餐廳: 幸福四季椰子雞 (譽發廣場)
資訊:

2019-12-12 23 瀏覽
香港人四季都喜愛打邊爐,但冬天就每日都想打😛😛😛因為朋友剛剛病好左,想打邊爐又清淡少少,所以我地選左椰子雞避開了高峰晚市時段,人又少d,又可坐得舒服d#四季椰子雞🐥 $168(半隻)雞肉白白嫩嫩,脂肪比例平均,吾似我地平時食既黃油雞咁肥,雞肉經椰子水煮過之後,面層油份亦都唔多🐥肉質爽彈不肥,而且完全沒有雪藏味因用上新鮮的椰青水🥥所以感覺很新鮮很清甜吃到底,湯底比起最初更鮮甜#娃娃菜 $38更吸收了椰青湯的精華,食落更鮮甜。#響鈴 $36(半份)就係即叫即炸,一客有3件大大件,而且食落勁脆口,不能錯過最後我同朋友都忍不住都飲曬個椰青湯底。#排骨煲仔飯 $98(小)細既煲仔飯已經足夠2-3人吃🥰一向都知道,煲仔飯🍚既精華緊係在於佢既飯焦啦,火喉真係剛剛好🔥米粒粒粒分明及飽滿。

香港人四季都喜愛打邊爐,但冬天就每日都想打😛😛😛

因為朋友剛剛病好左,想打邊爐又清淡少少,所以我地選左椰子雞
避開了高峰晚市時段,人又少d,又可坐得舒服d

#四季椰子雞🐥 $168(半隻)

因用上新鮮的椰青水🥥所以感覺很新鮮很清甜

吃到底,湯底比起最初更鮮甜

#娃娃菜 $38
更吸收了椰青湯的精華,食落更鮮甜。

#響鈴 $36(半份)
就係即叫即炸,一客有3件大大件,而且食落勁脆口,不能錯過

最後我同朋友都忍不住都飲曬個椰青湯底。

#排骨煲仔飯 $98(小)
細既煲仔飯已經足夠2-3人吃🥰
2019-12-11 32 瀏覽
幸福四季椰子雞Environment: ★★★★★Service: ★★★★★Taste: ★★★★★今次和大家分享的是我於幸福四季椰子雞用餐的經驗,幸福四季椰子雞位於旺角彌敦道譽發廣場3樓,以椰子雞作為其賣點。手拍青瓜 川味蓮藕調味調得十分入味,但味道頗辛辣。四季椰子雞鍋一半 $168雞肉須烹煮一段合適的時間。椰子湯頗清甜,雞肉嫩滑,雞肉亦可以配上餐廳提供的醬汁。手工寶響鈴(半份) $36響鈴的味道正常,每一件的份量都頗多。雜菇拼盤 $78冬菇的味道頗香濃,拼盤亦有金菇等其他菇類。幸福臘味煲仔飯(小)臘味的味道正常,飯的份量頗多,亦有少量飯焦。總的來說,幸福四季椰子雞的整體食物水平不錯。🔛🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️旺角彌敦道558-560號譽發廣場3樓
幸福四季椰子雞
Environment: ★★★★★
Service: ★★★★★
Taste: ★★★★★

手拍青瓜 川味蓮藕
調味調得十分入味,但味道頗辛辣。

四季椰子雞鍋一半 $168

手工寶響鈴(半份) $36
響鈴的味道正常,每一件的份量都頗多。

雜菇拼盤 $78
冬菇的味道頗香濃,拼盤亦有金菇等其他菇類。

幸福臘味煲仔飯(小)
臘味的味道正常,飯的份量頗多,亦有少量飯焦。

總的來說,幸福四季椰子雞的整體食物水平不錯。
🔛🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️
旺角彌敦道558-560號譽發廣場3樓

