2021-04-24 1217 瀏覽
之前同朋友嚟過一次寶膳餐廳 之後屋企人都話想食 就又嚟食多咗次😆💛 呢度嘅食物選擇好多、環境舒服,仲播viutv㗎~ 跟餐今日有餐包、甘荀忌廉湯(驚喜地好飲!)同飲品。飲品我同家姐都叫咗普通嘅阿華田😽🐮炭燒美國安格斯肉眼扒 ($218)因為上次覺得好好食,今次又再叫咗肉眼扒。今次都係揀咗五成熟,黑椒汁,配薯菜💛 今次一樣都係軟腍適中唔會韌,除咗有一部分比較肥之外都食晒😽 黑椒汁配肉眼扒真係perfect㗎🤘🏻🐏香草燒紐西蘭羊架 ($218)家姐揀咗七成熟嘅羊架,比上次熟啲,有少少焦邊,不過口感都keep住好好啊~🐌 香草田螺焗薯蓉 ($68)田螺全部去殼,非常方便。薯蓉又香又幼滑,好好味😋🍄 炸澳洲大啡菇 ($68)焗大啡菇好興,又試吓炸大啡菇先✨ 炸完都係好juicy好多汁呀🤩🍨 朱古力心太軟配雪糕 ($68)心太軟好好食啊~佢除咗有朱古力香,仲有陣微微嘅花生定nuts嘅香味,仲好流心!配埋雲呢拿雪糕就唔會膩喇,好正🥰

🐮炭燒美國安格斯肉眼扒 ($218)

🐏香草燒紐西蘭羊架 ($218)

🐌 香草田螺焗薯蓉 ($68)
田螺全部去殼,非常方便。薯蓉又香又幼滑,好好味😋

🍄 炸澳洲大啡菇 ($68)

🍨 朱古力心太軟配雪糕 ($68)
  • 香草燒紐西蘭羊架
  • 朱古力心太軟配雪糕
  • 香草田螺焗薯蓉
有一段時間冇去過鴨脷洲 咁啱就去咗朋友屋企探佢哋 朋友就帶咗我去大街嘅一間西餐廳 餐廳嘅裝修亦好有氣氛🥰 都幾適合情侶拍拖嚟👫.重點一讚 每個店員都好有禮貌 服務態度好好🥰 而且食物嘅種類都好多 啱晒每個人嘅口味😋炭燒加拿大厚切牛仔骨 小妹最鍾意骨位🤤重要係好厚嘅牛仔骨同時佢煮得幾好 肉質唔會過硬而且筋位好香爽咬落肉汁衝出黎 好好食😋 仲有 試咗餐廳自家製嘅芥末醬 唔同平時出面食到嘅芥末醬 唔會太刺口 海鮮墨魚汁意大利粉 好多款新鮮海鮮嫁😍有大蝦 青口 蜆肉 帶子 墨魚最正係佢用墨魚汁煮嘅意大利粉真係好香好鮮甜✨食到好香好香嘅墨魚味❤️意粉都好彈牙 唔會煮到過軟/過硬🥰以上嘅主菜加$28就有餐湯配餐飲 仲有香草蒜蓉包😎好香脆嘅蒜蓉包✨ 食得出落料好足💪🏻咬一淡都好香香草蒜蓉味😋切嘅厚度講亦剛剛好朱古力心太軟配雪糕擺盤真係好靚好精緻❤️心太軟整得好好食🤤外面有微脆 內裹一切開湧出好多朱古力醬✨ 好濃郁又唔會太甜 再加埋雪糕一齊食 簡直係絕配🤤法式焦糖燉蛋 香滑嘅燉蛋 唔會整到好甜再上面頭嘅焦糖甜度加埋真係剛剛好❤️好食又好睇✨巴斯克芝士蛋糕呢個芝士蛋糕食完完全唔夠喉 勁香濃嘅芝士味口感好柔軟

