2009-05-05 24 瀏覽
難得入長洲,怎可錯過師妹甜品,甜品+蛋糕選揀眾多,令我心大心細,但是心太軟當然是首選。看看店來告示,每人要惠顧一款甜品!如果男士不好甜食,但又要陪女朋友來,就要勉為其難了。綠茶千層蛋糕-一層一層似是印尼的千層糕,如製這個千層糕,需好有耐性的,我就沒有這能耐。入口一種強烈的綠茶苦澀,我不是想要正宗的日本茶道,其實做甜品不需要這濃烈的綠茶味,會令人涸喉的感覺。Crème Brulee-一層厚硬的焦糖,厚得有點過份,內裡的燉蛋全無蛋香,質地超鞋的,由於先一日食過很有水準的法式燉蛋,做成一個強烈的對比。心太軟-看賣相已扣分又不討好,就算不懂做甜品的人,也知這個心太軟完全焗得不夠時間,外層的蛋糕太薄似未鞏固,上枱時像快要爆開,佩服師傅脫模時,沒有把蛋糕弄穿。就算這個心太軟很流心,我也認為不合格。而入口有點鹹味,再食也是,而且行的人也覺奇怪,再問問老板娘,她說因為蛋糕不太甜,可能會食到有種鹹味,吓!?第一次聽這個理論,同意草草所講,她可能用了鹹味牛油。幸好不是專程來朝聖,也就白白浪費幾十元的交通費。
難得入長洲,怎可錯過師妹甜品甜品+蛋糕選揀眾多,令我心大心細,但是心太軟當然是首選。看看店來告示,每人要惠顧一款甜品!如果男士不好甜食,但又要陪女朋友來,就要勉為其難了。

幸好不是專程來朝聖,也就白白浪費幾十元的交通費。
綠茶千層蛋糕
Crème Brulee
另加一球雪糕
2009-05-01
2009-05-02 12 瀏覽
上兩星期假期同bf入左黎長洲行下食下野黎左依度試下d甜品先, 一黎到就好多人, 要落住雨排隊(我地仲要冇遮)好多都想食, 但怕食唔晒, 於是先叫左芒果千層糕同焗火焰雪山芒果千層蛋糕: 幾好食, 出面好少食到, 但就好似細份左少少, 唔夠喉焗火焰雪山: 熄晒燈拎出黎, 係就係幾有誠意同心思, 但味道好一般, 出面食都好過佢食到一半既時候, 想叫埋一早都想叫既心太軟點知個waitress話只可以order一次(乜有d咁既餐廳, 有生意都唔做, 又唔滿足客人既要求)但佢之前order果時又冇同我地講清楚, 又冇貼出黎, 如果唔係我地都會叫埋先仲要佢個態度好差, 一句唔好意思都冇隔離枱有叫心太軟, 但其中一個話好難食, 食左兩啖就唔要, 又話冇軟心同埋差過出面好在我地冇試到我一食完最後一啖火焰雪山既時候, 個waitress就立即收左個碟然後叫我地埋單, 話有其他人等緊而趕我地走出面落住大大大雨, 坐多一陣都唔過份者甜品店比人感覺係好遊閒, 傾下計relex下既地方, 但佢比我地感覺就要我地急急食完然後趕客走隔離枱同我地同時入坐, 但只係食到一半咋, 你唔去叫佢地食快d... 環境方面我地覺得
上兩星期假期同bf入左黎長洲行下食下野

食到一半既時候, 想叫埋一早都想叫既心太軟
點知個waitress話只可以order一次
(乜有d咁既餐廳, 有生意都唔做, 又唔滿足客人既要求)
仲要佢個態度好差, 一句唔好意思都冇

好在我地冇試

然後叫我地埋單, 話有其他人等緊而趕我地走
出面落住大大大雨, 坐多一陣都唔過份者

環境方面我地覺得好迫...

都未試過去一間甜品店會有咁差既感覺
永遠都唔會再黎
唔錯
2009-05-01 18 瀏覽
在郭錦記行到這邊...看到門關上, 有點失望, 老公叫我打電話問下....原來兩點鐘開門, yeah...! 周圍行了十多分鐘再來已開了, 鋪內約只有十數個位, 於是看了餐牌後...侍應亦示意由於人多不能再落第二次, 真的如此誇張!焗火焰雪山 (with rum), $28, 隔離枱同時 order, 於是上時先將門廉拉上及關上, 倒下 rum 酒後點火, gimmick 完後, 上層是忌廉加士多啤梨 - 忌廉很滑, 不太甜, 然後是雲利拿雪糕, 底層是朱古力雪糕, 雪糕略甜, 但沒有什麼特別! 心太軟 (with ice-cream), $27, 心太軟過甜 (個人口味), 夠熱, 心夠軟!雖然期望過高, 吃完不感到特別回味, 但以這樣的價錢, 卻是十分抵吃, 下次我會試試雪櫃內的蛋糕!
!