2019-12-10
10 分鐘 (堂食)
一講起椰子雞好多人都會諗起大陸好多出名連鎖餐廳,但最近香港就開咗一間性價比好高嘅椰子雞火鍋喺旺角譽發廣場新開左一間叫幸福四季嘅椰子雞火鍋,叫咗佢推介嘅招牌嘅椰子雞火鍋,首先先想全部用新鮮即開椰子煲嘅湯底,然後再係你面前將生雞放入鍋入面,每一張枱都有一個漏斗時間係5分鐘,店員話呢個係椰子雞最佳食用烹調時間5分鐘一到一打開煲蓋陣陣椰子雞味傳上來咬落口雞肉啱啱好鮮嫩而且每一啖都有椰子味,果然冇推介錯最佳食法🥰🥰🥰不過食椰子雞之前就叫左一個開胃小食雙拼蓮藕同麻辣青瓜,呢個天氣食零舍暖粒粒,而且仲叫咗兩杯雪梨茶,絕對唔係某大牌子嘅雪梨茶倒入去😂😂😂每一啖都飲到新鮮雪梨味而且冇人工糖分然後火鍋配料就叫咗個三色手打丸,特別係當中嘅蝦丸,真係食到淡淡蝦肉而且好彈牙,同埋鯪魚肉丸唔會種質感好死再叫咗個雜菜拼盤,吸晒椰子湯底味特別好食😍😍😍仲有手打韭菜餃,又係性價比極高推介淨係食雞食到悶就叫咗碟羊肉,騷味適中而且肉質鮮嫩唔係雪藏太耐嘅貨品,即係新鮮當然配菜特別推介係即炸響鈴,就算唔放落湯底即刻食都好好食🤤🤤🤤🤤仲有一個餐前菜酸辣鳳爪😂不得不提佢另外再加左柚子汁比起出面食開酸辣鳳爪唔一樣,用來做開胃菜味道都

再叫咗個雜菜拼盤,吸晒椰子湯底味特別好食😍😍😍

仲有手打韭菜餃,又係性價比極高推介

仲有一個餐前菜酸辣鳳爪😂不得不提佢另外再加左柚子汁比起出面食開酸辣鳳爪唔一樣,用來做開胃菜味道都適合

再加埋個飯後甜品呢餐飯$700都唔使簡直一流,比起返大陸喺香港都食到好好食嘅椰子雞煲👍👍👍👍👍👍👍👍
2019-12-04
2019-12-06 43 瀏覽
椰子通常跟陽光海灘有關,但天氣凍凍地新意一點來個四季椰子雞鍋吧,兩口子選了半份雞。將半隻鮮雞件加入椰子清湯裡,滾的途中經已嗅到那個像椰子煲雞清湯的香氣。紅綠燈三色調味配豉油,加入青檸汁更有畫龍點睛的作用,提升鮮味!三式手打丸包括墨魚滑、蝦滑及鯪魚滑,三款都很新鮮。當中以墨魚滑最彈牙。手工寶響鈴很香脆,沾上酸辣醬會更好吃。再加多個蔬菜拼盤平衡一下就剛剛好。開胃小吃有手拍青瓜很清新及蓮藕很爽脆而且都做得很入味。將椰子清湯倒進這個幸福排骨煲仔飯的飯焦,跟日本茶漬的食法很相近,這個可稱為排骨茶漬吧。排骨很腍而且很惹味,飯焦又剛剛好不太燶又太腍。透心涼而且香甜士多啤梨沙冰,像吃冰凍的士多啤梨一樣及暖暖的雪梨茶。這碗椰汁糕甜品有濃濃的椰香,入口很滑。圓滿的晚餐。晚上早點入座更有八折優惠,坐得又舒服。