炭燒加拿大厚切牛仔骨

好食又好睇✨

巴斯克芝士蛋糕
呢個芝士蛋糕食完完全唔夠喉 勁香濃嘅芝士味
口感好柔軟 唔會覺得好滯🥰
大家都知呢兩個星期香港又有荒謬事件發生,不解釋咁多,總知網上見到呢間餐廳Fb「阿布泰$100收據有9折」就帶埋屋企人黎食呢間位於鴨脷洲大街既良心小店,餐廳做左超過15年歷史。.西餐廳既格局,因為係小店經營,所以餐單既主打菜式都係得幾款,但價錢好親民價,所以假期都好爆場。未講食物之前好想推薦佢cappuccino$32,牛奶同奶泡個比例調得岩岩好,入口好滑身,咖啡味好香濃,好少餐廳都做到咁好既咖啡👍🏻.▪️德國脆皮鹹豬手$178豬手經過秘製醃料醃製,入焗爐前仲會浸湯,令豬手入味而且又保持肉質爽嫩。皮焗得夠脆,而且好有肉味。.▪️燒挪威三文魚扒$178餐廳選用厚身既三文魚扒,簡單加上黑椒同鹽輕輕煎脆個面,肉質夠細膩, 入口即溶,魚油甘香味美。.▪️炭燒加拿大厚切牛仔骨$178牛仔骨既特質係油花分佈十分豐富,所以就算超過一定的熟度肉質亦唔會過老過乾。仲要採用超過幾cm厚既牛仔骨真係整得好好味,比薄切牛仔骨更豐富口感。.▪️朱古力心太軟配雪糕$68Home made 傳統方法整既心太軟,經起出面粗製濫造既心太軟實在大有分別,用朱古力餅底做成既Cake加上自製朱古力芯 ,比較濃郁但又不會太甜👍🏻甜品都真

▪️德國脆皮鹹豬手$178

▪️燒挪威三文魚扒$178

▪️炭燒加拿大厚切牛仔骨$178

▪️朱古力心太軟配雪糕$68
Home made 傳統方法整既心太軟,經起出面粗製濫造既心太軟實在大有分別,用朱古力餅底做成既Cake加上自製朱古力芯 ,比較濃郁但又不會太甜👍🏻甜品都真係好正😜

餐廳係比較舊式既老牌西餐,所以食物好平好抵食,當然裝修就無新餐廳咁靚,但勝在有人情味同良心👍🏻食物都好高質。
  • 朱古力心太軟配雪糕
  • 炭燒加拿大厚切牛仔骨
  • 燒挪威三文魚扒
  • cappuccino
2021-04-11 110 瀏覽
餐湯:南瓜湯顏色OK但冇南瓜味,落了味精,所以有點口渴及鹹。服務:ok,attentive,有禮貌的。牛扒(好像是安格斯牛扒)$98: 比鬆肉粉醃過,已經沒有牛味了,並不像應有的質素,唉失望。另外燒汁非常淡,冇燒汁應有的味道,只有鹹味,看顏色已經知道。牛扒叫了五成變了九成。薯條蔬菜OK的。食物外貌OK的,但味道.....整體來說,服務OK,食物外貌OK,味道不合格。但不明白為何多人排隊。以$98 來說,性價比低。

服務:ok,attentive,有禮貌的。

牛扒(好像是安格斯牛扒)$98:

以$98 來說,性價比低。
2021-03-23 513 瀏覽
上星期約咗兩個friend一齊去鴨脷洲行吓街食吓嘢, 淨係幫襯💛店嘅我哋揀咗呢間Bowls Cafe🥰 估唔到鴨脷洲呢個咁有傳統鄉村/水上人風味嘅地方都有一間咁靚嘅西餐廳! 呢度嘅餐牌選擇非常多, 價錢可接受, 食物份量仲好大份! Staff嘅服務同禮貌都非常好咖😚 我哋三個人, 揀咗一豬一牛一羊嘅菜式😝 以下食物都係加$28轉成套餐, 有餐湯、餐包同餐飲🥤 跟餐嘅番茄磨菇湯塲口好飲!🐷德國脆皮咸豬手 ($178)咸豬手必叫! Waiter非常細心, 落單嘅時候會問需唔需要碎上, 碎咗就唔洗自己砌得咁辛苦喇! 豬手嘅皮超級脆! 肉嘅份量都好多, 連脂肪位我都食晒, 因為特別煙un, 有啲sticky嘅, 好好味😋 可能係我食過最正嘅豬手啊!🐮炭燒美國安格斯肉眼扒 ($218)肉眼扒我哋叫咗五成熟☺️ 炭燒嘅真係特別香咖~ 肉眼扒超級好食, 夠晒軟腍又一啲筋都冇😛 份量都好大! 仲可以揀燒汁或黑椒汁、薯菜或意粉或白飯咖~🐏香草燒紐西蘭羊架 ($218)羊架有三件, 啱啱好我哋一人一件! Waitern建議三至五成熟, 我哋都係揀咗五成熟, 都夠腍! 而且超級香, 不過羊架一人得一件就冇咁飽

🐷德國脆皮咸豬手 ($178)

