平時唔寫食評,但呢間真係要寫翻出嚟,希望大家唔好去貼錢買難受。最近佢地同朝日夫婦合作出咗個刨冰,我同朋友就約埋一齊去食刨冰,咁就順便喺嗰度食埋晚餐。先講食物質素,我食嘅係壽喜燒牛肉定食($98)。味道我覺得同sukiya分別不大,所以完全唔值呢個價錢。加上佢嘅壽喜燒冇雞蛋,湯汁都係比較淡同埋稀,比較似平時食烏冬嗰啲湯底,唔似壽喜燒,但送飯係ok食得落口嘅。至於服務態度,全間鋪頭都係中年女侍應,目測同譚仔差唔多。問題係間餐廳裝修到咁文青,但係啲侍應講嘢都係大呼小叫,仲要超級冇禮貌,亦都完全唔幫手。叫佢地嚟落單又要叫幾次先嚟,落單嗰陣就用唔係幾友善嘅語氣話“咁跟唔跟餐啊”,上菜係就咁擺低咗,然後話“唉你自己搬過去啦”。上菜都等咗好耐,起碼30分鐘先到齊正餐。點知我地食食吓,聽到啲侍應同隔離枱講話冇晒刨冰。所以我地就叫個侍應過嚟confirm吓係咪已經賣晒、會唔會再refill。我地啱啱問完係咪冇晒冰,都未問會唔會再refill,個侍應就用一個責怪我地嘅語氣話:“冇冰啦,乜都冇架啦。我頭先叫你地落咗先,你地又話等等。”我地又冇怪你搞到我地食唔到冰,只係confirm吓係咪賣晒姐,點解無啦啦你

我地又冇怪你搞到我地食唔到冰,只係confirm吓係咪賣晒姐,點解無啦啦你要嚟發我地晦氣呢?

同埋其實冇晒冰呢件事正常應該要大大聲同全世界講架嘛,尤其是係出面有人排緊隊諗住嚟食冰,就更加應該要公告天下話冇晒冰啦。結果佢地冇同全世界講,然後有一組客人排咗好耐終於排到入嚟先知原來已經冇晒冰,佢就好大聲咁質問啲侍應點解唔公告話冇晒冰、要浪費大家嘅時間。其實佢鬧得好啱,因為我地都知道真係要排好耐,同埋侍應係真係冇講。但係啲侍應對於呢個情況係完全置之不理,由得嗰組客人繼續大聲質問,連一句道歉都冇。最後係個客人自己講完之後走咗,啲侍應就扮完全冇事發生過。

總括而言就係食物質素一般、性價比低,服務態度超級差,完全唔明佢地憑乜嘢收+1。

真係以後都唔會去呢間嘢度食。
2024-04-20
40 分鐘 (堂食)
2024-04-20 65 瀏覽
屋子初期開在大圍及烏溪沙時,我係會專程去幫襯的,反倒住咗嚟將軍澳已有幾年,我一次都無試過呢間分店,所以今晚就試吓。點知⋯⋯做乜搞成咁⋯⋯而我唔明點解仲有咁多人排隊食咁既質素既cafe⋯⋯首先講下食物,我點咗壽喜燒牛肉定食,成個賣相擺位係保持到一貫水準既,點知食落口⋯⋯所謂壽喜燒的湯底,只係日本高湯或帶少少關東煮味⋯⋯😳呢個所謂壽喜燒分分鐘仲衰過平價五十嵐或吉野家火鍋個湯底🫣搞咩呀⋯⋯牛肉質素就算啦,香港98蚊食裝潢既餐廳,算係咁啦。但呢個壽喜燒完全唔合格🤦🏻‍♀️再嚟,服務⋯⋯服務態度其實我係無乜要求。不過今晚食完後,我對呢間餐廳既印象就係,你食緊一間譚仔阿姐水準既日系裝修餐廳😳樓面全部都係阿姐,隨時會大聲互相指責,「阿邊個,你入番廚房幫手」「阿邊個,你唔使帶位架!」⋯⋯下刪好幾個大聲命令⋯⋯明既,要教啲新阿姐做嘢,但都唔使好似街市咁大嗌出嚟既⋯⋯同本身間餐廳日系風格真係完全格格不入、相映成趣。另外仲有個小插曲,一坐低時我已聽到阿姐話無哂壽喜燒、無飯、無烏龍麵喇。隔咗5-10分鐘左右,有個排咗半個鐘終於有枱既客,排到時先發現咩都無,所以躁底理論。個客又啱喎⋯⋯佢話唔係對錯既問題,係你哋餐

