2019-10-29 651 瀏覽
入到去餐廳就是很港式的Deco, 連名字也是很港式, “山旮旯”也就是地點很遠的意思, 位於伊館附近其實也就不太遠吧! 這裡吃的午餐也是很港式的西餐, 扒, 意粉和漢堡也是必有的選擇. 點了辣和牛漢堡, 附上的薯條反而比漢堡包有趣, 炸粉連皮漲起來感覺就係是夠Raw, 配上松露醬味道和口感真的不錯. 而漢堡包本身以脆芝麻包包圍和牛漢堡扒, 前者芝麻夠香, 可惜我個人不喜歡脆包作漢堡, 不能吸收肉汁之餘也令我吃得有點狼狽. 後者肉香一般, 偏散的質感也和我期待的有點落差, 值得表揚的是辣香由漢堡扒內滲出來, 平均之餘也不會影響牛肉本身的味道, 比起在外面加上辣醬更好, 也較花手工.
2019-10-27 554 瀏覽
同男朋友去完OP諗住食飯飲下野系列朋友之前推介過一直想試,今日終於食到好鍾意佢既環境,玻璃落地門,有格調既枱同燈食物方面我地嗌咗白酒牛油馬拉蜆熱鍋配蒜蓉包,蜆肉好大,又鮮甜但記住唔好煮太耐,會um!蒜蓉包點個湯汁,一流!另外,叫咗海鮮意大利飯配香煎帶子個人好鍾意帶子,呢個煎得靚,唔會太um!個飯同白汁係絕配,仲有菇菌,唔同口感再加埋香脆椒鹽魷魚,泰式辣醬my favourite 酒方面嗌咗三種啤酒🍻包括Dragon king, Camfire nights and Jeng IPA第一種最fruity,易入口💚第二種苦澀味重d,濃度相對高少少;最後jeng haha 好香,少少果味,very jeng!好滿足既呀~
同男朋友去完OP諗住食飯飲下野系列

朋友之前推介過一直想試,今日終於食到
好鍾意佢既環境,玻璃落地門,有格調既枱同燈

但記住唔好煮太耐,會um!蒜蓉包點個湯汁,一流!
另外,叫咗海鮮意大利飯配香煎帶子
再加埋香脆椒鹽魷魚,泰式辣醬my favourite

好滿足既呀~
2019-10-26
2019-10-03 1110 瀏覽
呢間餐廳個名好得意,成日響‪香港仔隧道‬坐車出銅鑼灣都見到佢,但就一路都未去朝聖皆因佢實在係有啲隔涉,不枉佢個名叫山旮旯。有日下午茶時間響銅鑼灣,未食晏晝但又有排先到夜晚,終於的起心肝行過去試一試。其實都唔算太遠,時代廣場過去唔使15分鐘就到,一去到發覺。。包場!!果然係山旮旯!餐廳裝修好得意,幾有香港特色,亦都有手工啤酒,但我地要留肚食晚飯,所以淨係叫tea set就算喇。另一半叫左個火腿牛角包,自己就叫左個煙肉蛋熱香餅,點知超大份。。仲諗住留肚,爆肚都有份。味算不過不失,唔算有驚喜,下次有機會嚟happy hour再試下佢啲酒。
下午茶
2019-09-21 870 瀏覽
遠離塵囂、旺中帶靜既隱世餐廳輕輕鬆鬆享受一下寧靜下午茶環境佈置簡約舒適同朋友傾下講下又過左一個下午雖然話係下午茶但餐點份量十足下午茶後都唔洗再食晚餐喇味道不錯Pancake 鬆軟口感豐富充實期待試食晚餐感受日與夜不一樣的餐廳
遠離塵囂、旺中帶靜既隱世餐廳
輕輕鬆鬆享受一下寧靜下午茶
Pancake 鬆軟口感豐富充實
期待試食晚餐
感受日與夜不一樣的餐廳
2019-09-19 912 瀏覽
食物可以,氣氛很好。無酒不歡。串燒還好,蔬菜combo中,釀了芝士的大啡菇最好吃,太濕的蕃薯仔最差。牛舌厚切,幾爽。羊架還好,沒有期待的羶香。以為玉子燒是中間有蛋液,很濕潤那種,原來是非常乾身的。焗乾了的芝士加很乾帶甜的蛋,覺得一點也不夾,但老公說可以。可能蛋本身已令他失望,不再在乎芝士了。老干媽炒意粉,毫無特色,太油膩,茶餐廳質素。牛柳粒有點韌。蝦片反而不錯,不油膩,充滿空氣感,吃不飽但挺過癮。本來想點red velvet,未見過,但是日沒有供應。改了芝麻,也沒有。最後要了抹茶。是同類之中,奶香偏重的一杯。沒有多餘的甜。榴槤炸彈,未咬開已聞到榴連味。榴槤餡不錯,但炸粉麻麻,中間那層咬下去黐牙。食物有好有不好,但氣氛都幾開心。
食物可以,氣氛很好。

