2024-08-23 486 瀏覽
今日午餐去咗呢間,我叫左個豬扒意粉,然後我見我朋友有湯飲,我就問侍應可唔可以俾多碗我?侍應回答:「你係咪真係飲得晒啲嘢?陣間我俾咗你成碗擺返喺度又唔飲,嘥晒我啲嘢。」當下我已經非常不滿。直至我意粉到了,當時我已經覺得不合理,因為我落單到上菜唔夠2️⃣分鐘已經上到,當我食到一大半先發現豬扒末熟紅色,我就同經理講返晒成件事,佢不但態度惡劣仲即刻將我碟意粉抌落垃圾桶似乎想毀屍滅跡。到最後佢冇回應我如何處理,仲以非常不滿的態度同我說話。完全冇解決過件事。想講嘅係我係一個學生,但係我覺得出嚟做生意唔可以因為我係學生而你可以對我刻薄,應該對每個人嘅態度都係公平,而唔係對住幾廿歲嘅男人你就滿臉笑容。今時今日咁嘅服務態度我真係不能理解亦不能接受。
今日午餐去咗呢間,我叫左個豬扒意粉,
當下我已經非常不滿。直至我意粉到了,

今時今日咁嘅服務態度我真係不能理解亦不能接受。
2024-02-08 1138 瀏覽
很久沒有吃放題了,雖然是川菜,但是有辣,也有不辣,非常人生化,更人性化的是吃完雞煲,還可以打邊爐,打完邊爐還可以再吃雞煲。服務還非常好。放題醬香味雞煲:醇厚的醬香和嫩滑的雞肉,令人一嘗難以忘懷。雞肉經過精心烹製,呈現出誘人的金黃色,而濃郁的醬香味滲透其中,使得雞肉的口感更加鮮美。當雞肉與湯汁搭配在一起時,它們的味道相互融合。雞煲的底醬再加水繼續打邊爐,味道非常濃郁。放題火鍋:一道適合各種口味的人群的美食。從肉類到蔬菜,再到海鮮,火鍋的食材種類繁多,滿足了不同食客的需求。雪花牛肉片、五花腩片、牛肚、豬肚和肉丸都是火鍋的經典食材,它們在滾燙的鍋中煮熟後,口感鮮嫩多汁,味道鮮美。而大白菜、西洋菜、菠菜、油麥菜和冬菇等蔬菜則為火鍋提供了清爽的口感。海鮮方面,大蝦、花蟹、大蜆、魚腩和蠔仔等食材的加入,為火鍋增添了一份海鮮的鮮美。

2024-02-05 1256 瀏覽
呢排天氣反反覆覆,時冷時熱,凍可以7,8 度,熱到可以22-23 度,今日突急降溫,超級想打邊爐,咁岩又要去柴灣探奶奶,在附近搵邊爐,最後揀左在漁灣街市,平,靚,正,放題2 小時價錢超級抵$198 /位首先揀左牛雜鍋牛雜好入味,原來要早兩日之前要準備好材料,咁先入味😋😋牛雜鍋有牛肚,牛腸,牛肺,牛膀,牛腩,牛筋,其實淨食個牛雜鍋都回本😂😂😂當你食到咁上下,可以加湯打邊爐… 食物種類都好多,丸類,肉類有肥牛,海鮮有蜆,蝦,蟹,牛柏葉,魷魚,菜類… 飲品都係任飲架!啤酒都包括埋…. 完全爽爆… 🥰🥰都係果句,你在2小時之內,食到幾多,飲到幾多,你就贏到幾多😋😋😋

首先揀左牛雜鍋

牛雜好入味,原來要早兩日之前要準備好材料,咁先入味😋😋
當你食到咁上下,可以加湯打邊爐…
  • 牛大人牛雜鍋
2024-02-03 1083 瀏覽
今晚收工同朋友上咗柴灣漁灣街市食火鍋放題,對上一次去漁灣街市可能已經係幾年前嘅事,今晚重臨舊地,啲回憶返番晒嚟。醬香雞煲雞肉非常嫩滑,每一口都帶著濃郁的醬香味道,而且份量十分慷慨,絕對能夠滿足你的飢腸轆轆。火鍋放題方面,這裡的打邊爐材料非常豐盛,包括海鮮、魚類、豚肉、牛肉和蔬菜等等。無論你是喜歡海鮮還是肉類,都絕對能夠滿足你的口味。新鮮的海鮮和嫩滑的肉片加上豐富的湯底,讓火鍋的味道更加濃郁。而且,他們還提供任飲,客人可選擇啤酒和其他飲品,性價比高。整體而言,這家餐廳的服務也非常周到。服務員們總是笑容滿面,樂於幫助客人。