點知⋯⋯做乜搞成咁⋯⋯
而我唔明點解仲有咁多人排隊食咁既質素既cafe⋯⋯

再嚟,服務⋯⋯服務態度其實我係無乜要求。

另外仲有個小插曲,一坐低時我已聽到阿姐話無哂壽喜燒、無飯、無烏龍麵喇。隔咗5-10分鐘左右,有個排咗半個鐘終於有枱既客,排到時先發現咩都無,所以躁底理論。個客又啱喎⋯⋯佢話唔係對錯既問題,係你哋餐廳一發現好多款嘢食都提供唔到時,係咪可以即時同排緊隊既客講聲,等佢哋自行決定無嘢食仲等唔等落去先,就唔使排到嚟時先發現得個吉?!

總括而言,呢間嘢我係絕對唔會翻兜,食物質素同服務都不值,對於以前食落其他分店有好印象既我嚟講,係好失望⋯⋯如果大家都係睇ig食飯,咁就悉隨尊便🙈😆
(偽)壽喜燒牛肉定食
2024-04-20
15 分鐘 (堂食)
2024-04-20 45 瀏覽
在屋子吃過幾次,食物不錯,不過經過今次的經驗,以後也不會再來了。今天叫了一個餐,餐飲係奶蓋特飲,點知有隻蚊飛咗入奶蓋度,掂咗一掂又飛走。我哋見到唔係好大件事,所以自己用匙羹「筆」走咗啲污糟嘅奶蓋,將佢放入原本攞嚟冚住麵豉湯嘅湯蓋嗰度,之後準備飲冇俾蚊掂過嘅部份。點知隻蚊又飛過嚟黐住隻杯幾次,因為衛生問題,我地叫個阿姐幫我哋換咗杯嘢,點知阿姐將擺響湯碗上面嘅奶蓋fing 咗落旁邊張凳度,凳上面放左我嘅皮銀包,手提電話,同埋工作嘅職員證,呢三樣嘢全部中晒阿姐啲奶蓋。整污糟晒啲嘢,阿姐冇乜反應,我哋問佢攞濕紙巾,佢哋話餐廳冇濕紙巾,佢俾咗啲乾紙巾我哋,但係乾紙巾點抹皮銀包D奶蓋呢? 佢哋當然唔會理啦,俾完乾紙巾我哋就當完成任務走咗,因為個皮銀包電話同放響膠套上面嘅職員證都係奶蓋,我哋要濕少少水,問佢攞水,佢就不斷俾紙巾我哋,但係又吾俾水。 我哋叫多佢一次,阿姐終於意識到要俾水我哋,點知俾水過程中佢又唔小心將之前俾我哋嘅乾紙巾fing 咗落地下。跟住我叫佢做嘢上心D,佢唔知自己整跌咗,跟住我同佢講佢整跌咗佢俾我哋嘅紙巾,點知佢竟然將地下嘅紙巾執返上枱面俾我用。 我見佢完全冇common sen

整污糟晒啲嘢,阿姐冇乜反應,我哋問佢攞濕紙巾,佢哋話餐廳冇濕紙巾,佢俾咗啲乾紙巾我哋,但係乾紙巾點抹皮銀包D奶蓋呢? 佢哋當然唔會理啦,俾完乾紙巾我哋就當完成任務走咗,因為個皮銀包電話同放響膠套上面嘅職員證都係奶蓋,我哋要濕少少水,問佢攞水,佢就不斷俾紙巾我哋,但係又吾俾水。 我哋叫多佢一次,阿姐終於意識到要俾水我哋,點知俾水過程中佢又唔小心將之前俾我哋嘅乾紙巾fing 咗落地下。跟住我叫佢做嘢上心D,佢唔知自己整跌咗,跟住我同佢講佢整跌咗佢俾我哋嘅紙巾,點知佢竟然將地下嘅紙巾執返上枱面俾我用。 我見佢完全冇common sense,亦都唔想大吵大鬧,所以用自己嘅亁紙巾。

