Southside最近開幕,同時有好多餐廳進駐😙山洞食堂 @sandongsikdang 提供高質韓牛,用膳環境舒服闊落。首先有五款前菜,泡菜幾有驚喜,而且加$40就可以任食。燒肉方面,最有驚喜嘅係和牛肋眼上蓋,佢係肋眼最精華嘅部分,油花特別豐富,口感軟嫩。牛肋骨石鍋飯採用最頂級嘅1++韓牛(即刻A5和牛級數!),撈埋食相當入味,而且飯粒粒粒分明。海鮮豆腐湯鮮非常足料濃郁,可以撈埋紫菜飯,引唔住飲曬成碗🤤----------------------------▪️最上等牛肋骨▪️慶州黑毛豬五花肉▪️1++韓牛牛肉石鍋飯▪️海鮮豆腐湯▪️西柚乳酸梳打▪️提子乳酸梳打----------------------------山洞食堂📍黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE 2樓202-203號舖

首先有五款前菜,泡菜幾有驚喜,而且加$40就可以任食。

----------------------------
▪️提子乳酸梳打
----------------------------
山洞食堂
2024-07-18 427 瀏覽
🙋🏻‍♂️餓底探員最近去咗黃竹坑,適逢南區有個新商場落成,於是嚟調查呢間韓式燒肉店,餐廳裝修到成個洞穴咁,地方闊落,空間感十足,環境清幽,店員態度友善,服務良好,會介紹食物同幫忙烤煮🥩最上等牛肋骨 $388🙋🏻‍♂️表示個上等牛肋骨取自牛隻中最富有口感與風味的部位,油花豐富,係該店嘅主打燒肉,店員會幫忙剪開成幾塊,放入蚊香形嘅爐入面燒,食落肉質鮮嫩又多汁🥩和牛肋眼上蓋 $220🙋🏻‍♂️表示個和牛肋眼上蓋,脂肪分布均勻,形成好靚嘅油花,輕輕將兩面燒熟就食得,口感柔軟入口即化,食落好重油香,肉汁豐沛🐖慶州黑毛豬五花肉配生菜 $188🙋🏻‍♂️表示個五花肉脂肪層濃厚,燒嘅時候非常搶火,待兩邊燒到香脆就可以,食落肉質爽口,充滿焦香,非常香口,可以用生菜包住,配上包飯醬一齊食,口感豐富之餘又可減低膩感🦐海鮮豆腐湯 $138🙋🏻‍♂️表示個豆腐湯入面有蝦,青口同蜆幾款海鮮,配上生蛋,金菇,翠肉瓜,磨菇等配料,個湯用咗蝦頭熬煮成,飲落充滿蝦味,非常鮮甜,仲配上碗紫菜飯,可以加入湯鍋變成湯飯嚟食🥩1++韓牛生牛肉石鍋飯 $188🙋🏻‍♂️表示個生牛肉石鍋飯用上1++韓牛,面頭放上生蛋,店員先將生蛋同個飯及配料攪
🥩最上等牛肋骨 $388
🥩和牛肋眼上蓋 $220
🐖慶州黑毛豬五花肉配生菜 $188
🦐海鮮豆腐湯 $138
🥩1++韓牛生牛肉石鍋飯 $188
🙋🏻‍♂️表示個生牛肉石鍋飯用上1++韓牛,面頭放上生蛋,店員先將生蛋同個飯及配料攪拌,之後加入拌飯醬再攪拌至均勻,生牛肉鬆軟,牛味濃郁,加上菠菜,大豆芽等配料,個飯食落焦香惹味
荔枝梳打|青瓜青檸梳打
🦋荔枝梳打 $42
🥒青瓜青檸梳打 $42
🙋🏻‍♂️表示杯荔枝梳打加咗蝶豆花,成杯紫藍色,味道香甜,杯青檸梳打加咗片青瓜,飲落清新帶點酸甜
前菜
⚠️餐前有五小碟前菜供應,菠菜,大豆芽清甜,海帶爽脆,最驚喜係薯蓉,軟滑creamy,仲加咗柚子嚟提升口感,食落清新,雖然係前菜,但都做到一絲不苟,好用心👍🏻

