2022-01-19 102 瀏覽
疫症期間夜晚又冇得去食飯,一向我好鍾意食雞煲,朋友同我講大水坑呢一間雞煲唔錯,早兩日我就叫老公放工去叫外賣,店員即叫即整,相當用心,我哋叫咗個小辣嘅麻辣雞煲,雖然係半隻,但係份量都好多,我哋兩公婆都食都好飽,另外仲有墨魚滑,應該係自己新鮮手打,味道唔錯,黑柏葉,同埋炸魚皮,外賣仲有九折,會再幫襯。聽朋友講如果烤魚都唔錯,下次我又要再買,馬鞍山區其實都有好多好嘢食,感覺店員好細心,小店經營,良心之作!支持!
2022-01-19 163 瀏覽
.大水坑❣️雞煲外賣晚上六點後禁堂食,又有咩好怕喎😎連出名美食沙漠既馬鞍山都有非常出色既外賣選擇!心血來潮想食啲辣野,凍冰冰又岩哂打邊爐,仲唔係雞煲🤪餐廳係正大水坑村最當眼既位置,見到停車場望入村就會見到川辣仔🌶既蹤影!六點後禁堂食,見到老闆貼哂一張張外賣係牆到,相信大家都發現左哩間雞煲外賣🤭唔好睇見老闆黑黑實實,其實好健談同貼心,會問你食辣既程度之外,如果擔心太辣/唔夠辣,會額外跟個雞煲醬比你返去再自己調辣度😍🔸肥腸辣雞煲(半隻)老闆介紹最主打既肥腸雞煲😎用上新鮮既肥腸,處理肥腸係非常考功夫!要洗得乾乾淨淨之餘仲要炒到入哂味,師父既功架果然唔可以睇少!主角…雞都好有要求,必定要用上龍崗雞🐥勝在肉質夠厚,啖啖都係肉!加埋香料、辣椒、蒜頭爆開同秘製雞煲醬👍🏻返到屋企一炒就香到全屋每一個角落都有雞煲味🥰老闆仲好貼心會問你之後會唔會用埋黎打邊爐,會既話就會跟埋個豬骨湯底比你!其他打邊爐配料因為禁堂食既原因就未必可以係川辣仔🌶一次過訂喇!溫馨提示🤍想試就預早打去訂,每日優質靚雞都限量發售,賣完就無嫁喇?P.S. 其他打邊爐配料都係係沙田街市額外買🤭好味指數:9.5/10川辣仔烤魚雞煲 馬鞍山大水
大水坑❣️雞煲外賣

🔸肥腸辣雞煲(半隻)

溫馨提示🤍
想試就預早打去訂,每日優質靚雞都限量發售,賣完就無嫁喇?

P.S. 其他打邊爐配料都係係沙田街市額外買🤭

好味指數:9.5/10

川辣仔烤魚雞煲
馬鞍山大水坑南街85號地舖

—————————
#hk #hkig #hkfoodie #mos #taishuihang #spicy #chickenbowl #馬鞍山 #大水坑 #雞煲 #烤魚
最近爆發第五波,晚市又禁堂食。天氣漸凍,叫外賣來到都涼左,好想食D熱辣辣嘢食。畀我搵到 呢間川辣仔, 佢哋主打烤魚雞煲 仲可以外賣。如果早啲同佢哋講仲有得借埋烤魚板,同辣雞煲用嘅大鐵煲。 今晚佢哋生意唔錯,我遲咗叫,冇曬大鐵煲借。外賣一啲都唔馬虎。 啲雞爆香曬配埋洋蔥芫茜 蒜頭同所有香料, 自己加熱即刻香噴噴。佢哋好細心。配埋上湯送俾你。食完個雞煲,衹要加湯就可以用嚟打邊爐。加自己鍾意食嘅麵呀菜呀牛肉呀咩都得。味道好惹味,簡單公仔麵都變上菜。忍吾住加支啤酒,very good!份量好多。兩人食吾哂。留起左一半,第日加又嚟加粉絲同大白菜(可惜冇豆卜),又Ko一餐中午啦。佢哋另一主打係烤魚,不過師傅話兩個人應該食唔曬。一於試下團年飯叫番隻烤魚年年有餘。 今次要早啲落單同埋叫佢預留這個烤魚板畀我先。順便一提, 雖然佢就喺大水坑停車場側,不過個停車場好爆,排長龍等泊車。 如果呢就同佢哋早啲溝通 , 攞我咪就唔使排隊泊車啦。

