尋日同左朋友去食lunch semi buffet,真心講呢個價錢係抵食既。由於朋友會遲到(半個鐘以上),我攞左位擺低野就出去salad bar攞野食,食食下有位瘦身材長髮女侍應叫我落單,我話朋友未到想等埋先落,於是佢就話“咁你唔好再出去攞野食喇,我地要落左單先可以攞野食”,聽完勁唔舒服,第一我食過咁多間semi buffet都冇話要落完單先可以攞野食,第二就算真係要落單先,d語氣係咪可以好少少?改改字眼個客聽落都舒服d啦,最後我落左自己嗰份先,朋友到先再落埋佢嗰份,但係嗰一刻已經決定下次唔會再幫襯跟住就想講食物,我叫三文魚扒正正常常,朋友叫牛扒完全唔掂,叫medium但係黎到可以係well done,“un”到一個點,我知咁嘅價錢唔會畀啲靚扒你,但係都唔係咁難食囉冇下次😑😑😑

冇下次😑😑😑

Salad Bar

2022-06-13
Salad Bar
  • SaladBar
平時西餐就食得多,有時小編都想食啲特別少少既歐洲菜🥹 今日就黎到位於尖沙咀美麗華既一間德國餐廳🇩🇪 講真德國餐廳係香港真係屈指可數,而今次介紹既呢間都真係小編食過會再encore既😋 而且環境都好chill設有室外座位⛺️ 餐廳既菜式每份都大大碟,啱曬成班fd一齊食🤪🌟 脆皮燒豬肘配酸椰菜及脆炸薯仔 ($250)呢個價錢食到咁大個德國鹹豬手cp值真係好高🥺 重點係豬手外皮非常脆口,而肉質本身都香嫩唔會嚡,鹹度適中。配埋酸椰菜一齊食可以中和飽膩感😋 好貼心既係職員會幫手切開一份份,唔洗自己郁手㗎🤟🏻🌟 紅酒燴牛肉頰及鵝肝,焗忌廉白蘆筍,車厘子汁 ($255)牛肉燴得非常入味軟糯,而且肉味都香濃🐮 鵝肝份量算幾大舊。重點係底層既蘆筍口感好得意,而且味道幾清新,仲係德國直送添架~呢道菜係季節限定,想食就要襯早啦🤣🌟 德國風乾肉芝士拼盤,配德國麵包圈 ($225)拼盤份量非常多,除左black forest ham同豬肉之外,仲有兩款cheese同牛肝醬。小編覺得配白酒就一流啦🥂 值得一提係個德國麵包圈小麥味好香,口感都幾彈牙😋🌟 Grapevine / Nojito / Strawberry

🌟 脆皮燒豬肘配酸椰菜及脆炸薯仔 ($250)

🌟 德國風乾肉芝士拼盤,配德國麵包圈 ($225)

🌟 Grapevine / Nojito / Strawberry yoghurt soda ($65/$60)
餐廳飲品選擇好多🍹除左酒類飲品仲有mocktail同soda。Nojito絕對唔係小編打錯,而係無酒精版既mojito🤣 飲落味道同mojito都好似架🤪

