2012-07-15 86 瀏覽
今日我同我媽媽去食呢間野,因為我媽媽話想食素食,甘因為就近,就去左呢間度食啦!其實去之前都有睇過食評的,好多好評下,就去左拉!結果.......失望!我地系食自助餐的,其實價錢都合理。不過食物就,唉,不好食拉!總之就。食物的味道麻麻地,都五系最緊要的。但最令人失望系D店員的服務,超級超級差咯!令到我媽媽都不想繼續食了。不停叫我走。因為個度D店員,做嘢好慢。又成日望著我地張枱,想我地快點食完,快點走。因為開始有其他客人等位了。仲有啊,其中有一碟菜好難吃,我地就叫D店員拿走,她地拿走之後,過左一陣,仲特登拿過來比我地睇(有兩碟退的,一碟系我地,另外仲有一碟系其他客人退的。可想而知個味道啦!),系度講:個客話五要喔,話好難食。甘GE服務,真是一個字:差!我仲念緊,系五系因為我地做客人的,太過挑剔?後來,我念左下,其實做客人,可能真係對食物有多少要求,起碼五好食的野,就五會食先啦!我地系比錢個個!有選擇的權利。但,作為餐廳,睇到有客人對一道食物有五滿意,系米首先要改進先?
其實去之前都有睇過食評的,好多好評下,就去左拉!
結果.......失望!
我地系食自助餐的,其實價錢都合理。不過食物就,
唉,不好食拉!總之就。
食物的味道麻麻地,都五系最緊要的。

但最令人失望系D店員的服務,超級超級差咯

令到我媽媽都不想繼續食了。不停叫我走。
因為個度D店員,做嘢好慢。
又成日望著我地張枱,想我地快點食完,快點走。
因為開始有其他客人等位了。
甘GE服務,真是一個字:差!

我仲念緊,系五系因為我地做客人的,太過挑剔?
2012-07-12
60 分鐘 (堂食)
想著為何生日要去食齋, 約左朋友有大有小合共13人去到荃灣寶蓮素食吃晚飯.朋友話係任食?咩齋都有任食甘攪笑?一坐低就叫左自己鍾意既酸辣湯,朋友叫既粟米粥,齋鹵味(有齋燒鵝,酸齋, 加哩齋, 齋叉燒, 面根),芋頭魚,錦路雲吞,仲有凍豆漿添.之後果幾round 我地按著餐牌上每款順序叫之外, 還不斷重複order 齋鹵味.原來有魚翅食, 仲有豬排添~~當然全部都係齋啦 ! 之後仲可以叫甜品如馬荳糕, 馬啼糕, 馬拉糕等等味道來說真的不錯, 如果你怕大碟, 仲可以叫佢上細份侍應都幾細心, 成日加茶, 收碟不特只, 還替我們關細冷氣, 還會提示我們食物份量, 可能怕浪費食物吧環境尚算乾淨, 周圍有佛像畫及佛經.任食時間從18:00 ~ 20:00 , 非常充足而且又不會趕客人埋單 對於素食店改為任食的idea我覺得好驚喜, 而且我一定會再去試埋其他我今次無試既菜.
朋友話係任食?咩齋都有任食甘攪笑?
原來有魚翅食, 仲有豬排添~~當然全部都係齋啦 !
之後仲可以叫甜品如馬荳糕, 馬啼糕, 馬拉糕等等

味道來說真的不錯, 如果你怕大碟, 仲可以叫佢上細份

環境尚算乾淨, 周圍有佛像畫及佛經.

