2024-10-31 180 瀏覽
放工開飯, 樂富廣場已成為回家途中的飯堂, 今天正在煩惱找邊間食店時, 竟然不經意穿過了商場, 突然眼前一亮見到一間招牌紅紙尚未拆但又很吸晴, 正在試業的越南小館, 就不妨一試, 首先店子明亮結淨, 裝修簡約而又看得出很有心思, 尤其洗手間安排和佈置更不是一般的求其, 這已令我印象很深, 坐定再看Menu他的選擇暫時雖然不多, 但是我點的那個牛三寶 pho真係超讚,簡單到一粒牛丸也很好味, 而湯底也絕不失色, 試埋他的小吃炸春卷和香茅雞翼都是很有水準, 而飲品選擇一杯特飲價錢略貴, 但看得出bar tender都費盡心思, 絕對值回票價, 這等小店真要支持打氣。
2024-10-30
2024-10-29 70 瀏覽
今日要同大家分享一間新開嘅越南餐廳——「峴港安南越南餐廳」,位於樂富,環境靚到爆,真係好適合打卡!一入去就覺得好有越南風情,裝修清新又有格調。🌟我試咗佢哋嘅「峴港騸牯牛三寶手工河」,牛肉味道超濃郁,配上自家手工嘅河粉,啖啖都好入味,真係好滿足!🌟再嚟就係「越式手作炸春卷」,咬落去口感豐富,配上特製醬汁,超正!🌟另外,「脆炸香茅紅糟肉」就更令人驚喜,香茅味道搶口,肉質鮮嫩,配上炸得金黃酥脆,外脆內嫩,真係必食!!🌟最後,飲咗一杯「峴港椰子咖啡」,清新又香濃,椰子同咖啡比例完美配合,各自都無搶對方味道,完美收尾😋總括來講,「峴港安南越南餐廳」真係一個值得一試嘅好地方,食物擺碟精緻,味道一流,無論係食物定環境都超級吸引,快啲約埋朋友一齊去打卡啦!

2024-10-23
2024-10-20 192 瀏覽
👫行過樂富見到間試業既越南粉麵 好奇心推進我地入去😎主食叫左生🐮牛肉河粉+🐷豬肺+豬尾腸 首先欣賞佢上左碗麵比你睇 然後專人幫你加 估唔到越南嘢都有儀式感🙈💯 同埋竟然有豬雜食🤩 牛骨湯底好飲 豬尾腸比較似出邊車仔麵嘅瘦腸 冇肥膏 另外叫左🐮3寶河 想講返佢哋係用闊河粉 幾有特色👍 牛腩特別出色 有油脂 唔肥但係好嫩💯小食試左越南春卷 🐔單骨雞翼 春卷入邊係蔬菜 再配埋魚露生菜包住食 鹹香得黎感覺比較有善🤣 雞翼熱 熱 熱 炸嘢熱辣辣係最緊要💯飲品叫咗一杯凍越南咖啡 都係相當有儀式感 咖啡 煉奶 冰 仲有一條小匙羹 味道特濃 建議真係鍾意飲齋啡嘅朋友先好試 小編係好滿意嘅😌 另外一杯係中規中矩嘅牛奶咖啡
👫行過樂富見到間試業既越南粉麵 好奇心推進我地入去😎

2024-10-10 267 瀏覽
樂富呢間新開嘅越南餐廳叫峴港安南越南餐廳,裝修雅致,顏色以淺綠色為主,環境寬敞,設有卡位招牌騸牯生牛肉手工河🍜$108職員將湯和麵分開上,令到客人即時食到熱辣辣的湯配上肉質嫩滑牛頸脊,加上彈牙滑溜河粉,口感一流😍牛三寶手工河🐮🍜(牛頸脊、牛坑腩、鮮牛丸)$128牛頸脊肉質鮮嫩,牛坑腩肥瘦相间,口感豐富,濃郁的肉汁滲透到河粉,而鮮牛丸滑嫩可口,有着濃厚的牛肉香氣,加上彈牙可粉,口感豐富😍酸辣青芒拌鳳爪$58鳳爪口感滑嫩,又融入了青芒果的清新果香,爽口而不腻,帶有酸辣味道,十分開胃😚香茅單骨雞翼🐔$58以香茅的清香與鷄翼的鲜嫩相结合,肉質鮮嫩,外皮微微焦脆😍斑蘭莫吉托🥤$68斑蘭香氣配合清新薄荷的獨特鸡尾酒,既清爽又芬芳😛椰子咖啡🥥☕$68濃郁的咖啡與椰子的甘甜完美融合,味道清爽甘甜😚