*另收加一服務費

味道:🌕🌕🌕🌕🌗
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
價錢:🌕🌕🌕🌕🌑
2022-05-29 8965 瀏覽
星期六日嘅話係全自助餐。訂咗12:00。大概有一半嘅位已經滿咗。但係出面嘅嘢食bar啲嘢食未齊。當時沙律吧,甜品吧已經準備好㗎啦。不過熟食方面就未有串燒,燒牛肉,同埋豬腳。大概12:30左右,就會見到啲人一窩蜂衝去熟食枱嗰度,咁就會知道啲豬腳已經煮好啦。今日去食嘢嘅人都幾特別,真係搶嘢食咁,一次過將所有嘢夾落自己隻碟度,下一個人就冇得食啦。好在廚房補給食物都快。所以其實等頭一輪餓鬼搶完嘢食之後, 廚房就會好快放一盆新嘅出嚟。所以唔明白啲人點解咁癲,一次過夾一盤係咪真係食得到呢?佢哋嘅燒牛肉OK嘅,好林,都有牛肉味。唔乾柴。串燒雞都OK嘅。佢哋嘅德國豬手一次過會出成10幾隻,所以大家唔使緊張,你一定會攞到嘅。佢仲會不停咁樣出,所以唔會攞唔到。外皮好脆。幾好味。沙律吧就冇咩特別,又唔係特別好食。佢哋有凍蝦,青口。食咗凍蝦,冇咩味。佢哋有個意粉巴,可以自己選擇配料再揀埋紅汁或者白汁。我哋揀咗白汁,同埋一碟紅+白。覺得意粉個汁煮得唔錯,不過意粉好林。港式意粉。甜品吧方面有好幾款唔同嘅蛋糕同埋糕點。賣相就平平無奇,但係味道唔錯。最鍾意食佢個酥皮嘅餅。我都唔知佢叫咩,但就係好鬆脆。好好味。佢哋今日
燒牛肉同埋串燒雞

德國豬手

自己配搭白汁意粉

又白又紅自己配搭意粉

甜品

佢哋今日有一個特別嘅甜品。就係churros. 即場炸。平時外面買嘅話一條都好貴,同埋唔係好多地方有。今次俾我任食真係好開心。不過胃嘅空間有限,食咗兩條就夠啦。
Churros    任食

埋單,計埋+1 ,每人大概$302。
唔係話好平,但過吓口癮咁啦。有唔同嘅嘢食俾你揀。環境都算OK嘅。坐得都舒服。散嗌嘅話可能平啲,但有時食自助餐都係為咗玩,比好多唔同嘅食物包圍係幾開心嘅。至於味道方面不過不失。個人覺得一次就夠啦。冇咩吸引我去食第二次。
2022-05-29
甜品
Churros    任食
  • Churros
2022-05-14 1391 瀏覽
每隔一段時間總想去這家德國餐廳的!不但服務及食物滿意,最喜愛餐廳之一,希望很快有得聽Live band ! 回復開開心心 輕鬆的氣氛⋯⋯三五知已及家人聚會,飲下啤酒,不錯選擇!

慶祝紀念
生日
  • 脆皮燒豬肘配酸椰菜及薯仔
  • 肉類小食拼盤
2022-05-04 2087 瀏覽
見大家午市都係食半自助餐,不知是否公眾假期的關係,今日是全自助餐。餐廳的部分食物完全是出乎意料地好食。蝦有鮮味,爽口彈牙,蝦頭都有膏,似Ikea那種急凍蝦的味,比部分酒店自助餐的蝦更高質。係德國餐廳食豬手一定高水準,皮超脆,不是脆得黎又硬崩崩,而是好似薯片那種脆,一咬落口真係卜卜聲。雞肉串燒夠惹味,那個沙嗲汁調得很好,還有花生碎在裡面。麵包外脆內軟,面頭仲有芝士,平時食自助餐很少食,今次都忍唔住食左幾塊。磨菇湯超濃郁,又夠熱,配麵包一流。其他如炸雞,腸仔,凍豬腩片都值得推介。另外仲有即炒的意粉,出去自己選配料,可配忌廉汁或蕃茄汁。另外我們臨走時才見到有燒牛肉,但眼闊肚窄,冇機會試。甜品方面有即炸的西班牙油條,好似手指咁細條,面頭加了少許的肉桂粉,食的時候可以點雲呢拿或朱古力醬食,真的得滋味。芝士撻和其他朱古力味的甜品都好食。朱古力味濃得黎有少許甘味,不會覺得很漏。餐廳的環境舒適,佈置用心,侍應十分有效率。唯一要改善的地方是沙律的味道單一,大部分都只是落沙律醬去調味,有些菜式如菠蘿雞絲更加是令人摸不著頭腦。今次每位302,已包加一。個人覺得抵食,值得推薦。
見大家午市都係食半自助餐
不知是否公眾假期的關係,
今日是全自助餐

