2024-07-10 2843 瀏覽
因為屋企長輩同佢有深厚淵源,父母親節生日或者做節都走唔甩嘅飯堂,我大大話話至少去咗100次,應該係我幫襯得最多嘅餐廳😆講少少背景,其實容龍已經有85年歷史,前身係容龍別墅,有酒店、游泳池、露天茶座,仲有動物園,有馬騮籠,孔雀籠,真係好巴閉,感覺有少少似龍華酒店咁,30幾年前改建咗部分地方做餐廳,而家餐廳停車場都仲有幾架老闆嘅勞斯萊斯泊咗喺度。一坐低嘅餐前小食係蕎頭同花生,講返海鮮,我每次都會去三聖海鮮街揀完海鮮就擰上去食,長輩淨係幫襯關財記一檔😅除左自己擰佢哋仲可以幫你搵架貨車車埋上容龍,自己買海鮮上去會抵過喺容龍直接叫海鮮,基本上我食左十幾年每次來來去去都係食果幾樣餸。。。簡稱容龍十寶🤣美國桶蠔:一定係砵酒焗蠔做法,一打開錫紙係好香,食落個邊位好脆口,表面好乾身得嚟肉哋又creamy,外脆內嫩,有時蠔種問題會比較糊口及淋身😬海龍躉🐟:通常買到大嚿腩位就會兩食,分別係紅燜斑頭腩及海龍𧄌炒球,如果比較細嚿就只會揀前者,其實食龍𧄌最正係層皮,脆粉包住啲魚皮加嫩魚肉,好重魚油香,曾經試過有一次餐廳煮果陣整走晒啲皮,長輩鬧到傻😅蟹🦀:因應唔同季節買唔同嘅蟹,通常都係蒸香蒜奄仔蟹籠仔糯米飯,蒜蓉

砵酒焗桶蠔

蟹🦀:因應唔同季節買唔同嘅蟹,通常都係蒸香蒜奄仔蟹籠仔糯米飯,蒜蓉滲落個糯米飯度超香噴噴,起碼要留肚食返兩碗飯,另外試過有一次餐廳整錯咗,整咗鹽焗奄仔蟹,即刻覺得好有新意好好味,下次又多咗一個選擇😂

大蝦🦐:揀啲大隻蝦做豉油王乾煎大蝦,走過油成隻都好脆卜卜,蝦身蝦尾嘅殼都可以吞埋,豉油汁味道甘香,通常每人一隻已經好夠,但如果請客最好唔好第一味上菜,否則客人以為你好寒酸,雖然其實食到最後係會飽到反艇😅

澳洲龍蝦🦞:容龍最出名嘅係脆皮芝士焗龍蝦,不過我只係食過一次,因為家中長輩話佢哋用嘅芝士唔靚,同埋食落好乾爭爭🤫🫣所以我哋都係配搭返傳統嘅上湯焗法最正路,味道濃郁,有時偏鹹😅

象拔蚌: 長輩唔食刺身,所以我哋擰嚟打邊爐🤣仲加碟生菜,比隔離檯係咁眼望望👀然後有個象拔蚌膽,餐廳提議椒鹽食法,又真係好惹味喎🤩

扇貝🐚:蒜蓉粉絲蒸扇貝,唔駛多講,蒜蓉粉絲勁入味,發揮正常水準,如果買到蘇格蘭扇貝更加肉厚鮮甜👍

除左海鮮之外,容龍其實有其他小菜都好有水準,重要事情講三次,一定要叫中式牛柳!中式牛柳!中式牛柳🐮😆爆多汁同洋蔥,甜甜哋好開胃,撈飯一流,牛柳好軟淋但唔會乸到好大陣鬆肉粉味,反而有陣煙燻香味,牛味濃郁,必食推介🤩

另外仲有紅燒乳鴿同燒鵝都好出名,有啲人會叫佢嘅煙倉魚,大嘅倉魚已經買少見少,所以都幾難得可以食到咁厚肉嘅倉魚。仲有一味餸係歷史悠久,叫做美籃雞🐔, 係一個籃裝住啲炸雞,炸洋蔥圈,炸南瓜,類似天婦羅咁,超好味,但而家唔知仲有冇做,我都係食過一次,佢係比起韓國嘅炸雞早好多好多年代已經有,走在潮流嘅尖啄😅

