2023-05-25 1130 瀏覽
母親節難得咁多人聚首一堂,決定揀間一直都好喜愛又係區內既富記大排檔食餐好既開心吓平時食開都係簡單碟頭或者一兩個小菜客飯,好少會有咁多人食當然要咩都叫吓嚟試啦最近條街都幾多人病又喉嚨痛,我哋雖然冇事但今日都避開咗冇叫到任何炸野哈哈主菜叫咗一條蒸斑、一隻雞、一盤大蝦魚同海鮮都好新鮮,條魚好好肉地蒸到啱啱好又嫰又多肉,值得推薦!另外叫咗幾款小菜、煲仔菜同啲炒粉麵飯 上湯菜好鮮甜、胡椒豬肚湯好暖胃、水蛋入面啲瑤柱處理得幾好唔會太硬太大舊但又唔係散修修但豉油有啲過咸可以提出少啲、乾燒伊麵炸得乾身個掛汁唔錯 仲有好多款小菜冇影晒,整體所有野都好足鑊氣好啱食呀
主菜叫咗一條蒸斑、一隻雞、一盤大蝦
2023-05-21 690 瀏覽
第一次到這個地方,我們收尋到這是離沙田比較近的大排檔,因此我們來到了這裡,房子的外觀是冬菇亭,現在還能看到這樣的房子已經很少了。我們進到這家店,用餐時間滿滿的人潮,視乎非常受歡迎的店,感覺很多是附近來這裡用餐的人,我們遇到一位年青的服務員,她的服務我們很喜歡,她也推薦了她覺得好吃的菜給我們,口味上是傳統大排檔的味道,很適合家人、朋友一起來這裡用餐。這裡的菜色很多,看每一位客人都吃的很開心、很滿足,我們也是一樣,而且份量很多,可以吃的很飽。
2023-05-21
情人節最鍾意就係食番港式嘢,唔洗同人爭位又唔會特別加價,就算豪氣啲叫多幾個餸都唔會肉赤,慶幸嘅嘢食得開心先最緊要哈哈心情靚食下正嘢,兩個人一嘢叫咗半隻雞,仲有兩三道小菜,冇叫白飯都叫勉強食得曬嘅,但真係飽到第二日都唔想食嘢😆😆新式冬菇亭啲設計搞到好似茶記咁,有時真係覺得冇咗排檔feel不過富記畢竟真係由排檔做起,水準係番到,暫時食過咁多次都好正!尤其一定要食小菜!真係好有鑊氣,價錢冇茶樓咁貴,但鑊氣火喉香味惹味應有盡有。一家人去嘅話基本上走唔甩叫個掓鹽開下胃,叫隻雞鴿類,加多兩三道小菜,一定超滿足。大力推薦!
2023-02-06 1046 瀏覽
元宵約咗一班朋友仔去大圍冬菇亭大排檔開餐。去大排檔當要食鑊氣小炒,可惜無椒鹽墨魚嘴/雞軟骨,另外叫咗幾個小菜。西檸雞,酸酸甜甜夠開胃啫啫生菜煲,夠鑊氣又惹味椒鹽九肚魚,皮脆肉嫩,好香椒鹽味斬件吊燒雞,隻雞燒到剛剛好,層皮香到不得了,又薄又脆,唔會有太多肥膏,肉又夠入味蒸水蛋大大碟夠家常,配飯剛剛好咸魚煎肉餅,肉厚有份量黃金茄子,炸完都仲保留到裡面茄子既水份,如果咸蛋味再濃啲就更好窮鬼炒麵(鼓油皇),夠味,唔會太油*近年啲大排檔全部翻新,變成有冷氣又坐得舒服。**大排檔好貼心,門口有幾張長木櫈,俾人坐住慢慢等位👍。
元宵約咗一班朋友仔去大圍冬菇亭大排檔開餐。