今晚佢哋生意唔錯,我遲咗叫,冇曬大鐵煲借。

2022-01-14 97 瀏覽
疫情搞到無得堂食,好慘夜晚無得出去食飯,突然好想食雞煲,諗起屋企附近新開左間雞煲火鍋,可以買返屋企整個雞煲加火鍋。叫左個小辣,雞煲份量足,醬料味濃好惹味,麻麻辣辣,味道有層次,雞肉嫩滑,本身好怕食到鞋身嘅雞肉又或者骨多肉少,但哩個雞煲舊舊都大大件,啖啖肉。外賣會連埋一碗豬骨湯,十分窩心,可以加湯打邊爐,味道香濃,加料落去都唔洗點豉油。另外加$9有兩罐啤酒, 加埋都係百幾蚊,價錢算抵食。 除左雞煲,仲有烤魚可以order, 有得食江團魚,啖啖肉,既然雞煲都咁靠得住,我諗烤魚都應該唔錯,下次可以再黎幫襯烤魚。
疫情搞到無得堂食,好慘夜晚無得出去食飯,突然好想食雞煲,諗起屋企附近新開左間雞煲火鍋,可以買返屋企整個雞煲火鍋

2022-01-13 76 瀏覽
喜歡食雞煲既我,之前同朋友在屋企附近食過一次之後,又發現原來馬鞍山仲有另一間可以雞煲打邊爐,但基於宜家無得晚市堂食,就唯有買個外賣雞煲,然後自己買其他嘢打邊爐!呢間鋪位於村屋裡面,都近馬鐵站唔會難揾,雞煲有辣和唔辣,由於預埋小朋友食所以揀咗唔辣的「醬香雞鍋」,半隻雞$168價錢合理,即叫即整,都唔使等好耐,就pack好盒比我!佢知道我會打邊爐仲送埋兜湯比我用,非常貼心!店員叫我回到家倒落鍋煮多2分鐘,我相信係為咗避免煮熟哂d雞之後等到食嗰下就over咗,跟指引做果然無錯,d雞剛剛好,而且醬香味真係超香呀!半隻雞的份量都不少,還有洋蔥、蒜頭、芫荽等配料,味道好夠,所以食完啲雞即刻到埋個湯底落嚟,就可以打邊爐啦,十分方便!個湯底白白地色,估計係豬骨湯。

外賣自取
2022-01-10 79 瀏覽
大水坑村內,有家非常新的雞煲店,就開在村屋旁。疫情影響下只能做外賣,但價格不貴,很值得一試老闆非常友善,外表粗獷內心善良,很喜歡分享飲食心得外賣湯盒,聽老闆說特意使用比較環保的紙盒,可環保降解,雖然成本比較高但為大自然著想的心令人敬佩雞煲半隻 外賣(168+10)好吃!帶回家微微加熱也不會變鞋,洋蒽 莞茜 大蒜一應俱全,調味一流!還可以殺菌雞煲醬底非常濃味,加上店家願意分醬,把自家調配的醬汁分開裝,加入慢炒,有夠惹味!另附一碗火鍋湯,吃完雞煲加湯打邊爐也可以喔~這用心煑的雞煲,祝願他們熬過疫情吧

老闆非常友善,外表粗獷內心善良,很喜歡分享飲食心得

雞煲半隻 外賣(168+10)

