2017-09-08 542 瀏覽
我上個禮拜喺和民買了外賣,買了兩盒照燒雞扒便當和一份雞肉串燒盛合,返到屋企先發覺佢哋比少盒照燒雞排便當,我立刻打電話比佢哋,應該係由佢哋的經理接聽,佢二話不說立刻話幫我地落返order,仲主動提議佢搵同事送上我屋企俾我,非常貼心,因為我住的屋苑有一段距離,需要搭一程車,所以我婉拒左佢,話我會自己過嚟攞,經理就立刻主動話送兩杯飲品俾我哋,由我地自己揀。今日我再去買外賣,經理記得我,大家都寒暄左幾句。100分的服務態度,經理處理件事亦非常恰當,由一件可能令到顧客不愉快的事情,轉變成為一件客戶會讚佢哋的結果。講返嘢食的味道同質素,樣樣野都幾好食,分量亦啱啱好。

講返嘢食的味道同質素,樣樣野都幾好食,分量亦啱啱好。
2017-09-08
20 分鐘 (外賣自取)
2017-08-09 389 瀏覽
平時很小會來東涌吃午飯,今天相約友人到東薈城逛街,好像也沒什麼好吃,最後來了和民。朋友點了牛肉鍋燒烏冬什錦壽司定食 ($86),有烏冬又有壽司是一個不錯的選擇。烏冬太稔不煙韌。薄切牛肉份量很多但味道普通。壽司也是不過不失,感覺質素粗糙。我點的和民松花堂便當 ($108) 也是失望。雖賣相既吸引又豐富,但沙律只有兩片生菜,看起來像先被人吃了幾啖再送上來。牛柳粒很韌,難以咬開。魚生不太新鮮,沒鮮甜味,像超級市場賣的質素。炸物粉漿太厚,所以我也沒把炸粉吞下。三文魚就不過不失。午市套餐是飽的,但説到會不會再光臨就不會了。

午市套餐是飽的,但説到會不會再光臨就不會了。
2017-08-08
午餐
2017-05-01 919 瀏覽
我以前好鐘意食和民既壽司拼盤(唔記得正式個名)同埋熱情果特飲,可惜轉新menu後我鐘意既呢兩樣野都冇左今次黎到東薈城呢間和民覺得水準下降左,飲品選擇都少左好多...芝士薯仔年糕球 $38年糕皮食到有少少麵粉既感覺,中間既芝士都有拉絲,味道正正常常。(半份)蒲燒鰻魚壽司卷 $43壽司飯比較凍同硬,鰻魚都係凍凍地,一般般啦。(半份)鮭魚牛油果壽司卷 $38牛油果比較薄同少,同樣壽司飯較凍同硬,不過魚生都夠新鮮,味道尚可接受。蒜香海鮮石鍋飯 $68個飯冇咩味道,海鮮都冇咩調味,要自己加鼓油,石鍋做唔到飯焦之餘仲搞到啲飯黑黑地色,又韌,唔好食亦都唔推薦。和民沙律 $88味道最好既一道菜~芝麻醬無得輸,蔬菜配搭亦好多樣化,有西蘭花、蕃茄、生菜、雞蛋等。

芝士薯仔年糕球 $38

芝士薯仔年糕球

芝士薯仔年糕球

(半份)蒲燒鰻魚壽司卷 $43
壽司飯比較凍同硬,鰻魚都係凍凍地,一般般啦。
(半份)蒲燒鰻魚壽司卷
(半份)鮭魚牛油果壽司卷 $38
(半份)鮭魚牛油果壽司卷

蒜香海鮮石鍋飯 $68

和民沙律 $88

和民沙律
和民沙律
2017-02-08 678 瀏覽
多年前大陸工作時認識的一个同事來香港旅遊,作地主之誼帶她去東涌outlet城購物。之後在商場請他食飯。凱薩沙律,清爽甜美,有菜味,挺好吃的。餐前小食,有筍,豆,雞肉,涼食,感覺幾特別。肥牛粉絲煲,有豆腐,很滑,上台後即時煮,新鮮好味。炸雞翼,金黃色,好香好脆。香口到不得了。有點腥味,輕咸,味道比較奇怪,可能我平時不愛吃魚,所以覺得普通。魚生算新鮮吧,味道不錯。加上鼓油wasabi,挺惹味。炒飯很香,但有點油,我注重健康,比較少食。怕肥。熱柚子蜜,消滯很適合。