📈吃貨指數
😋好味度 9.5/10
🔙返啅度 9.5/10
荔枝梳打|青瓜青檸梳打
前菜
2024-07-17 345 瀏覽
餐廳裝潢以山洞為主題, 環境好闊落, 卡座位坐得好舒適。𓆹 和牛肋眼上蓋 $𝟸𝟸𝟶𓆹 最上等牛肋骨 $𝟹𝟾𝟾𓆹 慶州黑毛豬五花肉 $𝟷𝟾𝟾𓆹 1++韓牛生牛肉石鍋飯 $𝟷𝟾𝟾𓆹 海鮮豆腐湯 $𝟷𝟹𝟾𓆹 青瓜青檸梳打 $𝟺𝟸𓆹 荔枝梳打 $𝟺𝟸和牛肋眼上蓋油脂感重, 帶濃濃牛香, 入口即溶, 食落 juicy 多汁! 最上等牛肋骨原條送上, 店員會幫忙剪成一片片方便燒烤, 牛肋骨嫩滑軟腍, 好好食! 黑毛豬五花肉嘅肉同脂肪比例勻稱, 肉質爽嫩, 用生菜包住食完全唔會有油膩感。韓牛石鍋飯裡面有生牛肉, 蛋黃同幾款韓式小菜, 拌均一齊食, 味道豐富, 食到最底仲有飯焦非常香脆。海鮮豆腐湯好驚喜, 味道香濃而且鮮甜, 裡面嘅豆腐好嫩滑, 撈飯食真係好正!𓇊 食物質素好好, 大力推介!
餐廳裝潢以山洞為主題, 環境好闊落, 卡座位坐得好舒適。

𓆹 和牛肋眼上蓋 $𝟸𝟸𝟶
𓆹 最上等牛肋骨 $𝟹𝟾𝟾
𓆹 慶州黑毛豬五花肉 $𝟷𝟾𝟾

𓆹 1++韓牛生牛肉石鍋飯 $𝟷𝟾𝟾
𓆹 海鮮豆腐湯 $𝟷𝟹𝟾
𓆹 青瓜青檸梳打 $𝟺𝟸
𓆹 荔枝梳打 $𝟺𝟸

𓇊 食物質素好好, 大力推介!
突然想食韓國燒,又係去行the southside 吖 😆 餐廳門口個Menu 個價錢好似中位價以上,不過冇所謂都試吓吖…..是日需要等位,大約等咗20分鐘左右,有位時出個message見到佢同六公館同一個集團,咁應該都唔差掛⋯⋯入到去裝修比較暗,但真係有啲好似山洞一樣,地方都算幾大,不過依個商場嘅店舖都好大…..叫咗個牛肋肉,一個醬油蝦,兩杯飲品,一個和牛切同一個雞翼件….個醬油蝦唔錯,調個醬汁同個蝦個質素都好好,肉類方面質素都幾高⋯⋯好食😋👌, 所有食物同個價錢符合….但份量就比較少d. 2 個人食咗$930 …

2 個人食咗$930 …

2024-07-14
2024-07-15 242 瀏覽
去新開嘅Southside, 行過呢間試咗dinner 呢晚去唔算好多人,staff行過有時會嚟幫手燒😄最上等牛肋骨 $388好大嘅牛肋骨,切咗啲花刀呢個油脂比例岩岩好和牛肋眼上蓋 $220呢個雪花紋好靚,一食就feel到個油脂係口到爆發🤣超級正❤️❤️慶州黑毛豬五花肉配生菜 $188呢個五花肉又醃左先,燒耐少少可以逼到d油出黎🙂‍↕️用生菜包住食好正😋1++韓牛牛肉石鍋飯 $188呢個超好食,鍾意食辣嘅人記得叫staff俾多少少辣醬😆海鮮豆腐湯 $138呢個有啲似龍蝦湯feel, 而且整得唔辣。😌西柚乳酸梳打 $42青瓜青檸梳打 $42乳酸梳打有d 似Calpis 😆另一杯就好清新,兩杯都好解膩❤️

