2023-08-12 21 瀏覽
今日同朋友去完銅鑼灣行街 之後就嚟到位於希慎廣場附近嘅呢間特色川菜山止川行都食晚餐啦餐廳裝修非常中國復古風,而且卡位度用屏風間開 私隱度十足 啱晒朋友傾密計呀四川口水雞 味道唔太辣,不過香料味十足雞肉嫩滑多汁椒鹽小黃魚 炸得非常香脆,連魚骨魚皮都可以食 魚肉嫩滑 用料新鮮川味回鍋肉菠蘿咕嚕肉 較為普通 不過勝在用上新鮮菠蘿,同時咕嚕肉炸得香脆黃菊酸菜魔鬼魚面豬 超級有特色,從來冇食過魔鬼魚面豬 肉質較為煙韌,而且魚香十足 索晒黃菊酸菜湯底嘅味道,酸酸辣辣 非常清香甜品就叫咗豆沙窩餅 外皮香脆 入面豆沙綿蜜香甜

四川口水雞 味道唔太辣,不過香料味十足雞肉嫩滑多汁

川味回鍋肉

甜品就叫咗豆沙窩餅 外皮香脆 入面豆沙綿蜜香甜
2023-08-12 9 瀏覽
銅鑼灣出名多好嘢食😋不過多數都係西餐廳同埋cafe比較多,估唔到連川菜都有!仲要價錢都幾相宜😳我哋分別叫咗2個「山止川行一人午市套餐」$128未計加一,可以揀2款前菜、1款主菜而且仲包埋汽水/酸梅湯☝🏻超豐富!.一齊嚟睇吓我哋食咗啲咩先🥢前菜:😋紅油蒜泥白肉四川口水雞紅油青瓜牛展雷椒皮蛋雖然係跟餐前菜,但係擺盤完全唔馬虎,仲好精緻添❤️蒜泥白肉以卷狀形式呈現,令香料可以滲透喺肉片同埋青瓜片入面,好惹味;口水雞唔會太辣,而且啲雞肉頗嫩滑,唔錯;牛展口感彈牙,同青瓜嘅爽脆口感好夾;雷椒皮蛋係送飯一流嘅~壓辣嘅尖椒再加入多種調味料,令尖椒更容易索晒啲汁料,連同皮蛋一齊食,非常開胃😋.主菜:酸菜桂花魚水煮安格斯牛肉呢兩道主菜賣相極之吸引,啲桂花魚幾嫩滑,而且酸菜湯亦唔錯,多種調味料連同桂花魚一齊送飯,愈食愈開胃🥰水煮安格斯牛肉唔會太辣,少少麻,牛肉亦煮得剛好,幾juicy唔會「鞋烚烚」☝🏻.食完呢兩個一人餐其實都好飽下,但係想食埋個甜品,感覺圓滿啲~所以我哋額外再叫咗個豆沙鍋餅😋豆沙餡唔會太甜,幾香濃豆味,而且外皮炸得金黃酥脆,厚薄控制適中,唔錯👍🏻個人表示欣賞.整體嚟講,呢度性價比幾高,食物份

仲要價錢都幾相宜😳

我哋分別叫咗2個「山止川行一人午市套餐」

$128未計加一,可以揀2款前菜、1款主菜

而且仲包埋汽水/酸梅湯☝🏻超豐富!

一齊嚟睇吓我哋食咗啲咩先🥢

前菜:

😋紅油蒜泥白肉

紅油青瓜牛展

主菜:

水煮安格斯牛肉

整體嚟講,呢度性價比幾高,食物份量同埋質素都唔錯,午市套餐都整得咁精緻👍🏻環境都舒適,坐得幾舒服~

據聞呢度仲有火鍋食,下次有機會同大班啲朋友嚟都想嚟試埋佢🥰

😋山止川行

📍銅鑼灣渣甸街66號亨環2樓
2023-08-04 41 瀏覽
銅鑼灣最近新開左間川菜店原來係之前食過HIKA老闆所開朋友即相約去試下除左川菜外,仲有得打邊爐蔥油海蜇頭好香口,個海蜇頭勁爽脆紅油蒜泥白肉個紅油醬汁好惹味,肥而不膩第一次食四川臘腸,估唔到又幾特別黃金炸魚皮炸得香口,鹹蛋黃味好突出四川麻辣鍋,深得我心,愈食愈辣安格斯牛小排,手切本地鮮肥牛兩款牛都唔錯,個人偏愛本地鮮肥牛牛肉味濃必叫天草大王雞,原來同麻辣鍋都幾夾冰川鵝腸賣相靚,鵝腸亦夠肥美黑毛肚,成都老豆腐最鐘意係豆腐有煙燻味,好特式仲有其他萵筍片,薯仔片,麵等等最後點少得要份紅糖流心糍粑糯米皮鬆軟,內𥚃仲有流心紅糖,滿足!
銅鑼灣最近新開左間川菜店
原來係之前食過HIKA老闆所開
朋友即相約去試下

除左川菜外,仲有得打邊爐

蔥油海蜇頭
好香口,個海蜇頭勁爽脆

紅油蒜泥白肉
個紅油醬汁好惹味,肥而不膩

第一次食四川臘腸,估唔到又幾特別

黃金炸魚皮
炸得香口,鹹蛋黃味好突出

四川麻辣鍋,深得我心,愈食愈辣

安格斯牛小排,手切本地鮮肥牛
兩款牛都唔錯,個人偏愛本地鮮肥牛
牛肉味濃

必叫天草大王雞,原來同麻辣鍋都幾夾

冰川鵝腸
賣相靚,鵝腸亦夠肥美

黑毛肚,成都老豆腐
最鐘意係豆腐有煙燻味,好特式

仲有其他萵筍片,薯仔片,麵等等

最後點少得要份紅糖流心糍粑
糯米皮鬆軟,內𥚃仲有流心紅糖,滿足!
作為中國八大菜系之一的川菜,善用麻辣製作出各式各樣的菜式。位於銅鑼灣的山止川行剛開張不久,可吃到麻辣小菜和火鍋。而且如果不能完全吃辣也沒關係,因為這裡也有貼心地去遷就香港人口味。裝潢走木系風格,營造出優雅感。但桌子有點細,碟子不夠位放耶。吃火鍋前先來點經典小菜,每款的風味都很獨特,口感也不一樣。四川臘腸 ($88) 很肥潤,香辣味較重,是愈吃愈有味那種。紅油蒜泥白肉 ($108) 中間夾了青瓜有爽脆感,蒜味當中帶香辣的鮮美。蔥油海蜇頭 ($128) 脆嫩的海蜇緩和一下麻辣的味道。招牌辣子雞 ($328) 看到滿滿的紅色辣椒,但其實辣度適中,雞粒也很酥脆。火鍋我們點了 正宗四川麻辣鍋 + 番茄湯鍋 ($188)雖然兩個看起來都是紅通通,但其實麻辣鍋雖辣但帶微甜﹐喝了一口亦不會嗆鼻。當然如果覺得不夠惹味還是有火鍋醬料提供。先來兩碟牛 - 安格斯牛小排 ($388) & 手切本地鮮肥牛 ($488)前者肉質鮮美滑嫩,不過我更愛後者吃起來有嚼勁,肉味更濃。再來 手打三寶 ($188) 分別是豬肉丸、墨魚丸、蝦肉丸,三款都很彈牙。熊本天草大王雞 ($128) 之前有吃過覺得煙韌彈牙的口感很特別,
作為中國八大菜系之一的川菜,善用麻辣製作出各式各樣的菜式。
位於銅鑼灣的山止川行剛開張不久,可吃到麻辣小菜和火鍋

