2019-01-05 519 瀏覽
HAPPY FRIDAY 就同朋友BOOK左呢間試下~之前都試過飲野,但食野就今次第一次試下不過地點就係有D遠HAHA 可能7點有D早,所以去到都冇咩人可以比我地簡位~D裝修都幾靚,坐得幾舒服我地嗌左水牛城雞翼,蟹肉芝士螺絲粉,BBQ豬仔骨同薯條雞翼好好味,超入味,分量都好多!係我最鐘意食螺絲粉都好濃芝士味,蟹肉雖則唔算好多,不過都好好味呢個BBQ豬仔骨就好失望,因為D肉硬到咬唔到,最後佢比我地CANCEL左,轉左個和牛BURGER呢個和牛BURGER就唔錯既,薯條都好好味~OVERALL都係好味既,服務都算唔錯啦~
HAPPY FRIDAY 就同朋友BOOK左呢間試下~
之前都試過飲野,但食野就今次第一次試下

不過地點就係有D遠HAHA
可能7點有D早,所以去到都冇咩人可以比我地簡位~
D裝修都幾靚,坐得幾舒服

我地嗌左水牛城雞翼,蟹肉芝士螺絲粉,BBQ豬仔骨同薯條
雞翼好好味,超入味,分量都好多!係我最鐘意食

螺絲粉都好濃芝士味,蟹肉雖則唔算好多,不過都好好味
呢個和牛BURGER就唔錯既,薯條都好好味~
OVERALL都係好味既,服務都算唔錯啦~
2019-01-04
2018-12-27 434 瀏覽
被店舖名子吸引了山旮旯讀音就是山ka la非常玩味 所以襯 happy Friday就約朋友黎飲番杯不過記得book位 都幾full雖然名係叫山旮旯其實都唔算太遠 地鐵站行一陣就到店舖不算太大一入到去就見到霓虹燈非常懷舊連碟都好精緻先黎杯手工啤都有好多款揀 可以叫店員介紹飲邊款除左酒 其實有好多食物揀我地叫左個日式青芥末煙三文魚pizza估唔到質素又唔錯牛油焗金菇又整到幾入味最後仲叫左個粟米以為係一粒粒 點知咁大舊不過好彩味道都唔錯
被店舖名子吸引了

又整到幾入味
最後仲叫左個粟米
以為係一粒粒 點知咁大舊
不過好彩味道都唔錯
我地叫個waitess幫我地整細聲少少 唔夠一陣又大聲返,都唔知咩事😑…可能我地本身系想傾計所以覺得拒地開得好大聲…但系真系嘈到耳仔痛連隔離台都投訴…到最後我地都系儘快食曬d嘢然後匆匆離開搵第二攤😥
A fairly wide selection of craft beer produced in Hk. Service was good but rather slow even during non-peak hours. Lovely decorations and the atmosphere was very relaxing. The dishes are very nice.1)The German Roasted Pork knuckles was so worth it. A crispy exterior with succulent, tender and flavourful meat inside. Although I must admit that it was a bit salty after a few bites. It went very well with the sauce on the side and definitely with beer. The portion wad quite big as well so definitel

The dishes are very nice.
1)The German Roasted Pork knuckles was so worth it. A crispy exterior with succulent, tender and flavourful meat inside. Although I must admit that it was a bit salty after a few bites. It went very well with the sauce on the side and definitely with beer. The portion wad quite big as well so definitely go with a few friends to share this dish.
2) The Spaghetti with Wagyu cubes is also worth trying. The bigger cubes of Wagyu beef were cooked to perfection, tender and juicy, while the smaller cubes were slightly overcooked.

