2018-08-27 590 瀏覽
與友人煩惱去哪裡吃晚餐之際,有同事就介紹這間山旮旯。位置的確是有點山旮旯,銅鑼灣與灣仔中間,由銅鑼灣地鐵站行去要10分鐘。不過如果問我會不會再光顧這家餐廳,我會回答”YES”!裝潢走香港懷舊風,霓虹燈牌、本地釀啤酒加上中西fusion菜式已為餐廳加了點分數。我們點了白酒牛油煮蜆陪蒜蓉包、炸蝦餅和老干媽一口牛柳炒意粉。飲品我點了lemon lime and bitter,朋友就叫了杯黑啤。白酒牛油煮蜆,沒想到蜆這麼大,可能因為以前吃的白酒煮蜆都是小小的。白酒牛油湯底濃郁,配上我最愛的洋蔥非常好吃。蜆也很甜,而且大大顆的吃起來很有滿足感。蒜蓉包是蜆的配菜。這個蒜蓉包真材實料,鋪滿很多蒜蓉和充滿牛油香,就這樣吃已經很好吃了。個人認為用它來配著湯一起吃的話會有點太重口味。炸蝦餅味道不俗,就是一款普通但美味的炸蝦餅配上sweet chilli sauce. 老干媽一口牛柳炒意粉,聽名字就知道是微辛口味。意粉炒得很爽口,牛柳的口感也非常軟。想不到中西合璧的效果也蠻驚喜的。Lemon lime and bittter 味道還可以,甜度再降低一點更好。這頓晚餐我會給高分,味道和賣相都very good

這頓晚餐我會給高分,味道和賣相都very good! 下次再來要試試其他菜式
2018-08-26 338 瀏覽
一開始就比個店名吸引同佢有霓虹燈招牌,覺得好特別,所以就去試下呀~由銅鑼灣地鐵站出發都要行左成15分鐘,而且仲要跟住google map行,間鋪真係名副其實嘅「山卡啦」因為朋友唔食豬手,所以就無嗌到必試嘅啤酒豬手😔如果大家有機會可以一試,見隔嚟枱嘅豬手好吸引😻今次就嗌左6個餸,牛油芝士蜆煲配意粉值得推介,一煲會有7隻蜆,但隻隻都手掌咁大,新鮮得嚟又唔會有沙🤤同埋個汁都好濃,用嚟食意粉一流而個辣肉醫pizza都好正,pizza底好薄好鬆脆,而且好多肉醫,辣度適中串燒拼盤都好多款色,有基本嘅雞牛豬,仲有魚餅同春卷👍🏻👍🏻推介嘅係炸薯條,點嘅truffle 醬超好食👍🏻

串燒拼盤都好多款色,有基本嘅雞牛豬,仲有魚餅同春卷👍🏻👍🏻

推介嘅係炸薯條,點嘅truffle 醬超好食👍🏻
2018-08-25 3929 瀏覽
難得的假日,可以同男朋友不為填肚而用餐,於是在網上搜尋一下銅鑼灣特色餐廳,結果找到這家好東西。山旮旯從餐廳的英文名中可猜到,這家餐廳叫「山卡啦」。哈哈,侍應跟我們說,我們餐廳不算是很方便,所以自嘲一下吧。的確地點不算很方便,但從時代廣場步行過來大約都是10分鐘左右,以這個食物質素和環境,非常值得。自家手作芝士辣椒和牛漢堡伴薯條($148)非常大的一個漢堡,麵包外層意外地脆,帶有芝麻香。和牛混合洋蔥,有效增加脆度,洋蔥的鮮甜亦更能帶出牛肉的鮮味。美中不足是洋蔥過多令漢堡水份過多,一口咬下去時會比較鬆散。大大杯手工啤。味道偏淡,適合女生飲。店內重點推介的德國烤豬手份量十足,外皮脆口看似乾淨淨但切開一看,水份能夠保留在裡面,肉質亦很嫩滑,咸度適中,配上特製的黃芥末醬更添風味。侍應態度很好,會留意客人的需要和適時收碟,亦會和客人溝通。他告訴我們太子新開另一家分店,期待下次去體驗。用app6折優惠,兩人埋數$5xx。價錢不算便宜,但環境和食物質素俱佳。好野要推介俾大家!