🐮炭燒美國安格斯肉眼扒 ($218)

🐏香草燒紐西蘭羊架 ($218)
羊架有三件, 啱啱好我哋一人一件! Waitern建議三至五成熟, 我哋都係揀咗五成熟, 都夠腍! 而且超級香, 不過羊架一人得一件就冇咁飽喇~
  • 香草燒紐西蘭羊架
2021-03-19 114 瀏覽
Lunch時間去基本上都full晒,我地訂左座大概等左15分鐘,但出面仍然有好多人等緊。🥣是日餐湯係椰菜花忌廉湯用椰菜花黎整真係好少見,不過又幾好飲,口感濃厚 岩晒的唔鐘意食菜既小朋友🥖蒜蓉包熱辣辣,牛油同蒜蓉分佈均勻,烘得好香脆好好味😋🥩燒紐西蘭西冷牛扒薯菜份量適中,牛扒嗌左7成熟,好大塊!肉質軟熟唔韌,配上燒汁口感更加juicy🍝蒜片鴨胸橄油意粉炒意粉蒜香味濃,菇同鴨胸既分量都好多不過整體比較油膩🐟香煎龍脷柳龍脷柳啖啖肉,口感嫩滑,白汁醬份量好多,不過煎完直接淋上醬料無左煎香既感覺 食完主菜終於到甜品啦!嗌主菜既時侯已經睇岩左兩款甜品,分別係布朗尼配雪糕同埋麵包布甸配雪糕,甜品擺碟精致,賣相非常吸引😍🍨麵包布甸雪糕麵包布甸好香玉桂味,麵包入面仲有提子乾。雪糕甜甜地,提子乾酸酸地又有口感,加上玉桂調味,非常有層次👍🍫另外布朗尼配雪糕都十分推薦布朗尼朱古力味非常濃郁,配埋雪糕食都唔會好甜。而且布朗尼本身比較硬身,加埋雪糕令口感更加濕潤,唔會食到章住個口。值得一提係餐廳既服務水準良好,由安排座位到點餐都好有禮貌,仲主動幫我地加水同埋問我地要唔要嗌甜品🥰餐廳好近地鐵站,出站大概行一分鐵就到

🥣是日餐湯係椰菜花忌廉湯

🥖蒜蓉包熱辣辣,牛油同蒜蓉分佈均勻,烘得好香脆好好味😋

🥩燒紐西蘭西冷牛扒

🍝蒜片鴨胸橄油意粉
炒意粉蒜香味濃,菇同鴨胸既分量都好多
不過整體比較油膩

🐟香煎龍脷柳

🍨麵包布甸雪糕

🍫另外布朗尼配雪糕都十分推薦

餐廳好近地鐵站,出站大概行一分鐵就到。店內有好多掛畫同埋小燈飾,裝潢簡單但有格調;而且又坐得舒適, 食物價錢合理,性價比幾高。
2021-03-13 544 瀏覽
晚市開放堂食後,鴨脷洲之友話要撐屋企附近的小店,當然即時讚好啦!鴨脷洲大街其實都有好多小店,中、西、泰、台都有,而飯腳今日就揀Bowls Cafe。餐廳喺大街已夠開咗超過10年,區內都有唔少捧場客,幫襯當日雖然係平日但都有9成滿,建議想食都係訂位穩陣啲。餐牌有晚餐推介($138起),或者可以揀主食,另加$28配餐湯及餐飲。是日餐湯及蒜蓉包 粟米忌廉湯香甜幼滑,加入粒粒粟米增加口感;蒜蓉包好香脆又有蒜蓉香,一人一件包、一碗湯揭開序幕。香草田螺焗薯蓉 $68薯蓉味道香濃,有滿滿的牛油香,口感濕潤又幼滑,田螺有鮮味,轉眼就食哂成份。炭燒美國安格斯肉眼扒 $218有扒、薯角、番茄、西蘭花,顏色夠哂豐富。肉眼扒嫩滑且牛味濃郁,還夾雜著油脂香。以炭燒方法烹調,除了可以鎖住肉汁外,還增添了一層焦香。吃了原味後,可以加黑椒汁再吃,另一種口味。特別一提要試店家自家製芥末醬,不像市面的嗆喉,溫和的味道同時能夠減膩。野菌黑松露醬忌廉長通粉 $118面層有香氣滿滿的黑松露醬,野菌菌香四溢,忌廉醬包裹軟硬度適中的長通粉,醬汁份量剛好,不會太少,而且吃完也不會有膩滯感。朱古力布朗尼配雪糕 $48店員推介的自家製出
炭燒美國安格斯肉眼扒 + 野菌黑松露醬忌廉長通粉
炭燒美國安格斯肉眼扒 $218
自家製芥末
野菌黑松露醬忌廉長通粉 $118
朱古力布朗尼配雪糕 $48
店員推介的自家製出品,雪糕上的罐頭櫻桃真係兒時回憶返哂嚟。味道方面,朱古力蛋糕外層再有一層朱古力,雙重濃郁的朱古力味配上慢慢溶化的雲呢拿雪糕,真心覺得高質。
法式焦糖燉蛋 $44
微暖帶脆的焦糖面層,配上軟滑的燉蛋,形成豐富的味道層次,每一口都嘗到香濃蛋香。