German Roasted Pork Knuckle
German Roasted Pork Knuckle
2018-12-14 348 瀏覽
用左個app有半價 覺得好抵食 啲啤酒幾特別 同朋友share左一杯 quite fruity ~ 叫左幾樣野都不錯 個大峴好推介 個白酒汁好正 同埋個峴好大隻 薯仔牛柳粒 好食 甜甜地 應該加左蜜糖 個拼盆就幾樣都不錯 最中意個蝦餅 ✌🏻✌🏻✌🏻✌🏻
用左個app有半價
覺得好抵食
啲啤酒幾特別
同朋友share左一杯 quite fruity ~
叫左幾樣野都不錯
個大峴好推介 個白酒汁好正
同埋個峴好大隻
薯仔牛柳粒 好食 甜甜地 應該加左蜜糖
個拼盆就幾樣都不錯 最中意個蝦餅 ✌🏻✌🏻✌🏻✌🏻
2018-11-29 531 瀏覽
難得一早起身出到銅鑼灣 順便接埋老公放工一齊嘆個brunch 去咗間IG界都幾出名嘅餐廳 話說初初真係連個名都唔識讀 恕我才疏學淺😂原本想飲杯手工啤但礙於老爺咳 啤酒連shisha都係留番下次先試 今日正正經經叫咗黑椒蜜糖雞翼同煙三文魚白汁天使麵 雞翼沾滿蜜糖再加上黑椒嘅香甜配辣呢個組合無得輸 仲要有8隻大大份 每人食四隻都唔算過份😋由於天使麵係set lunch所以奉送是日餐湯 今日係蘑菇忌廉湯 碟邊有個麵包仔用麵包仔點呢個creamy蘑菇湯一流煙三文魚白汁天使麵差唔多間間都有但好唔好食就好睇廚師功力上碟見到除咗有玫瑰花形煙三文魚 仲有蟹籽同雞脾菇 有咁多配料 好驚喜 天使麵依然保持到彈性而且爽口 忌廉汁溶入每條天使麵 食落口感豐富有層次 呢個天使麵我比95分整體今餐brunch都好出色 水平之上👆🏻
難得一早起身出到銅鑼灣
呢個天使麵我比95分
整體今餐brunch都好出色 水平之上👆🏻
2018-08-18
2018-11-09 709 瀏覽
約朋友食飯,去左山旮旯,位置如其名係有少少偏辟,但唔算難搵,店內位置夠開揚,所以坐得好舒服,放假黎呢度食個brunch都非常唔錯,坐低叫左馬拉蜆熱煱芝士汁蒜茸包,如果唔鍾意蒜茸包,可簡薯條或意粉,蜆夠哂大隻,而且個汁好好味,店員會準備酒精膏比你慢慢燉住食,等d汁再收得杰身d用黎配蒜蓉包更好味,其實蒜蓉包三片略嫌少左d,不過都焗得鬆脆,而且蒜味足夠。再黎老乾媽香辣一口和牛粒粉意大利麵,呢個非常推介,味道香又唔會太辣,而且意粉整得非常彈牙,味道唔錯。最後食埋個炸魷魚,份量唔少而且炸得香口好食,整體食物味道都唔錯,應該會再encore~
其實蒜蓉包三片略嫌少左d,不過都焗得鬆脆,而且蒜味足夠。

• 老乾媽香辣一口和牛粒炒意大利麵
2018-10-28 535 瀏覽
呢間咖啡店呢好有特色,牆上面有大大個霓虹燈,日頭都會有手工啤酒賣我就下午茶時間嚟嘆杯咖啡,叫咗個漢堡包餐。位置幾闊落唔會太多人,可能真係太山旮旯啦😂😂😂價錢亦都合理嘅!
呢間咖啡店呢好有特色,

牆上面有大大個霓虹燈,
日頭都會有手工啤酒賣
我就下午茶時間嚟嘆杯咖啡,
叫咗個漢堡包餐。
位置幾闊落唔會太多人,
可能真係太山旮旯啦😂😂😂
價錢亦都合理嘅!
2018-10-27 607 瀏覽
和朋友到銅鑼灣閒逛,他提議到山旮旯吃晚飯。然而這家餐廳的確是很「山卡拉」,由銅鑼灣走了十分鐘的路程才到達。餐廳裝潢很有格調和香港風味,很適合與朋友來相聚談天我倆點了一個馬拉蜆熱鍋(白酒牛油汁)配意大利麵。蜆新鮮大隻,而侍應推薦的白酒牛油汁與蜆十分配合,每吃一口蜆都散發出陣陣牛油香。吃完蜆後,我們把意大利麵放進熱鍋煮。單吃意大利麵比較普通,但喝一口白酒牛油汁配上麵反而有淡淡的白酒味*馬拉蜆熱鍋(白酒牛油汁)配意大利麵 $188*另外點了香酥雞軟骨配蜜糖芥末汁。雞軟骨酥脆香口,量亦頗多,點上芥末汁非常刺激味蕾。*香酥雞軟骨配蜜糖芥末汁 $68*餐廳有各式各樣的燒物,侍應推薦我們試一試秋葵。秋葵沾上七味粉,惹味可口,而秋葵燒得較軟稔,口感不錯*秋葵 $38*總括來說,這家餐廳的環境的確很適合與朋友聚會,食物味道亦有驚喜,不過價格就比較貴了。