山旮旯
和牛漢堡配松露炸薯條

自家手作芝士辣椒和牛漢堡伴薯條($148)

大大杯手工啤。味道偏淡,適合女生飲。

德國豬手

店內重點推介的德國烤豬手

德國豬手
2018-08-16 353 瀏覽
友人話帶我食好野,又話遠又話唔近銅鑼灣,但我就反而覺得都唔算遠,亦都係為行多幾步,就食到好野!對我黎講,食飯飲酒,直頭係人生必備!叫左一set3杯唔同味既啤酒,如果比較怕黑啤既味,就叫職員介紹啲白啤啦!我就幾中意飲黑啤,所以手工啤酒的確比到唔同感覺我下次再試啲未飲過既!食物方面,黑椒蜜糖雞翼必試,外面焗到好脆,食完一隻又一隻,2個人食,一人有4隻意粉就叫左個和牛粒!好味,啲意粉熟到恰到好處,有咬口,因為我中意食有咬口,所以我好Like~
下次再試啲未飲過既!

2018-08-11 409 瀏覽
銅鑼灣店,距離地鐵站稍遠,但如果食到CP值高的佳餚,行多兩步又何妨。無論餐牌設計、餐桌配搭、店內裝潢都見到用心之處。巧用霓虹光管和燈泡配搭,營造出時尚和別俱特色的風格。黑椒雞翼食得多,今次試下水牛城雞翼。雞皮意外地脆,但脆皮裡面仍保留著該有的肉汁,醬汁帶微酸,開胃之選,配上手工啤酒,份外合襯。芝士辣椒黃牛漢堡配炸薯條份量極之大,麵包皮脆帶芝麻香,和牛混合洋蔥,令肉裡更有水份。肉質略微鬆散,吃起來會影響口感之餘不太方便。建議改用小漢堡形式,一分為二。欣賞職員的禮貌和細心。會主動向客人了解用餐體驗。有時候能留住一個客人大概只需要這點點的親切和用心。職員說太子店新張,名為芳華絕代,期待下次去用餐。

水牛城雞翼

黑椒雞翼食得多,今次試下水牛城雞翼。

芝士辣椒和牛漢堡拌炸薯條

芝士辣椒黃牛漢堡配炸薯條

下午茶
芝士辣椒和牛漢堡拌炸薯條
2018-07-25 443 瀏覽
「山旮旯」通常係形容地方偏遠,但呢間餐廳就正正位於鬧市之中。有朋友介紹呢度,個名又幾特別,於是收工特登過嚟試吓。呢間餐廳望落好似一間酒吧咁嘅咖啡室,配上一啲懷舊嘅裝修,感覺幾新鮮。Menu都算多選擇,但係今次就冇影到。我就叫左忌廉芝士蟹肉螺絲粉,承惠$128。味道還可以,不過不失,份量正常,但係蟹肉份量唔多,食落得好少混係忌廉芝麻醬入面,而且仲間唔中食到蟹殼,有啲失望。另外由於佢哋冇套餐叫,嘢飲要分開叫,於是我就叫咗杯玫瑰烏龍 $33。飲落玫瑰味係幾重,茶味清香,係一個不錯的選擇。整體來講,啲食物質素就一般般啦冇乜驚喜,相對價錢就有少少貴。不過佢哋嘅服務都相當唔錯。

