2014-02-22 5011 瀏覽
今日本想上荃灣《常滿百家菜》食晏,但係無位(因為2人入坐計),剛想起前面有素食自助餐,所以入去試吓。 地方本算可以,一個人,試過以下素食(50種之幾款)......味道OK,不過下次都要陪朋友入嚟,約齊人食飯,清心,交流,先為之上策。

雜錦素齋 (自助餐)
清炒蝦仁帶子
迷你五柳鮮班
油炸蜜瓜奶
題外話/補充資料: 之前有食評,話伙記態度麻麻,其實只不過去咗《菜香齋》一樣嗟!
2014-02-22
雜錦素齋 (自助餐)
清炒蝦仁帶子
迷你五柳鮮班
油炸蜜瓜奶
2014-01-29 3781 瀏覽
一向喜歡食酸齋既我,黎到緊係買盒試試,問姐姐一盒要幾錢就$30,再大盒d都个有,可以自己揀或者齊齋。咁我自己揀左酸齋同雞腎同鮑魚,酸齋黎講其實佢做得幾唔錯,但可惜溝太多水,令到個味淡晒。而雞腎味道合宜,唔會大糖同太咸。鮑魚返而係最清最有口感,所以鮑魚都係我一直既最愛
2014-01-23 3857 瀏覽
之前經過時見到午市任食套餐價錢吸引,可是假日+$10,一直都想有機會找個平日來吃一趟碰巧是日身體不適及老公例假,就決定來這吃吃看來到時見到已出下午茶優惠,雖然$30就有一客指定炒粉/飯,但我們想試多款菜式(貪心mode起),所以堅持選了任食套餐2個人的任食會否太多,這是我一直的疑問,因為既想試多款,但又不想浪費發現這兒安排很好,是按個人的份量而烹調,份量應不會過多 脆皮蜜瓜奶 (左上)外層香脆,蜜瓜奶香甜,一上檯熱騰騰,好味道 紅燒雞絲翅 (中)看到這名字,即時想起商品說明條例,但素食店似乎未有任何行動去更改,沒有真的翅,不知會否被人投訴呢這翅比預期的大很多,不似是2人的份量,而是4人的份量,材料不多,反而湯太多,加上味道很淡,吃不到冬菇、筍等味道,吃了一碗已經不想再添 五柳素仙斑 (右下)每次到素食店必點菜式之一,芋頭蓉煎成金黃香脆的仙斑形狀,內裡粉滑,配上五柳汁酸酸甜甜,簡直一絕,細細條,賣相十分可愛,而且新鮮熱辣,我們還添食多1條呢,如果五柳汁再多一點會更完美 點心齋鹵味到素食店不可不點,甜酸齋入味軟腍有嚼勁,酸甜度適中,但咖喱齋、蠔油齋味道相對就被比下去,素鴨也不錯但乾了點,而
碰巧是日身體不適及老公例假,就決定來這吃吃看

發現這兒安排很好,是按個人的份量而烹調,份量應不會過多
 脆皮蜜瓜奶 (左上)
外層香脆,蜜瓜奶香甜,一上檯熱騰騰,好味道

紅燒雞絲翅 (中)

這翅比預期的大很多,不似是2人的份量,而是4人的份量

五柳素仙斑 (右下)

點心齋鹵味
齋鹵味
到素食店不可不點,甜酸齋入味軟腍有嚼勁,酸甜度適中,但咖喱齋、蠔油齋味道相對就被比下去,素鴨也不錯但乾了點,而齋叉燒鴨腎就硬了一點,吃到牙都軟

