2017-07-27 4179 瀏覽
小桃咖啡室位於銅鑼灣鬧市之中,正確位置就係波斯富街個到。佢樓下有一個易拉架,好容易認得到,所以我同男朋友都好快就搵到就上去食啦!我地一去到就玩下 d broad games 先,因為平時我哋都唔係成日去cafe,所以好多桌上遊戲我哋都未必識得玩。店員好有禮貌,服務好好,佢介紹咗啲遊戲俾我哋玩,仲同我地練習下,之後佢先服務其他客人。之後我哋就一路玩,一路叫嘢食啦!我哋就叫左一個Pizza 同埋一個雞扒蛋包飯,我哋就將佢地分別升級做套餐,一個加$48就有蒜蓉包、沙律同埋一杯特飲,而另外一個餐就要加$68,蒜蓉包、餐湯、特飲、甜品。沙律唔係普通茶餐廳用嘅罐頭沙律,而係粟米吞拿魚長通粉沙律,味道唔錯,值得一試! 餐湯係忌廉蘑菇湯,有粟米,冇味精,清清淡淡,幾好飲!而蒜蓉包就即叫即整。而係飲品方面我哋嗌咗兩個特飲,一杯係奧利奧女神,即係Oreo milk shake ,令一杯係水蜜桃威尼斯,兩杯都非常好飲,因為都係店長推介嘅!之後就到個Pizza來啦,個樣都幾靚嘅,幾吸引,但因為個人始終鍾意厚批,所以就冇乜太大期望!點知道一食落去先至發現,原來好好食囉,初頭仲以為好似餅乾咁樣,點知道吹得妮好有質

之後就到個Pizza來啦,個樣都幾靚嘅,幾吸引
,但因為個人始終鍾意厚批,所以就冇乜太大期望!點知道一食落去先至發現,原來好好食囉,初頭仲以為好似餅乾咁樣,點知道吹得妮好有質感,味道酸酸甜甜,非常好味,而且有好濃嘅芝士味,簡直係驚喜之中嘅驚喜!

雞扒蛋包飯賣相都好精緻,味道中上,可以一試!

仲有一個飯後甜品,就係泡芙,泡芙係我至愛,好好食
簡直係非常圓滿嘅一餐,所以我哋決定下次再去試吓佢哋嘅招牌豬仔骨 ,因為佢哋嘅豬仔骨係拎過奬架

2017-07-24
慶祝紀念
紀念日
2017-07-21 80 瀏覽
銅鑼灣人多車多,想搵個位坐坐都好難,但偏偏呢間cafe 係正times square 隔離,買完野去休息冷靜下簡直正到爆!一向路痴嘅我竟然唔使迷路情況下搵到!行到又累又熱 , 第一時間叫左杯啤酒消消暑, 呢度直頭係times square 對面!我地兩丁人唔太肚餓, 就叫左個店員推薦嘅卡邦尼白菌煙肉意粉,一碟雞翼。等左半粒鐘兩樣野都一起上, 卡邦尼白菌煙肉意粉好好吃、唔會太油,一個人吃都冇問題! 雞翼煎得唔會太過火,脆脆地,送我杯啤酒一流!重點係佢冇限時,想坐幾耐都可以! 會再去!

重點係佢冇限時,想坐幾耐都可以! 會再去!
2017-07-14 83 瀏覽
今日約左幾個女仔fd,傾計最啱就係去cafe,之後其中有朋友去過依間話環境食物吾錯,就來試試!可能我地4個女仔所以就被安排坐房✌🏼房間寬闊舒適,吾駛坐太迫,而且非常安靜,傾計一流!依度設計偏向西式,房裡掛左幾幅靚油畫,最岩打卡影相。我地叫左個set,本身對樓上cafe的食物質素吾抱太大期望,但依度既食物真係值得一讚!前菜的蝦餅炸得非常可口彈牙,食起來不會油膩。蒜蓉包配短意粉,蒜蓉包與意粉味道相襯,不會有違和感。蜜汁雞翼做到外脆內軟,蜜汁完全滲入雞肉,咬口非常香滑!主菜方面係火腿蘑菇Carbonara同豪華pizza.前者最令我驚喜係Carbonara既汁配合意粉非常creamy,醬汁同意粉完美融合!pizza的餅底不會太薄身,厚度適中而且非常足料!甜品係vanilla泡芙,泡芙吾會有雪藏味,泡芙皮非常鬆軟!

pizza的餅底不會太薄身,厚度適中而且非常足料!

