2012-02-16 564 瀏覽
當日同d同事去完training,咁就0係APM解決個lunch先~但係今日set lunch係魚...我又麻麻地,所以揀個泡菜石鍋飯(配牛肉) $42幸好12:20有4人的卡位~很不錯~我地坐近角落,好難引起waiter的注意....覆單又幾清楚~餐飲揀玄果米茶,果然有淡淡的米香味呢,神奇呀!飲落又幾清香的米茶,不錯!!跟餐沙律 尚 新鮮的,芝麻醬入味~泡菜石鍋飯(配牛肉) 很熱~今次即使完全撈完之後都唔見有飯焦呢,可能出爐已經相隔好一段時間,因為拌勻o既時候完全無聽到沙沙聲囉.. 牛肉份量唔算好多...只有少少.......好味的~一望都知真係好冰凍!! 但漏左同事果份饅魚飯..幸好催單後就來喇...
menu
但係今日set lunch係魚...我又麻麻地,所以揀個
泡菜石鍋飯(配牛肉) $42
餐飲揀
玄果米茶,
玄果米茶
果然有淡淡的米香味呢,神奇呀!飲落又幾清香的米茶,不錯!!
跟餐沙律 尚 新鮮的,芝麻醬入味~
salad
泡菜石鍋飯(配牛肉) 很熱~
我的泡菜石鍋飯(配牛肉)
牛肉份量唔算好多...只有少少.......好味的~
同事的冷烏冬~夠晒冰凍~
一望都知真係好冰凍!!

但漏左同事果份饅魚飯..幸好催單後就來喇...

1 分鐘 (堂食)
menu
玄果米茶
同事的冷烏冬~夠晒冰凍~
我的泡菜石鍋飯(配牛肉)
2011-02-19 239 瀏覽
中午去食 lunch, 因為好耐無食佢嘅 lunch set, 今日走去食, 首先個 waiter 已經好有問題,完全聽唔到佢講咩,細聲到, 人又唔係多, 因 lunch arm arm 開始, 佢都唔知做咩講咁細聲. 落完 order, 上 salad, OMG, 完全唔講唔知係 salad, 好似上一手食唔完俾你咁, 一共4碟, 我叫個 manager 嚟, 將其中三碟放埋一齊(其中兩碟可以話不知所謂)我同佢講, 呢兩碟 salad同呢碟 salad, 你自己睇睇, 佢即刻話同我換. 第二碟同第一碟完全無分別(圖片入面已經叫個 manager 換過), 飲品重好笑,叫咗兩杯熱柚子蜜, 佢唔講都唔知係柚子蜜, 因為同清水無分別, 要另外叫佢俾一碟柚子蜜. 原本好普通嘅, salad 同飲品話係送人(係人都知已計埋入個 lunch set 度). 咁少嘅嘢都咁馬虎, 決定唔會再食和民
之前食嘅salad
2011-02-14
情人節
食物選擇‧海老帶子沙律 ($46.2).鮭魚壽司 ($20.9).金鎗魚壽司 ($26.4).灸燒帶子壽司 ($20.9).明太子芝士焗薯 ($37.4).串燒盛盒 ($57.2).海鮮炒烏冬 ($48.4).天婦羅烏冬 ($53.9)環境 ‧燈光太暗,令人很眼瞓服務.如果不是因為張$100 coupon到期,一定不會等一個半鐘食這裡.輪枱的制度極不知所謂,兩人枱閒閒地要等超過一個鐘,但等到9點半左右之後,新輪候的三、四人枱不用15分鐘就可以入座,如果不是德福那間剛執了笠也不會來這間味道‧海老帶子沙律份量少得可憐,沙律醬也不夠,生菜和雞蛋很貴麼?.壽司和明太子芝士焗薯比較有特色和好吃,烏冬和串燒都是普通貨色而已