因為張枱唔夠大,我過隔籬枱用佢杯水抹咗一陣,但係啲拉鍊都仲有奶蓋。後來我太太響自己銀包攞僅餘兩張濕紙巾抹,我未抹完,先過返自己枱睇吓太太抹手機抹成點,佢地又將我杯水收咗, 我又冇得抹。我見到阿姐非池中物,其他侍應亦都唔想理,也不關心我們的情況,我自己嘅心情都比佢哋嘅連串錯誤同埋欠佳嘅衛生環境敗壞晒,同埋我都要返屋企處理D奶蓋,所以冇飲過杯嘢就埋單。 兩杯嘢冇飲過,但係我哋用正價俾錢,當我講我嘅遭遇比一位後生嘅男侍應聽嘅時候,佢哋根本唔想聽,好敷衍咁講對唔住,然之後收錢。

蚊/比奶蓋淋/冇濕紙巾/唔俾水/整跌埋啲乾紙巾/執地下啲紙巾俾你用/收埋你啲水,今日真係黑仔。 雖然屋子啲食物好好食,但係我以後唔會再嚟啦。佢哋嘅冷淡,令我覺得唔好受,自己好似個傻仔咁。可能我真係個傻仔,俾佢哋事不關己嘅態度多次K.O.。
2024-02-28
ᴄᴀꜰᴇ ʀᴇᴠɪᴇᴡ屋子 x 朝日夫婦屋子 聯乘 台灣淡水刨冰店 朝日夫婦@asahihuuhu X @uchicoffee_hk每次到台灣淡水必到的朝日夫婦由即日起至四月二十三日,限定進駐於屋子將軍澳店朝日夫婦佔用了入口對正的一個小ᴄᴏʀɴᴇʀ可以清楚地看著刨冰成形的過程的確賞心悅目朝日夫婦今次帶來三隻口味口味有:杏仁油條刨冰ᴀʟᴍᴏɴᴅ ᴍɪʟᴋ & ꜰɪʀᴇᴅ ʙʀᴇᴀᴅ ꜱᴛɪᴄᴋ覆盆莓牛乳刨冰ʀᴀꜱᴘʙᴇʀʀʏ ᴍɪʟᴋꜱ ꜱʜᴀᴠᴇᴅ ɪᴄᴇ滬尾之戀刨冰ᴋɪᴡɪ ꜱᴀᴜᴄᴇ & ᴅʀᴀɢᴏɴ ꜰʀᴜɪᴛ / ᴘɪɴᴇᴀᴘᴘʟᴇ ꜱᴀᴜᴄᴇ ᴡɪᴛʜ ᴄᴏɴᴅᴇɴꜱᴇᴅ ᴍɪʟᴋ杏仁油條刨冰$85一層厚厚的杏香味的奶蓋完全覆蓋著刨冰上面放上一條油條非常適合相機食先刨冰食到中間有杏粒脆脆及白玉口感不錯吃到最後底部亦有油條味道偏淡但不太好甜的可以一試覆盆莓牛乳刨冰$90一層酸甜的覆盆莓果醬上面奶蓋上酸甜的覆盆莓果醬滲入刨冰入口感覺同草莓牛奶非常相似中間有脆脆的穀物口感非常豐富食到底部亦有果醬滿滿的酸甜的味道鐘意酸味的推薦依個比較之下亦相對較甜屋子 ᴜᴄʜɪ(ᴛꜱᴇᴜɴɢ ᴋᴡᴀ
ᴄᴀꜰᴇ ʀᴇᴠɪᴇᴡ
屋子 x 朝日夫婦
屋子 聯乘 台灣淡水刨冰店 朝日夫婦
@asahihuuhu X @uchicoffee_hk