本人特別感恩這位友人,由中學同班多年的戰友,到踏入社會,間接讓我獲得此工作機會的貴人,所以特此相約在銅鑼灣請她吃飯,來報個小恩!深知她在社會打混的大半年經歷了許多,今次希望能增添點趣味,慢活relax下,跳出平日乏味的辦公室環境,帶她到樓上cafe玩玩board game,have have fun🤗🤗Cafe裡最令我倆振奮的是放滿了不同類型的board  game,讓我們拾回童心般忘形地「學習」,不停地詢問每款考智慧而獨特的玩法~🤗🤗最讓我們驚喜是餐廳外的小bar枱雖則平日常常經過time square,但甚少仰望附近一旁的建築物,完全沒有察覺這個「秘密觀景台」,讓我們從高處晀望銅鑼灣的璀璨燈光,以慢活態度來反觀香港繁忙都市的一面。應當是醫肚的時候了!我們最後決定點了二人至尊套餐(每位$208),包括了前菜、餐湯、意粉、甜品及餐飲,還試到單點需$198的「醬燒豬仔骨半條配鋪天薯條」(他們的金牌推介),所以感覺套餐比單點更為化算~法國酥皮焗田螺 伴 凱撒沙拉酥皮焗得熱烘烘,配上香草芝士和田螺,食落酥香開胃,而凱薩沙拉有乾煙肉碎和麵包粒,頗有口感!忌廉蘑菇湯配芝士蒜蓉包忌廉蘑菇湯的忌廉味

最讓我們驚喜是餐廳外的小bar枱

應當是醫肚的時候了!

法國酥皮焗田螺 伴 凱撒沙拉
法國酥皮焗田螺 伴 凱撒沙拉

忌廉蘑菇湯配芝士蒜蓉包
忌廉蘑菇湯的忌廉味不太濃厚,但勝在足料,飲到啖啖粟米和蘑菇粒,不像平時在其他餐廳時,嘗完餐湯已成半飽的狀態...

蒜蓉包頗香口,個人而言芝士感可再加強一點點😂😂
忌廉蘑菇湯配芝士蒜蓉包

雜錦串燒半打
雜錦串燒有牛肉、豬肉和雞肉各兩串,燒得較乾身,香草味過出,奪去炭燒的味道,味道有點偏鹹...
雜錦串燒半打

醬燒豬仔骨配鋪天薯條
果然是餐廳的得獎招牌菜!上菜時,我倆已經聞到香氣盈溢的煙肉薯香,讓我們興奮無比(可能因為本人也是個薯條控吧😝)

先講醬燒豬仔骨吧~豬仔骨燒得入味,啖啖充滿了可口的BBQ燒汁!

鮮炸香脆的薯條,配上豐富芝士及他們家特製肉醬,真的惹味十足,最後我們成功掃下了全盤薯條😋😋

卡邦尼白汁煙肉意粉
卡邦尼白汁香濃飽肚,配料還有煙肉、蘑菇及洋蔥,份量十足,意粉煮得剛好,不會偏淋軟👍🏻
卡邦尼白汁煙肉意粉

登登登登!甜品時間

其實完成了鋪天薯條後的我們經已飽得七七八八,但女人真的好像有另一個胃,只為甜品而生般,所以雪糕泡芙被我們倆輕鬆KO😉正!