招牌騸牯生牛肉手工河🍜$108

牛三寶手工河🐮🍜(牛頸脊、牛坑腩、鮮牛丸)$128

酸辣青芒拌鳳爪$58

香茅單骨雞翼🐔$58
以香茅的清香與鷄翼的鲜嫩相结合,肉質鮮嫩,外皮微微焦脆😍

斑蘭莫吉托🥤$68
斑蘭香氣配合清新薄荷的獨特鸡尾酒,既清爽又芬芳😛

椰子咖啡🥥☕$68
濃郁的咖啡與椰子的甘甜完美融合,味道清爽甘甜😚

🇻🇳峴港騸牯牛三寶🐂手工河 $128(牛頸脊、牛坑腩、鮮牛丸) 🥰🤤作為牛粉絲,當然要叫個牛三寶食,有牛頸脊、牛坑腩同鮮牛丸,騸牯牛果然厲害,每一款肉都有好濃郁嘅牛味,加埋店員喺我哋面前即場淋上由牛骨熬製而成嘅湯底,之後佢會叫你飲啖湯先,嘩~鮮味十足!另外個手工pho真係好出色,滑嘟嘟,原來河粉係可以咁好食架。🇻🇳越式蒜香新鮮豬雜🐖手工河 $78💕🤤有廚師精選四款豬雜,今次食了豬潤、豬肺、豬肚和豬頸肉。食材處理得好乾淨,完全冇腥味。一口胡椒豬骨湯,一口極品豬雜,配搭埋自家製嘅香茅辣椒油一齊食,係另一種享受,完全唔會輸俾佢哋嘅招牌騸牧牛。🇻🇳脆炸香茅紅糟肉 $68😋超級酥脆&超香香茅味嘅紅糟肉 似乎係即炸就算食完個Pho 再食多舊都係仲好脆點埋個魚露酸甜汁 好夾 真係好值得一試🇻🇳香茅單骨雞翼 $58😍食得出都係即炸嘅雞翼 脆卜卜 而且仲好入味添 香茅味十足 肉質嫩滑多汁 會想食完再食🇻🇳百子茶 (百香果,柚子,檸檬,紅茶) $68打卡一流,味道好清新,甜度適中,好味🇻🇳峴港三色冰 $58 賣相相當唔錯,都係好好飲
🇻🇳峴港騸牯牛三寶🐂手工河 $128
(牛頸脊、牛坑腩、鮮牛丸) 🥰🤤

🇻🇳越式蒜香新鮮豬雜🐖手工河 $78💕🤤

🇻🇳脆炸香茅紅糟肉 $68😋
超級酥脆&超香香茅味嘅紅糟肉 似乎係即炸
就算食完個Pho 再食多舊都係仲好脆
點埋個魚露酸甜汁 好夾 真係好值得一試

🇻🇳香茅單骨雞翼 $58😍

🇻🇳百子茶 (百香果,柚子,檸檬,紅茶) $68
打卡一流,味道好清新,甜度適中,好味

🇻🇳峴港三色冰 $58
賣相相當唔錯,都係好好飲
2024-10-06 186 瀏覽
最近得知樂富開了一間新的越南料理,今晚便提早來到一試。店內裝修頗為新潮,帶點越南特色。蜆港騸牯牛三寶手工河$128 ,騸怙牛牛頸脊、牛坑腩、鮮牛丸。其中與牛頸脊的牛肉味道最為濃郁,牛坑腩脂肪甘香,鮮牛丸爽口彈牙,三款配料都牛肉味道十足。手工河是用人手打製的,爽滑彈牙,配合熬製數小時以上的牛骨湯底,味道鮮味。蜆港特級崩沙腩手工河$128,崩沙腩肥瘦均勻,肉質不會過腍又不會過硬,帶點嚼勁,牛肉味道香濃。店員會在客人面前,加上熱騰騰的牛骨湯底,頓時令到這個河粉,味道更佳。香茅單骨雞翼$58,香茅味道十足,單骨雞翼外脆內軟,方便進食。越式手作炸春卷$68,春卷皮脆餡多,香脆可口,加點魚露和生菜,可以減少油膩感之餘,增加味道層次。瑰麗紅莓特飲$68,玫瑰花瓣貼滿了杯邊,未飲已經非常滿足,玫瑰香味十足,是女性的最佳選擇。Ice mocha$48,朱古力味道香濃,咖啡香味十足,條配得非常恰當。現在新張期內免收加一。
最近得知樂富開了一間新的越南料理,今晚便提早來到一試。