西檸雞,酸酸甜甜夠開胃
西檸雞

啫啫生菜煲,夠鑊氣又惹味
啫啫生菜煲

椒鹽九肚魚,皮脆肉嫩,好香椒鹽味
椒鹽九肚魚

斬件吊燒雞

蒸水蛋大大碟夠家常,配飯剛剛好
蒸水蛋

咸魚煎肉餅,肉厚有份量
咸魚煎肉餅

黃金茄子

窮鬼炒麵(鼓油皇),夠味,唔會太油
豉油皇炒麵

*近年啲大排檔全部翻新,變成有冷氣又坐得舒服。
**大排檔好貼心,門口有幾張長木櫈,俾人坐住慢慢等位👍。
2023-02-05
15 分鐘 (堂食)
西檸雞
啫啫生菜煲
椒鹽九肚魚
斬件吊燒雞
蒸水蛋
豉油皇炒麵
之前食過幾次都好高質,食物好食,坐同其他大排檔比都算舒服~見好耐都冇再去,就諗住今日去~結果發生左D不愉快事件,以後都唔會再幫襯😡去到餐廳時係五點三,餐廳話廚師食緊飯,五點半先開晚市,所以我地係附近行左陣,五點半左右再去做佢地第一枱客😂坐低冇耐,staff已經上熱茶比我地洗碗~而我地來之前大致已經諗好食乜,好快就落單~🦑招牌墨魚韭菜餅 ($88)韭菜餅新鮮炸起,煙煙韌韌,好香口👍個餅好多🥬韭菜,食落啖啖韭菜味~本身已經好夠味,點埋泰式酸辣醬食,仲好食😋🥬北菇花膠扒豆苗 ($158)本身只係想叫🧄蒜蓉炒豆苗,但問完個價都要 $98,唔抵食😒所以叫左呢個,點知幾有驚喜😳一上枱已經嚇親,幾大碟😳花膠又多又大塊,舖滿成個碟😳🥬豆苗份量都好多,絕對值呢個價有突😂🍄北菇正正常常~🐟豉汁蒸盲曹 ($68)本身係為食蒸魚而來,點知完全中伏😡佢係三個 食送最後上嘅,點知一夾一食,D肉霉到我從來未食過咁霉嘅魚👎仲要有怪味😡即刻同staff反映,staff都收起左碟魚叫我地叫其他 食送~本身以為佢地取消左個 食送,冇計我地錢,點知事後先發現照計我地錢😡😡😡🐟果皮蒸泥猛 ($88)因為條盲曹霉到阿媽都唔認得,
之前食過幾次都好高質,食物好食,坐同其他大排檔比都算舒服~
見好耐都冇再去,就諗住今日去~
結果發生左D不愉快事件,以後都唔會再幫襯😡

去到餐廳時係五點三,餐廳話廚師食緊飯,五點半先開晚市,
所以我地係附近行左陣,五點半左右再去做佢地第一枱客😂

坐低冇耐,staff已經上熱茶比我地洗碗~
而我地來之前大致已經諗好食乜,好快就落單~

🦑招牌墨魚韭菜餅 ($88)
韭菜餅新鮮炸起,煙煙韌韌,好香口👍
個餅好多🥬韭菜,食落啖啖韭菜味~
本身已經好夠味,點埋泰式酸辣醬食,仲好食😋
招牌墨魚韭菜餅
🥬北菇花膠扒豆苗 ($158)
本身只係想叫🧄蒜蓉炒豆苗,但問完個價都要 $98,唔抵食😒
所以叫左呢個,點知幾有驚喜😳

一上枱已經嚇親,幾大碟😳
花膠又多又大塊,舖滿成個碟😳
🥬豆苗份量都好多,絕對值呢個價有突😂
🍄北菇正正常常~
北菇花膠扒豆苗
🐟豉汁蒸盲曹 ($68)
本身係為食蒸魚而來,點知完全中伏😡
仲要有怪味😡
豉汁蒸盲曹
🐟果皮蒸泥猛 ($88)
因為條盲曹霉到阿媽都唔認得,所以改叫蒸泥猛~
呢個都幾好食~
🐟泥猛仔有五條,算係幾大條~
不過果皮浸嘅時間唔夠,有D好淋身,有D好硬🤦‍♀️
果皮蒸泥猛
最後埋單,見到收銀處貼左紙仔寫醫護可以減 $5,所以show左staff卡出來~
減完 $5都要收 $397
但比錢個下因為急,趕住走,冇為意,都冇叫佢比單我,拿拿林比左錢就走……
點知出事了😡
之後同朋友討論點解兩條友埋單都要$200一位架呢……
開頭以為$88 + $158 + $88 = $334 (食送)再加一個飯同加一啦……
然後頭先發現,網友九月十號中秋節晚飯都唔收加一喎😒
再計多次:$88墨魚韭菜餅 + $158扒豆苗 + $68盲曹 + $88泥猛 - $5醫護優惠 = $397😡
收錢果個仲要係幫我地收走碟盲曹個姐姐😡
我__,有冇搞錯啊,除左條盲曹垃圾,其他野係好食啊,但我已經唔會再返轉頭幫襯😡
2022-11-05
招牌墨魚韭菜餅
北菇花膠扒豆苗
果皮蒸泥猛
2022-10-13 712 瀏覽
焗蕃茄豬扒飯 🍅🐷Baked Tomato Pork Chop Rice很久沒有吃焗豬扒飯了。曾經想過自己煮,但參考過youtube不同煮法,發現原來做焗豬有不少工序;要做炒飯底、煮茄汁、煎豬扒,而且只有我一個人吃,煮一份實在太不符合經濟效益🤣,很快就打消念頭。 這個焗蕃茄豬扒飯有蛋炒飯底,配料有蕃茄和磨菇片。豬扒超大塊,厚身夠鬆軟有肉汁,口感豐富,沒有雪味。蕃茄汁濃厚偏酸,唯一挑剔的是配料種類比較少,所以整體味道主要是蕃茄和醬汁的酸味,略為單一。不過豬扒肉質確實不錯,價錢不算貴,所以吃得很滿足✌。
焗蕃茄豬扒飯 🍅🐷
Baked Tomato Pork Chop Rice