無酒不歡。

牛舌厚切,幾爽。羊架還好,沒有期待的羶香。

老干媽炒意粉,毫無特色,太油膩,茶餐廳質素。牛柳粒有點韌。

蝦片反而不錯,不油膩,充滿空氣感,吃不飽但挺過癮。

食物有好有不好,但氣氛都幾開心。
2019-08-31 922 瀏覽
天時暑熱由灣仔港鐵站行去伊館睇show沿路都想搵啲非連鎖coffee shop買杯凍啡飲下點知真係冇行到伊館果刻猛然醒起山旮旯都有咖啡賣就膽粗粗問佢地做唔做takeaway星期五晚市但係waiter deedee好有心機耐性禮貌答我值得一讚!嗌左杯iced americano好快就整好一呷 絕對唔係普通hea野粗略估計係cold brew加冰平衡口感有果酸有nutty33蚊真係好抵飲!值得唔小心路過支持!如果飲管轉埋做紙飲管就更好!
天時暑熱由灣仔港鐵站行去伊館睇show
沿路都想搵啲非連鎖coffee shop買杯凍啡飲下

好快就整好
一呷 絕對唔係普通hea野
粗略估計係cold brew加冰
平衡口感有果酸有nutty
33蚊真係好抵飲!
值得唔小心路過支持!
如果飲管轉埋做紙飲管就更好!
2019-08-30
外賣自取
2019-08-31 805 瀏覽
今日同朋友去到銅鑼灣,上網搵邊間餐廳有推介!俾我搵到呢一間,中等價位,又多人推薦的山旮旯餐廳!好彩我哋有book位,一入到去好快就有位啦!餐廳的裝修大多數都是以木為主,午餐的餐牌更加在一塊木板上。主食種類和飲品的選擇到很多,經過了一番以後,我們要了二個lunch set,加配了二個小食,以及飲料。最快搵到嘅係我哋杯飲品——美祿恐龍,佢用咗好似黑糖珍珠奶茶嘅配搭,下面果層係開好嘅美祿,中間係大量嘅牛奶,最上面個層係大量的美祿粉!我覺得味道差,唯一可惜嘅係份量有啲小。Lunch set 有包埋一個餐湯,應該係白湯,飲落去啊之後感覺到用了十足,每一啖都有唔同嘅材料。主食方面,香草焗無骨燒雞配燒汁($138),燒雞食落口感嫩滑,而且外面炸到卜卜脆,佢仲跟埋薯菜。泡菜烤雞石鍋炒拉麵($118),拉麵口感彈牙,但係比較辣,要食得辣的朋友可以一試。喺小食方面,我地加配左$10黑松露薯條,以及$68香脆椒鹽魷魚🦑。炸魷魚好好食,咬落有魷魚的鮮味,再開返佢俾我哋嘅泰式辣醬,簡直係絕配。