熱情果紅茶
我點了杯熱情果紅茶解解膩,熱情果味特別突出,紅茶沒有苦澀味,細細杯,越飲越濃~
熱情果紅茶

最後我們倆在用餐後繼續探索board game的世界,而且特別感激姨姨熱心的解說,使我們很快掌握了不同的玩法,還了解更多新㯋和鮮為人知的最新board game,讓我們渡過了充實而歡恩的晚上☺️☺️

當晚姨姨好好人的還幫我們免費登記成為會員,下次我們倆再約來玩board game,有9折優惠,而且重點是切餅費全免😍😍😍(馬上心心眼!)因此友人已說下次相約於此來個中同生日聚~~哈哈^^
2017-07-05 70 瀏覽
前天晚上,我與堂姊相約在銅鑼灣逛街。忽然留意到一間在鬧市中的咖啡室,於是我們決定上去看看餐牌和餐廳的環境,再決定是否在這進食晚餐。餐廳位於2樓,升降機旁旁邊,所以很容易便找到餐廳的位置。我們到了門口,看到不用排隊,食物款式多和價錢合理,於是決定在這裡進食晚餐。餐廳的環境很舒服,十分寧靜,完全隔絕了銅鑼灣鬧市的嘈音,適合三五知己或情侶在這裡慶祝節日或談談心。另外,餐廳內更排放了很多小遊戲,讓食客可以邊吃邊玩,十分有樂趣。餐廳內亦設有洗手間,十分整潔,沒有異味。我們點了一個「二人特級套餐」,目的就是為了品嘗這店的金獎菜式「醬燒豬仔全骨」。「二人特級套餐」有芝士蒜蓉包。另外,分別可以選是日餐湯或沙律。而我們比較喜歡忌廉湯,所以便點了餐湯。而小食方面,分別有蜜汁雞翼和和風香草蜜糖八爪肉腸,我們便選了蜜汁雞翼。而主菜方面,不得不提的是這個金獎菜式,亦是這店的招牌菜之一—醬燒豬仔全骨,它的份量非常大,足夠3-4人吃,醬汁非常鮮甜美味,肉質嫩滑。另外,我亦點了我最愛的卡邦尼白菌煙肉意粉。煙肉和白菌非常香噴噴,意粉有彈性,非常美味。而甜品是士多啤梨配泡芙,非常消滯解膩。
邊,所以很容易便找到餐廳的位置

。餐廳內亦設有洗手間,十分整潔,沒有異味。

2017-07-03
  • 醬燒豬仔全骨
2017-07-01 2182 瀏覽
最近工作高峰期,晚晚都好夜收工,忙到抖唔到氣。放工約左好朋友一起吃晚餐,順便又傾吓計update下大家近況。朋友就上openrice找餐廳,見到小桃咖啡室D相片都幾合我地心意,又可以享受西餐又可以靜靜地傾下計。我哋就一於上去試吓嘩! 一上到去就見到個開揚露台,可以眺望時代廣場同時可以欣賞銅鑼灣鬧市嘅市容雖然地方唔大,但係都有一個獨立房可以容納10多人。裏面有投射螢幕可以唱K,玩wii等等。仲有好多board games 同漫畫書睇,好適合一大班人開派對我哋望吓餐牌睇吓有咩食先,就決定食以下套餐$188 per head 可以有咁多嘢食,都算抵食啦忌廉湯有啲稀,不過好彩都夠熱蜜汁雞翼都好好味不過就喊咗少少足料味道都算唔錯,少番啲油就更加好呢個係小桃咖啡室得奬菜式,也是成餐飯最期待的菜色果然有驚喜,薯條都唔錯接住落嚟就係甜品啦雪糕泡芙正正常常,蛋糕就有進步空間另外套餐包左一杯野飲,呢杯係柚子綠茶,味道唔錯餐具亦十分高貴唔錯呀清清地總結:呢間咖啡室好適合大人傾計,小朋友開派對。裏面嘅設備除咗有大露台仲有小型波波屋、煮飯仔玩具、飛鏢機、Xbox360及獨家 card games。最正係一口價不
我哋望吓餐牌睇吓有咩食先,就決定食以下套餐
$188 per head 可以有咁多嘢食,都算抵食啦
忌廉湯同沙律
忌廉湯有啲稀,不過好彩都夠熱
蜜汁雞翼
蜜汁雞翼都好好味不過就喊咗少少
卡邦尼白菌粉煙肉意份
足料
味道都算唔錯,少番啲油就更加好
燒豬肋骨
呢個係小桃咖啡室得奬菜式,也是成餐飯最期待的菜色
果然有驚喜,薯條都唔錯
雪糕泡夫同蛋糕
接住落嚟就係甜品
雪糕泡芙正正常常,蛋糕就有進步空間
柚子綠茶
茉莉花茶
唔錯呀清清地