2022-09-25 1620 瀏覽
今晚是八月十五中秋節.祝各位中秋節快樂.人月兩團員.今天晚飯已經早兩日致電給富記大排檔.預定咗今晚月團飯.我哋定咗六點鐘.我哋準時到達.原來今晚富記已經不接受Walk in .我哋一行三個人坐啲是卡位.全場都滿座.今晚點餐如下: 1. 黃金茄子 X1 $78元 2. 黑椒茄子牛仔骨煲 X1 $88元 3. 京都骨 X1 $78元 4. 金銀蛋時蔬(白菜仔)X1 $88元 5. 脆皮炸大腸(廚房)X1 $78元食後評語:今晚晚餐菜式及美味.可說是中上或一般.份量夠大碟.如果要山長水遠.係大圍火車站過嚟.大約都要十五分鐘路程.就唔知道大家覺得值晤值得呢.呢度決少咗三樣嘢.第一係人流氣氛.因為唔定枱無得食.無Walk in.門內門外都唔見人潮等枱或等食.可能過節先至係咁.第二樣嘢係鑊氣.每度菜式上枱決少熱辣辣及熱騰騰感覺.呢度係無.每度餸菜上枱唔覺得有煙霞及鑊氣.好像快餐店咁.祇係暧暖哋.第三樣嘢埸地氣氛.真係麻麻哋.每枱食客都在靜靜哋進食.感覺唔到有過節及食好嘢熱鬧氣氛.大家還記得沙田瀝源陳根記嗎?嗰種埸面.嗰種熱鬧.嗰種快樂.好可能永遠都感受唔到.好失落!
今晚點餐如下:

黑椒茄子牛仔骨煲
脆皮炸大腸
  • 黑椒茄子牛仔骨布
2022-09-11 627 瀏覽
上個禮拜同friend去食,嗌個乾炒牛河等咗50分鐘,吹咗佢六次,之後嬲嬲地諗住話唔要算數,點知我走嗰陣時佢又咁啱出到嚟,真係唔知點解,最後仲要sorry都冇句
2022-06-27 733 瀏覽
之前睇MM節目介紹西多士咁諗住去開呢頭就試下花生醬西多士咬落去夠鬆軟不過花生醬十分少🥴邊位幾乎無🙈😩糖醬都無咩特別結: 地點不算方便真的係普通剛好及格而已🙈🥴#花生醬西多士#富記大排檔
之前睇MM節目介紹西多士

真的係普通剛好及格而已🙈🥴

#花生醬西多士
#富記大排檔
2022-06-22 1385 瀏覽
好耐冇約阿哥食飯,約咗佢食大圍隆亨邨嘅富記大排檔💛💛💛😋 @fu_kee .去大排檔我貪佢鑊氣野又有,家常餸又有,其實好多嘢我哋都好想食,奈何我哋得兩個人,今次只叫了四個餸,下次有多啲朋友嚟我先至再叫多啲餸!😋.🐥紅燒BB鴿($38/隻)我哋叫咗兩隻,的確比一般嘅乳鴿細隻,所以係BB鴿,但係就係因為細隻肉質更嫩滑,外皮炸得香脆,新鮮熱辣即食超正!撕開仲有肉汁㗎,點埋淮鹽食另有一番風味😋.🥘鹹蛋蒸肉餅($88)去開大排檔我最鍾意點嘅其中一道餸,我鍾意佢嘅肉餅肥瘦適中,夠厚度又紮實,同埋佢嘅豉油肉汁分分鐘係可以送2碗飯😋.🍳蝦仁炒滑蛋($88)繼續家常餸,貌似簡單但係都考功夫,但佢真係炒得好好,粒粒蝦都好爽口,啲雞蛋亦都介乎啱啱熟同唔熟之間,有少少蛋漿但係又會好香口,蛋味好濃,而且份量都好足👍.🧆菜心炒牛肉($88)又係份量好大兜,菜心同牛肉都好多,牛肉夠嫩,但係又唔會食到一般出面會有果d鬆肉粉嘅味道.其實我都第一次嚟富記,係同事介紹俾我,食完覺得真係冇介紹錯喎😋 整體嚟講好高質喎!期待下次再嚟食過!.店名:富記大排檔 💛地址:大圍隆亨村熟食亭5-12號舖

