2016-10-16 353 瀏覽
星期六行完觀塘開倉就飛的去藍田食放題,平時食得多大喜屋滿屋都悶啦,周圍試下又唔錯喎!刺身其實只算ok,三文魚肥美既,但帶子太細粒,鮮味不足,甜蝦同虎蝦都無再encore,食左兩轉到,因熟食好味之前食熟食多壽司中芝士饅魚卷芝士味濃厚,花之戀都好食兩款燒蠔都好味,不停encore炸物方面榴連炸彈好正,榴連料十足,炸蝦餅薄薄炸粉唔會厚老公食羊鞍,佢話幾好食,但好漏下,而佢個西冷扒我至愛!係咁叫完再叫自己唔太好串燒類,老公叫左燒蕃薯仔,佢話有驚喜喎!飲品方面無糖只有盒裝烏龍茶,汽水係7喜百事康師傳,仲有清酒梅酒任飲,但我地無試到甜品櫃有布丁,泡芙,布丁麻麻地,泡芙就唔錯,雪糕都幾多選擇,有大腳板,三款雀巢杯裝雪糕,仲有幾隻雪條(我只食左條大腳板咋,太飽喇實在)其實依間仲可加錢食生蠔,希望下次再黎試下總括黎講依間熟食評分高過生野,平價黎講算頂級,試過兆萬北角銅鑼灣都中過伏,價錢仲要無依間咁抵食仲要生熟都唔掂所以畀我會再encore佢,今次臨時黎,帶住b車畀左4人枱我,超好,Le 樣真係無一間放題做到咁滯,去親放題我都係抱住bb食,Le 間係bb friendly 食巿,有bb chair侍應經常

壽司中芝士饅魚卷芝士味濃厚,花之戀都好食
兩款燒蠔都好味,不停encore
炸物方面榴連炸彈好正,榴連料十足,炸蝦餅薄薄炸粉唔會厚
自己唔太好串燒類,老公叫左燒蕃薯仔,佢話有驚喜喎!
其實依間仲可加錢食生蠔,希望下次再黎試下

食巿,有bb chair
侍應經常過黎收碟,上菜快
仲要生日有88折,7點前入座168(我6點55分入座都係👍🏻)兩大埋單32x咋,星期六喎!已經好耐無試過咁抵食又食得舒服既放題

2016-10-15
慶祝紀念
生日
  • 西冷扒
  • 燒蠔
  • 花之戀
  • 芝士饅魚卷
2016-10-12 401 瀏覽
我見之前團購有呢間,上Op又有優惠,就和老婆來吃,最重要係有清酒和梅酒任飲。這裡的刺身都可以,可惜係叫10件黎5件。我比較喜歡吃牛排,雖然係平價的,而係牛味好濃。如果以人頭@$160來説已經算好平,而如果同旺角區比較質素有距離,所以冇得比