套餐仲有兩杯餐飲,叫咗熱檸水同凍檸水。
店子小小,用上瓷磚作牆身,再掛上充滿趣味性的裝飾,都好舒適呀!
值得一讚店員態度好友善,會耐心講解餐牌,問有咩推介都會好用心建議,大讚!佢哋仲話逢星期四會轉部分午餐選擇,逢星期六會轉哂晚餐menu,保持新鮮感!

餐單
2021-03-11
炭燒美國安格斯肉眼扒 + 野菌黑松露醬忌廉長通粉
  • 肉眼扒
  • 法式焦糖燉蛋
2021-03-11 179 瀏覽
西餐廳對鴨脷洲喱個小島嚟講,絕對可以話係寥寥可數,而我食完返尋味嘅就係喱間今次係同男朋友第2次嚟食回想起第1次食係抱住試吓嘅心態,所以上次食之前無留倩影,但炭燒肉眼扒嘅炭香、焦香、油脂香等嘅震撼卻令我哋回味至今今次上枱嘅第1道菜係野菌忌廉雞湯,忌廉味香,湯入口濃郁,內有野菌粒,最驚喜之處係湯內仲有煎香咗嘅肉粒整體口感豐富頭盤叫咗鵝肝多士本身好鍾意食鵝肝嘅我,其實都已經食慣咗入口即溶嘅感覺,但喱份鵝肝令我驚喜到食完即刻加單要多份 驚喜之處係肥美嘅鵝肝面因煎香過而形成內外口感有對比一啖食落去會發現面層有少少咬口,然後內層慢慢溶化主菜德國脆皮咸豬手一上枱就香氣撲鼻,的確「豬」如其名,皮脆咬落有聲皮下豐富嘅膠質就好似食緊啖啖骨膠原肉質一切就鬆開咬感一啲都唔韌第2道主菜野菌黑松露醬忌廉長通粉,坦白講,試完鵝肝同豬手之後食佢,對佢嚟講係唔公平嘅雖然香味濃郁嘅震撼比唔上前者,不過黑松露嘅份量其實唔少,而且汁嘅質感同汁量,以及長通粉嘅口感都恰到好處Ending揀咗焦巴士克迷你芝士餅,本身我最唔鍾意食New York Cheesecake,因為我怕咗食落又硬又乾嘅口感,但係焦巴士克芝士餅係完全唔同嘅感覺

今次係同男朋友第2次嚟食

整體口感豐富

頭盤叫咗鵝肝多士
驚喜之處係肥美嘅鵝肝面因煎香過而形成內外口感有對比
一啖食落去會發現面層有少少咬口,然後內層慢慢溶化

香煎法式鵝肝多士

皮下豐富嘅膠質就好似食緊啖啖骨膠原
肉質一切就鬆開咬感一啲都唔韌

Ending揀咗焦巴士克迷你芝士餅
,本身我最唔鍾意食New York Cheesecake,因為我怕咗食落又硬又乾嘅口感,但係焦巴士克芝士餅係完全唔同嘅感覺,食落有種近似半熟芝士蛋糕嘅柔軟感
芝士味香得嚟帶有微微焦香
蕉巴斯克迷你芝士餅

相比起外面財力雄厚嘅大財團西餐廳,鴨脷洲喱間小店可以話係滄海遺珠,低調而務實,價錢雖然說不上平民街坊價,但份量、香味及口感都係有誠意嘅出品,對為食嘅我嚟講絕對係物有所值

