2023-06-08
1958 瀏覽
真係好耐好耐無去過嘅中式茶樓食晚飯。今日媽咪生日就帶佢食鍾意嘅中菜。 今日要到訪嘅餐廳就位於荃灣千色匯一期五樓嘅“卸名園”。我地點左一個套餐,288百蚊一位就已經有好多嘢食 (套餐經togetda 訂購會有優惠)。先拔頭籌就係“厚切叉燒拼小青瓜”,叉燒厚切,口感更加豐富,仲要係我最中意食嘅半肥瘦,青瓜酸酸味味十分開胃 。然之後就上養身湯,今日嘅湯喺“”猴頭菇煲瘦肉“,個頭煲到好熱,飲得出冇味精,而且非常足料。再之後就係 “”六頭鮑魚伴鴨掌“”,個汁煮得非常之入味,撈飯食一流,西蘭花索曬啲汁非常爽口,鴨掌勁大隻有肉。 再嚟就係“”頭抽煎老虎蝦“”,如圖所示即刻好大隻,裏裏外外都煮到好入味,蝦肉好爽口彈牙。然之後就係“”燒乳鴿“”,熱辣辣上碟,點喼汁同鹽都好味,細細但係啖啖肉。食咗咁多肉,再嚟就係“”鮮茄百合泡菜“”,湯底係魚湯,無腥味加配合番茄感覺清新,可以消滯一下。最後就係“”藜麥珍珠雞“”。加咗藜麥入去感覺冇咁濟胃,健康一啲。最後就係甜品 ,“”木瓜煲雪耳(熱)“”,煮得唔太甜,非常易入口,食飯後一餐飯完美作結。總結300蚊一個人有咁多好同食,性價比幾高。
總結300蚊一個人有咁多好同食,性價比幾高。