飲落玫瑰味係幾重,茶味清香,係一個不錯的選擇。

2018-07-25
2018-07-21 445 瀏覽
屋企人慶祝生日去左山旮旯食晚飯,咁個餐廳嘅氣氛一開始係咁錯,但後來就播歌播到好大聲,感覺就似去左bar咁😂但裝修係特別👍🏻☝🏾如果你對嘢食要求唔算高嘅話其實山旮旯都係OK嘅食物😯我哋叫咗佢哋嘅廚師精選「馬拉蜆熱鍋」牛油湯底,配蒜蓉包,咁佢個蜆就唔係熟得晒,有啲係個蓋唔係好開就已經出嚟serve,湯底一般,唔算好有牛油香味。而啲蒜蓉包真係好香😀,但係略嫌俾得少:四個人得3塊好細嘅包仔,個大細係同小朋友嘅手掌差唔多👎🏽咁之後我哋見其他人嘅推介,所以都有叫鹹豬手,整體來講係一般,皮脆👍🏻,但係鎖水做得唔好,啲肉比較實👎🏻沙律菜一擺落口就食到好苦嘅味,證明沙律菜好唔新鮮,廚師應該要留意呢啲好基本嘅嘢👎🏻我哋亦都有叫到龍蝦汁意大利粉,但係冇影到相,只能說除咗佢啲海鮮真係比較大粒之外,佢個醬汁係無味,煮唔到龍蝦汁意大利粉本身應有嘅味道👎🏻侍應👨🏼‍🍳咁我姐姐就叫一杯cold brew,咁我相信讀錯歌brew字唔會完全識聽掛?個侍應妹妹一個好串嘅樣完全話唔識聽,大大聲聲話「吓?」;跟住之後我媽媽因為佢食唔到好多野就同我爸爸夾一杯嘢飲,我哋總共要三杯,個侍應妹妹就一副好不滿同埋覺得好奇怪嘅樣望住我哋😕

☝🏾如果你對嘢食要求唔算高嘅話其實山旮旯都係OK嘅

食物😯
馬拉蜆熱鍋

鹹豬手

侍應👨🏼‍🍳

作為一個侍應,就算你要judge客人都應該係心裏面judge,而唔係七情上面,表露無遺,連做侍應嘅基本都做唔到,對人冇尊重,冇禮貌,咁樣嘅服務態度已經足以令我完全唔想再去

結論
如果你純粹係想享受氣氛嘅,呢間餐廳係可以的。

但如果你係享受食物,咁呢間餐廳你可以唔需要考慮,因為佢真係非常之一般,鹹豬手亦都唔係有出色嘅味道,冇一個特別嘅理由吸引我專登過嚟一個咁格涉嘅地方
2018-07-20
2018-07-15 401 瀏覽
朋友話帶我去食山旮旯, 食啲錯配食物, 仲話食fusion嘢係唔match ga la!凱撒沙律配煙三文魚 $88 ~ 呢個凱撒沙律好特別, 配煙三文魚之外仲有隻大啡菇, 雖然感覺怪怪的, 但食落係ok 嘅! 大啡菇夠Juicy , 沙律又多芝士碎, 唯獨麵包糠唔脆失色咗! 麻婆豆腐焗芝士薯條 $78 ~ 芝士有拉絲但要襯熱食, 麻婆豆腐味道恰好, 如果夾埋薯條一齊食時個口感似食緊魚香茄子 但其實佢係麻婆豆腐香酥雞軟骨配蜜糖芥末汁 $68 ~ 呢個好味, 份量又夠多, 食極都有! 炸漿薄薄的包住雞軟骨, 幾脆口, 蜜糖芥末汁就冇乜特別, 唔點醬汁都好食少林寺 $138 ~ 有秋葵, 菠蘿, 芝士焗波特菇, 茄子, 紫薯等五款食物, 普普通通嘅串燒! 飲品我哋就叫咗賓治同學同薑檸疏打薑檸疏打$43 ~ 幾重薑汁味似係即窄果種, 但就唔係我杯茶了賓治同學$58 ~ 係一杯好正常嘅雜果賓治
朋友話帶我去[山卡啦]食山旮旯, 食啲錯配食物, 仲話食fusion嘢係唔match ga la!