琵琶豆腐
琵琶炸豆腐
跟街外的琵琶豆腐味道差不多,新鮮熱辣外脆內軟,味道不錯,唯獨獻汁有點濃,鹹了一點

枝竹炆鰻魚
枝竹炆鰻魚
一直在猜想鰻魚會是什麼,原來是紫菜卷,豉汁味濃,但試了這麼多不同款式後,發現多數的材料都是腐皮,已經嚇怕了

豉汁齋鵝腸
豉汁齋鵝腸
鵝腸爽口,又是豉汁味濃,但完全猜想不到這鵝腸是什麼

錦繡酸辣湯
完全錯誤,與一向的酸辣湯有很大的距離,完全是怪味,像在飲醋,又酸又難吃,連喜歡酸的我也接受不了

西汁香酥鴨
素鴨入口偏乾,而西檸汁不夠酸度,味道不強

菠蘿咕嚕肉
咕嚕肉原來是麵筋(又是腐皮的朋友),味道不錯(甜酸齋的味道),要不是吃了太多腐皮麵筋,配飯吃應該一流

還試了很多菜式如
 羅漢燴上素、
八珍炆豆腐等,而其他已不太記得(太多又沒有拍照)
這2款材料差不多,只是前者沒有豆腐多了菌類,味道比其他菜式已較為清淡
豆漿也是任點,豆味不算太濃,不太甜,ok,但只喝了1杯,反而主力喝茶去除油膩感

整體而言,菜式味道ok,但略嫌偏鹹,如果可清淡一點會較好,可能是素食味道普遍偏重,但湯類的菜式就真的不行(只有
粟米豆腐羹比較正常),店員服務態度一般,只是欠缺笑容,環境可以,全都是圓檯,故店員必定要求客人搭檯,洗手間是男女獨立,而且會有姐姐定時清洗,只是有點滑而已
但以這樣的價錢可以吃到這麼多款的菜式,也很相宜

題外話/補充資料: 臨走時留意到外賣時都有迷你的仙斑,但價錢原來都不便宜的,都是任食比較相宜
2013-11-08
  • 甜酸齋
  • 五柳素仙斑
2013-11-16 2581 瀏覽
諗住買脆皮蜜瓜同同學一齊等車返學果陣食,開頭阿姐話37蚊,後尾又話45蚊,又話係52蚊至啱......一盒十粒,好貴。但同學想食就算喇。我之前淨係食過佢個任食午餐,都有脆皮蜜瓜,六十零蚊,仲抵食,以後唔會好似尼次咁(散買)幫襯。味道都係咁喇,外賣無比砂糖,不過對味道無咩影響,但有D生菜絲墊底...食果陣有時有幾條痴住,一食唔係幾MATCH...再幫襯只會係去任食,十粒小食五十零蚊對我尼講貴左D(我個人買果陣嘅心能係想買小食),況且味道唔係特別出彩
2013-11-15
10 分鐘 (外賣自取)
2013-08-16 2217 瀏覽
打風回家吃外賣, 繼深井傅記之後, 我們也到了荃灣買點吃的。回想一下, 已好一段時間沒有吃過齋鹵味, 於是便來個外賣。由於我們買的時間已夜, 有很多味道都已售罄, 最終我們也有齋鴨腎, 齋鮑魚及酸齋。齋鴨腎大粒, 而且有實質嚼感, 不算太硬。醬油調不會過甜死甜, 感覺算是可以。齋鮑魚有沾上花紅粉, 但汁醬不多, 口感組織不錯, 中間心位算是有味道, 豆乾彈性不錯, 不過略甜了一點。而酸齋的味道最好, 麵筋軟稔入味, 酸甜平衡不錯, 口感軟而有麵筋韌度, 可以吧。而另外還有點了其他, 表現就有點強差人意。糯米卷, 質感死實, 紫菜還好, 不過整體調味不足。香菇鹹水角, 皮厚而硬, 外皮不脆, 中間菇餡無味, 十分失敗。芋魚亦然, 炸得不夠, 色澤暗啞, 芋頭蓉有削的感覺, 太過於粉口, 令口感一點都不香滑。如要吃齋鹵味的話, 也許這個也不錯。可是炸物表現的確強差人意, 所以無法給出笑面, 唯有OK吧。

