬口。地獄湯底堅辣!好岩我胃口!叉燒3大塊,少許油脂,高質加$8有水果茶,當然要試啦,出面成20幾蚊一杯!叫左杯櫻花蘋果茶,唔太甜較清新,最正係好多水果可以食翻!朋友叫既荔枝士多啤梨果茶,超香烏龍茶茶底,因為呢杯水果偏甜飲落會甜過我個杯,但完全唔係人工甜!仲叫左個小食,燒鯖魚,即叫即燒,等左一段時間先有。都幾大條,皮燒得爽脆!肉唔腥又有魚油香!高質抵食!
好耐之前同friend食過牛頭角店,甘岩係附近就黎食

加$8有水果茶,當然要試啦,

2017-12-12 56 瀏覽
同男朋友仔去完街,唔想又食旺角女人街個d,行下行下就行到始創😂經過見到d食物很不錯甘😍😍😍就入去試下叫左個咖哩雞扒飯,價錢算得上抵食!本身都怕係hea野,黎到發現係心機之作!雞扒超厚,煎得脆邊,出面更貴既餐廳都未必做到!咖哩係唔辣very good岩哂我!仲有隻溫泉蛋,撈飯一流。仲有蘿蔔薯仔都炆得好冧好入味!食完當然要叫翻個甜品,要左個抹茶窩夫。擺得好似Christmas tree,佢係預左你用手拎住食,所以得羹去食雪糕😂窩夫外脆內軟,唔會太重麵粉!最想講既係佢既抹茶醬,勁勁勁甘勁濃!會再encore

仲有隻溫泉蛋,撈飯一流。仲有蘿蔔薯仔都炆得好冧好入味!

2017-12-10 1207 瀏覽
最近認識了一位跟我一樣對抹茶瘋狂的同事, 大家經常會分享各式各樣的抹茶零食, 又不時講吓抹茶經, 哈! 我們一拍即合, 決意組成「抹茶雙妹嘜」, 走遍港九新界, 一起尋找抹茶的美味。第一站就走到九龍區, 目標是抹茶甜品, 作為我們的聖誕甜品餐。店子裝潢用上木系色調, 門口設計帶和風色彩。走進內裏, 地方小小, 只有兩排座位, 一邊有一排單人吧枱和兩張四人枱, 而另一邊是一排長沙發座配二至四人枱, 座位不多。店子沒有花巧的擺設, 只是牆身掛了幾幅菜式大相片, 簡約優雅。翻閱餐簿, 店子雖有供應不少鹹食, 如丼、茶漬飯、小食和拉麵等等, 但我倆今晚的目標是抹茶甜品, 所以集中火力, 主要細閱抹茶甜品那幾頁。一系列的抹茶甜品的確很吸引, 選擇不少, 真是有點難取捨。******************************在多款抹茶甜品中, 先來一客抹茶窩夫Matcha Waffle ($37下午茶時段甜品有八折 /原價$46)。四件三角形的抹茶窩夫 砌成一棵聖誕樹, 樹頂上放了半粒士多啤梨 作為星星, 再唧上朱古力醬 裝飾, 旁邊放了一個大雪球 (抹茶雪糕),還配上幾件芒果肉, 富心思的
抹茶窩夫
還配上幾件芒果肉, 富心思的擺設。又到聖誕, 又到聖誕……真係好應節。把“聖誕樹”拆散, 原來樹中藏着一大堆抹茶忌廉, 難怪“聖誕樹”可屹立不倒啦!
抹茶窩夫
我們果然很夾, 同樣先不加任何配料, 想單嚐抹茶窩夫 的味道。窩夫屬薄身, 雖沒有豐厚綿綿的口感, 但全件都烤得很香脆, 口感不俗。嚐到蛋奶香之餘, 亦滲出抹茶的甘香, 還有回甘, 味道不錯, 有驚喜!
抹茶窩夫
試試伴上抺茶雪糕 抹茶忌廉, 再配件柔軟香甜的芒果, 很豐富呀! 抹茶雪糕 略為偏甜,抹茶味不算濃郁, 而抹茶忌廉口感不夠幼滑, 但都有啖啖抹茶味。「抹茶雙妹嘜」一致認為不作任何添加, 單嚐抹茶窩夫最美味。
日式精選抹茶芭菲
一客抹茶窩夫又怎能滿足「抹茶雙妹嘜」呢? 再來一杯日式精選抹茶芭菲 Tokusen Matcha Ice-cream Parfait ($40下午茶時段甜品有八折 /原價$50)。嘩! 配搭多款食材, 放得滿滿的, 份量比想像中多, 單看其賣相, 未吃已令人滿心歡喜,真的越舀越驚喜。
日式精選抹茶芭菲
頂層唧了四五個抹茶軟雪糕圈,先單單品嚐,極之冰凍幼滑,滿載抹茶的甘香, 甜度剛剛好,沒有一般雪糕那麼甜膩, 比起抹茶窩夫所配的那球抹茶雪糕美味得多, 非常喜歡! 數數看, 抹茶雪糕周邊有一些甜美軟腍的紅豆茸、一件香脆甜美的焦糖脆片、兩件滑嘟嘟的抹茶蕨餅、一件鬆軟的抹茶蛋糕、一粒香甜的栗子, 還插了一串煙韌Q彈的三色白玉丸子 和一支脆口的朱古力棒。最愛是抹茶蕨餅 伴上抹茶雪糕, 兩者的抹茶味同樣突出, 夾埋一齊, 抹茶味進一步提升, 味道濃郁, 正!
日式精選抹茶芭菲
未完呀! 繼續數數看,再下一層放滿脆卜卜的玄米, 跟抹茶雪糕 同吃, 又脆又滑, 雙重口感。然後是一層酸咪咪的火龍果粒 和清爽的蜜瓜, 再豐富一點,還有大量滑嘟嘟的抹茶啫喱粒。一層又一層,配搭非常豐富吸引,所有食材都很匹配,美味得很,令「抹茶雙妹嘜」失控,回味無窮……
「抹茶雙妹嘜」會不時出動, 今次第一站來到九龍區, 不知下一站會去港島區? 還是新界區? 各位抹茶控要密切留意, 我們還可能會順帶介紹一些好味的抹茶零食, 希望不會被刪除, 可讓一眾抹茶控一同失控。

