2019-08-06 60 瀏覽
旺角登打士街的幸福堂分店我間中會光顧,始終近我工作的地方~~~幸福堂每間分店最大的特色是有個籤筒,大家可以求籤,在抽屜取出籤文~~~這間店跟弼街分店一樣在轉角位置,飲品製作過程是公開的~~~今次好友買了飲品外賣,分別點了幸福黑糖珍珠厚奶茶和抹抹暗戀抹茶珍珠鮮奶~~~這間店的飲品甜度適中,我比較喜歡幸福黑糖珍珠厚奶茶,因為珍珠軟熟,而且奶味較濃,好友叫的抹抹暗戀抹茶珍珠鮮奶,本身奶和茶是按比例倒入杯中,綠茶味比較濃,如果沒有攪拌而飲就未能嚐到當中最理想的味道。

這間店跟弼街分店一樣在轉角位置,飲品製作過程是公開的~~~

2019-08-04
  • 幸福黑糖珍珠厚奶茶
2019-08-05 25 瀏覽
這天在旺角想喝杯手搖飲品。我們喝了幸福堂的飲料。等待飲品的時候,抽個籤,測試一下運氣!這裡有店員在手抄黑糖,還有師傅在製作珍珠。在一群人的努力下,焰遇幸福誕生了!經典的焦糖黑糖珍珠鮮奶看起來非常美味。這裡的鮮奶味道很香濃。餐牌寫著飲品是黑糖珍珠真鮮奶,所以相信這杯飲品應該是真材實料的!黑糖珍珠方面,我覺得這裡的珍珠很軟糯,咬著不是那種十分彈牙的,有點麻糬的感覺。飲品整體甜度不算太高,加上甜甜的珍珠在配搭上很合適!
這天在旺角想喝杯手搖飲品。
我們喝了幸福堂的飲料。
等待飲品的時候,抽個籤,測試一下運氣!
2019-08-02 37 瀏覽
夏天咁熱真係要飲返杯凍野飲完有幸福嘅感覺,幸福堂一向出名飲珍珠奶茶,而且係黑糖珍珠都係即刻炒,所以黑糖味好老,而且珍珠夠彈牙。鍾意幸福堂即炒黑糖珍珠,無化學成份!喺台灣飲過都已經覺得好好飲,香港開咗排長龍,而家終於比較緩和一啲,只係等一陣就有啦。店外仲好搞笑,有個籤筒比你抽,之後可以喺隔離嘅百子櫃解籤✨飲品杯好搞笑,有男神及女神,隨機比😛▫️飲左玫瑰茶🌹面上有青檸,酸酸甜甜,好香玫瑰味▫️草莓珍珠鮮奶🍓士多啤梨味幾香,奶味夠濃🥛
夏天咁熱真係要飲返杯凍野

鍾意幸福堂即炒黑糖珍珠,無化學成份!

店外仲好搞笑,有個籤筒比你抽,之後可以喺隔離嘅百子櫃解籤✨

飲品杯好搞笑,有男神及女神,隨機比😛
▫️飲左玫瑰茶🌹面上有青檸,酸酸甜甜,好香玫瑰味
▫️草莓珍珠鮮奶🍓士多啤梨味幾香,奶味夠濃🥛
2019-08-01 19 瀏覽
我要找「男神」•「女神」!突然被朋友笑死了,原來她想去台灣no. 1 的《幸福堂》飲珍珠奶茶! 😂😂 店鋪以透明玻璃打造,以顯示整個製作過程讓客人放心飲用。 珍珠由點餐處旁的「珍珠製作機」,由香港即制。店的另一邊更有驚喜! 罷放了大大竹韱桶、解籤 讓客人等得開心,飲得安心! 😂 珍珠彈牙感十足,奶茶濃厚純滑,跟奶比例剛好。 鐘意甜好岩飲! 而朋友喜愛奶類又愛其外觀,於是點了一杯「莓天想你 — 草莓珍珠奶茶 」 HKD 30 。 味道濃度剛好,不會好奶昔但奶味挺重! 內裡仲有士多啤梨肉~~ 正!