但其實佢係麻婆豆腐

2018-07-14
香酥雞軟骨配蜜糖芥末汁
凱撒沙律配煙三文魚
2018-06-19 666 瀏覽
又一個生日快樂與世界杯之慶祝之前一直知道有呢間野但未去試今次終於有機會啦服務員好細心安排生日蛋糕佢地仲會幫你影張即影即有留念佢地既餐牌 drink last 十分有創意啲名除左得意仲好有心思佢地杯初戀仲會真係送初戀既日本符😀
又一個生日快樂
啲名除左得意仲好有心思
佢地杯初戀仲會真係送初戀既日本符😀
2018-06-19
2018-06-12 682 瀏覽
係麽利臣山道,算係比較隱蔽的地方~我諗附近有酒店,所以價錢符合遊客,哈😅😅今次冇order到咖啡,因為已經過左5pm係準備吃晚餐的時候。呢個background 真係好靚同埋有心思!"跑馬射蚊鬚"我order 左梳乎厘班戟,嘩,嚇親! 好大個~~大過塊面呀! 所以價錢並不便宜,要$8x但好味的, 佢係蛋糕梳乎厘既質地#焗左幾耐,幾期待!軟綿綿,甜度適中(岩唔鍾意食太甜既人)但不至於太空氣感,所以我話佢似蛋糕!Encore 要經開先會再黎喇,因為太山旮旯了~

係麽利臣山道,算係比較隱蔽的地方~
我諗附近有酒店,所以價錢符合遊客,哈😅😅

今次冇order到咖啡,因為已經過左5pm
係準備吃晚餐的時候。
呢個background 真係好靚同埋有心思!
"跑馬射蚊鬚"

我order 左梳乎厘班戟,
嘩,嚇親! 好大個~~

大過塊面呀! 所以價錢並不便宜,要$8x

但好味的, 佢係蛋糕梳乎厘既質地#

焗左幾耐,幾期待!
軟綿綿,甜度適中(岩唔鍾意食太甜既人)
但不至於太空氣感,所以我話佢似蛋糕!
Encore 要經開先會再黎喇,
因為太山旮旯了~
2018-06-10 548 瀏覽
地點真係同店名一樣「山旮旯」,入到山旮旯覺得有點像酒吧又帶點懷舊冰室的設計。其實我們係俾店名吸引,今次有朋友生日就簡依度慶祝依間餐廳主要品嚐本地手工啤酒和精品咖啡的主題餐廳。所有生啤價錢劃一,全部是精釀啤酒,友人叫了一杯本地的麥子。雖然我不好酒精,但這杯啤酒有陣陣香甜麥味!我們一行四人,其中一人叫了氣泡咖啡,唔...我們一致認為這杯氣泡咖啡好特別,但唔識形容似跌打酒馬拉蜆熱鍋— 我們點了白酒芝士汁。大蜆非常新鮮嫩滑,有7隻!記得要食埋洋蔥。好入味!不過附上蒜蓉包沒有特別...脆皮豬手— 皮很鬆脆,但內裡肉做得很嫩滑,充滿骨膠原配上沙律芥茉醬來吃非常好食!麻婆豆腐芝士焗薯條 — 薯條好淋,好奇怪的組合牛舌串燒 — 味道ok炸蝦餅 — 蝦餅不彈牙,可以不試切餅費$100,其實頗貴。但當上生日蛋糕個時會熄燈及大家一齊唱生日歌,同埋送一張適應即有,而且氣氛好好即時覺得抵晒!

依間餐廳主要品嚐本地手工啤酒和精品咖啡的主題餐廳。

我們一行四人,其中一人叫了氣泡咖啡,唔...
我們一致認為這杯氣泡咖啡好特別,但唔識形容似跌打酒

麻婆豆腐芝士焗薯條 — 薯條好淋,好奇怪的組合

牛舌串燒 — 味道ok

炸蝦餅 — 蝦餅不彈牙,可以不試

2018-06-09
  • 豬手
2018-05-09 725 瀏覽
星期六同朋友諗住搵個地方傾下計,食下野,結果就黎左呢間山旮旯餐廳,雖然有d隱蔽,但都唔算好難搵好搞笑既招牌,佈置同裝修都幾文青feel南瓜🎃湯附近薯餅食唔停口既黑松露薯條🍟All Day Breakfast 色香味俱全!大大粒既帶子雜菌意粉,賣相同味道都幾好由於環境舒適又寧靜,係一個傾計聚會既好地方,所以我地不知不覺咁傾左3個幾小時,服務都幾好,員工唔係好多,但係都好有效率,下次黎既時候要嘗試埋呢到既咖啡,遠遠都聞到好濃既咖啡☕️香味