2021-03-10
香煎法式鵝肝多士
蕉巴斯克迷你芝士餅
2021-03-11 122 瀏覽
好耐冇寫過食評啦,試咗呢間餐廳真係忍唔住朋友一直介紹我去佢屋企附近有一間街坊小店成日都話超好食,成日拎佢啲甜品去引誘我之前有因為正苦嘅限最令兩人一台兩個人食唔到d乜跟住新年前後又好鬼忙呢排得閒少少終於搵多一對couple就去鴨脷洲試吓啦😊四個人可以叫多啲嘢食試吓啦餐廳位置好方便!利東站A1出口向左行唔使3分鐘就到去到8點間餐廳都有八成食客環境舒適 坐低就即刻俾杯水我哋飲吓仲會問我地飲溫水定凍水 認真細心睇見個餐牌好多選擇花多眼亂樣樣都好吸引 💛見到小食有焗田螺即刻叫一客仲有雜菌忌廉雞湯忌廉湯係即叫即做唔係罐頭嘢,超多料田螺鋪滿薯蓉底,超級香,熱辣辣😋小店好細心,先食完小食再上主菜,唔似其他餐廳一次過上晒成枱食物俾你保證新鮮 熱辣辣主菜方面叫咗:炭燒安格斯肉眼扒、香草燒紐西蘭羊架、德國脆皮鹹豬手炭燒安格斯肉眼扒:由於我唔可以食好生嘅牛肉,所以朋友都好遷就我 比我叫咗七成熟炭燒嘅關係,食第一啖已經好加分;牛扒油脂分布好均勻好幼滑!香草燒紐西蘭羊架: 侍應好細心咁問我地要幾成熟 而我地就選擇左5成熟。當羊架上檯時 我地已經聞到有一陣陣炭燒味 詢問之下原來真係用炭燒製作 ,之後我地急不及待即刻

好耐冇寫過食評啦,試咗呢間餐廳真係忍唔住

朋友一直介紹我去佢屋企附近有一間街坊小店
成日都話超好食,成日拎佢啲甜品去引誘我
之前有因為正苦嘅限最令兩人一台
兩個人食唔到d乜
跟住新年前後又好鬼忙
呢排得閒少少
終於搵多一對couple就去鴨脷洲試吓啦😊
四個人可以叫多啲嘢食試吓啦
餐廳位置好方便!
利東站A1出口向左行唔使3分鐘就到

見到小食有焗田螺即刻叫一客
仲有雜菌忌廉雞湯
忌廉湯係即叫即做
唔係罐頭嘢,超多料
田螺鋪滿薯蓉底,超級香,熱辣辣😋

小店好細心,先食完小食
再上主菜,唔似其他餐廳一次過上晒成枱食物俾你
保證新鮮 熱辣辣

炭燒嘅關係,食第一啖已經好加分;牛扒油脂分布好均勻好幼滑!

香草燒紐西蘭羊架: 侍應好細心咁問我地要幾成熟 而我地就選擇左5成熟。當羊架上檯時 我地已經聞到有一陣陣炭燒味 詢問之下原來真係用炭燒製作 ,之後我地急不及待即刻切開 不禁 哇 一聲 ,無論肉的顏色 ·嫩滑度或者切開羊架時流出的肉汁都十分之完美 ,要做到咁當然唔可以over cook ,認真抵讚!

德國脆皮鹹豬手:由於我哋個個都眼闊肚窄 ,所以德國豬手我地最後先吃,本來以為會冧曬,但係岩岩相反 表皮十分鬆脆 肉質冧滑 ,而且份量好多,另外店家仲會係碟邊放上紫椰菜用黎消取個油膩感。 10個讚!