抹茶零食推介:
名稱: 極 Andeico Kiwami Matcha Pudding
量數: 102g
製造: 日本 (購自 AEON)
簡介: 口感非常幼滑,抹茶味濃郁, 吃後回苦,並不甜膩, 好味!
2017-12-08
$38.5 (下午茶)
慶祝紀念
聖誕節
2017-12-07 65 瀏覽
叫咗茶漬飯,但係飯唔係日本米,茶湯索然無味。最緊要係啲蝦,剝殼唔剝腸,成條黑色浸係湯到。茶餐廳價錢都唔會太多期望,但如果能提高質素,吸引到人客,收貴啲都唔會介意,否則真係難繼續做落去

2017-12-07
2017-12-05 84 瀏覽
今日收工約左個朋友係太子始創中心買d野,跟住就順便睇下附近有咩野好食,就係對面見到有間食日本拉麵好似幾吸引,門口出面有埋餐牌睇左岩唔岩食先,我地見到有飯又有拉麵又有甜品(勁多款),於是就入去試下啦。拎左位之後,望下本餐牌有咩食先,嘩!都幾多款,有飯﹑拉麵﹑串燒﹑甜品等等,選擇都唔少,我係飯與拉麵之間爭扎左好耐,但貌似呢間餐廳係以拉麵比較出名的,所以我揀左個日式豬扒拉麵,不過佢無得揀湯底,全部款都係統一一個湯底,如果加$10可以追加溫泉蛋或者其他材料,加$15就可以追加豬扒或者豚肉果d,跟住我再揀埋燒雞翼,再加$8叫埋個飲料(櫻花蘋果果茶),見佢好似幾清新咁。先講拉麵,個湯底雖然單一,但好重麻油味,刺激到味蕾,個麵都煮得軟硬適中。其他配料例如溫泉蛋都好高質,因為係流心既,如果唔係留肚食甜品既話我會再追加一隻。用黎炸豬扒啲麵粉唔會落得好多,岩岩好,同埋厚度唔會話好薄切切咁樣,所以食落係外脆內腍而且都有肉汁出黎。食食下個燒雞翼黎啦(本身見個樣都好似幾吸引咁),一咬落去第一啖已經感覺到佢好惹味!啲醃料做得好好,有少少辣,咁先好食,突顯到果種野味出黎,加上雞翼本身係切開左,就令到佢更加入味啦。講

講返野飲,我叫果個櫻花蘋果果茶包裝是可以拎走的,味道都真係幾清新,唔會好甜,可以一解食完炸豬扒既熱氣感覺。

當我地食完個主菜之後,就睇下個餐牌有咩甜品可以叫,真係幾多款下,有幾頁紙,最後我地揀左香橙西柚乳酪抹茶芭菲,最主要揀佢既原因係因為見佢有兩種味既雪糕可以試,呢個甜品落去好多料,除左香橙西柚之外,仲有火龍果,奇異果,米通,涼粉等等。最好味既係佢既雪糕,抹茶味同乳酪味都好濃好夾,值得一試的。

