2023-07-16 29 瀏覽
同同事都好鍾意食酸菜魚,openrice見倒呢間新開即刻去試下😋午市有一人餐或者多人套餐,見星期五決定開心啲叫左個二人餐!雷椒皮蛋|皮蛋軟糯Q彈,配埋酸酸辣辣既醬汁非常惹味😋蒜泥白肉|白肉肥瘦均勻仲好爽口👍🏻醬汁同皮蛋一樣,不過加上蒜泥更香。冬瓜排骨燉湯|好消暑👍🏻燉湯清甜唔油膩,排骨亦燉到好腍但肉質入口依然好嫩!蔥爆羊肉|超夠鑊氣!大蔥同羊肉既份量都好多,羊肉滑嫩帶微羶味,大蔥嫩芯多汁,完全無草青味🥰上湯浸時蔬|菜芯面層鋪滿瑤柱絲同肉碎,提升鮮味!菜芯淋甜無渣👍🏻酸菜魚|酸菜魚偏重酸味,辣度不高,魚肉好滑😍仲有大量酸菜、芽菜同萵荀!紅糖糍粑|新鮮炸起外脆內軟🤤一咬開中間係紅糖流心,超邪惡但好好味😋

午市有一人餐或者多人套餐,見星期五決定開心啲叫左個二人餐!

雷椒皮蛋|

皮蛋軟糯Q彈,配埋酸酸辣辣既醬汁非常惹味😋

蒜泥白肉|
白肉肥瘦均勻仲好爽口👍🏻醬汁同皮蛋一樣,不過加上蒜泥更香。

冬瓜排骨燉湯|

蔥爆羊肉|

上湯浸時蔬|

菜芯面層鋪滿瑤柱絲同肉碎,提升鮮味!菜芯淋甜無渣👍🏻

酸菜魚|

紅糖糍粑|

新鮮炸起外脆內軟🤤一咬開中間係紅糖流心,超邪惡但好好味😋

2023-07-11 40 瀏覽
🌶️ 新發現銅鑼灣川菜館午市仲有set lunch點添一上到嚟係新淨冷氣超涼嘅感覺熱辣辣真心爽點咗兩份一人套餐酸菜桂花魚配四川口水雞、雷椒皮蛋 水煮安格斯牛肉配紅油青瓜牛展、夫妻肺片其實係一個主菜可以跟兩個小食好多小碟感覺好有排場酸菜魚個辣係慢慢滲出嚟~魚肉好滑溜個滑要嚟撈飯一流個底仲有好多芽菜、蘿蔔、萵筍萵筍就好清甜、蘿蔔反而吸晒個湯嘅味道水煮牛肉用上安格斯滑牛牛肉味香濃而且份量足底下都係有萵筍、芽菜,不過呢味就多咗豆卜豆卜真係吸晒啲麻辣味食得好過癮啲小碟嘅份量其實一啲都唔少口水雞係雞胸嚟~啖啖肉夫妻肺片啲金錢肚好薄身掛晒啲辣油好邪惡青瓜牛腱就相對比較淡味同清新皮蛋底下嘅青椒好惹味本身個套餐仲跟汽水或者酸梅湯不過我同朋友都唔飲甜嘢就冇要到了~~
🌶️ 新發現銅鑼灣川菜館
午市仲有set lunch點添
一上到嚟係新淨冷氣超涼嘅感覺
熱辣辣真心爽

