2K
2007-03-24 14 瀏覽
今日一個人第一次0黎食, order 0左個脆雞拉麵; 見到有得自己揀麵質, 湯底濃度同油份, 真係唔知好嬲定好笑, 唔知咁係唔係"正宗" 0既表現呢?Tick 0左"硬" 麵質同"適中" 濃度0既湯, 食落幾夠彈牙(咁tick "軟" 咪大鑊? XD), 湯味道唔錯但就唔夠濃, 下次都係要"濃味" 好d, 不過佢加0左d 蔥同薺菜(?), 幾香. d 炸雞好得, 好多肉汁, 好滑, 皮好脆!環境ok; service 就令人汗顏, 店員掛住幾個圍埋傾偈, 做0野就黑晒面; 無人嗌埋單, 做乜無端端隊張bill 多謝人$58.30? 仲要係未食完/飲完0野0架喎, 真係-__-!呢度最好其實都係價錢平!(P.S. 俾笑面係因為0野食味道ok, service 值喊面!)

呢度最好其實都係價錢平!

(非會員)
2007-03-07 1 瀏覽
十分感謝有關2007年01月25日–CAN 對本食店提出的意見,本店現作出以下的回應:1. 由於當時店員忘記將外賣筷子匙羹給客人及向客人收取外賣加一服務費,本店已加強對店員的培訓及知會店員特別留意外賣緊記給予客人筷子匙羹,另外本店已於2007年2月13日取消外賣加一服務費。2. 另外珍珠米太硬的原因,可能是外賣導致問題產生。現本公司經過多番改善,珍珠米作外賣的質量經已改良。3. 燒汁豚肉太肥問題,其實當初選用較肥豚肉的原因是使食用時令口感較滑流,但經客人多番意見﹐現已改用較瘦的豚肉,亦已通知店員於客人點燒汁豚肉時,必須向客人解說–該燒汁豚肉的肉質似五花腩及比較肥,讓客人知道此種食物的特點。本公司十分抱歉上述事件的發生,希望食評人CAN能與本店聯絡,讓本店向她作出正面的致謝。本店歡迎各食客繼續光臨指導。

(非會員)
2007-01-25 1 瀏覽
今日晏晝去買外賣...請留意,係我落到佢地間鋪到買外賣...叫左個燒汁豚肉珍珠飯...張MENU寫45蚊,收錢時叫我畀49個半...買外賣拎走都要畀加一...攪笑囉,我叫個人...拎走,唔使你拎畀我都要收加一? 佢話係規矩囉...返到去...一開睇黎睇...點搵都無筷子匙,外賣拎走連筷子匙都無...實在係第一次囉...嘩...個飯硬到一餅野咁,所謂0既珍珠米...仲硬過大陸米...我老公係日本人,我晚晚係屋企食珍珠米,國內產珍珠米食過,日本產珍珠米都食過...但康竜0既珍珠米我真係第一次見,實在未試過咁硬咁無味0既珍珠米...即係如果你唔SELL自己個飯係珍珠飯都話可以由佢囉,但你講到明,寫到明自己係珍珠飯,就唔該唔好咁差囉...個豚肉呢...真係...肥到...一塊肉有四份三都係肥羔黎架...得五塊咁大把...個汁好咸...除左咸之外,唔覺有其他味...可能咸到食唔到有其他味...真係好難食,佢叫自己做所謂0既日本料理真係過份囉,...五十蚊好唔抵囉..我打死都唔會再去...會叫埋其他朋友唔好去...

真係好難食,佢叫自己做所謂0既日本料理真係過份囉,...