總結:呢間咖啡室好適合大人傾計,小朋友開派對。裏面嘅設備除咗有大露台仲有小型波波屋、煮飯仔玩具、飛鏢機、Xbox360及獨家 card games。最正係一口價不設人數限制
2017-06-27
忌廉湯同沙律
蜜汁雞翼
卡邦尼白菌粉煙肉意份
燒豬肋骨
雪糕泡夫同蛋糕
柚子綠茶
茉莉花茶
之前都有聽過朋友介紹過小桃咖啡室 話佢啲嘢食好好味 環境又好好 所以今次決定一行四個人上去試試呢間樓上cafe~ 我哋今日好好彩畀安排坐喺一間包房入面私隱度極高 💕 間房入面仲有部xbox可以玩 不過女仔就梗係會把握時間吹水啦😂😂 我哋嗌咗嗰個晚餐set係會根據人數而加減份量的😄 前菜我哋嗌咗一個泰式炸蝦餅同埋一個吞拿魚沙律醬通粉 泰式炸蝦餅炸得好鬆脆 點埋個甜酸醬非常開胃~~ 個吞拿魚沙律都好好味 佢仲配埋小法包可以一齊食😀 主菜方面 我哋嗌咗一碟carbonara同埋煎雞翼😄 碟carbonara一放上枱即刻wa wa聲因為真係好大盤 佢呢個carbonara真係落足料 😂 除咗有勁多白汁之外 仲有好多蘑菇, 煙肉, 香草等等😁 係勁飽肚的😂 正當我哋好辛苦ko完呢一碟carbonara之後更驚人嘅事發生咗😂 原來我哋仲有個pizza啊啊啊😮😮😮 由於太飽嘅關係我哋要咗個夏威夷薄批😂 我第一次食薄批但估唔到個皮係好鬆脆👍👍 我以為會變到軟淋淋嘅添😂 個pizza都好足料有煙肉芝士青椒紅椒 😊 食落個口感好有層次至於飲品方面 佢有成本menu俾你揀 我同朋友都揀咗勁耐先揀得落手 因為