大合照

下次如果系太子附近搵唔到野食,可以一試呢間餐廳的。
2017-11-30
2017-12-01 64 瀏覽
同朋友行完始創之後,大家又肚餓又想食甜碞,就搵到係正對面既宮葉啦.主食返面有拉麵有丼食既由放想留肚食小食同埋甜品,我決定叫個拉麵店員提醒返我地加幾蚊就有野飲一於試下佢啲水果茶啦小食就要雞翼,同朋友一人一串甜品就一定要試佢最出名既芭菲啦關西叉燒拉麵 $52會拉麵大大碗都只係52蚊,今時今日黎講,真係好抵照舊,試下佢個湯底先,濃郁既豬骨湯底再加香重既麻油,令到個湯底幾惹味材料都幾豐富,有4塊叉燒,係我最鍾意既半肥瘦,連埋啲湯同埋麵一齊食就最夾啦,叉燒一定要有啲肥肉至好食,但又唔可以太肥喎隻溏心蛋甜甜地,帶點半熟,個黃入口即溶.鍾意既話可以隻蛋都得另外仲有2塊紫菜,黑木耳,筍性價比頗高+$8 士多啤梨縯紛果茶原價要$30既士多啤梨縯紛果茶, 叫主食再加$8就有得飲,何樂而不為呢固名思義,佢係以士多啤梨為主既,但唔代表無其他水果,入面仲有檸檬,火龍果,奇異果等等,相當豐富味道甜甜地,飲得出真係士多啤梨啲甜味黎,茶味幾特別,應該就係'宮葉菓茶既味啦水牛城雞翼 $40通常係西餐先會見到有水牛城雞翼呢間日式餐廳既水牛城雞翼又出奇地好食喎微辣程度岩岩好,唔會掩蓋雞翼本身既味道值得一試揀甜品個時太多選擇
店員提醒返我地加幾蚊就有野飲
一於試下佢啲水果茶啦
小食就要雞翼,同朋友一人一串
甜品就一定要試佢最出名既芭菲啦

水牛城雞翼 $40
水牛城雞翼
通常係西餐先會見到有水牛城雞翼
呢間日式餐廳既水牛城雞翼又出奇地好食喎
微辣程度岩岩好,唔會掩蓋雞翼本身既味道
值得一試
甜品個時太多選擇,唔知揀邊款好
掀到呢頁見到上面個2款反轉左覺得好搞笑

香橙西柚乳酪抹茶芭菲 $48
香橙西柚乳酪抹茶芭菲
最後要左香橙西柚乳酪抹茶芭菲
本身都諗住食芭菲,要呢個既原因係個雪糕係2溝
抹茶同埋乳酪溝埋一齊食,啲味道係偏向乳酪個邊,酸酸地
另外都要讚下材料好大方,有香橙,西柚,火龍果,奇異果
食落少少仲有米通同埋涼粉添,所以層次都係好豐富既

食完之後都覺得好飽好滿足,值回票價呀
2017-11-30
關西叉燒拉麵
士多啤梨縯紛果茶
水牛城雞翼
香橙西柚乳酪抹茶芭菲
行過見到有主食甜品,見價錢算平就入左去試下裝修幾簡單,食物上得幾快,唔錯~見有茶漬飯$46,未食過就叫黎試下黎到都幾surprise,份量多,又有醃蘿蔔食😍記得好耐之前去日本最中意就係食呢d醃蘿蔔,好爽又唔會太咸!個茶漬飯唔算咸,料算多,仲有3隻蝦,不錯加$8就有水果茶,諗唔到理由唔加佢仲係用膠杯裝,飲唔哂可以拎走慢慢飲叫左藍莓乳酪果茶,飲落係茶味出d,唔太甜,乳酪味亦不小!去到尾聲,當然要叫甜品,就要左個抹茶心太軟 $46好大件,十分流心,好多抹茶味,冰火相交!抹茶控必食!同佢伴碟一d都唔hea仲有個勁甘既醬,正!
行過見到有主食甜品,見價錢算平就入左去試下

裝修幾簡單,食物上得幾快,唔錯~
見有茶漬飯$46,未食過就叫黎試下

黎到都幾surprise,份量多,又有醃蘿蔔食😍
記得好耐之前去日本最中意就係食呢d醃蘿蔔,好爽又唔會太咸!
個茶漬飯唔算咸,料算多,仲有3隻蝦,不錯
加$8就有水果茶,諗唔到理由唔加
佢仲係用膠杯裝,飲唔哂可以拎走慢慢飲
叫左藍莓乳酪果茶,飲落係茶味出d,唔太甜,乳酪味亦不小!