, 下次我會試試雪櫃內的蛋糕!
2009-04-20 9 瀏覽
星期五同老公兩個尊登入長洲食野呢間師妹甜品要15:30先開, 我地15:40到我本來想叫木糠布甸, 但佢話賣晒, (啱啱開門就賣晒)咁就叫左脆糖布甸, ( $18.00)一來到咁縮水, "畢"來試下, 個面好硬又好甜, D布甸都算滑另外叫左個芒果千層 ($22.00)細件左D, 但味道都唔錯
星期五同老公兩個尊登入長洲食野
呢間師妹甜品要15:30先開, 我地15:40到
我本來想叫木糠布甸, 但佢話賣晒, (啱啱開門就賣晒)
咁就叫左脆糖布甸, ( $18.00)
另外叫左個芒果千層 ($22.00)
細件左D, 但味道都唔錯

2009-04-17
2009-04-13 31 瀏覽
其實我之前都去過師妹食過一次,不過當時係熱天,食熱o既梳乎厘,只感覺到滑~今次人多d,可以叫多d一齊食啦~心太軟,內裏的軟朱古力一切便流出來,加埋d雪糕一齊食,真係好正~我個人最欣賞的,仍是檸檬梳乎厘~~又清香又滑~~~特濃榛子蛋糕,不太濃,只是一般,不過不失~其他的也不太特別~
今次人多d,可以叫多d一齊食啦~
我個人最欣賞的,仍是檸檬梳乎厘~~又清香又滑~~~
特濃榛子蛋糕,不太濃,只是一般,不過不失~
其他的也不太特別~
特濃榛子蛋糕
芝士蛋糕
心太軟
火焰xxxxx(忘了名字)
原味梳乎厘
檸檬梳乎厘
2009-04-02
檸檬梳乎厘
2009-04-13 17 瀏覽
同GF 到長洲玩,佢已經一早講定要去師妹食事前睇下食評都係好多笑面同屋企飲完茶先去長洲,放低D野再行個圈睇石頭先去師妹一開始搵唔到係邊,然後再兜多個圈先見到係橫街但個牌唔係話棟到好出所以唔覺眼去到係六點多,都有一些人係門口排隊佢出面本身有排檯但因為會食火陷雪山,所以寧頂等耐D都要入面既位 (而且有冷氣~哈)係門口都等左 20 分鐘先至等到入面有一檯人走中途仲有兩三次因為出火陷雪山而熄燈拉簾 (次次都要咁做都幾煩,但佢地都好"冠"切呢個特色)而當時店有兩個男一女整食品、得一個女仔做樓面做到冇停手,真係辛苦... 雖然招呼落單上菜都稍慢亦體諒一下等到位,點左「火陷雪山」$28、「芒果千層蛋糕」$22、「雪糕涼粉冰」$14芒果千層一層層皮同芒果,唔錯雪糕涼粉冰屬普通甜品,唔錯火陷雪山好食,不過覺得燒得太快了,都未燒晒D野火已經熄左~~~
同GF 到長洲玩,佢已經一早講定要去師妹食
事前睇下食評都係好多笑面
同屋企飲完茶先去長洲,放低D野再行個圈睇石頭先去師妹
一開始搵唔到係邊,然後再兜多個圈先見到
係橫街但個牌唔係話棟到好出所以唔覺眼
去到係六點多,都有一些人係門口排隊
係門口都等左 20 分鐘先至等到入面有一檯人走
芒果千層一層層皮同芒果,唔錯
雪糕涼粉冰屬普通甜品,唔錯

2009-04-10
$32 (其他)
  • 火陷雪山
2009-04-12 9 瀏覽
從來都不喜歡在吃東西前把食物先拍下,因為認為記憶食物的方法應該是用味蕾(除非食物真的弄得如藝術品一樣美)所以, 對於食客和食店對拍下來誇張的認真,對於香港現時流行的文化, 有點反感因心太軟而聞名, 當然order了心太軟巧古力心的確軟, 但連表面的蛋糕都太軟就不好了...而且像浸濕了的蛋糕一樣, 沒有口感, 內外沒有對比巧克力的味道不夠濃, 不好吃火焰雪山, 除了店內的人對拍攝的鋪張外,沒有特別很失望
從來都不喜歡在吃東西前把食物先拍下,
因為認為記憶食物的方法應該是用味蕾
(除非食物真的弄得如藝術品一樣美)
所以, 對於食客和食店對拍下來誇張的認真,
對於香港現時流行的文化, 有點反感