前菜我哋嗌咗一個泰式炸蝦餅同埋一個吞拿魚沙律醬通粉

至於飲品方面 佢有成本menu俾你揀 我同朋友都揀咗勁耐先揀得落手 因為真係款款都好似好好飲咁樣😂😂😂

最後食到極飽之後就食埋呢個朱古力泡芙做甜品😀😀 真係超級大滿足啊

2017-06-29 2546 瀏覽
人哋話銅鑼灣係一個煩囂嘅城市......喺呢個地方工作嘅人全部都營營役役.....如果想喺呢個鬧市當中尋找一刻恬靜.....都係一件好困難嘅事.....最近有老友話.....銅鑼灣有一間浪漫小屋嘅樓上咖啡室.....就好似鬧市中一片綠洲......最適合情侶或者三五知己聚首一堂.....等我去見證下先睇吓有幾浪漫尼坐綠洲.....坐立喺銅鑼灣呢個繁囂城市當中一座舊樓之上但係當你入到去又真係至身緊一個綠洲之上....裏面燈光柔和.....有一種浪漫嘅氣氛最適合情侶來呢度談心喝酒就算三五知己你都可以過一個愉快嘅晚上而且佢有一個好特別嘅露台....可以喺出邊把酒言歡....仲可以望到時代廣場嘅周圍.....見到周圍嘅人來人往.....令人無限遐想你睇下呢對情侶......呢度仲有好多特別嘅遊戲....可以供大人細路任你玩任你摸肚餓梗係要食啲嘢啦今晚個蘑菇湯好好飲.....而且個蒜蓉包都好鬆軟陪一個法國鵝肝.....外脆內軟碟意粉實在太大碟喇.....根本就四人份量.....我哋兩個邊食得晒去到呢個Pizza都已經飽到上心口......不過好好食.....仲有起絲架最後用兩杯特飲做結尾下次等老
睇吓有幾浪漫
尼坐綠洲.....坐立喺銅鑼灣呢個繁囂城市當中一座舊樓之上
最適合情侶來呢度談心喝酒
就算三五知己你都可以過一個愉快嘅晚上
你睇下呢對情侶......
呢度仲有好多特別嘅遊戲....可以供大人細路任你玩任你摸
肚餓梗係要食啲嘢啦
今晚個蘑菇湯好好飲.....而且個蒜蓉包都好鬆軟
陪一個法國鵝肝.....外脆內軟
最後用兩杯特飲做結尾
下次等老友生日來呢度整返個party先
2017-06-24 106 瀏覽
今日去了小桃咖啡室吃晚餐,估不到time square旁邊有間咁別緻的餐廳,座位十分舒服,我和朋友吃了個二人套餐前菜可以選沙津或餐湯,沙津原來是吞拿魚長通粉沙津,而餐湯是羅宋湯,再配上香脆蒜茸包,正小食方面,我們叫了蜜汁燒雞翼,共有四隻,蜜汁份量剛剛好,就好像我們平時bbq燒雞翼時在表面查上一層厚厚蜜糖一樣,我十分喜歡主菜來了! 首先是西班牙茄汁蘑菇煙肉意粉,茄汁非常香濃,而且有很多蘑菇,煙肉和青椒紅椒,抵讚!一定要叫的是醬燒豬仔全骨,大大份,燒得原汁原味,加10元還配上肉醬薯仔屋鋪天薯條,每條薯條都沾滿芝士和肉醬,很邪惡哈哈飲品方面,我點了異國風情,由香蕉,紅石榴,草莓和梳打混合一起,清甜解渴。而朋友叫了西柚沙冰,相信也不錯最後是甜品鍾意去銅鑼灣shopping的朋友,以後又有一個抵食的餐廳之選了

最後是甜品

2017-06-22 77 瀏覽
雖然今次是我第一次去小桃咖啡室,己留下了很深刻的印象,一間可以全覽時代廣場的夜景,己特別之處是没有窗户,己感受到夜空和銅鑼湾繁忙中的熱鬧,而露台上即放滿我心愛的胡桃夾子,我真的很喜歡!為了令Jessie 有一個快樂的生日,我們叫了一個2人開心套餐!首先餐湯是粟米忌廉湯又香又滑再來的是蜜汁雞翼伴脆炸蝦餅,炸得又香又脆!雞翼熱辣辣,而蝦餅也很鬆軟,香口不過!另外的加拿大肉醬舖天薯條很有口感,而且薯條厚切加上肉醬又濃又香,真的很誘惑!西班牙笳汁磨菇煙肉意粉的煙肉脆卜卜,磨菇很軟,加上茄汁比肉醬意粉更多層次,而意粉很香,我和jessie 十分欣賞!我們叫了兩杯特飲分別是peach tea and 冰茘枝紅茶也十分解喝,果然這間小桃咖啡室真的很有水準和抵食,没想到埋單才400元!