最後到甜品,好多人必叫佢嘅椰皇鮮奶燉蛋白,但長輩話佢好似係奶粉開所以唔會叫🫣🤐,我哋只會食佢送嘅陳皮紅豆沙,以前真係好香陳皮味煲到起晒沙,而家比較失色,連以前送嘅飯後果西瓜都唔見鳥🪽

自費海鮮連酒樓加工火料錢及其他雜費,人均消費$400,未計酒樓嘅小菜費用🙂

容龍海鮮酒家

翻兜指數:🩺 × ♾️ 我冇得揀😆
砵酒焗桶蠔
  • 砵酒焗蠔
2024-05-09 3358 瀏覽
同屋企人去咗屯門嘅容龍海鮮酒家,一間有80年歷史嘅老店!佢的環境好舒適,樓底好高、容間好大,真係好適合一家人或者朋友聚餐。我去咗三聖村買咗海鮮,然後佢哋酒家幫我哋加工。我試咗好多款菜式,包括乳鴿、砵酒焗生蠔、椒鹽瀨尿蝦、炸麵底豉汁炒聖子、辣酒煮花螺、中式牛柳、金磚豆腐、脆皮龍蝦、蒜蓉粉絲蒸北寄貝同肉蟹糯米飯。佢地加工出色,果然不枉我地揸車入去吃,服務亦都好好,上菜都好快。如果自己揸車入去食,只需要離場時比$20就可以了,比起去三聖要再搵車位方便!搭電梯上去時,同𨋢有一位伯伯,屋企人話呢度係佢的飯堂,伯伯就話,已經幾十年的事了,可想而知呢度幾耐歷史,同埋有保証,伯伯Keep住都黎食👍🏻乳鴿好嫩好多汁,醬汁入味,真係好開胃。砵酒焗生蠔有濃郁嘅奶香同鮮甜嘅生蠔味,一啖落去真係好美味。椒鹽瀨尿蝦炸得香脆,蝦肉鮮甜多汁,好好食。炸麵底豉汁炒聖子好滋味,豉汁入味,聖子爽脆可口。辣酒煮花螺辣辣嘅味道好開胃,花螺嘅鮮甜味道好滿足。中式牛柳肉嫩滑口感好好,牛肉嘅鮮味好突出。金磚豆腐外脆內軟,豆腐有魚滑,好好味。脆皮龍蝦肉質鮮嫩,外脆內嫩,好好味。蒜蓉粉絲蒸北寄貝鮮甜嘅北寄貝同蒜蓉粉絲結合得好好,味道鮮美

