2024-06-25
寿々乃Suzuno係跑馬地其中一家有極多回頭客嘅高質日式料理店,由擁有30多年經驗嘅師博主理。師博為人風趣幽默,同食客間有講有笑,整個用餐體驗極佳🤩🤩😙😆😆🦀前菜🦀丹波黑豆•宮崎縣河川沢蟹•長野蘆筍•富山螢光魷魚•沖繩水雲:感覺清新自然嘅前菜,選用當令食材,為接落嚟嘅盛宴清新味蕾🍲湯🍲鱧魚湯配新鮮柚子及京都順菜:京都順菜配上京都名物鱧魚,兩者都係夏天時令食材,柚子清香,令湯頭更為鮮美🐟刺身🐟四國愛媛天然鯛魚:靚靚紫蘇花除咗睇落好靚,仲可以加上鯛魚一齊食,感覺清新九州縞鰺:睇落似油甘魚,帶淡雅香氣,魚油香味同口感平衡得唔錯兵庫縣甘海老:鮮甜,唔加醬油,更能體驗鮮味岩手縣活赤貝:新鮮鮮活,口感清爽,輕沾山葵已經足夠富山縣素揚白蝦:香脆鮮美,送酒無敵北海道水八爪魚:各個吸盤大小不同,口感不同,師博細心安排吸盤唔同大小畀食客, 細嘅吸盤口感更爽脆;八爪魚配上紫蘇,味道好夾,或沾上醬油漬山葵亦可岩手鮮活紫海膽:海膽生長喺海草叢,會帶清甜味;而生長喺石堆,就會帶礦物味,兩款味道各具特色北海道厚岸白見貝:口感味道似象拔蚌,口感彈牙,非常鮮味,簡單加上海鹽已能帶出自有鮮味長崎黃粟米天婦羅:天婦羅炸衣鬆
🦀前菜🦀
🍲湯🍲
🐟刺身🐟
兵庫縣甘海老:鮮甜,唔加醬油,更能體驗鮮味
岩手縣活赤貝:新鮮鮮活,口感清爽,輕沾山葵已經足夠
富山縣素揚白蝦:香脆鮮美,送酒無敵
長崎黃粟米天婦羅:天婦羅炸衣鬆脆,粟米甜味十足
白海老真丈:富山嘅鄉土料理,以40-50隻富山白蝦打成蝦膠,外脆內彈牙,白蝦鮮甜配上京都青椒,非常好味
🍣壽司🍣
長崎伊左木:夏季限定,帶晶瑩光澤,魚香味相當豐富帶口感嘅白身魚
熱海金目鯛:新鮮清甜,魚皮經灼過,可以食用,同樣係鮮味嘅白身魚
大分縣關鯖:作為時令食材,關鯖係少有用作刺身嘅鯖魚,魚味香濃柔滑
青森縣帆立貝:以昆布漬方式製作,進一步提鮮提香
神奈川縣池魚:特別加上葱花,口感味道大幅升華
富岡槍魷魚:配上紫蘇,香氣突出,口感煙韌彈牙
和歌山中吞拿魚腩:魚油香氣十足,幼滑,入口近乎即溶
和歌山大吞拿魚腩 :師博已經調味,不需添加醬油,入口即溶,魚油停留口腔良久不散,軟滑甘香,人間極品
醬油漬赤身(天身): 吞拿魚正中間近魚背位的部份,脂肪比例較少,但魚味最濃,口感相對結實,魚香味突出
北海道根室市馬冀海膽:清甜甘香,海水味鮮甜味充斥口腔,絕對係想一食再食嘅極品海膽
麵豉湯:加入時令蔬菜及魚肉嘅麵豉湯,香甜暖胃
🍰甜品🍰
富良野赤肉蜜瓜、沖繩縣熱情果芝士餅:蜜瓜清爽天然,熱情果清爽微酸,為完美一餐作結
吧枱位置只有10個,一定要提早預訂先食到㗎🥰🥰🥰😉😉
寿々乃Suzuno
地址:銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心7樓
#寿々乃Suzuno#寿々乃#suzuno#高級壽司#席前料理#懷石料理#廚師發辦#香港omakase#人氣餐廳#熱門餐廳#約會餐廳#節慶餐廳#慶祝餐廳#大熱餐廳#必食推介#高質餐廳#必食餐廳#香港推薦#香港推介#跑馬地#跑馬地餐廳#約會必去#時令食材#季節限定#氣氛一流