之後在商場請他食飯。
凱薩沙律,清爽甜美,有菜味,挺好吃的。
餐前小食,有筍,豆,雞肉,涼食,感覺幾特別。
肥牛粉絲煲,有豆腐,很滑,上台後即時煮,新鮮好味。
炸雞翼,金黃色,好香好脆。香口到不得了。
魚生算新鮮吧,味道不錯。加上鼓油wasabi,挺惹味。
炒飯很香,但有點油,我注重健康,比較少食。怕肥。
熱柚子蜜,消滯很適合。

2016-12-16 668 瀏覽
秋冬天氣,最適合登山放松,今天我和朋友行完大東山,搭巴士返回東涌,朋友推介來東涌呢間食,原因係有個2人餐,超多野食超扺又好食。大家入來坐低,一致決定這個餐,食物好快上來,有小食,沙律,魚生,飯,燒物,湯,飲品…
2016-12-04
5 分鐘 (堂食)
垃圾!比啲咩人食?我唔記得左影生到出汁果啲位!嬲到一見到就叫人拎走佢唉 失敗!成舊水比啲牛肉碎我食? 碎到冇得再碎第一碟燒牛舌 咬入口係有冰嫁!入面完全唔熟 叫佢再燒過 第二碟 入面都係唔熟 而且仲凍過第一碟垃圾!鹽燒雞翼一上台就檢查熟未一反轉 生到.. 啲血滴落碟第二轉燒完上台 已經唔想食完全圖文不符呢個我先生叫一上台就問 咩黎 咁hea嘅? 再睇番餐牌 真係比佢張圖厄左!捲又捲唔實 鬆拋拋咁 一夾即爛 呢兩個就還好但已食到我冇哂心機 唔會再黎!
垃圾!
比啲咩人食?
我唔記得左影生到出汁果啲位!
嬲到一見到就叫人拎走佢
完全圖文不符
呢個我先生叫
捲又捲唔實 鬆拋拋咁 一夾即爛
呢兩個就還好

但已食到我冇哂心機 唔會再黎!
2016-10-23
10 分鐘 (堂食)
2016-10-20 377 瀏覽
在10月20日晚到和民晩飯, 服務員態度散慢,order 左鐵板牛舌, 食配菜粟米係凍的😡, 食物質數差, 最離譜係結帳時, 服務員遞張説: 簽名呀, 態度十分之非常之差, 無法接受, 因此絕對不會再去了。
今日和家人下機後來到東涌和民吃晚餐,當時門口一個職員都冇 得一部取票機 咁咪取票 點知之後有個人直行直過入左去 原來就直入去坐 咁好心你就閂左部取票機啦真心火我入到去企喺度一個職員都冇理過我咩服務態度呀 個位冇冷氣架叫人落單叫十萬次未叫到人 唔粗魯d都唔得冇下次 下次唔會再黎
真心火
我入到去企喺度一個職員都冇理過我
咩服務態度呀 個位冇冷氣架
叫人落單叫十萬次未叫到人 唔粗魯d都唔得
冇下次 下次唔會再黎
2016-10-11
2016-10-11 230 瀏覽
点了九州豚骨汤拉面,第一次上面是生的,第二次上面是糊的,汤又咸又油,上面时没有餐具等了好久,点了柚子蜜结果来的是热蜂蜜生姜茶,好差的体验,一般好少写食评这次实在体验太差

2016-10-10 186 瀏覽
今晚去左幫襯好耐冇食過嘅和民,2個人叫左4樣野,第一個係新壽司,佢標示係辣嘅,但可惜個汁係偏酸,但整體係ok 嘅。第二個係青魚燒,不過不失。第三個嘅精選串燒,都ok嘅,除左一串燒雞胸嘅物體比較唔滑同淡味。最後一個係唔記得影相嘅黑椒牛肉飯,可惜比較油,但味道都ok。今次再幫襯,食物質素還好,但啲員工質素都係要再訓練一下。