乳鴿好嫩好多汁,醬汁入味,真係好開胃。

砵酒焗生蠔有濃郁嘅奶香同鮮甜嘅生蠔味,一啖落去真係好美味。

椒鹽瀨尿蝦炸得香脆,蝦肉鮮甜多汁,好好食。

炸麵底豉汁炒聖子好滋味,豉汁入味,聖子爽脆可口。

辣酒煮花螺辣辣嘅味道好開胃,花螺嘅鮮甜味道好滿足。

中式牛柳肉嫩滑口感好好,牛肉嘅鮮味好突出。

金磚豆腐外脆內軟,豆腐有魚滑,好好味。

脆皮龍蝦肉質鮮嫩,外脆內嫩,好好味。

蒜蓉粉絲蒸北寄貝鮮甜嘅北寄貝同蒜蓉粉絲結合得好好,味道鮮美。

肉蟹糯米飯香氣四溢,蟹肉多汁,糯米飯口感綿軟,好滿足。

今次個個食得好滿足,期待下次再黎食過😉
2024-04-14
生日
5天前 0 瀏覽
一行十人去食收12個茶位已經唔係第一次, 落單嘅阿姐好似趕收工咁樣, 係咁催你快d落單, 落單中途就走埋添, 話要攞落單紙, 落到一半原來你一開始只是攞張紙嚟落就算, 服咗你, 浪費時間, 落單嘅時候又發出“咦”"吱"嘅聲, 咁冇耐性就唔好落單啦, 想快啲落好張單, 你係一早攞定張紙啦, 又要冇做準備, 又要人哋落得快, 去緊麥當勞咩, 收錢嘅時候明明嘅錯茶位, 居然反問我12個人咪收12個位"囉". 同你講得梗係唔係12個人啦, 例牌收錯茶位, 永遠收多唔收少, 態度又惡劣, 冇買海鮮上去, 諗住試下佢哋本身啲海鮮, 原來真係唔掂, 例如個四隻蟹鉗仔超細, 收二百幾, 差唔多收300嘅蝦得六隻冰鮮中蝦, 見到都嚇親, 冇乜味又細, 佢仲問我哋需唔需要嗌多份,只係想走,真係唔會有下次。
2024-10-06
2024-10-09 0 瀏覽
容龍係三聖邨真係屹立不倒幾十年,對上一次嚟食,都應該十幾年前最近放假,喺屋企悶得耐,想搵個遠少少嘅地方行吓,同屋企人去咗屯門舊蝴蝶灣沙灘散步影吓相,之後就去三聖邨買海鮮買完我哋就拎上容龍到加工叫咗個冬瓜盅上枱嗰下我哋都嚇親,細個個茶壺,份量應該係一人份量,我哋全家5個人都唔知點分,裏面嘅冬瓜子都冇去乾淨,成個冬瓜盅得一個豬肉碎做成嘅球。賣98蚊😅😅😅千祈唔好嗌象拔蚌刺身油鹽水蝴蝶蚌呢個好食,蝴蝶蚌勁甜XO醬炒蟶子王全家都好期待,一上枱未影相就冇晒🤣個味係好好食嘅,不過加工費會貴少少招牌芝士焗龍蝦平時唔係好鍾意食龍蝦嘅我,都食咗半隻。去到必食推介。清蒸老鼠斑蒸得過火就少少嗌咗楊州炒飯估唔到個炒飯都好出色買海鮮買咗$1350,容龍除咗加工費之外打咗個$98嘅冬瓜盅同埋$128嘅楊州炒飯,埋單$1416好食就好好食,不過就貴咗少少啦

買完我哋就拎上容龍到加工

叫咗個冬瓜盅

象拔蚌刺身

油鹽水蝴蝶蚌
呢個好食,蝴蝶蚌勁甜

XO醬炒蟶子王
全家都好期待,一上枱未影相就冇晒🤣
個味係好好食嘅,不過加工費會貴少少

招牌芝士焗龍蝦
平時唔係好鍾意食龍蝦嘅我,都食咗半隻。去到必食推介。

清蒸老鼠斑
蒸得過火就少少

嗌咗楊州炒飯
估唔到個炒飯都好出色

好食就好好食,不過就貴咗少少啦
  • 芝士焗龍蝦
2024-10-05 0 瀏覽
昨晚接機後六人到三聖邨買海鮮 後到容龍海鮮酒家買了大蟶子、桶蠔、蜆、魚、龍蝦、奄仔蟹、大扇貝蜆同蟶子鼓椒炒蜆..豉椒蟶子..(兩樣都係冇青椒洋蔥都只係用醬炒)味道普通又咸跟出面食差很多(係感覺最差的一次)蠔..砵酒煱冇乜味道太普通鹽焗奄仔都係普通嘅鹽焗奄仔冇特別上湯龍蝦伊麵,冇乜味蒜蓉扇貝,還可以淡淡地叫咗碟炒通菜又生又鹹食咗兩住都冇食為一好一點的是蒸魚同位後來個位亞姐的招待今次係三聖邨最差的一次海鮮唔食啲嘢餐以後都不會再去容龍海鮮酒家食又貴又差!
昨晚接機後六人到三聖邨買海鮮
後到容龍海鮮酒家
買了大蟶子、桶蠔、蜆、魚、龍蝦、奄仔蟹
、大扇貝
蜆同蟶子
鼓椒炒蜆..
豉椒蟶子..
(兩樣都係冇青椒洋蔥都只係用醬炒)
味道普通又咸
跟出面食差很多(係感覺最差的一次)
蠔..
砵酒煱冇乜味道太普通
鹽焗奄仔都係普通嘅鹽焗奄仔冇特別
上湯龍蝦伊麵,冇乜味
蒜蓉扇貝,還可以淡淡地
叫咗碟炒通菜又生又鹹食咗兩住都冇食
為一好一點的是蒸魚
同位後來個位亞姐的招待
今次係三聖邨最差的一次海鮮唔食啲嘢餐
以後都不會再去容龍海鮮酒家食
又貴又差!