每次到台灣淡水必到的朝日夫婦
由即日起至四月二十三日,限定進駐於屋子將軍澳店

朝日夫婦佔用了入口對正的一個小ᴄᴏʀɴᴇʀ

食到底部亦有果醬
滿滿的酸甜的味道
鐘意酸味的推薦依個
比較之下亦相對較甜

屋子 ᴜᴄʜɪ(ᴛꜱᴇᴜɴɢ ᴋᴡᴀɴ ᴏ)
📍ꜱʜᴏᴘ 16, ɢ/ꜰ, ᴍᴏɴᴛᴇʀᴇʏ ᴘʟᴀᴄᴇ, 23 ᴛᴏɴɢ ᴄʜᴜɴ ꜱᴛʀᴇᴇᴛ, ᴛꜱᴇᴜɴɢ ᴋᴡᴀɴ ᴏ

#coffeeeee #shavedice #reels #刨冰
#cafehopping #香港好去處 #香港咖啡店 #cafehoppinghk
#hkcafe #hkfoodie #vscohk
#anakkopi #coffeejpg #coffeetable #cafeteller #coffeeshopvibes #coffeeshopcorners #朝日夫婦
2024-04-18 48 瀏覽
☁️ 日系屋子餐廳喺將軍澳每次經過都好想帶狗狗入去特別喜歡門口位-三張日式榻榻米座位來自台灣🍧朝日夫婦 快閃到店至4/23🍧signature的「杏仁油條」 $85細滑的日式刨冰作為基底杏仁茶製成泡沫綿密的杏仁醬泡沫杏仁味重,再搭配酥脆油條創新的組合( ˘ ³˘)♥︎▼・ᴥ・▼以前一直都唔可以俾狗狗入,近排終於可以入!但只可以坐右邊近門口位置用餐
☁️
日系屋子餐廳
喺將軍澳每次經過都好想帶狗狗入去
特別喜歡門口位-三張日式榻榻米座位

來自台灣🍧朝日夫婦 快閃到店至4/23

🍧signature的「杏仁油條」 $85
細滑的日式刨冰作為基底
杏仁茶製成泡沫綿密的杏仁醬泡沫
杏仁味重,再搭配酥脆油條
創新的組合( ˘ ³˘)♥︎

▼・ᴥ・▼
以前一直都唔可以俾狗狗入,近排終於可以入!
但只可以坐右邊近門口位置用餐

來自台灣嘅朝日夫婦由今個月10號起至23號期間,會係屋子將軍澳店快閃~今次快閃將為大家帶來4款招牌口味刨冰:覆盆莓牛乳、杏仁油條、滬尾之戀、木瓜牛乳。/滬尾之戀$92/紅色係火龍果口味,而白色係奇異果口味🥝食到中間仲有冰凍菠蘿添~連上面嘅忌廉都有清香嘅奇異果味-驚喜、消暑又獨特,係近年食過最特別嘅刨冰🍧/梅子青檸湯烏龍麵$85/青檸湯底搭配梅子份外開胃去油膩,即使係熱湯底依然有股涼爽感傳入心裡面🍋/抹茶小丘$58/迷人小山丘外觀,加上長期深受食客支持嘅原因,今日我決定容許自己食兩份甜品。抹茶慕絲香濃甜蜜🍰搭配中層嘅海綿蛋糕同底層嘅朱古力餅底,完滿左呢一餐

/滬尾之戀$92/

/梅子青檸湯烏龍麵$85/

/抹茶小丘$58/
2024-04-16 26 瀏覽
屋子 (將軍澳)📍將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G16號舖🔹壽喜燒牛肉定食壽喜燒汁偏甜少少有牛肉片、冬菇、豆腐、芋絲超多料~(*^_^*)烏冬超彈牙食完都幾飽7.7/10🔸蕃茄奶油雞定食蕃茄奶油汁偏淡texture 好希雞肉塊偏乾味道麻麻6.5/10🔹明太子雞翼明太子鹹香👍🏻雞翼皮少少脆好味道👅7.0/10🔸珍珠奶茶疏乎厘蛋糕體好鬆軟珍珠吾算好煙銀奶蓋好綿滑味道正常整體0驚喜6.6/10📍平日夜晚吾算多人,仲有得坐塌塌米
屋子 (將軍澳)