首先餐湯是粟米忌廉湯又香又滑

2017-06-21
1 分鐘 (堂食)
2017-06-20 59 瀏覽
今晚朋友約左我去銅鑼灣既一間樓上餐室食飯,喺時代廣場後面,位置都幾方便佢地有唔同既set,但我同朋友都食左下午茶,唔算太肚餓,所以都係決定散嗌~我地主要都係嗌啲輕食同小食黎share,志在有個地方可以俾我地舒舒服服咁傾計食下野係等梗食物既期間,老闆娘仲好熱情咁問我地玩唔玩board game,仲教左我地玩左款新game玩左陣就黎左我地跟餐既特飲“oreo女神”,其實係oreo milkshake,都打得幾滑身,味道正正常常期後就有跟餐既沙律同蒜蓉包,味道唔錯啵!法包烤得外脆內軟,香噴噴我order既“煙三文魚沙律”HKd$78+10%份量都唔少,夏日炎炎食下沙律個人都爽啲!!!跟住我地叫既小食都好快黎到啦啦啦啦“雜錦串燒”HKd$78+10%,係泰式風味既燒烤,都幾惹味!“日式餃子”HKd$32+10%都炸得好香口我地既主菜都黎啦~~~“辣肉腸薄餅”HKd$98+10%都幾有驚喜啵,薄餅地有別我地一般既pizza底,呢度既係薄身而焗到脆口,有如pizza口味既餅乾咁最後食埋個跟餐小甜品就飽飽啦!!!食飽之後我地都有繼續傾下玩下,都唔會趕我地,成晚都食得好輕鬆

期後就有跟餐既沙律同蒜蓉包,味道唔錯啵!
法包烤得外脆內軟,香噴噴

我order既“煙三文魚沙律”HKd$78+10%
份量都唔少,夏日炎炎食下沙律個人都爽啲!!!

跟住我地叫既小食都好快黎到啦啦啦啦

“日式餃子”HKd$32+10%都炸得好香口

我地既主菜都黎啦~~~
“辣肉腸薄餅”HKd$98+10%

最後食埋個跟餐小甜品就飽飽啦!!!

2017-06-20
這裡的食物帶來了驚喜與喜悅要形容嗎?麻雀般 的樓上咖啡室雖然細小,但基本要有的都有,特別的是,有個帶點歐陸式露臺,小桃有一半是紅牆壁剛好我也著一身紅,一頭掉色的金髮, 在那幻想著自己身在歐洲小紅屋露台中外面是迷人的時代廣場。那天是雨天下面行人撐著傘走來走去,十分美對面大樓有個大銀幕,播放著twins,最新的mv ,我對他說………好了, 廢話不多說了,立即從歐洲慢半拍,進入 港式快節奏咁講一講食物與朋友一齊叫了二人超級套餐188一個人再加一服務費,( btw 呢度嘅店員係姐姐黎,態度非常之好同埋細心)我哋一人揀咗一個湯,一沙律,可以試下多d野 個湯係羅宋湯,好味, 湯入面有好多蔬菜 呢個沙律都ok蜜糖雞翼, 香甜微脆的外皮, 加埋非常之 嫩滑嘅肉質開心開心幸福幸福豬肋骨 加十蚊 配 肉醬薯條呢個菜式,之前參加過食神比賽拎過金獎㗎好好味呀, 肉質一啲都唔鞋, 醬汁非常惹味, 諗起都流口水 雖然豬肋骨比較細嚿, 切開一人平均都可以食到三至四嚿,但我朋友勁衰,蝦我食得慢食左我個份嬲呀, 畀番啲豬肋骨我呀粗薯條配 肉醬的肉粒係好有存在感的又要 幸福滿瀉好味,個 醬汁唔會話太酸太鹹總之一切都係pe
這裡的食物帶來了驚喜與喜悅