• 牛排
2016-10-09 335 瀏覽
有親友從還方到來,要儘地主之誼,請親友好好地返一餐豐富的晚餐,為勉親友舟車勞動,近近地帶她們到附近的日式餐廳,她們都是好喜歡食日式食品。而且,我已幫襯過了兩次,對他們的食物有保證,故此我都會帶朋友到呢度開餐。餐廳的裝修比較平民化,價錢都好平民,係唔錯選擇的餐廳。客人流都唔少,不斷有客人進入。食物種類繁多,隨意選擇喜愛的食物,會分為頭單、再翻單等。魚生刺身、很新鮮,鮮甜,甜蝦爽滑彈牙,三文魚肥美,油脂分佈均勻,入口溶化,吞拿魚爽口,帶子就比較細粒,有質感。清酒煮蜆,淡淡酒香,蜆肉彈牙,停不了口。炭燒豬頸肉,香氣撲鼻,調味剛好,肉質爽口,色澤吸晴,美味。天婦羅,炸得脆口,唔油膩,蝦肉爽口,咬落不乾身,肉汁鮮美,南瓜,番薯清甜。餐後,當然唔少得是甜品,啫喱、盒裝飲品、雪糕雪條,豆腐花等。
餐廳的裝修比較平民化,價錢都好平民,係唔錯選擇的餐廳。
客人流都唔少,不斷有客人進入。
食物種類繁多,隨意選擇喜愛的食物,會分為頭單、再翻單等。
清酒煮蜆,淡淡酒香,蜆肉彈牙,停不了口。
炭燒豬頸肉,香氣撲鼻,調味剛好,肉質爽口,色澤吸晴,美味。
2016-10-06 325 瀏覽
母親生日.. 父親竟然提議去佢工作地方附近間日本食品食日式放題唔係好試其他國家野既父親..佢開聲...我緊係帶佢地去食啦我地8點鐘去到全場都唔係好爆, 但8點半開始就開始..人開始多喇..因為8:30起 $158 1個... 我相信d人都係等呢個再平d既時間食..刺身新鮮.. 唔錯既中華沙律:我覺得唔夠爽口螺肉: 呢個同出面一般食開既一樣我叫左一份... 分量多既青酒煮蜆呢個反而有驚喜WOO..青酒味好出... 味道又鮮甜左口魚邊壽司細細件...又燒得岩岩好...幾好食燒羊架羊架燒到8成熟..肉質'林' , 不錯.. 我地叫左2轉燒物味道不過不失燒蠔我只食左蒜味味道幾好...燒到幾JUICY.蟹粥呢個..咁多樣野之中...我覺得最差一個..根本係蛋花粥印度薄餅幾脆口...好似我地係泰國食O個D街頭薄餅咁炸物炸榴槤... 無諗過呢到都有...肉就小左D.. 但炸幾外層幾脆唔差既仲有梅酒飲..飲品甜品而都有數款比人選擇我父母都食唔小..HAHAHA屋村黎講...呢個價錢有咁既質料都唔差啦近近地係可以一試

唔係好試其他國家野既父親..佢開聲...我緊係帶佢地去食啦

我地8點鐘去到全場都唔係好爆,

但8點半開始就開始..人開始多喇..

刺身新鮮.. 唔錯既
中華沙律:我覺得唔夠爽口

螺肉: 呢個同出面一般食開既一樣

我叫左一份... 分量多既
青酒煮蜆

呢個反而有驚喜WOO..

青酒味好出... 味道又鮮甜
左口魚邊壽司

細細件...

又燒得岩岩好...幾好食
燒羊架

羊架燒到8成熟..

肉質'林' , 不錯.. 我地叫左2轉

味道不過不失

我只食左蒜味

味道幾好...燒到幾JUICY.
蟹粥

呢個..咁多樣野之中...我覺得最差一個..

根本係蛋花粥
印度薄餅

幾脆口...好似我地係泰國食O個D街頭薄餅咁
炸物

炸榴槤... 無諗過呢到都有...

肉就小左D.. 但炸幾外層幾脆

有咁既質料都唔差啦

近近地係可以一試
2016-10-02
2016-10-03 332 瀏覽
估唔到屋邨竟然有咁樣食物質素嘅日式放題,真係唔錯兼抵食,環境又舒適。如果唔想煮飯,同屋企人來轉下口味,或者得閑約埋一班同事、同學聚下,絕對係個好去處,食得開心,又坐得舒服👍
2016-10-01 4672 瀏覽
去完藍田探朋友,大家一齊落樓食飯。朋友話帶我去食放題。我即刻打個突,乜原來藍田呢d商場仔都有日式放題食!仲以為我地果晚要去大排檔打冷添。店面紅色為主,好易搵。成人價錢兩百蚊多d,某d時段仲兩百蚊有找添!都可以話係平絕全九龍喇!放題紙上選擇都唔少,各式各樣都有。佢地好貼心,會有分頭單同加單。頭單會優先製作,唔會要食客餓住肚等太耐。野食方面,分為以下幾大類:《刺身》三文魚同甜蝦最好食,魚肉厚切啖啖肉,甜蝦好大隻無雪味非常鮮甜。其他都一般般,虎蝦稍為薄左少少,質感有d怪。《壽司》壽司飯調味唔錯,少少酸少少甜,幾開胃。但係比例方面控制得未夠好,飯太大舊,好輕易蓋過飯面既肉味。《燒物》我地只叫左三款,但都好出色。西冷牛扒高質,好有牛味,只係薄切左少少。羊肉半肥瘦,幾Juicy。豬頸肉爽爽地,好香口。《焗蠔》焗蠔有兩款揀,分別係芝士同蒜蓉。個人鍾意食芝士多d,表面好香口,咬落好軟滑,啖啖芝味。《炸物》炸物都算係驚喜既地方,佢地用新鮮油炸,唔用萬年油,所以入口唔熱氣。炸粉亦唔太厚,無蓋過食物口感。最後天婦羅、煮物同串燒,一般般啦,無咩驚喜。呢一晚食到非常之飽,雖然食物唔算非常驚喜,但藍田有日式放題本