去到尾聲,當然要叫甜品,就要左個抹茶心太軟 $46
之前已經食過幾次,貪佢又有主菜又有甜品食,見佢依家出左水果茶就黎食多次😍😍😂😂⭕️地獄湯底叉燒拉麵 $52記得之前食過,冇咩好感,今次再試多次,食落進步不少!拉麵食落有彈性,叉燒半肥瘦入口即融,加上筍同溏心蛋,係一個絕配之選~😍地獄湯底唔會咸食完亦唔口渴,只係真係有d辣😂😂⭕️洛神紅莓果茶 加$8係烏龍茶做底,飲落偏重茶味,好解辣同唔會濟肚!⭕️Tiramisu 牛奶雪糕芭菲 $46Tiramisu偏實身,唔太甜😋牛奶雪糕好似新出,算重奶味,又夠實!配料多,口感豐富💁🏻

⭕️地獄湯底叉燒拉麵 $52

⭕️洛神紅莓果茶 加$8
係烏龍茶做底,飲落偏重茶味,好解辣同唔會濟肚!

⭕️Tiramisu 牛奶雪糕芭菲 $46
2017-11-28 39 瀏覽
又到左食lunch時間,去公司附近的宮葉,呢度除左有芭菲食之外,仲有拉麵食,lunch加$8有水果茶,單買要$30。lunch有飯有麵俾你揀。櫻花蘋果果茶飲左一半先記得影相。有淡淡的櫻花味,唔係好甜,好多生果,茶味唔澀。飲哂D茶可以食埋生果,加$8就有咁大杯,好抵飲。餐廳以木為主題,感覺好舒服。日本海鮮拉麵,$52。好多海鮮,好大舊魚,帆立貝,魷魚圈,糖心蛋半個,兩塊紫菜。湯底唔咸,食完唔口乾,無味精。豚肉拉麵$52三塊叉燒,唔算好薄,有口感,好多大蔥,糖心蛋好味。
lunch有飯有麵俾你揀。

櫻花蘋果果茶
飲左一半先記得影相。

餐廳以木為主題,感覺好舒服。

日本海鮮拉麵,$52。
好多海鮮,好大舊魚,帆立貝,魷魚圈,糖心蛋半個,兩塊紫菜。
湯底唔咸,食完唔口乾,無味精。

豚肉拉麵$52
三塊叉燒,唔算好薄,有口感,好多大蔥,糖心蛋好味。
午餐
2017-11-25 59 瀏覽
店面不大但幾骨子原先想嚟食甜品,但坐低見到咸食不錯,價錢非常實惠!所以就叫左一個拉麵同一個飯叫左一個豬軟骨拉麵 免費加左地獄湯底 拉麵有不同配料 - 有木耳 蔥,拉麵面身比較粗,口感不錯.然後再來一份香煎三文魚定食: 三文魚煎得香脆,肉不會過熟。飯旁放著一隻溫泉蛋,用來伴飯就最適合不過!好,到主角甜品岀現!先來一個綠茶心太軟。心型嘅外型好吸引,一切開中間暖暖嘅流心流岀,每一口都夾住脆暖嘅心太軟加冰凍嘅綠茶雪糕。實在係大滿足!主角旁的水果質素也很好喔!最後一道,士多啤梨乳酪芭菲!外表吸引之餘,味道重十分😍乳酪不會過酸,士多啤梨重好甜!有幾粒士多啤梨係點左白朱古力!杯底層放滿脆脆,綠茶jelly,火龍果。口感同份量都十足!大推!來到太子,這家的甜品會係一個好選擇☺️👍🏿
店面不大但幾骨子

好,到主角甜品岀現!

先來一個綠茶心太軟。
主角旁的水果質素也很好喔!

最後一道,士多啤梨乳酪芭菲!
外表吸引之餘,味道重十分😍

來到太子,這家的甜品會係一個好選擇☺️👍🏿

2017-11-24 37 瀏覽
今日去咗依間餐廳食晚飯,喺太子西洋菜南街,都幾近地鐵站,行幾分鐘就到。佢間餐廳唔算太大,但裝修都算幾好幾精緻同埋環境幾舒服,我哋夜晚九點鐘去食,都算幾多人如果冇book枱嘅話,都要等一段時間。我哋叫咗一個地獄豬軟骨拉麵同一個燒三文魚丼,所有拉麵都可以免費轉做地獄湯底。雖然佢係地獄湯底,但唔算好辣,所以就算唔食得辣嘅都可以試下。佢嘅麵質幾爽口彈牙同個豬軟骨都好入味,仲有佢個燒三文魚燒到啱啱好,唔會太熟啲皮都好脆。然後我哋又叫咗兩個甜品,一個係搽茶心太軟同士多啤梨乳酪。佢嘅甜品做得非常出色,特別係個搽茶心太軟,佢入面仲有大量嘅流心搽茶,同再加上搽茶醬同搽茶雪糕,真係一個好好嘅搽茶combination.