要形容嗎?
麻雀般 的樓上咖啡室
雖然細小,但基本要有的都有,
特別的是,有個帶點歐陸式露臺,

小桃有一半是紅牆壁

剛好我也著一身紅,

一頭掉色的金髮, 在那幻想著自己身在歐洲小紅屋露台中

外面是迷人的時代廣場。那天是雨天
下面行人撐著傘走來走去,十分美

好了, 廢話不多說了,立即從歐洲慢半拍,進入 港式快節奏
咁講一講
食物

與朋友一齊叫了二人超級套餐
同埋細心

沙律

我哋一人揀咗一個湯,一沙律,
可以試下多d野
個湯係羅宋湯,好味, 湯入面有好多蔬菜
呢個沙律都ok

蜜糖雞翼

蜜糖雞翼, 香甜微脆的外皮, 加埋非常之 嫩滑嘅肉質
開心開心幸福幸福

豬肋骨配肉醬薯條

豬肋骨 加十蚊 配 肉醬薯條

呢個菜式,之前參加過食神比賽拎過金獎㗎

好好味呀, 肉質一啲都唔鞋, 醬汁非常惹味, 諗起都流口水
食左我個份
嬲呀, 畀番啲豬肋骨我呀

粗薯條配 肉醬的肉粒係好有存在感的

又要 幸福滿瀉

好味,個 醬汁唔會話太酸太鹹總之一切都係perfect啱啱好

好似係叫巴里熱情

好似叫做巴里熱情

有雪糕同埋cream, 酸酸甜甜甜甜酸酸 ,
!! 同埋佢呢度嘢飲係有好多選擇㗎
我揀咗好耐先揀咗呢一杯!
呢度有酒精嘅飲品亦都有花茶,coco ,沙冰, 乳酪,奶昔……大約十幾款飲料

卡邦尼意粉

我哋揀咗卡邦尼意粉, 我同朋友講第一次食卡邦尼意粉,都係喺樓上coffee shop度食嘅, 而且我第一次食嘅卡邦尼意粉都係超級好味
, 自此之後,我就冇再食過一個卡邦尼意粉係可以超越嗰一次嘅好味

朋友覺得呢個卡邦尼意粉係都係好好味呀
, 我個人覺得都係好唔錯啦因為佢非常之味道都係足夠, creamy得嚟唔會好膩,
入面仲有好多蘑菇同埋 培根,但唔知點解我覺得 蘑菇有少少苦

整體嚟講呢一個意粉都係唔錯㗎

呢個餐仲包埋甜品
套餐配嘅甜品泡芙

見到泡芙時我有點失望,心諗,hea我嗎?
不過食左之後真係要say sorry

好驚喜,小泡芙入面的是雪糕,應該是香草口味?

