😁😁我去"山旮旯(San Ka La)"這麼遠的山旮旯吃飯😂😂1。老乾媽和牛粒炒意大利麵🍝🍝🍝讓我回味以前在澳洲每個人都有的老乾媽😂😂😂2。馬拉蜆熱鍋🥘🥘🥘(白酒牛油汁)配蒜泥麵包這個好驚喜蜆超級大肉很嫩好滑配著汁喝洋蔥吃👍👍3。 咖啡☕很順口泡泡很錦密沒有很苦好好喝的啦😍

1。老乾媽和牛粒炒意大利麵🍝🍝🍝

讓我回味以前在澳洲每個人都有的老乾媽😂😂😂

2。馬拉蜆熱鍋🥘🥘🥘(白酒牛油汁)配蒜泥麵包

這個好驚喜蜆超級大肉很嫩好滑配著汁喝洋蔥吃👍👍

3。 咖啡☕很順口泡泡很錦密沒有很苦好好喝的啦😍
2019-02-13
2019-03-15 287 瀏覽
銅鑼灣近灣仔有一間本土小店,聽個名已經知夠地道啦,身為港島區香港人點都要來撐下嘅!餐廳有早餐做到宵夜,供應多款香港本土精釀啤酒🍻、多種特色小食。無論Weekend嚟食個Brunch 或放工嚟鬆一鬆都認真一流佐酒小食薯條同埋酥炸魷魚鬚超惹味,真係一條食完又一條,冇停過手!朋友係食素,叫咗個串燒少林寺$138全蔬菜串燒Combo俾佢真係啱晒,最欣賞那大大條燒茄子皇🍆好香滑、蒜味十足!成個Combo都好豐富!差不多都見到枱枱都叫嘅招牌馬拉蜆熱鍋,可揀芝士汁或者白酒牛油汁,仲可配埋意粉/ 蒜茸包/ 薯條!啲蜆好.好.好大隻,好鮮味!必叫之選🤤雜菇Risotto, 超Rich, 超creamy! 不過食完有啲滯!

2019-03-13 282 瀏覽
當朋友約我地一家三口去依間我就覺得好興奮,因為經常出入銅鑼灣行街都經過依間,見到咁有格調既裝飾所以想去好耐。朋友一早卜左位話有bb車,所以俾左個靠出面位置既枱俾我地,算是細心但怕bb吹風所以有點不好。之後點菜時侍應問我地餐牌上既食物要求有點不清晰,以致我地多點了一份牛排,可能是少少的誤會吧…之後我地想係度慢慢傾計就叫多左三杯手工啤酒真係有點難飲,或許是唔懂品嚐啤酒既味道,所以食埋甜品先走,不過唔知點解個焦糖燉蛋是凍的。
是日陣雨連連 無損與友人嚐新的雅興 選這間山旮旯 純粹貪個名得意 旮旯(音:哥囉)意指不受注意的偏辟角落 餐廳實際上也不算很「旮旯」沿時代廣場往鵝頸橋方向就到了店子都算寬敞 坐落帆船酒店底 店面沒關門 食物常受蒼蠅青睞餐湯 OK小薯餅已經涼了 而且不夠香脆 跟餐湯味道也不太搭 餐飲- Flat White 套餐配$36或以下之飲品 友人說味道是可以的 但才喝了一口拉花就變成解體泡泡 賣相怪怪的🤨桂花雪梨蜜 OK太甜但能入口 蜂蜜完全蓋過桂花同雪梨既香味 飲落不滑喉仲覺得愈飲愈乾細黑松露醬炸薯條 $10 套餐加$10可配 主食飲品黎齊晒都唔見影 追單才到 此為全日真係熱上既食物 但係好後悔追 唔講有無薯味 係根本無味 唔綿唔脆 黑松露醬似溝了酸忌廉 不搭 但不沾薯條又真係淡而無味Ham So Excited 熱香餅漢堡 $98 OK上菜時已不冒煙 食時已是涼掉 煙肉荷包蛋配熱香餅尚可接受 至於內膽那拉不了絲的芝士及咸得讓人臉容扭曲的厚切餐肉?火腿扒?則不敢恭維 即使加上重重的蜜糖還是咸得難以下嚥 只能說 Why So Excited?軟殻蟹蟹肉天使麵 $118 OK中規中矩的一道 軟殻
店子都算寬敞 坐落帆船酒店底 店面沒關門 食物常受蒼蠅青睞