火鍋前先來點經典小菜,每款的風味都很獨特,口感也不一樣。
蔥油海蜇頭 ($128) 脆嫩的海蜇緩和一下麻辣的味道。
招牌辣子雞

火鍋我們點了 正宗四川麻辣鍋 + 番茄湯鍋 ($188)
當然如果覺得不夠惹味還是有火鍋醬料提供。
正宗四川麻辣鍋 + 番茄湯鍋

前者肉質鮮美滑嫩,不過我更愛後者吃起來有嚼勁,肉味更濃。
安格斯牛小排
手切本地鮮肥牛
手打三寶

沒想到在這間餐廳也能吃得到。
熊本天草大王雞

冰川鵝腸 ($128) 上桌時被那仙氣吸引了,絕對是打卡的首選 (笑)
放在其中的鵝腸頓時變成藝術品,口感則很爽脆。
冰川鵝腸

砌成一朵花的 功夫窩筍片 ($68) & 功夫薯仔片 ($68) 同樣吸引。
兩者都是帶脆的口感,吃完一堆肉可以轉一下吃這個。
成都老豆腐 ($88) 質感紮實的滷水豆腐和麻辣鍋很配,要試試看。
功夫窩筍片
功夫薯仔片
成都老豆腐

最後甜品吃了 豆沙鍋餅 ($68) 雖然平日好像很容易吃得到。
但這個甜度恰到好處,再加上酥脆的外層,很滿足!
豆沙鍋餅
題外話/補充資料: 雖然是川菜,但也不至於吃到滿頭大汗呢。
2023-07-20
正宗四川麻辣鍋 + 番茄湯鍋
手切本地鮮肥牛
熊本天草大王雞
成都老豆腐
豆沙鍋餅
2023-08-03 73 瀏覽
之前試過HIKA,非常難忘熊本天草大王雞,一直想再去,但朋友C小姐話我知,原來老闆輝哥開左間四川火鍋,同樣有得食天草大王雞。然後佢話我知咩名之後,我先記得W小姐同我大讚呢度嘅牛肉,同有愛辣嘅W都話佢嘅辣非常難忘。於是約幾個愛辣嘅朋友一齊去,一齊感受下佢牛同辣有幾好。先飲一口正宗四川麻辣湯,真係幾正宗,同我剛剛係成都食差唔多感覺。前菜蔥油海蜇頭,個海蜇頭爽到不得之了。紅油蒜泥白肉係我喜歡嘅辣度,四川臘腸夠特別,好少係外面見到。黃金炸魚皮炸得幾好,係唔錯嘅佐酒小食。朋友點左招牌辣子雞,我覺人幾鐘意個味,不過我就覺得大件少少嘅雞會開心d。安格斯牛小排牛味濃,但都不及主場嘅手切本地鮮肥牛,呢碟真心牛味四射,而且質感好。冰川鵝腸,送辣就一流。熊本天草大王雞上次食過,今次再遇上,幾十秒就得,試到那種唔同嘅質感。黑毛肚,成都老豆腐都係有點係成都食過個種好爽嘅感覺,特別豆腐個煙燻香味。最後食多少少菜同麵,送下啲火鍋料剛剛好,特別係窩筍片。豆沙鍋餅非常好,係食過嘅頭幾位,紅糖糍粑同平常食都唔同。同輝一樣,係其菜式領域都會有少少唔同,今次輝師傅選擇搞川菜,的確係我無想過嘅一步,係幾驚喜的。