餐廳的部分食物完全是出乎意料地好食。
蝦有鮮味,爽口彈牙,蝦頭都有膏,

似Ikea那種急凍蝦的味,
比部分酒店自助餐的蝦更高質。
係德國餐廳食豬手一定高水準,皮超脆,

不是脆得黎又硬崩崩,
而是好似薯片那種脆,
一咬落口真係卜卜聲。
雞肉串燒夠惹味,
那個沙嗲汁調得很好,
還有花生碎在裡面。

磨菇湯超濃郁,又夠熱,配麵包一流。
其他如炸雞,腸仔,凍豬腩片都值得推介。
另外仲有即炒的意粉,出去自己選配料,
可配忌廉汁或蕃茄汁。
另外我們臨走時才見到有燒牛肉,
但眼闊肚窄,冇機會試。

甜品方面有即炸的西班牙油條,
好似手指咁細條,面頭加了少許的肉桂粉,
食的時候可以點雲呢拿或朱古力醬食,
真的得滋味。

芝士撻和其他朱古力味的甜品都好食。
朱古力味濃得黎有少許甘味,
不會覺得很漏。

餐廳的環境舒適,佈置用心,
侍應十分有效率。

唯一要改善的地方是沙律的味道單一,
大部分都只是落沙律醬去調味,
有些菜式如菠蘿雞絲更加是令人摸不著頭腦。

今次每位302,已包加一。
個人覺得抵食,值得推薦。

• 德國豬手
2022-03-01 1843 瀏覽
First came the warm pretzel 🥨 , chewy on the outside, soft on the inside, if my friends didn’t stop me, I’d eat the whole thing.Then came the curry chicken bread pot, a baked whole round bread fills with chicken and vegetables in rich curry sauce, we had to ask for more curry as we swam our bread into it.The baked oysters was the bomb, the sauce was so matchy that we all wanted for second piece.Pork knuckle was a bit dry but so far meat was fine.
  • Pretzel
2022-02-26 1878 瀏覽
之前一直bookmark左,見大家都話抵,淨係食個salad bar都抵。。。。琴日星期五中午去到,問一問門口waitress知道半自助兩個餐的話第二個餐半價。都幾喜出望外,但我地2個係想食豬手,所以冇得join呢個優惠。咁落左單,我地去拎自己沙律吧既食物。白湯正常普通野,沙律吧就份量少,而最想食德國腸的我只見2款腸,明明睇之前d食評唔只咁少野。。。。所以幾失望。到主菜出場啦,個豬手佢冇俾sauce我地,要我問先有,而豬手佢只係幫手切幾刀,我地把刀仔唔易再切細。我覺得比較硬,唔及beerliner 好食。最後食到2點左右,waitress 就上甜品,係brownie, 都正常少甜。最後,可能我一開頭個期望太高,所以係有點失望。但唔算唔好食。

2022-02-25
2022-01-28 1260 瀏覽
估唔到食自助餐都會因為服務態度差唔開心講真從來都唔係一個麻煩嘅顧客 都明白而家呢個時勢做飲食唔容易….但係冇理由成個saladbar都係空的吧真心覺得俾人呃咗錢…唔知同個經理定係乜嘢投訴 叫佢加番啲嘢食因為其他食客都冇得食跟住佢竟然話因為唔想浪費食物所以唔refill…大佬差唔多每個盤都係空…投訴完之後 佢竟然叫咗廚房整幾碟菜擺喺我哋枱面大佬…食自助餐就係要樣樣食少少㗎啦…擺到明就係想話我哋明明食唔晒啲嘢但係又投訴…
估唔到食自助餐都會因為服務態度差唔開心