全部都大大碟超足料勁多薯條

所以點左三個甜品
朱古力心太軟
Mini cheese cake

焦糖燉蛋面頭嘅焦糖燒到脆卜卜
燉蛋勁滑,食完好後悔冇叫多個

朱古力心太軟

三個甜品都好出色
正諗住點其他甜品之際
發現9:50 🙈
唯有下次再食過
飲飽食醉,食到咁鬼飽
除翻開每人都係三百幾蚊
下次一定要再去懲罰呢間小店
炭燒安格斯肉眼扒
德國脆皮鹹豬手
2021-03-10
炭燒安格斯肉眼扒
德國脆皮鹹豬手
2021-03-06 570 瀏覽
南港島線各區是我比較少去嘅地方, 每次搭都係去海洋公園🙂今日堅係做完嘢途經筲箕灣大街, 正好提早食晚餐!Bowls Cafe 裝修低調得嚟幾有氣氛, 冇浮誇嘅設計,反而有種懷舊典雅嘅感覺。晚餐選擇很多,自由配搭, 單點餐牌選擇也不少。餐湯: 磨菇忌廉湯好香好夠滑, 蘑菇味濃郁, 配上焗得脆口嘅蒜蓉多士👍龍蝦海鮮湯屋企人鍾意食海鮮揀咗龍蝦海鮮湯, 味道夠鮮,天然蝦殼蝦膏嘅味道, 濃郁得來唔會過鹹, 大大隻帶子鮮甜, 還有海蝦 😍 十分滿足。芝士煙肉焗美國石蠔醬汁唔會太多, 石蠔很肥美,芝士煙肉更是把味道提升~香草田螺焗薯蓉田螺肉 充滿香草蒜蓉味,好惹味! 田螺肉 ,薯蓉比例啱啱好!👍燒大蝦蕃茄海鮮意大利飯香氣撲鼻, 虎蝦略炸過, 大隻厚肉好鮮味! Ritsotto 煙靭靭好有咬口, 鮮茄香味濃郁, 海鮮料豐富大蝦,帆立貝,青口,魷魚, 鮮味精華全都渗入每一粒米飯~ 屋企人超讚!炭燒紐西蘭草飼西冷扒 套餐$168喜歡吃烤得焦香嘅味道,八成熟啱啱好, 肉味濃但唔算多肉汁。 燒汁味道唔夠濃郁, 意粉變得比較乾身~ 烤蕃茄非常juicy, 西蘭花爽甜多汁唔會乾爭爭。蘋果汁,橙汁$218羊架非常j

南港島線各區是我比較少去嘅地方, 每次搭都係去海洋公園🙂
今日堅係做完嘢途經筲箕灣大街, 正好提早食晚餐!

晚餐選擇很多,自由配搭, 單點餐牌選擇也不少。

餐湯: 磨菇忌廉湯
好香好夠滑, 蘑菇味濃郁, 配上焗得脆口嘅蒜蓉多士👍

芝士煙肉焗美國石蠔
醬汁唔會太多, 石蠔很肥美,芝士煙肉更是把味道提升~

炭燒紐西蘭草飼西冷扒 套餐$168

蘋果汁,橙汁

香草燒紐西蘭羊架
羊架非常juicy, 冇羊羶味, 但外皮烤煎得略有點燶, 薯菜也是熱辣辣好香口!
麵包布甸雪糕

麵包布甸雪糕 跟餐加$36
麵包布甸仲係熱辣辣, 充滿牛奶香甜度適中, 讓雪糕溶化掉下啱啱好, 麵包布甸質感又唔會太濕或者太乾👍

本想選擇[朱古力心太軟], 但原來要預訂, 記得之前落order 喇~~

餐廳越坐越多人,看來很受街坊歡迎~
麵包布甸雪糕
2021-03-05 296 瀏覽
寶膳餐廳位於鴨脷洲大街,屬於性價比不俗的西餐廳,晚市套餐$200內有找,也是不少街坊的愛店,所以想來訪建議先訂座呢 😋 我們點了一份炭燒紐西蘭草飼西冷扒和香煎比目魚柳伴芝士焗扇貝,套餐配的餐湯是Creamy香濃的番茄忌廉湯,還附了兩片酥脆的蒜蓉包,很開胃是夜見很多客人都點了這道炭燒紐西蘭草飼西冷扒,於是也選了這個試試,的確值得推薦!點了五成熟,外層炭燒至略帶焦香,切開讓人驚艷!是很漂亮的粉嫩色澤,肉質鮮嫩多汁,這個價位覺得真的超值香煎比目魚柳伴芝士焗扇貝,配上紅波椒忌廉汁,比目魚柳的外皮煎得很酥脆,肉身也很香甜。芝士焗扇貝也蠻肥美的,配了薯菜,有西蘭花、番茄和薯條,除了薯菜,也可選擇配飯或意大利粉加點了甜品,分別是朱古力布朗尼配雪糕和法式焦糖燉蛋。新鮮焗起的Brownie 口感超香濃濕潤,濃郁朱古力的味道,加了雪糕吃滋味一流~ 法式焦糖燉蛋也不錯吃,焦糖脆面加上幼滑的燉蛋,很滿足餐飲點了一杯熱檸水和泡沫咖啡,Cappuccino還送上一個心心的拉花~ 奶泡細緻口感滑順