點咗兩份一人套餐

酸菜桂花魚配四川口水雞、雷椒皮蛋
水煮安格斯牛肉配紅油青瓜牛展、夫妻肺片

其實係一個主菜可以跟兩個小食

好多小碟感覺好有排場

酸菜魚個辣係慢慢滲出嚟~魚肉好滑溜
個滑要嚟撈飯一流
個底仲有好多芽菜、蘿蔔、萵筍
萵筍就好清甜、蘿蔔反而吸晒個湯嘅味道

水煮牛肉用上安格斯滑牛
牛肉味香濃而且份量足
底下都係有萵筍、芽菜,不過呢味就多咗豆卜
豆卜真係吸晒啲麻辣味

皮蛋底下嘅青椒好惹味

本身個套餐仲跟汽水或者酸梅湯
不過我同朋友都唔飲甜嘢
就冇要到了~~
最近去了一家四川菜餐廳「山止川行」,裝修非常華麗,川菜師傅有在國內研習10多年的經驗,對川菜、四川汁醬有種執著,所以餐廳提供不少菜式,午市有小菜套餐,晚市有小菜同川式打邊爐。由於太愛川式小菜,所以今晚決定紅朋友以食小菜為主, 果然十分有驚喜😋👍🏻猶如百川赴海,美食盡在😄😄當我地走進餐廳時,馬上被它的裝飾和氛圍所吸引,餐廳的燈光也非常柔和,讓人感到非常舒適,非常適合跟朋友相聚。椰子雞湯($68)🫕🫕非常清爽的湯品,適合夏天飲用。椰子的香氣和雞肉的鮮味完美融合,湯汁濃郁卻又不會讓人感到膩口。我點了一個小份量,但是足以滿足我的味蕾😋黃金香辣蝦球($268)🦐🦐炸得外層酥脆,非常誘人。咬下去時,內裡仍然保持蝦肉的鮮嫩多汁,外層酥脆口感和內層的鮮嫩蝦肉相互輝映,而咸蛋黃醬汁則帶有濃郁的咸蛋黃香味,而且味道帶點香辣,非常開胃。黃菊菊酸菜魔鬼魚面珠($298)🐟🐟魔鬼魚食得多,但從來未食過魔鬼魚面珠,所以這是一道獨特的菜品,魔鬼魚肉質鮮嫩,搭配上黃菊和酸菜的味道,口感非常豐富。面珠的口感也非常特別,有著Q彈的口感,非常好吃。蔥爆羊肉($158)🐑🐑羊肉切得很薄,煮得非常嫩滑,蔥的香氣也很突出。而羊肉

椰子雞湯($68)🫕🫕

黃金香辣蝦球($268)🦐🦐

黃菊菊酸菜魔鬼魚面珠($298)🐟🐟

蔥爆羊肉($158)🐑🐑
羊肉切得很薄,煮得非常嫩滑,蔥的香氣也很突出。而羊肉嫩滑,醬料配料辟去羊羶味,食落鮮香不羶,味道反而很清新。

香菇四川臘腸炒飯($128)🍲🍲
米飯炒得軟糯有口感,而且和香菇和臘腸的味道非常搭配,讓整個炒飯非常香。而且份量很足,足夠兩個人分享。

紅糖流心糍粑($58)🫘🫘
這道甜點真是令人驚艷。糯米皮鬆軟,內心流出的紅糖餡非常香甜,令人回味無窮。

山止川行 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣渣甸街66號亨環2樓
2023-07-08
Sichuan Cuisine + Seafood Hotpot together🥳..今時今日中菜都要夠多元化,川菜+火鍋你又試過嗎❓今次呢間餐廳以木系裝潢既四川火鍋餐廳♨️,有各式川式料理、海鮮、特色刺身外,當然唔少得精心炮製既特色火鍋湯底😍,選擇多樣化照顧每個胃啊啊啊,一大班人黎吃個火鍋感覺不錯喔!🔸麻辣肥腸 $78🔸酸菜桂花魚 $388🔸蔥爆羊肉 $158🔸鳳梨咕嚕肉 $158🔸紅糖流心糍粑 $58餐具精緻有質感,而香片茶底亦香濃🌼,最近喉嚨唔舒服🥲 所以今次就試左川菜。聽說主廚👨🏻‍🍳 係四川人主理,相信更正宗吧!小食既肥腸🐽 相當入味:夠肥美香辣而味濃,但略嫌有點過腍。主菜一定要試試酸菜魚🐟 用上桂花魚肉質厚實彈牙,揀選微辣滲出花椒香🖤,若然魚鮮咪提升更好呢。另外既2款小炒,京蔥配上羊肉🐑 去羶同吃很惹味。咕嚕肉🐽 炸得帶香脆,拌飯吃不錯吃!最後川菜甜品唔少得糍粑,呢款帶酥脆口感不算煙韌,但有另一番滋味吧!..來試試精緻川菜+火鍋既味覺之旅吧💫。午市仲有套餐小菜都幾抵食🥢,有機會下次再來試試呢度火鍋吧🤗!..×××××ש銅鑼灣渣甸街66號亨環2樓..