2013-08-14
5 分鐘 (外賣自取)
2013-08-13 1683 瀏覽
是日慶祝朋友生日, 她喜愛吃素, 於是來了這間素食舖, 之前我已來過幾次, 但朋友沒有來過, 所以推介她們一試, 這裏有任飲任食, 成人也只是$78一位, 不需加一, 任食的餐牌種類亦很多, 要來多幾次才能試哂全部食物呢我們一行3人, 竟然叫了這麼多款, 還有雜果沙律忘記影了, 這個沙律也是值得推介的!這款素刺材料很多, 味道也恰到好處, 不太咸, 不太淡.這款生菜粟米粥, 材料很多, 粥底很有粟米味, 我們叫了2轉呢.
這款素刺材料很多, 味道也恰到好處, 不太咸, 不太淡.
生菜粟米粥
2013-08-13
慶祝紀念
生日
生菜粟米粥
6 月尾黎過呢度食, 都好好味既~ 今次係因為要黎呢頭, 所以順便黎食..~ 脆皮蜜瓜奶: 呢個依然係超爆正好好味!!! 好似將d 蜜瓜豆奶由液體變左做固體咁, 勁香甜~ 不過要襯熱食先好食, 凍左冇咁好食... 西汁香酥鴨: 今次d 素鴨炸得冇上次咁乾, 但係d 西檸汁同上次1樣都係冇乜味既.. 不過我好鍾意食腐竹(素鴨), 所以都覺得咁有腐竹既素鴨係好好味既~怡香鮮竹卷: 今次唔辣既, 但都係鹹鹹地, d 腐竹索晒d 汁, 好惹味, 超級好好味!!! 蜜桃炆鮮竹: d 蜜桃係超級甜好好味~ 而醬汁都好甜, 所以d 腐竹都好甜~ 整體味道都好好味既~ 點心齋鹵味: 雜錦齋鹵味~ 由上至下層數落有素鴨(勁惹味, 味道超爆正正正!!!), 甜酸齋(1d 都唔酸, 好甜, 超爆正正!!), 咖哩齋(咖哩味勁濃郁, 超爆正正!!), 蠔油齋(甜甜地, 好好味~), 齋叉燒(麻麻地...) & 齋鴨腎(質感好似; 又好惹味, 超級好好味!!!) ~ 不過今次冇左腐皮卷... 如果有就接近perfect 了..~ 今次齋鹵味既整體味道係超爆正!!! 枝竹炆鰻魚: 今次同上次既有少少唔同,