2024-10-04
2024-08-03 1593 瀏覽
今天天氣很好,中午和家中長輩一同到容龍吃海鮮。因為是熟客,所以慣常從三聖海鮮檔購買海鮮再到容龍加工。味道依然是出色的、慣常的好味道,環境依然是舒適寬敞的,服務依然和以前一樣的好。今天吃了上湯開邊龍蝦、炒斑球、炆頭腩、蒜蓉粉絲扇貝、鮑魚等等,都是水準以上的出品。

2024-08-03
  • 金銀蒜蒸大扇貝
2024-06-10 1996 瀏覽
[香港]容龍海鮮酒家這是一間位於屯門三聖邨附近已經很多年的老店,專門吃海鮮的。今天慶祝新居入伙,所以預訂了位置在這吃午餐。先去三聖邨買了海鮮,再到容龍海鮮酒家加工,容龍海鮮酒家有一個很大的停車場,不用怕沒有位置停車。🥢 白灼海蝦因為海蝦新鮮,白灼沒什麼技巧也很好吃。🥢 (炒麵底)豉椒炒蟶子皇醬汁很香,把聖子襯托得很好吃,聖子也煮得剛剛好,不會太老。放在最底的炒麵有炸過,沾上豉椒蟶子汁很美味。🥢 乳鴿乳鴿小小的一隻,但是炸得很香脆。🥢 薑蔥炒鮑魚鮑魚不會煮得太老,每一隻都很有口感又不會很難咬開。🥢 香濃芝士牛油焗龍蝦這個龍蝦真是必點的一個菜式,與平時在酒樓吃到的芝士焗龍蝦不一樣,芝士皮焗得很香脆,襯托爽口的龍蝦肉,真是人間美食。🥢 龍躉兩味魚肉很鮮很爽口,烹調方法沒有把魚肉的鮮味蓋過。🥢 蒜蓉蒸肉蟹糯米飯這道菜蒜蓉很多,肉蟹鋪在糯米飯上面蒸,令每一粒糯米飯都吸收了蒜蓉蒸肉蟹的汁。🥢 蒜蓉粉絲蒸北寄貝蒜蓉、粉絲、豉油、北寄貝,4樣東西份量配合得剛剛好,火喉也很適中,新鮮甜美。🥢 椰皇燉鮮奶蛋白美味嘅海鮮餐以養顏的鮮奶燉椰皇作見,每一口都有鮮奶及椰皇的香味,好吃!!這間酒家服務態度很好,食物
[香港]容龍海鮮酒家

