餐廳: 彩福喜宴
資訊:

2016-08-16 829 瀏覽
看到我的酒樓文,一定又是跟媽媽吃了,今次是媽媽同事退休,請食飯吖~而這個退休嘅叔叔由細睇到我大,所以有邀請埋我去~翠玉瓜腰果炒花支片帶子味道可以,但不太喜歡翠玉切成這個形狀,有點影響口感⋯帶子同花支片足料。節瓜瑤柱甫節瓜及瑤柱林度剛剛好,唔會易散,生菜底索晒d蠔油汁,味道不錯~蒸魚魚夠新鮮,火路剛好,保持魚肉爽口嫩滑,豉油莞茜蔥好食~炘子雞味道可以,不過唔皮有d肥,皮就一般薄脆啦上湯龍蝦龍蝦肉好多,爽口,味道就一般啦~椰皇燉鮮奶滑滑的,椰味好香,好滋補呀!食埋椰皇好飽飽~多謝謝叔叔,祝生活愉快~
看到我的酒樓文,一定又是跟媽媽吃了,
今次是媽媽同事退休,請食飯吖~
而這個退休嘅叔叔由細睇到我大,
所以有邀請埋我去~

翠玉瓜腰果炒花支片帶子
節瓜瑤柱甫
蒸魚
魚夠新鮮,火路剛好,保持魚肉爽口嫩滑,豉油莞茜蔥好食~
炘子雞

味道可以,不過唔皮有d肥,皮就一般薄脆啦
上湯龍蝦
龍蝦肉好多,爽口,味道就一般啦~
椰皇燉鮮奶
滑滑的,椰味好香,好滋補呀!
食埋椰皇好飽飽~
多謝謝叔叔,祝生活愉快~
2016-05-28 1230 瀏覽
去年刚来香港时,便常常去饮早茶,这家店因为味道符合北方口味,便也加入了常去之地。 然而令人失望,几月不去,再去时便再也不去。 今晨与母亲来饮于此。 ORDER了几样常吃的菜式,兴致勃勃拿起筷子,却失望之至。 鲜虾腐皮卷是我最爱的菜式,必然会去点它,今日却大失所望,腐皮韧而不脆。原本的鲜香也味,在此却表现的太过普通,调味极差,失望。 菜的味道暂且不提,最气人的反倒是那服务,刚去时让我们坐在一个没有收拾的餐桌上,我与母亲左等右等无人来收拾。 不耐烦之下,母亲招手示意,这才有人过来。 最重要的是,结账的侍应生在母亲刚拿走纸币还未反应过来时扔下一句唔该哂,然后带着二十多的硬币拔腿就跑。 虽不在乎小费之给与不给,但此等服务态度之差于港之餐饮一行真乃前所未闻。

然而令人失望,几月不去,再去时便再也不去。

今晨与母亲来饮于此。
ORDER了几样常吃的菜式,兴致勃勃拿起筷子,却失望之至。

不耐烦之下,母亲招手示意,这才有人过来。
鲜虾腐皮卷
2016-05-28
10 分鐘 (堂食)
$80 (早餐)
  • 烧卖
2016-04-24 1016 瀏覽
員工態度差,要bb凳要叫3次,極少樓面冇人理你,2歲和BB也說要收茶錢都喺第一次!😡😡😡其實食物ok唔錯,豆腐好味,燒肉好香脆,福建炒飯好好味....可惜服務質素太差了
😡😡😡

2016-04-24
午餐
2016-02-25 944 瀏覽
大眾化價錢大眾化點心唔會精緻亦唔會交行貨service very good 咸魚雞粒炒飯真係炒得好好飯粒分明香噴噴 足料有咬口反而芥末海蜇我就覺得麻麻 唔係好襯春卷炸得岩岩好腸粉好滑定期會有新野食仲有過百樣點心任你揀種類夠多最啱大枱客食企圖留客花心的我-受!鯪魚肉條好味彈牙煎得啱啱好外面燶燶地內里juicy!!!!!very nice~!餃類亦蒸得啱啱好唔會甩頭甩尾用料新鮮有咬口
service very good