因心太軟而聞名, 當然order了心太軟
巧古力心的確軟, 但連表面的蛋糕都太軟就不好了...
而且像浸濕了的蛋糕一樣, 沒有口感, 內外沒有對比
巧克力的味道不夠濃, 不好吃

火焰雪山, 除了店內的人對拍攝的鋪張外,
沒有特別

很失望
2009-04-11
2009-04-11 12 瀏覽
去長洲之前我睇過Open Rice話呢間正!所以咪帶埋幾個frd一齊黎囉我地開頭周圍搵/3\搵左好耐好在最後我地都搵到~佢收11點..我地o個陣去到10點幾..我地咪問下佢收未囉佢話未呀 坐啦你地我地開頭only想叫心太軟同火焰雪山仲想叫芒果千層糕><但佢賣晒最先黎到既火焰雪山~佢熄晒燈,好靚好靚燒o個陣,我地幾個女仔都好興奮之後影完相就試味啦!D cream唔太膩,但上面暖,下低係朱古力雪糕好正我地都不禁大叫之後係個chocolate cake~~個個都食唔停口,實在太好食啦~~佢銀色o個2粒應該係朱古力餅o個類既野不過得2粒/3\之後我地期待既心太軟來了好好好好好味呀我地個個想encore嫁不過之後我地留肚去允升所以無叫整體黎講都ok既..不過呢我地讚佢d野好食,o個個負責人都係係咁易應2下..有d失望
去長洲之前我睇過Open Rice話呢間正!
所以咪帶埋幾個frd一齊黎囉

我地開頭周圍搵/3\
搵左好耐

好在最後我地都搵到~
佢收11點..
我地o個陣去到10點幾..
我地咪問下佢收未囉
佢話未呀 坐啦你地

我地開頭only想叫心太軟
同火焰雪山

仲想叫芒果千層糕><
但佢賣晒

最先黎到既火焰雪山~
佢熄晒燈,
好靚好靚燒o個陣,
我地幾個女仔都好興奮

之後影完相就試味啦!
D cream唔太膩,
但上面暖,
下低係朱古力雪糕好正

我地都不禁大叫

之後係個chocolate cake~~
個個都食唔停口,
實在太好食啦~~
佢銀色o個2粒應該係朱古力餅o個類既野

不過得2粒/3\

之後我地期待既心太軟來了

好好好好好味呀
我地個個想encore嫁
不過之後我地留肚去允升所以無叫

整體黎講都ok既..
不過呢我地讚佢d野好食,
o個個負責人都係係咁易應2下..
有d失望

燒緊既時候
燒完
我總是 "心太軟,心太軟"<3
2009-03-25 16 瀏覽
搵左一陣先搵到呀!我地要左:雪糕紅豆冰唔係好甜, 又唔會好似其他咁得D冰,食食下個雪糕都溶了,就攪暈佢, 變成紅豆milkshake了~焗火焰雪山好期待呀~waitress仲關埋左個門,成間restaurant黑曬,waitress就拎住個火焰雪山出黎,起火了~wow~ 睇得好開心~等d火差唔多熄, 個top 既cream都好clear 咁燒焦左lu~食個時有 warm cream + ice cream仲有2種味~唔係周圍都有得食既甜品,好有heart 咁令你好enjoy 佢著火個moment喇~

搵左一陣先搵到呀!
我地要左:
雪糕紅豆冰
唔係好甜,
又唔會好似其他咁得D冰,
食食下個雪糕都溶了,
就攪暈佢, 變成紅豆milkshake了~
焗火焰雪山
好期待呀~
waitress仲關埋左個門,
成間restaurant黑曬,
waitress就拎住個火焰雪山出黎,
起火了~wow~ 睇得好開心~
食個時有 warm cream + ice cream
仲有2種味~
唔係周圍都有得食既甜品,