店鋪以透明玻璃打造,以顯示整個製作過程讓客人放心飲用。

珍珠由點餐處旁的「珍珠製作機」,由香港即制。

2019-07-30 25 瀏覽
條街成日都鬼咁熱, 唔飲下野真係好辛苦~~今日就係間叫幸福堂既飲品店買左2杯野邊行邊飲...原來呢道既珍珠係人手猜架...見到師傅用心用力係咁猜~~店舖仲會現場即煮珍珠~~見到都好想食丫飲品種類唔算好多~但睇每杯既樣好似好吸引咁!!抹茶珍珠鮮奶漸變既顏色好靚~ 仲有珍珠係粉紅色架, 超吸睛~~抹茶同奶味唔算好濃.....呢個配塔唔錯!女神玫瑰花茶飲品如其名~ 紅色既外表感覺好女神~~少少酸酸甜甜甜既玫瑰花茶...好FRESH, 飲完好醒神
條街成日都鬼咁熱, 唔飲下野真係好辛苦~~
今日就係間叫幸福堂既飲品店買左2杯野邊行邊飲...

原來呢道既珍珠係人手猜架...
見到師傅用心用力係咁猜~~

店舖仲會現場即煮珍珠~~
見到都好想食丫

飲品種類唔算好多~
但睇每杯既樣好似好吸引咁!!
抹茶珍珠鮮奶
漸變既顏色好靚~
仲有珍珠係粉紅色架, 超吸睛~~
抹茶同奶味唔算好濃.....
呢個配塔唔錯!
女神玫瑰花茶
飲品如其名~
紅色既外表感覺好女神~~
少少酸酸甜甜甜既玫瑰花茶...
好FRESH, 飲完好醒神

2019-07-30 41 瀏覽
這家店是香港第一家正版的幸福堂店在登打士街的店 斜對面就是廣華醫院位於挻容易找的 而且這條街道有很多小食店鋪裝修挻簡約風格 還有即場炒黑糖珍珠的爐當然不少得有求簽筒及解簽文的櫃子🤭也是幸福堂的特色之一 另一邊可以看到飲品製作·焰遇幸福 黑糖珍珠鮮奶 HKD$30黑糖掛杯做出來的虎紋相信大家也陌生吧不用另外加糖 攪拌後挻香的味道🤤🤤而且他們的黑糖珍珠是挻煙韌有咬感的·抹抹暗戀 抹茶珍珠鮮奶 HKD$28 抹茶控表示不可錯過的飲品 抹茶的甘苦味挻出還有粉粉的珍珠也很煙韌 挻漂亮的顏色

這家店是香港第一家正版的幸福堂店

·抹抹暗戀 抹茶珍珠鮮奶 HKD$28

抹茶控表示不可錯過的飲品 抹茶的甘苦味挻出
還有粉粉的珍珠也很煙韌 挻漂亮的顏色[色][色]

2019-07-28
10 分鐘 (堂食)
2019-07-29 27 瀏覽
大熱天時盛行茶品已經有所認知飲料市場競爭氣勢之下以令一眾人群神魂顛倒紛紛前來品嚐一番以一站式系列做噱頭款式不斷創新引來不少人排長龍點燃號召力[ 幸福堂 ] 開放式廚房展示如何獨有處理珍珠理念的熱衷,別具新穎一站式沖泡店員互動熱情精神,為每一杯充滿堅持執著場內創意裝潢更添切了語句抽簽/影相/打卡影相位一流場景種種的生意頭腦,最能驚喜看著爐火上展示新鮮煙韌珍珠炒着炒着抹茶珍珠鮮奶($28)最驚喜綠白混色底層沾滿整顆粒粒珍珠,珠味入味軟身香濃,抹茶順口好喝沒一般的死甜,甜而不膩不被冰塊攪拌稀掉,讓人一喝上癮隨即爆發大馬士革玫瑰花瓣搭香水青檸($32)花茶清新魅力甜甜酸酸非常消暑清胃,味道雖然啖些但花香味美出兩者兼備用上女神杯漸層通透效果吸引

大熱天時盛行茶品已經有所認知
飲料市場競爭氣勢之下以令一眾人群神魂顛倒紛紛前來品嚐一番
以一站式系列做噱頭款式不斷創新
引來不少人排長龍點燃號召力

一站式沖泡店員互動熱情精神,為每一杯充滿堅持執著
場內創意裝潢更添切了語句抽簽/影相/打卡影相位

抹茶珍珠鮮奶($28)
最驚喜綠白混色底層沾滿整顆粒粒珍珠,珠味入味軟身香濃,
大馬士革玫瑰花瓣搭香水青檸($32)