食物選擇
‧海老帶子沙律 ($46.2)
.鮭魚壽司 ($20.9)
.金鎗魚壽司 ($26.4)
.灸燒帶子壽司 ($20.9)
.明太子芝士焗薯 ($37.4)
.串燒盛盒 ($57.2)
.海鮮炒烏冬 ($48.4)
.天婦羅烏冬 ($53.9)
‧燈光太暗,令人很眼瞓
2010-09-30
90 分鐘 (堂食)
2010-07-23 94 瀏覽
因為有$300COUPON 所以放工與同事來了此吃晚飯預先頂了位 所以座位等候時間是0分鐘4男2女共6人點了以下:1.魷魚燒2.串燒盛合3.芝士年糕餅4.炸雞餅5.甜蝦剌身6.蒜香海鮮飯7.炸粟米魚餅8.炸鱆魚餅9.特上壽司盛合10.和風PIZZA(照燒雞&叉燒)11.雜菌野菜少豚肉12.鮭魚野菜卷13.芝士鰻魚卷14.北寄貝剌身15.朱古力芭菲X416.焦糖蛋糕17.笑來美餅魷魚燒魷魚煙un的 不會咬不開 但味道不濃串燒盛合已經選了醬燒 可惜沒什麼味道尢是雞軟骨更十分淡口芝士年糕餅一心想吃煙煙unun的年糕 可惜只吃到芝士年糕去了那裡?? 全都是淋的 一點煙un也沒有!!像吃芝士+麵粉!!!!!! 完全被騙!十分失望炸雞餅炸物還是這樣子 沒特別甜蝦剌身新鮮的 但談不上是肥美因為size小 有點滿足不了蒜香海鮮飯整頓飯比較討好的,石頭熱熱倒上醬汁加飯與海鮮 不錯底部仍有少許飯焦 good炸粟米魚餅+炸鱆魚餅這2個樣子差無幾 味道也是差無幾只是其中一個多了粟米吧 鱆魚都不知去到那裡去溶得什麼吃不到 不提議大家點特上壽司盛合這個有3文魚+鰻魚+吞拿魚 厚度適中忘了內裡是什麼 但脆脆的 不錯
因為有$300COUPON 所以放工與同事來了此吃晚飯

6.蒜香海鮮飯
7.炸粟米魚餅
8.炸鱆魚餅
9.特上壽司盛合
10.和風PIZZA(照燒雞&叉燒)
11.雜菌野菜少豚肉

已經選了醬燒 可惜沒什麼味道
尢是雞軟骨更十分淡口

芝士年糕餅
一心想吃煙煙unun的年糕 可惜只吃到芝士
年糕去了那裡??
全都是淋的 一點煙un也沒有!!
像吃芝士+麵粉!!!!!!
完全被騙!十分失望

炸雞
炸物還是這樣子 沒特別

甜蝦剌身
新鮮的 但談不上是肥美
因為size小 有點滿足不了

蒜香海鮮飯
整頓飯比較討好的,石頭熱熱
倒上醬汁加飯與海鮮 不錯

特上壽司盛合
這個有3文魚+鰻魚+吞拿魚 厚度適中
忘了內裡是什麼
但脆脆的 不錯

和風PIZZA(照燒雞&叉燒)
照燒雞&叉燒明顯切成細小 但味道香濃
確有照燒汁味道 不錯

pizza底薄而脆脆的 吃了也不膩 能繼續吃!!

雜菌野菜少豚肉

甜品唯獨想評這個 因為美餅真甜了點

幸好綠茶粉有點苦 中和甜的味道
但綠茶粉少了點

整體
1.推介美食 : a蒜香海鮮飯 b特上壽司盛合 c和風PIZZA(照燒雞&叉燒)
d鮭魚野菜卷 e芝士鰻魚卷
2.吃了數次,感到質素下降了 尢是貨不對辦真的憤怒
對客人需有熱誠 可惜感受不到 有點失望

希望能加以改善
不肥美
芝士年糕沒年糕 被騙!
只多了數粒粟米....失望
魚厚度適中
充滿照燒汁!
太鹹了 是蔬菜也變得不健康
夏天適合吃 感覺好清新健康:)
美餅甜了
2010-07-20
魚厚度適中
充滿照燒汁!
夏天適合吃 感覺好清新健康:)
  • 蒜香海鮮飯
  • 特上壽司盛合
  • 和風PIZZA(照燒雞&叉燒)
  • 鮭魚野菜卷
  • 芝士鰻魚卷
我們615pm到達APM, 原本諗住早d去到, 因為我們沒有任何booking邊間唔駛等就去邊間, 見王家沙沒有人就去果間, 點g 要我地730交table, 終於去左隔離和民唔駛等成粒鐘而沒有booking, 沒有限時限刻交table...it is very good for us with friends at Friday night.雖然無啦啦飯前sell credit card, 不過我們都接受佢地講解一下, 因為做就一下暑期工。抵讚!原本都覺annoying.