醬香雞煲

而且,他們還提供任飲,客人可選擇啤酒和其他飲品,性價比高。

• 醬香雞煲
2024-01-27 671 瀏覽
朋友極力推薦位於街市樓上的熟食中心,佢話個香辣烤魚好好味,仲好抵食,堅持要我試一試,話我一定會鍾意,咁就上去試吓啦!呢個熟食中心環境同座位都非常整齊清潔,令你坐得舒服,食得開心呢度有明爐烤魚、雞煲、火鍋等選擇,食材仲係無限添加,認真抵食。我哋揀咗麻辣烤魚,小辣啱啱好;魚係用上江豚魚,佢肉質鮮甜,特別之處係用爐一路烤着,魚肉都係咁鮮嫩但又好入味,一 d都唔會嚡,裡面還有鮮腐竹、好多大豆芽菜、香菜、鮮筍等,非常豐富。出面雪櫃仲有好多火鍋嘅食材,蝦、蟹、魚腩、生蠔等,還有肥牛、各款肉丸類,多款新鮮蔬菜等等......啤酒及各種飲品,全部都係任飲任食,任君選擇,好抵食!

呢度有明爐烤魚、雞煲火鍋等選擇,食材仲係無限添加,認真抵食。我哋揀咗麻辣烤魚,小辣啱啱好;魚係用上江豚魚,佢肉質鮮甜,特別之處係用爐一路烤着,魚肉都係咁鮮嫩但又好入味,一 d都唔會嚡,裡面還有鮮腐竹、好多大豆芽菜、香菜、鮮筍等,非常豐富。

2024-01-26 417 瀏覽
見到樓下街市開左間🔥火鍋放題叫🌶️小辣川,幾吸引,今晚同女女來烚下烚下🥢 。週末晚上特別熱鬧,我們6點入座,但很快坐滿。🐃揀咗牛大人牛雜鍋,因為未食過 ,有牛肚牛腸金錢肚等,好入味,食完仲可以refill👍🥤飲品自己拎,我就飲了啤酒同烏龍茶。🍺🍻食完牛雜開始火鍋,估吾到有好多款海鮮選擇,有🦀蟹, 🦐蝦, 蜆, 蠔仔,仲有魚🐟。😍女女就食牛肉同丸類,最後食多個麵🍜,食完暖立立,飽曬。

週末晚上特別熱鬧,我們6點入座,但很快坐滿。

🥤飲品自己拎,我就飲了啤酒同烏龍茶。🍺🍻

女女就食牛肉同丸類,最後食多個麵🍜,食完暖立立,飽曬。

2024-01-26
2024-01-23 1148 瀏覽
約咗朋友聚一聚,天氣轉冷,點都要食火鍋啦。今日好彩早啲嚟,食食下越坐越多客,好熱鬧。朋友介紹柴灣漁灣街市熟食中心嘅《小辣川》有雞煲食,仲可以揀烤魚或牛雜,任飲任食火鍋都只是$198/位,不設加一服務費。川味重慶雞煲~採用生雞即炒即出即上菜,等到滾起然後店員幫忙炒起撈勻,川辣味道非常入味,夠香夠辣夠惹味,每份有半隻雞,雞煲可以無限添加,越食越滋味,我哋加多一份先開始打邊爐。自助區有各類新鮮蔬菜,包括茼蒿、皇帝菜、西洋菜、萵筍、芫茜、油麥菜、生菜等等,仲有豆腐、雲耳、支竹、豆腐......自助區還有蝦、蟹、魷魚仔、大蜆,當然唔少得肥牛及各式丸類。飲品櫃除了一些常見汽水及飲品外,好開心見到幾款啤酒,大家一於啤一啤,正!醬料區都應有盡有,也可加隻鮮雞蛋。好欣賞店員友善嘅招待。
約咗朋友聚一聚,天氣轉冷,點都要食火鍋啦。
今日好彩早啲嚟,食食下越坐越多客,好熱鬧。
川味重慶雞煲~
自助區還有蝦、蟹、魷魚仔、大蜆,當然唔少得肥牛及各式丸類。
醬料區都應有盡有,也可加隻鮮雞蛋。
好欣賞店員友善嘅招待。
2024-01-22
2024-01-05 336 瀏覽
天氣凍最岩吃各種煲,呢間位於柴灣漁灣街市樓上既熟食中心,叫小辣川任飲任食打邊爐,有雞煲、烤魚、牛雜鍋及火鍋🍲,我當然選擇左最愛牛雜鍋,呢一度200蚊就可以任食任飲仲有海鮮供應💁‍♀️一個價錢兩種享受,一應俱全😌我個人推介必叫牛大人牛雜鍋,每一鍋嘅牛雜都份量十足,牛雜用料新鮮,完全沒有酥味腥味,牛雜裏面有牛蒡牛肺牛腸牛肚仲有啲牛腩,而且牛蒡新鮮嫩滑,上枱就已經充滿香气,牛肺都好爽滑佢哋全部牛雜都鹵得相當入味非常之軟腍,如果一鍋唔夠仲可以嗌多幾轉,吃🍽️到夠為止😌自助區就放滿咗打邊爐料有個大雪櫃放滿左各式各樣嘅配料,無論係肉類定蔬菜都一應俱全,嫩滑豬紅,肉汁爆棚牛丸牛柏葉魷魚仲有鮮嫩脆綠的蔬菜🥬仲有各式各樣嘅海鮮,連蟹都有而且每一隻都有膏好鮮甜 ,仲有蝦蜆,放哂後牛雜湯越煮越有味道。飲品🥤方便都係大同小異汽水檸檬茶烏龍茶啤酒都有幾款選擇,總有一款啱你