🔸麻辣肥腸 $78

🔸酸菜桂花魚 $388

🔸蔥爆羊肉 $158

🔸鳳梨咕嚕肉 $158

🔸紅糖流心糍粑 $58

另外既2款小炒,京蔥配上羊肉🐑 去羶同吃很惹味。

咕嚕肉🐽 炸得帶香脆,拌飯吃不錯吃!

×××[山止川行]×××
©銅鑼灣渣甸街66號亨環2樓
2023-07-08 24 瀏覽
朋友想食火鍋🍲今日去位於銅鑼灣近地鐵站既川菜火鍋店🎉入到去古色古香👏有特色主打川菜同火鍋 可book K房火鍋📌番茄湯+雜菌湯😋😋番茄湯 雙拼👍📌手打鮮蝦丸 手工口感好彈牙、清甜👍好味📌雞頸肉有雞味😋📌淮山麵👏甜品📌紅糖流心糍粑😋😋特色小食👍必食飲品📌竹蔗茅根好Chill🧊清甜解渴 鮮榨📌酸梅湯🆒酸酸甜甜👏濃味冰涼 食辣野好岩📍銅鑼灣渣甸街66號亨環2樓🏷️山止川行 (銅鑼灣)#銅鑼灣 #火鍋 #川菜

火鍋
📌番茄湯+雜菌湯
😋😋番茄湯 雙拼👍

📌手打鮮蝦丸
手工口感好彈牙、清甜👍好味

📌雞頸肉

好Chill🧊清甜解渴 鮮榨
📌酸梅湯
🆒酸酸甜甜👏濃味冰涼 食辣野好岩

📍銅鑼灣渣甸街66號亨環2樓
🏷️山止川行 (銅鑼灣)

#銅鑼灣 #火鍋 #川菜
2023-07-08
2023-07-08 23 瀏覽
五月底新張嘅「山止川行」的川菜, 名字帶點日系的感覺。川菜款式多樣, 滋味夠香辣, 會愈吃愈惹味。呢間川菜餐廳, 除咗食小菜, 也有火鍋, 選擇亦不少。今晚點了蔥油海蜇頭, 香辣蝦, 酸菜桂花魚同紅糖流心糍粑。蔥油海蜇頭 - $128以蔥油調味好香口, 海蜇頭有一定爽脆感, 有別於一般海蜇, 係一個好好食嘅涼拌小食。🥢😋酸菜桂花魚 - $388酸菜桂花魚包配料有大豆芽, 酸菜, 萵筍, 蘿蔔; 湯底有水準, 稠度適中, 酸酸辣辣, 我地叫咗少辣🌶️, 酸和辣味平衡得唔錯。湯頭一啲都唔油, 最驚喜嘅係厚身, 又彈牙和又滑溜的嘅桂花魚, 一啲都唔腥, 桂花魚質素高, 魚肉鮮甜, 而且做到完全無骨, 啱哂我啲怕骨嘅人呀!香辣蝦 - $268香辣蝦用乾鍋嘅做法, 用大量辣椒乾🌶️🌶️, 香辣料爆香大蝦, 香得嚟唔算好辣, 越食越惹味; 而且蝦🦐有炸過, 又吸哂辣椒乾及香辣料味, 真係可以連穀食埋呀! 呢碟蝦份量都幾多, 有成十幾隻, 唔錯呀!紅糖流心糍粑 - $58最後甜品係川菜必點甜品, 紅糖流心糍粑; 好有驚喜, 糍粑嘅質感十分軟糯, 有麻糬口感, 好吃, 內裡包住流心帶香嘅紅糖, 真係諗唔到可

蔥油海蜇頭 - $128

酸菜桂花魚 - $388

香辣蝦 - $268

紅糖流心糍粑 - $58
最後甜品係川菜必點甜品, 紅糖流心糍粑; 好有驚喜, 糍粑嘅質感十分軟糯, 有麻糬口感, 好吃, 內裡包住流心帶香嘅紅糖, 真係諗唔到可以將紅糖做到流心。外皮炸到酥脆嘅糯米糰子, 內係紅糖甘甜, 你話係未好食呢!