花茶清新魅力甜甜酸酸非常消暑清胃,味道雖然啖些但花香味美出
兩者兼備用上女神杯漸層通透效果吸引
2019-07-22
  • 大馬士革玫瑰花瓣搭香水青檸
2019-07-28 10 瀏覽
設有籤詩櫃和籤筒,等待飲品時可給客人作消磨時間之用!當有客人點焰遇幸福和幸福黑糖珍珠厚奶茶時,店員就會倒入黑糖珍珠並會沿住杯轉一圈。店內外牆採用了玻璃窗設計,飲品的製作過程一目了然。鑽石台灣蜂巢蜜檸檬 ($38)杯身和杯蓋以鑽石切面設計,很有質感,而且印有男神/女神字樣。以茉莉綠茶為基底,加入大量青檸檬片,上面再放了蜂巢蜜。茶香清新爽口,味道清涼芳香,甘香可口。炎熱的夏天喝一杯非常消暑解渴!紅茶拿鐵 ($30)紅茶味道濃厚深韻,用上新鮮奶沖調,奶味濃郁。再加入溫熱的黑糖珍珠,可以喝到慢慢融化的黑糖香味。

設有籤詩櫃和籤筒,等待飲品時可給客人作消磨時間之用!

店內外牆採用了玻璃窗設計,飲品的製作過程一目了然。

鑽石台灣蜂巢蜜檸檬 ($38)

紅茶拿鐵 ($30)
2019-07-27 15 瀏覽
自從上次係台灣初嚐幸福堂後,一直對佢既黑糖珍珠鮮奶念念不忘。以手炒台灣黑糖鋪上奶霜後再用火焰灸燒,黑糖味濃。而幸福堂經歷一連串嘅品牌風波後,真台灣幸福堂終於喺香港開返啦!新店仲選址係旺角,無論裝修定材料都跟足台灣總店!一如已往,有個大簽筒係門口有一個大餐牌俾大家揀飲品d黑糖珍珠係人手係你面前炒另一邊就整緊珍珠搞完一輪,終於有野飲啦呢杯抹茶珍珠鮮奶用上士多啤梨珍珠,口感比較腍身,有濃郁既草莓味😌留意返唔係杯杯都可以揀呢隻珍珠架。呢個女神杯就真係好親我,仲要係我最鍾意飲既洛神花茶面頭仲加左唔少青檸
一如已往,有個大簽筒係門口
有一個大餐牌俾大家揀飲品
d黑糖珍珠係人手係你面前炒
另一邊就整緊珍珠
搞完一輪,終於有野飲啦
抹抹暗戀
呢個女神杯就真係好親我,仲要係我最鍾意飲既洛神花茶
面頭仲加左唔少青檸
2019-07-20
抹抹暗戀
2019-07-27 74 瀏覽
自從幸福堂既風球發生左之後都無係香港飲過 今次食完飯經過就心思思飲番2杯😆我地揀左最具代表性既焰遇幸福黑糖珍珠真鮮奶同一杯好特別既水母勇闖大海洋😆 聽店員講登打士街分店係第一間分店引入手作珍珠機 每日上午就有專人搓粉團 口感會比較煙韌👍🏻 不過宜家就未正式全面引入 所以想試既朋友最好上午去😜 飲品面頭加左黑糖再用火槍燒過令黑糖味更香 配鮮奶真係好rich😋而水母勇闖大海洋呢杯好新奇好岩夏天飲架 藍色既飲品其實係藍柑橘梳打 入面有2大粒波波係士多啤梨果凍🍓 好解喝 飲品仲加左d食用閃粉 加添夢幻感覺打卡幾靚架🌟