店名:富記大排檔 💛
地址:大圍隆亨村熟食亭5-12號舖
2022-06-21
2022-05-17 628 瀏覽
有一日睇MM介紹呢間西多士,咁啱經過開呢頭,即管叫嚟試吓先😻單點西多士$22西多士炸得好鬆脆,入面麵包夠軟熟,入面超多花生醬😻😻😻加埋任落糖漿真係不得了😹😹😹

單點西多士$22

2022-02-10 864 瀏覽
今晚諗住一家人當食開年飯明白新年會忙已經好幾樣材料想叫都話無之後仲要漏單呀話即刻再整比我地呀點左~菜心牛肉(自動變左白菜牛肉)牛肉無食COMMENT唔到呀白菜係好大棵果隻自己本身唔太鍾意呀~乳鴿一隻個皮係OK既都少少脆肉唔算好干都有少少肉汁~避風塘茄子呢個正正常常呀大碟既唔會到好干有大量炸蒜好餸飯呀~菜胆雞半隻呢個反而係有驚喜既雞肉幾滑無拎薑蔥都幾夠味呀
今晚諗住一家人當食開年飯
明白新年會忙
已經好幾樣材料想叫都話無
之後仲要漏單呀
話即刻再整比我地呀

點左
~菜心牛肉(自動變左白菜牛肉)
牛肉無食COMMENT唔到呀

呢個反而係有驚喜既
雞肉幾滑
無拎薑蔥都幾夠味呀
2022-02-03
50 分鐘 (堂食)
2022-02-04 572 瀏覽
相信大家都好熟悉隆亨邨富記大牌檔。之前都有聽過話佢地既盆菜足料冇取巧所以今次就試試佢。唔係講笑,個盆菜真係賣相得睇又好靚仔,個賣相都值💯,味道更加唔洗講 🤤,有鮑魚,蝦,雞,鴨,髮菜,豬皮,腩肉,金蠔,瑤柱,冬菇等等。樣樣都好新鮮,好多都值回票價冇取巧,個底仲係適量嘅蘿蔔同埋芋頭,唔會好似其他盆菜咁樣由頭食到落尾都係蘿蔔。而味道方便唔會話好鹹但係個味道啱啱好。仲有得送貨,總括來講非常好味😋😋
2022-02-02
2022-02-03 417 瀏覽
因為我同家人都好鍾意食富記小菜今年無得外岀吃飯就訂個盤菜加雞煲好料足,豪豉鮑魚大大粒,最欣賞係啲湯汁,味道好濃郁,底下嘅芋頭同埋蘿蔔朔晒啲汁之後勁惹味個雞煲都係用盆上,同係店食一樣正真係永無失望今次特別係由下單到自取都感到人情味我Google一下單店主就回覆,有問必答我下錯了,秒幫我改到提貨時又講清楚翻熱嘅程序由特別為住得遠嘅人提供膠樽包裝嘅湯汁
因為我同家人都好鍾意食富記小菜
今年無得外岀吃飯就訂個盤菜加雞煲
雞煲都係用盆上,同係店食一樣正
真係永無失望

今次特別係由下單到自取都感到人情味
我Google一下單店主就回覆,有問必答
我下錯了,秒幫我改
到提貨時又講清楚翻熱嘅程序
由特別為住得遠嘅人提供膠樽包裝嘅湯汁

外賣自取
團年鮮鮑金蠔超足料盆菜💛團年飯出得出去食所以上網叫左送貨到家4人份盆菜 / $888獲得屋企人一致好評有鮮鮑,金蠔,花膠,瑤柱,蝦,花姑,燒鴨,走地雞,鯪魚球等等足料,味道好,份量多💛附送2支湯底大家都食到lam lam👅連本身唔鍾意食盆菜既我都接受到最驚喜係雞煲🐔 / $198雞好入味 連唔食辣既都話愈食愈想食🌶之後再買左d料打邊爐8個人都食到好飽呢唔知之後做唔做外賣雞煲呢😋連CS 同送貨哥哥都好有禮貌 覆得好快👍🏻大家可以做個參考🥰
團年鮮鮑金蠔超足料盆菜💛

團年飯出得出去食
所以上網叫左送貨到家

4人份盆菜 / $888
獲得屋企人一致好評
足料,味道好,份量多💛
附送2支湯底
大家都食到lam lam👅