2008-03-04 17 瀏覽
之前2007年食評入面提到嘅問題好似冇左招呼客人係一位有禮貌嘅中年男人我食完之後佢都有問下我d麵好唔好食煮麵嘅都唔係一班只識玩嘅小朋友麵嘅質感比一平安,札幌拉麵屋好湯底有雞骨味豬骨味真係似老火湯食完又唔會thirsty值得再去試下其他味道嘅拉麵
之前2007年食評入面提到嘅問題
好似冇左
招呼客人係一位有禮貌嘅中年男人
我食完之後佢都有問下我d麵好唔好食
煮麵嘅都唔係一班只識玩嘅小朋友

麵嘅質感比一平安,札幌拉麵屋好
湯底有雞骨味豬骨味
真係似老火湯
食完又唔會thirsty
值得再去試下其他味道嘅拉麵
2008-02-27 10 瀏覽
在同事的推介下, 就黎試下呢度既拉麵。呢度幾得意, 可以自選湯底的濃度,麵同埋配料等我點左個炸豬扒拉麵(粗麵), 濃度湯底(豬骨新口味), 油量適中, 少辣, 配料就要溏心蛋, 粟米同紫菜。男友就點左炸雞件拉麵(幼麵), 濃度湯底, 油量適中, 少辣, 配料就要溏心蛋, 粟米同紫菜。兩個人share 左個鱆魚丸子同埋凍檸茶~~整體來說, 都不錯~~ 我覺得粗麵係彈牙,有口感, 好味過幼麵~~ 而炸雞件就好味過炸豬扒~ 要趁熱食~ 仲可以request 要個沙律醬~ 豬骨新口味湯底好味~~ 雖然我叫左少辣..但都幾辣下..搞到冇點飲d湯~ 如果叫無辣, 我應該會飲d湯~ 其實我不是好喜歡吃拉麵, 但都覺得呢間唔錯~~ 一碗拉麵都係$53, 相比味千, 我覺得呢度好味d~~小食鱆魚丸子就不過不失~~ 食完之後, 個同事先話小食會推介餃子~~ 下次會試下~~~ (小食價錢都幾合理)
在同事的推介下, 就黎試下呢度既拉麵。

呢度幾得意, 可以自選湯底的濃度,麵同埋配料等

兩個人share 左個鱆魚丸子同埋凍檸茶~~

2008-01-27 6 瀏覽
一間幾正宗o既拉麵店。人唔太多,但食品質素真係好好。一個豬軟骨拉麵,湯底唔太稠,但味道十足。豬軟骨香口無比,最重要係佢地既招牌康龍拉麵,軟硬適中,係非一般拉麵所比擬。加埋一客餃子,味道一流。正。
一間幾正宗o既拉麵店。
人唔太多,但食品質素真係好好。
一個豬軟骨拉麵,湯底唔太稠,但味道十足。豬軟骨
香口無比,最重要係佢地既招牌康龍拉麵,軟硬適中
,係非一般拉麵所比擬。
加埋一客餃子,味道一流。正。
2008-01-22 3 瀏覽
暑假時,在日本旅行的時候巧遇康龍~~很好吃,湯很濃,蛋很香,麵很好吃~番到香港發現原來香港也有康龍的分店!開心到彈起~即刻去試下!雖然和在日本吃的有些少分別,但整體上味道是不錯的,而且價錢便宜!比日本貴少少,但有豬排、魚柳、雞排等的選擇,而且每次吃也是熱呼呼的!令人感到很滿足!只是態度真的有點兒差,我們走進店內然後坐下,整個過程都是沒有人招呼我們,要狂叫幾次先有人幫我地落單!Anyway ,康龍的食物其實真的不是太差!但每次去都唔係太多人,希望它不會結業,好有地方讓我懷念日本的味道!!
暑假時,在日本旅行的時候巧遇康龍~~

很好吃,湯很濃,蛋很香,麵很好吃~

番到香港發現原來香港也有康龍的分店!開心到彈起~

即刻去試下!