鯪魚肉條
好味彈牙
煎得啱啱好
外面燶燶地
內里juicy!!!!!
very nice~!
餃類亦蒸得啱啱好
唔會甩頭甩尾
用料新鮮有咬口

2015-04-16 1485 瀏覽
今次同舊同學(共三人)過嚟北角食龍蝦,walk in 直入。彩福龍蝦一係蒜蓉蒸,一係上湯焗,我今餐就揀蒜蓉蒸加粉絲底。彩福龍蝦做法的確要讚,龍蝦身開邊蒸,連啲鉗同關節位都幫你分開做一半,根本唔駛用鉗開殼咁麻煩,食起上黎超級方便,用一支叉就食到。龍蝦肉質同味道 very good,粉絲底索哂汁好鬼正,早知加多份粉絲底,咁就白飯都唔駛叫。其餘叫左個招牌叉燒(好似有咩名堂,不過唔記得咗)同炒菜,普普通通正正常常咁,女仔朋友就覺得個叉燒好油,但係叉燒半肥瘦先好食嘛。

彩福龍蝦一係蒜蓉蒸,一係上湯焗,我今餐就揀蒜蓉蒸加粉絲底。

2015-04-15
  • 蒜蓉蒸龍蝦
2015-03-03 1003 瀏覽
大眾化價錢大眾化點心唔會精緻亦唔會交行貨腸粉好滑定期會有新野食企圖留客花心的我-受!鯪魚肉條好味彈牙煎得啱啱好外面燶燶地內里juicy!!!!!very nice~!餃類亦蒸得啱啱好唔會甩頭甩尾用料新鮮有咬口I will go back!!!

腸粉好滑
定期會有新野食
企圖留客
花心的我-受!

鯪魚肉條
好味彈牙
煎得啱啱好
外面燶燶地
內里juicy!!!!!
very nice~!

餃類亦蒸得啱啱好
唔會甩頭甩尾
用料新鮮有咬口
I will go back!!!
2015-01-18 1025 瀏覽
每次去探婆婆都會帶佢去彩福飲茶,貪佢易搵位價值同味道都唔錯,係有時啲服務員hea 啲!今次嚟見到新點心紙,有2014年獲奬點心,叫左"鮑魚仔燒賣""雪山叉燒飽""旋風黃金流沙飽"!其實三様嘢都唔錯,但其實同之前一直嘅嘢九成相似,流沙飽依舊好流沙同好罪惡,其他各樣點心都不錯!
流沙飽
蝦餃
金錢肚
  • 旋風黃金流沙飽
2014-10-02 1005 瀏覽
同公司同事黎食lunch, 佢地d點心同套餐其實都ok, 最後我地叫左糖水食, 芒果布甸, 楊枝甘露, 豆腐花都無問題, 但就發現紅豆沙無甜味, 勁難食, 跟住就問個職員(中年男人)點解紅豆沙無甜味, 佢就理直氣壯咁同我地嗌左好耐, 話d紅豆沙係無落糖, 如果落左糖耐左就會變酸, 如果想落糖就自己落豆腐花d糖, 我地唔想落豆腐花d糖, 覺得溶唔到又唔岩味, 所以叫佢換第二隻糖水比我地, 但佢話做唔到, 想換就叫經理, 咁就緊係叫經理啦, 經理黎到(都係中年男人), 佢講既就同頭先既職員講既一樣, 又同我地嗌左好耐, 咁我同事就建議佢以後要係點心紙上面寫明呢d係”無糖糖水”, 跟住佢又反口, 話d糖水有落糖, 只不過今日落少左, 跟住就換過芒果布甸同楊枝甘露比我地.呢餐真係食到一肚氣, 我地成日lunch黎飲茶, 食左咁多次紅豆沙都無事, 好明顯係今日廚房唔記得落糖, 其實你地即刻話換過比我地就無事, 唔使死撐, 係咁同我地嗌, 呢d服務態度真係令人滴哂汗…
2014-09-30
2014-06-12 1680 瀏覽
是日,乃雅雅百日之大喜,其父母在娘家附近的酒樓擺了三圍百日宴,宴請親友共賀愛女大日子。小妹一早去到酒樓,是晚餐單先睹為快。甫見「火朣鮑翅龍蝦東星宴」,已知是豪華海鮮宴也。嘩﹗嘩﹗嘩﹗每圍十二位用全包宴共十二道菜,索價七千八百八十大元。每圍包法國紅酒一枝、生力啤酒及各式汽水共十罐、健康飲品兩渣、茶芥及加一服務費。酒樓收取如斯價錢,環境固然不能有過高要求,故退而求其次,對其食物和服務有所期待。誰知,終以失望告終。酒樓給了我們一間「雪房」貴賓房,空間倘大,然房內剛好是中央冷氣的出口處,陣陣強烈寒風吹襲。雖則親戚與酒樓部長熟落,然仍束手無策,只能啞忍,無奈地被上部長送上的圍巾保暖。此一不滿之處也﹗先乾上一杯的紅酒,以及吃下一隻酒樓送贈的紅雞蛋,祝願小雅雅健康成長,一輩子福氣又安康﹗酒席贈送的紅酒稱不上香醇回甘,已是預料中事,可以接受也。然而,紅雞蛋僅是以紅紙包著雞蛋,顯得有點兒敷衍了事,未見認真。此二不滿之處也。率先打頭陣的鴻運金豬全體夠晒香酥脆,用上BB豬,乳豬夠味且不甚肥膩,燒的火喉極為準繩,豬皮燒得金黃通透,咬下卜卜脆的,甚是美味。高湯焗生猛龍蝦3斤配長壽伊麵底也是真材實料之作,龍蝦啖啖