Ham  So  Excited
Ham So Excited 熱香餅漢堡 $98 OK
軟殻蟹蟹肉天使麵
軟殻蟹蟹肉天使麵 $118 OK
中規中矩的一道 軟殻蟹唔算乾 但你唔會話佢特別香或者特別好味 就係路人果種 唔會記得的 天使麵個汁都幾濃 帶有洋蔥京葱青椒既味 頭幾啖還好 食食下都幾膩

山不長水不遠的一頓 性價比平平 不會再來了
2019-03-09
午餐
餐飲-Flat  White
2019-03-07 272 瀏覽
銅鑼灣最近有一新店,名「山旮旯」,讀音「山卡啦」,新派港式餐廳,概念獨特,既賣咖啡又有手工啤,且幾乎二十四小時營業!Chur到咁盡,全因餐廳顧名思義,地點隔涉,位於銅鑼灣、跑馬地及灣仔三地交界,早午晚時段都人流疏落,要突圍而出,唯有處處多花心思。像裝潢,以文字霓虹燈飾配卡板木製桌椅,大玩港式風味,木椅更用噴漆噴上粵語單字,可組合成不同詞彙,搞鬼有趣。裝潢做得好,食物也不能差。餐廳食物款式不多,但功夫尚算紮實。馬拉蜆熱鍋配炸薯條,湯底以白酒做base,微帶酒香,蜆肉鮮爽無沙,粗薯條惹味之餘份量十足,佐酒必備。但如喜好蘸湯汁,薯條也可轉蒜蓉包或意粉,配搭多變。卡邦尼意大利麵,簡單美味的一道菜式,意粉煮得al Dante,醬汁稠而不膩,配少量火腿及香草調味,入口香濃不單調。店中提供多款手工啤,也有一系列佐酒小食,如這款香脆椒鹽魷魚就做得出色,即點即炸,鹹香可口有韌勁,配自家調配的蛋黃醬,令人吃不停口。再點一杯本地口味的少爺麥啤,呷一口,清爽暢快,Happy Friday Night! 餐廳晚市設有水煙,定價也比同區其他餐廳相宜,百足咁多爪,無非都是為了開拓客源,提高競爭力。餐廳最亮眼的霓虹燈
可組合成不同詞彙,搞鬼有趣。

但如喜好蘸湯汁,薯條也可轉蒜蓉包或意粉,配搭多變。

配少量火腿及香草調味,入口香濃不單調。
餐廳最亮眼的霓虹燈「跑馬射蚊鬚」,是廣東話歇後語,意指難度極大,成功率極低,也許正是餐廳的寫照。
但未試過,又豈會知結果?
2019-02-13
2019-03-06 263 瀏覽
呢間舖頭真係店如其名山旮旯咁遠😂😂由銅鑼灣A出口行過黎大約都要10分鐘但講到尾都係食物質素最重要😋兩個女仔食唔到太多野由於想食豬手所以就決定叫一個lunch set再單點豬手lunch set揀左個韓式炸雞拌飯炸雞味道普通 但流心蛋好加分😋撈埋一齊食都算唔錯!另外加錢嗌左個fries (唔洗20蚊!)份量大 新鮮炸起 點會唔好食🤣咖啡都好好飲 花又拉得靚😝仲有個湯唔記得影兩個人share完個lunch set已經飽飽地點知個豬手一上枱 勁!大!份!個皮超級脆卜卜(唔係硬個隻)調味岩岩好 點埋honey mustard超好食😍入口sok sok聲 真係冇嗌錯😍我地當日下午1點左右黎到冇咩人 好chill可能正正因為佢夠山旮旯😂食物加環境都好唔錯一定有下次🤤
呢間舖頭真係店如其名