2008-01-22 9 瀏覽
又係睇到拉麵天書介紹去的~~味道真的很不錯~~我食過醬煮豚肉肋骨拉麵and燒汁煮豚肉拉麵~~個人比較喜歡食燒汁煮豚肉拉麵~~湯底味道濃但唔會太咸!!麵既口感剛好~!!豚肉唔會太過肥~~加埋o個隻係人都心動既糖心蛋!!great!!!咁既價錢食到咁既質數~我覺得合理~~試得過!!
又係睇到拉麵天書介紹去的~~
味道真的很不錯~~
我食過醬煮豚肉肋骨拉麵and燒汁煮豚肉拉麵~~
個人比較喜歡食燒汁煮豚肉拉麵~~
湯底味道濃但唔會太咸!!
麵既口感剛好~!!
豚肉唔會太過肥~~
加埋o個隻係人都心動既糖心蛋!!
great!!!
咁既價錢食到咁既質數~我覺得合理~~
試得過!!
2008-01-15 5 瀏覽
Thank you for the valuable comments from our customer, lolento9527 on 12 January 2008. We apologize to lolento9527 for the dissatisfaction on our food and services. To improve our food and service quality, we would like to capture more information from lolento9527 so that we can improve our service quality to our customers. Welcome to your comment again, you feel free to contact Mr. Yau at 21857788.
2008-01-12 6 瀏覽
Two noodles ordered and one of them need to wait while another one already finish eating...Texture of noodle is just like raw, even though I choose normal. Noodle amount is so little, good appertite guy need to eat at least 2 bowls.Poor food compare with such a price, it is just my second time to this restaurant and now they become the same as other franchise Japanese noodle shop.I strongly not recommend not to go there again, if I want Japanese ramen, I rather go to Tokyo Japan by plane and eat

I strongly not recommend not to go there again, if I want Japanese ramen, I rather go to Tokyo Japan by plane and eat there!
2008-01-10 7 瀏覽
今日同男朋友去左康竜食拉麵, 6點幾去到所以都唔洗等位, 不過坐底左一陣已經滿人啦~ 環境都幾舒服, 服務態度唔錯, 見個侍應自己企係度果時冇咩表情, 不過我地一叫佢即刻俾返個笑容你男友點左叉燒拉麵(粗麵), 濃度適中, 油量適中, 唔辣, 配料因為對其他野冇咩興趣所以要左溏心蛋x3, 湯底好好味, 有半碗俾我飲左, 不過叉燒就得2片好似少左d, 溏心蛋太熟我就點左咖喱豬扒飯, 豬扒炸得好好味, 不過一定要快d食, 凍左就太硬, 咖喱就不過不失啦另外點左2個小食, 炸魚柳同鍋燒餃子, 魚柳炸得幾好, 不過唔夠魚味, 餃子就真係太普通啦, 唔食都冇咩所謂, 下次要試下個燒汁豚肉~各樣野都唔錯, 不過我已經愛上左個湯底, 下次一定要再去, 2個人加埋都係$150唔洗,抵食~

2008-01-08 5 瀏覽
臨近倒數去到銅鑼灣, 見呢間唔洗等位就入左去.好似車仔麵咁, 麵同配料可以自由配搭.我點了餃子麵, 麵就要幼麵, 適中辣醬, 適中湯味和少油.女朋友點了芝麻黃金小丸子麵, 麵是幼麵, 少辣醬, 適中湯味和唔要油.配料我地都選了木耳、溏心雞蛋半隻、玉米.可能係太夜關係(接近11點), 木耳沽清. 我轉了紫菜而女朋友轉了蔥花.小食叫了燒汁豚肉, 肥肥既五花腩熱食時入口即溶好食.太肥問題,女朋友只選食少少, 其餘我食晒, 記得要熱時即刻食, 等得麵來凍左就唔好食嫁啦.女朋友覺得麵不太好食, 唔知粗麵會唔會好d呢?!
臨近倒數去到銅鑼灣, 見呢間唔洗等位就入左去.
好似車仔麵咁, 麵同配料可以自由配搭.
我點了餃子麵, 麵就要幼麵, 適中辣醬, 適中湯味和少油.
配料我地都選了木耳、溏心雞蛋半隻、玉米.
小食叫了燒汁豚肉, 肥肥既五花腩熱食時入口即溶好食.
女朋友覺得麵不太好食, 唔知粗麵會唔會好d呢?!
2007-12-23 1 瀏覽
12.21 (Fri) dinner諗住食完飯行LCX所以就去附近食。大約九點,等左一陣。上次黎係食飯,今次要試下佢自由配搭既拉麵。兩樣野都唔錯!豚肉軟骨拉麵:三種配料揀左木耳、溏心蛋、紫菜。湯就走油走辣,味道揀適中,麵就要幼麵。冇油而且唔咸既拉麵真係唔同d,湯都可以飲多幾啖。豬軟骨入味,軟骨唔會太硬。幼拉麵好似上海拉麵,下次可以試下粗拉麵八爪魚丸:汁加木魚加裡面軟棉棉既fillings就好好味!
12.21 (Fri) dinner

兩樣野都唔錯!