自助區就放滿咗打邊爐料

2023-12-25 230 瀏覽
以前去熟食市場,一般都比較嘈吵,地方比較濕,但今次去柴灣熟食市場,這裡非常整潔,光線充足,座位整齊。今次選了間食烤魚,雞煲及四川火鍋,每款一個價錢,可以任飲任食,食材還可以無限添食。最特別是如果中途想轉另一款食材,只需加$20就可以轉換另一款。今次選了香辣明爐烤魚~麻辣味道 (有三款味道),烤魚是用江豚魚,肉質煙韌有口感,而且很鮮甜美味,放在麻辣湯內,味道香濃,不算太辣,湯底內加有豆腐,香蔥,豆腐吸收了麻辣湯,非常冶味,好食。另外還有其他食材,肥牛,魚腩,各款丸子,腐竹片,新鮮的蟹,蝦,蠔及新鮮蔬菜等等,還有各式各樣的飲品,整齊放在雪櫃內,任意選擇。

2023-12-13 674 瀏覽
最近新搬左去柴灣區, 周圍發掘下有咩好食, 原來好多人都會去漁灣街市樓上既熟食中心搵食, 一樓有好多間熟食檔, 早午餐有茶記同粥粉面, 晚餐就係小菜大排檔同火鍋等等, 早幾日夜晚就去左依度食左間任飲任食打邊爐, 有雞煲、烤魚、牛雜鍋及火鍋選擇, 揀好左食邊個煲之後, 食夠就可以任食其他配料打邊爐我地叫左B餐川味重慶雞煲, 有麻辣同醬香兩種味道可以揀, 叫左個麻辣味小辣, 好快趣個雞煲就送到黎, 本身雞肉已經係半熟, 店員話先煮滾大約5分鐘左右, 拌勻煲內醬汁就食得啦每件雞都沾滿哂醬汁, 味道非常濃郁, 雞肉入口幾嫩滑肉厚, 又唔會太過肥, 個汁直頭可以配個白飯食, 食到差唔多無哂雞, 可以再叫店員加雞, 前後食左兩轉雞, 超正! 煮得耐左個汁會更濃, 我地就另外加左水沖淡返少少, 個味道就剛剛好了, 食到夠為止先至加湯或水變打邊爐啦火鍋配料係出去任夾, 菜都幾多選擇, 另外仲有芝士腸、丸類、午餐肉、牛柏葉、肥牛、豬肉片、蜆同蝦蟹等等任食, 材料都係正常發揮, 以依個價錢可以食埋海鮮, 其實真係無可挑剔, 本身食完個雞煲已經半飽左, 但雞煲原先個醬汁用黎打邊爐真係夠哂味, 完全唔洗再點豉

火鍋配料係出去任夾, 菜都幾多選擇, 另外仲有芝士腸、丸類、午餐肉、牛柏葉、肥牛、豬肉片、蜆同蝦蟹等等任食, 材料都係正常發揮, 以依個價錢可以食埋海鮮, 其實真係無可挑剔, 本身食完個雞煲已經半飽左, 但雞煲原先個醬汁用黎打邊爐真係夠哂味, 完全唔洗再點豉油

