2023-03-03 269 瀏覽
昨天韋勁敏老師在「Beyond cafe and bar」舉行小型畫展派對,並適逢「登陸」之喜,細心的同學送上兩個精緻好味道名牌蛋糕慶生!餐廳牆壁掛有多幅韋老師名畫讓有緣人士收藏,,同時老師亦將他賣出的印刷畫作品全數捐給陳校長免費補習天地作善舉!小型party也是畫展開幕禮,由於場地所限,受邀人數約30位,party開始分享小食:外脆內軟芝士波,芝士味道較重奶味,我可以接受。炸肉丸也不錯,蝦肉蔗棒,還有小辣的香烤雞翼,美味多肉汁值得推薦,多款式咖啡任君選擇,我楝拉花的朱古力咖啡,味道綿滑香甜!party在歡樂中渡過,在party完美完結前,韋老師送出兩幅油畫作抽獎,雖然我沒有抽到,但也替中獎同學高興,party完美結束。

炸肉丸

香烤雞翼
蝦肉蔗棒
朱古力咖啡
2023-01-19 311 瀏覽
有一日經過銅鑼灣耀華街,仲有間新Cafe就入去試吓佢佈滿唔同嘅風景相係店舖周圍我諗間野就係買呢個gimmick 但坦白講好難睇到其他相,因為台台都有人坐唔通佢隔籬枱度望佢啲相咩?講返食物,我哋嗌咗一個bagel 加三文魚同牛油果一碟scone,一杯柚子tonic, 一杯Americano野飲咖啡全部冇特色,非常之一般,好淡冇香味個scone 唔熱又唔脆口,好實,個butter cream 凍到硬哂沬上scone 度唔會溶個bagel 就精彩喇本身$40,淨係bagel加butter cream舊bagel 好似一般超級市場買到嘅貨,再加熱,plain 所以加左$25加三文魚,再加$25加牛油果姐係舊bagel一共$90但三文魚只係一塊切左3舊仔連兩塊都冇!!咁樣就$25?好唔好意思呀?大家自己睇圖仲要漏咗單,好彩個雞翼到最後都冇黎唔使比錢食d 超級市場質素既野其實冇心做就執左佢啦收d 咁既價比咁既質素野食人,唔該反省下
有一日經過銅鑼灣耀華街,仲有間新Cafe就入去試吓
佢佈滿唔同嘅風景相係店舖周圍
我諗間野就係買呢個gimmick
但坦白講好難睇到其他相,因為台台都有人坐
唔通佢隔籬枱度望佢啲相咩?

講返食物,我哋嗌咗一個bagel 加三文魚同牛油果
野飲咖啡全部冇特色,非常之一般,好淡冇香味
個scone 唔熱又唔脆口,好實,
個butter cream 凍到硬哂
沬上scone 度唔會溶
個bagel 就精彩喇
本身$40,淨係bagel加butter cream
舊bagel 好似一般超級市場買到嘅貨,再加熱,plain
所以加左$25加三文魚,再加$25加牛油果
姐係舊bagel一共$90
但三文魚只係一塊切左3舊仔
連兩塊都冇!!咁樣就$25?好唔好意思呀?
大家自己睇圖
仲要漏咗單,好彩個雞翼到最後都冇黎
唔使比錢食d 超級市場質素既野
其實冇心做就執左佢啦

收d 咁既價比咁既質素野食人,唔該反省下

Scone
Bagel  +  salmon  +  avocado
2022-12-22 211 瀏覽
一入門口就見到好可愛嘅薑餅人同聖誕裝飾 好有節目氣氛好啱打卡😍😍😍今日嗌左christmas menu嘅慢煮加拿大豬鞍排。食第一啖嘅時候真係好有驚喜。豬鞍外脆內軟,仲醃得好入味。平時食肉扒最驚就食到好多肥膏,但係呢度嘅豬鞍完全冇呢個問題飲品方面就嗌左熱latte 咖啡酸恰到好處 拉花都好靚 睇得出咖啡師好用心感製作飲品 (唔記得相機飲先 整花左個拉花🥲)店內牆上都掛咗好多聖誕節相關嘅畫作 可以一邊聽住歌一邊睇畫 好chill 好舒服😌