🥢 白灼海蝦
因為海蝦新鮮,白灼沒什麼技巧也很好吃。

🥢 (炒麵底)豉椒炒蟶子皇

🥢 乳鴿
乳鴿小小的一隻,但是炸得很香脆。

🥢 薑蔥炒鮑魚
鮑魚不會煮得太老,每一隻都很有口感又不會很難咬開。

🥢 香濃芝士牛油焗龍蝦

🥢 龍躉兩味
魚肉很鮮很爽口,烹調方法沒有把魚肉的鮮味蓋過。

🥢 蒜蓉蒸肉蟹糯米飯

🥢 蒜蓉粉絲蒸北寄貝

🥢 椰皇燉鮮奶蛋白

這間酒家服務態度很好,食物好吃,駕車進來也不枉此行。

餐廳資料:
容龍海鮮酒家 (屯門)
屯門青山公路19咪半
2024-05-26
  • 椰皇燉鮮奶蛋白
  • 香濃芝士牛油焗龍蝦
  • 蒜蓉蒸蟹糯米飯
  • 豉椒聖子皇
2024-05-12 1962 瀏覽
今日阿仔生日,佢鍾意食海鮮,所以早幾日已經訂定枱。我哋先去三聖邨買海鮮,再去容龍加工,今日買海鮮時招呼我嘅職員知道我去容龍食,即刻俾啲85折coupon 我,可惜因為時近母親節,coupon 暫停使用(coupon 上有寫的),但經理都好識做,俾咗個95折我哋。齊人就開始上菜,芝士龍蝦照舊保持水準,非常香脆美味。其餘嘅海鮮都煮得恰到好處,最有驚喜係個海鮮湯,老婆話係咁多次嚟最好飲嘅一次。最後梗要食埋紅豆沙,呢度嘅陳皮紅豆沙真係好食過好多甜品舖,陳皮嘅香味融入埋啲紅豆度,真係好正。
2024-05-09
生日
  • 芝士焗龍蝦
2024-05-10 1383 瀏覽
因為屋企人要移民,特登去三聖邨食海鮮我哋幫襯嘅日子係星期四,其實唔算多人,咁佢叫我哋坐咗喺入邊包廂,唔知點解又冇開燈,冷氣又開到勁凍,成個氣氛好似搞喪事咁。後尾要我哋同服務員反映,佢先至開返着燈俾我哋。屋企人好鍾意食紅豆沙,所以一開始都有叫服務員留定碗紅豆沙俾我哋,但服務員就話每晚只係煲好少紅豆沙,我哋咁遲先入座一定冇得送俾我哋。咁我哋仲講笑話,我哋可以埋咗單俾咗錢先喎,咁係咪就有得送啊? 好啦!我哋一枱八個人,帶咗一支酒嚟飲,叫佢攞酒杯嚟,佢拎過嚟嘅酒杯係爛嘅。我哋都冇影低相,諗住算啦,但其實都嬲嬲地㗎啦,因為我哋張枱有老有嫩,個玻璃杯可以鎅親我哋。之後埋單嘅時候,我哋問有冇紅豆沙,佢當然冇啦。但係我哋去廁所嘅時候,見到其他枱有紅豆沙送。最嬲嘅係,坐我哋隔籬嗰枱都有得送,仲要係每人送兩碗。我哋八個人,都食咗接近$3000 ,點解會咁樣差別對待? 我哋唔係話一定要佢送紅豆沙,佢碗紅豆沙可以收錢,我哋都會買。最嬲嘅係,由入座開始佢就一直都話紅豆沙煲好少,一早已經冇晒。但誰知枱枱都有,只係我哋冇,我哋之後有向個部長投訴,佢仲喺度駁嘴,話唔關佢事唔係佢跟我哋嗰枱。我屋企人已經移民走,最後一餐
因為屋企人要移民,特登去三聖邨食海鮮
我屋企人已經移民走,最後一餐響香港選擇咗容龍,我哋一早已經訂定咗枱,結果搞成咁樣!食到成肚氣!
奉勸各位如果有啲乜嘢好重要嘅飯局,千祈唔好選擇喺容龍度做!
2024-05-09
紀念日
2024-03-30 1559 瀏覽
唔好問點解香港啲飲食業會越嚟越差,咪就係拜呢啲侍應所賜囉!入去呢間餐廳食嘅要殺咗佢全家,全程西口西面,一啲笑容都冇!我哋係俾錢入去食嘢都要受你哋氣,下一次一定唔會再嚟! 埋單check單都係好正常啫,使唔使俾晒面口啲食客睇? 服務已經不在話下,仲要衛生好差,一坐低見到個匙羹已經黐住啲食物殘渣,已經冇胃口想食。侍應話最出名嘅芝士龍蝦超級推介咪試吓囉,龍蝦煮到超乾,浪費晒買去新鮮嘅龍蝦! 呢間餐廳絕對唔會再去
2024-03-26 1364 瀏覽
嫲嫲生日🎂當然要食餐好☺️ 傳統歴史悠久酒家🫖🔸招牌脆皮芝士焗龍蝦🦞-脆皮芝士真系好正🤤配上嫩滑彈牙既龍蝦肉 真心絕配❣️ 🔹砵酒焗生蠔🦪-脆卜卜外皮 內軟既生蠔 🥟爸覺得一流👍🏻🔸香蒜奄仔蟹糯米飯🦀-奄仔蟹隻隻都有膏😍仲要多蒜去蒸糯米飯 鮮甜香味🔹一口欖角骨🐽 - 酸酸美味肉嫩 🥟好鐘意❣️ 🔸滷水鵝掌翼🪿- 🥟嫲好鐘意❣️鵝掌夠淋 平時出去酒樓都會叫返一兩碟😆😆🔹椰皇燉蛋白🥥 - 招牌甜品🌟真系好好好香椰汁味 嫩滑嘅蛋白 🔸大壽桃包🍑 - 嫲嫲生日當然唔少得壽桃包❣️拳頭咁大嘅包🤭壽包入邊仲要有一隻鹹蛋黃😍😍🔹紅豆沙 - 一粒粒紅豆仲要起埋沙🤭忍唔住要食多一兩碗啊❣️

