下午茶,走入尋常百姓家的福來邨附近,有一家不太起眼的日式餐廳。看到下午茶餐的價錢尚算吸引,幾個人便走入去。雖然真係無乜客人,但係都唔駛連燈火都唔點下呢…店內除了我們幾個之外,就只有相片內的另一枱人,這時候店內只靠陽光透過落地玻璃射入來。雖然我慳妹最鍾意人慳,但都唔駛慳成咁嘛…心中暗忖:咁慳,黑麻麻,唔知跟住食的下午餐可以食到乜?可以選的特價下午茶只有兩款:三文魚蟹籽飯,或者,叉燒烏冬/ 拉麵。配以一杯飲品,盛惠港幣32元。以下午茶價錢都是normal的。而食物方面…我選了三文魚蟹籽飯。四片三文魚生,加上蟹籽和醒胃甜薑,用一個日式飯盒盛載。我好珍惜那四片三文魚生囉。相片中可見,這幾塊三文魚生的色澤淡而不艷,真是要佩服壽司師傅,竟然可以切到三文魚生咁薄。三文魚片新鮮程度一般,相信是趁下午茶時段平價清貨,三文魚味道一般,說是可入口的啦,卻是淡淡味的,讓我有點失望。幸好那少許蟹籽能夠搶回不少分數,因為蟹籽鹹得來可以為這飯款的味道點綴一下。醒胃的甜薑卻相對地大大塊,難道這醃漬物真的很便宜?大贈送咧!飯的份量,如果以下午茶來說都算是足夠,好過美心快餐的「迷你叉燒飯」那般袖珍。這飯味道是類似壽司飯,
看到下午茶餐的價錢尚算吸引,幾個人便走入去。

我好珍惜那四片三文魚生囉。相片中可見,這幾塊三文魚生的色澤淡而不艷,真是要佩服壽司師傅,竟然可以切到三文魚生咁薄。三文魚片新鮮程度一般,相信是趁下午茶時段平價清貨,三文魚味道一般,說是可入口的啦,卻是淡淡味的,讓我有點失望。幸好那少許蟹籽能夠搶回不少分數,因為蟹籽鹹得來可以為這飯款的味道點綴一下。醒胃的甜薑卻相對地大大塊,難道這醃漬物真的很便宜?大贈送咧!飯的份量,如果以下午茶來說都算是足夠,好過美心快餐的「迷你叉燒飯」那般袖珍。這飯味道是類似壽司飯,有少許日本醋調和,不過飯是有點涼囉,是因為「扮」壽司飯,所以要讓這盒飯端上時「著涼」?

但奇妙的是,淡淡的﹑薄薄的三文魚,少少的﹑鹹鹹的蟹籽,厚厚的黃甜薑,及微微醋酸的「扮」壽司飯,又產生了很有趣的相互作用,整體感覺是食日本o野咁啦。

不過附設的飲品真係唔得,那杯柚子蜜真是色淡﹑味淡。他們經營者真是太太太慳了。
2012-12-08
2012-01-15 82 瀏覽
在荃灣,因為客路問題,很難找到好吃一點/正宗一點的日本料理。雖然是這樣,但只要做得好,正不正宗,也是好的料理喇。無意間找到一間,在福來村,找到一間日式食店。因地點較遍遠,我們八點鐘來到,只有一枱客。之後再來一枱。食物很多選擇,看得心多凌亂。每樣試點。三文魚刺身$40/5片,厚切,無三文魚香。就是「元神」、「真壽司」的刺身厚切模樣。香港人愛「抵食」,但我覺得,其實最緊要是新鮮。多厚多大片,也是途然。日式咖哩牛肉飯,賣相竟然像親子飯,用高碗盛。咖哩汁和薯仔、很多未熟透洋蔥混合埋。牛肉似邊爐肥牛,但又沒那麼多肥肉,很好吃。吃吃吓,吃出有芝麻!還有金菇!非常合拍!雖然不是日式咖哩飯賣相,但吃得出有著自創的心思,很warm呢!清酒煮蜆,和老公吃了兩道菜,剛剛才讚了,竟然這個湯很差囉。反而難得蜆肉,是真心的新鮮!但湯就非常咸,像豉油湯,很淡酒味。向店家反映,好像只聽,沒心理會。金龍圈,是店中推介,久等需時,製作工序多。飯包芝士/牛油果/大蝦,再在飯外黏海苔粹/蟹籽。由於壽司飯,很淡,芝士和蝦也不夠熱,沒有芝士溶解,而和全部材料混為一體我感覺。等得這麼久,原來是沒有驚喜的。每樣都是一般一般,但若不外
無意間找到一間,在福來村,找到一間日式食店。
因地點較遍遠,我們八點鐘來到,只有一枱客。之後再來一枱。
食物很多選擇,看得心多凌亂。每樣試點。
日式咖哩牛肉飯,賣相竟然像親子飯,用高碗盛
清酒煮蜆,和老公吃了兩道菜,剛剛才讚了,竟然這個湯很差囉
每樣都是一般一般,但若不外出第二區,想吃日式東西,都可再來o既.....!
menu
三文魚刺身
日式咖哩牛肉飯
清酒煮蜆
金龍圈
金龍圈 "內涵"
2012-01-11
menu
日式咖哩牛肉飯
2011-12-20 35 瀏覽
朋友生日 簡簡單單來個便飯星期六晚上都不太多人, 我地訂左台但walk in都應該有位坐好侍應端來奉送的燒三文魚沙律和風醬汁夠醒胃 薄薄的三文魚燒得香口先來一個壽司拼盤 三文魚吞拿魚同立魚都新鮮 金龍卷 燒大蝦, 再原隻卷成壽司卷 有心思而且惹味天婦羅 炸得剛好 而且d蝦幾大隻帆立貝 大隻 甜 新鮮冷麵比較失望 個汁太甜 麵亦平平無奇埋單四個人都係五舊水 抵食呀
朋友生日 簡簡單單來個便飯