於是約幾個愛辣嘅朋友一齊去,一齊感受下佢牛同辣有幾好。

前菜蔥油海蜇頭,個海蜇頭爽到不得之了。

黃金炸魚皮炸得幾好,係唔錯嘅佐酒小食。

冰川鵝腸,送辣就一流。

最後食多少少菜同麵,送下啲火鍋料剛剛好,特別係窩筍片。

豆沙鍋餅非常好,係食過嘅頭幾位,紅糖糍粑同平常食都唔同。

2023-08-02 18 瀏覽
不喜歡食辣的我,朋友話去食辣火鍋,其實感覺普通,不過有人鍾意食,無辦法,照去。呢間叫山止川行。原來呢間係之前一個認識嘅師傅開嘅餐廳,上次食日本菜都幾鍾意,不過佢將一啲菜式融入咗火鍋同川菜入面。當晚主力打邊爐,不過朋友都話要食下川菜,因為有人試過話好。辣子雞係大推,夠辣夠爽,而家細細粒,好好送酒。蔥油海蜇頭同紅油蒜泥白肉都係傳統感覺。四川臘腸都幾得意。正宗四川麻辣湯湯底同蕃茄湯鍋,雙拼係重點,唔辣嘅都可以食到。安格斯牛小排同手切本地鮮肥牛,食辣一定要食牛。冰川鵝腸,樣麻麻,但味道好好,一定要加麻辣。上次就係個間食熊本天草大王雞驚為天人,今日都有得食。黑毛肚同成都老豆腐都係好夾辣的,又係要點。功夫碧仔片同功夫窩筍片都顯到刀功。日本拉麵做個尾,幾好,不過我只吃到幾條。甜品好多,不過得豆沙鍋餅同紅糖糍粑有貨,原來兩個都好食。

呢間叫山止川行。

當晚主力打邊爐,不過朋友都話要食下川菜,因為有人試過話好。

辣子雞係大推,夠辣夠爽,而家細細粒,好好送酒。

蔥油海蜇頭同紅油蒜泥白肉都係傳統感覺。

四川臘腸都幾得意。

安格斯牛小排同手切本地鮮肥牛,食辣一定要食牛。

冰川鵝腸,樣麻麻,但味道好好,一定要加麻辣。

上次就係個間食熊本天草大王雞驚為天人,今日都有得食。

黑毛肚同成都老豆腐都係好夾辣的,又係要點。

功夫碧仔片同功夫窩筍片都顯到刀功。

日本拉麵做個尾,幾好,不過我只吃到幾條。

甜品好多,不過得豆沙鍋餅同紅糖糍粑有貨,原來兩個都好食。
2023-08-02 11 瀏覽
約好友聚會吃火鍋是最好,又可以慢慢食慢慢傾,所以揀左位於銅鑼灣亨環嘅山止川行。先黎d開胃前菜過口癮,紅油蒜泥白肉一上枱已經相當吸睛,件件白肉都卷得好細緻,內裡重包住大量蒜泥,味道、口感勁豐富。招牌辣子雞看上去以為會很辣,但入口不算太辣,但勝在夠惹味。黃金炸魚皮永遠最邪惡嘅食物都會係最好食,酥脆口感配上濃濃嘅鹹蛋香味,停唔到口。我地點左鴛鴦鍋,湯底係正宗四川麻辣鍋和蕃茄鍋,麻辣湯底辣度有一點強,配功夫薯仔片,功夫萵筍片真係好夾。手切本地鮮肥牛油脂分佈平均肉質細嫰。安格斯牛小排色澤鮮嫰,肉味較濃。冰川鵝腸盛載鵝腸嘅冰壺用冰雕成,連本身平平無奇的薯仔和蒿筍都變得非同凡響,精細刀功堆砌成藝術品一樣!最后奉上的甜點紅糖流心糍粑令人留下甜蜜蜜的深刻印象。熊本天草大王雞,輕輕滾到十幾秒就可以食,雞肉肉質極之細嫰。最後嘅甜品當然要食豆沙鍋餅和紅糖糍粑,入口酥脆,豆沙甜度適中,餡料十足。

招牌辣子雞
看上去以為會很辣,但入口不算太辣,但勝在夠惹味。

黃金炸魚皮

冰川鵝腸

熊本天草大王雞,輕輕滾到十幾秒就可以食,雞肉肉質極之細嫰。

2023-08-01 25 瀏覽
餐廳喺SOGO隔離,新商廈亨環2樓,裝修用咗好多中華四川元素,餐具亦都好靚。坐得舒服,亦都食得舒服😌我哋叫咗幾個拿手小菜,同埋最出名嘅酸辣魚😏,火鍋就下次先再試啦😏酸菜桂花魚🐟桂花魚小骨,再配上熱油,食落去滑嘟嘟,又多肉🤤。其他配菜一啲都唔馬虎,有大量嘅酸菜,土豆絲😲咕嚕肉🐖佢哋嘅咕嚕肉,係先用油炸,將肉塊鎖住係脆皮之中。所以食落去格外香口,搬埋佢哋特製嘅咕嚕酸甜醬,送飯啱晒😋紅糖流心糍粑🥹呢個係我食過,最好食嘅糯米甜品。外表係鬆脆嘅糯米皮,入邊就係香甜嘅紅糖餡🤤燉湯🥣用咗上等嘅排骨,令湯熬得好入味,又清甜。

