2023-12-29 516 瀏覽
之前已經是舊店 (植幕宵) 的Fan,今晚睇學友演唱會,帶埋朋友試必吃的蝦湯麵。因為準時開場,所以早D食不用排隊。餐廳雖小但滿店充滿了蝦湯味,我們各人叫了一碗醬油蝦濃湯刀削麵,另加一隻糖心蛋。原來蠔湯麵是星期四限定,不過蠔迷想吃也可以跟老闆聯絡提早預訂,老闆真好人有求必應。等左一陣老闆已經捧上熱辣辣的蝦湯麵,之後仲手持一個小茶壺,很有儀式感地為我們加上自家製的蝦油。天花板級別的蝦湯完美呈現眼前,湯內仲有很多細少的櫻花蝦及切碎的京蔥。蝦湯味道濃郁,感覺好似一隊蝦兵團衝入個胃。配上新鮮的蔥味及煙韌麵條,全碗湯飲晒。無味精湯頭飲完唔會口渴,仲有回甘的鮮味,也是我回頭多次的原因。老闆每個細節位也非常細心,醬油蝦是剝掉蝦殼的。最啱蝦殼敏感的懶惰朋友,不會錯過食靚蝦的機會。 蝦肉鮮甜煙靭彈牙,帶有淡淡的玫瑰露香氣,令味蕾上了層次豐富的一課。醬油蝦濃湯麵的好朋友一定是醬油溏心蛋,這是我每次食麵的完美夢幻組合。此店採用蛋味濃郁的日本夢王蛋,深紅色流動的蛋黃,流心程度剛剛好,不會太稀爛或硬,是我每次必點之選。

醬油溏心蛋
醬油溏心蛋
2023-12-27 157 瀏覽
<<醬油蝦濃湯麵🍜 - $118>>咁凍既天氣真係想食換熱湯麵❄️幕多餐牌選擇唔多 只有一款醬油蝦濃湯麵🦐及每逢週四才會供應的蠔湯麵🦪配菜我選了多葱及追加了鮑魚及溏心蛋兩款小食🥢湯底有碎蝦殼 湯底味道濃旭 上菜後店員會加蝦油令整碗麵味道昇華🥘 建議週末12:30前入座就不用排隊等位⏳<<Shrimp Soup noodles - $118>>The golden thick shrimp broth is the whole essence 🦐🍜 It tastes tangy once you take a sip 🤤🤤It’s a good option to enjoy under freezing weather 🌀Get there around 12:30 to secure a spot 🪑The shop is small with seats accommodating 20 people. Limited selection on the menu 📋~ Coming on Thursdays ensur
<<醬油蝦濃湯麵🍜 - $118>>

The golden thick shrimp broth is the whole essence 🦐🍜 It tastes tangy once you take a sip 🤤🤤It’s a good option to enjoy under freezing weather 🌀Get there around 12:30 to secure a spot 🪑The shop is small with seats accommodating 20 people. Limited selection on the menu 📋~ Coming on Thursdays ensures that another selection oysters soup noodles is available 🦪
2023-12-23
午餐
  • 醬油蝦濃湯麵
好食評價:🌕🌕🌕🌕🌑CP值:🌕🌕🌕🌕🌑•醬油蝦濃湯蝦麵•$118碗湯真係濃到不得之了 好有蝦味🦐🦐🦐真係識得出係誠意製作👍🏻👍🏻Feel到花咗好多時間去熬製呢碗湯底醬油蝦又隻隻都脹卜卜!夠大隻!額外仲加咗份醬油蝦(+$38)Share食很ok!!麵底正常硬度!整體 碗濃湯真係好掂嘅!少少重口味啲!但拉麵就係咁!P.s. 細細間餐廳 2-3人食會好啱!好想讚老細🫢🫢佢真係好細心!一定會再去!利申唔係打手😂😂😂

好食評價:🌕🌕🌕🌕🌑
CP值:🌕🌕🌕🌕🌑

•醬油蝦濃湯蝦麵•$118
碗湯真係濃到不得之了 好有蝦味🦐🦐🦐
真係識得出係誠意製作👍🏻👍🏻
Feel到花咗好多時間去熬製呢碗湯底
醬油蝦又隻隻都脹卜卜!夠大隻!
額外仲加咗份醬油蝦(+$38)
Share食很ok!!
麵底正常硬度!
整體 碗濃湯真係好掂嘅!少少重口味啲!
但拉麵就係咁!