所以就決定叫一個lunch set
再單點豬手

lunch set揀左個韓式炸雞拌飯
炸雞味道普通 但流心蛋好加分😋
撈埋一齊食都算唔錯!
另外加錢嗌左個fries (唔洗20蚊!)
份量大 新鮮炸起 點會唔好食🤣
咖啡都好好飲 花又拉得靚😝
仲有個湯唔記得影

兩個人share完個lunch set已經飽飽地
點知個豬手一上枱 勁!大!份!
個皮超級脆卜卜(唔係硬個隻)
調味岩岩好 點埋honey mustard超好食😍

食物加環境都好唔錯
一定有下次🤤
  • 豬手
2019-03-05 287 瀏覽
山旮旯裝修行工業風 , 充滿港式搞怪本土風格! 由食物材料,餐具,檯都是香港製造的 霓虹光管非常吸晴! 都係廣東話俚語.餐點款式都非常Fushion, 當天Lunch Set有魚香茄子Pizza💁🏻‍♀️🤣 雖然地點真係如店名一樣山旮旯,好值得去!.全日英式早餐 | $ 128有牛角包 ,薯餅, 腸, 煙三文魚, 沙律菜, 大啡菇 ,焗豆, 蕃茄 ,炒滑蛋, 煙肉 ,包一杯用雞公碗裝的南瓜湯, $36以下餐飲 份量好非常足 有用心擺款 👍🏻
山旮旯裝修行工業風 ,
充滿港式搞怪本土風格!
由食物材料,餐具,檯都是香港製造的
霓虹光管非常吸晴! 都係廣東話俚語

餐點款式都非常Fushion, 當天Lunch Set
全日英式早餐 | $ 128

份量好非常足 有用心擺款 👍🏻
又為儲飛行里數出事😢明明食牛舌,但口感同味道都好似食五歺肉😓羊架,中間完全係紅色生肉,其實佢一放低我用隻叉輕輕掂下已經知中間會好生,切開真係!退返俾佢再燒過,返黎就話換左另一舊俾我,結果又老又肥又細過之前嗰舊(冇影低)兼完全冇調味另叫扇貝結果整左青口,我當然唔要啦叫杯凍latte完全冇甜味,我問係唔係冇落糖漿,佢話佢地係唔落,如果我要可以俾我,之後俾左啲好似水嘅物體我,落左真係同水一樣,冇味再叫多一個好似全部人都會點嘅大蜆煲,味道一般,蜆唔再加熱又好似生左啲,再加熱一下又韌到死,配份蒜容包,食到成口油,見到隔離嘅炸薯條好似好樣好多,不過,算吧!都冇下次了
又為儲飛行里數出事😢
明明食牛舌,但口感同味道都好似食五歺肉😓

另叫扇貝結果整左青口,我當然唔要啦

2019-02-26 286 瀏覽
其實地點都唔算真係好山旮旯 係銅鑼灣行過去只係10幾分鐘雖然無book位但去到就即刻有位可以入去餐廳裝修都幾有氣氛total叫左5樣野食:忌廉芝士蟹肉螺絲粉 老乾媽和牛炒意粉 椒鹽魷魚 水牛城雞翼同埋串燒食物質素普遍ok無話特別驚喜幾特別既係cocktail叫左Bailey‘s Mocha set侍應一攞黎以為係黎錯左 因為係用平時裝新鮮牛奶既玻璃樽裝住 一支係似鮮奶 一支係似朱古力奶 成件事係幾特別不過唔記得影相總括黎講都覺得ok但未至於係性價比高
其實地點都唔算真係好山旮旯 係銅鑼灣行過去只係10幾分鐘
侍應一攞黎以為係黎錯左 因為係用平時裝新鮮牛奶既玻璃樽裝住
一支係似鮮奶 一支係似朱古力奶 成件事係幾特別
不過唔記得影相
總括黎講都覺得ok但未至於係性價比高
估唔到銅鑼灣附近會有一個遠離煩囂嘅cafe,不過地點比較隱蔽,其實係鵝頸橋對入近住金龍嘅位置。Cafe裡面好大好空曠,對住馬路但係車唔算多,咁岩秋風起,有d置身於外國嘅感覺。我地近Brunch時間過黎,人客唔多。首先係炸薯條配黑松露醬,薯條選用左粗、扁型,夠熱,黑松露醬都好香。之後就係黑椒蜜糖雞翼,味道非常好,辣味同甜味拿捏得唔錯。 主食係軟殼蟹意粉同wasabi pizza。意粉好creamy同有芝士香味。Pizza fusion味道都幾創新,不過Pizza底係麵包嘅質地,我個人比較鍾意薄脆Pizza底,麵包底會容易飽之餘比較冇口感,所以唔鍾意麵包底嘅可以試其他菜式。