去新開嘅Southside, 行過呢間試咗dinner
呢晚去唔算好多人,staff行過有時會嚟幫手燒😄

最上等牛肋骨 $388
好大嘅牛肋骨,切咗啲花刀
呢個油脂比例岩岩好

和牛肋眼上蓋 $220
呢個雪花紋好靚,一食就feel到個油脂係口到爆發🤣
超級正❤️❤️

慶州黑毛豬五花肉配生菜 $188
呢個五花肉又醃左先,燒耐少少可以逼到d油出黎🙂‍↕️
用生菜包住食好正😋

1++韓牛牛肉石鍋飯 $188
呢個超好食,鍾意食辣嘅人記得叫staff俾多少少辣醬😆

海鮮豆腐湯 $138
呢個有啲似龍蝦湯feel, 而且整得唔辣。😌

西柚乳酸梳打 $42
青瓜青檸梳打 $42
乳酸梳打有d 似Calpis 😆
另一杯就好清新,兩杯都好解膩❤️
2024-07-15 197 瀏覽
👦🏻👧🏻去黃竹坑southside 睇完戲就一齊去左食燒肉,呢間餐廳就係山洞食堂,餐廳走洞穴風格,門面同裝修都非常有特色,店內仲有啲碎岩既牆身,真係好有置身係山洞內既感覺。🌟前菜餐廳提供既前菜包括泡菜、芽菜、菠菜、蘿蔔、薯蓉同海帶,個人比較推薦泡菜,泡菜酸酸辣辣好開胃。🌟最上等牛肋骨最上等牛肋骨不概為最上等,完全合乎最上等既美譽。首先店員好nice,會幫我地燒牛肋骨,牛肋骨燒至大約7成熟,食落牛肋骨油花分布均勻,肉質軟嫩,入口即溶,極度推薦!🌟和牛肋眼上蓋和牛肋眼上蓋係出面算係比較少食到,肋眼上蓋大約位於和牛肉眼表面,屬極稀少部位,呢個部位既牛味濃厚強烈,大理石油脂花紋分布均勻,食落肉質口感滑嫩,肉味十分鮮甜而肉汁滿溢。🌟慶州黑毛豬五花肉配生菜(原味)慶州黑毛豬肉油脂豐膄,肉嫩甘香。燒出黎後,食落既豬肉爽口又帶點煙韌,將餐廳特製醬汁蘸上,醬汁滲入肉中簡直完全昇華,配搭生菜包住食,清爽解膩,口感層次豐富。🌟1++韓牛生牛肉石鍋飯1++韓國係韓牛中最頂級類別,肉質鮮嫩多汁,牛味濃郁。石鍋飯飯粒焦香粒粒分明,飯粒完全吸收哂生牛肉,雞蛋同其他配料既精華,建議黎到必試。🌟海鮮豆腐湯海鮮豆腐湯湯底

🌟前菜

🌟最上等牛肋骨

🌟和牛肋眼上蓋

🌟慶州黑毛豬五花肉配生菜(原味)

🌟1++韓牛生牛肉石鍋飯

🌟海鮮豆腐湯
海鮮豆腐湯湯底濃郁鮮美,飲落啖啖鮮蝦既甜味,海鮮份量充足,有幾隻蜆、青口同蝦🦐,餸飯一流。

🌟西柚乳酸梳打/提子梳打
兩個梳打都唔會太甜,清新解膩,最岩食完燒肉飲番杯!

2024-07-14 195 瀏覽
最上等牛肋骨嘩嘩嘩😮成隻手臂咁粗,唔只話打卡一流,重點燒完仲好香牛肉味,唔錯唔錯👍🏻和牛肋眼上蓋雪花好均勻,燒完好好好嫩滑,真心正呀…慶州黑毛豬五花肉配生菜黑毛豬有小小肥膏燒完返而更加香口,包埋生菜可以食得更多。1++韓牛生牛肉石鍋飯用石鍋d熱力撈埋生韓牛,熟成度啱啱好,仲有飯焦超級好味🤤海鮮豆腐湯超級足料滿滿都是海鮮,佢比埋碗白飯,撈飯好正呀…西柚乳酸梳打、青瓜青檸梳打,兩杯都係清新解渴嘅飲品。