2009-03-14
2009-03-18 68 瀏覽
去長洲玩左2日,, 去左2次師妹對上一次係08年聖誕第1日 夜晚10點先出去食點刀要o係佢收工前食去到 得我地同另一台客我地2個就點左個火焰雪山同心太軟好中2點火果刻 可惜相機捕捉得吾令我第1次食一杯既 覺得幾個人份量既好食D感覺多料D 但刀好味 酒味吾會好重另外心太軟 一開D朱古力流哂出來 好甜不過我刀係食得甜既人再加咪個ICE REAM 中和左D 甜第2日就下晝去叩左個疏乎里,特濃朱古力蛋糕同咪芒果千層蛋糕個疏乎里要好快食哂,,所以冇影相==自己對呢樣麻麻地 冇咩感覺個朱古力CAKE就好好好味!! 好濃朱古力甜得O岩O岩好可能食完朱古力,再食芒果就好淡但個皮好食 =]下次要試咪其他CAKE~
去長洲玩左2日,, 去左2次師妹
另外心太軟 一開D朱古力流哂出來 好甜
不過我刀係食得甜既人
再加咪個ICE REAM 中和左D 甜
第2日就下晝去
叩左個疏乎里,特濃朱古力蛋糕同咪芒果千層蛋糕
個疏乎里要好快食哂,,所以冇影相==
自己對呢樣麻麻地 冇咩感覺
個朱古力CAKE就好好好味!! 好濃朱古力甜得O岩O岩好
可能食完朱古力,再食芒果就好淡
但個皮好食 =]

下次要試咪其他CAKE~
點火一刻
成隻碟刀係酒
朱古力CAKE
芒果千層
2009-02-23 26 瀏覽
朋友入長洲之前做了research.知道呢間甜品好多人都話gd!我地就去食啦..!但佢好晏先開..我地都等到2點呀好似..-3-叫左個最出名的火焰雪山!!上之前佢仲好有心機咁同我地close哂店的門...等到間台黑哂...更易睇到點火的1環!個下我心入面加緊分俾佢嫁啦..因為1日1定有唔小人叫火焰雪山...佢咁又開又close門1定好辛苦..但佢都堅持咁做就會好有心!!!點火過程大約1min到...食的時間佢仲好細心提我地要連埋d雪糕1齊食先好食.唔苦!食落真係唔錯!!!第1次食咁得意的甜品!自家製之外..仲加上咁有心思心機,,,,,價錢又唔貴.真係值得咁多人支持呀!
朋友入長洲之前做了research.
知道呢間甜品好多人都話gd!
我地就去食啦..!
但佢好晏先開..
我地都等到2點呀好似..-3-

叫左個最出名的火焰雪山!!
上之前佢仲好有心機咁同我地close哂店的門...
等到間台黑哂...
更易睇到點火的1環!
個下我心入面加緊分俾佢嫁啦..
因為1日1定有唔小人叫火焰雪山...
佢咁又開又close門1定好辛苦..
但佢都堅持咁做就會好有心!!!

點火過程大約1min到...
食的時間佢仲好細心提我地要連埋d雪糕1齊食先好食.唔苦!

食落真係唔錯!!!
第1次食咁得意的甜品!
自家製之外..
仲加上咁有心思心機,,,,,
價錢又唔貴.
真係值得咁多人支持呀!
2009-02-22 14 瀏覽
成日掛住長洲D蝦丸、魚蛋、糯米滋,,,,,,,,好多個再黎長洲的理由,但最重要係...我未食過其出名的師妹甜品!早船到,未開門,羅住蝦丸、魚蛋上山走左個圈,等到開鋪啦,yeah...點左:心太軟:係食過甘多間之中數一數二,D醬好"流",朱古味唔Cheap,可唔可以大舊D呀?太好味啦!火焰雪山:N年前係天樂食過之後,就冇再食過火焰雪山,同埋通常人小小好難食到呢味甜品,但師妹竟然有做細size~好野~等緊之制,突然..拉布廉,再點火,好開心,肯為一個二十多塊的甜品做驚喜,未食已經甜。第一啖之後之後停唔倒口,淡淡酒香,好正,尤其係底層,超like~士多啤梨乳酪餅:味道好清香,有水準,但之前兩個太正啦,所以冇甘掛住一路寫已經想再食過,點解師妹唔開係我樓下?痴左)

點左:

一路寫已經想再食過,點解師妹唔開係我樓下?
痴左)
點火啦
掛住你
$36 (其他)
2009-02-15 35 瀏覽
二月十四日 (星期六)對於為食的人來說,不吃師妹不算去過長洲…我們當然不會錯過原本是打算吃過晚飯後才來光顧的,但怕晚飯後多人,最後還是當它為下午茶呢剛巧是情人節,排隊的都是一對一對的情侶,我們由三時半等到四時,不過後來發現往後的龍更長,我們作一個精明的選擇要等這樣久其實主要有兩個原因:1.鋪頭地方太少,只能容下十六人2.這裡出名的甜品如火焰雪山,梳乎里等製作需時,因而食客落單到進食的時間也拖長了我們坐在最僻靜的一角,可以慢慢享用甜點火焰雪山是我們選定必試的因為火焰雪山上桌時,服務員會關燈和將窗簾拉上,整間店鋪頓時昏黑一片然後火焰雪山送上,服務員會為它舉行亮燈儀式因為放上了rum酒,使可以發出藍色的火焰,很特別的效別最可惜是服務員督促我們不要用閃光燈火焰雪山主要由雲呢拿和朱古力雪糕組成,再加上草莓我們都不太愛吃草莓,但這裡的不差呀,至少我們沒有吃剩雪糕都算不懶,以這個價錢是可以的了梳乎厘是即叫即焗,要等約15分鐘來到還是熱洪洪的外貌簡潔而味道較為淡是較重蛋味的梳乎厘,味道不算突出外脆內軟,是易入口而不膩的甜品蘆薈茘枝特飲因為有點口渴,所以追加了這個特飲是茘枝汁加上蘆薈啫喱很清涼很解渴的特
二月十四日 (星期六)

對於為食的人來說,不吃師妹不算去過長洲…我們當然不會錯過

要等這樣久其實主要有兩個原因:
1.鋪頭地方太少,只能容下十六人

我們坐在最僻靜的一角,可以慢慢享用甜點

火焰雪山
是我們選定必試的
然後火焰雪山送上,服務員會為它舉行亮燈儀式
因為放上了rum酒,使可以發出藍色的火焰,很特別的效別
最可惜是服務員督促我們不要用閃光燈

火焰雪山主要由雲呢拿和朱古力雪糕組成,再加上草莓
我們都不太愛吃草莓,但這裡的不差呀,至少我們沒有吃剩
雪糕都算不懶,以這個價錢是可以的了

梳乎厘
是即叫即焗,要等約15分鐘
來到還是熱洪洪的
外貌簡潔而味道較為淡
是較重蛋味的梳乎厘,味道不算突出
外脆內軟,是易入口而不膩的甜品

蘆薈茘枝特飲
因為有點口渴,所以追加了這個特飲
是茘枝汁加上蘆薈啫喱
很清涼很解渴的特飲
而且只售$13,大家不彷一試

現實點說…這麼便宜而有水準的甜品,可能只有位於僻遠地方的食肆才可以做到,大家不彷考慮來個長洲一日遊
點火的一刻!
火焰雪山
梳乎厘
蘆薈茘枝特飲
(非會員)
2009-02-12 8 瀏覽
最近有個uncle返左黎香港~前幾日短週, 就同佢一家去左長洲wet wet去到長洲~ 緊係要去"師妹甜品"食番過雪糕la一入到去~ 二話不說, 點左過火焰雪山先味道其實只係一般, 但係氣氛一流店員重會將簾布拉上, 又會熄燈收貨la~ps.唔知係唔係怕黑呢, 熄燈果陣隔離檯有個女仔塊面比現場環境重黑, 重要敵視個店員其實大家都只係去散下心o者, 香港人, 輕鬆d la~
最近有個uncle返左黎香港~
前幾日短週, 就同佢一家去左長洲wet wet

去到長洲~ 緊係要去"師妹甜品"食番過雪糕la

一入到去~ 二話不說, 點左過火焰雪山先

味道其實只係一般, 但係氣氛一流
店員重會將簾布拉上, 又會熄燈

收貨la~

ps.唔知係唔係怕黑呢
, 熄燈果陣隔離檯有個女仔塊面比現場環境重黑
, 重要敵視個店員

其實大家都只係去散下心o者, 香港人, 輕鬆d la~
(非會員)
2009-02-10 9 瀏覽
我前日同女朋友去左食師妹,見呢到食評咁高心諗無死啦...去到叫左一杯檸雜+火焰雪山先講檸雜...味道真係好普通...唔覺得別好飲..入面有d一粒粒既野,唔知係咪檸檬皮...我覺得唔係咁match火焰雪山,有火係幾好睇既,但佢又唔拉埋個簾,同埋點火之後,個女既一直企係我地隔離等佢熄開返燈,但佢全程黑口黑面,或者無咁嚴重既,可以係木無表情咁啦,而冧酒淋得太多,都燒左6-7秒,另外,d冧酒淋得太多啦,漏埋落隻碟到,上面d蛋白幾滑口,但係d雪糕太硬啦....唔應該咁硬...
我前日同女朋友去左食師妹,
見呢到食評咁高心諗無死啦...
去到叫左一杯檸雜+火焰雪山
唔知係咪檸檬皮...我覺得唔係咁match