2010-03-02 39 瀏覽
新年前放假最後一天,同公司同事出左去食團年飯,一行十人訂左呢間酒樓,因為未試過想試下,點知真係大失所望,我們入嚟唔多人,落左一次單,加左一兩次單,後尾越嚟越多人嚟左就好混亂,我們叫左都係普通點心,但係些炸的食品或酥皮的食品都好怪,有種奇怪的味道,個蛋tart好似變左味咁,於是叫仕應嚟問下,點知佢話係佢地d奶味嚟,話唔係個個人都會慣,真係唔知咩反應,跟住叫佢取消,其實其它用酥皮整既嘢都係咁味.我們其實都等左好耐都冇嚟齊點心及好似食唔飽咁,所以叫左兩碟炒粉飯之類食,再叫多些點心,但係等左over半個小時都未嚟,於是不停咁追單,點知佢地話排緊隊話好快,但係都係等等等.....最後我地都係決定埋單,但係張單又計錯晒,張單計緊又嚟點心,我地話唔要,d點心還要係第一張單落既,個仕應態度好差咁話唔食咁就攞走囉.但轉頭又有另一個仕應又話我地d點心係加單的,我地堅持唔係,佢又黑面攞走左,最終先攪得掂.食物唔好食又貴,服務又差,唔會再嚟幫襯.

食物唔好食又貴,服務又差,唔會再嚟幫襯.
2010-02-12
週末飲茶一向是最佳選擇可以慢慢歎,週末的Megabox人流較多,因為幾乎全部酒樓的茶市做特價或半價,以吸引較遠食客,記得首次來這商場飲茶是睇戲前有足夠時間,於是找個地方飲茶,並發現多間酒樓在週末做點心全日特價先來一壺壽眉茶,可是第一杯茶味就已經淡而無味,無茶香兼無色澤,不用形容第二杯就知有幾差,哎! 酒樓貨係咁上下了,要歎靚茶可能要學國內茶客,莫非要帶備私家茶葉餐前小食: 花生被迫要,如果有其他款式可以轉其他得令點心小吃胡椒咸菜豬肚: 豬肚幾爽口,一碟只得6-7塊,有很多件咸菜且不太咸酥食美點崧子叉燒酥: 餡料啖啖崧子,酥皮很松化幾好食,叉燒又不會很多肥肉爽滑腸粉金菇牛肉腸: 牛肉原來是碎牛肉,即山竹牛肉那種牛肉,但點心紙名單是<金菇牛肉腸粉>應該是片片牛肉的呀,雖然食到粒粒馬蹄,但失去了對食牛肉腸粉的預期原籠精品點心四寶雞扎: 有魚肚、雞肉及冬菇,魚肚好腍,其他則無甚特別,味道不過咸就算了客家咸茶粿: 這個茶粿皮薄但不算得餡靚,似用蒸做法的咸水角黑白流沙奶皇包: 這款是新推出產品,最啱鍾意試新事物的我,黑是黑芝麻餡料,一咬即流“黑沙”黑芝麻容不很甜味道恰到好處,皮薄餡靚要再食多個至滿

餐前小食: 花生被迫要,如果有其他款式可以轉其他

得令點心小吃

酥食美點

爽滑腸粉

原籠精品點心

客家咸茶粿: 這個茶粿皮薄但不算得餡靚,似用蒸做法的咸水角

黑白流沙奶皇包: 這款是新推出產品,最啱鍾意試新事物的我,黑是黑芝麻餡料,一咬即流“黑沙”黑芝麻容不很甜味道恰到好處,皮薄餡靚要再食多個至滿足,白是白芝麻蓉包,不及黑芝麻香亦沒有“流沙”現象,全部要熱熱辣辣即食才好食