手工寶響鈴很香脆,沾上酸辣醬會更好吃。

再加多個蔬菜拼盤平衡一下就剛剛好。

開胃小吃有手拍青瓜很清新及蓮藕很爽脆而且都做得很入味。

這碗椰汁糕甜品有濃濃的椰香,入口很滑。圓滿的晚餐。

晚上早點入座更有八折優惠,坐得又舒服。

2019-11-21
  • 手工寶響鈴
  • 幸福排骨煲仔飯
2019-12-04 45 瀏覽
有朋友話我知旺角有間新開既椰子雞火鍋😋😋😋😋,成日都食麻辣火鍋,都想食番d清淡d既火鍋!去到坐低之後,我地就首先點左個四季椰子雞鍋(半隻)先,再慢慢睇下有咩想食。真係唔知食咩好,就問下店員食椰子雞鍋配咩好,店員勁好傾,佢同我講煲仔飯配椰子雞鍋係絕配,咁樣講真係要試下,咁見到佢有大size同小size煲,我地就叫左個窩蛋牛肉。同叫左個娃娃菜,野飲店員推介叫我試下自家制杞子元肉雪梨茶!枱面有個漏斗計時⌛,將D雞全部放晒入去,計時五分鐘,夠鐘要先!飲!湯!飲完先食雞,食完再落火鍋料!呢個鍋超級推薦!佢地既雞雞皮好薄,煮出來雞油無咁多,吸埋椰子🥥水,連另一半唔太好雞都忍唔住食多幾件!煲仔飯煲出來好香,小煲都比正常煲仔飯大煲,呢道既店員會幫你攪勻d飯同餸。另一半好鐘意食飯焦,佢地既煲火侯做得好好,可以煮出來整個底都係飯焦,而唔痴底、又唔燶👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿店員介紹可以加d椰子湯落去,變成湯飯🥰
2019-12-04 695 瀏覽
火鍋嘅食法層出不窮,有台式/廣東/粥底,數清甜滋潤就唔能夠少左海南代表..................椰子鷄鍋!  呢度就有得食啦主打三款椰子鷄鍋,分別有原味/野生竹笙/野生馬蹄,食完鷄鍋可以用黎打邊爐呢款係原味四季椰子鷄鍋 ($168/半隻),鷄件望落唔帶肥膏,肉色靚仔將鷄件及椰子片加入百份百純淨椰青水鍋中煮,用沙漏計時5分鐘就食得等食椰子鷄鍋嘅期間,有手拍青瓜及川味小雲耳 ($68/雙併)作為前菜食住先,惹味微辣,令人開胃五分鐘好快過,打開蓋已經聞到椰子香甜味,食法係先飲湯,清甜好飲,充滿住椰子嘅香甜味食鷄之前,將沙薑粒,桔仔汁及辣椒粒放入豉油中鷄肉滑之餘又帶點嚼口,鷄味幾出又唔肥,點少少"混桔沙薑"醬汁,食到沙薑香味又有桔仔嘅微酸味,有提鮮味道效用,唔錯!火鍋點可以無菜?!  呢客娃娃菜 ($38),份量相當對眼,用椰子湯底黎烚,味道甜上加甜,好夾呀!個湯咁清甜,又到索湯高手............手工珍寶響鈴 ($36/半)出場啦,烚幾秒保持外腍內少脆,一咬D湯咇出黎,小心燙口!呢度有自家製雪梨茶,有凍有熱,叫左杯凍嘅 (無加冰),入口清甜滋潤,健康有益過飲汽水啦!呢度除左

食鷄之前,將沙薑粒,桔仔汁及辣椒粒放入豉油中

呢度除左鷄鍋出名,煲仔飯都有一手,眼見落單率相當高,三款選擇中,叫左呢個幸福排骨煲仔飯 ($98/小)
上枱後侍應幫忙加芫茜及蔥粒,再落豉汁,關蓋再焗多8分鐘就食得

排骨量多,調味得幾好又唔肥; 飯粒混入芫茜嘅香味,變得唔單調

煲仔飯之亮點........飯焦,當然唔會放過,有咬口唔太燶,另一種食法可以加椰子鷄湯,當成茶漬茶咁食法,又得!