高湯焗生猛龍蝦3斤配長壽伊麵底也是真材實料之作,龍蝦啖啖肉,且鮮爽彈牙無比,份量之多,教人稱心滿意也。不過,稍嫌伊麵過份濕淋了,也沒有芝士陣香味,略有所失。
富貴珊瑚大帶子是清淡且口感豐富的菜式,帶子的鮮甜嫩滑、珊瑚蚌的爽口彈牙,配合西蘭花的鮮嫩,健營之首選也。
隨之而來,是小妹最愛的是香口炸物 - 百花炸釀蟹鉗。蟹鉗內,釀入滿滿鮮爽彈牙的蝦膠,外香脆內鮮香。若能夠與於蝦膠內混入杏仁片同炸,口感味道必然大大提升也。
厚花菇扣原隻南非鮑魚12隻以鮮鮑魚入饌,鮑魚入口軟腍,未算十分入味。個人而言,還是喜歡入口煙韌、具咬口嚼勁的鮑魚。酒席食材上乘,奈何烹調不周,白白糟蹋了。
名貴的清蒸游水東星班2斤入口魚肉偏韌,難以嘴嚼,與嫩滑細緻絲毫稱不上關係,醬汁也未見出色,頗為失望。此三不滿之處也
當紅脆皮炸子雞炸得皮脆肉嫩,不過,雞肉又犯了一般酒家常犯的毛病 – 就是偏鹹了少許。
前半段,侍應不斷地上菜,一菜剛起動,一菜又上枱,過份急促了。 然而,炸子雞後,峰迴路轉,停止上菜了﹗ 差不多約四十五分鐘後,燉翅才施施然來到。此四不滿之處也

甫見原鼎火朣雞燉鮑翅,蠻有氣勢的,以鼎長時間熬煲名貴火腿、雞和鮑翅等材料,其中的火朣更是金華火腿中的精華,夠晒真材實料。燉翅湯入口濃稠,惜味道偏鹹,蓋過了鮮甜味,估計是火朣過多之故,喧賓奪主了。此外,鮑翅是一撮撮軟腍之物,毫不見完整一條條的翅。此五不滿之處也

飲局至此,侍應的態度也越來越差,開頭的殷勤款待早已消失得無影無踪了。在場侍應投閒置散的,行行企企,無人添加飲品、無人分餸,除了主家席例外。 此六不滿之處也

飽的飽,累的累,飽滯的上湯水餃生麵和瑤柱蛋白炒飯早已失去了吸引力,逃不了被打包帶回家的命運。第二日,小妹吃了少許水餃麵,麵濕淋非常,水餃卻仍好味,料足且鮮爽非常。
彩福大桃包蒸得脹卜卜的,白裏透紅,似足一個個鮮桃子般可愛迷人。咬下,包夠鬆軟,鹹蛋黃蓮蓉餡料也夠鹹香幼滑。
最後出場的紅豆沙湯丸不但末能為晚宴劃上圓滿的句號,反而徒添我們的不滿。紅豆煲得起沙富豆香,且不甚甜膩。然而,三圍的湯丸沒有一粒是完整的,而且更有一陣酸縮味,懷疑是變壞了﹗
親戚向部長反映,部長一句「唔好意思」,並送上三大碗無湯丸紅豆沙作補償。然而,感情受傷了,無法彌補。此七不滿之處也
最後,百日宴以一碟簡單而鮮甜的環球生果盆作結。小妹個人覺得,近八千大元一圍,不甚值得也。