飲品除左有無酒精飲品之外, 亦有啤酒任飲

整體質素同價錢都好合理, 我地因為星期六去, 所以限時120分鐘, 原來平日星期一至四係無限時, 的確幾抵食, 如果人少少2-4人黎打下邊爐飲下酒, 係一個幾好既選擇!
2023-12-04 228 瀏覽
秋風起,總是會有打邊爐的慾望。於是搵食搵到位於柴灣漁灣邨街市的「小辣川」。打邊爐任食2小時,有幾個餐選擇,每個餐又有唔同味道可以選擇,最後選了味道有點特別的藤椒酸菜味的A餐(小辣🌶️)據店家所說,烤魚採用的是江團魚,這種魚怎麼煮口感都不會差,肉質肥美彈牙,藤椒酸菜的味道,令人開胃得黎又有小小刺激,而且食完條魚仲可以免費續魚😄,真係估你唔到。火鍋配料種類唔少,海鮮,肉類,丸類,蔬菜,樣樣新鮮,硯好大隻重點係冇沙,🦀️蟹有蟹膏,醬料自由搭配,飲品任君選擇,感覺在這裡打邊爐,三五知己除了飲飽食足,傾計吹水,懷舊得黎仲有濃濃的人情味,店員服務態度好。任食2小時,每位$198,性價比高,抵食!

任食2小時,每位$198,性價比高,抵食!
2023-11-23 396 瀏覽
聽問過柴灣區都有一個 位於漁灣街市非常出名的熟食街市, 裏面都有 幾間屬於優質食肆, 嘗試過之後覺得呢間小辣川絕對值得入選當中之列。偷聽街坊對話其實呢間都係屬於新開張嘅食肆, 主打烤魚、雞煲、 當中發現比較特別亦都係今日選擇了嘗試的牛雜煲, 同樣食完之後可以出去自助區 選料再打邊爐。牛雜鍋用料十足, 配搭餐廳秘製的香辣醬料, 香而不辣, 牛雜用料新鮮,完全沒有酥味腥味, 當中最出色一定要數到牛蒡, 牛柏葉及牛肺。 牛蒡新鮮嫩滑, 上枱後基本上已經可以吃, 牛柏葉一點都不韌, 充滿醬料香, 牛肺就保留爽滑。而不知是否在街市樓上的關係,自助區的打邊爐料同樣非常優質,未必非常獨特但勝在新鮮好味。 當中最喜歡嫩滑豬紅, 結實而且肉汁爆棚的牛丸及品種多而且都非常鮮嫩脆綠的蔬菜。 這裏的海鮮類 都用水浸着以確保鮮味 , 吃得出的用心。

2023-11-12
柴灣漁灣街市最近開了一間任飲任食火鍋放題,小店賣點除了普通的火鍋之外,仲有以下幾款套餐任你選擇,而且仲可以任食套餐主食,勁爽🤭🤭🤭A餐:香辣明爐烤魚(麻辣味/藤椒酸菜味/酸菜味)B餐:川味重慶雞煲(麻辣味/醬香味)C餐:牛大人牛雜鍋(麻辣味/原汁)D餐:小辣川特色鍋(麻辣腸腸鍋/酸菜肥腸鍋/胡椒豬肚雞鍋/澳門豬骨)E餐:小辣川火鍋(麻辣湯/芫茜皮蛋湯/清湯)我就揀咗麻辣味雞煲,選了小辣,醬汁十分濃味,辣度適中,雞件嫩滑,而且可以任食一流👍🏻👍🏻最開心店內有很多丸類、海鮮及菜類供應你自己夾,十分方便。我最鍾意當晚新鮮海鮮大蜆,大大隻勁鮮甜😋飲品選擇非常多,而且仲有部分牌子的啤酒免費提供👍🏻*價錢抵食👍🏻👍🏻

A餐:香辣明爐烤魚
(麻辣味/藤椒酸菜味/酸菜味)
B餐:川味重慶雞煲
(麻辣味/醬香味)
C餐:牛大人牛雜鍋
(麻辣味/原汁)
D餐:小辣川特色鍋
(麻辣腸腸鍋/酸菜肥腸鍋/胡椒豬肚雞鍋/澳門豬骨)
E餐:小辣川火鍋
(麻辣湯/芫茜皮蛋湯/清湯)