真心覺得俾人呃咗錢…

投訴完之後 佢竟然叫咗廚房整幾碟菜擺喺我哋枱面
2022-01-28
2022-01-18 1538 瀏覽
一行三人到美麗華呢間食過好多次晚市嘅德國餐廳,午餐反而係第一次。原來佢嘅午餐係有自助頭盤。頭盆除咗餐包沙律餐湯,仲有德國腸三款,炸青口,pizza ,cold cut,這個價位,交足貨了。主菜選了一客豬手和一客蘆筍扁意。明明寫扁意粉(Linguine ),上桌的卻是意粉(Spaghetti ),但這是set lunch,煮錯的機會是0 吧,估佢應該係冇扁意或者懶改餐牌 。我覺得餐廳應該先同客人講聲,問下會否介意先下單。不過都冇其他主菜想食,所以冇出聲。豬手雖然是計二人份的主菜,但size 味道都同晚市一樣的,所以感覺好抵食。個餐仲有咖啡茶同甜品。咖啡可以,甜品可能是交貨的吧。餐酒就…..可免則免了。這支紅酒member card 送的,預咗係cheap 嘢,但餐廳都可以揀些好入口一點的吧。記得之前在同集團Table 18 同泰菜都飲過送的紅酒,都比較好。晚市有Bartender 冲cocktail ,反而不錯的,好多cocktail 都好飲,尤其是Earl Grey Martini超推介。
原來佢嘅午餐係有自助頭盤。

主菜選了一客豬手和一客蘆筍扁意。

個餐仲有咖啡茶同甜品。咖啡可以,甜品可能是交貨的吧。

2022-01-12 863 瀏覽
我喺香港搵到一間西式嘢唔難,不過要高質素既就……(呢日去食既呢間西式嘢唔錯☺️)呢日去左位於尖沙咀既帝樂- - -德國餐廳,多座位😃當然要試埋啲嘢食先判斷間嘢係咪掂啦(咦你地有無發現我又係寫呢間….你地實問我係咪寫錯?😂你地無睇錯,我亦無寫錯,兩間餐廳係就係一樣,但係食既嘢完全唔同。)呢間餐廳所食既係半自助餐既形式(🕰12:00-15:00)(大家睇埋落去 唔好行開呀🧸)餐牌所有主菜都會包埋自助沙律吧,亦都可以就咁叫自助沙律吧(只可以食自助沙律吧既嘢,唔可以無啦啦係餐牌到叫個主菜)P.S.呢間好食既係沙律😃 其他正常☺️
我喺香港搵到一間西式嘢唔難,不過要高質素既就……
(呢日去食既呢間西式嘢唔錯☺️)

P.S.呢間好食既係沙律😃 其他正常☺️
自助沙律吧
扒澳洲西冷牛肉配燒薯角及時菜
自助沙律吧
扒澳洲西冷牛肉配燒薯角及時菜
🚦帝樂(尖沙咀)唔知大家食德國菜係會諗起乜嘢菜式呢😚今次就嚟尖沙咀試吓低落嘅德國菜!🇩🇪🥗凱撒沙律🥗$1657.5/10$165一個沙律係好貴,份量係真係多嘅,夠我哋四個人分🙌雞肉份量唔多,飽係在於佢啲生菜大塊🥬值得一提嘅係佢嘅sauce唔錯,撈勻之後酸酸甜甜,又有些微嘅香草氣息🌱作為前菜,呢個凱撒沙律的確令我胃口大開🐲🍤海鮮小食拼盤🍤$2107/10份量啱啱好夠我哋四個人分,最主要係有大大舊、啖啖肉嘅魚柳同埋蝦膠🐟個底就煎左啲薯條🍟全部都好香脆,但係識落嘅感覺有啲熱氣🥵我食兩三嚿已經夠晒喉😳但鍾意食油炸嘢嘅屋企人就食得好滋味🤣🤤中間嘅香腸,除咗更加油之外,我覺得同平時食開嘅冇乜大分別🌭🫒波浪粉配香草橄欖醬,燒蒜,蕃茄乾及黑橄欖🫒$1357/10好少食到正方形的波浪粉,好咁都幾特別,但佢係偏濕,有少少嗰種通粉啱啱喺啲水到撈出嚟嘅感覺,感覺麻麻地😂而味道上就的確有佢嘅香草、蒜頭、蕃茄、黑橄欖混合係一齊嘅味道,所以都幾唔錯,最出嘅係蒜頭味🧄不過我就略嫌味道偏淡🤭可能我自己鍾意意粉重口味少少🤏🍗咖喱雞德式農夫包🍗$1909/10睇落以為好似細細個包咁,但個份量竟然係我哋食唔晒😳因為都有四隻雞
🚦帝樂(尖沙咀)