呢個價錢仲要係晚飯可以邊度搵呀
西蘭花帶子
2012-05-26
慶祝紀念
生日
呢個價錢仲要係晚飯可以邊度搵呀
西蘭花帶子
必叫
又走到荃灣的街上,不想飽肚卻只想吃點小吃,沒辦法了,就是寶蓮的時間了。 可能今天是佛誕的關係,第一次要在這裡排這麼長的隊。 平時不愛排隊的我,也苦無辦法,要為它而折腰。 你看! 人人也在期待,期待著可以買到好東西的一刻。 雜齋就是我的至愛。要再說一遍,這裡的雜齋有水準的原因是新鮮、新鮮和新鮮。 現在很多的齋舖都會買來貨,是早就雪藏好的貨色,那些汁醬要攪到結結的,有些甚至連翻熱都不做,就冷著上桌,這是不幸。 這裡的雜齋是新鮮貨,只看樣子都知道是上好的貨色,事實上也是自製的山根再調味,新鮮就差不了那裡。 一大盤的雜齋不到十多分鐘就要換一盤了,可以不新鮮嗎? 負責剪雜齋的侍應也身經百戰,你一說要甚麼便手起剪落,速度快之餘還會推介你今天最好的食物。 你看過它的櫥窗就會知道它們除了雜齋外,還有很多齋品零售,梗有一款啱你口味。 酸齋: 今天的確醋是下得重手了一點,因此令到甜味略輕。 但整體的味道還是不俗。 最重要的是齋本身的質數好! 豆腐渣的味很重,很香的豆味。 多層和厚身的山根就吸收了酸齋的調味,一咬下就汁液就全部溢出,加上它的暖和的溫度,是令人會不斷將齋放入口的地方,吃過不停。 咖喱齋: 是
人人都在排隊....
一盤一盤的新鮮雜齋
除了雜齋,整個櫥窗都在賣不同的齋品,目不暇給。
又一盒雜齋了
咖喱齋: 是今天做得最好的雜齋,咖喱的味道很出,不是辣的卻帶有濃厚的椰汁味。 咖喱粉算是上好的貨色,味道並不俗氣,香味仍足,吃下去是令人回味的咖喱味。 再配以這個多層厚身的山根,根本就像是吃豆肉一樣,回味無窮。

蠔油齋: 蠔油味道香濃,亦同時吃到靚生抽的味道,山根的豆香配合生油的豆香味和蠔油的鮮味和甜味,令人一件一件的放入口內。 若果喜愛豉油的香,這個是不可錯過的雜齋。

齋鴨腎: 今天的鹹了一點。 但豆品製作得非常好。 齋肉部分煙韌,也夠彈性。 咬下去回彈的感覺很強,就是因為新鮮製造所以沒有了一般食味幾年的齋鴨腎的陳味。 換來的是很強的醬油膏的味道。 幸好甜度適中,令人很樂意的點選,就是要吃這個鴨腎的質感。

這裡的腐皮卷質量也高,選用了高級的腐皮,沒有一點油溢的味道,而且內裡的菜蔬饀料也足,味道是鹹、甜互相配合,不會是死鹹或是死甜。 蘿蔔絲的香脆配搭了脆身、爽口的腐皮是無法抗拒的食品。
剪剪剪,夾夾夾
也許是我太愛吃這個齋了,也許你會覺得太誇張了。 但這些都是我的點評,我的實質感覺。 就是想與志同道合的你分享。 (雜齋等是三高食品,不要天天進食,否則。。。)
2012-04-28
5 分鐘 (外賣自取)
除了雜齋,整個櫥窗都在賣不同的齋品,目不暇給。
人人都在排隊....
一盤一盤的新鮮雜齋
剪剪剪,夾夾夾
又一盒雜齋了
  • 雜齋
2012-04-16 58 瀏覽
自小已經很喜愛吃雜齋,尤好齋鴨腎、酸齋和豉油齋。 雖知道雜齋最少是三高(高糖、高鹽、高油分)食品,但它確是有其一樣的魅力,總會在一些時候,就會想起又是時候要吃一頓雜齋了。好的雜齋實在不多。 出名的、不出名的都試過了很多間。 我的選擇都只有它,就是今天的主角。 它處於眾安街中,絕對不顯眼。 但它賣的雜齋絕不行貨! 肯定的是它們不用交來的貨,是親自煮起的。 當咬下去時,新鮮的豆腐渣味道全部傾巢而出。 汁料的味道也好。 幾乎每一次來買都會是熱辣辣的齋,它們不是用了甚麼電熱鍋保持熱力,反是他們的齋做得太好,結果不消一會兒又要拿出新的一盤,貨如輪轉下齋也未涼都已經賣完了。 現在很多地方的齋都是交來的。 那些齋都冷冰冰的,也可能經運輸壓榨過,多數的齋來沒有水份,是乾爭爭。 這樣的齋又憑甚麼能夠吸引人呢。 這裡的酸齋,其酸、甜度剛好。 其實也是加了白醋吧,但就是適量地加入,再加上齋的熱力和吸滿酸甜汁的酸齋,一入口汁液便出來了,這還有難食的道理嗎? 再來便是齋鴨腎。 交來貨的品質就會有一種陳味,這是因為醬油太重也食味時間很長。 這裡的齋鴨腎便是輕掛汁液,味道是一種清新的感覺。 豉油齋應該是用蠔油製作的
雜齋 - 齋鴨腎、酸齋和豉油齋