嫲嫲生日🎂當然要食餐好☺️
傳統歴史悠久酒家🫖

🔹砵酒焗生蠔🦪-脆卜卜外皮 內軟既生蠔 🥟爸覺得一流👍🏻

🔹一口欖角骨🐽 - 酸酸美味肉嫩 🥟好鐘意❣️

2024-03-18 1417 瀏覽
容龍必食的椰皇鮮奶燉蛋白沒有令人失望,椰肉滲了奶香味,很夾。其餘食物(蝦餃、粉果、燒鵝瀨、滷水牛𦟌)味道不錯,唯牛𦟌再入味點會更好食。洗手間幾好。會再來的。

洗手間幾好。會再來的。
2024-01-17 1989 瀏覽
今次同屋企人食飯,特登揀咗容龍餐廳!餐廳因為太熱門,好full,所以要早啲訂位。今次九個人食飯包咗一間房,環境唔錯👍🏻都係自己買完海鮮再拎去加工!餐廳價錢合理,煮嘅嘢食口味啱晒一家大細,唔會好鹹之餘軟硬適中😆🤗😋特別推介王牌芝士焗龍蝦,呢種芝士嘅做法出面其他餐廳絕對試唔到😂脆卜卜得來又熱辣辣,加埋煮熟咗嘅龍蝦好似入口即溶😃店內嘅椰皇燉奶特別出名,冬天一定要食暖笠笠,唔會油膩又唔會好滯,甜度各樣都係滿分🥰

椰皇燉奶
芝士焗龍蝦
椰皇燉奶
芝士焗龍蝦
  • 砵酒焗蠔
  • 椰皇燉蛋白
  • 椒鹽賴尿蝦
2024-01-16 1324 瀏覽
容龍海鲜酒家最初是一所渡假別墅,面向青山灣,所以这里四周林蔭翠綠,美丽的海景盡入眼帘60容龍別墅於1989年拆卸,於1993重建為容龍海鲜酒家,自此便成為有名的海鲜食府。除了餐牌上的海鮮,顧客更可以自行購買海鮮,再交由容龍主理。很出名的十大招牌菜:1. 手烤BB乳豬2. 碳燒叉燒3. 芝士焗龍蝦Houdly Carpark4. 西沙律煙鲳魚時租停葷場5. 豉油皇乾煎大蝦6. 呠酒焗生蠔7. 辣酒煮花螺8. 蠔皇生扣四頭南非鮮鮑魚9. 香蒜奄仔蟹糯米飯10. 椰皇鮮奶燉蛋白
很出名的十大招牌菜:
9. 香蒜奄仔蟹糯米飯
10. 椰皇鮮奶燉蛋白
2024-01-16
2023-12-05 1601 瀏覽
今次來到這家店,心機仔咁試咗幾款招牌菜,每一款都係平民化嘅價錢,但俾我嘅味蕾一個驚喜🤩!首先,啲薯條鬆化又夠鹹香,啖啖脆口,真係停唔到口!繼而,主角炸雞滿登登咁上枱,脆皮係啲真係金黄誘人,一啖落去,啲肉多汁、唔乾身,係咁叫正👍🏼!攞啲炸物嚟講,佢哋嘅魚蛋配上特製醬汁,味道夠哂濃,啖啖都彈牙彈性十足。至於漢堡包啦,肉餅煎得外脆內軟,同啲生菜番茄一齊咬落去,真係好match㗎,鮮味中帶點微妙嘅甜,令人一試難忘。而家講下甜品盞,芝士蛋糕綿軟得嚟又唔會太甜膩,每一啖都係細膩嘅享受。食罷呢個,成個下午都心情好晒😊。呢間餐廳嘅環境同服務都算係簡單樸素,但食物質素同對嘴嘅享受絕對係一流,下次再同三五知己嚟,嘆返轉,我好期待呀!