荷葉飯: 飯粒硬了點,沒有荷葉香,只有數粒蝦仁及豬肉,不很差但不好吃的荷葉飯

即煎即炸點心
香煎芉絲餅: 條條芋絲壓成四方形餅狀,好食! 油膩了點,但食點心係咁o家啦,怕油就唔好飲茶,所以喜歡食芋頭這款是必食之選

服務: 送菜阿姐很好服務,我問她取醬汁,她很快就送來而且面帶笑容,令人食得很舒服,整頓下午茶我都笑著吃

甜品: 由於我們兩個人合共吃掉8款點心,雖然還可以擠進甜品,因上一次來是有選甜品印象中的杏仁糊好“正”,可是今次我們要去買朱古力飲而暫且放棄一次甜品
胡豬肚
黑白芝麻奶皇包
芉絲糕+四寶雞扎
咸茶果
2009-09-21 17 瀏覽
無論環境、食物質素都不錯胡椒咸菜豬肚 $25.8 好有住家感覺又好食白灼菜蕊 $25.8 尚算青嫩,份量都OK黑白流沙包 $15.8 眞是會流沙的,小心辣咀。黑芝麻較有麻香金菇虾子炆伊麵 $48 虾子、金菇較少。伊麵份量都適中,味道不錯鮑汁炆鳳爪 $28 鳳爪好"林",不太多油,不錯前菜(被迫要) $10 蒜茸青豆,有好香蒜味,好食茗茶每位 $8Summary:這個商場只是這一層都已經有5間酒家飲茶,來到好快就有位,而這一間有玻璃大窗,視野無阻,地方新淨闊落,又有電視睇,食得舒服。雖然未到下午茶時間,但都有8折優惠
無論環境、食物質素都不錯

胡椒咸菜豬肚 $25.8 好有住家感覺又好食

2009-09-20
有6隻,食了3隻先記得影相
只有2個
2009-08-12 21 瀏覽
單看御苑皇宴的裝潢格局,目標都是爭取酒席宴會的生意。除了地點較不方便外,硬件配套都OK。不過,要成為出色嘅宴會場地,軟件也非常重要。此店的軟件(服務)的確有待改善。席間服務很一般,很少主動添飲換碟,連下午時段都有趕收工的問題。御皇一品拼盤:各式燒味拼盤,無乜特別。葡汁野菌黃金盞:始終是炸物,有少許油膩。葡汁餡料香味不足。翡翠炒象拔蚌片:象拔蚌片幾爽口,OK。太極扒鮮蔬:南瓜蓉及蟹肉醬汁,OK。海皇燉冬瓜盅:味道清清地,如多些冬瓜更理想。生扣北菇肉掌:北菇雖不是乾貨,但都夠厚身大隻。肉掌一般。魚湯粉皮浸斑球:相比其他餸菜較清淡,反而來得更好。脆皮蒜香雞:肉質唔夠滑。飄香荷葉飯:OK。精美甜品:紅豆沙唔起沙,差DD。鮮果拼盤:發現有昆蟲行過,無食到。

御皇一品拼盤:各式燒味拼盤,無乜特別。
葡汁野菌黃金盞:始終是炸物,有少許油膩。葡汁餡料香味不足。
翡翠炒象拔蚌片:象拔蚌片幾爽口,OK。
太極扒鮮蔬:南瓜蓉及蟹肉醬汁,OK。
海皇燉冬瓜盅:味道清清地,如多些冬瓜更理想。
生扣北菇肉掌:北菇雖不是乾貨,但都夠厚身大隻。肉掌一般。
魚湯粉皮浸斑球:相比其他餸菜較清淡,反而來得更好。
脆皮蒜香雞:肉質唔夠滑。
飄香荷葉飯:OK。
精美甜品:紅豆沙唔起沙,差DD。
鮮果拼盤:發現有昆蟲行過,無食到。

[7/8/2009; Fri]