這裡的酸齋,其酸、甜度剛好。 其實也是加了白醋吧,但就是適量地加入,再加上齋的熱力和吸滿酸甜汁的酸齋,一入口汁液便出來了,這還有難食的道理嗎? 再來便是齋鴨腎。 交來貨的品質就會有一種陳味,這是因為醬油太重也食味時間很長。 這裡的齋鴨腎便是輕掛汁液,味道是一種清新的感覺。 豉油齋應該是用蠔油製作的,同樣爆汁的暖和口感,令人不能抗拒。

有人可能會把觀塘的齋舖來與之比較。 我的選擇還是荃灣這間。 每次想起都會流口水呢。

還有,這裡15元正便有一大盒了,其他的地方都不會有這麼慷慨。 相片的是原裝的一半,因為太過著急,吃了大半才記得要把它拍照好。
2012-04-09
2 分鐘 (外賣自取)
雜齋 - 齋鴨腎、酸齋和豉油齋
  • 雜齋
2012-04-02 39 瀏覽
服務超差~ 剛坐下,就聽到隔壁座在罵寫單的阿姐,我們還在講隔壁很沒禮貌~可是當我們下單的時候,就明白隔壁的感受了,那個阿姐講話極致沒禮貌不耐煩,句句串人~ 埋單時完全不想給貼士~。 然後就是食物超難吃~ 這種店去一次就夠了~
2012-03-31
同外母一家人去食飯,她同我一樣喜愛食齋,於是揾間傳統風味的老牌齋館,我吔今次食自助齋,價錢好底,晚上都係$76,但佢吔招呼就真係麻麻地,出菜走哂單,叫極都唔應,人手又不足,可能自助齋做得平,係咁架啦!千祈唔好初一十五去,清況可能仲差,不說服務,食物質數絶對有水準。
食物動頪多到一次食唔哂~
傳統素食菜色
2011-12-24
食物動頪多到一次食唔哂~
傳統素食菜色
  • 琵琶豆腐
2011-11-10 45 瀏覽
呢一個星期天, 是太太的外婆大壽. 因為大部份人都是素食者的原古. 所以, 我們大伙人, 又來到荃灣的這一家素食放題店. 不過, 是日我們沒有食自助餐. 我們叫餸食午飯, 要吃的, 是自助餐Menu上叫不到的食物.兩圍大檯, 兩檯都是同一樣的食物. 不過, 長者的一檯就少了以下的炸點, 咸水角, 春卷, 叉燒酥, 算是此素食館最好賣的食品之一. 味道, 基本上是好, 但沒有返熱, 凍食炸點, 始終覺得爭少少. 叉燒酥雖然夠酥化, 素叉燒味道香甜, 是多種炸點之首. 春卷, 一定要熬食才好, 這樣的凍食, 完全不是味道. 咸水角, 是最適宜,凍食的一個炸點. 外脆內腍. 食落脆一下, 之後就煙韌軟綿綿. 算是不錯. 不過, 若是熱一點食, 帶點微暖, 一定會更佳. 小菜類, 就比較普通了, 本以為會吃到一定的美味, 不過味道, 就真的不如所料. 椒鹽豆腐, 炸得金口, 皮算得上是夠脆. 不過椒鹽味就嚴重的不足, 食落既感覺就是無味的炸豆腐一樣. 咕嚕骨, 味道好, 中間一樣假假地有條骨. 酸甜味適中的, 夠開胃. 不過總

咕嚕骨, 味道好, 中間一樣假假地有條骨. 酸甜味適中的, 夠開胃. 不過總體既味道, 就只是一般般而已.