今餐有湯有肉有菜又有飯............感覺相當幸福又滿足!
火鍋不僅迷惑了自己當中味蕾而且要熬煮得健康正正宗宗「原味四季椰子雞鍋 - 半隻$168」深受大眾喜愛的美味清甜味出兼低熱量零油脂而不膩,踢走一般火鍋般的重口味蕾搭出原汁原味雞件的重要性,尤其用揶子水煮熟成果5分鐘最為關鍵,雞肉軟嫩紮實,白白一片清澈透作為湯底般一涮入口的新境界滴而回味「幸福排骨煲仔飯 $98」慢熟炮製盛載着煲仔飯品甚佳一絕,刮起層層軟腍脆口鍋巴焦,焦香半脆飯品粒粒分明,拌匀肥瘦比例適中打造出排骨的惹味,不僅食得盡情打造新派小店不能錯過的味道顯出不平凡杞子元肉雪梨茶 冷/熱 $28

火鍋不僅迷惑了自己當中味蕾而且要熬煮得健康
正正宗宗
「原味四季椰子雞鍋 - 半隻$168」

「幸福排骨煲仔飯 $98」

杞子元肉雪梨茶 冷/熱 $28
2019-12-02
2019-12-02 52 瀏覽
早前聽朋友說,這家餐廳的椰子雞鍋,是用真正的原個椰青水煲走地雞,雖然午餐有很多抵叫的套餐,但我一心是想吃椰子雞鍋,跟朋友商量後,就點一個椰子雞窩及1個午餐,一於豪食午餐🤣🤣椰青雞窩~先加椰青水,走地雞落窩,用計時器倒數5分鐘,先飲湯後才吃雞,後再落鍋料去煮~雞湯很清甜,雞皮爽而雞肉味濃,正宗文昌走地雞,正😋臘味飯~臘味的咸香撲鼻,每口均有油香, 配以煙韌的飯粒,很開胃響鈴~比平常吃到的大而厚,抵吃的指數立刻升級🤣🤣娃娃菜~跟平常吃到的一樣啦🤣🤣桂圓杞子雪梨茶~很潤,很適合時下的秋天飲用,能喝出桂圓跟雪梨的味道,是濃的😈😈

響鈴~比平常吃到的大而厚,抵吃的指數立刻升級🤣🤣

娃娃菜~跟平常吃到的一樣啦🤣🤣

2019-12-01 49 瀏覽
在旺角此開了一家主打椰子雞的店鋪 裝修特別以椰子樹及植物相片裝修的環境 挻多卡位可以吧而且還有街景可以望 挻不錯的視覺效果 打卡不錯這次是午市時間去食 看看這家椰子雞素質如何吧·四季椰子雞鍋(半份) HKD$168 ·幸福臘味煲仔飯(細) HKD$98 ·自選涼菜 HKD$68 ·手工寶響鈴(半份) HKD$36 ·雜菜拼盤 HKD$68 ·杞子圓肉雪梨茶 HKD$28 店家用出生只有150-168天的文昌雞 肉質比較嫰滑另外用整個椰子來做湯底 沒有放到任何調味料🤭店員會幫忙弄椰子雞入鍋的 五分鐘過後雞件熟了 先飲個椰子湯 然後再食雞件 再放火鍋材料入鍋🤣我覺得加配醬油會鮮味一點 個人喜歡加辣椒及醬油響鈴是新鮮熱辣辣做出來 所以很脆卜卜即食也可以~