慢煮加拿大豬鞍排

Latte

慢煮加拿大豬鞍排
呢間位於耀華街既咖啡店,門口用左古典綠色門框,搶眼之餘又帶點優雅,令人好想有走入咖啡店既衝動店內都係以古典綠色為主調,仿雲石紋既枱、古典綠色既梳化櫈、就連餐具都有種藝術氣質,牆上掛滿一幅幅色彩繽紛既畫作,原來係同扶康會合作,展覽出扶康會其中一個展能藝術家黃世傑既作品作慈善拍賣,真係非常有意義同善心Orange coffee用上有橙肉既橙汁配espresso,mix勻後飲咖啡同橙汁都好平均,味道唔錯Blueberry Muffin整件好鬆軟,仲有d moist,唔似平時食落好黏口好黐牙既質感,入面仲有一粒粒既藍莓乾,唔太甜,配咖啡一流雖然今次只係試左佢既輕食,豁除食物,呢間咖啡店既理念更加值得大家關注,不時舉辦慈善展覽、寄賣活動,為香港弱勢既一群出一分力,真係別具意義,希望大家都多多支持下

Orange coffee

Blueberry Muffin

2022-11-05 669 瀏覽
早幾日放假去咗間好Chill Cafe☕️間店名好有意思,度,包括溫度、深度、量度。咖啡是,人亦如是。店面用優雅的綠色設計,好吸精一望就見到!室內環境好舒服😌例如有梳化位,仲有隔音好好,係裡面係好寧靜,聽唔到出面繁囂嘅聲音!食物都好好食又抵食😋🔸All Day Breakfast 全日早餐 $108賣相好靚,見到都好開心🧡用料全部都好新鮮!有番茄仔、炒雜菇、煙肉、腸、炒蛋、煙三文魚、生菜🥬過嚟食個Brunch 都夠飽,又健康!🔸Onsen-tamago Carbonara 溫泉蛋卡邦尼意粉 $108意粉好有驚喜💛好好食!佢個卡邦尼醬好入味,每一條意粉都有,唔會太乾身又夠Creamy,先咁滋味!仲有表面有溫泉蛋,吃的時候才戳破蛋黃拌勻,這樣就能吃到雞蛋本身,又可以撈入意粉入面!🔸Earl Grey Latte 鬼佬駑鴦 $58咖啡唔算貴,但好有驚喜☕️呢杯真係有濃濃嘅Earl Grey味,好有特色,值得試吓!🔸Matcha Latte 抹茶鐵拿 $50呢杯無咖啡成份,我就係想試吓抺茶味道!因為個抺茶係煮過幾次提煉出嚟,果然好香好濃嘅抺茶味🍵配上鮮奶,所以好滑!呢杯都可以試吓!「度」除咗環境、
早幾日放假去咗間好Chill Cafe☕️
間店名好有意思,度,包括溫度、深度、量度。
咖啡是,人亦如是。
店面用優雅的綠色設計,好吸精一望就見到!

食物都好好食又抵食😋

🔸All Day Breakfast 全日早餐 $108

🔸Earl Grey Latte 鬼佬駑鴦 $58

🔸Matcha Latte 抹茶鐵拿 $50
呢杯無咖啡成份,我就係想試吓抺茶味道!

「度」除咗環境、食物好高質外,仲好有夢想!
就係會定期同不同機構做慈善展覽,例如扶康會,賽馬會, 攝影會等等,我非常欣賞貴店的理念,所以真係要多多支持💪🏻
2022-10-22 123 瀏覽
這位走到人生下半場的老闆,毅然於銅鑼灣黃金地帶開了一間滿有理念的咖啡店,希望透過舉辦多元化的藝術文化活動,如工作坊、展覽、講座等,給有夢想的人一個地方發光發夢。同時為很多慈善機構提供寄售平台,給共融社會出一分力,多一點正能量,送世界加一份溫暖,這種無施大愛精神實在令筆者深深感動🥹。🦋手沖咖啡 $88老闆特意選用玻利維亞的咖啡,藉此支持當地的農民生活,帶著深層意義。玻利維亞咖啡產量稀有,特別著重品質,以人手取代機器摘採百分百的熟果,故甜度較高。特有的可可日曬,讓咖啡有著更佳的層次與複雜度表現,先聞咖啡豆強烈的黑朱古力香味,再品嚐熱咖啡時呈現熱帶水果、葡萄與蘋果酒的風味。🦋Egg Benedict $98選用蘭王蛋造Egg Benedict,蛋香味濃,流心效果令人陶醉。酸種包多士配搭剛剛熟成的牛油果、咸香的巴馬火腿及煙三文魚,誠意推介之選。🦋煙三文魚沙律 $88超用心的擺盤,將沙律菜一塊一塊細心地砌成一朶花,配上肥美的煙三文魚及柚子醬,健康又清新。