好搞笑既招牌
,佈置同裝修都幾文青feel

南瓜🎃湯附近
薯餅

食唔停口既黑松露薯條🍟

All Day Breakfast
色香味俱全!

大大粒既帶子雜菌意粉,賣相同味道都幾好

2018-05-05
是咁的,因為自己腳傷,出入都要用扙,所以就揀左呢間附近呢地舖用膳。薄我來就,一點都唔「山卡啦」。時間尚早,只是平日大約晚上六時十分,餐廳當時只有一兩檯客人,但店員就叫我們坐一些好難出入,又窄,附近又有梯級既檯。店員係見到我用杖的朋友都忍不住著他安排好些。那食物質素呢?黑松露茄子雞肉意粉黑松露幾乎要用放大鏡都搵唔到,雞肉更是少之又少啦!然後整個意粉油膩不堪好kick 喉既感覺~三文魚煙肉沙律賣相騙得人,三文魚好唔新鮮,有「宿」味煙肉更是in 過樹皮!燒油魚筒,成隻都佈滿胡椒同七味粉,over 得太緊要! 仲要燒唔熟咁~呢個真係唔想食紫薯latte, 飲品終於正常可入口,OMG! Iced Matcha Latte, so so la~呢餐飯,$300 per head, 唔係平,但咁既食物同服務質素!!一定不會再來了!

朋友都忍不住著他安排好些。

那食物質素呢?

黑松露茄子雞肉意粉

黑松露幾乎要用放大鏡都搵唔到,雞肉更是少之又少啦!

然後整個意粉油膩不堪
好kick 喉既感覺~

三文魚煙肉沙律

賣相騙得人,三文魚好唔新鮮,有「宿」味
煙肉更是in 過樹皮!

紫薯latte, 飲品終於正常可入口,OMG!

Iced Matcha Latte, so so la~

2018-05-05 618 瀏覽
冇改錯名啊!真係山旮旯咁遠😂系伊館附近,但我住新界區仲唔係遠係咩😌 如果有睇我上一個post,其實依間同何蘭正都類似😌 都係有酒飲有霓虹燈加少少中西合璧;但食物選擇多好多、有水煙、燈光猛啲😂 當然野食係重點了!➖啲cocktails名係改得好過癮,但我唔ok😓伏伏地⋯我同fd點左一杯叫【毛字通Mojito】一杯叫【特務奶吱Lychee Martini Sloshy】$80 好藥水味⋯我不是酒鬼🤢➖極推介個脆皮豬手!真係好正🤤👍好大份之餘,啲皮真係脆卜卜,連骨膠原(肥肉)都食埋,超罪惡感🐷 $158 抵食😌

2018-04-23 399 瀏覽
This’s my time to checkin yeah! I always see my friends checkout at this restaurant with a Chinese Neon background. We three girls ordered 4 items in total including spaghetti carbonara, Japanese wasabi and smoked salmon pizza, German Roasted Pork Knuckle, spicy and sour chicken feet. I would say the food tasted okay in general but not impressive.For beverages, you can call the creative Chinese names of cocktails, and there’s a separate list of crafted beers, if you have no idea you can ask for

For beverages, you can call the creative Chinese names of cocktails, and there’s a separate list of crafted beers, if you have no idea you can ask for some staff recommendation even though they don’t exactly know how the beer taste. 😂

When food quality isn’t your first priority but cosiness is, with relax atmosphere, I would recommend San Ka Lan to let you chill and chit chat with your friends.