在旺角此開了一家主打椰子雞的店鋪 裝修特別

另外用整個椰子來做湯底 沒有放到任何調味料🤭
店員會幫忙弄椰子雞入鍋的 五分鐘過後雞件熟了

先飲個椰子湯 然後再食雞件 再放火鍋材料入鍋🤣
我覺得加配醬油會鮮味一點 個人喜歡加辣椒及醬油
響鈴是新鮮熱辣辣做出來 所以很脆卜卜即食也可以~

2019-11-19
15 分鐘 (堂食)
2019-12-01 51 瀏覽
終於唔洗返深圳香港都食到椰子雞鍋啦😍,係油麻地附近新開左間主打健康飲食《幸福四季椰子雞》,連調味料都唔係平時用開蔥蒜辣椒咁普通,用左桔仔沙薑辣椒溝䜴油,味道清新好特別😛/🔸原味四季椰子雞鍋🥥 $168兩個人食所以叫左半隻雞,份量都幾多店員細心講解椰子雞都係用左未生過bb雌雞,所以食落肉質鮮嫩,雞皮亦唔會好肥膩,所以湯頭唔會有一大片油脂,食得相當健康❤️,湯底係用新鮮椰子汁,相當清甜同夠潤,飲得出冇加過水同味精,所以一啲都唔會口渴,最佳食法係先煮雞,再用店內提供⏳等候5分鐘,然後再飲湯最後先再加其他配料💕/🔸手拍青瓜🥒川味小雲耳 $68酸酸辣辣又爽口,做開胃前菜啱晒☺️/🔸手工寶響鈴 半份 $36即叫即製絕對唔係普通貨,上枱個陣重係熱辣辣新鮮炸起😍/🔸皇帝菜 $38清甜滋潤椰子湯用黎烚菜,味道更提升✨/🔸幸福排骨煲仔飯 小$98呢到另一必食係熱辣辣出爐煲仔飯,所以我地叫左煲細,但份量都係超大煲兩個人食唔晒😂飯焦煮得好香口,排骨煮得夠𣺉身,食得飽又暖胃,秋風起滿足晒我打邊爐同食煲仔飯兩個願望✌🏻/🔸自家製雪梨茶🍐 $28打邊爐最好飲清熱飲品,雪梨茶飲落清甜可口,唔會太甜感覺健康養生☺️

🔸原味四季椰子雞鍋🥥 $168
兩個人食所以叫左半隻雞,份量都幾多

🔸手拍青瓜🥒川味小雲耳 $68
酸酸辣辣又爽口,做開胃前菜啱晒☺️

🔸手工寶響鈴 半份 $36
即叫即製絕對唔係普通貨,上枱個陣重係熱辣辣新鮮炸起😍
🔸皇帝菜 $38
清甜滋潤椰子湯用黎烚菜,味道更提升✨

🔸幸福排骨煲仔飯 小$98
🔸自家製雪梨茶🍐 $28
2019-12-01 32 瀏覽
最近旺角新開咗一間椰子雞🥥專門店,除咗椰子雞之外,仲有秋冬最啱食嘅煲仔飯。見佢新張期間八折🉐,梗係要一試。主菜味道,先送上前菜——川味雲耳、手拍青瓜。酸甜開胃仲有少少辣味🌶。椰子雞鍋採用咗百幾日大嘅文昌雞,色澤好靚。而湯底則係新鮮嘅椰青水,清澈見底。用沙漏計時5分鐘就食得⏱,湯底比想像中更加清甜。雞肉嫩滑,食落一啲腥味都冇,唔需要任何調味都好好食。而且雞肉肥瘦比例啱啱好,個湯雖然有一層薄薄嘅油份,但飲落去一啲都唔油膩,而且越煲越鮮甜,更加好飲😋。飲完湯食完雞仲可以加啲配料落去做火鍋。我哋嗌咗一盤雜菜拼盤🥬,份量超多,而且超級新鮮,吸晒啲椰青水格外清甜。而佢哋嘅響鈴都非同小可,新鮮炸起冇油溢味,點一點個湯底就食得。佢哋另一樣主打係臘味煲仔飯🍲。雖然我哋嗌左細份,但份量一啲都唔細,我哋兩個咁大食都係勉強食得晒。用料亦一啲都唔吝嗇,有大量嘅臘腸、潤腸、臘肉,仲有芋頭。再配上芫荽同埋蔥,香到令人流晒口水🤤。味道亦都相當出色,啖啖充滿臘味香,仲有超香嘅飯焦,令人一口接一口。飲品方面,我哋揀咗杞子圓肉雪梨茶,清甜解膩,值得一試👍🏻。整體來講,性價比爆曬燈,尤其係呢排有八折。香港好少火鍋餐廳係食物高