野食方面,分為以下幾大類:
《燒物》
燒生蠔
《焗蠔》
《炸物》
天婦羅
串燒
煮物
最後天婦羅、煮物同串燒,一般般啦,無咩驚喜。

呢一晚食到非常之飽,雖然食物唔算非常驚喜,但藍田有日式放題本來就係一個驚喜!!仲要價錢方面,係開心價,岩哂街坊!
2016-09-22
燒生蠔
天婦羅
  • 燒羊架
  • 燒西冷牛扒
雖然係屋邨商場 但食物質素真係唔錯 而且款式好多 有驚喜黃金燒蠔一定要試! 加左芝士忌廉好滑 而且酸酸甜甜好味蒜蓉果款味道偏淡天婦羅炸得乾身ok既 天婦羅汁要另外問侍應攞 炸雞翼都好味 肉質實刺身不過不失 唔算好新鮮雞串好入味蘑菇好腍但味道唔夠壽司一般推薦蟹粥好鮮甜 encore左3碗
2016-09-27 3273 瀏覽
每當阿媽唔煮飯,我就會心思思想去樓下啟田商場既「富田和食亭」開餐,因為實在好抵食,我今晚周日黎到,每位$188 (另加一),同去酒樓食餐飯差不多,但唔好忘記喎,呢度係任食,係任食呀!而且比起尖沙咀既日式放題餐廳,富田既選擇有過之而無不及。 周日晚黎到,座無虛設,唔訂位唔駛旨意有得食。 一坐低,侍應即刻遞上一套full set既菜單紙,夠細心。由串燒到火鍋共13張紙任點任食,飲品同甜品自己出去攞。 估唔到既係,飲品竟然有酒類,包括清酒同梅酒 (另有啤酒),感覺特別抵。 先攻刺身。呢度有唔少選擇,而且因為人客多,流量大,所以食材都新鮮。我好鍾意食馬刀貝,但唔係度度有,見到梗係立即喪叫!馬刀貝好爽口,咬落索索聲,正!生蝦有甜蝦同虎蝦兩種選擇,前者肉質夠甜,後者勝在爽口,兩款蝦都新鮮味美! 壽司之中,特別推薦火炙和牛壽司,薄薄既一塊牛肉,面層被燒得焦香,底層仍然保持生生地,面頭加左少少煮過既蒜蓉,勁香口,如果唔係要留肚食其他野,我會encore再encore呢個。 其他仲點左串燒、天婦羅同泰式小食,全部都水準中上,鍾意食乜,悉隨尊便。 反而想講下甜品,出面好多日式放題只

周日晚黎到,座無虛設,唔訂位唔駛旨意有得食。

反而想講下甜品,出面好多日式放題只提供雀巢雪糕,呢度都有,但仲加上泡芙、啫喱、百福豆腐花同雪條!必試馳名沙巴Potong榴槤雪條,充滿榴槤果香,真材實料!
2016-09-25
2016-09-23 1945 瀏覽
Tonight I dinner with my families.We chose a japanese restaurant called ''Tomita Japanese restaurant"(富田和食亭)located in 2/F Kai Tin shopping centre,Lam Tin(藍田啟田商場2樓)which provides free flow of both of drinks and foods.There are diffrent charges from different time slots:Section 1: enter 5pm-7:30pm $158 per personSection 2: enter 7:30pm-8:30pm - $178 per personSection 3: enter after 8:30pm - $148 per person*(Monday to Friday )*+10% service chargeWe arrived around 7:30pm,so we fall into the sectio
*(Monday to Friday )
*+10% service charge

We arrived around 7:30pm,so we fall into the section 2 which charges $178 per person.

Most of the drinks(ice-tea,juices,beers and softdrinks)and ice creams are stored in frizzer which allow customers to take freely winthin that 2hours.