和牛肋眼上蓋
雪花好均勻,燒完好好好嫩滑,真心正呀…

慶州黑毛豬五花肉配生菜
黑毛豬有小小肥膏燒完返而更加香口,包埋生菜可以食得更多。

1++韓牛生牛肉石鍋飯
用石鍋d熱力撈埋生韓牛,熟成度啱啱好,仲有飯焦超級好味🤤

海鮮豆腐湯
超級足料滿滿都是海鮮,佢比埋碗白飯,撈飯好正呀…

西柚乳酸梳打、青瓜青檸梳打,兩杯都係清新解渴嘅飲品。
must try Korean barbecue in a cave @sandongsikdang in Wong Chuk Hang ✨ indulge in premium authentic Korean barbeque and cuisine ♨️ savour top-quality meat cuts from wagyu, galbi, iberico, and more 🥩 and a variety of traditional Korean dishes 🍲 immerse in an enchanting cave-inspired setting 🪨 where earthy tones and ambient lighting 🌿 seamlessly blend nature, luxurious, and elegance 🕊️黃竹坑必試山洞韓式燒烤店 @sandongsikdang ♨️ 品味頂級和牛、牛肋骨、黑毛豬等 🥩 和傳統韓國料理 🍲 山洞設計 🪨 輕奢色調 柔和燈光 🌿 融合大自然和優雅氣氛 🕊️ 猶如置身於洞穴中用餐 ~🐮 最上等牛肋骨 prim

🐮 最上等牛肋骨 prime galbi HKD$388
半節手臂長 🍖 店員會將肉剪成三份 ♨️ 方便燒烤
肉嫩鬆軟 豐富油花 🥩 牛味濃郁 充滿肉汁

🐮 和牛肋眼上蓋 HKD$220
wagyu boneless ribeye cap
五塊和牛 🥩 霜降油花 油脂滿滿
柔軟細嫩 濃郁肉香

🐷 慶州黑毛豬五花肉 (原味) 配生菜 HKD$188
gyeongju iberico pork belly with lettuce
兩大條五花肉 🐖 肥瘦夾層 滿滿油脂 軟嫩多汁

tofu stew with seafood
鮮甜微辣 🌶️ 豐富足料 🦐 送飯一流
滿滿嫩滑豆腐 ☁️ 仲有 大蝦 青口 蜆 🐚
雞蛋 金茹 翠玉瓜 等 🥒

🍊西柚乳酸梳打 grapefruit lactic soda HKD$42
西柚乳酸 酸甜清爽

🍍菠蘿梳打 pineapple soda HKD$42
香甜菠蘿 清爽解渴

📍 @thesouthsidehk 黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE 2樓202-203號舖 🇭🇰
  • 和牛肋眼上蓋
  • 慶州黑毛豬五花肉
  • 1++韓牛牛肉石鍋飯
  • 海鮮豆腐湯
2024-07-09 181 瀏覽
新開咗Southside商場放工悶悶地去行下 有好多間新餐廳之前都未喺其他地方見過山洞食堂環境充滿神秘感 就決定食呢間啦前菜有泡菜、芽菜、菠菜、蘿蔔、海帶同薯蓉🥩特上牛肋骨 食韓式烤肉必點牛肋骨好大塊肉質粉嫩 充滿油脂 又唔會太肥膩食落好軟腍又香滑 肉味濃郁 😋😋😋🥩和牛肋眼上蓋肋眼上蓋位於肉眼上面 味道濃厚強烈口感軟嫩 味道濃厚強烈 帶甘甜味道燒至5-7成熟 散發出好香嘅油脂香味 😋🥓黑毛豬五花肉~水果醬油味肥瘦相間 醬汁好入味點埋韓式辣醬用芝麻菜生菜包住食更加好食 😋🍚 1++韓牛生牛肉石鍋飯店員會即時幫你撈飯1++韓牛牛味好香濃 石鍋飯加上醬汁非常惹味🐚 海鮮豆腐湯好多海鮮同蔬菜 有青口、蝦、蜆肉豆腐湯味道香甜帶少許辛辣味燒肉味道咁濃飲兩杯梳打清一清口氣 😃🍹西柚乳酸梳打 /茘枝梳打味道酸酸甜甜 夠晒冰凍
新開咗Southside商場
放工悶悶地去行下 有好多間新餐廳
之前都未喺其他地方見過山洞食堂
環境充滿神秘感 就決定食呢間啦
前菜有泡菜、芽菜、菠菜、蘿蔔、海帶同薯蓉
🥩特上牛肋骨 食韓式烤肉必點
🍚 1++韓牛生牛肉石鍋飯
店員會即時幫你撈飯
1++韓牛牛味好香濃 石鍋飯加上醬汁非常惹味
🐚 海鮮豆腐湯
好多海鮮同蔬菜 有青口、蝦、蜆肉
豆腐湯味道香甜帶少許辛辣味