🔹壽喜燒牛肉定食
壽喜燒汁偏甜少少
有牛肉片、冬菇、豆腐、芋絲
超多料~(*^_^*)
烏冬超彈牙

奶蓋好綿滑
味道正常
整體0驚喜
6.6/10

📍平日夜晚吾算多人,仲有得坐塌塌米
2024-04-14 55 瀏覽
看到屋子進駐將軍澳的分店,馬上上網落booking。光顧了很多遍其他分店的屋子,帶著期待的心情邀請其他人一同慶祝生日。到達時,侍應未有馬上核對booking,當時有很多空位就指著空位叫我們自己隨便坐。沒有帶位。然後阿姨後續來回問了我兩三次booking 在哪裡下 (他想問OpenRice ,但應該不會發音)我說官網,她又要我講出自己的號碼 👉🏻注意我當時傍邊有其他客人在吃飯我先在外面選蛋糕寫生日祝福語,再三提醒是 「叫起」,然後!! 我們晚餐還沒來,蛋糕就上了 😤 (我真的有點生氣)晚餐等了很久,食物質素很好(跟其他分店一樣好吃,擺盤很好),就是很難叫到侍應跟他們要基本的水,餐具等等。後來的蛋糕也等了很久才到。整個環境很嘈吵,侍應在進食的地方不斷整理餐具,沒有很貼心的服務很像茶餐廳一樣。我對於這次體驗真的很失望。欠缺了活力,服務和休閒的感覺。希望店長可以認真檢討一下聘請侍應和改善服務質素。稱讚一下男職員有盡力地幫我們。我真的失望了,暫時不會再來光顧了。