2023-12-06 908 瀏覽
這間店BOOKMARK咗好耐, 終放去到尖沙咀可以一試 食物 : 醬油蝦濃湯拉麵 $118 ~ 全店只做蝦湯麵, 再加上自家製蝦頭油, 味道好濃郁, 全碗湯飲晒, 唔會浪費, 拉麵質地正常普通, 醬油蝦鮮甜爽口 溏心蛋(追加) $15~ 味道正常, 但食拉麵一定要配溏心蛋 環境 : 小店地方細, 但環境舒服乾淨, 全店用橙色做主體, 幾特別 服務 : 職員有禮貌 價錢 : HK$133 (無加一服務費)
這間店BOOKMARK咗好耐, 終放去到尖沙咀可以一試

服務 : 職員有禮貌
價錢 : HK$133 (無加一服務費)
1967 瀏覽
溏心蛋(追加)
醬油蝦濃湯拉麵
2023-11-25
醬油蝦濃湯拉麵
幕多巨蠔拉麵🦪🍤必叫醬油小食新舖就係舊舖既對面街.都係用紅色🔴做主色好易見到.分別係中午時去食.點知個日蠔麵未準備好🥲(宜家逢星期四先有蠔麵~)➿醬油蝦濃湯麵但食返🦐蝦麵配刀削麵一樣係舊舖既水準😚 店員重會另外落蝦油係湯上~最後成碗見底係一定既~ (有興趣可以睇返之前既食評) 每次都感恩店員一早已將蝦殼剝好.先食得咁方便👍➿蠔拉麵之後再同朋友去試蠔麵🦪🍜比想像中有驚喜.湯底係有花椒味🌶😲如果比例少一D會突顯返個蠔湯.始終湯底係用日本廣島蠔打碎再熬湯🥹麵入面既蠔就用美國桶蠔🦪.每粒都飽滿新鮮食完都飽😂.如果唔夠喉.追加店主自家醃製既海鮮都過份地好食.蝦肉好爽口🤤微辛口味又有醬油既甜味好順口--➿蠔拉麵 ʜᴋᴅ 𝟷𝟻𝟾➿醬油蝦濃湯麵 ʜᴋᴅ 𝟷𝟷𝟾➿追加➿海螺ʜᴋᴅ 𝟹𝟾➿醬油蠔 ʜᴋᴅ 𝟹𝟾➿醬油蝦 ʜᴋᴅ 𝟹𝟾--(.❛ ᴗ ❛.) foodiepoison👩‍🍳  整體味道: 7.5/10💸  性價比: 7/10📸  打卡指數: 8/10🤵🏼  環境服務: 7/10🤔  推薦指數: 8/10
幕多巨蠔拉麵🦪🍤必叫醬油小食

2023-07-20
  • 醬油蠔
  • 醬油蝦
  • 醬油蝦濃湯麵
<幕多> 📍尖沙咀/佐敦🔸真材實料 🦐🦐🦐 每日新鮮熬製蝦湯 🔸絕對需要翻啅!!!🍜 慕名遠道而來,為嚐呢碗每日新鮮熬製嘅蝦湯拉麵 🦐🍜 餐廳位置比較隔涉,係尖沙咀同佐敦交界,幸好呢碗拉麵無令我失望 🥰🥰🥰Menu好簡單,醬油蝦濃湯麵($118)再加唔同海鮮Topping,今次簡單叫左個麵同啤酒都夠晒飽飽 💕醬油蝦濃湯麵($118) — 落單後拉麵好快上枱,由靚仔廚師注入蝦油,濃厚嘅湯底因蝦油再進一步提鮮 ❣️❣️❣️ 湯底鮮甜無比,十萬隻蝦蝦蝦蝦蝦蝦蝦係口腔奔騰 🥹 飲落順喉感覺冇味精,熱騰騰嘅湯拉麵食落好舒暢,最重要係碗內嘅大蝦已剝殼,由頭到尾都光脫脫,岩晒懶人食用。食完呢碗拉麵,幸福感滿滿 💕 (大大力推薦比大家!!!係值得幫襯嘅小店)醬油小食:鮑魚 (另加$38) — 鮑魚炆得好腍,完全入晒味!醬油底有微辣,好過癮!都係加$38,超抵食!提外話,兩個疑似老闆嘅員工都好靚仔 😍 食麵次餘,眼睛仲有冰淇林吃 🧡🧡🧡
<幕多> 📍尖沙咀/佐敦
🔸真材實料 🦐🦐🦐 每日新鮮熬製蝦湯
🔸絕對需要翻啅!!!🍜