飲品方面,我哋揀咗杞子圓肉雪梨茶,清甜解膩,值得一試👍🏻。

整體來講,性價比爆曬燈,尤其係呢排有八折。香港好少火鍋餐廳係食物高質得嚟,一個人食二百幾蚊可以飽到上心口🤪。推薦推薦!
2019-12-01 23 瀏覽
愈大愈注重養生,但出街食野唔多唔少都會有好多味精.... 終於比我發掘到一間食完都冇負擔既火鍋店♨極推介!🌟四季椰子雞-半 ($168)最愛就係佢既湯底🤩 個湯底真係好清甜,用左純椰青,再加入雞湯既香味,淨係飲湯底已經好正😛 老闆娘話隻雞係用左走地雞,所以肉質好嫩滑,兩個人半隻剛剛好!!幸福臘味煲仔飯-小 ($98)幾特別既菜式😋 男人的浪漫改良版哈哈~以臘腸、臘肉、膶腸合併,超正啊!!用左油粘米整既煲仔飯,啖啖都食到飯焦,好有口感😚男朋友都覺得好好味😎自家制飲品 ($28)紅棗雪梨茶,超養身又對皮膚好,女仔必選😝自選川菜 (川味小雲耳,手拍青瓜) ($68)呢款小食都幾惹味,中意食辣既人都會好中意!! 同埋份量好大份~最係叫埋雜菜拼盤($68),結束左養生既一晚😂整體黎講,野食好養生,感覺到真係無添加味精,同埋每樣菜式又落足心機諗,店員服務態度都好好,係一定會encore既餐廳!

🌟四季椰子雞-半 ($168)

幸福臘味煲仔飯-小 ($98)

自家制飲品 ($28)
紅棗雪梨茶,超養身又對皮膚好,女仔必選😝

自選川菜 (川味小雲耳,手拍青瓜) ($68)

2019-11-24
2019-11-30 22 瀏覽
今晚同先生去左幸福四季椰子雞 (旺角),一走進去就聞到好香的椰子🥥香味,服務員態度好好,馬上安排左一個卡位我們坐,位置好闊落坐得舒服,我們叫左前菜,手拍青瓜&川味小雲耳,青瓜加左小小辣加埋蒜蓉的香味,青瓜入口清甜,酸酸辣辣咁好開胃,雲耳加咗黑芝麻同蒜香嘅味道,雲耳好爽滑,好有口感,好好味再叫原味四季椰子雞鍋,椰子🥥湯好清甜,我們連續飲左幾碗,超好味,雞放入鍋裡5分鐘後,雞沒有皮下脂肪,雞肉好滑,雞肉加埋椰子湯一起,非常好的配搭,椰子雞鍋係呢間店嘅主題,系值得推薦的主菜再叫左幸福排骨煲仔飯,落左秘製豉油焗左10分鐘,連飯焦都可以食埋,又唔油膩,排骨好香軟,好幸福的味道,好似番左屋企媽媽住家飯,食完一碗會再想食多碗咁再叫左娃娃菜、響鈴去打邊爐好正呀,叫左兩杯杞子圓肉雪梨茶,又唔會太甜,非常滋潤適合呢一個天氣,好有幸福家的味道
今晚同先生去左幸福四季椰子雞 (旺角)
再叫左娃娃菜、響鈴去打邊爐好正呀,
2019-11-30 29 瀏覽
自從幾個月前去完三亞後對海南椰子雞念念不忘,特別係清甜嘅椰青水湯底、鮮味十足嘅雞肉同酸咪咪嘅醬汁,係海南獨有嘅味道。偶然見到呢間主打椰子雞嘅餐廳,應該係新開張冇耐,上網一睇似乎評價不俗。門外整面牆紙都印上字句,頗有特色。我哋嗌咗椰子雞,配搭嘅醬汁由蒜蓉、青檸同辣椒組成,份量可以自己斟酌,雖然同三亞食到嘅青柑桔醬汁唔同,但風格相似。店員極力推介杞子圓肉雪梨茶,自家製之餘仲冇添加冰粒,原杯放入雪櫃雪凍,味道清甜,感覺滋潤健康。前菜係醒胃嘅涼拌雲耳同青瓜,口感冰涼爽脆,味道酸辣清新,加上白芝麻更加香口。同海南嘅椰子雞鍋一樣,湯底係純椰青水,忍唔住喺落雞件之前試一啖,非常清甜。店員介紹佢哋選用嘅文昌雞係先放養大概120日左右再圈養大概一個月,所以肉質結實而且脂肪量低。枱上面放有漏斗計時,雞件煮大概5分鐘左右就可以食,肉質果然結實彈牙,肉味濃而且冇多餘嘅脂肪,沾上酸甜開胃嘅醬汁,係海南獨有嘅味道,別有一番滋味。雜菜拼盤有娃娃菜、小白菜同油麥菜,非常新鮮,份量亦算多。好欣賞佢嘅響鈴,除咗特別大件之外,即叫即炸非常香脆,而且好香豆味。另外人少嘅話仲可以揀半份。排骨煲仔飯份量幾足,細份都足夠兩個人食,