酸菜桂花魚🐟

咕嚕肉🐖

紅糖流心糍粑🥹

燉湯🥣
用咗上等嘅排骨,令湯熬得好入味,又清甜。
🌶️店名:山止川行🚇位置:銅鑼灣渣甸街66號亨環2樓🌽菜品形式:川菜🌶️➕火锅🍲-🚶🏻适合高开会谈事等的高端聚会,深哥说,这个餐厅适合刚签下来一笔大保单来请客吃饭的地点🤓🌟菜品评价1⃣️宫保虾球🦐酸甜口 层次感很丰富,先是一阵清新的酸冲到鼻子上再接下来便是淡淡的甜口最后的层次是感受到虾肉的Q弹,十分推荐!2⃣️西湖牛肉羹🐮豆腐块+牛肉丁,口感丰富嫩滑 香菜提升了最后的高度,无敌 3⃣️宫保鸡丁 🐔肉很新鲜,很多花生米以及滑滑的鸡肉🍗感觉一秒回大陆的感觉4⃣️鱼香肉丝🐟鱼香肉丝有一种港味,肉质很好,很嫩,不会很柴,汤汁不是很甜主要偏向香,不辣5⃣️青笋新鲜还是新鲜,像是刚从地里长出来,下一秒就快吃完了💰价格:单子在最后给出,以及营业时间⌚️#香港
🌶️店名:山止川行
🚇位置:銅鑼灣渣甸街66號亨環2樓
🌽菜品形式:川菜🌶️➕火锅🍲
🌟菜品评价
1⃣️宫保虾球🦐
2⃣️西湖牛肉羹🐮
豆腐块+牛肉丁,口感丰富嫩滑 香菜提升了最后的高度,无敌
3⃣️宫保鸡丁 🐔
肉很新鲜,很多花生米以及滑滑的鸡肉🍗感觉一秒回大陆的感觉
4⃣️鱼香肉丝🐟
5⃣️青笋
新鲜还是新鲜,像是刚从地里长出来,下一秒就
快吃完了
💰价格:单子在最后给出,以及营业时间⌚️
#香港
2023-07-26 259 瀏覽
呢排個個都出國或去內地旅行,我就話香港咁多好嘢食,留返係度,試吓各地菜式都可以。所以,今次選擇咗銅鑼灣的「山止川行」食川菜,由做了20多年的廚師主理,聽聞是係內地跟師父食過下夜粥架。另外,其實佢仲有打邊爐,不過我哋都係想食川菜。麻辣肥腸 $78小辣的滷水豬大腸,辣度適中,唔會食完要休息一下條脷先可以再食,又甜甜地,豬大腸好淋易入口,一啲都唔韌。四川口水雞 $128辣味會維持耐啲,同埋小辣至中辣之間,食完要喝茶🫖,解一解辣,雞肉好滑唔鞋口。酸菜桂花魚 $388桂花魚又大件、又厚身、又滑,酸辣味適中,好味到飲埋啲湯,很濃味,又唔會辣到飲唔到,飲完冇口渴,湯底真係好好味。孜然牛肉 $158好淋的牛肉,孜然味香而不濃,入口有淡淡孜然味,味道不會太搶,反而覺得更好。洋蔥不會太熟,我就喜歡這熟的程度,有點辣、有點甜、有點香,配牛肉一齊食好好味。香菇四川臘腸炒飯 $128一啲都唔辣,臘腸味不像香港的濃,但肉質比較結實,不打緊,因為切了小粒,易入口,飯粒比較濕,不算乾爽,整體味道唔錯。