2009-08-07
2009-08-08 38 瀏覽
早上10:30約好哥哥﹑媽媽和家歡於港鐵九龍灣站集合後一起步行到鍾菜茗茶吃點心。今天我們共7人,拿過籌輪候了20分鐘;這時哥哥發起脾氣來說:「辛苦工作多天,休息的日子還是要左等右等,何苦來由!」說罷自己一人掉頭走了。結果剩下我們這6個女士都沒有久候,重複上次的教訓,又再走到對面的MegaBox 13樓御苑皇宴來。其實這裡有些點心也不錯,環境亦舒適地讓我們慢慢吃金勾瑤柱蒸蘿蔔糕~~晶瑩的蘿蔔糕,灑上面的材料很多,瑤柱味十足,熱辣辣送入口細緻滑溜!鮑汁鳳爪~~炆得既腍且入味,嚼幾下豐富的膠質滲出。大排檔炒麵~~即豉油皇炒麵,炒至均勻乾身卻不油膩,吃下陣陣豉油甘香蠔皇义燒飽~~半肥瘦义燒,熱辣辣的飽皮軟熟餡滿多汁香煎金勾蘿蔔糕~~很香口,煎至兩面呈金黃色,蘿蔔絲與麵粉比例恰好黃金流沙飽~~咬一口飽,細膩燙口的流沙即湧出,推入口腔後滿溢著奶蛋香漸漸向外蔓延,口感層次分明沙爹蒸土魷~~浸泡了的魷魚爽口仍保持鮮味兼有嚼勁古法馬拉糕~~高大得派頭十足,吃下非常蓬鬆、乾爽柔軟乾蒸燒賣皇~~面層鋪上蟹子賣相不錯, 有肉香入口非常扎實彈牙 高力豆沙~~第一次吃表皮白色的高力豆沙,上面灑了白色葡萄糖粉有些像

鮑汁鳳爪~~炆得既腍且入味,嚼幾下豐富的膠質滲出。
蠔皇义燒飽~~半肥瘦义燒,熱辣辣的飽皮軟熟餡滿多汁
沙爹蒸土魷~~浸泡了的魷魚爽口仍保持鮮味兼有嚼勁
古法馬拉糕~~高大得派頭十足,吃下非常蓬鬆、乾爽柔軟
高力豆沙~~第一次吃表皮白色的高力豆沙,上面灑了白色葡萄糖粉有些像puff,口感 foamy
薑蔥牛柏葉~~咬落非常爽口,沾滿薑蔥獻汁,惹味非常
豉汁蒸鳳爪~~亦是進步之作,一隻隻鳳爪沒分開,腍而入味
蜜汁乂燒腸~~腸粉皮薄滑比較上次吃到的進步許多, 半肥瘦乂燒餡亦足
煎馬蹄糕~~煎至金黃色熱騰騰而不須脆,晶瑩剔透既軟且香彈牙,啖啖均有爽口清甜馬蹄肉
竹笙鼎湖素粉果~~皮薄清香爽口,水晶剔透餡料豐富。
潮州蒸粉果~~外皮薄晶瑩剔透略帶靭度而不黐牙,要緊趁熱吃特別香,推到口中餡料即化開,這時沙葛鮮甜溢滿口腔
煎羅漢腐皮卷~~皮薄炸得很酥脆,餡料足,可惜浸入很多油,上次吃不是這樣子的,為何退步了!

鮑汁鳳爪
金勾瑤柱蒸蘿蔔糕
沙爹蒸土魷
大排檔炒麵
(非會員)
LAST FRIDAY 因為同 D 朋友黎呢到食完晚飯送咗 50蚊 COUPON, 所以今日老公 DAY OFF 話不如去呢到下午茶 去到門口知客姐姐話原來一次過可以用哂 50蚊 一入去坐低, 個待應除咗開茶比我地之外仲放咗一碟小食有牛展同青瓜, 都知道要錢, 不過原來都係收 10 蚊啫 ,不過食完我同老公都覺得呢間食晚飯就 OK 飲茶就可以唔使再去啦,因為佢就算半價咗但係 D 點心都交唔到功課, 用呢個價錢大把 CHOICE 叉燒包 $9.4 一般 蝦腸 $14.4 OK 粉果 $6.9 一般 干蒸燒賣皇 $11.9 D 肉好干, 好實, 好硬 叉燒湯米 $18 一般 煎蘿蔔榚 $9.4 OK 素鮮竹卷 $9.4 一般
去到門口知客姐姐話原來一次過可以用哂 50蚊
,不過食完我同老公都覺得呢間食晚飯就 OK