醬油小食:

醬油鮑魚

醬油鮑魚
2023-11-17 546 瀏覽
醬油蝦濃湯鮮甜 濃郁沙沙的口感蝦油更提香很推薦的蝦湯👍🏻麵條選的是拉麵嚼勁可以 掛湯力也足大蝦兩隻很好吃爽口~ 調味很鮮美剝了外殻的蝦子 還保留到了尾段👏🏻配料的蔥 建議選正常就夠了櫻花蝦該能更突出整體上 完整度以日式拉麵來說確有不足略單薄的蝦湯麵🍜但就港式湯麵而言味道 和足料程度皆很可以至少嚐得出店家的苦功和心思定價上略進取 故期望能更臻完美呢~
醬油蝦濃湯

略單薄的蝦湯麵🍜
但就港式湯麵而言
味道 和足料程度皆很可以
至少嚐得出店家的苦功和心思

定價上略進取 故期望能更臻完美呢~
2023-11-17
2023-11-17 224 瀏覽
Wowwowowow 呢碗拉麵我覺得好好食可能我本身鐘意食海鮮所以岩哂我口味,成碗湯都飲哂蝦湯好鮮甜蝦味好濃郁店員好細心,知道我食琵琶蝦專登俾濕紙巾抹手加38$有小食琵琶蝦都係鮮甜彈牙好食既店係值得人讚賞所以都要打返個好評
Wowwowowow

呢碗拉麵我覺得好好食

可能我本身鐘意食海鮮
所以岩哂我口味,成碗湯都飲哂
蝦湯好鮮甜蝦味好濃郁

店員好細心,知道我食琵琶蝦
專登俾濕紙巾抹手
加38$有小食琵琶蝦
都係鮮甜彈牙
好食既店係值得人讚賞

所以都要打返個好評

• 蝦麵
2023-11-13 324 瀏覽
一間小小嘅店面,但裝修得好精緻,環境企理舒服,有好多植物同埋裝飾,好似去咗露營咁,好靚~我哋就試咗呢度最出名嘅醬油蝦濃湯麵,食拉麵一定要加隻溏心蛋,咁就係最Perfect嘅組合😋哈哈佢係曲嘅拉麵,食落煙煙韌韌。面頭嗰兩隻大蝦,全部剝晒殼!勁方便,唔使自己剝殼,可以食得出係新鮮嘅,唔係急凍冰鮮蝦,所以好鮮甜煙靭,好味~我哋叫咗店員幫我哋加咗啲蝦油(佢問我哋點解知道有得加🤣🤣我話因為我哋睇咗網上啲人講)雖然好邪惡,但係好香😋 濃郁嘅湯再加埋麵一齊食,正!見到有啲人話麵有浸鹼水味,但係我又唔覺得喎,幾好味,兩啖就食完😂但係糖心蛋個質素有啲參差,我個隻好好彩係流心嘅,但係我朋友嗰隻就煮得太熟咗啲😂Btw啲店員態度都好好好nice!

醬油蝦濃湯麵

Btw啲店員態度都好好好nice!
2023-10-24
2023-11-12 241 瀏覽
搬左去元祖鋪對面, 今次第二次黎食, 鋪頭大左一倍有多👍🏼中間3pm 落場, 2pm 左右趕去入座, 今日只提供蝦湯拉麵 (我無所謂, 正正為咗呢個面而再食), 另外追加咗蠔.蠔非常飽滿$38 算抵食蝦湯拉麵 $118 一貫高水準表現, 2 隻蝦都唔細, 仲要剝埋殼, 蝦腸已清 (有人剝殼嘅蝦係最好食🤣)波子汽水 有三款口味, 叫左原味, 仲幫你開埋, 服務👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼舖頭只收現金, 但無加一下次早啲嚟, 今日冇晒鮑魚, 賣晒🥲如果夾硬要講有咩唔好, 入門口張枱, 攝咗紙皮都係搖搖下, 小問題, 完全唔影響下次嚟再食
搬左去元祖鋪對面, 今次第二次黎食, 鋪頭大左一倍有多👍🏼