芋頭魚, 是眾多傳統素食店, 包括寺院的主打齋茶. 最好的, 當然是淋上五柳汁, 像五柳魚塊咁樣食. 同埋最好的是帶點點實淨. 這一個魚塊, 鬆散了少少. 而且只是俾了一個咕嚕汁我地. 魚, 炸得雖美, 但有不足.

焗芝士海鮮飯, 味道淡, 唔夠的. 而且芝士只是慳皮的片裝芝士. 淨賣相,已經大打折扣.

荔芋卷, 是出色的兩個小菜之一, 炸得金黃而香脆. 食落有香口的芋頭味, 但卷起來, 沒有人說, 沒有人講, 未食落去, 真的不知道此物既成份係有芋頭的. 吃到尾聲, 總算是吃到此店的一個精髓.

最後, 是一個煲, 香氣十足而且是滾住上的, 淨是邵熱力同香味, 已經知道是一道惹味的香煲. 若每人有一碗飯, 一定, 人人可以食上一大碗. 名字好似就是叫做啫啫生根煲. 麵根, 雜菇, 加上茨汁, 素食蠔油. 極惹味. 唯一不好的, 就是味道太過咸了.

說服務同環境, 此店, 明顯是服務員不夠. 叫極都唔應, 同見親佢地都係唔得閒. 另外, 此店分了前廳同後廳兩個部份. 前廳, 太迫了, 冇可能坐得舒服, 後廳, 要經過廚房廁所, 再過多一條後巷才到. 所有不應讓客人見到的都俾人見哂, 而且, 侍應, 係唔會長期守在後廳的, 想叫人, 想加茶水......自己來吧.......

吃了多次寶蓮, 平, 的確是平. 自助餐, 食品同味道, 普普通通. 看似散叫餸食飯會好一點. 誰知, 出來的餸菜, 係大碟左. 但選擇同味道, 都是一模一樣.......經過此役, 下年的生日, 應該會出返九龍食啦.
慶祝紀念
生日
2011-10-07 21 瀏覽
近來喜愛同一班朋友大大小小出外揾食, 吃開大魚大肉不如食下齋清清腸胃, 真的不知多少年沒有幫襯, 毫不考慮下直闖試試。進入時最初以為沒有位置, 跟著好快就有人帶領我們一班入去, 經過一條走廊去了另外一個 "密室", 地方簡潔夠晒靜, 小朋友既沒電視收看唯有坐定定 。我點了好耐都無食過的餸,包括:粟米粥 、芋頭魚、羅漢齋炒麵, 小朋友點了咕嚕金沙骨、素翅, 沙律海鮮卷, 還有一個西蘭花炒鮮魷, 不過10分鐘已陸陸續續送上, 粟米粥熱熱地剛剛好入口,配以生菜、紅蘿白粒做配料, 清清地不錯吧 ! 羅漢齋炒麵,麵夠脆材料都豐富, 好快已一掃而空; 芋頭魚--少少失望, 不太熱, 配以酸醬好快滯, 又夠大大件, 小朋友不肯多吃; 咕嚕金沙骨, 味道幾好, 帶酸一點, 但唔錯 ,夠開胃 ! 沙律海鮮卷, 無試過, 只得4件, 手快有手慢無, 裡面要16元一碟, 出面散叫還是 $2.50/件, 下次都係出面買平一點 。素翅,正 !小朋友不斷添食, 好快斷貨 。西蘭花炒鮮魷,不過不失 。唔知點解, 5個人已經好快飽, 10:00 pm. 要收工, 我們8:30先至來, 真的有點趕 。間中去食下真係幾好