2021-01-04 674 瀏覽
大多數人去南港島區都會逗留鴨脷洲大街搵食當中呢間都算係真正有水準嘅良心食店望落似區內少有嘅撐枱腳西餐廳,環境有氣氛但價錢定食物質素都好高CP值Set Lunch有13款可擇,價錢$66至$98都有,似家庭式餐廳唔少人都揀鋸扒,感覺High Class啲包含肉眼扒、羊架、德國鹹豬手等招牌菜但自己覺得餐牌上有其他選擇更考驗廚師功架每款套餐都有餐湯/餐飲、蒜蓉包當日餐廳係紅湯雜菜蕃茄湯,有驚喜紅蘿蔔、椰菜、西芹、蕃茄、薯仔等滿滿鮮茄粒入口酸甜,有微微肉味,表面僅有薄層油份,味道濃郁,好開胃蒜蓉包脆卜卜,表面塗滿蒜蓉、牛油蒜香同牛油香填滿法包,分佈平均,法包的確脆口不過略嫌烘得太耐,有啲乾,入口偏硬主菜係一款燉煮料理,俄羅斯牛肉 $68 配薯菜薯菜其實只係影相靚,配白飯會更好牛肉大粒厚實,似一粒粒骰仔,份量充足切落去鬆軟,無筋位,軟嫩唔嚡口入口牛味濃,肉汁滿滿醬汁調味鹹度適中,茄醬酸甜味融合鹽同胡椒味配料有洋蔥、紅蘿蔔等,更香甜西蘭花都有微香,唔會有陣青味,薯條本身有薯香,但有啲單調,可配蕃茄醬但係自己覺得蘸一下俄羅斯牛肉醬汁更惹味另一款係蒜片蜆肉橄油意粉 $66意粉乾爽順滑,煙韌彈牙,有採用
大多數人去南港島區都會逗留鴨脷洲大街搵食
當中呢間都算係真正有水準嘅良心食店
望落似區內少有嘅撐枱腳西餐廳,環境有氣氛
但價錢定食物質素都好高CP值
唔少人都揀鋸扒,感覺High Class啲
包含肉眼扒、羊架、德國鹹豬手等招牌菜
但自己覺得餐牌上有其他選擇更考驗廚師功架

每款套餐都有餐湯/餐飲、蒜蓉包
當日餐廳係紅湯雜菜蕃茄湯,有驚喜
紅蘿蔔、椰菜、西芹、蕃茄、薯仔等滿滿鮮茄粒
入口酸甜,有微微肉味,表面僅有薄層油份,味道濃郁,好開胃
蒜蓉包脆卜卜,表面塗滿蒜蓉、牛油
蒜香同牛油香填滿法包,分佈平均,法包的確脆口
不過略嫌烘得太耐,有啲乾,入口偏硬

主菜係一款燉煮料理,俄羅斯牛肉 $68 配薯菜
薯菜其實只係影相靚,配白飯會更好
牛肉大粒厚實,似一粒粒骰仔,份量充足
切落去鬆軟,無筋位,軟嫩唔嚡口
入口牛味濃,肉汁滿滿
醬汁調味鹹度適中,茄醬酸甜味融合鹽同胡椒味
配料有洋蔥、紅蘿蔔等,更香甜
但係自己覺得蘸一下俄羅斯牛肉醬汁更惹味
俄羅斯牛肉

另一款係蒜片蜆肉橄油意粉 $66
意粉乾爽順滑,煙韌彈牙,有採用橄欖油炒過,唔係好乾身
蒜片同蜆肉份量充足,並非得少量
食到底都仲有,尤其係蜆肉
用香草點綴就更突出,夠香口
蒜片蜆肉橄油意粉

跟餐+$32可以叫多份甜品
法式焦糖燉蛋 Creme Brulee值得一試
表面有一層厚焦糖,脆卜卜,焦糖香甜
配合底下蛋香味
頂頭嘅cherry只係裝飾,實際上係有藥水味嗰種
2020-09-27
20 分鐘 (堂食)
俄羅斯牛肉
蒜片蜆肉橄油意粉
2020-12-11 324 瀏覽
有幫襯開,之前已經覺得一位中年侍應態度好差。有一次吩咐凍飲少冰,沒有少仲要勁多,佢拎隻杯嚟話“你自己攪啦”。再有一次發現椅子下有隻大曱甴屍體,又咁啱係佢,過嚟執走後,無講唔好意思都唔緊要,之後無洗手先過份囉!今朝再光顧多一次,因為平日加上疫情,早餐時間客人不多,點餐後25分鐘都未有食物,同侍應講轉外賣因突然趕時間及等太耐,中年侍應即刻喺廚房拎個餐出嚟,仲拎個盒嚟叫我自己包!最後仲要多收外賣盒費用及沒有外賣優惠!當時態度亦好差!我會叫晒所有我識嘅街坊唔拿再嚟幫襯,疫情之下,仲唔做好啲服務,無下次!