🐟🐟🐟近年香港越開越多酸菜魚店,加上麻辣米線瘋魔全港,可見港人越來越嗜辣!🌶️🌶️🌶️銅鑼灣這家新開的川菜除了港人至愛的酸菜魚,也有水煮牛、椒麻雞丁、麻婆豆腐等川菜,夜晚更有麻辣火鍋選擇!師傅有返咁上下功夫,各種食物好味0伏,令朋友號稱:呢度係我地出黎食過最好味的餐廳。(所以都係去少D港女餐廳,哈哈)今日嘗試了1人午市套餐,只需要$128,每人可享2道前菜、1個主菜,還有白飯和飲料,好抵食!💰👌雷椒皮蛋-最推薦的前菜!雷椒皮蛋是一道湖南菜,用螺絲椒和皮蛋做成,螺絲椒微辣,帶有青椒香氣,配合麻辣皮蛋,有驚艷到我們其他前菜有:涼拌海帶絲、四川口水雞、燴蓮藕(套餐)海帶絲酸酸辣辣,爽口開胃;口水雞麻辣麻辣的,雞肉嫩滑,而且份量比想像多蓮藕片口感爽脆,加了一點蒜頭調味酸菜桂花魚-必點招牌主菜!(套餐)桂花魚肉滑而不腥,魚肉鮮甜,且做到完全無骨,師傅刀工好野!酸和辣味平衡的不錯,算是微辣,貼合香港人口味。湯頭不會過油這一點,我也很欣賞。水煮安格斯牛肉(套餐)水煮牛一般都會使用比較瘦的牛肉,這裡也是。牛肉經過處理後,比較滑口,牛肉味出。水煮牛比較酸菜魚辣。配合套餐贈送的白飯,相當下飯。紅糖流心糍粑 $4

雷椒皮蛋-最推薦的前菜!

其他前菜有:涼拌海帶絲、四川口水雞、燴蓮藕(套餐)
海帶絲酸酸辣辣,爽口開胃;
口水雞麻辣麻辣的,雞肉嫩滑,而且份量比想像多
蓮藕片口感爽脆,加了一點蒜頭調味

酸菜桂花魚-必點招牌主菜!(套餐)
桂花魚肉滑而不腥,魚肉鮮甜,且做到完全無骨,師傅刀工好野!
酸和辣味平衡的不錯,算是微辣,貼合香港人口味。
湯頭不會過油這一點,我也很欣賞。

水煮安格斯牛肉(套餐)

紅糖流心糍粑 $48-一定要吃!