蠔非常飽滿$38 算抵食

舖頭只收現金, 但無加一

下次早啲嚟, 今日冇晒鮑魚, 賣晒🥲

2023-11-12 180 瀏覽
📍️小店位置喺小街🍜門面好sharp好吸引😍呢間店超級多人流架👅終於有機會同朋友去試吓😁🦐醬油蝦濃湯拉麵 🌈估唔到佢個湯底會咁濃郁🔥濃到有d似沾麵嘅湯底🤤味道濃郁但絕對唔會口喝✅果然係真材實料呀💯上面仲有鹹鹹香香嘅櫻花蝦😍另一驚喜位係佢嘅醬油蝦係已經幫你剝埋蝦殼添👍食嘅時候啖啖肉又爽口🉐上枱嘅時候店員仲會幫你加啲自己做嘅蝦油🈵令到成碗麵嘅鮮味更上一層樓👍正呀喂🥳🦐醬油蝦濃湯刀削麵 🌈呢度餐牌只主要有三款麵食🍜今次黎度只有主角醬油蝦濃湯拉麵🍤所以另一碗我哋就揀咗另一個麵底刀削麵🔪拉麵同同削麵比較之下🤔我個人更加喜歡佢地有咬口嘅刀削麵喇👍煙煙靭靭嘅口感超正💯加埋一啖濃湯🔥冇得頂呀🥳🦐🐚醬油漬海鮮🌈佢哋呢度嘅醬油漬海鮮同樣做得好出色💯鮮醃味道剛剛好👍唔會因為醃過龍出現苦味 💯食落口仲有小小辛辣味👅好惹味🥳

🦐醬油蝦濃湯拉麵

🦐醬油蝦濃湯刀削麵

🦐🐚醬油漬海鮮

• 醬油蝦濃湯麵
平日經過成日麵見到多人排隊食,終於今日少人少少既時候,有機會排到隊食。舖頭入面只有6張枱,難怪平時排隊既人龍咁長。一入到去 menu 只有醬油蝦濃湯麵選擇 咁就試下佢la 。我揀左最basic 既拉麵冇加其他野。店員好好碗麵出到黎之後幫我加左d蝦油。碗麵既湯底好香 好濃郁 仲帶有蝦既少少甜味 唔會太咸 。拉麵亦冇太硬或太軟,仲有口感。蝦都好細心咁剝咗蝦殼 令到客人易食 唔洗整污糟雙手,但佢既味道係冬陰功味!令我嚇左一跳🫣湯底真係好出色,齋睇湯底係值得依個價錢。但係如果以一碗麵嚟計,就唔係好值。冬陰功味既蝦完全唔襯碗麵,一食落去破壞咗湯底嘅味道。而且d麵掛唔到湯 就咁夾住d麵嚟食嘅話完全冇蝦既味。總括而言,湯底係超班既,但麵同配料都配唔上佢。作為一碗麵來講,我只可以講係合格。
舖頭入面只有6張枱,難怪平時排隊既人龍咁長。
我揀左最basic 既拉麵冇加其他野。
店員好好碗麵出到黎之後幫我加左d蝦油。