麻辣肥腸

孜然牛肉
香菇四川臘腸炒飯
2K
2023-07-24 40 瀏覽
知道銅鑼灣最近開左間新川菜店,嗜辣的我們趁今日放假去試試。午市有廚師推介套餐、一人套餐、二人套餐、四人套餐、散叫小菜、火鍋。和朋友一人點了一個套餐share吃!山止川行廚師推介($88)是日前菜前菜是涼拌雲耳,香辣爽脆廚師推介(任選一款)山止川行特色炒飯酸菜魚紅薯粉擔擔麵我們選了特色炒飯,這道特色炒飯充滿了豐富的口感和層次。米飯經過特殊處理,煮得非常乾爽有嚼口炒飯中加入了多種新鮮的蔬菜及肉類,讓整道菜色更加豐富多樣,非常香口。這道特色炒飯是一道非常美味、豐富多彩的菜色,相信會讓您回味無窮。飲品(任選一款)汽水或酸梅湯山止川行一人套餐前菜9款(任選2款)紅油蒜泥白肉四川口水雞四川臘腸雷椒皮蛋紅油青瓜牛展老陳醋雲耳涼拌海帶絲熗蓮藕夫妻肺片選了夫妻肺片、四川口水雞、紅油蒜泥白肉及紅油青瓜牛展。夫妻肺片的肺片切得非常薄,口感非常爽脆,搭配上豐富的調味料,讓味道十分鮮美。四川口水雞的雞肉經過特殊處理,肉質鮮嫩多汁,搭配上辣椒油和花椒的香辣味,非常開胃。紅油蒜泥白肉的白肉肉質細嫩,搭配上獨特的紅油蒜泥醬,味道豐富且不油膩。紅油青瓜牛展則是以青瓜和牛展為主要材料,再加上特製的紅油醬汁,讓整道菜色味道
知道銅鑼灣最近開左間新川菜店,嗜辣的我們趁今日放假去試試。

山止川行廚師推介($88)
是日前菜

前菜是涼拌雲耳,香辣爽脆

廚師推介(任選一款)
山止川行特色炒飯
酸菜魚紅薯粉
擔擔麵

我們選了特色炒飯,這道特色炒飯充滿了豐富的口感和層次。

飲品(任選一款)
汽水或酸梅湯

山止川行一人套餐
前菜9款(任選2款)
紅油青瓜牛展
老陳醋雲耳
涼拌海帶絲
熗蓮藕
夫妻肺片

選了夫妻肺片、四川口水雞、紅油蒜泥白肉及紅油青瓜牛展。

紅油青瓜牛展則是以青瓜和牛展為主要材料,再加上特製的紅油醬汁,讓整道菜色味道豐富,非常值得一試。

主菜8款(任選1款)
魚香肉絲
回鍋肉
麻婆豆腐
咕嚕肉
宮保雞丁
干煸四季豆

酸菜桂花魚是一道充滿風味的傳統菜品。這道菜的特色在於使用了酸菜和桂花,結合魚肉一同烹煮,讓味道更加豐富多樣。
魚肉經過烹煮後非常嫩滑,搭配上酸菜的清爽口感和桂花香氣,讓整道菜色味道層次豐富,且非常開胃。

除了酸菜桂花魚,水煮安格斯牛肉也是一道非常值得推薦的菜品。
這道菜採用優質的安格斯牛肉,搭配上豐富的蔬菜和香料,再以清湯煮煮,讓牛肉保有原汁原味的鮮味,且不會過於油膩。整道菜色清淡不失口感,而且非常健康美味。