店內裝修頗為新潮,帶點越南特色。

現在新張期內免收加一。
2024-10-01 277 瀏覽
在樂富遇上隱世好吃的越式美食,餐廳裝修精美細緻,環境格調時尚,價錢合理👍🏻見到menu 有峴港招牌騸牯生牛肉手工河(牛頸脊),覺得幾特別,如何上菜仲特別,湯和麵分開上,確保客人吃到熱湯配上嫩滑有咬口嘅騸牯牛頸脊,加上手工精心烹調的河粉,味道絕對令人驚艷。牛頸脊肉質細嫩多汁,入口即化,帶有濃郁的牛肉香氣,給人一種滿足感。河粉則是口感彈牙,搭配自家製嘅辣椒油,更令人回味無窮。然後見到餐牌有好多吸晴小食,就叫咗「香茅單骨雞翼」,單骨雞翼的肉質相對細嫩多汁,外皮非常脆卜卜搭配香茅的香氣,口感更加豐富。「越式手作炸春卷」都非常出色,外脆內軟,餡料豐富,配埋秘製調味醬汁一齊食,再加新鮮清甜生菜,味道豐富,口感極佳。仲有order 咗「酸辣青芒拌鳳瓜」,酸辣青芒拌鳳瓜是一道清爽可口的菜品。青芒果的酸味與鳳瓜的爽脆相互輝映,帶來一種清新的風味。整體調味酸中帶辣,讓人一試難忘。這道菜不僅適合夏日清涼食用,也能激起味蕾,讓人回味無窮。配搭峴港三色冰同椰青,就更加滿足😌好味😋特別一提,餐廳真係好窩心,有些座位配搭咗叉電線同電掣,非常照顧食客需要👍🏻

配搭峴港三色冰同椰青,就更加滿足😌好味😋

• 峴港招牌騸牯生牛肉手工河(牛頸脊)
  • 香茅單骨雞翼
  • 越式手作炸春卷
2024-09-30 187 瀏覽
我朋友鐘意食越南嘢,見到新開,即刻試下!餐廳乾淨光猛,坐得舒服。咁梗係要點佢既招牌生牛肉湯河同椰子咖啡!生牛肉湯河- 新鮮喺面前加湯入湯河,建議先飲湯,湯好鮮甜,佢嘅河粉係較粗身,好滑好薄,牛肉薄身唔會韌,食落新鮮,肥瘦適中,好夠牛味!配有紫蘇葉,襯出陣陣清香味道,配上青檸汁,加埋洋蔥一齊食,中和左牛肉嘅肉味!越式雞絲扎肉撈檬- 檬粉好幼,食落煙靭,份量夠多,雞肉夠新鮮,扎肉切絲都夠厚身,配菜有青瓜,紅蘿蔔絲同生菜同紫蘇葉,汁唔係一般嘅撈檬汁,係用咗魚露加左醋,但又唔會太酸。越南春卷-內有芋頭絲,木耳絲同豬肉紅蘿蔔絲,點特製魚露,捲埋生菜一齊食,中和油膩咁,超好食,外皮好脆,新鮮整起好好食香茅單骨雞翼- 同春卷一樣要趁熱食,佢個香茅味好突出,幾特別!好味得黎,單骨都多肉,唔油膩!除左香茅單骨雞翼,有個香茅辣椒油,好香,食落口感似xo醬,原來全部辣椒醬係自家製,所以食得出炒到香味既感覺。椰子咖啡- 面頭配有椰子蓉加入鮮奶打成既泡泡, 飲前要攪勻,飲落淡淡椰子香味之餘又好香咖啡味,望住佢個伴碟,更感受到椰香風情百子茶- 百香果配有檸檬加柚子同紅茶,感覺好清新,有百香果香,但又唔會好甜,再有