碗麵既湯底好香 好濃郁 仲帶有蝦既少少甜味 唔會太咸 。
拉麵亦冇太硬或太軟,仲有口感。

湯底真係好出色,齋睇湯底係值得依個價錢。

但係如果以一碗麵嚟計,就唔係好值。
冬陰功味既蝦完全唔襯碗麵,一食落去破壞咗湯底嘅味道。
而且d麵掛唔到湯 就咁夾住d麵嚟食嘅話完全冇蝦既味。

總括而言,湯底係超班既,但麵同配料都配唔上佢。
作為一碗麵來講,我只可以講係合格。
2023-10-29 216 瀏覽
係一間專食蝦湯拉麵嘅拉麵舖 未入門口已經聞到好濃嘅蝦味傳出嚟一坐低個女仔行埋嚟就話冇豪湯同埋鮑魚湯拉麵 只得蝦拉麵 即係三種湯嘅拉麵只得一種 仲要冇刀削麵,只有普通嗰種拉麵心諗乜都冇,即係只係得返一種蝦拉麵賣咁被迫就只係食嗰款啦 再追加咗個筆記簿同埋兩隻生蠔 就算佢只係得一款蝦湯拉麵 靠呢一款蝦湯拉麵都夠做 真係好食 個蝦味非常濃 仲加咗啲蝦油落去個面度再濃啲 一路食個麵就一路飲湯 變咗最主要喺度不斷飲湯,因為真係太好飲個蝦湯我一向覺得食拉麵或者食湯麵,飲埋個湯係好重味精或者好重鹽味都身體唔太好,一路都唔飲湯的 但係呢個湯係例外真係忍唔住不斷飲過蝦湯 個北寄貝好大嚿好肥 佢係有少少麻辣味道,好香好惹味 個生蠔都係好大件好鮮味 波子汽水有好多口味,比其他居酒屋或者食壽司嘅地方多 有柚子蘋果檸檬原味 呢間拉麵舖只收現金

心諗乜都冇,即係只係得返一種蝦拉麵賣
咁被迫就只係食嗰款啦 再追加咗個筆記簿同埋兩隻生蠔

呢間拉麵舖只收現金
2023-10-26 208 瀏覽
去到已經見到好多人排緊隊🚶🏼🚶‍♂️排咗大概30-45分鐘入座夜晚八點幾食已經冇咗好多嘢得返蝦湯拉麵可以揀🍜拉麵一嚟到職員就會幫手淋醬油先講吓個湯本來冇expect蝦湯有咩驚喜估唔到佢又真係幾香濃仲有一粒粒嘅蝦仁🍤正過一幻個蝦湯👍🏼對比9分嘅蝦湯個麵條就比較失色😀感覺似韓國嘅所謂拉麵比較硬身😗個蝦肉好結實🍤好似啱啱做完gym嚟🏋️總結:蝦湯一流👍🏼但係會唔會為咗呢碗麵排咁耐就由大家決定啦~環境:💘💘💘味道:💘💘💘💘服務:💘💘💘💘價錢:💘💘💘Encore指數:💘💘💘💘
去到已經見到好多人排緊隊🚶🏼🚶‍♂️

比較硬身😗

個蝦肉好結實🍤
好似啱啱做完gym嚟🏋️

總結:蝦湯一流👍🏼
但係會唔會為咗呢碗麵排咁耐就由大家決定啦~

環境:💘💘💘
味道:💘💘💘💘
服務:💘💘💘💘
價錢:💘💘💘
Encore指數:💘💘💘💘
2023-10-23 344 瀏覽
週末黎到落左橙色閘,心諗又咁好彩🤯再望一望,原來嗰間係前身,依家搬左去對面先岩,仲要唔駛排隊直入🤓食物同服務質素唔錯,不過大概係個湯太過香,加埋近住條後巷,一路食都有好多蚊滋,要搞搞個衛生🤧▪️醬油蝦濃湯麵(8/10)💲118當日店鋪只係做呢一款湯麵,上檯之後就會有專人落蝦油🤫面頭兩隻蝦都已經係剝好左殼,肉質爽彈,食到有啲辛辣幾惹味🌶️個湯頭應該熬製左一段時間,有好濃郁既蝦味,仲有唔少櫻花蝦,尾段感覺較稠膩同埋重口味,但絕對唔係死鹹嗰種😛麵款可以揀拉麵或者刀削麵,我就揀左前者,曲身既都幾掛湯,軟硬度適中🍜▪️溏心蛋(7/10)💲15睇相有人嗰啲係全熟,但我呢隻係全流心,一咬啲蛋漿噴曬出黎,呢hea到無影橫切面,但蛋香就差咁少少🫣🔎 整體評分(8/10)

▪️醬油蝦濃湯麵(8/10)💲118

▪️溏心蛋(7/10)💲15

🔎 整體評分(8/10)