配白飯

飲品(任選一款)
汽水或酸梅湯

📌店名:山止川行‘
📍地址:銅鑼灣渣甸街66號亨環2樓
2023-07-01
  • 酸菜魚
  • 水煮牛肉
位於銅鑼灣渣甸街66號新掘起的樓上鋪「亨環」,呢晚來到一間簡約而帶點中式雅致嘅「山止川行」,木系裝潢的四川火鍋餐廳,主打川式火鍋及經典的川式料理,大廚已有10多年國內的川菜經驗,難怪能將當年四川旅遊果種經典原味呈現👍🏼🐔招牌辣子雞 $328推介:⭐️⭐️⭐️⭐️Bookmark 佢為左試下呢個招牌菜,就咁睇價錢性價唔算特別高,但勝在係誠意功夫菜足料份量豐富,辣度上容易接受,炒乾雞粒香味咸味吸引,花生粒乾辣椒平均拌勻加埋蔥粒芝麻增加香口感及賣相吸引。🥘四川毛血旺 $168推介:⭐️⭐️⭐️⭐️朋友推介必點一款申味獨特菜,介紹下先,「毛」是重慶方言,其實是粗糙,馬虎的意思。將鱔肉、午餐肉、牛柏葉等幾味材料加入控油辣湯中,小編第一次食特別新奇,夾雜不同材料口感豐富。🐃蔥爆羊肉 $158推介:⭐️⭐️⭐️⭐️水準表現正常,惹味送飯嘅話唔錯,醬汁濕炒加大蔥香口美味,份量唔算多。🥒清炒萵筍絲 $98推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必條萵筍口感爽脆,用來中和前兩味嘅麻辣度十分合適,青翠綠撞上豔紅辣色彩絕配。🥥椰青 $68推介:⭐️⭐️⭐️⭐️解渴解辣大椰青,是少有川菜館提供嘅餐飲。🥮紅糖流心糍粑 $58推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️甜品選擇不多,唔揀平日食到嘅

位於銅鑼灣渣甸街66號新掘起的樓上鋪「亨環」,
呢晚來到一間簡約而帶點中式雅致嘅「山止川行」,
木系裝潢的四川火鍋餐廳,主打川式火鍋及經典的川式料理,

大廚已有10多年國內的川菜經驗,
難怪能將當年四川旅遊果種經典原味呈現👍🏼

🐔招牌辣子雞 $328
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
Bookmark 佢為左試下呢個招牌菜,
就咁睇價錢性價唔算特別高,
但勝在係誠意功夫菜足料份量豐富,
辣度上容易接受,炒乾雞粒香味咸味吸引,
花生粒乾辣椒平均拌勻加埋蔥粒芝麻增加香口感及賣相吸引。

🥘四川毛血旺 $168
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
朋友推介必點一款申味獨特菜,
介紹下先,「毛」是重慶方言,
其實是粗糙,馬虎的意思。
將鱔肉、午餐肉、牛柏葉等幾味材料加入控油辣湯中,
小編第一次食特別新奇,夾雜不同材料口感豐富。

🐃蔥爆羊肉 $158
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
水準表現正常,惹味送飯嘅話唔錯,
醬汁濕炒加大蔥香口美味,份量唔算多。

🥒清炒萵筍絲 $98
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
必條萵筍口感爽脆,用來中和前兩味嘅麻辣度十分合適,
青翠綠撞上豔紅辣色彩絕配。

🥥椰青 $68
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
解渴解辣大椰青,是少有川菜館提供嘅餐飲。

🥮紅糖流心糍粑 $58
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
甜品選擇不多,唔揀平日食到嘅豆沙窩餅,
糍粑糯米皮鬆軟,
咬落去流心紅糖餡汁香甜可口。
2023-07-22 18 瀏覽
朋友約食飯建議去「山止川行」個名真優雅,佈置都係,而且有東南亞風味。星期六中午我們各吃了一頓$128的一人套餐,前菜兩款、主菜一款、有飯有飲品,我們兩個人分享:飲品大家都點酸梅湯。共四款前菜:紅油蒜泥白肉四川口水雞四川臘腸雷椒皮蛋四款前菜一齊送上嚟,睇落好精緻,辣度幾適中,而且辣味幾香,口水雞係雞胸肉但一點啲都唔嚡,白肉鬆軟。共主菜兩款:麻婆豆腐水煮安格斯牛肉兩款送白飯都好啱,豆腐很滑;水煮牛肉頗辣,紅海一片,牛肉鬆軟。加甜點-紅糖流心糍粑 $58,炸得幾好,外脆內軟,裏面係流心紅糖。最後嘆飲杯熱菊花茶。

飲品大家都點酸梅湯。

共四款前菜:

共主菜兩款:
麻婆豆腐
水煮安格斯牛肉

最後嘆飲杯熱菊花茶。

上網見到到呢間新開食川菜既餐廳,見好耐無食川菜就約埋朋友一齊去試😆環境好靚,裝修好精緻,坐得好舒服。店員都好專業,非常加分。👍🏻佢呢度除左川菜,仲有火鍋可以叫。我地最後淨係叫左川菜,所有野都好正宗,非常推介!😍紅油蒜泥白肉 ($108)肉質好嫩滑,加上啲辣辣嘅紅油同香口嘅蒜泥,口感好豐富。😋佢仲有小小青瓜係底,夾埋一齊嚟食超好口感!👍🏻酸菜桂花魚 ($388)魚肉好鮮美,啲肉好滑啊,而且份量多,湯底既酸辣味同魚既香味都好正,一咬就嚟一陣香氣爆發😋我地叫左小辣,係偏辣的,但好爽!湯底用料好足,勁入味😗鳳梨咕嚕肉 ($158)鳳梨嘅甜味同肉嘅鹹味好夾,啲肉煮得好入味又夠爽口,鳳梨嘅酸甜味同啲咕嚕汁混合在一齊,口感好豐富,完全係無得頂!🤪清炒萵筍絲 ($98)萵筍絲好爽口,清炒就保留咗啲原汁原味,成個感覺好清新!👍🏻紅糖流心糍粑 ($58)糯糯嘅糍粑加上啲紅糖流心,一咬就嚟一陣甜甜嘅感覺,口感好獨特。皮就脆脆的,餡就超流心,勁正😆

紅油蒜泥白肉 ($108)

酸菜桂花魚 ($388)

鳳梨咕嚕肉 ($158)

清炒萵筍絲 ($98)
萵筍絲好爽口,清炒就保留咗啲原汁原味,成個感覺好清新!👍🏻

紅糖流心糍粑 ($58)

2023-07-17 53 瀏覽
📍 山止川行 (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街66號亨環2樓呢間新開既餐廳有得食火鍋,又有得川菜,餐廳燈光好柔和,重點係坐得好舒服😌有種好舒服既感覺,好岩同朋友相聚!👉四川口水雞💰 $128😋😋😋😋.3/5口水雞份量多,雞肉夠鮮又嫩,麻辣味適中,小食首選 😗😗👉雷椒皮蛋💰$58😋😋😋😋/5口水汁辣得好惹味,皮蛋仲有啲溏心,仲有好多青椒絲索晒啲辣汁好味!👉 夫妻肺片💰$88😋😋😋😋.5/5個辣味好醒神,又麻又香,夏天最啱食👉 蔥爆羊肉💰 $158😋😋😋😋.3/5羊肉薄切,食落仲嫩滑,蔥的香氣也很突出。羊肉嫩滑,食落個個羊羶味好香。👉 川行煮安格斯牛肉💰388😋😋😋😋.4/5用安格斯牛,牛肉味特別特別香濃,份量多,仲有好多配料,萵筍、芽菜,豆卜,吸晒啲麻辣汁好正👉紅糖流心糍把💰$57😋😋😋😋.3/5熱辣辣即叫即炸,糯米皮鬆軟,勁軟糯流心紅糖餡一齊食,必叫!回頭:yesyesyes,#kermit食在銅鑼灣
📍 山止川行 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街66號亨環2樓

👉四川口水雞
💰 $128
😋😋😋😋.3/5
口水雞份量多,雞肉夠鮮又嫩,麻辣味適中,小食首選 😗😗

👉雷椒皮蛋
💰$58
😋😋😋😋/5

👉 夫妻肺片
💰$88
😋😋😋😋.5/5
個辣味好醒神,又麻又香,夏天最啱食

👉 蔥爆羊肉
💰 $158

👉 川行煮安格斯牛肉
💰388
😋😋😋😋.4/5

👉紅糖流心糍把
💰$57
😋😋😋😋.3/5
熱辣辣即叫即炸,糯米皮鬆軟,勁軟糯流心紅糖餡一齊食,必叫!

回頭:yesyesyes,

#kermit食在銅鑼灣