門外整面牆紙都印上字句,頗有特色。
醬料

杞子圓肉雪梨茶

自選雙拼前菜 (川味小雲耳+手拍青瓜)

雜菜拼盤

雜菜拼盤有娃娃菜、小白菜同油麥菜,非常新鮮,份量亦算多。
手工珍寶響鈴  (半份)

幸福排骨煲仔飯  (小)

排骨煲仔飯份量幾足,細份都足夠兩個人食,店員會先將煲仔飯上枱,喺客人面前打開,淋上煲仔飯豉油同灑上香蔥芫茜,並提示幾時可以享用,非常貼心。
幸福排骨煲仔飯  (小)

大概等幾分鐘就可以享用,排骨半肥瘦,肉質幼嫩,飯底吸收哂排骨嘅味道,而且米香四溢,唔洗過多嘅調味已經好惹味。
幸福排骨煲仔飯  (小)
底部仲有飯焦,係成個飯嘅精髓,又香又脆,冇半點鑊燶味,非常抵讚。
呢度嘅椰子雞拍得住海南嘅地道風味,係想止癢時嘅好選擇,下次想試下加咗野生竹笙或者馬蹄嘅椰子雞。
醬料
杞子圓肉雪梨茶
自選雙拼前菜 (川味小雲耳+手拍青瓜)
雜菜拼盤
手工珍寶響鈴  (半份)
2019-11-30 38 瀏覽
天氣慢慢轉涼,最適合打邊爐的時間到了。 想享受打邊爐既樂趣,又想食得健康少少,於是試食左幸福四季椰子雞鍋;整體感覺不錯,會再想食多次。椰子雞鍋湯底加入新鮮的椰子水,湯底好清澈。 將新鮮既雞肉同埋椰子片放入煲滾的湯後,等候約五分鐘時間,即可以享用。 枱面放了一個沙漏方便計算等候時間,十分有趣味。 推介的食法:可以先飲湯再食雞,最後落配料打邊爐。 椰子雞湯味道好清甜,有好香既椰子味。 雞肉肉質滑嫩而且帶有椰子既香,配上火鍋醬汁試到唔同味道。 雞肉點左火鍋豉油加上柑橘汁,味道酸酸地好開胃,好正! 食完雞肉,加其他火鍋配料。 推介食響鈴,因為可以吸晒湯精華。 今次除左食雞外,叫左雜菜盤,十分健康。另外,我同朋友點左個煲仔飯。 材料好豐富:有芋頭、臘肉、臘腸、潤腸。 好耐無食飯焦,煲底飯焦真係超級正,好脆卜卜又香。 食完個煲仔飯,個人感覺暖粒粒。服務方面,侍應好有禮貌,周不時會關心我地食物到未、上菜時間都好快。 應該會再幫襯!
天氣慢慢轉涼,最適合打邊爐的時間到了。