原本都覺annoying.
2010-07-16
2010-07-12 5 瀏覽
話說星期六陪YY去睇我之前睇過又超準o既神算, 睇完諗住搵d野食喇, 但見黃大仙好似冇咩野好食咁, 就落去APM搵食喇!去到APM, 我地係咁上係咁上, 去到見到和民似乎都OK丫, 咪去拎位囉, 係門口個靚仔即刻同我地講今日冇下午茶優惠, 我地冇問題丫, 但竟然等左成4個幾字!o個陣都成3點幾架喇, 又冇tea o既discount, 竟然仲要等咁耐!入到去, 明明就見到仲有位, 仲咩要人係出面白企喎!!!嬲嬲地!首先有位姐姐仔行埋黎話係負責我地張台o既, 但!講野一d都唔清楚, 又自己係到笑....好唔掂!之後我地叫左食物, 等左5分鐘到喇, 食物先到(我地係叫左刺身, 壽司, 串燒同埋燒餅)第1樣黎係刺身, 佢o個d wasabi得o個少少, 都唔知夠我定夠YY, 之後YY斟完豉油之後, 我再斟!!!嘩冇晒囉!你一間日本店點可以冇豉油架,都算喇, 當佢太full客fill唔切, 咁我咪同o個個專係serve我地o個台個姐姐仔講囉, 佢咁o岩就收左人地張credit card賣單, ok, 我d刺身係我前面你又冇比豉油我, 仲要幫人碌左crad先都冇問題喇, 碌完佢好似冇左件事咁!!
第1樣黎係刺身, 佢o個d wasabi得o個少少, 都唔知夠我定夠YY, 之後YY斟完豉油之後, 我再斟!!!嘩冇晒囉!你一間日本店點可以冇豉油架,都算喇, 當佢太full客fill唔切, 咁我咪同o個個專係serve我地o個台個姐姐仔講囉, 佢咁o岩就收左人地張credit card賣單, ok, 我d刺身係我前面你又冇比豉油我, 仲要幫人碌左crad先都冇問題喇, 碌完佢好似冇左件事咁!!喂大姐呀!!!咁都唔記得!
好喇, 之後d壽司黎到, 嘩d飯熱o既!仲有一夾就散, 你點做日本食台呀??唉~~仲有d satff又唔醒水, 唔識幫人收碟....唉唉唉~~~
呢間野, 以後請都唔黎食呀!!其他分店都唔係咁架!
唯一直得一讚o既係個芝士年糕燒餅, 夠煙un!好味!!
2010-07-10
20 分鐘 (堂食)
  • 芝士年糕燒餅
2010-06-11 15 瀏覽
今日世界盃開鑼,自問唔係球迷,亦唔知南非同墨西哥有咩人踢,當然冇諗住睇喇.終是一早就約咗個中學同學食飯.花老嘢就梗係喺屋企黐住個電視送飯喇.冇BOOK枱要WALK-IN,好彩早去,等咗唔係10分鐘就入得喇,LUCKY!我哋叫咗...海老帶子沙律:蝦同帶子都係炸嘅,加埋佢D汁,幾好味,不過冇沙律應有果D FRESH嘅感覺,可以我落得太多SOURCE星鰻魚天婦羅卷:個FRIEND唔食魚生,只可以叫呢個.都OK呀,飽肚之選鐵板棒餃子:個皮脆個邊好味,不過另一邊淋淋哋,有D古怪串燒盛合:有帶子,雞肉,雞軟骨,雞翼同埋仲有一種唔記得係咩.全部都係鹽燒,雞軟骨最好味Warabi Mochi(黑胡麻):佢係一D浸咗係糖水一陣嘅mochi咁,食之前'點'之黑芝麻粉,幾好味.而家做嘢特價,$9 ja2個女仔食咗5樣嘢,勁飽,因為勁多澱粉質嘅嘢.我哋由7點坐到差唔多10點,其間不停有人幫我哋加茶,好服務不過走果時都仲有幾多人等位.......有宵夜特價咩?
鐵板棒餃子:個皮脆個邊好味,不過另一邊淋淋哋,有D古怪