八爪魚丸:汁加木魚加裡面軟棉棉既fillings就好好味!
康竜九州拉麵
康竜九州拉麵
2007-11-18 6 瀏覽
今日同男朋友行到攰攰地...星期日周圍都多人..去到康竜拉麵唔洗等位就入得坐,星期日真係小有唔洗等位既銅鑼灣地方~有得自選配料同湯都幾特別!我就要左一個吉列豬扒拉麵..我男朋友就要豬軟骨..d吉列豬扒真係唔錯!唔會炸到油淋淋同埋勁厚炸粉..好小機會出街食飯會見到d咁靚既吉列豬扒!不過衰在服務一般..同埋選擇都比較小..份量適中..而且唔油膩..而且食完唔會口乾~
有得自選配料同湯都幾特別!
我就要左一個吉列豬扒拉麵..
我男朋友就要豬軟骨..
d吉列豬扒真係唔錯!唔會炸到油淋淋同埋勁厚炸粉..
好小機會出街食飯會見到d咁靚既吉列豬扒!

不過衰在服務一般..
同埋選擇都比較小..
份量適中..而且唔油膩..而且食完唔會口乾~
2007-09-27
這陣子愛上拉麵,這晚的early dinner就來碗拉麵吧。選了叉燒拉麵(幼麵),配菜有玉米、紫菜、蔥花。另點了一客椒鹽玉子豆腐。豬骨湯底很香,也很油(油量選了適中的),但自覺不油就不香了,白痴的想法﹗喝一口,就停不了了。原來幼麵比我想像中幼,都算彈牙。不過下次應該會選粗麵。可惜叉燒真的太肥了,失色呀。椒鹽玉子豆腐真的太椒鹽了﹗豆腐味完全被椒鹽味蓋過了。嗯,如果平衡一下就更好了。不過$18一客,有八件都不錯了。由於整間餐廳只有我倆,很寧靜。只可惜送上的不是綠茶而是冷水,有少少覺得不完美。而且我倆食完拉麵後都覺得很口渴呢。

如之前諸位所說,這店採任君選擇式剔配料方法,可隨個人喜好選取麵的粗幼以及湯等的濃度,感覺專業有誠意,但現實卻並不好吃,而且選擇少得緊要。我點的是豬頸肉拉麵,湯不夠熱(只能稱作暖)、肉太肥、麵似有梘水味,全碗最好吃要算配料中的雞蛋,服務員相當稚嫩,上菜時多次碰到客人也察覺不到,相較下,比味千還要差

2007-09-01 7 瀏覽
啊! 容許我再出一個post! 剛剛整理照片時看見今年3月到日本的照片﹐呢度就係新宿的康竜小店!圖中是叉燒拉麵和超正的玉子飯﹐撈左豉油好好好好味﹐又一人間極品!

2007-08-28 2 瀏覽
第一次到康竜吃麵﹐是在日本的新宿﹐港人必到生果店百果園轉入去﹐100Yen店旁的小麵店。這店細得可憐﹐全部是bar台坐位﹐約10個。店外有自動售票機﹐購票後入座﹐再在tick tick紙上選擇適合自己的口味﹐然後比師傅﹐還記得當天我們吃了叉燒拉麵!這天﹐好開心!再次點了叉燒拉麵和加哩豬扒飯。拉麵的湯底比日本的淡(日本的是超濃且偏鹹)﹐但仍然好味。麵身質素則同日本有得揮!o加哩豬扒飯﹐飯是圓圓的珍珠米﹐豬扒鬆化美味﹐o加哩香滑﹐味道豐富。飲品則十分失敗﹐啤酒唔凍﹐結果用sake用的凍酒瓶冰鎮著﹐完全失去飲啤酒的意義﹐S好慘。呵呵!