脆皮蜜瓜奶: 呢個依然係超爆正
既~
蜜桃炆鮮竹:
點心齋鹵味:
!!!), 甜酸齋(1d 都唔酸, 好甜, 超爆正正
!!), 咖哩齋(咖哩味勁濃郁, 超爆正正
!!!) ~ 不過今次冇左腐皮卷
枝竹炆鰻魚:
今次同上次既有少少唔同, 1 黎今次係唔辣既.. 2 黎今次嗰d 紫菜甩晒出黎, 冇上次既鰻魚卷咁靚.. 不過都係好好味既~ 但好多油><...
回窩炒素肉: 第1次叫呢個~ 原來d 回窩肉係素雞黎既~ 少少辣, 都好味~
琵琶炸豆腐:
同上次1樣都係超爆正
好好味!!! 唔似平時既炸豆腐, 而係面粉團入面混合左d 豆腐碎&髮菜, 再拎去炸, 之後再加d 醬汁炒兩下~ 食落有d 脆脆地, 有d 就腍腍地, 好似炸油條點粥食咁, 勁香口超惹味!!! 不過都係襯熱食先好食, 凍左爭好遠/_\... 另外, 如果唔想食d 菜, 可以叫走菜既, 切勿浪費食物呀
!!!
另外, 原來素點心menu 上既點心都可以任食既~
燒賣:  餡料主要係沙葛, 1 咬落去d 餡就散開晒.. 味道都係麻麻..
三菇餃: 呃人既.. 入面只有1菇(木耳絲), 其餘既主要都係沙葛.. d 餡唔算好好食; 塊皮又厚左d.. 唔食都冇乜所謂...
炸春卷: 個皮炸得好香脆可口, 主要係白蘿蔔既餡料都好好味~ 不過就外層太多, 入面d 餡太少...
叉燒酥: 入面既素叉燒餡聞起黎都有少少叉燒香味, 不過食起黎又冇乜味.. 同埋d 餡得好少好少, 外皮就好厚... 所以食起黎有少少乾.. 整體味道都麻麻..
雜果沙律卷: 其實應該叫雜菜沙律卷, 因為入面既餡料係紅蘿蔔, 粟米&青豆, 當然仲有沙律醬~ 食落味道甜甜地, 又凍凍地, 清清涼涼咁, 超爆正
!!!
豆沙糯米糍: d 豆沙餡好夠甜, 又足夠~ 糯米皮又煙韌軟糯~ 好好味
~
西米布甸糕: 個樣都似檸檬林明頓既中式甜品~ d 西米遍佈喺好香滑既奶黃入面, 味道又勁香甜, 真係超爆正正
好好味呀!!!
蓮蓉西米角: 個西米外皮煮得糊左d, 冇左粒粒西米既感覺.. 不過d 餡甜甜地, 整體食都好好味
~
腐皮卷: 入面有紅蘿蔔, 木耳&沙葛; 味道都好好味
~ 不過油左d ><...
豆沙煎堆: 塊皮有嚼口~ d 豆沙餡夠多 又好夠甜~ 好好味~
咸水角: 入面大多數都係沙葛; 糯米皮炸得好香口; 都好味既, 不過又係油左d ><..
紅豆缽仔糕:
雖然d 紅豆只得歪左喺1邊的3 粒.. 不過個缽仔糕超甜, 超級好好味
!!!
椰汁馬豆糕: d 椰汁味有少少奇怪, 不過都好夠甜, 好味道
~
總括而言, d 野食味道都好唔錯~ 而且選擇都多~ 環境方面, 要搭枱都冇咩問題~ 不過服務態度方面, 就真係極有問題!!! 係極之差!!! 黑口黑面不特只, 仲勁唔想行過黎同你落order, 又成日望左你, 想你快d 食完快d 走!!! 都唔明點解個老闆唔炒左呢d 咁既趕客員工!!! 如果唔係服務咁差, 我都會俾好評; 亦都如果唔係d 食物好味, 我都會因為咁差既服務而俾負評!!! 真係好心改善下服務態度啦!!!!!
題外話/補充資料: 見到同枱既人因為唔鍾意食d 蔬菜 而食剩晒d 蔬菜, 我覺得好浪費食物!!! 如果唔想食呢d 配菜(e.g. 白菜, 青椒, 西芹等), 其實可以叫"走菜"!!! 浪費食物真係好唔應該, 都唔知食物幾咁珍貴!!! 徙晒d 食物, 搞到d 食物愈黎愈貴!!!
2013-08-02
  • 西米布甸糕
  • 雜果沙律卷
  • 琵琶炸豆腐
好耐之前已經想黎呢度食嫁喇, 今次終於都可以食到~ 其實呢度既"自助餐"係放題形式既, 任叫任食, 不過千奇唔好浪費食物, 要"惜食"呀~ 今次食左13款食物:西汁香酥鴨: d 素鴨本身冇味既, 炸完之後比較乾, 但係d 西檸汁又淡左d 同埋(對於我黎講)少得滯, 所以食落覺得乾左d & 冇乜西檸汁既香甜味(but有少少腐竹味~)... 雖然冇我想像中咁好食, 不過我好鍾意食素鴨, 所以都覺得ok既~脆皮蜜瓜奶: 呢個超爆正好好味呀!!! d 蜜瓜奶勁香甜!!! 蜜瓜味同奶味都非常濃郁, 好似將d 蜜瓜豆奶由液體變左做固體咁~蜜桃炆鮮竹: d 蜜桃好甜好好味, 不過d 腐竹就可能浸得唔夠耐, 實左d & 硬左d... 不過整體味道都可以既~點心齋鹵味: 其實係雜錦齋鹵味, 由上至下層數落有素鴨(呢個唔乾, 好好味), 甜酸齋(甜多過酸, 都係好好味), 咖哩齋(咖哩味淡左少少.. ), 蠔油齋(麻麻地..), 腐皮卷(入面有蘿蔔絲, 木耳絲&沙葛; 成個腐皮卷都好好味), 齋叉燒(唔係幾好食..) & 齋鴨腎(質感好似; 又好味)~ 1小碟高高地包羅萬有, 有咁多款齋~ 整體味道都好好