2019-08-30
5 分鐘 (堂食)
2019-08-24 779 瀏覽
山旮旯真係山旮旯.....係銅鑼灣A出口仲要行10分鐘到。呢到啲裝修同食物幾有特式,夜晚同朋友黎呢到食下野傾下計氣氛幾好。叫左個煙三文魚pizza,老干媽一口和牛意大利麵,脆豬手,麻婆豆腐薯條同埋當然唔少得試埋佢啲手工啤酒🍻煙三文魚pizza好足料,每一塊都有煙三文魚係上面,夾埋個日式青芥末醬好好味!老干媽意大利麵同麻婆豆腐薯條幾有特式,少少辣。至於脆豬手都唔錯,皮脆,肉唔太韌同肥不過最鐘意都係佢地既手工啤酒,都有唔同種類同口味可以揀。我地叫左$148個款,可以揀三種啤酒,咁樣就可以試得多啲!Overall呢到同朋友黎食下野飲下酒幾好!會再黎

Overall呢到同朋友黎食下野飲下酒幾好!會再黎
2019-08-08 792 瀏覽
最近太多不開心的事情,適逢朋友生日,又難得有一個晚上可以放鬆一下,便來了很頗山旮旯的銅鑼灣山旮旯食個晚飯。同行有7個人,所以叫了7樣食物。小食拼盤的蝦餅好食。黑松露pizza 就不過不失,因為個人麻麻黑松露。通菜就出奇地好食啊,好快比大家清哂。豬手就是山旮旯必叫的,肉外脆內嫩,不錯的說。叫了個生日小蛋糕比朋友,餐廳會播生日歌,氣氛頗好的。過了個輕鬆晚上,雖然過程中侍應漏了單,但用餐經驗尚算愉快,希望大家可以快啲開開心心

同行有7個人,所以叫了7樣食物。

小食拼盤的蝦餅好食。

黑松露pizza 就不過不失,因為個人麻麻黑松露。

通菜就出奇地好食啊,好快比大家清哂。

豬手就是山旮旯必叫的,肉外脆內嫩,不錯的說。

叫了個生日小蛋糕比朋友,餐廳會播生日歌,氣氛頗好的。

2019-08-03
慶祝紀念
生日
2019-07-31 682 瀏覽
友人從泡菜國回歸所以一班人去左銅鑼灣食飯見店名幾得意就book黎試下記得要book位呀 好熱鬧環境都幾好 位置雖然唔系系旺區但都好易塭所以唔洗擔心😀整杯啤酒🍻嘆下先山旨旯呢到有好多手工啤平時黎飲下野都幾舒服友人們的Bailey Mocha朱奶😀佢地話Bailey味太重黑椒雞中翼😀又有蜜糖味又有黑椒味好食BBQ豬仔骨😀配薯條 薯條系粗身薯條有驚喜豬仔骨我覺得唔洗點另外個醬都已經好好食肉又夠淋聚會的好地方啊💛
友人從泡菜國回歸

豬仔骨我覺得唔洗點另外個醬都已經好好食
肉又夠淋

聚會的好地方啊💛
2019-07-24 612 瀏覽
半價食正野!又是用了最喜歡的app訂座,今晚六點就座,全部單點食物半價!必食黑椒蜜糖雞翼,外皮香脆,沾滿蜜糖超級香甜,雞翼肥美又鮮嫩。日式青芥末煙三文魚薄餅又是冇得彈,餅底夠薄脆,煙三文魚份量多醬汁是香甜的,芝士濃厚。出乎意料一間酒吧餐廳竟然有如此高水準的食物!必定會再來。其實未有折扣都不算貴,但半價後真是超抵食!
黑椒蜜糖雞翼