🥗凱撒沙律🥗$165

7/10
波浪粉

🍗咖喱雞德式農夫包🍗$190
9/10
睇落以為好似細細個包咁,但個份量竟然係我哋食唔晒😳因為都有四隻雞件,仲要見到佢啲蔬菜爆曬出嚟🌽茄子、蕃茄仔、粟米仔、秋葵,勁多款!
入面嘅咖喱又好好味,似印度咖喱,比較鹹,但配埋啲包一齊食啱啱好🧂啲包又索汁,所以勁容易飽🤰
作為包控,小妹一定要評價下佢個包,估唔到係咁好食,外脆內軟🙌最欣賞嘅係佢上碟嘅時候,個包仲係暖暖地🥺好香包味,係令我超滿意嘅農夫包!🧡
咖喱雞德式農夫包

🐖脆皮豬肘配酸椰菜及脆炸薯仔🐖$250
9/10
重頭戲來了❗️本身個侍應諗住一上菜就直接幫我哋切埋佢,但見我呢個Foodie阻止佢就停咗手等我影埋先🤣咁大隻、咁impressive、個皮睇落咁脆,我又點可以唔影呢📸呢個價錢咁大隻豬手,wow😍
佢切嘅時候啲聲已經聽得出個皮脆卜卜,好似厚嘅薯片咁🤯再加埋皮下面嗰一細層嘅煙靭肥肉omg🤭食豬手果然就係要食呢種豬皮!
而豬肉嘅部份醃得啱啱好,絕對唔會太鹹✅我覺得口感可以在亂畫啲,不過我覺得佢已經做得好出色🤤
去過德國交流一年嘅小妹表示酸椰菜好食😍(利申德國豬手反而淨係食過一次😂)但見屋企人冇乜點郁佢,我諗應該未必啱主流香港人口味🤣佢的確係比較酸,一定要夾埋豬手一齊食🙌薯仔都好香口,口感係實淨似薯仔,唔會太粉,明顯同平時快餐嘅嗰啲唔一樣!🥔
豬手

整體
7.5/10
1️⃣食物質素唔差,但係價錢比較貴,所以CP值普通🤓不過始終平時比較難有食德國菜嘅機會,所以貴啲都可以接受嘅😗利申翻,作為去過德國一年嘅人,小妹覺得今餐唔算正宗嘅德國菜😂比較似係普通嘅歐式或者西餐廳🍽個人偏見🪖
2️⃣服務質素麻麻地,待應好似都要三催四請先至會過嚟咁🥺同埋因為想請佢哋幫手雪個生日蛋糕,話係冇問題,但態度好似真係有啲差「得㗎啦」咁樣😢不過都有好嘅侍應,應該話係有啲良莠不齊😕
3️⃣成間餐廳好大,嗰日係週末晚飯時間,但最多應該得一半座位有人😳所以勁寬敞,同埋一啲都唔嘈,所以好適合聚餐🎉地理位置又方便📍

小食拼盤
波浪粉
咖喱雞德式農夫包
豬手
  • 脆皮燒豬肘配酸椰菜及脆炸薯仔
2022-01-02 583 瀏覽
好耐無食呢間餐廳 以前食親都係幫朋友慶祝生日係C類餐廳度揀 揀咗好耐 最後揀中佢Haha⭐️凱撒沙律🥗好fresh 係健康嘅味道 調味做得剛剛好⭐️精選香腸拼盤人多嘅話建議叫另一個 嗰嗰好味啲但我哋人少 只能叫個細細盤啦☹️⭐️芝士麵糰配脆炸雞塊,蕃茄醬汁🥘食咗堆卡路里同碳水化合物落肚 好飽好滯 試一次就夠⭐️脆皮燒豬肘🐷配酸椰菜及脆炸薯仔🥔呢個菜式性價比好高 豬皮燒得好脆 好香😋每次嚟食都必點呢個 加杯啤酒🍺或cocktail🍹
好耐無食呢間餐廳 以前食親都係幫朋友慶祝生日
係C類餐廳度揀 揀咗好耐 最後揀中佢Haha