2017-11-14 58 瀏覽
成日行過見到間餐廳裝修得幾靚,又見到餐牌好似幾多選擇咁,已經想試好耐。今日呢終於有機會係lunch Time時試一試。雖然餐廳唔算大,但坐落都算舒服好我12點幾嚟到仲有一兩張空枱唔使等位。但如果一點鐘先來就要排隊啦。熱食有拉麵有飯,好多選擇,我今次就叫咗豬軟骨拉麵。甜品都有唔少選擇,淨係見到啲相都覺得好吸引。豬軟骨拉麵十分足料,淨係豬軟骨都有四大件。兄弟好香又夠晒濃,配料嘅竹筍糖心蛋都好唔錯。甜品我就叫咗宇治抹茶拿破崙,甜品都係即叫即整所以都等左5分鐘左右,如果趕時間定嘅朋友可以食到咁上下就叫定侍應預備甜品。甜品嘅賣相好靚,一定要相機食先。 抺茶醬都好足料!值得一試見到唔少人都有叫果茶,芭菲賣相都好吸引,下次可以一試。

熱食有拉麵有飯,好多選擇,我今次就叫咗豬軟骨拉麵。

甜品都有唔少選擇,淨係見到啲相都覺得好吸引。

甜品我就叫咗宇治抹茶拿破崙,甜品都係即叫即整所以都等左5分鐘左右,如果趕時間定嘅朋友可以食到咁上下就叫定侍應預備甜品甜品嘅賣相好靚,一定要相機食先。
抺茶醬都好足料!值得一試

見到唔少人都有叫果茶,芭菲賣相都好吸引,下次可以一試。
2017-11-14
2017-11-13 51 瀏覽
俾門口既menu照片同裝修呃左,見入面都幾full,覺得應該都唔差,嗌左個蕎麥麵同豬扒拉麵地獄湯底,加左杯白桃西柚果茶,等左十分鐘左右就有蕎麥麵看似好豐富,有好多配料,冷麵汁好咸,蕎麥麵本身已混合芝麻醬,餐牌無寫明,如果本身唔食麻醬就真係唔知點算配料啲青瓜乾既,啲蝦未食已經見到好豐滿既蝦腸,即係食緊💩地獄湯拉麵,唔辣,勁咸果茶無白桃味,唔好飲,得個靚字個男店員同個廚房傾計,講晒粗口一次就夠,以後唔會黎
配料啲青瓜乾既,啲蝦未食已經見到好豐滿既蝦腸,即係食緊💩
地獄湯拉麵,唔辣,勁咸
果茶無白桃味,唔好飲,得個靚字

個男店員同個廚房傾計,講晒粗口
一次就夠,以後唔會黎
2017-11-13
2017-11-12 43 瀏覽
✨✨✨宫葉✨✨✨这间店坐落在旺角和太子地铁站附近,一个店面。周末需要等位,不过很快,大概五分钟左右。【海老茶渍饭】没有吃出一股绿茶的味道,反而吃出了一股鱼味。总体来说满清淡的,不过也没有那么好吃....虾还算新鲜,没什么味道【和风猪软骨拉面】比起一兰拉面,这家的价格,真的是很便宜啦,而且量大。猪软骨真的很好吃,不过汤就感觉蛮油腻的。拉面没有很惊艳的味道,一般般吧【猪扒】不推荐,外面那一层好厚的感觉,而且有点冷掉了。不太喜欢这个猪扒的味道
✨✨✨宫葉✨✨✨

【海老茶渍饭】

【和风猪软骨拉面】

【猪扒】
海老茶渍饭
和风猪软骨拉面
2017-11-09 44 瀏覽
Had the Pork katsu (cutlet curry) for takeaway. Disappointed with the amount of pork, 4 thin strips. Enough rice, but the provided curry sauce for 2 people was not enough to cover it. It was 50hkd with a drink deal for an extra 8hkd. I had a yoghurt blueberry drink, was really really good.The restaurant looked very pretty and clean, although we did not eat in.

10 分鐘 (外賣自取)
  • The  drink  menu  is  great