燒肉味道咁濃
飲兩杯梳打清一清口氣 😃
🍹西柚乳酸梳打 /茘枝梳打
味道酸酸甜甜 夠晒冰凍
「山洞食堂」位於黃竹坑新商場 The Southside ,座位寬敞好坐,裝修運用了灰色岩石壁🪨,時尚得來好有feel😎,附送嘅前菜有五款,超中意呢度嘅泡菜🙌,薯蓉都幾正😚。🔹️和牛肋眼上蓋稀有部位😍,口感嫩滑,油脂分佈好靚,入口即溶❤️🔹️慶州黑毛豬五花肉🐖我地揀咗水果醬油調味,所以🐖帶點水果香,燒完之後可以用生菜包著五花肉來食,真係超正😋🔹️最上等牛肋骨超大條! 牛味濃郁🐄,店員好貼心咁幫手燒和剪開佢。🔹️1++韓牛牛肉石鍋飯🐄用上頂級1++韓牛,超新鮮和嫰滑,配菠菜、大豆芽、泡菜等拌勻,成個石鍋飯都好香。🔹️海鮮豆腐湯🦐(配白飯)湯底超正,充滿鮮蝦味,除左鮮蝦之外仲有青口,絕對值得飲哂佢。🔹️提子梳打🍇🔹️菠蘿梳打🍍

🔹️和牛肋眼上蓋
稀有部位😍,口感嫩滑,油脂分佈好靚,入口即溶❤️

🔹️慶州黑毛豬五花肉🐖

🔹️最上等牛肋骨
超大條! 牛味濃郁🐄,店員好貼心咁幫手燒和剪開佢。

🔹️1++韓牛牛肉石鍋飯🐄
1++韓牛牛肉石鍋飯

🔹️海鮮豆腐湯🦐(配白飯)

🔹️提子梳打🍇
🔹️菠蘿梳打🍍

• 最上等牛肋骨
平時同朋友都好鐘意食韓國野,最近發現黃竹坑開左間韓式餐廳,主打韓式烤肉,環境闊落坐得好舒服,今次同朋友叫左MENU一啲招牌菜,味道有驚喜最上等牛肋骨牛肋骨原條上大條又吸睛,肉質鮮嫩多汁,牛味濃郁和牛肋眼上蓋肋眼上蓋係極稀少部位,食落有咬口,味道甘甜,鐘意食牛既朋友仔要試下慶州黑毛豬五花肉慶州既黑毛豬好出名,黑毛豬肥瘦均勻,滿滿骨膠原,自己覺得1++韓牛牛肉石鍋飯好少見加左韓牛既石鍋飯,飯粒焦香粒粒分明,牛肉牛味香濃又嫩滑,加上蔥花、芽菜、雞蛋等配料好香口海鮮豆腐湯上枱熱辣辣,豆腐入口嫩滑,海鮮有蝦、蜆、魷魚等,飲落辣辣地又惹味,值得一試另外仲叫左2杯飲品,荔枝梳打清甜清暑,青瓜梳打清新有助解膩