叉燒包 $9.4 一般

蝦腸 $14.4 OK

粉果 $6.9 一般

干蒸燒賣皇 $11.9 D 肉好干, 好實, 好硬

叉燒湯米 $18 一般

煎蘿蔔榚 $9.4 OK

素鮮竹卷 $9.4 一般

2009-07-14
原來想到郊外走一轉, 但連綿不絕的驟雨打消了我們興致, 改變計劃到 MEGA BOX 一遊. 十二點多等入停車場的車龍已經圍了一圈, 立即改拍入附近的爛地停車場. 拍好車連隨飛奔上十三樓, 希望不用等位等太久, 但上到酒樓竟然是… 不用等位, 員工很快便安排了坐位給我們 環境很寬敞, 裝修亦偏向簡單類別, 不過份華麗, 最最最得我心的是不會在頭頂裝設高火數射燈, 不用受火燒頭顱的酷刑, 可以舒適地享用午餐 先來一個餐前小吃, 原來的花生給我們退掉, 換來一個雜菌小吃, 這個超讚, 一點點的蔴油味伴著各式菌類, 好味又健康~ 跟著是雜菌腸粉, 好滑好香, 醬油味道亦剛剛好, 好吃!! 燒賣, 夠彈口, 豬肉和蝦的比例很好, 不會是超大型的手榴彈燒賣, 讚!! 瑤柱小籠包, 始終是京川沪菜館做的好吃, 酒樓還是點別的點心化算… 棉花雞, 水準很一般, 不會特別推薦. 山竹牛肉, 飲茶必選點心, 這裡的也不會失望. 鮮蝦荷葉飯, 味道不俗, 但飯太乾身, 混入幾滴腸粉醬油, 味道口感即時幾何級數提升 ^^ 甜品點了焦糖布丁, 椰子露和紅豆沙, 紅豆沙最好吃, 其餘兩樣都稍稍甜了一點. 整

跟著是雜菌腸粉, 好滑好香, 醬油味道亦剛剛好, 好吃!!
棉花雞, 水準很一般, 不會特別推薦.
山竹牛肉, 飲茶必選點心, 這裡的也不會失望.
整體來說滿意, 飯後還可以逛商場, 可以很快消磨半天假期
好味的餐前小吃
好味的餐前小吃
2009-07-03 24 瀏覽
很久沒這麼多人一起聚家庭樂,連帶亞豪的肥妹仔朋友共11人,原本在鍾菜吃的,可是等了兩個小時還沒有大桌,表妹一怒之下,走到對面MegaBox 13樓,拿到台後,來電叫我們過檔,吃得捧肚,埋單$ 830 蝦餃~~脹卜卜,餃皮晶瑩通透,大隻的鮮蝦加上筍粒特別爽口炸腐皮卷~~餡料足,肥肉+蝦+莞茜,皮薄炸得很酥脆蠔皇义燒飽~~飽皮軟熟餡滿多汁,半肥瘦义燒,佳作!咖喱魷魚~~浸泡了的魷魚入口仍保持鮮味又彈牙,咖喱醬汁就是魷魚的靈魂,魷魚完全入了咖哩汁的濃郁﹑辣味乾蒸燒賣皇~~面層鋪上蟹子賣相不錯, 有肉香入口非常扎實彈牙 福建炒飯~~ 草菇粒﹑蝦仁﹑芥蘭粒及豬肉粒料足,拌入芡汁,熱辣辣淋在飯面,一粒一粒的飯炒得甘香爽口煎蘿蔔糕~~煎至兩面呈金黃色,很香口,蘿蔔絲與麵粉比例恰好,筷子夾入不會散黃金流沙飽~~咬一口飽,細膩燙口的流沙即湧出,推入口腔後滿溢著奶蛋香漸漸向外蔓延,口感層次分明蛋達~~達皮焗得香鬆化,有水準椒鹽炸魷魚鬚~~五香椒鹽味夠,炸漿薄,軟熟而不靭,吃到最後連牙較也累了鮮蝦脆春卷~~一碟六大碌,賣相不俗,香脆卜卜餡料足,再度是鮮蝦最特出,有形有味勝這局牛柏葉~