There are also around 110 varieties of foods,sashimi,sushi,temoura,salad,yakitori,undo,ramen,hotpot for customers to choose from via filing the forms to order the foods.
For the A la carte(一品料理)
I highly recommended the ''enoki mushroom fried beef rolls''(燒汁金菇牛肉卷).The tender,juicy beef chuck and blade wrapped around the enoki mushroom which soak up all the esscences and greases from the beef.Yummmmm!!"
The''cheese baked curry beef brisket"(芝士焗咖哩牛坑腩)is also very palatable,the briskets are cooked well,not tough at all, the spices of the curry full of flavours with cheese melted in the top.mouth watering
.It is bit salty to eat alone,but very goooood pairing with a bowl of plain rice!
Some of deep fried foods very delectable

I adore the deep fried chicken wings which are cook to order.The wings are steaming hot when they are served.Crispy on the outside,tender and juicy in the inside.
The "Purple Heart taro pill"(紫心香芋丸) also one of my favourites.Its basically sticky rice balls with taro filing inside.The balls are golden brown and bouncy.The taro filing is not too sweet.nice!

For the "west Japan "category,The sirloin steak(西冷牛扒) is the must ordered item.Even though these beef is not the premium or top quality,but they are seasoned well,nicely cooked which stands out from rest of the foods.
This restaurant also provides different skewers/yakitori.My families and I order a lot of salt burn shrimps(監燒海蝦)and salt chicken cartilage(鹽燒雞軟骨串).These shrimps are not very large in size,but relatively light and fresh comparing to other food.It will be better if more salt or spices are added.
There are 13 types of sashimi are provided.I preferred the abalone sashimi(鮑魚片刺身) which has nice bouncy texture,has some bites.The column shellfish sashimi(鮮柱貝刺身) and giant tiger prawn sashimi(虎蝦刺身) are quite sweet and tasty.
It is quite refreshing to eat some veges after you eat a tons of greasy,oily food.Thats why I order a hotspot to cook some veges and mushroom to detox my ingesting system.The lettuce and mushroom are fresh and sweet.Hotpots provides another healthier alternatives for people.
There are oysters provided.i.e.golden grilled oysters and oysters roasted garlic(蒜香燒蠔)

All in all,this japanese restaurant provides very affortable buffets with wide varieties foods,nice spacious environment,catering the needs for foodies with great appetite who want to eat different foods all at once.However,customers have to take more time to wait their orders after the first time order(頭單).
5 分鐘 (堂食)
  • ''enoki mushroom fried beef rolls''(燒汁金菇牛肉卷)
  • sirloin steak(西冷牛扒)
  • deep fried chicken wings
  • "Purple Heart taro pill"(紫心香芋丸)
2016-09-12 425 瀏覽
質素好差,服務太度一般,價錢唔貴,但一分錢一分貨,食品水准不達標,好似日本茶餐廳,衛生都好貴差.總之👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻千萬唔好食,就係垃圾
2016-09-10 1557 瀏覽
漫長的一星期終於過去,早就讓媽媽選擇這天放假,一起去吃好西。為什麼吃個放題要擇日?因為媽媽平常都不怎麼吃生冷食物,食量也很少,上星期卻主動提起去放題,當然要隆重其事。找了很多間放題也被這個精明的師奶仔ban了,說太貴又太遠等等。最後在渾渾放題中選了這間價錢親民、地點就腳的富田和食亭門面有很多關於放題的介紹,等候的時間已經可以睇定心水。放題打頭陣的當然是刺身點了三文魚、甜蝦、虎蝦、馬刀貝、八爪魚、鮮柱貝、飽片還有松葉蟹棒。右邊是再點的,所以能看出三文魚和甜蝦的魅力了吧!甜蝦特別鮮甜沒有腥味,厚厚三文魚是我的最愛。最讓我驚喜的是馬刀貝,竟然能如此爽口,雖然都是很小的一片片,但是爽滑彈牙!唯獨是鮮柱貝size比較小,但味道也不錯。我們最先試了黑松露三文魚腩壽司,媽媽特別喜歡這肥美的三文魚,上面的黑松露份量剛好不會搶了風頭。最近受好友影響有點愛上了左口魚,這裡的火焰左口邊壽司不過不失,調味有點太多反而試不出真味道。火焰三文魚曾經是我必食的一款,吸取經驗弄走了面頭的一些配料再吃,入口即溶。芒果炸蝦卷讓我對芒果的壽司改觀,以前覺得這配搭很奇怪,但吃下去芒果的新鮮中和了裡面炸蝦的熱氣,很fresh的

門面有很多關於放題的介紹,等候的時間已經可以睇定心水。
放題打頭陣的當然是刺身

芒果炸蝦卷讓我對芒果的壽司改觀,以前覺得這配搭很奇怪,但吃下去芒果的新鮮中和了裡面炸蝦的熱氣,很fresh的感覺。

海膽三文魚親子壽司放題不吃海膽對不起自己啊!比起眾多壽司,海膽三文魚親子壽司卻顯得有點失色,主因就是裡面青瓜太搶戲了!