不過走果時都仲有幾多人等位.......有宵夜特價咩?
2010-06-11
2010-04-13 13 瀏覽
二月下旬‧熱!是會議後的討論,星巴克滿座,超級三文治也沒有位,幾個人,就來了這裡,邊喝邊傾。要了檸檬sour,話說sour是日式居食屋的新派雞尾酒來的,是燒酌加疏打水再加果汁。這裡的給客人自己弄鮮檸汁,混起來,結論是沒有什麼味道。檸檬sour也可以好喝的,加一點甜味就行了。另外還要了一味棒棒餃子,看上去已知不對路,吃起來果然一般。煎得不脆,皮還是韌韌的。餡料不太熱,怎會好吃?埋單40元,當做給一個幾好坐的地方作租金,還算可以。
二月下旬‧熱!

埋單40元,當做給一個幾好坐的地方作租金,還算可以。
一看已知不好吃的煎餃子
檸檬sour也可以做得好喝一點的
$40 (其他)
2010-01-03 37 瀏覽
聖誕吃buffet ,也吃過兩年了,今次我們想簡單一點,選了聖誕後兩天慶祝,吃過mochi cream,就來和民。到這家和民,已經不是第一次了,與不同的人也來過。可以一次又一次來,是因為款式多,又會有分春夏秋冬的特別款式,可保持新鮮感。今次來到,不吃平日常點的帶子,不點和風燒餅,點一些冬天才吃的,為不冷的聖誕節帶來點點氣氛。先來一個牛肉火鍋($59),再追加烏冬($15)。牛肉鍋的湯底有濃郁的牛肉味,加上牛肉本身也有牛味,肥瘦平均,好吃。因為湯濃,豆腐浸滿了牛肉汁,也好吃。其他的配料如冬菇、菜、金菇等等加吃來,是豐富的。最想不到,是烏冬也很滑,嚼感不錯,不是烏冬店也有這個質素,的確令人滿意。石鍋蒜香海鮮飯($47)。這個飯不合格,海鮮不多,鮮味不足是意料中事,希望其他的東西拼拼湊湊,變得惹味。可惜蒜香味不夠,汁也不香不濃,加上蛋放在飯底,所以都煮得很熟,蛋和飯不能溶合,可惜可惜。豚平燒($32)在冬季menu 入面,與和風燒餅同樣吸引。這如和民一般燒餅差不多,今次的蛋比較多,配合那香濃的醬汁和沙津醬,其實就已經夠味。蛋不會太熟,帶點生,所以比較滑身好吃,有淡淡的芝士配合,所以更好。中間

豚平燒($32)在冬季menu 入面,與和風燒餅同樣吸引。這如和民一般燒餅差不多,今次的蛋比較多,配合那香濃的醬汁和沙津醬,其實就已經夠味。蛋不會太熟,帶點生,所以比較滑身好吃,有淡淡的芝士配合,所以更好。中間的送其實不多,不算豐富,只有幾片少少的豚肉和一些菜絲,味道也是依靠出面的醬汁。32元,平平的其實可以一試。

吃了多次,個人覺得和民的熱食比凍食做得好,粉和飯也不算出色,反而小食多選擇,味道也較好,而每一碟也是很細份量,可以一次試多碟。如果吃完想要甜品作結,吃那些生果和碎粒拼湊出來的雪糕杯也不錯,感覺很豐富的。