百子茶- 百香果配有檸檬加柚子同紅茶,感覺好清新,有百香果香,但又唔會好甜,再有啲檸檬味,好夾,紅茶味唔會太濃,完全唔係糖漿的人造口感,用料新鮮,擺盤好似cocktail 咁靚
2024-09-25
  • 香茅單骨雞翼
今日去咗樂富新開的「峴港安南越南餐廳」,呢度的菜式和咖啡都好正宗!🌴峴港椰子咖啡呢度嘅咖啡有越南當地著名coffee shop Cong 的水準!完美比例的清涼椰子冰沙配香濃咖啡,真係好正宗!(p.s. 某快餐店的椰子咖啡加咗椰子味但不是用沙沙,真係差好遠!呢度好好多!)🐄峴港騸牯牛三寶手工河有牛頸脊 、牛坑腩(濃郁重牛味🫶)同鮮牛丸(好彈牙),手工河粉滑溜,店員上菜後先在河上淋上熱辣辣既牛肉湯,將牛頸脊(牛肉片)煮到啱啱好熟,保持嫩滑。🐖越式豬頸肉扎肉撈檬粉香茅豬頸肉好香口,扎肉都好食,配埋青瓜絲、花生碎、紅蘿蔔絲,再加埋魚露,真係好開胃🤣 。🐥越式香茅雞翼香茅味好出!用單骨雞翼方便食🤣❤️越式春捲入面有蔬菜、肉、粉絲,炸得啱啱好。☕️Latte

🌴峴港椰子咖啡

峴港椰子咖啡

🐄峴港騸牯牛三寶手工河

🐖越式豬頸肉扎肉撈檬粉

越式豬頸肉扎肉撈檬粉

🐥越式香茅雞翼
香茅味好出!用單骨雞翼方便食🤣

❤️越式春捲
入面有蔬菜、肉、粉絲,炸得啱啱好。

越式春捲

☕️Latte

峴港椰子咖啡
越式豬頸肉扎肉撈檬粉
越式春捲
2024-09-26 230 瀏覽
【峴港招牌生牛肉手工河】 $108用上騸牯牛嘅牛頸脊,上枱時先沖熱湯,加埋牛油,口感嫩滑,肉味濃郁,係我食過最正嘅pho!! 【牛三寶手工河(牛頸脊、牛坑腩、鮮牛丸)】$128有齊晒三款配料,啱晒乜都想試嘅我😆牛丸juicy,坑腩嫩滑有牛味!最正係手工河粉,闊身河粉,出邊完全食唔到!【越式炸春卷】$68春卷用料十足,可以包埋生菜食👍🏻【越式香茅雞翼】$58單骨雞翼方便食,真係鋪滿滿滿香茅,意想不到,有別於平時嘅餐廳!【香茅紅糟肉】$68肉質肥瘦均勻,配埋魚露👍🏻 其他地方比較少見,必叫!【椰子咖啡】$68越式餐廳必嗌嘅嘢飲!有埋椰子樹做陪襯,好有feel~
【峴港招牌生牛肉手工河】 $108

【牛三寶手工河(牛頸脊、牛坑腩、鮮牛丸)】$128

【越式炸春卷】$68
春卷用料十足,可以包埋生菜食👍🏻

【越式香茅雞翼】$58

【香茅紅糟肉】$68
肉質肥瘦均勻,配埋魚露👍🏻 其他地方比較少見,必叫!

【椰子咖啡】$68
越式餐廳必嗌嘅嘢飲!有埋椰子樹做陪襯,好有feel~
2024-09-25 178 瀏覽
綠色的外牆,餐廳內裡設計很有心思,帶有越南風味。位於樂富「峴港安南越南餐廳」,與朋友齊來光顧這間越南餐廳小店。 😋是日選擇:1️⃣峴港騸牯牛三寶手工河(牛頸脊、牛坑腩、鮮牛丸)🍽先淋上熱辣辣既牛肉湯,令材料煮至剛好。牛頸脊鮮甜嫩滑,牛坑腩的牛味最濃,肥瘦相間,鮮牛丸彈牙,手工河粉用了粗身河粉,令每一口都感覺很滑溜。 2️⃣越式蒜香新鮮豬雜手工河 🍽由廚師精選4款不同的豬雜,湯底由蒜香調味,配以手工河粉及其他香料,風味獨特。 3️⃣越式手作炸春卷 🍽外層金黃香脆,內裡餡料滿滿,很香口。還附上生菜,沾上魚露,令味道更豐富。 4️⃣香茅單骨雞翼 🍽雞翼味道濃,鹹中帶香,單骨雞翼令食用更方便。 5️⃣峴港三色冰 🍽啖啖椰汁味,底部還有不同的顏色的餡料,賣相吸引。 6️⃣瑰麗紅莓 🍽點點甜,感覺冰涼清爽。