紅糖糍粑的麻糬口感,本已深得我心,是我吃川菜的必點甜品,想不到還可以加入紅糖流心。每咬一口外皮酥脆的糯米糰子,都可以品嚐到紅糖的甘甜,讓後者更為突出。

酸梅湯-微甜好解渴!(套餐)
酸梅湯不會過於甜膩,開胃解渴。同行友人十分喜愛。在這酷熱的天氣喝,最為消暑。除了贈送的酸梅湯,我們也另外點了普洱茶,普洱茶香不苦澀,也是不錯!
2023-07-02
  • 紅糖流心糍粑
  • 酸菜桂花魚
  • 雷椒皮蛋
銅鑼灣新開川菜.火鍋款式多樣 川菜正宗 海鮮新鮮椰子雞煲湯底鮮甜椰子味,濃郁湯底滋潤補身。正宗四川麻辣湯底,辣度可以選擇自己愛的辣度,先麻後辣,香鮮撲鼻。川菜選擇亦不少,點了炸子雞、京蔥爆炒羊肉、麻辣海鮮乾鍋。川菜滋味夠香辣,愈吃愈惹味。京蔥爆炒羊肉麻辣海鮮乾鍋牛肉海鮮拼盤蟶子皇、澳洲鮑魚、蝦、牛肉、牛舌手打鮮墨魚丸由新鮮的墨魚丸、魚漿和調味料混合而成,再以手工製作成,墨魚肉彈牙口感。手打鮮蝦丸每個鮮蝦丸都蘊含蝦肉的鮮美和飽滿的口感,放麻辣湯更惹味。手打鮮豬肉丸每個鮮豬肉丸都帶有豬肉的香氣和嫩滑的口感。以傳統手工製作方式製作而成,手打丸新鮮值得一試。毛肚鵝腸手切牛脊肉剛好的厚度火鍋中灼數下便可以食用,肉嫩多汁,牛味濃郁,愈吃愈有牛肉的甜味透出。熊本天草大王雞天草大王在長期飼養要有充分運動,肉質彈性口感,浸在湯底吸引精華,比一般雞肉更出色。肉質軟嫩有彈性,濃郁多汁美味。📍山止川行地址: 銅鑼灣渣甸街66號亨環2樓電話: 21523290=====================開心小酌一下=====================
銅鑼灣新開川菜.火鍋
款式多樣 川菜正宗 海鮮新鮮
椰子雞煲湯底鮮甜椰子味,濃郁湯底滋潤補身。
京蔥爆炒羊肉
麻辣海鮮乾鍋
牛肉海鮮拼盤
蟶子皇、澳洲鮑魚、蝦、牛肉、牛舌
手打鮮墨魚丸
手打鮮蝦丸

每個鮮蝦丸都蘊含蝦肉的鮮美和飽滿的口感,放麻辣湯更惹味。
手打鮮豬肉丸

每個鮮豬肉丸都帶有豬肉的香氣和嫩滑的口感。
以傳統手工製作方式製作而成,手打丸新鮮值得一試。
毛肚
電話: 21523290
=====================
開心小酌一下
=====================
早前身體檢查過關了,跟自己約法三章,盡量要少吃濃味的食物!不過,久別了數年的辣局,今趟更以四人辣女局之名重啟,那又豈能不赴會!不用傷腦筋,兩位友人不約而同選擇了一家新開的川菜 —「山止川行」。名字帶點日系的感覺,雖然簡單四字,卻看不透其含意!回家綱上一搜,翻出「山止川行,風禾盡起。」,大意是無論遇到任何困難也堅定不移,如禾苗般順應自然,終得到天助!這幾年,不管哪一個界別,大家也經歷不少了,唯望得到上天的憐憫!五月底新張期間的「山止川行」,推出低至半價的優惠,也許是上天的憐憫安排,我們當晚碰巧獲得六折,於是乎多心的我們,川菜與火鍋豪氣地享用,邪惡到底!這是店員推介的黃金炸魚皮 HK$88。鹹蛋黃香氣及味道濃郁,沒過鹹和油膩,質感脆香鬆化,十分過癮!Off Menu 的炸薯片 HK$128,由新鮮薯仔切片製作,難得師傅百忙抽空處理,這客薯片來得特別珍貴!炸薯片是我喜歡的厚身,口感佳且薯香不錯,唯香脆度可稍為加強。既然是招牌,當然要試試 — 招牌辣子雞 HK$328。 與眾不同的招牌辣子雞,首先沒有犯上紅辣椒乾為主、雞肉丁為次的弊病。不用掩飾,雞肉丁毫無保留地呈於人前,而且是我見過最多雞肉丁
早前身體檢查過關了,跟自己約法三章,盡量要少吃濃味的食物!

這是店員推介的黃金炸魚皮 HK$88

既然是招牌,當然要試試 — 招牌辣子雞 HK$328。 與眾不同的招牌辣子雞,首先沒有犯上紅辣椒乾為主、雞肉丁為次的弊病。不用掩飾,雞肉丁毫無保留地呈於人前,而且是我見過最多雞肉丁的辣子雞,感覺是整頓晚餐也在吃。至於味道和火喉也甚有水準,不但童叟無欺,更是名符其實的招牌菜式!
即使光看到酸菜魚三字,口水便會馬上不受控!最直接解決方法就是點上酸菜桂花魚 HK$288。酸菜桂花魚價錢定位不貴、屬一般水平,包含配料的大豆芽和薯粉。湯底有水準,稠度合格、唯醋味稍為突出,未算得太自然。
最令人驚喜的是厚身、彈牙和滑溜的桂花魚,坊間採用的桂花魚甚少有如此高質素,值得讚賞!
吃過川式小菜,我們再轉到川式火鍋,實在叫人興奮!
選了正宗四川麻辣湯拼蕃茄湯鍋 HK$188,又紅又橙,非常吸睛。