不吃buffet,這樣吃也不錯。聖誕時節,避開人潮,吃得開心又自在。
牛味濃
2009-12-27
聖誕節
烏冬正
2009-12-12 7 瀏覽
近排午飯時常來和民吃, 但這裏人手似乎不太足, 落單後往往等候甚久才上菜。石頭泡菜窩飯最好是待天氣較涼吃, 否則吃到大汗淋漓。 石頭窩飯伴以辣醬和泡菜吃, 再加上生蛋攬勻, 很易吃到見底。黑咖喱炸豬扒飯也是開胃之作, 黑咖喱汁外貌不揚, 但味道都不賴, 不如黃咖喱那般甜。 吉列炸豬扒外層脆卜卜, 但就有點兒過厚。燒秋刀魚伴魚生山芋飯是日替之選。 我還是第一次吃生磨山芋, 將魚生粒、紫菜絲等和山芋混在一起再加在飯面, 吃後不太喜愛山芋滑潺潺的感覺, 也有點草腥味, 不過有機會還會再試。 燒秋刀魚香濃, 吃得很乾凈, 只剩一條骨。

近排午飯時常來和民吃, 但這裏人手似乎不太足
, 落單後往往等候甚久才上菜。

石頭泡菜窩飯最好是待天氣較涼吃, 否則吃到大汗淋漓

2009-10-16 167 瀏覽
尋晚10月15 日 我六點鐘親身到APM 和民訂位, 因為朋友今日生日想食和民,咁我地就訂定位先。去到佢問我有無唔知邊張和民信用咭先可以訂位,我話無, 佢就話唔可以訂,但原來東亞呢期PROMOTION, 有東亞咭都可以專享訂位服務 (後來睇雜誌知道) 佢問都無問就唔比我訂。但我醒起生日個位係MEMBER, 就同佢講我有個張咭可以訂啦..咁我話訂八點三, 佢話 FULL 晒..我話"咁幾點有" 佢話, "八點後全部FULL 晒.".我話"下?再夜D個D都FULL?" (我心諗, 我要訂星期四, 又唔係五, 點會旺到十點都會FULL??) 佢話"得七點" 由於我D朋友無咁早放, 我就好嬲咁走, 覺得佢唔比想比我訂..後來同左遲放個朋友講, 佢話BOOK住七點先佢盡趕, 咁佢就話佢BOOK (距離我離開和民個刻兩分鐘都無), 咁佢打到去, 點知佢話全FULL, 七點都無 根本佢就唔想做BOOK台客, 想做WALK IN唔洗 HOLD 台, 有客就入,翻台都快D!!!仲要個個RECEPT 男,目口目面, 個樣係"想食咪WALK IN囉" 咁款!以後都唔會再黎呢間和民!(當然我最後都無幫WALK

以後都唔會再黎呢間和民!
(當然我最後都無幫WALK IN到啦, 咁巴閉, 咪唔食囉)
2009-10-14
生日
2009-08-15 8 瀏覽
見儲滿印花~有兩樣免費~咁放左工6點前就入座~(因為印花會double)比較早~無乜人~靜靜地~幾好呀~Milky Green Tea~真係超級Milk~這是儲滿印花送的~^^~焗芝士年糕~好得意><上面的芝士鹹鹹地~下面的芝士可以拉到好長呢~這也是儲滿印花送的~^^~和風石鍋蘸湯麵~為保持溫度的食法~自己鐘意食咩就夾落湯撈兩撈~好味,不過係麻煩D~因為兩個人食要夾落細碟~如果一個人食可能好D~廣島燒餅,蠻喜歡的~不過呢間D餡稍遜~豪華壽司盛盒~^^~(炙燒帶子、鮭魚海鮮、鰻魚)覺得最好味係中間那款~其次是前者~
見儲滿印花~有兩樣免費~
咁放左工6點前就入座~(因為印花會double

比較早~無乜人~靜靜地~幾好呀~

Milky Green Tea~真係超級Milk~
這是儲滿印花送的~^^~

焗芝士年糕~好得意><
上面的芝士鹹鹹地~下面的芝士可以拉到好長呢~
這也是儲滿印花送的~^^~

和風石鍋蘸湯麵~為保持溫度的食法~
自己鐘意食咩就夾落湯撈兩撈~
好味,不過係麻煩D~
因為兩個人食要夾落細碟~
如果一個人食可能好D~

廣島燒餅,蠻喜歡的~不過呢間D餡稍遜~

豪華壽司盛盒~^^~
(炙燒帶子、鮭魚海鮮、鰻魚)
覺得最好味係中間那款~其次是前者~
2009-05-26 22 瀏覽
尋晚4個人去和民食飯叫左2個牛肉烏冬...1個叉燒烏冬...1個蘸湯麵同埋2串野菜雞肉串燒全部麵都唔熱...只係暖暖地味道都只係一般個野菜雞肉串燒就幾好....但都係咸左ddd 待應都幾有禮貌問佢地野都有幾有耐性咁答加茶都加得算密但係食個陣見到有唔少塵飛黎飛去格調唔錯只係我覺得味千拉麵好過呢度唔小
尋晚4個人去和民食飯
全部麵都唔熱...只係暖暖地
味道都只係一般