脆皮蜜瓜奶: 呢個超爆正好好味
呀!!! d 蜜瓜奶勁香甜!!! 蜜瓜味同奶味都非常濃郁
, 好似將d 蜜瓜豆奶由液體變左做固體咁~
), 甜酸齋(甜多過酸, 都係好好味
), 齋叉燒(唔係幾好食..) & 齋鴨腎(質感好似; 又好味)~ 1小碟高高地包羅萬有, 有咁多款齋~ 整體味道都好好味既^^~
枝竹炆鰻魚: 辣辣地~ d 鰻魚卷係紫菜"呃"製而成既, 好好味
~
怡香鮮竹卷: 都係辣辣地既~ 呢個d 腐竹唔會實&硬, 反而夠鬆&腍, 所以好入味
~ 雖然鹹左d, 不過好惹味
~ 仲有d "肉末"係面筋黎既, 都好好味~
琵琶炸豆腐: 超爆正好好味
呀!!! 唔係我想像中既炸豆腐, 似係d 面粉團入面混合左d 豆腐碎&髮菜, 再拎去炸 & then 加d 醬汁兜兩兜; 食落有d 脆脆地, 有d 就腍腍地有嚼口, 真係超級好好好好味
呀!!!
八珍炆豆腐: 有炸豆腐, 生筋, 素雞, 紅蘿蔔,冬菇(呢間既冬菇超級好好味
), 雲耳, 草菇, 白菜, 菜心等~ 好味~
羅漢燴上素: 材料同八珍炆豆腐既差唔多, 只係冇左炸豆腐; 同埋呢個既菇菌類比較多; & 濃味d, 因為冇左較清淡既豆腐~
椰汁粉皮時菜: d 椰汁香到不得了!!! 而d 粉皮滑溜溜之餘, 食落又好得意, 有d 煙韌彈牙有嚼口既感覺
~ d 椰汁粉皮真係好香甜, 超爆正 v. delicious
呀!!! 其實似係甜品多d : P ~ 不過要怏d 食, 因為擺耐左 d 粉皮就會吸晒d 汁 杰埋一大堆... 下面仲有d 白菜~
紅燒山水豆腐: d 豆腐好滑~ 味道都ok既, 不過比起其他菜式 就顯得冇咩特別好食..
香滑糖水: 係椰汁西米露~ d 椰汁又係香到不得了既~!! 好夠香甜超級好好味呀
糖水真係!!! 雖然椰汁西米露冇咩特別高級而又好肥, 不過真係好味到停唔倒口!!!
豆漿:
都係任飲既~ 雖然豆味唔係好濃, 不過亦都唔太甜, 甜度適中 清清地咁, 好味
~
總括而言, d 野食大多都好好味, 而且~$70 [($58+5)x1.1] 就可以坐咁耐 食咁多野, 真係好抵
!! 有機會都想再黎過^^~ 而服務方面, 都唔係想像中好似之前食評所講咁差既, 不過係冇乜表情囉.. 環境方面, 大多數都要搭枱嫁~ 有男女toilets 各1格, 都幾乾淨~
2013-06-27
  • 椰汁粉皮時菜
  • 椰汁西米露
  • 琵琶炸豆腐
  • 怡香鮮竹卷
2013-05-19 513 瀏覽
18-5-2013(六)是日,一個人回家煮飯吃,乘車回家之際,途徑 寶蓮素食 ,打算買一盒酸齋回家去吧!$25 一盒,我只要了酸齋及少許齋鴨腎,份量很多呢!回家後,再放在鑊子上炒熱約一分鐘便上桌;酸齋的賣相對辦,吃下一口,極度入味,質地又腍軟,配飯吃一流;另鴨腎外硬內軟,咬下去很有嚼勁,也是很入味;唯油脂較多,不能吃太多,否則會很飽肚!
18-5-2013(六)

2013-05-18
2013-03-30 138 瀏覽
又是buffet 呢~無黎一排,原來加左價~~ 假日要$68 加茶介再加一任食齋菜~ 真的好特別~點埋個甜酸咕嚕汁好脆又唔熱氣好香既椰汁爽口既粉皮惹味豉汁爽口既鵝腸,其實我好想知究竟係咩東東整呢個鵝腸芋頭魚梗係首選好滑既芋蓉不過就炸得唔多脆,有d 失手鰻魚係紫菜卷~ 正~~齋菜層出不窮齋菜係可以好好味的~不過服務態度要改善呢~ 我想客人總不愛到一個黑口黑面既食肆吧
又是buffet 呢~
無黎一排,原來加左價~~ 假日要$68 加茶介再加一
任食齋菜~ 真的好特別~
點埋個甜酸咕嚕汁
好脆又唔熱氣
好香既椰汁
爽口既粉皮
惹味豉汁
爽口既鵝腸,其實我好想知究竟係咩東東整呢個鵝腸
芋頭魚梗係首選
好滑既芋蓉
不過就炸得唔多脆,有d 失手
鰻魚係紫菜卷~ 正~~