⭐️凱撒沙律🥗
好fresh 係健康嘅味道 調味做得剛剛好

⭐️精選香腸拼盤
人多嘅話建議叫另一個 嗰嗰好味啲
但我哋人少 只能叫個細細盤啦☹️
精選香腸拼盤

⭐️芝士麵糰配脆炸雞塊,蕃茄醬汁🥘
食咗堆卡路里同碳水化合物落肚 好飽好滯 試一次就夠
芝士麵糰配脆炸雞塊,蕃茄醬汁

⭐️脆皮燒豬肘🐷配酸椰菜及脆炸薯仔🥔
呢個菜式性價比好高 豬皮燒得好脆 好香😋
每次嚟食都必點呢個 加杯啤酒🍺或cocktail🍹
脆皮燒豬肘配酸椰菜及脆炸薯仔
2021-12-18
脆皮燒豬肘配酸椰菜及脆炸薯仔
  • 脆皮燒豬肘配酸椰菜及薯仔
2021-12-30 594 瀏覽
現在聖誕節午市的semi lunch buffet 最低145元起,145元食ge 係salad bar。 salad bar 有salad, 餐湯一款,熱的小食幾款加上一碟超硬的餅乾甜品和餐飲一杯。我食果日印象中salad bar 有涼拌木耳;蘋果沙律;南瓜沙律;沙拉菜+小番茄;鷹嘴豆沙律;cold cut (凍肉2款);豆角沙律;同薯仔沙律熱的小食有:烤雞翅;煙肉洋蔥薄餅;南瓜蛋餅;德國腸仔數款;同烤翠玉瓜串是日餐湯:蘿蔔南瓜湯? 餐廳沒有提供食物名牌,所以上面ge所有菜式都唔知正確名字係o羊。基本上當日下午餐廳salad bar 提供的就是以上的食物。當然你可以加錢選擇加吃menu 上的其他主菜。但以160元一個午餐吃上面的東西,你話值唔值呢?
涼拌木耳;

南瓜蛋餅;
德國腸仔數款;同烤翠玉瓜串

2021-12-22
2021-11-26 1032 瀏覽
話說 去到食半自助午餐 一坐低放低嘢 想 出去 攞嘢食 點知畀個服務生 攔住用極差態度 呼喝 要先落單 跟住諗住淨係食出面 自助餐唔要 主菜 點知個服務生大大聲話 冇得轉㗎 當堂火都嚟埋真係 想即刻走!! 後尾諗住冇得轉 就叫咗個主菜橡皮牛扒 點知一半都食唔到 鋸都鋸唔開難食到嘔!!服務態度差!食物選擇少!質素差 又多油又凍 性價比極低!
牛根橡皮健身扒
2021-11-24 491 瀏覽
星期五放工後想鬆一鬆🥳, 位於尖沙咀諾士佛臺餐廳的環境都唔錯😊, 帝樂~主打德國菜和德國啤酒, 餐廳分室外和室內, 燈光柔和, 放工後和三五知己, 吹下水,食下嘢,飲下啤酒真係幾放鬆😌😬🤗。🍻德國手工啤酒: 有着豐富的麥香,清新、爽口🌭精選香腸盤: 豬肉腸用維也納幼細豬肉製成, 香腸鮮嫩, 充滿濃濃的豬肉香。🥖蒜蓉包: 夠蒜蓉味和鬆脆🦪青口: 冇 overcooked, 肉質厚🥬凱撒沙律 : 新鮮丶爽口不過這兒的服務一般, 例如叫侍應生, 佢好似完全睇唔到, 叫佢攞紙巾又唔記得😅。
🍻德國手工啤酒: 有着豐富的麥香,清新、爽口
🥖蒜蓉包: 夠蒜蓉味和鬆脆
🦪青口: 冇 overcooked, 肉質厚
🥬凱撒沙律 : 新鮮丶爽口