星期六晚上都不太多人, 我地訂左台
但walk in都應該有位

坐好侍應端來奉送的燒三文魚沙律
和風醬汁夠醒胃 薄薄的三文魚燒得香口

先來一個壽司拼盤 三文魚吞拿魚同立魚都新鮮
金龍卷 燒大蝦, 再原隻卷成壽司卷 有心思而且惹味
天婦羅 炸得剛好 而且d蝦幾大隻
帆立貝 大隻 甜 新鮮
冷麵比較失望 個汁太甜 麵亦平平無奇

埋單四個人都係五舊水 抵食呀
2011-12-17
生日
  • 金龍卷 帆立貝
2011-12-06 23 瀏覽
本身去元氣食壽司,點知條人龍長到無尾,唯有轉而陣地,前排經過福來邨見到新開無耐的居酒屋,就去福來邨喇…去到嵐,內裡冷冷清清,幸好有個大電視,可以解悶,鰻魚牛油果卷…鰻魚(鮮味)鋪面,卷內有青瓜絲(爽脆)和牛油果(清新),三者與飯配合,口感極好。海膽壽司…就一般貨色,可能要選隻貴d會好味d。加州卷…材料有青瓜、蟹柳、牛油果加上蛋黃醬,並以紫菜捲製而成,然後在外層的米飯灑上蟹子。好好吃吞拿魚卷…魚味道好淡,被飯的味道蓋了。三文魚和鱆紅魚刺身…厚切,夠鮮,味道好。咁好味的料理,下次會再來。

2011-12-02
2011-12-06 16 瀏覽

海膽壽司…就一般貨色,可能要選隻貴d會好味d。

吞拿魚卷…魚味道好淡,被飯的味道蓋了。
三文魚和鱆紅魚刺身…厚切,夠鮮,味道好。
咁好味的料理,下次會再來。
2011-12-02
(非會員)
2011-10-07 20 瀏覽
夜晚黎食, 因為附近唔係好旺, 好易就搵到位ok好食, 好多蟹子. 好似見到D青瓜係用人手切好好味, 好新鮮. 因為係厚切, 食一塊就成個口都係三文魚既鮮味燒鯖魚. 都幾大條. 燒得好好味, 又唔乾軟殼蟹米紙卷. D蟹炸到好脆, 夾埋D生菜同埋個酸酸地辣辣地既汁, 唔肥膩得黎又好食石鍋牛肉飯。 分量很多。上個時熱辣辣,仲有D飯焦。D牛肉有醃過,好入味。兩個人食左好多野,計落都幾抵整體來說很不錯,可以一試
夜晚黎食, 因為附近唔係好旺, 好易就搵到位
ok好食, 好多蟹子. 好似見到D青瓜係用人手切
燒鯖魚. 都幾大條. 燒得好好味, 又唔乾