😋是日選擇:
1️⃣峴港騸牯牛三寶手工河(牛頸脊、牛坑腩、鮮牛丸)
2️⃣越式蒜香新鮮豬雜手工河
3️⃣越式手作炸春卷
4️⃣香茅單骨雞翼
🍽雞翼味道濃,鹹中帶香,單骨雞翼令食用更方便。
5️⃣峴港三色冰
🍽啖啖椰汁味,底部還有不同的顏色的餡料,賣相吸引。
6️⃣瑰麗紅莓
🍽點點甜,感覺冰涼清爽。
2024-09-24
2 分鐘 (堂食)
2024-09-24 182 瀏覽
同朋友去試新嘢 餐廳就係樂富站一出穿過公園就到啦都幾方便 一張餐牌就睇曬有咩食 貴精唔貴多 峴港騸牯牛三寶手工河呢碗入面已經有齊牛頸脊、牛坑腩同埋鮮牛丸可以一次過試到3款肉類 店員會先上一碗無湯嘅手工河粉再幫我地倒入熱辣辣嘅湯底 河粉質感好滑溜 牛丸爽韌 入口爆汁 下次要單點牛丸食特級崩沙腩手工河湯底鮮甜 崩沙腩肥瘦適中 肉質軟腍 河粉粗身過平時出面食開嘅仲好滑身 好味道越式香茅雞翼單骨雞翼方便食 雞翼香茅味重 幾脆越式手作炸春卷熱辣辣嘅炸物就最好食 可以用塊生菜包住及沾上魚露一齊食 入口唔油膩仲好香脆

特級崩沙腩手工河

單骨雞翼方便食 雞翼香茅味重 幾脆

越式手作炸春卷

2024-09-24 131 瀏覽
樂富新開越南Cafe👏🏻👍🏻🦥💃🏼😍餐廳位於公園附近的街角,有特色的裝修,像cafe一樣,讓你會感到很chill,餐廳除了有越南菜外,飲品方面也很有心思和很有特色,很推薦👍🏻✨✨✨必食之選✨✨✨《峴港騸牯牛三寶手工河》這碗越南河有牛頸脊、牛坑腩和鮮牛九的食材,店員會在客人前即時加入湯,推薦大家先飲一飲湯先,真的滿有驚喜!✨很清新!太好飲!😍👍🏻當然,頸脊、牛坑腩和鮮牛九都非常高質!全部都勁好味!👍🏻👍🏻👍🏻《峴港特級手工河》這碗是跟崩沙腩的食材,足料夠份量!崩沙腩勁好食,好厚切!不得不說,手工河粉也是滿有驚喜!較粗身的河粉,是能吃到新鮮的味道!《酸辣青芒拌鳳爪》可追加小食,又酸又辣,非常開胃!作為前菜小食必吃!飲品方面也是很有特色!🥥🌴《椰子咖啡》賣相勁靚!味道更是滿有驚喜!勁好飲!椰子香濃!與咖啡味很配搭!《百子茶》是餐廳自調的moctail,味道是百香果、柚子、檸檬和紅茶,很清新!好味道!
樂富新開越南Cafe👏🏻👍🏻🦥💃🏼😍

✨✨✨必食之選✨✨✨
《峴港騸牯牛三寶手工河》

《峴港特級手工河》

《酸辣青芒拌鳳爪》
可追加小食,又酸又辣,非常開胃!作為前菜小食必吃!