👉🏻注意我當時傍邊有其他客人在吃飯

稱讚一下男職員有盡力地幫我們。

我真的失望了,暫時不會再來光顧了。
2024-04-13
慶祝紀念
生日
  • 壽喜燒牛肉定食
  • 玉子
2024-04-10 113 瀏覽
一入去即刻係收銀度落單堂食 佢叫我坐底先再order, 坐底左叫人寫野等左5分鐘都冇人理 waiter show都唔show你 淨係搞啲外賣單 到出去嘈佢話走先肯死死地氣落
2024-04-09 120 瀏覽
✨壽喜燒牛肉定食🍲✨購自:屋子Uchi(將軍澳)價錢:$128推薦度:7/10-🤎定食包括麵豉湯 黑糖丸子🍡麻油木耳絲 壽喜燒湯底香甜濃郁🌟 入面嘅牛肉份量好充足 煮得軟腍 不過肉質煮得鬆散😿 唔太入味壽喜燒嘅配料相當豐富 有芋絲 西蘭花🥦 大蔥 鳴門卷 冬菇 豆腐等等☝🏻索晒湯汁 味道香濃🌟 特別欣賞麻油木耳絲醃得入味 食落麻油味幾重 黑糖丸子口感煙煙韌韌 微甜整體份量好充足😋💜✨紫薯麻糬小鬆餅🥞✨價錢:$82推薦度:7.5/10-小鬆餅每粒充滿蛋香🍳中間係實心 食落香甜鬆軟 面頭有1層幼滑嘅紫薯蓉🍠 微甜不膩 旁邊配上奶蓋 口感濕潤綿滑 散發微微嘅奶香 中間包住1球軟滑嘅雲呢拿雪糕🍦同埋大大嚿麻糬 食落Q彈 整體口感層次豐富💜值得一試👍🏻💚✨椰菜絲沙拉🥗✨價錢:$78推薦度:7.5/10-沙拉份量充足 入面有大量椰菜絲 青瓜同埋蕃茄仔 食落爽脆😋 淋上柚子醬 味道酸酸甜甜 清新解膩👍🏻💛✨桂花烏龍奶蓋茶🍵✨價錢:套餐轉配+$20推薦度:6.5/10-面頭嘅奶蓋口感軟滑 味道鹹香 略嫌茶底偏淡 如果茶味濃啲會更好👍🏻
✨壽喜燒牛肉定食🍲✨
購自:屋子Uchi(將軍澳)
價錢:$128
推薦度:6.5/10
紫薯麻糬小鬆餅
椰菜絲沙拉
紫薯麻糬小鬆餅
【自家小食有驚喜✨木系悠閒咖啡店🪵】/////日式風格屋子咖啡店位於將軍澳近海旁位置 🌊座位空間感闊落 榻榻米位置裝修感覺文青簡約 套餐小食性價比相當高🤪.🔺主食:蕃茄奶油燉雞定食 ($98)壽喜燒牛肉鍋烏龍麵 ($98)主食包埋麵豉湯 蓮藕片以及忌廉蛋糕😼番茄湯底自然 需要落多啲番茄提升調味 牛肉軟腍 壽喜燒甜甜地 配烏龍麵幾掛汁~.▪️套餐小食:三文魚子明太子玉子燒 ($42)手羽餃子 ($45)//烤起司章魚串 ($35)兩份炙燒芝士融入魚餅 鹹鹹地好惹味😬外皮香脆雞翼釀入豬肉雞肉為餡料咬開好多汁 品嚐到肉本身嘅鮮甜味✌🏻玉子燒蛋味濃 配搭大量明太子 三文魚子.🔸套餐飲品:桂花奶蓋烏龍茶 (+$10)白桃烏龍茶 (+$5)奶蓋濃稠 帶淡淡芝士鹹香以及花香🌼混合烏龍茶好清爽 茶可以解膩🫖———📍屋子 (將軍澳)將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G16號舖
【自家小食有驚喜✨木系悠閒咖啡店🪵】
/////

🔺主食:蕃茄奶油燉雞定食 ($98)
壽喜燒牛肉鍋烏龍麵 ($98)

主食包埋麵豉湯 蓮藕片以及忌廉蛋糕😼
番茄湯底自然 需要落多啲番茄提升調味
牛肉軟腍 壽喜燒甜甜地 配烏龍麵幾掛汁~

▪️套餐小食:三文魚子明太子玉子燒 ($42)
手羽餃子 ($45)//烤起司章魚串 ($35)

兩份炙燒芝士融入魚餅 鹹鹹地好惹味😬
外皮香脆雞翼釀入豬肉雞肉為餡料
咬開好多汁 品嚐到肉本身嘅鮮甜味✌🏻
玉子燒蛋味濃 配搭大量明太子 三文魚子

🔸套餐飲品:桂花奶蓋烏龍茶 (+$10)
白桃烏龍茶 (+$5)

奶蓋濃稠 帶淡淡芝士鹹香以及花香🌼
混合烏龍茶好清爽 茶可以解膩🫖

———
📍屋子 (將軍澳)
2024-03-25
  • 桂花烏龍奶蓋茶
2024-03-28 98 瀏覽
買左個晚餐外賣,同幅圖已經原全唔同,圖有配菜,有湯,但送到手無,打開仲攪笑,額外有幾條烏冬係湯到,我一度懷疑係人地食淨,仲要勁少湯,d 牛肉勁un.不過d 烏冬係煙un 好味, 但個湯好淡味,真係真心差。
不過d 烏冬係煙un 好味, 但個湯好淡味,真係真心差。
壽喜燒牛肉烏龍麵
外賣自取
2024-03-26 79 瀏覽
估唔到呢間位於將南嘅日系文青cafe性價比好高,我係閒日晚上嚟到,佢哋仲有dinner set。價錢由$89-98,每款套餐都配上味噌湯、前菜、甜品及飲品。咁抵食,唔怪之得閒日都滿場。壽喜燒牛肉鍋烏冬定食($98)牛肉份量唔少,配料仲好豐富,有豆腐、菇、西蘭花、芋絲。底下嘅烏冬仲好煙韌😍呢個大推呀👍🏿蕃茄奶油燉雞定食($98)本身以為個汁會濃味杰身,原來都幾淡,無咁鹹,較偏日式口味。雞肉份量就好多,但未算嫩滑。仲嗌咗啲小食同甜品~三文魚籽明太子玉子燒($42)烤芝土章魚串($35)小黃瓜($35)巴斯克蛋糕($58)Cream cheese 味非常濃郁,蛋糕質感軟滑,必嗌🤤