黑椒蜜糖雞翼,炸薯條配黑松露醬,炸軟殼蟹意粉
2018-12-09
午餐
2019-02-24 163 瀏覽
great atmosphere with a open area to chill out and bring your pets.the quality of ingredients wasn't the best but was still tasty. I ordered the all day breakfast and although it looked really nice I think they could of used more traditional and quality ingredients given the price ( they used cheese sausage for the all day breakfast )

2019-02-08 379 瀏覽
其實happy hour飲嘢已經嚟過幾次, 但每次都只係飲嘢傾計冇試過佢哋嘅食物. Cocktail有特色又好好飲今次就同朋友試吓啲食物有冇嘢飲咁正👻2個女仔叫到成枱食物🤤🤤1. 馬拉蜆鍋 + 配意粉• 未到其實有啲似平時食嘅白酒煮青口, 每隻蜆都好大隻, 肉質都好嫰口同鮮味. 食完蜆就可以加個意粉落去慢慢煮吸收晒啲汁嘅精華2. 水牛雞翼 • 一共八隻份量唔差, 但略嫌冇乜芝士味, 如果佢賠返個芝士source 點離食就更好3. 日式芥末煙三文魚薄餅 • 只有輕輕芥末味點綴一下, 一啲都唔會搶唔會辣, 好煙三文魚, 非常足料4. 初戀 x 啪啪啪 (2杯cocktails) • ☺️☺️ taste good too

今次就同朋友試吓啲食物有冇嘢飲咁正👻
2個女仔叫到成枱食物🤤🤤

2019-01-28 478 瀏覽
平時搭車經過成日都留意到呢間餐廳,一直bookmark住想試,個名又容易記🤣但始終離地鐵站都有十分鐘路程,唔算太方便,今次終於揾到人陪我去👭🐥蜜糖黑椒雞翼 $88 (4/5)熱辣辣既雞翼係最正,有八隻咁多,加上有甜甜既蜜糖🍯好滋味,不過黑椒落得少左啲,所以黑椒味道唔算好勁.🦑香脆椒鹽魷魚 $68 (4/5)最鐘意食熱氣野😎呢個椒鹽魷魚好好食,份量都幾多而且炸得鬆脆可口😍配埋酸辣醬同茄汁,但個人都係偏愛酸辣醬多啲.🍝老干媽香辣一口和牛粒炒意大利麵 $128 (3.5/5)我地問侍應呢樣辣唔辣,佢話唔係好辣架咋,見佢講到好肯定咁,就決定照叫!點知食左兩啖啲辣就開始黎啦🔥🔥好多辣椒仲有好多豆豉,都係我唔鐘意😩同啲意大利麵又痴埋哂一齊🙈好難撩開佢地🤣🤣和牛粒有少少咬口,意大利麵其實炒得好食,好香好惹味👍🏻如果有得俾客人揀少辣或者唔辣,相信更受歡迎!.本身想叫馬拉蜆熱鍋,但竟然賣哂😭😭😭仲有想試日式青芥末煙三文魚薄餅🍕,但兩個人又食唔哂咁多野,仲有見到人地食豬手都好似好正咁,唯有留待下一次😁.🥃特務奶吱 $78 (3/5)佢啲cocktail名稱好得意,呢杯特務奶吱其實係lychee marti