把放在一旁的小草莓放在泡芙的cream 上一齊吃,味道更是
提升到另一個層次

• 肉醬薯條
  • 泡芙
  • 醬燒豬仔全骨
2017-06-16 62 瀏覽
今次晚餐真係好難忘!食物方面,全部都係高水準之作。我地叫既餐有酥皮田螺、湯配蒜蓉包、鵝肝、意粉、ribs加薯條同理有cheese cake同puff做甜品。個酥皮田螺真係一流,而個鵝肝入口即溶,相當高質素。仲有要俾個ribs一個大讚,加埋呢間舖馳名的薯條簡直係絕配!今次有六度菜包埋一杯特飲,每位都只需約200蚊,相當超值。環境方面,燈光好柔和舒服,無論係同屋企人、朋友或者係男女朋友黎食飯都會覺得好舒服。最好的一點就係食野唔限時,想食幾耐都得,嗰度有好多唔同類型的boardgame俾客人玩,大人細路都啱玩,想玩收舖都得!另外,餐廳的員工服務質素令人滿意,佢地的服務態度好好,好有禮貌好nice,仲會好主動咁教我玩唔同類型的boardgames。所以,我會介紹呢間餐廳俾我的親朋戚友,因為呢間絕對係一間可以俾客人享受食物同埋盡情歡樂的地方。
2017-06-15
2017-06-15 55 瀏覽
估唔到銅鑼灣都有一間好特別嘅咖啡室......經朋友介紹...話銅鑼灣有間咖啡室好休閑清靜.....仲要係時代廣場隔離......心諗有乜可能......個度到人煙稠密....咁多人來人旺.....不過抱住個心態姑且一試....去到嘅時候又有意外嘅收穫......裏面環境好清幽....完全吾似喺鬧市到.....有個小露台....可以望到窗外環境.....食物質素都好唔錯.....而且好大份.....
食物質素都好唔錯.....而且好大份.....
2017-06-15
2017-06-15 87 瀏覽
難得兩人平日放假到銅鑼灣拍拖,居然遇著8號波,打亂了計劃,唯有隨意搵間餐廳食完下午茶就回家。在時代廣場行完街,黎到附近呢間顏色好sharp既樓上cafe,餐廳唔算好大,有室外bar枱,室內幾張細檯同埋有間大房,本身想坐bar枱,但因大風大雨關係,都係選擇坐室內。正值下午茶時段,本身諗住order少少輕食算,但係見佢啲套餐好吸引,最後點了2人特級套餐($188/位)前菜:吞拿魚粟米長通粉沙律(前)及粟米蘑菇湯(後)配蒜蓉包,沙律開胃,湯又濃又甜,蒜蓉包夠鬆脆。小食:和風香草蜜糖八爪魚腸,蜜糖腸仔已經夠惹味,加埋紫菜絲仲好食,切成八爪魚樣食得開心。主菜1:醬燒豬仔全骨(金獎菜式)配肉醬薯仔屋舖天薯條,話明得獎菜式當然要一試,肉質嫩滑但太細份唔夠喉。薯條配肉醬gravy、茄汁及sour cream,「鋪天蓋地」包圍粗切薯條,勁飽肚,又變肥妹鬼哈哈主菜2:西班牙茄汁蘑菇煙肉意粉,又係份量十足,茄味酸甜開胃,意粉夠Al dente唔會太淋。特飲:乳酪綠茶(前)、蝴蝶夫人見到乳酪綠茶括住古法瘦身,即刻叫杯減低罪惡感,味道似綠茶多多,好飲!蝴蝶夫人係士多啤梨加水蜜桃乳酪梳打,味道清甜賣相靚,但個人中
難得兩人平日放假到銅鑼灣拍拖,居然遇著8號波,
打亂了計劃,唯有隨意搵間餐廳食完下午茶就回家。
餐廳唔算好大,有室外bar枱,室內幾張細檯同埋有間大房,
本身想坐bar枱,但因大風大雨關係,都係選擇坐室內。

前菜:
吞拿魚粟米長通粉沙律(前)及粟米蘑菇湯(後)配蒜蓉包,
沙律開胃,湯又濃又甜,蒜蓉包夠鬆脆。

吞拿魚粟米長通粉沙律(前)、粟米蘑菇湯

小食:
和風香草蜜糖八爪魚腸,
和風香草蜜糖八爪魚腸

主菜1:
醬燒豬仔全骨(金獎菜式)配肉醬薯仔屋舖天薯條,
話明得獎菜式當然要一試,肉質嫩滑但太細份唔夠喉。

醬燒豬仔全骨配肉醬薯仔屋舖天薯條

主菜2:
西班牙茄汁蘑菇煙肉意粉,

西班牙茄汁蘑菇煙肉意粉

特飲:
乳酪綠茶(前)、蝴蝶夫人
蝴蝶夫人係士多啤梨加水蜜桃乳酪梳打,味道清甜賣相靚,但個人中意乳酪綠茶多D。

甜品:
藍莓 cheesecake + 泡芙
蛋糕不過不失,男友就話泡芙有驚喜,外面脆,內餡係雲呢拿雪糕,佢食唔停!
藍莓 cheesecake(前)、泡芙

小店職員唔多,上菜唔算好快,但有咁多新款board game玩,放鬆D啦香港人^^

2017-06-12
下午茶