2014-06-07
2014-04-24 993 瀏覽
D 碗筷cutlery very dirty....可惜唔記得影相$1一籠燒賣!!!!大眾化價錢大眾化點心唔會精緻亦唔會交行貨石鍋XO腸粉好滑燶燶哋a little spicy 好刺激!!!蝦腸粉呢個個腸粉好厚麻麻哋喎...魚粥冇魚味...只有馬拉糕唔好食...service ok
D 碗筷cutlery very dirty....
可惜唔記得影相

$1一籠燒賣!!!!

石鍋XO腸粉
好滑
燶燶哋
a little spicy 好刺激!!!

蝦腸粉
呢個個腸粉好厚
麻麻哋喎...

魚粥
冇魚味...

只有馬拉糕唔好食...

service ok
題外話/補充資料: $1一籠燒賣!!!!
2014-02-10 970 瀏覽
very 流沙嘅流沙包鬼馬腸粉入面係春卷very very very 漏...韮菜餃皮薄餡靚油菜生菜very fresh!!!!仲有個腐皮卷...又係very 漏...!!!service very good!!!!
2012-08-22 625 瀏覽
這間彩福的大部分點心都不錯,因為去的次數比較多,感覺他們點心的製作始終都能保持在一個比較高的水平,這點就十分難能可貴,不像有些酒樓的點心,有時候是很好吃,但有時候又是很難吃,讓人摸不著頭腦,不知道哪次能碰上好吃的點心,總有一種不那麼放心的感覺。而這家彩福的蝦餃,蟹黃燒賣、牛肉球、流沙包、叉燒包、蘿蔔糕、腸粉、粉果、蘿蔔絲酥、炸餛飩、燒味等都能平均保持一個比較高的水準。能做到這一點就非常不錯,也是讓我比較欣賞的地方!
2012-08-12
  • 牛肉球、流沙包
2012-05-20 556 瀏覽
3月4日, 今日呀菲同呀比懶孝順咁同媽媽飲茶, 媽媽提議到北角國都呢間彩福~ 我倆為表孝心亦先行去位, 行到過嚟差唔多下午茶時間, 門口都聚集咗唔少等位茶客… 完籌之後就等嗌飛~::: 叉燒腸粉 :: 腸粉睇樣都已經覺得係麻麻地. 粉皮略厚, 米香一般, 不過好在都唔會淋到變咗一patpat~ 內裡叉燒餡分佈零碎, 一啖有一啖無咁, 而且一係就好瘦, 一係就肥豬肉… 所以味道同賣相一樣都係麻麻地~::: 帶子燒賣 ::: 名副其實, 就係帶子加燒賣. 不過咁蒸法真係浪費咗d帶子… 完全無晒鮮味, 又縮晒水… 唔加好過. 燒賣ok啦, 肥肉多咗d, 但除此之外味道都ok~ 不過個籠底好多倒汗水搞到好濕, 燒賣擺多陣個皮開始有d糊糊地…::: 潮州粉果 ::: 媽媽鐘意食潮州粉果, 所以都特別叫一籠試下. 餡就夠多, 但係冇乜潮州風格, 馬蹄, 韮菜, 花生等等都有齊, 但係味道唔豐富, 個皮都厚得滯.::: 珍珠雞 ::: 珍珠雞雖然d糯米好軟好黏, 但都算幾好味~ 料多味道足, 又吸受咗唔少荷葉香, 最鐘意佢有鹹蛋黃! 同埋細細隻一件食完都唔會好膩~::: 帶子餃 ::: 蝦餃升級