*馬拉蜆熱鍋(白酒牛油汁)配意大利麵 $188*

*香酥雞軟骨配蜜糖芥末汁 $68*

*秋葵 $38*

2018-10-20
工作以後跟朋友久別再聚,總想找個坐得舒服又有特色的地方山旮旯就是這樣一個地方充滿香港特色,餐牌都是香港用語,看只就令人會心微笑位置很多,感覺很適合辦驚喜生日派對兩個人盡情叫得一整枱都是食物最後卻吃光了,因為味道真的不錯如果掛念台/日式燒烤,可以在這裏叫份combo串燒芝士玉子燒份量十足,個人覺得芝士算是bonus, 單是玉子燒已經很滿足最後多叫一份飽食的意粉就很好了(倒不過來的照片)Cocktail 永遠是我用來品評一家餐廳質素的指標Mojito很不錯,夠清香,沒有像坊間用糖漿來掩蓋不足而我點的這一杯"好檸夠薑" (I have balls) 也很不錯, citric 和薑味配搭融和據我所知這家餐廳跟本地手工啤是合作無間改天再來啤一啤!
充滿香港特色,餐牌都是香港用語,看只就令人會心微笑

位置很多,感覺很適合辦驚喜生日派對

兩個人盡情叫得一整枱都是食物
最後卻吃光了,因為味道真的不錯
如果掛念台/日式燒烤,可以在這裏叫份combo串燒
最後多叫一份飽食的意粉就很好了
(倒不過來的照片)

Cocktail 永遠是我用來品評一家餐廳質素的指標
Mojito很不錯,夠清香,沒有像坊間用糖漿來掩蓋不足
據我所知這家餐廳跟本地手工啤是合作無間
改天再來啤一啤!
2018-10-20
2018-10-20 280 瀏覽
係一個好啱下酒嘅 A La Carte☺☺惹味開胃😆😆薯條勁肥粗 make sure要將啲mapo tofu排喺條粗粗的橋上woohoo🤩🤩味道嘅contrast會令薯條嘅starch顯甜!fries是lum bi bi的 不要期待口感~~mapo tofu有微辣 越食越想食😋😋豆腐似係百福 勁滑 一唔小心會直接goo loo suet落食道laughcry薯條顯然係冇乜調過味 係靠麻婆豆腐汁 但係又唔會專登整到佢勁鹹 適中derrr👍🏻👍🏻味道:6.5/10山旮旯麻婆豆腐焗芝士薯條$78📍銅鑼灣
係一個好啱下酒嘅 A La Carte☺☺
惹味開胃😆😆
味道嘅contrast會令薯條嘅starch顯甜!
fries是lum bi bi的 不要期待口感~~
mapo tofu有微辣 越食越想食😋😋

味道:6.5/10

山旮旯

麻婆豆腐焗芝士薯條

📍銅鑼灣
2018-10-17 344 瀏覽
喺伊利沙伯體育館睇完劇行出嚟,每一次都會見到呢間嘢,今日終於有機會試下。我哋叫咗兩樣嘢食: 炸豬手! 夾返個甜甜地嘅蜜糖芥末醬,旁邊有啲黑醋沙律菜。皮脆,啲肉唔會鞋颯颯,個人覺得有啲鹹。另一個係:牛油白酒煮蜆跟粗薯條。唔記得佢話係邊度嚟嘅大蜆,有六隻,啖啖肉,超滿足! 個湯汁滾埋D洋蔥,好味!😋 早之知唔配薯條,配多士,咁就可以吸晒D汁。我揀咗呢杯手工啤係朱古力+咖啡味。唔諗住大口大口飲啤酒嘅人先好揀呢隻,正如你唔會大口大口咁飲咖啡一樣。呢支係朋友叫嘅,我試過...唔係咁啱我😅整體嚟講,都唔錯。我當晚眼見啲食客多數都係睇完舞臺劇,或者住喺附近酒店嘅外國旅客,同似係啲寫字樓放工嚟 Happy hour,都斯斯文文。想同朋友飲番杯傾下計,但又怕啲好雜嘅酒吧就啱晒。

呢支係朋友叫嘅,我試過...唔係咁啱我😅

2018-09-28
2018-10-14 5289 瀏覽
全日英式早餐$128賣相的擺位睇得出經過精心設計,中心放一堆沙拉菜,再專登將兩片三文魚卷成玫瑰花形,神來之筆!不過亦不得不提如果店方想省一點成本而用少一片三文魚效果定必不能像現在的豐滿,一般英式早餐有的這裡都包括了,只係個人覺得如果Hash Brown 這薯餅能換成其他的薯仔做的小食的話,必定更能令整個All day眼前亮另一個是西班牙黑豚豬鞍扒 $118 煎出清晰坑紋, 肉質以豬柳計算係多汁, 沒什麼脂肪但唔嚡口, 簡單調味, 跟餐的南瓜湯十分出色, 係杰身口之感, 南瓜本身充滿瓜香所以應該無須太多加工已經做出美味的西湯!飲品的拉花似乎係由熟手技工做的, 對這類型嘅cafe 這尤其重要, 啡同奶都各顯特性, 奶溫亦剛好, 有好些cafe 餐廳在仕繁忙時可能叫廚師代勞但大部份效果不理想,完全強差人意居多,而另一天我們到的時候因為已過飯市時間, 只能叫下午茶了, 下午茶價位比午餐平易10-15%當然用料也比較經濟一點,熱香餅漢堡 $68 最好看的是賣相, pancake嘛還不是熱香餅, 口感及味道當然比麥記的佳, 而面頭那兩片如果能選再上乘一點的煙肉片配合的話,效果而更佳老乾媽一口和牛粒
全日英式早餐$128