蝦餃~~脹卜卜,餃皮晶瑩通透,大隻的鮮蝦加上筍粒特別爽口
炸腐皮卷~~餡料足,肥肉+蝦+莞茜,皮薄炸得很酥脆
蠔皇义燒飽~~飽皮軟熟餡滿多汁,半肥瘦义燒,佳作!
蛋達~~達皮焗得香鬆化,有水準
牛柏葉~~咬落非常爽口,沾滿薑蔥獻汁,惹味非常
豉汁蒸鳳爪~~兩隻兩隻鳳爪指切開,一碟只有6﹑7隻幼幼的爪指,既小家又難看,幸好還算入味
韮黃鮮蝦腸 ~~鮮蝦仁既爽又大隻,腸粉亦夠滑,美中不足是腸粉皮厚了一點
煎芋頭餅~~芋頭未夠泥,煎得太乾
牛肉腸粉~~又是腸粉皮厚了點,但口感算是滑溜,剛熟的牛肉亦柔嫩
XO醬牛肚~~牛肚厚來夠腍,柔韌且有彈性帶嚼勁,吃得過癮,切細塊些更好
2009-06-28
(非會員)
2009-06-17 17 瀏覽
好突然咁同阿哥慶祝生日, 屋企人話想去mega box, 咪立刻上openrice睇下有咩好介紹喇...就比我見到呢間"御苑皇宴"...雖然地點係隔涉少少, 但尚算ok...有shuttle接駁一去到望入去, 成間酒樓得幾圍枱坐左人, 當堂嚇一跳, 入座率唔夠一成, 個市真慘淡呀! 同埋我唸係咪間酒樓唔得呢? 不過既然黎到, 都要試下架....我地點左 : 酸薑皮蛋, 燒腩仔, 東江盬焗雞, xx牛柳粒, 班球兩味, 冬瓜盅, 梅菜芥蘭, 香芋鮮百合南瓜煲, 脆肉瓜xx豬頸肉, (好似係咁上下), d餸好快就到齊, 服務態度一流, 員工好整潔, 有禮貌, 我們一家人都大讚食物質素, 將價錢比較下, 更覺抵食, 而且份量亦相當足夠, 最後酒樓還送了成個生果盤及一大窩糖水給我們, 再加埋我地個生日蛋糕, 終於呢餐非常滿足地個個都攬住個肚走人...我地共9人, 埋單只係HK$1,000 , 非常抵食呀!!! 所以今晚漏夜都要上黎寫呢個食評囉...hehe

2009-06-16
慶祝紀念
生日
  • 燒腩仔
  • 東江盬焗雞
  • 冬瓜盅
  • 香芋鮮百合南瓜煲
2008-10-06 24 瀏覽
麵包女超人no.1漏夜協助小麵包仔和小麵包女完成家課及溫習...為的是希望跟健兒麵包型姐夫及麵包家屬成員到大坳門吃喝玩樂一天這麼辛苦完成任務...(小麵包仔和小麵包女做家課真的十個慢) 麵包女超人no.2 當然要找其北方餃子男友一起....到西貢走一趟.....好刺激....超級大雨....看不到前方....經清水灣順利到達大坳門......天氣好差...但麵包家族族長及女皇均十分愉快...下大雨...但健兒麵包型姐夫依然可以把風箏放上天...麵包美女們仍然可以拍照...吃零食....我第一次到 megabox我們晚飯是在 御苑客菜酒家  L13室內環境好整潔...銀白色併桃木..優雅而不浮誇因為大肚餓...在等待期間已落 ORDERXX大煲爐 (這個菜本是我們最期待...但最後是..漏單)東江鹽焗走地雞 5/5....賣相及食味均好滿意...好快清倉惠州梅菜扣肉 3/5....我覺得好過客X好X脆炸大腸...3/5..麵包女超人no.3認為大腸主人腸胃不太好喎欖菜炒蓮藕...4/5...好爽生煎梅菜肉飽...5/5...香,軟,有賣相...好吃 一碟6 個..吃完一碟再來一碟豉椒炒
麵包女超人no.1