最上等牛肋骨
牛肋骨原條上大條又吸睛,肉質鮮嫩多汁,牛味濃郁

慶州黑毛豬五花肉
慶州既黑毛豬好出名,黑毛豬肥瘦均勻,滿滿骨膠原,自己覺得

另外仲叫左2杯飲品,荔枝梳打清甜清暑,青瓜梳打清新有助解膩
2024-07-07 118 瀏覽
黃竹坑開左個大型新商場The Southside,入邊有多間新餐廳,而山洞食堂就係其中一間~呢到主打韓式燒肉,岩石牆營造出係山洞內用餐既感覺。燒肉質素唔錯,定價較進取。餐牌內其他韓食則價錢合理。前菜五小碟,第一轉唔使錢,如想任食要加$40。和牛肋眼上蓋 $220雪花超靚,霜降肉質加上滑嫰口感,入口即溶。配上柚子燒肉汁可中和個油膩感。最上等牛肋骨 $388成條牛肋骨上枱,當然第一時間要影相打卡😂要燒果陣會有專人幫你剪走嚿骨。我食韓燒經常會嗌牛肋骨,貪佢無乜脂肪但食落肉質鬆軟。慶州黑毛豬五花肉配生菜 $188屬於轉薄切既五花肉,我諗係為左更易燒出焦脆既口感。一路燒一路勁搶火,對我地呢啲唔專業燒肉者黎講有啲難度,有人幫手燒會好啲。五花肉包生菜、大醬、蒜頭同辣椒呢個組合堅無敵。海鮮豆腐湯 $138 好足料既湯,有蝦、青口、蜆、金針菇、蛋、豆腐等等。真係煲到好夠味,配白飯食超正。1++韓牛牛肉石鍋飯 $188韓牛配蛋汁係嫩既,個辣醬落曬都係少少辣,食到最後有飯焦。

前菜五小碟,第一轉唔使錢,如想任食要加$40。

和牛肋眼上蓋 $220

最上等牛肋骨 $388

慶州黑毛豬五花肉配生菜 $188

海鮮豆腐湯 $138

1++韓牛牛肉石鍋飯 $188
韓牛配蛋汁係嫩既,個辣醬落曬都係少少辣,食到最後有飯焦。

位於黃竹坑既THE SOUTHSIDE正式開幕,當中有唔少新餐廳,而哩間山洞食堂環境別緻,四周以石頭營造山洞嘅感覺,餐廳內更有大量寬闊卡位,相當舒適。餐牌~餐廳嘅前菜有泡菜、海帶、芽菜、菠菜、醃蘿蔔既薯仔沙律,如果想無限添加,可以加$40🔸最上等牛肋骨 $388牛肋骨又長又大塊,店員會先幫手將肉剪成三份,咁會容易啲燒。牛肋骨入口牛味濃郁,而且充滿肉汁,可以點上提供嘅醬汁:洋蔥豉油、鹽、柚子醋,特別鍾意點柚子醋,味道勁夾~🔸和牛肋眼上蓋 $220哩個不得了,肉質勁嫩,油脂超級豐富,完全係入口油脂大爆發嘅狀態,真係必點推介👍🏻🔸慶州黑毛豬五花肉配生菜 $188有原味及水果醬油味可以選擇,我哋就揀咗水果醬油味。店員會推介兩種燒法,一種係仍然保留肉汁嘅,另一種就係燒到超脆嘅,好似食緊燒乳豬咁,兩款都非常好食。🔸1++韓牛牛肉石鍋飯 $188用上1++韓牛牛肉,最鍾意入面有豐富嘅配料,包括菠菜、芽菜、泡菜等,食落口感豐富。🔸海鮮豆腐湯$138海鮮湯味道濃郁微辣,入面有蜆肉、青口、鮮蝦、豆腐、雞蛋等,用嚟撈飯真係一流~🍹西柚乳酸梳打 $42🍹青瓜青檸梳打 $42