日式青芥末煙三文魚薄餅

2019-07-07
黑椒蜜糖雞翼
日式青芥末煙三文魚薄餅
2019-07-19 447 瀏覽
山旮旯咁遠去搵食😋餐廳個位置係跑馬地與銅鑼灣之間 都真係有d山旮旯環境都算舒服 不過舖頭唔大 同隔離枱既距離都算近叫左兩個main course,一個係德國豬手,另一個人忌廉汁大蜆配蒜蓉包先講德國豬手,個皮好脆,裡面肉質都ok, 值得推介,送酒必備而個大蜆 忌廉汁本身已經好香,係咁飲😂而大蜆一共有8隻 隻隻都有差唔多一隻手指咁長 配埋個忌廉汁微火慢煮住,蒜蓉包岩岩好唔會太硬,脆脆地 浸埋個汁黎食好夾!整體黎講食物都唔錯既,不過就唔算好大份而且上菜既速度都好快食飯又點可以無酒呢!呢度有好多手工啤,普通少爺麥啤呢d佢都有仲有d名都幾特別,本來想試一隻好似叫quit my job😂咁上下既啤酒 但皇上話想試seasonal special 所以就叫左3杯season限定既手工啤,$148/3杯 細杯 可以任何手工啤揀3款其中一杯標榜smokey味,應該係左邊果杯,飲落又真係有d似燶燶地味😂好特別 鐘意黑啤既人可能會好似皇上咁喜歡不過上啤酒既速度真係有d慢 食左一半先黎到啤酒 可能係seasonal既關係啦。
山旮旯咁遠去搵食😋
餐廳個位置係跑馬地與銅鑼灣之間 都真係有d山旮旯
環境都算舒服 不過舖頭唔大 同隔離枱既距離都算近

叫左兩個main course,
一個係德國豬手,另一個人忌廉汁大蜆配蒜蓉包
而個大蜆 忌廉汁本身已經好香,係咁飲😂
整體黎講食物都唔錯既,不過就唔算好大份而且上菜既速度都好快

食飯又點可以無酒呢!

呢度有好多手工啤,普通少爺麥啤呢d佢都有
2019-07-02
2019-07-16 380 瀏覽
同2個好耐冇聚嘅朋友搵到呢間山卡拉咁遠嘅餐廳見卡面,真係好遠, 隔離就係好熱鬧嘅鵝頸橋, 但在行上啲,行前啲,又再行入啲就會去咗完全一個了無人煙嘅地方, 嗰度就有一間好熱鬧的餐廳, 特別嘅地理位置十分之合襯佢地特別嘅名。啤酒有優惠, 於是我哋揀咗三個唔同嘅啤酒 really nice, 佢仲有啲好特別嘅嘢飲,個名好得意,不過冇嗌到,haha😂小食同埋主菜都好大份, 雞肉沙律啲雞超好食, 好滑~配埋啲牛油果好鬼正, 最印象深刻係個德國咸豬手, 我朋友recall第3次喇, 唔好睇佢好似好多肥膏咁, 食落唔油膩, 外皮香脆,入面好軟, 多層次嘅口感配埋芥末醬真係一流! 必食之選!

20 分鐘 (堂食)
2019-07-08 253 瀏覽
Nice discount found on eatigo Very decent placeLove the clams Not overcooked at all Size is hugeVege is a bit too salty for meN cocktails r kinda fun to try withThis is baileys with choco milkNot a fan of the seatin chair thoIt’s a bit hard to sit on for a long time
Nice discount found on eatigo
Very decent place
Love the clams
Not overcooked at all
Size is huge
2019-06-20 608 瀏覽
食過兩次 每次都會叫豬手 脆得嚟唔會乾身 而且配芥末醬 再叫杯手工啤酒 好爽!!但其他食物只可以話係正常 唔差既主要都係食環境 坐得還好 唔會好逼 而且氣氛舒服 有歌有燈光 會再去!
但其他食物只可以話係正常 唔差既