::: 叉燒腸粉 ::
潮州粉果
::: 珍珠雞 :::
珍珠雞
::: 帶子餃 :::
蝦餃升級變奏版, 賣相精緻咗, 餡料除咗蝦之外再加入咗帶子同菜. 呢個粉皮係ok的~ 餡料清新鮮味, 蝦都有少許彈牙~ 算唔錯~
帶子餃
::: 香煎牛肉餅 :::
期間限定嘅香煎牛肉餅, 免治牛肉加入咗d馬蹄粒同芫茜蔥等, 質地鬆軟又爽口, 其實即係山竹牛肉, 只係蒸變成啪扁咗去煎… 味道其實唔錯~ 不過就好油!
香煎牛肉餅
其實而家呢d彩福彩晶乜宴物宴咁嘅酒樓基本上通通都係開嚟比人搞婚宴咁滯, 所以環境絕對裝修富麗堂皇, 座位亦坐得比較舒適~ 不過食物方面就尚有頗大嘅改善空間! 而且我地上次五個人去稻香飲下午茶同今日三個人飲下午茶埋單竟然都係差唔多, 貴但食物一般環境幾靚都無用吧?
2012-03-04
30 分鐘 (堂食)
珍珠雞
可能會被關POST,因我冇相為證。但我不得不打呢篇野。下午茶時段大約三點入到去坐低,兩位。嗌左一碗叉燒米、蘿蔔糕、帶子燒賣、蛋散叉燒米:叉燒好靚,係D湯咸D蘿蔔糕:有怪味,似乎係蘿蔔唔新鮮蛋散:無事無幹帶子燒賣:話說我食到最後一件燒賣,口感覺到不適,食到有條"幼長形既硬物"我馬上揮手搵待應問個究竟。待應不知所措咁,之后就拎左條硬物去搵人。(就係因為咁,我冇左件證物。我當時亦醒唔起要影相,可恨!)待應番泥,話扣左帶子燒賣既錢。有個部長行到泥,我再覆述,佢就話減多兩碟既錢... 如是者再行多過泥一次...話減一半既錢...減茶錢話交代唔到張單唔埋數。拗既期間,除左嬲,我都好擔心有冇食左異物落肚。而家唔係錢既問題,係你咁樣逐D逐D扣茶錢我就會舒服D?我點知我有冇吞左其中一條落肚 而家眼見既就只有一條?最后我氣沖沖咁走左,一到戶外比大風吹,就响馬路邊嘔吐。
可能會被關POST,因我冇相為證。但我不得不打呢篇野。

下午茶時段大約三點入到去坐低,兩位。
嗌左一碗叉燒米、蘿蔔糕、帶子燒賣、蛋散

叉燒米:叉燒好靚,係D湯咸D

蘿蔔糕:有怪味,似乎係蘿蔔唔新鮮

蛋散:無事無幹

帶子燒賣

(就係因為咁,我冇左件證物。我當時亦醒唔起要影相,可恨!)

待應番泥,話扣左帶子燒賣既錢。

話交代唔到張單唔埋數。

拗既期間,除左嬲,我都好擔心有冇食左異物落肚。

而家唔係錢既問題,係你咁樣逐D逐D扣茶錢我就會舒服D?
我點知我有冇吞左其中一條落肚 而家眼見既就只有一條?

最后我氣沖沖咁走左,一到戶外比大風吹,就响馬路邊嘔吐。
題外話/補充資料: 除左响度宣洩下,同埋警示下大家唔好光顧"彩福"之外, 我根本搵唔到第個途徑追究。
2011-12-29
2011-01-15 323 瀏覽
我本人好鍾意食燒味,所以我每星期都食幾次今日經過一間酒樓,我又order 左燒味叉燒外皮脆內裡鬆軟,而且係半肥瘦叉燒,蜜汁味重,而且鹵水唔太咸冰層三層肉,肉與肥肉之間層次很分明,真係有三層,而且個皮是脆脆的,從部長口中得知,原來呢個冰燒三層肉係未經過解凍就燒,所以保持原汁原味特別香口
我本人好鍾意食燒味,所以我每星期都食幾次
今日經過一間酒樓,我又order 左燒味
特別香口
2011-01-14
10 分鐘 (堂食)
  • 燒味(叉燒及冰層三層肉)