蜜糖黑椒雞翼

🐥蜜糖黑椒雞翼 $88 (4/5)
香脆椒鹽魷魚

🦑香脆椒鹽魷魚 $68 (4/5)
老干媽香辣一口和牛粒炒意大利麵

🍝老干媽香辣一口和牛粒炒意大利麵 $128 (3.5/5)
特務奶吱

🥃特務奶吱 $78 (3/5)
佢啲cocktail名稱好得意,呢杯特務奶吱其實係lychee martini,不過我覺得麻麻地好飲😆
柚錢人

🍸柚錢人 $68 (3.5/5)
朋友叫個杯柚錢人個樣幾靚幾吸引💕味道都唔錯,幾易入口,啱哂女仔飲
蜜糖黑椒雞翼
香脆椒鹽魷魚
老干媽香辣一口和牛粒炒意大利麵
柚錢人
2019-01-17 494 瀏覽
哩牌番幾日灣仔對於我哩個新界區居民黎講真係好遠日日都晨咁早起身既然咁辛苦番工 lunch緊係要食好d!成日聽灣仔既同事介紹哩間餐廳今日就黎試一試聽朋友介紹 揀左HAM SO EXCITED先黎個湯 好rich 格離粒丸係類似芝士丸既物體 又幾夾啵加左少少錢配個黑松露薯條其實個feel比較似薯角 又唔會好油 好味!黑松露醬都好香 味道唔錯我揀左炒蛋離遠已經聞到好香噴噴手Pancake 好鬆化 有淡淡既牛油香 唔會太甜炒蛋好滑Pancake 下面仲夾住芝士同HAM我就冇將糖漿一次過倒落pancake切開細細塊pancake 慢慢點一啖咸一啖甜 好幸福切開就見到芝士流出黎 幾新鮮朋友就揀左煎蛋 煎蛋係靚d既總結 ham so excited 真係值得推介!餐廳既裝修同音樂都好攸閒寫意令我可以起忙碌既工作中可以好好放鬆下不過如果lunchtime時間唔長 建議番最好早催野飲有幾野野飲好遲黎搞到幾炆下Lunch set價錢雖然都比較貴~100有加一不過我覺得食物既質素係值哩個價既野飲就一般啦 我杯Earl Grey tea都係茶包沖
哩牌番幾日灣仔
對於我哩個新界區居民黎講真係好遠
日日都晨咁早起身

既然咁辛苦番工 lunch緊係要食好d!
成日聽灣仔既同事介紹哩間餐廳
今日就黎試一試
聽朋友介紹 揀左HAM SO EXCITED

先黎個湯 好rich 格離粒丸係類似芝士丸既物體 又幾夾啵

加左少少錢配個黑松露薯條
其實個feel比較似薯角 又唔會好油 好味!
黑松露醬都好香 味道唔錯

一啖咸一啖甜 好幸福

切開就見到芝士流出黎 幾新鮮

朋友就揀左煎蛋
煎蛋係靚d既

總結 ham so excited 真係值得推介!
餐廳既裝修同音樂都好攸閒寫意

~100有加一
不過我覺得食物既質素係值哩個價既
野飲就一般啦 我杯Earl Grey tea都係茶包沖

2019-01-08 501 瀏覽
放假同朋友去銅鑼灣行街,想搵個地方坐下傾下計。之前搭車經過見到間餐廳個名叫山旮旯都好想試下。其實一路行街都一路飲飲食食,都唔係好肚餓,所以入到去只係叫左少少野食。燒烤combo 少林寺,有原隻茄子皇,焗波特菇,菠蘿,秋葵,baby 紫薯。全部都係蔬菜,叫做少林寺真係好貼切😂老乾媽一口和牛粒炒意粉,朋友唔食得太辣,但係又好想試,就問下店員可唔可以少辣啦,點知佢話唔辣架...但係老乾媽我印象中都係辣架嘛~但店員都咁講咪試下囉。食落去係好香好惹味既,和牛粒都唔會乾,有肉汁,不過點食都係辣既😵😵飲品我地睇到cocktail 個版,就被佢d名吸引,全部都好抵死好特別😂最後我地揀左啪啪啪(gin , grapefruit juice, tonic) 酸酸地易入口,再加埋杯邊有爆炸糖,飲落去真係啪啪聲😂同個陪襯到絕。 見到menu仲有好多唔同款式既菜式,下次多d人再嚟試過

見到menu仲有好多唔同款式既菜式,下次多d人再嚟試過