水母勇闖大海洋
水母勇闖大海洋
2019-07-23 9 瀏覽
幸福堂的大名相信很多人也聽過, 這間台灣的過江龍 ,可算是台灣珍珠奶茶介的龍頭大哥。 今日路經旺角,當然慕名而來要一試 這裏的招牌飲料。這裏的飲料所有名稱都別具風格, 全部都充滿藝術氣息,未品嚐已感受到它的好味道。我選擇了一杯名叫苺天想你的飲料, 其實它是一杯草莓珍珠奶茶, 從外表看真的充滿了少女心, 奶白色與粉紅色的混合體, 再搭配色澤粉嫩有光澤的真珠, 整體就是一個迷人的畫面。朋友就點了一杯水帽勇闖大海洋,同樣地都是賣相和味道俱佳。
朋友就點了一杯水帽勇闖大海洋,同樣地都是賣相和味道俱佳。
水母大海洋
草莓珍珠奶茶
2019-07-22
5 分鐘 (堂食)
水母大海洋
草莓珍珠奶茶
2019-07-21 8 瀏覽
ᴡᴏᴡᴏᴡᴏᴡ‼️依家幸福堂出左獨家鑽石杯啊💎超美 5,6月既時候台北西門町旗艦店先推出架依家香港都有了 有女神/男神 2款大家買俾心目中既男女神就最一流了😍.除左現炒既黑糖珍珠 依家仲多左手作珍珠係士多啤梨味🍓Q彈得黎唔會假味 煙煙韌韌絕無添加防腐劑 色素❤️.抹茶珍珠鮮奶既漸層做得幾靚抹茶味唔算好濃 奶味較重 唔會太ʜᴇᴀᴠʏ黑糖珍珠奶茶相對無咁甜台式奶茶🅧黑糖珍珠 係經典款💜用上女神杯係裝好靚吖。.店外仲有大型求籤筒 可以玩下 再拎返自己抽到既籤文黎睇🙌🏻等飲品期間都唔會悶呀。
ᴡᴏᴡᴏᴡᴏᴡ‼️
抹茶珍珠鮮奶既漸層做得幾靚
抹茶味唔算好濃 奶味較重 唔會太ʜᴇᴀᴠʏ
黑糖珍珠奶茶相對無咁甜
台式奶茶🅧黑糖珍珠 係經典款💜
用上女神杯係裝好靚吖。
店外仲有大型求籤筒 可以玩下 再拎返自己抽到既籤文黎睇🙌🏻
等飲品期間都唔會悶呀。
2019-07-20 24 瀏覽
同友人夜晚喺旺角掃街,食到口乾想飲杯嘢解下渴。台灣嘅正版幸福堂早前喺旺角開分店,今次喺附近就順便去試下。聽聞幸福堂嘅主打珍珠係每日新鮮打,店鋪可以見到啲珍珠不停煮緊,可以保持煙韌但唔會過硬同凍。友人點咗草莓珍珠鮮奶,士多啤梨汁係新鮮即榨,飲落味道好鮮甜,仲有啖啖果肉好好飲。珍珠都有士多啤梨味,好Q彈有嚼勁!我點咗杯夏天主打嘅女神玫瑰花茶,青檸新鮮即切。篤咗啲青檸,酸酸地幾好飲。味道好清,好啱女仔夏天飲又唔想太heavy。隻杯印有女神字樣,啱曬打卡呃like。
同友人夜晚喺旺角掃街,食到口乾想飲杯嘢解下渴。

台灣嘅正版幸福堂早前喺旺角開分店,今次喺附近就順便去試下。

早前,真。台灣幸福堂終於在香港登陸,我又怎可以錯過,星期六就到了旺角登打士街分店試試。店外排有小人龍,幸好旁邊放了中式籤筒解悶。黑糖珍珠真鮮奶賣相不錯,杯身掛有美美虎紋,而入面既黑糖珍係手工製作,純天然無防腐劑,而且仲係手炒,配上香濃鮮奶,奶味勁重,黑糖珍珠甜而不膩,黑糖濃郁,口感Q彈,好好味。 水母勇闖大海洋成杯都係aqua blue,入面仲有兩個紫色冰球,睇到都令人透心涼,味道有d似梳打汽水,好解喝。
店外排有小人龍,幸好旁邊放了中式籤筒解悶。
黑糖珍珠真鮮奶

2019-07-14
下午茶
2019-07-15 26 瀏覽
幸福堂之前係香港搞到滿城風雨,經過一輪嘅爭辯之後幸福堂又再次回歸香港!今次嚟到旺角就試一試佢啦~佢哋嘅珍珠標榜係全人手去做,無任何嘅防腐劑或者添加劑!全部珍珠都係即日新鮮製作。咁啱今次嚟到見到有店員喺玻璃廚房入面搓緊粉團去製作珍珠!見到店員係搓好粉團之後再放入手作珍珠機入面!聽聞旺角店仲係全港第一間有手作珍珠幾🤤比客人睇到佢哋製作珍珠嘅工序,令到客人係飲嘅時候都安心啲👍🏻佢哋嘅黑糖珍珠係用鑊先炒黑糖,因熱度令到黑糖溶化,之後再慢慢炒香黑糖然後再加入珍珠慢慢炒而且佢哋嘅黑糖珍珠鮮奶面上有一層薄薄的奶蓋,灑上黑糖粉...然後用火槍燒焦黑糖粉,令到面頭形成一層薄薄嘅黑糖焦糖~成杯飲品飲落有四層口感!分別係脆脆嘅焦糖、甜甜地嘅奶蓋、香濃嘅牛奶配上彈牙黑糖珍珠奶蓋撈勻之後令到杯飲品更creamy

今次嚟到旺角就試一試佢啦~

咁啱今次嚟到見到有店員喺玻璃廚房入面搓緊粉團去製作珍珠!
見到店員係搓好粉團之後再放入手作珍珠機入面!

聽聞旺角店仲係全港第一間有手作珍珠幾🤤

奶蓋撈勻之後令到杯飲品更creamy