唔知點解, 5個人已經好快飽, 10:00 pm. 要收工, 我們8:30先至來, 真的有點趕 。間中去食下真係幾好 ! 想想下齋舖真的不是太多,好好珍惜及回味吧 ! 荃灣舊有的店舖越來越少, 面目全非 。
2011-10-04
$61 (宵夜)
  • 素翅
2011-08-07 14 瀏覽
黎到荃灣就好想去食齋今次任點任食要介紹新野好味的~蜜桃炆鮮竹 個樣平平無奇, 但係好好味既combination。甜甜蜜桃配埋落d 生根度, 食出一種新鮮感來, 絕對好岩咁熱既天氣~番茄炆雞柳 番茄酸味味~ 雞柳其實就係素雞~ 一向我都愛素雞好有口感可以咬~ 甜點叫左馬拉糕、奶黃水晶餅、齋叉燒酥。上次一食就愛上左呢度既馬拉糕, 入口鬆軟, 可惜今次就無咩甜味; 水晶餅繼續煙煙un un; 至於今次既齋叉燒酥就做得唔好lu~入面既齋料好硬又凍, 脆皮灘凍左出晒油 呼~ 次次食任點任食都食到攬住肚皮走
黎到荃灣就好想去食齋
今次任點任食要介紹新野好味的~

甜點叫左馬拉糕奶黃水晶餅齋叉燒酥。上次一食就愛上左呢度既馬拉糕, 入口鬆軟, 可惜今次就無咩甜味; 水晶餅繼續煙煙un un; 至於今次既齋叉燒酥就做得唔好lu~入面既齋料好硬又凍, 脆皮灘凍左出晒油

呼~ 次次食任點任食都食到攬住肚皮走
蜜桃炆鮮竹
番茄炆雞柳
馬拉糕、奶黃水晶餅、齋叉燒酥
蜜桃炆鮮竹
2011-07-13 33 瀏覽
每次實見到排長龍買齋, 我都唔執輸買番一份。雜錦齋$15一盒, 我只選橙色的酸齋。 另外再買一條濕腐皮卷$2.50, 及兩條蝦籽扎蹄$6.50一條。蝦籽扎蹄好濃豆味, 豉油味不太鹹, 熱的!濕腐皮卷也是熱的, 濕即是腐皮是軟的, 內裏有白蘿蔔絲餡, 口味幾清新。酸齋是暖的, 麵根炸得透所以煮汁時索盡味, 不過酸>甜, 唔過癮甜品就買了件椰絲西米布甸$2.50, 甜甜地清清地, 軟淋淋凍冰冰咁幾好味, 黃色是吉士奶黄味。
每次實見到排長龍買齋, 我都唔執輸買番一份。
蝦籽扎蹄好濃豆味, 豉油味不太鹹, 熱的!

2011-07-10
外賣自取
  • 椰絲西米布甸
  • 蝦籽扎蹄
晚上約了老婆於荃灣食齋,發覺”菩堤”執咗, 就走去眾安街試吓”寶蓮素食”。到達後剛好有2個位,坐下數分鐘門口已有客要等位,以為真好運!嘩,每位$68任飲任食(另加一茶芥),OK啦!叫亞姐落單,過了8分鐘第一輪菜到,但漏了前菜”菠蘿”未到:1.涼瓜炒蛋:”涼”了的少瓜炒蛋2.琵琶豆腐:又是”涼”了的豆腐+無味菜芯3.三菇西蘭花:”涼”的西蘭花+”熱”的菇,不過都係無味4.炒三絲:”真正”即炒,不過唔夠味跟住叫了杯豆漿,好淡,預咗!再通知哥仔菠蘿”未到,例牌回覆”得,轉頭”!未飽,俾多次機會,落第二輪菜單,足足等咗20分鐘先到 (好聰明的營商策略,由於任食是由晚上8時至10時,只要上菜頻率有序,就唔會俾你食盡!) :5.回鍋素雞:比較有味,夠熱但唔知點解好多水6.豉汁鰻魚:又係無味7.菜芯炒飯:甜豉油濕炒飯8.鮮茄素豬扖:到咗黑椒汁素豬扖,算啦!投降最終”菠蘿”到埋單都係無到,共$161。對於一間連最基本的食物質素都不能提供的食肆,能夠生存到現在,真佩服!不過營商要有道,重要有心同埋有質素!
叫亞姐落單,過了8分鐘第一輪菜到,但漏了前菜”菠蘿”未到