估唔到呢間位於將南嘅日系文青cafe性價比好高,
我係閒日晚上嚟到,佢哋仲有dinner set。
咁抵食,唔怪之得閒日都滿場。

壽喜燒牛肉鍋烏冬定食($98)
牛肉份量唔少,配料仲好豐富,有豆腐、菇、西蘭花、芋絲。
底下嘅烏冬仲好煙韌😍
呢個大推呀👍🏿

蕃茄奶油燉雞定食($98)
本身以為個汁會濃味杰身,原來都幾淡,無咁鹹,較偏日式口味。
雞肉份量就好多,但未算嫩滑。

仲嗌咗啲小食同甜品~
三文魚籽明太子玉子燒($42)
烤芝土章魚串($35)
小黃瓜($35)

巴斯克蛋糕($58)
Cream cheese 味非常濃郁,蛋糕質感軟滑,必嗌🤤

2024-03-17 88 瀏覽
呢間餐廳已經book mark咗一段時間,今個weekend難得有時間,就享受吓me time。叫咗一個和風漢堡定食($108, 另收加一),定食包括味噌湯,沙律,漬物和甜品。Lunch set仲包一杯咖啡。食物質素和份量都OK,漢堡肉汁多,再配流心蛋一流。好在今日有着襪,可以坐喺tatami慢慢享受午餐,雖然坐耐咗有啲腳痹,但一個人靜靜地係咁嘅環境食嘢,都幾舒服。另外,weekend食客比較多,餐廳人手感覺有啲不足,尤其tatami位,有需要搵人落單、加水和埋單,就要特登着返鞋出去。

和風漢堡定食
和風漢堡定食
裝修風格日式簡約 有榻榻米位置不過每次嚟都一位難求~ 所以都係入邊坐返普通座位Weekend lunch時段 2人不用等位(不過我哋坐嗰張梳化凳 有一疊奇怪的深啡色漬 有啲得人驚 所以我哋轉左坐隔籬位)〃🍽️溫泉蛋關西牛肉丼 $98 (set menu)包日替小食 味噌湯 同埋一杯基本飲品雖然冇咩記憶點 但好食😂 特別要讚一讚 日替小食 今日係佢哋嘅戚風蛋糕(碎,應該係用剩的頭頭尾尾)配忌廉,超級好食! =佢哋招牌甜品(焙茶小丘$60)係同款味道 只不過碎上🤣 唔影響佢嘅好食 〃🍽️大阪燒醬薯條配明太子醬 $58明太子醬+鰹魚碎 已經完全俘虜咗我嘅心好飽但好食!〃🍽️巨峰奶蓋茶 $48因為套餐冇得配呢款嘢飲所以另外order左~ 唔單止茶底好香巨峰味,佢真係有完整4-5粒去核提子果肉口感super good (*´∀`)〃

Weekend lunch時段 2人不用等位

🍽️溫泉蛋關西牛肉丼 $98 (set menu)
包日替小食 味噌湯 同埋一杯基本飲品
雖然冇咩記憶點 但好食😂
特別要讚一讚 日替小食

🍽️大阪燒醬薯條配明太子醬 $58
明太子醬+鰹魚碎 已經完全俘虜咗我嘅心
好飽但好食!

🍽️巨峰奶蓋茶 $48
因為套餐冇得配呢款嘢飲
所以另外order左~
唔單止茶底好香巨峰味,佢真係有完整4-5粒去核提子果肉
口感super good (*´∀`)

2024-03-03