今次再幫襯,食物質素還好,但啲員工質素都係要再訓練一下。
2016-10-09
30 分鐘 (堂食)
2016-10-03 258 瀏覽
這家餐館管理有嚴重問題,我今天去取了2人號,等了50分鐘都沒到,一生氣進去看看才發現好多座位都空著,服務員居然不出來安排客人。每個服務生都拉著臉,好像客人欠他錢似的。門童一直安排3人以上的號就是不叫2人號,看來就是嫌1-2人占座,所以盡量安排人多的進,真是壞,一生氣走了,我不吃還不行嗎,強烈呼籲大家千萬別去照顧他家生意。真是太差!
2016-10-03 118 瀏覽
Management is too poor, which is leading to a too long waiting time of guests. Even there have vacant tables. The waiters always fogot about it.
2016-07-21 491 瀏覽
機場返工已經食到好悶,今日走去東涌和民覓食午餐menu, 好多選擇:滑蛋豬柳鍋定食滑蛋雞扒鍋定食兩個定食份量都好多,食到超飽!但上到枱d 炸物都已經林晒,有d 失望,雞蛋亦都有d 老,唔算係滑蛋。套餐既湯有少量紫菜,豆腐, 豆卜絲,但味道淡。沙律係加左胡麻醬既生菜同粟米,講真都幾hea豪華海鮮御膳呢個定食多左餐前開胃菜同甜品。刺身飯上就有甜蝦,三文魚,三文魚籽,帶子,八爪魚等。 刺身都幾新鮮,鋪滿飯面刺身份量都幾多。 但飯既壽司醋唔係甘夠。跟餐包埋野飲4人埋單359
機場返工已經食到好悶,今日走去東涌和民覓食
午餐menu, 好多選擇:
滑蛋豬柳鍋定食
滑蛋雞扒鍋定食

豪華海鮮御膳

呢個定食多左餐前開胃菜同甜品刺身飯上就有甜蝦,三文魚,三文魚籽,帶子,八爪魚等。 刺身都幾新鮮,鋪滿飯面刺身份量都幾多。 但飯既壽司醋唔係甘夠。
跟餐包埋野飲
4人埋單359
2016-07-08 313 瀏覽
放大假當然要四圍去 事緣相陪友人到東涌做運動 做完之後當然肚餓要搵好野食 一搵之下見到和民個午餐幾正咁款 於是就入左去 環境相對會暗些 喜歡陽光既朋友可能未必喜歡了 我叫的是 鍋燒牛肉烏冬配細魚生飯(連沙律野飲hkd 88)(如下圖) 主體個烏冬好滑口 配上個壽喜燒湯令人幾口食慾 吃完呢個再吃個飯 相對淡口但係突出到魚生飯果種鮮味 碗飯雖少 魚生就俾足 好滿足然後的朋友叫的是 喬麥面加魚生飯連前菜甜品面豉湯野飲 佢果個係hkd 108(多20蚊既分別)個面幾爽口吾會好痴住 然後佢好貼心咁比埋蔥同wasabi 個飯面頭好足料 都幾新鮮整體黎講個餐都幾飽同好吃 佢既餐一向都保持都水準 但又未到好好食 所以係性價比高。呢間餐廳既野食不會難食,但要好高質素可以考慮其他。我個人覺得個環境係幾舒服既,坐得又舒服吾會迫。如果去到東涌諗吾到有咩好吃可以去。但有樣野要講 點解梳打水都可以冇哂 叫左杯蜂蜜生薑梳打 同我講冇哂梳打水 問我使吾使轉其他 其他都可以 係呢度扣左少少分咁

2016-06-29
2016-07-03 317 瀏覽
用尚算經濟來說, 是最合適 今天同另一半去大澳, 先去東薈城用午餐, 來之前己選擇好去和民, 見午餐有set lunch算經濟, 不過原來今天七一長假期週末沒有set lunch 都沒有關係, 我們都點選了兩樣飽肚的兩人share食, 滑蛋豬扒飯 和鐵板炒面 滑蛋豬扒飯稍為失色, 豬扒咬一口覺得有一點硬, 有隔夜feel. 不過我同另一半都喜歡食蛋, 所以尚可以, 相對鐵板炒面幾野味可口, 在鐵板上炒面很香口開胃下次希望有機會平日品嚐set lunch
用尚算經濟來說, 是最合適

原來今天七一長假期週末沒有set lunch

和鐵板炒面

以, 相對鐵板炒面幾野味可口, 在鐵板上炒面很香口開胃

下次希望有機會平日品嚐set lunch
滑蛋豬扒飯
鐵板炒面
題外話/補充資料: 在東薈城假日用餐有很多外地遊客, 所以要預時間等待入座及上餐, 眼見有香港人等到不耐煩
2016-07-02
15 分鐘 (堂食)
鐵板炒面