火焰香蒜和牛壽司
最推薦的一款。之前吃過兩次牛肉的壽司,兩次都是吃怕了,口感跟味道都讓我覺得簡直要被踢出壽司界!這次就是抱著放題什麼都要試的心態點了,意外的大開眼界。牛肉很新鮮,有咬口而不會讓牙齒難受,比起曾經吃過的生牛、熟牛壽司都好吃得多。牛肉比較薄,一口就能吃完,真的可以多點幾件!
紫心香芋丸是作為芋頭迷不能錯過的,而且一定要趁熱吃!炸物的皮很重要,放久了就會不夠脆口。芋頭味突出,也很飽滿沒有空心。

即炸香蒜雞奕非常熱辣辣,雖然熱氣但裡面的雞肉比預期的嫩滑。

日式吉列蠔相對比較一般,蠔肉很小而炸的部份比較多。

流心芝士通粉是我出於好奇心而點的,炸的芝士通粉而且流心? 芝士帶咸香,脆口還有一點拉絲,這一款炸物讓我喜出望外。
黃金燒蠔比蒜香燒蠔味道更佳,熱度十足,大概是即叫即整所以等待需時。蒜香燒蠔在落單紙上有小椒辣標記,但一向能吃辣的媽媽覺得辣度其實一般,怕辣的人也可以一試。

脆香三文魚腩骨比較乾身,不會很油但是肉分佈的確不多,炸的程度剛好,做得到脆香的味道。

米紙海鮮卷帶點泰式風味。內裡彈牙而外面卜卜脆,口感一流。
媽媽很喜歡鹽燒雞軟骨串,因為他很喜歡那種非常硬的雞軟骨。我覺得雞軟骨稍為有點雪藏味所以只吃了兩口就留了給他。

鹽燒海蝦肉質彈牙,雖然也差點為了不想剝殼而不點,還好是鮮味的燒蝦,功夫沒有白花。

燒冬菇,紫心甜薯,燒菠蘿是我放題必點的,除了冬菇Size有點小,味道都是我喜歡的,充滿風味的燒物。
西冷牛排建議可以多叫幾份,牛肉很嫩滑,醬汁很惹味,薄薄的很易入口。

羊架非常得我歡心
先指聲明,我是認同羊要夠膻才好吃的。這裡的羊架既膻而香,肥美鮮味!
海蜆麵豉湯是媽媽說吃了那麼多生冷食物要暖暖胃的,溫熱的湯有點像是讓嘴巴中場休息的感覺,慢慢享受。