🦋手沖咖啡 $88

🦋Egg Benedict $98

🦋煙三文魚沙律 $88
Beyond Coffee & Bar 呢間cafe 既店主好熱情❤️‍🔥,會向客人介紹咖啡,,而且cafe 充滿藝術氣息,原來店主會與不同既藝術家及非弁利機構合作,例如在餐廳內舉辦workshops ,展示藝術家的作品等,收費亦會捐予有關非弁利機構,好有意義喔💗❣️Smoked Salmon Salad $88擺盤具心思,將煙三文魚捲成玫瑰花🌹形狀,沙律🥗菜用柚子蜜代替沙律醬,再配上大大粒車厘茄,味道清新~❣️All Day Breakfast $198有炒過既蘑菇、滑蛋、仲有🧀芝士珍寶腸、煙肉,份量唔算太大,但每樣食材既比例恰宜,色彩繽紛💛💚❣️Earl Grey Latte 鬼佬鴛鴦 $58呢杯係結合左小編最愛既earl grey 茶同埋 latte 既mixture😝 店主說是用了哥倫比亞咖啡☕️豆,牛奶味比較突出~❣️Dirty (Iced) $48男朋友就點了一杯Dirty,他表示Dirty要快手影相📸️,如果唔係牛奶同咖啡好快就會混成一體😝😝❣️Carbonara Linguine $108卡邦尼意粉好creamy😚😋,中間加左一隻溫泉♨️蛋,蛋黃汁溢出,令意粉充滿蛋香味😋*無需加一服務費
Beyond Coffee & Bar

地址: 銅鑼灣耀華街21號華耀商業大廈地下8號舖

2022-10-16
  • 鬼佬鴛鴦
2022-10-09 85 瀏覽
依間cafe想試好耐🥹 店主都好friendly同細心😆呢到理念除咗飲杯咖啡之外,希望可以將藝術同人連結一齊,多啲互動同溝通! 餐廳亦有本地藝術家作品展覽,亦可參與工作坊體驗✨ .Egg Benedict $98: 麵包上有牛油果、巴馬火腿、煙三文魚、水波蛋! 賣相有特色而配搭好融洽😉.香蒜蜆肉扁意粉 $98: 蜆肉新鮮爽口,全部都無沙 配香蒜及乾辣椒 味道幾惹味😋 扁意粉幾多☺️.抹茶咖啡 $58: 抹茶用上日本龍膽抹茶🍵 可以自行按喜愛程度倒入抹茶於咖啡😁 抹茶配咖啡又幾夾👍🏼.橙啡 $58: 依杯係佢哋嘅主打,新鮮榨成橙汁配咖啡,令咖啡添加層次感 帶出清爽甜酸味,有意外驚喜😚
Egg Benedict $98

香蒜蜆肉扁意粉 $98

抹茶咖啡 $58

橙啡 $58
️八號波後的陽光☀第一件事同另一半去嘆咖啡,走進人流稀少的耀華街,去到bookmark 已久的cafe 已經坐滿客人,原來好多人都好似我咁無所事事,行為幾步去對面馬路見到佢 @beyondcoffeebar Honestly 並不是因為menu 吸引而入去,而係老闆請個好員工真係何其重要。我們坐低不久后店員好有熱誠地介紹 cafe 的 background 及不定期舉辦的展覽及活動等….. 介紹時間有點長,其實我只係想嘆杯咖啡。Anyway 揀左食物、飲品,chef and barista 是店主一人,因為當日只有我們包場,所以食物上枱時間不須等很久。Orange Coffee $58賣相睇得下,成杯cocktail 咁, Double layers , 橙香和咖啡味平衡得吾錯,又唔會太甜,亦吾會凍到入口令人感到味蕾麻目,可以一試。松子仁牛油果黑松露蛋配 sour dough $78炒蛋夠滑、牛油果肉夠熟入口滑和香脆sour dough 形成強烈對比,吾錯。All Day Breakfast $108擺盤和味道也是一般,冇 wow matter , 份量略少,味道正常,冇一個item