個野菜雞肉串燒就幾好....
但都係咸左dd

只係我覺得味千拉麵好過呢度唔小
2009-05-25
  • 野菜雞肉串燒
2009-04-20 5 瀏覽
本來個FD打算係APM食 PEPPER LUNCH既三文魚飯~點知..12點多去到.. 竟然沽清左.. O嘴跟住 因為一直都鍾意食和民諗住APM都有間. 試下啦2個人叫左 1.豬扒火鍋定食 ------ 肉唔夠鬆軟 口感唔太好, 但不跟其他和民比較的話 不算太差 但絕稱不上好2. 牛油焗帶子 ------ 唔夠熱 味唔夠入 3. 一口豆腐 普通到爆4. 唔知咩咩手肉卷.. 比較OK既一樣.. 好似係咁多.. 我食開九龍灣德福 同 沙田 既和民真係差太遠啦....叫既菜式 明明同其他和民一樣但口感真係唔多OK唯一OK只有SERVICES..UM..仲有環境2人 賣單 $14X
點知..12點多去到.. 竟然沽清左.. O嘴
2. 牛油焗帶子 ------
唔夠熱 味唔夠入
3. 一口豆腐
普通到爆
4. 唔知咩咩手肉卷..
比較OK既一樣..
好似係咁多..
我食開九龍灣德福 同 沙田 既和民
真係差太遠啦....
叫既菜式 明明同其他和民一樣
但口感真係唔多OK
唯一OK只有SERVICES..
UM..仲有環境

2人 賣單 $14X
2009-04-20
(非會員)
2009-04-20 6 瀏覽
今日係本人O既大壽, 男朋友仔就帶左我去食番餐勁O既~見到和民好似好多人等...應該會幾好食...SO..我地就去左等位LU....等位o個陣都有d人不斷問個門口姐姐野~個門口姐姐都好有耐性咁逐一解答~等左一陣就有位LA^^~入到去d staff好大聲嗌日本o個句歡迎詞...嚇左我一跳呢~~坐到入去雖然d位有o的迫...不過算la~都係食飯o者....叫左佢地o既人氣推介<<牛油帶子>> , <<清酒蜆>> , <<炸雞軟骨>> 仲有d不過唔係好記得個名~總括而言...全部都香噴噴 , 幾好味同埋真係feel到即叫即做o既同埋上菜都算快~今次其實特別要講係d服務...睇得出佢地應該係training過...因為佢地落單要跪低, 同埋佢地真係好有禮貌 , 我自己倒潟左杯茶, 有個女仔好快就發現到(我見到佢個名牌, 應該係高職位d , 但個名就唔記得la^^"), 之後佢叫左兩位staff黎幫我抹之餘仲好細心問我有冇整傷...幫我抹枱都仲同我講唔好意思..好攪笑...不過佢地咁樣亦令到我冇咁尷尬
今日係本人O既大壽, 男朋友仔就帶左我去食番餐勁O既~

同埋上菜都算快~

同埋佢地真係好有禮貌 , 我自己倒潟左杯茶, 有個女仔好快就發現到(我見到佢個名牌, 應該係高職位d , 但個名就唔記得la^^"), 之後佢叫左兩位staff黎幫我抹之餘仲好細心問我有冇整傷...幫我抹枱都仲同我講唔好意思..好攪笑...不過佢地咁樣亦令到我冇咁尷尬 , 如果o向其他地方o既一早俾人黑面la..

總之佢地就值得一讚la^^而家呢個時候都仲咁用心去對待我地呢d<<麻煩客人>> , 快d加人工la^^加油呀^^
2009-04-15
生日