我們不偏向太重口味的選擇,始終湯底濃度高的話,便有可能抺殺了火鍋生料的存在性。感覺當晚的鍋底剛剛好,叫人吃得舒暢!
充滿仙氣的冰川鵝腸 HK$128,非常新鮮,只需輕灼便可進食。爽口又帶脂香,邪惡度更可因人而異,皆因鵝腸的肥脂分佈不一,如喜歡濃厚脂香的朋友,可挑選脂肪較多的部份!
見到如此的厚切午餐肉 HK$68,可想而知我們四名辣女早已豁出去!

建議不要太早品嚐厚切午餐肉,因為飽肚感較高,佔胃的空間也較大,我則留待最後才享用!
沒有點貴重的牛肉,不過這安格斯牛小排 HK$388 的性價比也不錯!
恰好的牛味和富有嚼感的肉質,均是我喜歡的,起碼不會容易膩滯,回想起來我也吃了不少!
再來的熊本天草大王雞 HK$128 是必吃!

日本雞肉質量無庸置疑,據知熊本天草大王雞每隻約重約七公斤,比一般食用雞巨大,在自然不擠迫的環境下飼養,可吸收陽光和擁有充足的運動量,雞肉不單沒有腥味,而且非常彈牙多汁,是「山止川行」不容錯過的火鍋恩物!
蔬菜方面,有非常漂亮可口的功夫窩筍片 HK$68
反之蘿蔔 HK$48 不是太理想,可能是季節有所影響,正所謂不時不吃,要緊記!
鴨血 HK$68 當然不能跟台灣的相題並論,要來過過口癮而已!
最後甜品紅糖流心糍粑 HK$48 有驚喜!
糍粑的質感十分軟糯好吃,而流心帶香的紅糖,當然是好吃的焦點!

我們還點了竹蔗茅根共享,友人亦要了可口可樂,最後折後的消費是 HK$1,485,算直是超值!有機會我們一定會再去支持。
2023-05-29
  • 招牌辣子雞
  • 熊本天草大王雞
  • 紅糖流心糍粑
  • 冰川鵝腸
讚1 好多特別配料 魔鬼魚面珠登好少見 咬落口幾滑 鵝腸都夠肥 仲有啲冷小炒 辣子雞丁幾香口 皮蛋醬汁超惹味2 價錢唔算貴既彈1 火鍋另一主角係湯底 呢度就唔得啦 唔夠麻唔夠辣 椰子雞湯亦無椰子香2 侍應實在唔太理人呢

2 價錢唔算貴既

2 侍應實在唔太理人呢
2023-05-26 148 瀏覽
就算天氣幾熱都好,一年四季日日都可以打邊爐,最近去咗挑戰呢間在銅鑼灣新開的四川火鍋店。開爐之前熱熱身,先來幾道四川小食,招牌辣子雞、雷椒皮蛋、夫妻肺片、紅油蒜泥白肉、四川臘腸… 是正宗川菜的味道。人多可以開兩個爐,一辣一唔辣,今晚試咗四川麻辣鍋和椰子雞鍋。先來一個超級海鮮拼盆,有蟶子皇、鮑魚、海蝦,美侖美奐,震撼眼球。再來鱔片、手切牛肉、手打三寶丸… 令人目不暇給之際出現了一般火鍋店少有的熊本天草大王雞,塊塊手掌咁大的雞柳,可想而知呢隻大王雞的真身有多大,再來一碟鮮嫩滑溜雞頸肉,超有驚喜。食得津津有味突然來了一道騰雲駕霧的「冰川鵝腸」,用冰彫成的冰壺盛載爽脆鵝腸,連本身平平無奇的薯仔和蒿筍都變得非同凡響,精細刀功堆砌成藝術品一樣!最后奉上的甜點紅糖流心糍粑令人留下甜蜜蜜的深刻印象。

2023-05-24