2007-01-23 2 瀏覽
很久都没有到百德新街用膳了, 是夜走趕看七點半的電影, 走到這間連名字都不識讀的店子吃個麵吧!點菜時才發現其點菜是每位一張點菜紙, 好像酒樓點心紙一樣, 但每位一張, 很不環保的。點了一客招牌的豚肉肋骨拉麵, 點了中辣, 其他的項目如麵的硬度, 湯的濃度等都是正常的份量. 這件燒豬骨內真的給我三大件豬肋骨, 但肉質只有少許, 無可否認, 這個燒骨的確很入味, 而且香味無比, 麵質亦算不錯, 彈牙麵質令人食得很開胃, 半生熟的雞蛋也做得很好, 香滑之餘蛋黃亦不會太過流質, 不錯不錯. 湯底味道很濃, 油分我選了最少的, 這個是點紙仔的唯一好處, 可以走油, 但奈何肉又真是很少, 單是麵加少量的肉真的不夠, service還算不錯, 坐也不錯, 50多元一碗也可接受~~

2007-01-21 1 瀏覽
月頭黎左呢度食晚飯,見到新開又幾多人就入黎試。呢度主打拉麵,見檯檯都叫麵,見好似幾幼,唔同一般日本麵,而且醬油o個d可以落order時圈要多、少定適中,所以有機會都想試下。我同朋友最後都叫左飯,因為想食飯多d。豬軟骨飯都幾好味-入味而唔會太咸,豬軟骨唔會好「鞋」。朋友個燒汁黑豚肉飯都算好味但…好肥呀,見到成寸肥膏幾好味都唔想食…仲有汁好少,好在我o個個多汁可以俾佢撈飯。service唔得!!!-落order完全冇人理,係朋友出去叫佢過黎…-問佢d咖哩辣唔辣(原本想叫咖哩豬扒飯)佢居然答「應該唔辣,好似平時日本咖哩咁掛?」。好明顯佢完全唔知啦。我唔食得辣,所以我最後都係唔信個waitress,冇叫咖哩。-冇筷子,叫佢俾對我地佢完全冇左回事。p.s.廁所格局有點兒嚇人,牆同地板都係用紅色磚!
月頭黎左呢度食晚飯,見到新開又幾多人就入黎試。

我同朋友最後都叫左飯,因為想食飯多d。
豬軟骨飯都幾好味-入味而唔會太咸,豬軟骨唔會好「鞋」。

service唔得!!!
-落order完全冇人理,係朋友出去叫佢過黎…
-冇筷子,叫佢俾對我地佢完全冇左回事。

p.s.廁所格局有點兒嚇人,牆同地板都係用紅色磚!
2007-01-19
最欣賞呢度可以選咸度,韌度,麵種及辣度.1. 豚肉軟骨幼麵$56 ~~ 肉燜得好夠林2. 沖炸豬扒粗麵$533. 豚肉肋骨芝麻麵$50 (相片) ~~ 都有點肥肉的,我叫了中辣,但好似都唔辣咁呢.麵質好有趣,但無芝麻味的.4. 芝麻黃金丸$18 ~~ 一碟四粒5. 雞肉菜卷$18 ~~ 這個幾特別的,一碟七粒,用椰菜包住肉丸,味道OK.
最欣賞呢度可以選咸度,韌度,麵種及辣度.

1. 豚肉軟骨幼麵$56 ~~ 肉燜得好夠林
2. 沖炸豬扒粗麵$53
4. 芝麻黃金丸$18 ~~ 一碟四粒
2007-01-18 7 瀏覽
呢度食比較特別, 好似車仔麵舖咁, 要每個人圏order , 主要原因係, 拉麵選擇比較多. 唔係款式多wo, 只係麵種類有3款: 粗麵,幼麵&芝麻麵. 仲有,係麵軟硬度都有得揀: 硬,適中,軟. 連湯底,油份量都有得揀,仲有可以隨意加錢加配菜tim. 都花唔少時間先揀好order ga 叉燒拉麵(幼麵,硬身)幼麵真係好幼, 好似angel hair 咁幼... 雖然揀要d麵硬身, 但都唔算太硬, 無咩口感.叉燒ok 啦, 其實成碗麵無咩特別. 加d辣, 幾好.黃金丸子(唔係好記得清楚名)豬肉丸咁lor, 都可以, 係多少少油.餃子(5隻)都幾好啦. 無咁特別.從舖名睇, 估係係日本有名的, 但試完就只係一般貨色, 亦唔覺有咩咁正宗lor.

叉燒拉麵(幼麵,硬身)

黃金丸子(唔係好記得清楚名)
豬肉丸咁lor, 都可以, 係多少少油.

餃子(5隻)
都幾好啦. 無咁特別.