️八號波後的陽光☀

@beyondcoffeebar

Honestly 並不是因為menu 吸引而入去,
而係老闆請個好員工真係何其重要。

食物上枱時間不須等很久。

Orange Coffee $58

松子仁牛油果黑松露蛋配 sour dough $78

All Day Breakfast $108

擺盤和味道也是一般,冇 wow matter , 份量略少,味道正常,冇一個item 特別覺得正吃。

鬼佬鴛鴦 $58
之後再order , 上枱即飲冇影相

由Earl grey tea mixed coffee
拉花已經吾太靚,奶泡太削,拉不出葉形,立即喝下去,完全唔夠熱,先嚐到是Earl Grey 茶味,味很嗆,反而咖啡味有些力不從心,喝了三份一已經放棄…….!
埋單后向店員反映。
咖啡同想像中有落差,希望只係偶有失手。

2022-09-11 58 瀏覽
星期日落嚟銅鑼灣搵食,行行吓去咗耀華街,見到呢間咖啡小店裝修好舒服,嘢食又啱食,價錢又唔貴,所以就坐低試吓。因為係小店嘅關係,所以食物選擇唔算多,都係pasta,pastries, salad,all day breakfast等等我哋叫咗一個Carbonara($108)同大蝦linguine($138). 一杯佢哋推薦嘅橙啡,小朋友嘅碧海梳打(橙汁加梳打水,非常適合小朋友)。至於橙啡,賣相一流,佢個鼻細橙汁,然後上面加咖啡,只不過唔係好啱我哋嘅口味,我哋都係鍾意傳統咖啡多啲😊食物味道幾好,絕對對得起呢個價錢,喺銅鑼灣來講幾抵食。坐得舒服嘅coffee shop小店👍🏻

2022-09-11
2022-08-24 37 瀏覽
與友人到銅鑼灣午膳。原本想去的cafe已closed. 逛到別緻的餐廳~度。點了食物後。店主介紹餐廳有時會與藝術家有workshop或不定時的活動。幫助NGO或者有需要幫助的人仕。十分有意義。食物質素亦佳。
2022-06-24 58 瀏覽
Ooo深度藝術感充滿愛心的咖啡店☕️ooO途經銅鑼灣想找咖啡店☕️跟朋友休息下。👀看到呢間墨綠色🟩金色裝飾的咖啡店感覺幾舒服就坐低左。咖啡店店員細心介紹他們現在店內的🎨夏花狂想曲画展🖼by Hiromi Fujiwara藤原弘🔛向日葵🌻太陽花係烏克蘭🇺🇦比較多既花,畫展係想傳達支持及愛比烏克蘭的朋友!很有意義很有愛💕小店亦會不定期和不同機構合作舉辦慈善活動😊值得大家支持😌OooooO橙啡 $58賣相非常吸引,以橙汁🍊配咖啡味道都幾夾😀,感覺清新。OooooO冷泡茉莉花茶 $48玻璃樽內放茶包冷泡,非常清涼亦有淡淡既茶香😌佢配酒杯倒茶🍸供客人享用,驟眼看似一杯白酒😂
Ooo深度藝術感充滿愛心的咖啡店☕️ooO

小店亦會不定期和不同機構合作舉辦慈善活動😊值得大家支持😌

OooooO
橙啡 $58
賣相非常吸引,以橙汁🍊配咖啡味道都幾夾😀,感覺清新。

OooooO
冷泡茉莉花茶 $48
我同老公本身去既cafe當日休息,我唯有喺openrice繼續搵銅鑼灣既cafe啦,search到耀華街有好幾間,我地去到耀華街既某間排緊長龍,而咁啱呢間睇到門面幾靚,到門口問店員時咁啱有枱執緊唔洗等…我地入座時後面有3 pair人啱到要等枱…我問店員要甜味既咖啡有咩揀,佢提議鬼佬駌鴦…所以試下,但味道唔係我鍾意既甜味,我鍾意食香口野要洋蔥圈,啱炸起好脆😋,餐廳佈置我都喜歡,坐位距離稍為窄D!
2022-05-02
  • 洋蔥圈
2022-05-10 599 瀏覽
難得放假就相約朋友到銅鑼灣行吓街食下野,路過見到這間小店好吸引,充滿典雅感覺的💚墨綠色裝潢,而且店內重有好多🖼藝術畫作,充滿藝術氣色之餘,又好岩打卡。.店員好細心同我地分享店內的各款☕️咖啡和餐廳的背景。店名《度》亦都充滿深層意義,除了代表著咖啡的溫度,亦表示對咖啡的執着,和做人處世一樣,都要有溫度、態度、深度!.👍🏻另外,值得表揚係小店會不定期和不同機構合作做慈善活動,真的好有意義💕.🍳Egg Benedict $98班尼迪蛋好吸引,除了流心蛋之外,重有Parma ham、煙三文魚和牛油果,滿滿的餡料,配上醒胃的黑醋汁和酸種麵包,口感和味道都好豐富。.🍝明太子拼香煎帶子扁意粉 $108扁意粉煮得剛剛好,夠彈牙,加上明太子後,充滿咸香,又惹味。帶子份量都不少,還有好多小干貝,經香煎後更美味。.🍊橙啡 $58我們選了店員推薦的這款招牌飲品,第一次飲橙味咖啡,估唔到味道和賣相都甘有驚喜。以鮮橙汁配上咖啡,而且入邊真係有果肉,感覺好清新。.☕️抹茶咖啡 $58一上枱已經聞到好香,而且上面重有靚靚拉花。咖啡飲落囗感細滑,抺茶與咖啡味互相輝映。.🍵Matcha tart $68飯後梗係要來個甜品!抹
🍳Egg Benedict $98