最後仲要多收外賣盒費用及沒有外賣優惠!當時態度亦好差!
2020-12-11
25 分鐘 (堂食)
$42 (早餐)
2020-12-01 482 瀏覽
好多人去香港仔都係為咗食海鮮、艇仔粉呢類地道美食,但係估唔到今次嚟到鴨脷洲都有驚喜!Bowl’s Cafe 嘅門面看似無咩特別,但一入到去感覺裝潢都頗有格調,而且掛滿唔同風格嘅畫作,幾適合情侶晚餐。加上附近亦有海濱公園同埋海怡一帶嘅購物點,絕對係拍拖聖地👩‍❤️‍👨!💛 德國脆皮咸豬手要介紹呢道脆皮咸豬手絕對係性價比極高⬆️ 豬手皮焗得好脆之外,肉質亦都無太乾嘅情況,而且個皮一啲都唔油膩,食完都唔會滿碟油光。加埋Gravy同Mustard配合程度非常高!正宗食法配上酸椰菜,仲可以好好咁解膩。除咗豬手,另外要一讚嘅係佢個沙律,沙律菜脫水得好夠同埋黑醋味道唔會太酸,火箭菜味道都好新鮮!P.S. 食豬手嘅時候可以叫埋啤酒🍺,咁就更加有德國風味 🇩🇪💛 炭燒美國安格斯肉眼扒去得食西餐又點少得牛扒 🥩,呢道炭燒肉眼扒嘅炭燒味相當足夠,賣相睇到好清晰好靚嘅網格紋。而且肉質亦都相當稔,美國牛味都好足夠,食完成塊都係無筋!唯一係上碟時略嫌熟咗少少~ 配菜薯條亦都相當足夠,蕃茄都好新鮮,有起沙⚠️ 以上兩道菜都係推薦俾食肉獸嘅,其實都見佢有唔少意粉類幾出色,有機會可以再試!💛 朱古力Brownie 除咗幾欣賞

💛 德國脆皮咸豬手

💛 炭燒美國安格斯肉眼扒

💛 朱古力Brownie
除咗幾欣賞Bowl’s嘅主菜之外,原來佢哋嘅甜品同樣出色!暖碟上嘅朱古力Brownie配上雲呢拿雪糕,味道好夾之餘亦都唔會有一般Brownie好甜好膩嘅感覺,食完完全無起痰,酒浸車厘子🍒同埋中間嘅薄荷葉都俾到唔同嘅層次感!

💛 麵包布甸
麵包布甸賣相相當好睇,而且味道都好唔錯唔會太甜,臨近聖誕食超有節日氣氛🎄!個人偏好麵包皮再脆少少,咁同布甸食起上嚟對比更大,更有層次!

💡Bowl’s Cafe 門口仲有擺賣蘋果日報🍎 得閒買返份一路睇一路食都唔錯㗎😛

味道 🌕🌕🌕🟡🌗
服務 🌕🌕🌕🌕🟡
環境 🌕🌕🌕🟡🌑
價錢 🌕🌕🌕🟡🌗
2020-12-01 139 瀏覽
疫情持續,這一天,和他浪漫行港島,換一換心情,來南區逛逛。經過此西餐廳,決定在這一間吃晚飯。餐廳座位大概可坐50人,只有一層。點了晚餐set dinner,先上餐湯餐包,羅宋湯不是罐頭湯,材料充足。小食是芝士煙肉焗美國蠔,$68,有兩隻,加了煙肉令口感及味道提昇。香煎盲曹伴芝士焗扇貝,$178,我們都喜歡海鮮,他很滿意這魚,煎得很香。扇貝大粒,芝士仍焗住鮮味。雜菌豬仔脾意大利飯$168,豬仔脾很夠肉,意大利飯汁剛好,不會太濕,兩者配得很好。他說美食要配點美酒,點了一支house wine,$198,完全是絕配,帶出肉的香味,很好的推薦。最後有我最喜愛的甜品,味道好像是Haagen Dazs,但朱古力好像再更出色一點,忘記問是從那裡來。整體都很滿意,他說這樣來一趟不錯。(再度上文,可能餐牌或許已變更,只供參考)
疫情持續,這一天,和他浪漫行港島,換一換心情,來南區逛逛。

經過此西餐廳,決定在這一間吃晚飯。

餐廳座位大概可坐50人,只有一層。

整體都很滿意,他說這樣來一趟不錯。

(再度上文,可能餐牌或許已變更,只供參考)