店內有很多丸類、海鮮及菜類供應你自己夾,十分方便。

我最鍾意當晚新鮮海鮮大蜆,大大隻勁鮮甜😋

飲品選擇非常多,而且仲有部分牌子的啤酒免費提供👍🏻

*價錢抵食👍🏻👍🏻
2023-11-03
2023-11-14 333 瀏覽
以前喺讀書嘅時候一大班同學仔放咗學之後夜晚梗係一齊食下飯,周圍搵吓邊一度有平靚正嘅地方打邊爐圍爐取暖吹吓水,真係夠晒懷緬。🥰直到今時今日火鍋店開到通街都係而且質素越來越高。 但係有時都不禁想食返嗰種人情味同埋熱鬧, 走放咗柴灣一轉都搵到一度最似呢一種感覺, 😙我喺香港嘅特色街市裏面打邊爐。首選就小辣川。🤭呢一度基本上係火鍋再加唔同嘅烤魚或者煲類合併享用,一個價錢兩種享受,計埋一個人都只係百幾$200 㗎咋,🤩仲要任食任飲仲有海鮮供應呢個價錢都真係幾難再搵到第二間。無論想食烤魚又好雞煲又好,甚至牛雜鍋都好呢一度都一應俱全😳諗緊冬天想暖下個身嘅必定要叫牛大人牛雜鍋,🐄每一鍋嘅牛雜都包含着爆棚嘅份量,牛雜裏面有牛蒡牛肺牛腸牛肚仲有啲牛腩,🐄仲要每一嚿都係大大塊大大粒,做到真真正正嘅牛魔王嘅天堂。🐄而且全部牛雜都鹵得相當入味非常之軟腍,連埋個麻辣牛骨湯真係一試難忘。一鍋唔夠仲可以嗌多幾轉,直到滿足為止🐄另外仲可以出去夾一啲自選嘅配料,最正嘅一定係呢一度仲有各式各樣嘅海鮮,🦀連三點蟹都有,唔好睇佢個肚唔大份,但係裏面嘅膏依然都有㗎,🦀仲係咁鮮甜。另外每一隻蝦個頭亦都唔細,蝦殼亦都好容易剝,🦀喺牛

牛大人牛雜鍋

另外仲可以出去夾一啲自選嘅配料,最正嘅一定係呢一度仲有各式各樣嘅海鮮,🦀連三點蟹都有,唔好睇佢個肚唔大份,但係裏面嘅膏依然都有㗎,🦀仲係咁鮮甜。另外每一隻蝦個頭亦都唔細,蝦殼亦都好容易剝,🦀喺牛雜湯越煮越有味道,呢個亦係新鮮嘅象徵。大大個雪櫃裏面全部都塞滿晒各式各樣嘅配料,無論係肉類🥩定蔬菜都一應俱全。🥬

至於飲品,亦都唔使講啦,汽水檸檬茶自然不在話下,🧃而且淨係啤酒都有幾款選擇,打邊爐當然就係要大家啤啤佢咁先至越食越過癮🍻

小辣川 (柴灣)
柴灣怡豐街33號漁灣街市及熟食中心1樓15號舖
2023-10-31
5 分鐘 (堂食)
2023-11-09 156 瀏覽
天氣開始有啲涼,喺打邊爐嘅時間啦!今日搵食搵到嚟柴灣。柴灣漁灣街市及熟食中心1樓有好多唔同嘅食市,朋友今日專程帶我嚟呢度食任食邊爐🍲⭐香辣明爐烤魚 $198/位 (可揀 - 麻辣味/酸菜味/滕椒酸菜味),我同朋友就揀左酸菜味(小辣🌶️)。仲有十幾二十種打邊爐配料同自助醬料可供選擇,有海鮮、蔬菜、肉類、飲品等任食任飲,而且價錢非常實惠,真係性價比好高。我就最愛大排檔食嘢,呢度每張枱都有滿滿嘅人流,氣氛好好,食得吾拘束又可以食得好開心。佢地仲有其他,任飲任食套餐✨$168起焗魚/雞煲/牛雜镉/火鐧✨川味重慶雞煲 $198/位 (麻辣味/醬香味)✨牛大人牛雜鍋$198/位 (原味/麻辣味)✨小辣川火鍋 $168/位全部都係任食120分鐘,真係超爽,下次可以約朋友再嚟食第二個套餐。
天氣開始有啲涼,喺打邊爐嘅時間啦!今日搵食搵到嚟柴灣。

佢地仲有其他,任飲任食套餐

✨$168起焗魚/雞煲/牛雜镉/火鐧
✨川味重慶雞煲 $198/位 (麻辣味/醬香味)
✨牛大人牛雜鍋$198/位 (原味/麻辣味)
✨小辣川火鍋 $168/位

2023-11-04