餐牌~

🔸最上等牛肋骨 $388

🔸和牛肋眼上蓋 $220

🔸慶州黑毛豬五花肉配生菜 $188

🔸1++韓牛牛肉石鍋飯 $188

🔸海鮮豆腐湯$138

🍹西柚乳酸梳打 $42
🍹青瓜青檸梳打 $42

餐廳設計猶如身處山洞之中,加上寬敞舒適的用餐空間,成功營造出獨特的用餐氛圍。餐單菜式選擇很多,有多款燒肉,亦有各式各樣的韓國料理! 優質韓式燒肉是焦點! 當中以和牛肋眼上蓋和最上等牛肋骨最為搶眼。前者肉質鮮嫩,油脂豐富,入口即溶;後者牛味濃郁,柔軟多汁,難怪備受推崇。另一款慶州黑毛豬五花肉,同樣出色,肉質幼嫩,加上生菜、大醬等配料,別具特色。除了燒肉,山洞食堂的海鮮豆腐湯亦值得一試,湯頭濃郁,入口便能感受到海鮮的鮮甜,配上白飯實在回味無窮。1++韓牛牛肉石鍋飯同樣精彩,牛肉嫩滑,配菜豐富,帶飯焦的飯,脆而香口,可謂回味佳餚。

餐單菜式選擇很多,有多款燒肉,亦有各式各樣的韓國料理!

後者牛味濃郁,柔軟多汁,難怪備受推崇。

2024-07-04 133 瀏覽
新商場入邊有好多新嘅餐廳,但係每一間都大排長龍,我見到呢間「山洞食堂」可能價位較高,唔需要排隊,於是就入去試吓。我叫咗一個「宮·盛宴」$788二人餐,首先上嘅就係包含韓式泡菜、薯蓉、海帶、醃蘿蔔…5種前菜,隨後如果想添加嘅要加$40。有3款調味:柚子醬汁、胡椒鹽、及韓式燒烤醬可隨客人配搭。🔹 豆腐海苔沙律 - 翠綠嘅蔬菜🥬十分新鮮,豆腐嫩滑,經過調配嘅和風醬,令到味道清爽又開胃。🔹嫩牛筋牛舌 - 牛舌切得大大粒,鮮甜、厚實、似牛𦟌嘅口感;牛筋就炆得腍滑,無燥味。平時我唔鍾意食牛筋,不過呢度我覺得好味😋🔹 和牛肩肉盛、和牛外裙肉、慶州黑毛豬水果醬油五花肉 - 店員好有禮貌,佢話可以幫忙燒烤,不過因為我哋想慢慢食,於是就決定自己燒。三款肉質都非常優質,燒烤和牛喺嘅時候,美麗均勻嘅油脂雪花瞬間融化,相當誘人食慾。五花肉慢烤被逼出油脂,金黃閃閃令嘅外表,口感Q彈有咬勁又唔會太油膩。🔹 帶子牛油燒 - 帶子新鮮嫩滑,牛油香濃又有香香嘅蒜蓉味。我將燒肉伴碟嘅蔬菜放入去一齊烤煮,味道比放上烤爐更加美味。🔹 雲梨水冷麵 - 麵條是由蕎麥麵製成,富有彈性,唔會愈食愈軟爛。湯底清爽但係唔會淡而無味,而且仲

有3款調味:柚子醬汁、胡椒鹽、及韓式燒烤醬可隨客人配搭。

豆腐海苔沙律

嫩牛筋牛舌

和牛外裙肉及慶州黑毛豬水果醬油五花肉

和牛肩肉盛

帶子牛油燒

雲梨水冷麵

🔹 雲梨水冷麵 - 麵條是由蕎麥麵製成,富有彈性,唔會愈食愈軟爛。湯底清爽但係唔會淡而無味,而且仲出奇地有鮮味,旁邊有冰沙漂浮,邊食燒烤邊搭配冷麵,真係一個幾舒服嘅組合。

烤香蕉配朱古力肉桂粉

焦糖布甸

🔹 烤香蕉配朱古力肉桂粉及焦糖布甸 - 有心思嘅甜品,唔係一般套餐嘅行貨。香蕉上面嘅焦糖脆卜卜,灑有肉桂粉同埋朱古力醬。布甸奶味濃郁,非常軟滑。雖然已經食到好飽,但係眼見咁吸引嘅甜品都係忍唔住食晒。

呢個套餐嘅價錢比較貴,但係環境、服務、食物嘅質素同埋份量,各樣加埋,我覺得物有所值。如果要改善的話,我覺得若有生菜附送用嚟包住燒肉會更加理想。
豆腐海苔沙律
嫩牛筋牛舌