2016-12-09 3788 瀏覽
深水埗中餐遊第二站: 康瑞涼茶 朋友跟我說她基本上來深水埗的次數不足十次,加上剛剛吃完傷心酸辣粉有點兒辣,我更加要推介她來康瑞吃糖水呢~ 她亦很久沒吃過糖水,正合此意嘗鮮。康瑞最近由從此的中醫館搬至店鋪經營,環境當然比從前寬闊舒服,不過我蠻懷念坐在醫館裡吃糖水的日子,非常有特色的體驗,可惜朋友不能有這種特別體驗。🙈朋友第一次來吃,我當然推薦她吃這裡的招牌仙草百配,除了它十分美味外,用料豐富也是賣點,整碗糖水滿滿薏米、珍珠、芋圓、地瓜圓、西米露、紅豆。紅豆非常鬆軟綿密,不會爛到於糖水中化開,放入口中時有入口即化之感,而且也不會過於甜膩。芋圓,地瓜圓吃起來軟彈,可以吃到芋頭和地瓜的香味。仙草凍很甘甜,嚐起來亦清爽,淋上淡奶之後,口感又變得很滑順。珍珠不會太軟,非常有咬勁彈牙。 薏米質地軟而不爛,咬起來沒有明顯的顆粒狀,卻在無形中帶點香氣。今次我破格點了3號桂棗雪耳湯底配芋圓、地瓜圓、小丸子,這碗糖水使用桂圓,紅棗湯,感覺很不錯~本來以為裡面只有紅棗,桂圓,雪耳,芋圓和地瓜圓,沒想到居然還有珍珠! 桂圓熬煮得非常鬆軟,搭配著木耳感覺就非常養生美容,芋圓,地瓜圓的口感也蠻綿密,與微甜的紅棗相搭
深水埗中餐遊第二站: 康瑞涼茶
她亦很久沒吃過糖水,正合此意嘗鮮。
芋圓,地瓜圓吃起來軟彈,可以吃到芋頭和地瓜的香味。
珍珠不會太軟,非常有咬勁彈牙。
 桂圓熬煮得非常鬆軟,搭配著木耳感覺就非常養生美容,芋圓,地瓜圓的口感也蠻綿密,與微甜的紅棗相搭超順口~
每次必點的秘制軟滑糖不甩 當然今次也不少得~
溫熱的糖不甩一口大小,上面灑滿白芝麻與碎花生,已散發陣陣香氣。

糖不甩非常有彈性,黏黏軟軟,裡頭的花生餡料滋味單純。

這一定要趁熱吃,一口一個,滿嘴的香甜軟糯,放涼了,糖不甩就開始變硬,沒那麼好吃,所以別只顧相機吃先。
最後還外賣了2碗仙草百配予家人~
2016-12-04 395 瀏覽
記得舊年係面皮書見過係人分享過呢個野二月份個月就試過一次,個時仲係舊鋪超多人排隊 等左好耐兩個星期前咁岩出去深水埗,特登去搵呢間野好想食芋圓點知去到痴左張紙摸門釘由於上一次既換門釘令我個心更加想食,個心更加囉囉攣所以琴日就同男朋去左新鋪有位坐裝飾好靚好舒服一個係1號係我既男朋友就叫左12號我唔鐘意椰汁所以無特別試但我個碗就超級好食超級足料入面有芋圓地瓜圓仙草珍珠西米薏米小丸子紅豆汁底係花奶 我最愛呀 !啲料全部都係我鐘意食仲要價錢咁平咁抵!由於本人係個圓芋控,平時都有係另一間糖水店食,個間價錢貴又少料所以就算下次去我都依然會叫返呢個,至於男朋友佢係咁話我個碗好食啲
記得舊年係面皮書見過係人分享過呢個野

二月份個月就試過一次,個時仲係舊鋪
超多人排隊 等左好耐
兩個星期前咁岩出去深水埗,特登去搵呢間野好想食芋圓
點知去到痴左張紙
摸門釘
由於上一次既換門釘
令我個心更加想食,個心更加囉囉攣
所以琴日就同男朋去左

但我個碗就超級好食

超級足料

入面有芋圓地瓜圓仙草珍珠西米薏米小丸子紅豆

汁底係花奶 我最愛呀 !啲料全部都係我鐘意食

所以就算下次去我都依然會叫返呢個,至於男朋友
佢係咁話我個碗好食啲
2016-12-03
  • 仙草百配
2016-12-02 323 瀏覽
看到舊鋪的介紹不錯,帶了超喜歡芋圓的朋友來新鋪品嘗。環境唔錯呢度出名嘅芋圓當然要點,一個特式仙草百配芋圓,一個椰奶紅豆沙配湯丸,仲有一個糖不甩。芋圓有咬囗,紅豆沙香甜,糖不甩軟糯,名不虛傳
2016-12-02 373 瀏覽
由之前中醫館食到而家擴張至甜品店,老闆人情味十分濃厚切心,由派飛,安排入座,到order,對單,甚至送甜品,都不遺餘力👍🏻,不時更會奉送糖不甩俾客人試食;甜品水準依然保持不變,必食特色仙草白配芋圓,地瓜圓,小丸子,仙草濃郁嘅中藥味道,芋圓煙韌而重番薯同埋芋頭香,甜度恰到好處,新店地方相對乾淨,寬躺同埋舒服左,店舖嘅格局有老香港情懷寫照,驚喜嘅一樣野價格不變依然係$25,的確少有良心高品質甜品店。
2016-12-01
宵夜
  • 特色仙草百配:芋圓,地瓜圓,小丸子
2016-12-01 195 瀏覽
深水埗呢間芋圓真係好出色。冬天叫呢個桂花酒釀芋圓真係好正。因為呢款係熱辣辣即煮,好有咬口嘅芋圓加上薄薄嘅蛋花,食落去勁滿足。招牌仙草芋圓影相呃like 一流,唔鐘意食熱呢就必試呢個。勁多料,仙草加埋好咬口嘅薏米,芋圓粒粒個好in un 。即使新舖都冇加價,值得一讚!

即使新舖都冇加價,值得一讚!
2016-11-28 474 瀏覽
一直幫襯開舊店,充滿濃濃人情味,每次都坐涼茶舖內診症位飲糖水,特別有風味😆今日經過已搬新店(新店在能仁書院側,並正名為康瑞甜品),雖失去舊日特色,稍為失落,但坐得舒服左,味道依舊😋仲大碗左👍🏻
招牌特色仙草百配
椰奶紅豆沙
招牌特色仙草百配
椰奶紅豆沙
2016-11-24 506 瀏覽
新店今日第一日開張 裡面已經是坐滿人特意來深水埗一試招牌甜品仙草芋圓25蚊大大碗超好味又足料 不太甜芋圓煙刃👍🏼👍🏼👍🏼一個人簡直想食2碗以後要多點出來深水埗 試食埋其他口味不用去台灣九份咁遠了😬另外涼茶要下星期先有 期待
新店今日第一日開張 裡面已經是坐滿人
特意來深水埗一試招牌甜品