兩個人食左好多野,計落都幾抵

整體來說很不錯,可以一試
2011-09-26
2011-05-23 21 瀏覽
我甚少到福來村尋食的, 無心插柳下, 居然發現到有一間裝修好新凈好骨子的日本餐廳, 座位唔多, 亦好寬敞, 可上充足光線, 令人感覺好舒服.呢度刺身入口至加拿大, 挪威, 而且仲係高檔次刺身, 質素同口感一食就分得出. 三文魚刺身好厚身, 非常新鮮, 又有油香, 好好味!炸天婦羅拉麵, 隻蝦係中蝦, 又大隻又彈牙, 拉麵湯底幾清甜, 唔錯! 仲有塊可愛紅蘿蔔花花配菜, 可愛到呢! 師傅細微之處都照顧到真係抵讚!呢度招牌菜海龍卷, 係用完隻虎蝦整成, 肉質好爽, 又有芝士香, 而且個蝦頭仲係有膏的, 睇得出重本之作, 必定要試. 下次我一定會帶朋友來幫襯!

三文魚刺身好厚身, 非常新鮮, 又有油香, 好好味!

下次我一定會帶朋友來幫襯!
2011-05-20
  • 海龍卷
  • 軟殼蟹米紙卷
2011-05-20 1 瀏覽
今天去到這一間居酒屋被它的格局吸引,和兩位朋友一同去吃過午飯。由於去到時間約為2點15分所以不會多人,更能享受居酒屋的特色。之後同兩位老闆娘傾佐陣計,知道原來佢地公司入口既貨品全部都係D高級品質既食材。之後同朋友傾佐一陣計感受一下呢間居酒屋既感覺,之後第2道菜又黎啦。之後老闆娘又講解一下居酒屋既特色我地知,原來居酒屋係想打造一個家俾客人,使我深深愛上佐居酒屋呢個地方打算在日後的晚上和朋友一同到來再感受一下居酒屋的感覺。平日都唔會太去食日本野既我,今日食完竟然打算約番朋友之後再去食番。走既時候我朋友仲話驚搵唔番咁正既日本菜。總結價錢不算太貴,相比外邊既日本食市。但係卻有五星級既食品,可能講到呢到大家會認為我寫手,但我想解釋番本人不是寫手JUST想推介番我既飲食經驗分享俾大家荃灣區都有美食架!!!

首先試佢既三文魚剌身,好厚身,厚身得黎唔會唔好食...有一種入口就溶化既感覺。

一向都唔係太鐘意食香菇既我今日終於試佐一口,一個字正。加上有我最愛既鮮蝦天夫羅。無得輸

打算在日後的晚上和朋友一同到來再感受一下居酒屋的感覺。
最後試埋佢既主打菜,你試完就知點解我咁推介

JUST想推介番我既飲食經驗分享俾大家

荃灣區都有美食架!!!
2011-05-20
最後試埋佢既主打菜,你試完就知點解我咁推介
  • 烏冬
  • 鮮蝦香菇天夫羅
  • 三文魚剌身
2011-01-13 13 瀏覽
新開, 見咁鬼凍唔想行太遠就試食, 未試過居酒屋, 比平時的小型日本食肆貴D, 唔知係唔係間間居酒屋都係咁?冇記低個名, 菜名大約係咁....1. 蟹籽沙律 => 中規中舉, 多d 就好啦.2. 滑蛋鰻魚飯 => 同飯分開, 比較水汪汪, 太少飯, 如多D鰻魚汁及放在飯上就好D, 咁個飯就會有蛋汁同鰻魚汁3. 刺身=> Decorate得好靚, 好有心機咁, 刺身鮮甜, 三文魚肥美, 仲有配菜3. 雜錦天婦羅 => 炸得幾好, 多d 就好啦, 可能我大食啦...4. 鰻魚卷=>好靚, 好味, 仲好大份, 食咗好飽5. 燒原隻魷魚=>都OK, 乾咗d6. 炸軟殼蟹卷 => 真係display得好好, 都好好食, 仲好大份, 食咗好飽P.S. 因為新年有免費飲品送, 甘桔都幾好3人$4xx , 都OK!都會再去, 之前間嘢好快摺咗.....地方係唔係太好...希望多D人食啦

1. 蟹籽沙律 => 中規中舉, 多d 就好啦.
刺身-三文魚, 帶子, 赤貝
4. 鰻魚卷=>好靚, 好味, 仲好大份, 食咗好飽
5. 燒原隻魷魚=>都OK, 乾咗d
P.S. 因為新年有免費飲品送, 甘桔都幾好

3人$4xx , 都OK!

2011-01-04
刺身-三文魚, 帶子, 赤貝