齋菜層出不窮
齋菜係可以好好味的~
2013-02-19 147 瀏覽
呢間齋鋪好出名 ... 小時候, 在中環皇后戲院及娛樂戲院睇戲, 在未播「不日上映」時, 必會播一大段廣告, 最記得就有Do Do 姐嘅康泰, 其二就是荃灣眾安街嘅寶蓮素食 (因為當時嘅我根本未到過荃灣咁遠嘅地方, 只係知道地鐵紅色線搭到最尾就係荃灣, 那些年的小朋友是會比賽看誰會背得多地鐵站名)就算現在也不時會見到人龍排隊買齋, 今天剛巧路過而為食之心又起, 咁就走去排一份剩買酸齋只需$15已一大盒, 睇得出麵筋有先炸透才拿去炆煮, 因此甜酸味已被嗦晒入麵筋, 麵筋鬆軟皮薄, 一啖放酸齋入口會有爆汁效果, 只是甜酸汁中的茄醬帶有討厭的鐵罐味
, 那些年的小朋友是會比賽看誰會背得多地鐵站名)

2013-02-19
2013-02-03 85 瀏覽
未試過任飲任食素LUNCH~依日特登去試下食店分兩邊舖位~不過都要搭檯形式..我覺得唔太好囉!"琵琶炸豆腐"熱辣辣+豆腐脆身~味道唔太鹹..清清淡淡好唔錯"五柳素仙斑魚"外脆內粉糯~但芋頭味唔夠香..五柳汁唔夠酸甜度"菠蘿咕嚕肉"用麵筋代替肉類..炸得夠脆~甜酸汁調得夠味~好開胃"西汁香酥鴨"素鴨外層脆口~但西檸汁無乜味"回鍋炒素肉"味道偏鹹..獻汁太多太杰"翠芹蓮藕片"藕片好爽口~整體味道無特別"葡汁會雙蔬"依個唔掂..應該係整好晒~再用熱盤存熱d菜部份又黃又腍~葡汁味道都不討好"錦繡酸辣湯"依個完全做唔到酸辣湯既味道古古怪怪又杰身~賣相+味道都唔掂"紅燒雞絲翅"我無食到..另一半話都ok喎另外..菜譜內既"素點心"都可以任點任食不過已經好飽~最後點三款甜品(馬豆椰汁糕,西米糕,紅豆砵仔糕)甜品好甜..味道亦一般~整體食物水準ma ma..服務ok
未試過任飲任食素LUNCH~依日特登去試下
食店分兩邊舖位~不過都要搭檯形式..我覺得唔太好囉!

"琵琶炸豆腐"
熱辣辣+豆腐脆身~味道唔太鹹..清清淡淡好唔錯
"五柳素仙斑魚"
外脆內粉糯~但芋頭味唔夠香..五柳汁唔夠酸甜度
另外..菜譜內既"素點心"都可以任點任食
甜品好甜..味道亦一般~整體食物水準ma ma..服務ok
2013-01-27
2013-01-04 56 瀏覽
衣間素食我平時買齋買得多,但入去舖頭食就係第一次!大概8點到,雖然唔洗等位,但要同人答枱.....我覺得唔係咁舒服!地方已經細,仲要放到枱枱登登滿哂,而且好嘈雜,好無空間感! 睇餐牌叫野食,要左一個雜菜煲同香菜炒飯,由於我同男朋友兩人都唔喜歡食有肉口感嘅素食,(我地唔會齋口唔齋心),食齋要誠心,所以都係叫啲只有菜嘅菜色! 雜菜煲 : 一黎嘅時候,見到面頭有啲粉紅色一條條嘅,已經知道係咩,好失望...因為連雜菜煲都有肉嘅齋,唉! 咁我地為有夾開佢啦,一邊食就一邊夾,唉! 香菜炒飯 : 飯都幾多,炒到有點濕濕的,可能係啲汁未炒干...炒飯個味道都唔錯,再送雜菜煲嘅菜味道清清的,感覺幾好! 其實味道可以的,但我下一次都只係買外賣好D,唔想食飯食到咁嘈雜=_= 一D都唔享受!