🍝明太子拼香煎帶子扁意粉 $108

🍊橙啡 $58

☕️抹茶咖啡 $58

🍵Matcha tart $68
飯後梗係要來個甜品!抹茶撻的抺茶味都濃,食落係cheese cake的口感,而撻底係曲奇餅皮,味道都不錯。
午餐
呢間cafe 充滿藝術氣息,門面係墨綠色,不時會邀請唔同藝術家係店內擺展覽💁🏻‍♀️,岩哂小編呢d鍾意飲啡又鍾意arts嘅人✨-佢地店名「Beyond」嘅意思係希望可以令到店舖唔止係一間咖啡店;而中文「度」係代表咖啡嘅溫度同世間嘅溫度💡:-1️⃣「溫泉蛋卡邦尼意粉🍝($108) 」(👩🏻‍🍳)溫泉蛋蛋黃超級深色😝❗️好有咬口,食到芝士味同煙肉油香味,係冇落忌廉嘅卡邦尼但好好食!~ Onsen-tamago carbonara: perfect onsen-egg, savoury crispy bacons, al dente linguine, a dry but tasty version of carbonara! 👍🏻-2️⃣「Egg Benedict 🍳 ($98)」水波蛋做得好靚✨蛋黃一樣係超級橙色😋!配parma ham、煙三文魚、好嫩嘅菜、牛油果🥑,仲落咗少少黑醋,btw如果有兩隻水波蛋就更好啦🤣~Egg Benedict: a perfect poahed egg but wish there were two, served with salmon, avocado, vegg
1️⃣「溫泉蛋卡邦尼意粉🍝($108) 」(👩🏻‍🍳)
2️⃣「Egg Benedict 🍳 ($98)」
水波蛋做得好靚✨蛋黃一樣係超級橙色😋!配parma ham、煙三文魚、好嫩嘅菜、牛油果🥑,仲落咗少少黑醋,btw如果有兩隻水波蛋就更好啦🤣~Egg Benedict: a perfect poahed egg but wish there were two, served with salmon, avocado, veggies, parma ham, and vinegar
3️⃣「英式鬆餅 (配忌廉芝士🧀) ($40)」
有兩大粒💁🏻‍♀️✨食到牛油香味,ok香脆,口感偏鬆化,同埋佢cream cheese都俾得幾多下,加埋一齊食就啱啱好😚~Scones (cream cheese)👍🏻
4️⃣「抹茶撻 🍵 ($68)」
呢款抹茶味有但未到超級甘同濃,偏甜dd~Matcha tart: a little bit too sweet for me xd
5️⃣「橙啡🍊($58)」(👩🏻‍🍳)
1st try espresso同橙汁嘅combo✨比想像中夾,橙汁令到咖啡嘅酸味更加出,亦增加咗佢清新嘅感覺同天然甜味,去水腫一流~Orange Coffee: a surprisingly good combo, refreshing and taste naturally sweet and sour! 👍🏻

6️⃣「鬼佬駌鴦 🫖☕️ ($58)」
其實係伯爵茶x咖啡❗️不過因為伯爵茶偏清淡,會有dd俾咖啡味搶咗風頭,整體唔太甜~Earl Grey Latte : the coffee taste is stronger than earl grey, not too sweet!
🐰💬小結:
老闆娘好有心思去打造呢間店嘅特色,係一間有溫度嘅小店,可以黎同朋友chill下👯‍♀️~Recommended ! Impressed by the idea of this cafe! Very artistic and cozy.
溫泉蛋卡邦尼意粉
橙啡