7.菜芯炒飯:甜豉油濕炒飯

8.鮮茄素豬扖:到咗黑椒汁素豬扖,算啦!投降

最終”菠蘿”到埋單都係無到
,共$161。
不過營商要有道,重要有心同埋有質素!
2011-04-09
2011-02-01 29 瀏覽
盲舂舂舂咗入去餐牌有散叫及任食心想~得兩個人又想試多幾味就要咗任食$68/位對住個與客戶零交流的侍應叫咗5個餸我哋仲嚟唔切點嘢飲他就已經靜悄悄地離開我們的視線完全唔知他究竟有冇落錯單等了15分鐘終於上咗第一個餸-齋鵝唔咸唔淡無嚟味道再等了10分鐘上咗第二個餸-西檸雞炸得算脆,但是冇咩味,芯系凍的跟餐有一小碟"擎"到似啫哩又怪味的所謂西檸汁點咗覺得怪唔點又淡茂茂點唔點都罷!食咗廿幾分鐘先嚟咗2小碟餸咁大把想"拿拿淋"加多3個餸費時等仲耐個"巴巴閉"侍應毫不客氣說"你哋已經點咗5個餸,等D餸嚟齊再加啦!"再等咗10分鐘上咗第三個餸-紅燒桂花翅我只能說街邊D碗仔翅好食過佢多多聲最離譜系連醋都冇俾如是者又等咗10幾分鐘都冇嘢出...我哋很不耐煩的問其中一個"目中無人"侍應叫佢幫我地跟跟D單幾分鐘後侍應說"你哋淨系點咗4個餸喔!"唉~~即系漏單啦!我哋補點漏咗既餸同時再加3個餸又系等咗10幾分鐘陸陸續續上咗-菠蘿雞粒炒飯,西芹蓮藕片,鹹魚蓉炒時菜.菠蘿咕嚕肉,炒鱔糊,-菠蘿雞粒炒飯比白飯多少少味咁囉仲系炒到唔平均果隻-西芹蓮藕片幾乎冇油冇鹽冇調味咁滯唯一可取是蓮藕叫做爽口-鹹魚蓉炒時菜冇味清炒菜
盲舂舂舂咗入去

終於上咗第一個餸-齋鵝
唔咸唔淡無嚟味道

再等了10分鐘
上咗第二個餸-西檸雞
炸得算脆,但是冇咩味,芯系凍的
跟餐有一小碟"擎"到似啫哩又怪味的所謂西檸汁
點咗覺得怪
唔點又淡茂茂
點唔點都罷!

食咗廿幾分鐘先嚟咗2小碟餸咁大把
想"拿拿淋"加多3個餸
費時等仲耐
個"巴巴閉"侍應毫不客氣說
"你哋已經點咗5個餸,等D餸嚟齊再加啦!"

再等咗10分鐘
上咗第三個餸-紅燒桂花翅
我只能說街邊D碗仔翅好食過佢多多聲
最離譜系連醋都冇俾

如是者
又等咗10幾分鐘都冇嘢出...
我哋很不耐煩的問其中一個"目中無人"侍應
叫佢幫我地跟跟D單
幾分鐘後侍應
"你哋淨系點咗4個餸喔!"
唉~~即系漏單啦!
我哋補點漏咗既餸同時再加3個餸

都系淡茂茂!
唉!

-炒鱔糊
這是所有餸當中叫做最有味既啦
因為仲食得出少少咁多既美極豉油味囉!

前後用咗個零鐘食呢餐不知所謂又猛整到死的素食
真系佛都有火!
我只可以講
我哋平時已經系食得好清淡啦
但是我哋都懷疑這家素食館的師傅自己食嘢系完全唔落調味囉
佢哋只有將食材混合煮熟的能力
卻完全不知食物應有的色~香~味~

雖然唔好食,但系我哋都系吞晒所有的食物,唔想浪費!