燒汁金菇牛肉卷是很有街頭風味的肥牛卷,芝士焗咖哩牛坑腩份量很多,芝士味不突出,但牛腩炆得很軟很淋很入味。
點了梅酒,小瓶子上桌很精緻,奉上小杯子很貼心
第一次放題可以這麼方便,自己添飲,酒味也是真材實料。
原味泡芙奶味很香,雪得比較硬,是我喜歡的口感。吃下去喉嚨涼浸浸,偏甜的口味。
蜜瓜奶凍顏色很嫩,是彈牙的口感,如果味道濃一點會更好。
媽媽拿了最愛的榴連雪條,吃得非常滋味。
甜品味還有各味雪條、雪糕、啫哩、豆腐花和奶凍任君選擇,獨立包裝比較方便衛生。
這一頓很滿足,可以跟媽媽吃到價廉物美的餐廳,希望他很快又放假,再一起去覓食
  • 火焰香蒜和牛壽司
  • 馬刀貝刺身
2016-08-23 1685 瀏覽
放工後,與同事前來這一家放題餐廳吃晚飯。初時會想吃放題,至少要三百元才可以找數吧?但原來這裡平日星期一至五的消費只需$168,八時半入座更低至$138,可說是一家價錢親民的放題餐廳。在藍田站爬上幾道扶手電梯,終於在啟田商場的一角找到這家餐廳。入內二話不說馬上點餐,刺身當然是優先點的吧!刺身算新鮮,選擇不算少,第一輪點了三文魚、立魚、希靈魚、鮑片、蟹棒、玉子,每種淺嚐一兩片就好,登時暑氣全消。旁邊的乾冰不斷散發著煙霧,使菜式更添冰涼的感覺。可以看出這裡的壽司選單都經過特別設計,力求避免與刺生過份重疊。即使是三文魚壽司,也提供了黑松露和炙燒的版本。個人比較喜歡炙燒壽司,因為可以嚐到表面的焦香外,還可吃到食材內裡原始的味道。蟹粥鮮味不算出眾,不過淡淡的口味很合口胃。燒蠔挺香口,蠔屬於個子小的那種,蠔味突出。串燒一般,火喉不太夠。炸物大集會──有海鮮米卷、蝦餅、雞翼、蠔、年糕,全部都熱度滿分。清酒煮蜆有淡淡的清酒香味,蜆小而具相當韌度,也沒有沙。粟米粒的牛油味不突出。金菇肥牛卷比想像中要大紮,金菇爽口,牛肉滿有牛味又不算韌。餐廳提供多國料理,所以有這一道咖哩牛腩。牛腩非常軟滑,咖喱的味道也很香
刺身
刺身 (第二輪)
壽司(第二輪)
蟹粥鮮味不算出眾,不過淡淡的口味很合口胃。
蟹粥
燒蠔挺香口,蠔屬於個子小的那種,蠔味突出。
燒蠔
串燒一般,火喉不太夠。
串燒
各款炸物
清酒煮蜆有淡淡的清酒香味,蜆小而具相當韌度,也沒有沙。
清酒煮蜆
粟米粒的牛油味不突出。
粟米粒
金菇肥牛卷比想像中要大紮,金菇爽口,牛肉滿有牛味又不算韌。
金菇肥牛卷
餐廳提供多國料理,所以有這一道咖哩牛腩。牛腩非常軟滑,咖喱的味道也很香濃,不過份量可以少一些。
咖哩牛腩
還有這個也值得一提,是印度酥餅配朱古力醬或煉奶,鹹味兼具甜味的組合令人驚喜。
印度酥餅
甜品除了有直接取貨的雪糕、冰棒和豆腐花外,也有自製的啫哩和大菜糕等,選擇多樣。
各款甜品
整體而言這裡的食物未算頂級,但價錢極實惠,不用二百元就可以吃盡多種食物,是街坊級的放題好去處。
刺身
刺身 (第二輪)
壽司(第二輪)
各款炸物
金菇肥牛卷
咖哩牛腩
印度酥餅
2016-08-20 402 瀏覽
是日去咗藍田探朋友,午餐就喺附近揾嘢食啦~見到呢間日本嘢價錢好似好抵咁,咪決定入去試下囉~點知中中地伏午餐五十幾蚊有前菜+定食+飲品,咁又的確係抵,不過食物質素就唔好抱有咩期望啦...網燒牛扒...好乾...胡麻醬牛肉...個人認為胡麻醬熱食係唔好食嘅...其實食物都係其次,主要係服務態度唔係咁好,同埋不斷聽到侍應們唉聲嘆氣,咁樣會令食客心情都唔好,呢方面有待改善啦!
是日去咗藍田探朋友,
午餐就喺附近揾嘢食啦~
見到呢間日本嘢價錢好似好抵咁,
咪決定入去試下囉~
點知中中地伏

午餐五十幾蚊有前菜+定食+飲品,
咁又的確係抵,
不過食物質素就唔好抱有咩期望啦...
網燒牛扒...好乾...
胡麻醬牛肉...
個人認為胡麻醬熱食係唔好食嘅...