2012-12-28
2012-12-18 61 瀏覽
好耐無去呢間食店光顧,一直以來都對呢間食店印象唔錯,食品質素有一定水準。今日路過付近,滿心歡喜再行入去,打算食午飯。一坐低就覺得唔同以前,茶都未有,我連餐牌都未睇,個樓面阿姐就問你食乜,仲表現得好唔耐煩,最終叫咗碟炒河。食物送到,水準尚可保持,但樓面阿姐服務效率極高,我連最後一啖河粉都未放入口,就即刻收咗隻碟,算擺,返正都食晒,跟手唔夠一分鐘,阿姐就走埋嚟,攞咗張單話:「埋單架啦。」喂,大佬,食飽咗,坐多陣,飲杯茶都得呱,服務態度極差。另外,嚮食嘢其間,隔離枱有人客見到新鮮點心出爐,就立刻叫一碟,當然係貪佢新鮮熱辣啦,但係我見樓面阿姐行咗五、六轉,都唔攞俾人,又唔係有嘢做,我覺得佢好似特登唔俾,真係唔可以接受。

今日路過付近,滿心歡喜再行入去,打算食午飯。

2012-12-18
2012-10-23 89 瀏覽
一間由細個開始已幫襯嘅齋舖,估唔到近年我再次經常幫襯佢!事緣我細妹見我鍾意食齋,不時會買盒齋鹵味+素鴨俾我,我雖然鍾意食,但自己好少買,一嚟貴,二嚟肥,不過呢間齋舖,卻令我有再次幫襯佢嘅衝動兼行動!細妹不時會買唔同齋舖啲齋鹵味俾我,齋鹵味水準通常唔相差太遠,不過講到素鴨,呢間可以話係No.1,冇一間做到比佢好味!素鴨啲腐皮質感軟熟有厚度,唔會太硬太油太薄太肥膩,味道亦啱啱好,唔會太鹹太淡,一條$18,通常我同細妹會買半條($9),另加三款齋(甜酸齋+齋鴨腎+咖哩齋)($15),總數$24!有時對自己好啲都唔係好過份啫!肥就肥啦~~~P.S.:同樣賣素食,荃灣南豐同富華中心樓下嗰兩間"天天素食"啲素鴨就好唔掂!硬到好似o趙紙皮咁!!又油又淡又硬,大家千祈唔好買!!
一間由細個開始已幫襯嘅齋舖,
估唔到近年我再次經常幫襯佢!

事緣我細妹見我鍾意食齋,
不時會買盒齋鹵味+素鴨俾我,
我雖然鍾意食,
但自己好少買,
一嚟貴,
二嚟肥,
不過呢間齋舖,
卻令我有再次幫襯佢嘅衝動兼行動!

細妹不時會買唔同齋舖啲齋鹵味俾我,
齋鹵味水準通常唔相差太遠,
不過講到素鴨,
呢間可以話係No.1,
冇一間做到比佢好味!

素鴨啲腐皮質感軟熟有厚度,
唔會太硬太油太薄太肥膩,
味道亦啱啱好,
唔會太鹹太淡,
一條$18,
通常我同細妹會買半條($9),
另加三款齋(甜酸齋+齋鴨腎+咖哩齋)($15),
總數$24!
有時對自己好啲都唔係好過份啫!
肥就肥啦~~~

P.S.:同樣賣素食,
荃灣南豐同富華中心樓下嗰兩間
"天天素食"啲素鴨就好唔掂!
硬到好似o趙紙皮咁!!
又油又淡又硬,
大家千祈唔好買!!

素鴨(極力推薦!!!!),咖哩齋,齋鴨腎,甜酸齋,齋鹵味
2012-10-22
5 分鐘 (外賣自取)
素鴨(極力推薦!!!!),咖哩齋,齋鴨腎,甜酸齋,齋鹵味
  • 素鴨(極力推薦!!!!)
  • 咖哩齋
  • 齋鴨腎