另附一碗火鍋湯,吃完雞煲加湯打邊爐也可以喔~

這用心煑的雞煲,祝願他們熬過疫情吧
5 分鐘 (外賣自取)
2022-01-08 62 瀏覽
疫情第五波爆發,夜晚禁左堂食,但又想食雞煲,所以唯有叫外賣啦。 雞煲我今次就揀咗唔辣,想食下原汁原味的咩味既,雞件嘅份量睇落都好多,而且好入味,仲有好多紫洋蔥同蒜頭的配搭。 醬汁豐富, 濃味色香味俱全。 食完雞煲一定係唔會少得要打邊爐, 呢間餐廳係包埋打邊爐既湯底, 應該就同出面普通餐廳用既雞湯底一樣, 咁樣自己再買火鍋配料就可以了。 值得一讚既係呢間餐廳外賣盒所用既都係一些用環保物料所製成的,務求為環保出一分力

外賣自取
2022-01-08 77 瀏覽
馬鞍山一直係美食沙漠!聽住喺附近嘅朋友講,佢屋企附近開左間專食烤魚雞煲嘅餐廳,中意食辣嘢嘅我當然要去試下啦!專程揸車入馬鞍山一探究竟。位置喺富安花園巴士站隔離,招牌好搶眼唔難搵架!餐廳出面仲有空地可以泊車,好方便!雖然疫情嚴峻嘅關係,政府規定冇六點後冇堂食,但係仍然無阻我試新店,食好西嘅心情!一去到店員好熱心好客,同我地推介有咩招牌菜式。我同友人嗌左個中辣醬香雞煲番屋企慢慢嘆。揸車番屋企途中,個雞煲嘅香味已經喺袋外賣到滲哂出尼,只係一心想可以極速番到去開餐!終於番到去可以開動喇!一打開個蓋見到有好多配料有芫荽、蒜頭、紫洋蔥同芹菜,落足配料,難怪咁香。除左配料同雞,雞煲嘅靈魂就係喺啲醬到!個醬不得了,超級惹味!夠哂香之餘又辣得過癮!啲雞夠嫩滑,雞皮又爽脆!之前食過好多雞煲,個醬汁都係偏死咸;川辣仔嘅雞煲調味調得啱啱好,唔會蓋過隻雞嘅鮮味!應該係啲雞夠新鮮,所以就唔需要啲死咸嘅醬尼掩蓋啲雪味!真係食過翻尋味呀,下次一定要試埋佢個烤魚至得!川辣仔簡直係馬鞍山美食沙漠之中嘅綠州!希望馬鞍山會有更多好似川辣仔呢啲有質素嘅小店進駐啦!
2022-01-06 114 瀏覽
聽日又唔比堂食啦,今日最後一日堂食,當然走去屋企附近食雞煲啦!幾個朋友仔都話呢間新開雞煲唔錯,原先嗰間試過,實屬一般!見到餐牌有肥腸雞煲,一定要試下啦!我地叫咗一隻雞,中辣,兩個人食!老細話裝雞煲嘅煲借咗出去,唯有攞烤魚個煲來裝!咁無法啦!應該唔影響嘅~肥腸雞煲來啦!!顏色靚仔、味道偏鹹,雞唔算醃得好入味,豬腸好肥美,辣味適中,豬腸都多豬腸好肥美!差不多個個都大大舊咁!老細同員工會周不時行過來睇下個火,呢樣幾細心!會擔心你啲雞老得濟唔好食!講返隻雞,好大隻,肥腸比想像中多好多,食極都有😂😂我一早飽咗 ,但覺得唔再叫啲嘢食好似哂咗🤣嗌咗個牛頸脊!一啖落去,爽!唔算肥美但有牛味!還可以~薄薄地~唔喜歡太肥嘅可以叫~個人覺得可以嘅!額外叫咗兩個素菜呢兩個無咩特別啦~正常嘢!但份量真係好足!豆腐都係$20,抵嘅~最後埋單$653~係抵食嘅! 會再返轉頭食個肥腸😋😋
豬腸好肥美!差不多個個都大大舊咁!
麻辣雞肥腸煲

老細同員工會周不時行過來睇下個火,呢樣幾細心!
會擔心你啲雞老得濟唔好食!
講返隻雞,好大隻,肥腸比想像中多好多,食極都有😂😂
我一早飽咗 ,但覺得唔再叫啲嘢食好似哂咗🤣嗌咗個牛頸脊!
牛頸脊
海帶
最後埋單$653~係抵食嘅!
會再返轉頭食個肥腸😋😋