其實食物都係其次,
主要係服務態度唔係咁好,
同埋不斷聽到侍應們唉聲嘆氣,
咁樣會令食客心情都唔好,
呢方面有待改善啦!
2016-08-15 469 瀏覽
book咗枱嚟食啦,一家人,本來諗住我同阿妹食嘅姐,結果變咗一家人. 爸爸係禮拜日先出到黎食,所以book咗禮拜日嘅五點三至七點食.早咗成十五分鐘到嘅,但係附近冇啲位比人坐,搞到呀嫲企足咁耐,明明入面全部空位都唔坐得。 黎到先知長者有優惠,早知叫阿嫲帶埋長者卡,平佢廿幾三十蚊。一坐低即刻急急腳寫曬全部單,跟住又急急畀曬啲單。 我以為總之落曬單先啦,仲要等啲嘢食整完, 以為佢哋會逐啲逐啲送上嚟la,睇你食完先畀啦,點知佢哋一次過嚟曬 ,仲要唔夠位擺,碟又大喎。呢個時候真係...即刻食。阿媽又嘈住曬,又話咩你哋唔好嗌啦 ,佢自己又唔幫手執枱。 真係考驗人類極限呀 壓力極限! 臨尾個侍應,都唉左聲。 臨尾後面黎多一枱,有侍應提佢哋唔好再嗌,心諗,你又唔提我哋!味道黎講,我覺得有量,但係味道就爭啲囉。 個清酒煮蜆都係有啲沙,個蟹粥啲粥冇咩蟹味,好分開囉! 個蟹棒同街市買返嚟嗰啲一樣嘅。仲有雞肉串,都係同街市嗰d一樣lor。 佢啲甜品都麻麻。 全部飲品都係罐裝飲品,我以為有啲紙包,啊,好似得一隻。 嗰個溫泉蛋真係大伏!千祈唔好嗌!!! 難食到嘔!

壓力極限! 臨尾個侍應,都唉左聲

2016-08-14
2016-08-14 442 瀏覽
係open rice度見到係屋邨商場入面會有放題食,價錢又相宜,即管訂位試吓!老實說去之前對呢間放題期望唔敢太高,因為始終覺得係屋邨🙊🙊雖然佢嘅裝修唔冇咩特別,但係意外嘅係呢間放題款式同種類十分多,落單既紙有大約十多張,有基本嘅刺身、壽司、天婦羅、串燒等等之外,仲有得打邊爐,同埋有飲品櫃及甜品櫃, 俾人任拎任食!另外最欣賞呢度嘅係上菜上得好快,每一次上菜嘅數量都同落單嘅數量一樣,絕對唔會減少!👍🏻👍🏻刺身船: 一嚟到見到賣相十分可觀,刺身船用咗乾冰,令到成隻船識得噴煙,幾得意😹刺身新鮮,全部三文魚都係厚切,口感十足!唯獨嘅不足係豉油普通左少少,唔夠鮮味。招牌焗蠔: 估唔到呢個價錢都會有蠔食😁仲有兩款口味可以選擇,分別係蒜香焗蠔同黃金焗蠔。黃金即係忌廉芝士,個汁已經好濃好好味,配埋我最喜愛嘅蠔,我食左半打!卷物: 每一款卷物都係細細舊,唔會擔心食完太飽!每款卷物都配上兩種唔同刺身,令口感更加豐富,例如海膽親子卷,芒果三文魚炸蝦卷。炸物: 每一款炸物都係新鮮炸嘅, 十分燙口。最值得推介嘅係香蒜炸雞翼,雞翼本身仲醃左過,脆口之餘炸粉又夠薄。鐵板燒: 香草羊架鬆軟,我一口氣都食咗三份!牛扒生熟
雖然佢嘅裝修唔冇咩特別,但係意外嘅係呢間放題款式同種類十分多,落單既紙有大約十多張,有基本嘅刺身壽司、天婦羅、串燒等等之外,仲有得打邊爐,同埋有飲品櫃及甜品櫃, 俾人任拎任食!另外最欣賞呢度嘅係上菜上得好快,每一次上菜嘅數量都同落單嘅數量一樣,絕對唔會減少!👍🏻👍🏻
鐵板燒: 香草羊架鬆軟,我一口氣都食咗三份!牛扒生熟度啱啱好,唔會韌,但係如果配翻d燒汁就更加好喇!
串燒: 我鍾意食金菇肥牛卷,配上佢地自己特製醬汁,勁多既金菇,口感豐富👍🏻👍🏻另外燒海蝦係新鮮蝦,外層灑左一層椒鹽,更加野味!
飲品櫃除咗有幾罐汽水之外,仲有韓國嘅蜜瓜奶,同埋啤酒,全部免費任飲👍🏻甜品櫃有兩款蛋糕、泡芙、仲有四款唔同味嘅雪糕任拎仼食!

最後埋單兩位都係$170 左右,晚餐嘅放題來講一啲都唔貴,加上有質素同咁多嘅款式,相對抵食!