如果滿分系10分
論服務 - 我俾0分
論環境 - 我俾2分
論餐具清潔度 - 我俾1分
論食物 - 我俾1分
論整體的進餐享受 - 我俾負10分

插曲1: 整個餐廳坐滿人,大部分的人不是面無表情就系唔耐煩,因為大家都在等等等...氣氛又悶又壓抑,好恐怖!
插曲2: 隔離檯向侍應要淮鹽(一定系淡到食唔落!),侍應說"我哋冇淮鹽架,只有胡椒粉..!(無淮鹽既餐館--你相信嗎?)
插曲3: 當我等到唔耐煩時,望住角落頭一尊好靚好大既觀音,心情就平和咗D

整體嚟講
呢間又系一間執咗都唔使可惜既餐館...

2011-01-30
  • 我哋冇點果D可能好食呱
(非會員)
2011-01-23 6 瀏覽
雖然寫$38,但要加茶位和加一服務費的。不像坊間的做法,不會很油,但配料甚少。這碟的金菇實在後少,那些汁也非常多和很"結"。吃過這味菜後,我才知道咬"擦膠"的口感如何,大家喜歡新鮮感多於味道的話,不妨一試。好喜歡這間的什果沙律,正!這個味道最好,所以叫了兩次。不過不失。整體OK,兩人去食份量適中。不過人多,所以和別人share桌子,比較迫。
雖然寫$38,但要加茶位和加一服務費的。
乾燒伊麵
不像坊間的做法,不會很油,但配料甚少。
金菇炆茄子
這碟的金菇實在後少,那些汁也非常多和很"結"。
豉椒炒鵝腸
什果沙律
好喜歡這間的什果沙律,正!
香怡鮮竹卷
這個味道最好,所以叫了兩次。
紅燒山水豆腐 or 琵琶炸豆腐
不過不失。

整體OK,兩人去食份量適中。
不過人多,所以和別人share桌子,比較迫。

2011-01-14
什果沙律
香怡鮮竹卷
乾燒伊麵
  • 朘怡香鮮竹卷
2011-01-03 2 瀏覽
星期日繼續有任點任食不過"貴"一點, 但亦只係$48 per head + 茶介再加一而已, 好抵~~~齋係我既至愛, 簡單點得瘋狂今次特別想推介馬拉糕同埋齋叉燒酥呢兩樣野係平時我無叫開, 點知今日一試... 嘩!! 好好味~馬拉糕 & 齋叉燒酥馬拉糕: 甜度岩岩好, 亦都好鬆軟, 軟林林的夾有杏仁香; 已經食主食食到肚脹的我, 抵抗不了這個甜點齋叉燒酥: 食落口完全唔覺得係齋, 做到好似真既叉燒餡咁; 個汁亦都好正; 酥皮外脆內熱~~海鮮卷呢個都係一個幾好食既小食沙律醬夠, 不過入面既餡就偏少, 似食緊炸沙律醬多d
星期日繼續有任點任食
齋係我既至愛, 簡單點得瘋狂
今次特別想推介馬拉糕同埋齋叉燒酥
馬拉糕 & 齋叉燒酥

海鮮卷
呢個都係一個幾好食既小食
沙律醬夠, 不過入面既餡就偏少, 似食緊炸沙律醬多d

海鮮卷
Crazy eating
馬拉糕+齋叉燒酥
馬拉糕+齋叉燒酥
  • 馬拉糕
  • 齋叉燒酥
2010-12-31 16 瀏覽
冬至當日早上十時許途經這店,門外已有七八位客人在排隊等待買外賣,好奇之下亦買了些回家一試,酸齋及齋鴨腎兩樣$15,吃時酸齋還微暖, 味道酸酸甜甜, 入口一點也不嗆喉.齋鴨腎味道OK, 有咬口.芋頭魚$6一件,附送酸甜汁一包,回家後將芋頭魚放入焗爐烘一會,外脆內軟,味道不錯.
冬至當日早上十時許途經這店,
門外已有七八位客人在排隊等待買外賣,
好奇之下亦買了些回家一試,
酸齋及齋鴨腎兩樣$15,
吃時酸齋還微暖, 味道酸酸甜甜, 入口一點也不嗆喉.
齋鴨腎味道OK, 有咬口.

芋頭魚$6一件,附送酸甜汁一包,
回家後將芋頭魚放入焗爐烘一會,
外脆內軟,味道不錯.

2010-12-22
8 分鐘 (外賣自取)