飲品方面也是很有特色!🥥🌴
《椰子咖啡》

《百子茶》
2024-09-23 128 瀏覽
呢間新開嘅越南餐廳裝修好有心思,佈置充滿越南特色,餐牌選擇貴精不貴多,主打手工河,幾款越南小食同特色飲品。兩杯飲品質素有Cafe水準,賣相精緻打卡一流:越南椰子咖啡 $68完美還原越南嘅味道,新鮮椰汁原有嘅甜味同香濃咖啡嘅苦澀味彼此平衡得恰到好處,鍾意椰子嘅朋友必定要試百子茶 $68呢一杯結合咗百香果、柚子、檸檬、紅茶,果味鮮香,味道清新,甜酸度彼此配搭得剛好。峴港招牌騸牯牛生牛肉手工河(牛頸脊)$108呢度上牛河非常講究,上枱後先用湯壺淋上熱湯,確保牛肉不會過熟,咁就唔會嘥咗咁靚嘅牛頸脊,牛頸脊油脂分布平均,入口甘香,湯頭香濃,河粉粗身有咬口,入口順滑,掛湯效果理想。越式蒜香新鮮豬雜手工河(廚師精選4款) $78生腸/豬頸肉/豬耳/粉腸/豬潤/胡蝶腩/豬肺/豬腸尾/豬頭皮/豬肚呢一款係出面比較少見到嘅款式,廚師會精選以下其中四款豬雜,內臟處理得非常乾淨冇異味,每一啖湯頭都食到好香蒜味,同豬雜配搭得宜。越式手作炸春卷 $68即叫即炸,春卷處理得很好,唔會油淋淋,香脆得嚟好乾身,餡料豐富同新鮮生菜特調醬汁一齊食,非常滿足。脆炸香茅紅糟肉 $68出面好少見到有呢款菜色,周邊位置非常酥脆,夾

兩杯飲品質素有Cafe水準,賣相精緻打卡一流:
越南椰子咖啡 $68

百子茶 $68

峴港招牌騸牯牛生牛肉手工河(牛頸脊)

越式蒜香新鮮豬雜手工河(廚師精選4款)

越式手作炸春卷 $68

脆炸香茅紅糟肉 $68
出面好少見到有呢款菜色,周邊位置非常酥脆,夾住半肥瘦嘅豬肉配埋酸酸甜甜嘅醬汁,口感豐富又惹味,食唔停口。

酸辣青芒伴鳳爪 $58
酸酸甜甜好開胃,同炸物一齊食可以中和油膩感,必點嘅開胃小菜。

整體食物質素非常高,製作用心,環境服務亦都很好,距離樂富站大概只係5分鐘路程,絕對值得行幾步嚟試吓!
2024-09-13 208 瀏覽
・ 峴港招牌生牛肉手工河(牛頸脊) ($108)未食過咁好食嘅生牛河❤️ 店員喺我面前淋湯,望住粉紅色嘅薄牛肉慢慢俾啲湯淋熟,感覺真係好治癒呀😂 講返味道先,牛肉好有牛味鮮味,而且份量都好多,加上洋蔥、芽菜 、炸蒜等各種調味料,真係食過返尋味啊!・ 特級手工河(崩沙腩) ($128)崩沙腩呢個部位真係好靚,口感軟熟,脂肪分布啱啱好,好味道!店員推介我哋可以加辣椒油、魚露、或者辣椒醬,我最鍾意食嘅係辣椒油,佢嘅辣椒油好似XO醬,超級香,不過有少少辣,要注意份量🤣 而魚露就酸酸地好開胃!・ 牛筋牛肉丸 ($68)真係真材實料!一定係自己手打嘅牛丸!入面牛筋同牛肉分布啱啱好,咬落去好彈牙!而且都有少少爆汁,令我諗起瀨尿牛丸😝😝・ 香茅紅糟肉 ($68)呢個真係好特別,係叉燒出面有一層好香口嘅香茅脆皮,配埋隔離嘅酸辣汁,真係好開胃好好味,而且份量十足,食到飽飽豬😆・ 椰子咖啡🥥☕️ ($68)又靚又好味嘅特飲!咖啡味濃得來唔會遮蓋咗椰子嘅香味,椰子同咖啡味道相輔相成,真係令我大開眼界!

・ 峴港招牌生牛肉手工河(牛頸脊) ($108)

・ 特級手工河(崩沙腩) ($128)

・ 牛筋牛肉丸 ($68)

・ 香茅紅糟肉 ($68)

・ 椰子咖啡🥥☕️ ($68)