老乾媽一口和牛粒炒意粉 $98 呢個真的不太好吃, 主要是一口牛炒得過時屬死硬派, 老乾媽的味道亦不太特出, 唯一知道師傅係懂得炒意粉的, 可惜....
可惜的還有一樣,係這裡的廁所係用出面嘅酒店大堂的廁所,但那廁所內的味道的確令人印象深刻!唔信可以實地考察一番!

全日英式早餐l

西班牙黑豚豬鞍扒

老乾媽一口和牛粒炒意粉

熱香餅漢堡

熱香餅漢堡
2018-09-02
午餐
  • 熱香餅漢堡
少林寺🧘🏻‍♂少林寺好啱一大班女士又要keep fit又想食好野,一盤蔬菜擺到你面前包括有菠蘿🍍、秋葵、芝士🧀焗特菇、原隻茄子皇同Baby紫薯🍠,場面都幾震撼,重點係佢係全部蔬菜類,點食都得,加埋啲肉一齊食,真係唔覺肥膩👍🏻小食之選德國烤焗脆皮豬手🐷🍖我自己就覺得呢一個德國豬手仲比德國餐廳更好食,豬手皮好脆香🍖,唔會咬到牙都斷埋。豬肉好林又入味,入口即溶化嘅感覺🤤。芥茉漿係甜甜地又唔攻鼻😌,辣度適中。配埋個豬手真係有錦上添花嘅感覺💯。麻婆豆腐焗芝士薯條🧀🍟麻婆豆腐同芝士鋪滿整個薯條🍟,芝士拉絲但記得要趁熱食,麻婆豆腐係唔辣嘅上面仲要鋪滿啲肉醬,夾埋芝士粗薯條一齊食😝,口感好豐富,啖啖脆口濃郁😙,一定冇人可以抗拒得到🤤🤤水牛城雞翼🍗外面焗到好脆,外層舖滿甜甜酸酸的醬🤤,好開胃,送啤酒簡直一流嘅小食✌🏻。日式青芥末煙三文魚薄餅🐠🍕Pizza底係脆皮薄底,上面鋪滿一層一層嘅三文魚,配上橙肉芝士火箭菜🥗,甜得來帶一點三文魚🐠嘅香👍🏻另外,呢度都好出名手工啤,所以叫左黎試一試😋Lion rock- 啖啖的麥味帶少少清甜☺️Lemongrass - 香茅又有甜橘味🍊Sugarcane stout -

少林寺🧘🏻‍♂

德國烤焗脆皮豬手🐷🍖

麻婆豆腐焗芝士薯條🧀🍟

水牛城雞翼🍗

日式青芥末煙三文魚薄餅🐠🍕

另外,呢度都好出名手工啤,所以叫左黎試一試😋
Lion rock- 啖啖的麥味帶少少清甜☺️
Lemongrass - 香茅又有甜橘味🍊
Sugarcane stout - 苦黑啤帶有少少咖啡味☕️
Yardley Brother - 帶花味🌸同果味啤🍑,女仕會喜歡飲💃🏻💃🏻

總括嚟講,呢一餐飯食咗好多埋單都係只不過二百幾蚊😛😛所以都好值得一班人嚟一齊飲下手工啤🍻之餘又可以食下好西🍽
2018-08-28 595 瀏覽
地址同舖名一樣都算偏遠,行左一段路先到。因為book左枱所以要就坐neon-light下面,影相好靚,份量岩岩好,價錢都好合理,每人大概食左$150食左mushroom risotto ,黑松露薯條,斬係staff推介既都好好味,服務好好d staff好nice,主動介紹食物唔chur,有朋友生日仲全場播歌,係甜品幫我地畫左happy birthday!無時限可以食幾耐都可以,值得推介!
地址同舖名一樣都算偏遠,行左一段路先到。
份量岩岩好,價錢都好合理,每人大概食左$150
服務好好d staff好nice,主動介紹食物唔chur,
無時限可以食幾耐都可以,值得推介!
2018-08-15