欖菜炒蓮藕...4/5...好爽
豉椒炒硯..
後來才知沽清
東江豆腐..漏單

前菜....糖心皮蛋酸薑...本人未到過鏞X...但我相信這個質素也是在水平之上...最後我們追加多一份

雖然好多錯漏....但跟麵包家族一起..吃麵包也好味

整體來說...菜餚服務均是水準以上....適合一家人食飯

• 東江鹽焗走地雞, 糖心皮蛋酸薑
2008-07-29 19 瀏覽
出席了一個網聚,似是結婚擺酒一樣大排宴席。第一次去這間酒樓,很高的樓底,幾盞偌大的吊燈,亦有維港景緻。大會一輪前奏後,開始上菜,先是乳豬併盤,野菌炒雙蚌......再是豉油皇生蝦,味道很突出,豉油汁很惹味,而蝦肉亦頗新鮮。海皇燴燕窩-用了燕窩代替傳統的魚翅,海皇應該是蟹皇,味道一般,鮮味不夠。清蒸海班-肉質結實之餘亦有彈性,不會霉。蒸魚豉油的味精不重,真是估唔到幾有水準。八珍醋香雞-上枱時有爐再翻熱的,一打開蓋後,陣陣醋香飄來,酸酸甜甜的很有薑醋感覺。雞肉很入味亦很滑,就算是雞胸部份亦不鞋,而伴碟的雞蛋亦非常入味。飯麵是蛋白炒飯及蘭州擔擔麵,飯炒得爽身不油;擔擔麵的湯底不錯,夠辣度,當然在粵式酒樓唔好期望有正宗四菜麻辣雙齊。美點雙輝是杏仁茶湯丸、壽包及生果併盤,一向不接受杏仁茶的我,我嫌太重杏仁味;看見大大個的壽包很開心,可借包皮有點硬,唔夠軟熟。其實這樣的大排宴席,一般沒抱有什麼期望,想不到整體幾有水準,賣相也可。只是地點不太就腳,難再翻兜。

再是豉油皇生蝦,味道很突出,豉油汁很惹味,而蝦肉亦頗新鮮。

2008-06-01 15 瀏覽
呢排發炒麵顛, 早排就發翅顛. 好朋友生日第2日, 極度厭惡Shopping的我破天荒陪朋友行街買野, 咁要我熱辣辣行露天我就c都唔濟, (除非係行去食野啦!) 咁行下APM都ok的, 不過我行左唔夠一個鐘, 巳經頂唔順...想食翅, 又想食海鮮, 咁朋友就提議近近地去Megabox的御苑皇宴. 坦白講我不嬲對依d裝修靚坐得cc服服嘅新派中式酒樓無乜好感, 不過是日好鬼攰, 唔想四圍走, 近近地去e庶試下都好.承接生日的歡樂氣氛, 一於食得奔放d, 一口氣食咗翅, 燕窩, 同各類海鮮, 連酒都開埋, 如果唔講, 仲以為食緊dinner呢.1) 好鬼鐘意佢有獵燭暖住d茶, 因為我最怕飲d溫溫吞吞嘅野.2) Lunch飲酒, 我自己間唔中都會, 但今次一齊飲, 特別開心. 叫咗支House White, 係Sauvignon Blanc, 簡簡單單, 易入口, OK ga!3) 金湯竹笙海皇翅 - 望落色水有d假, 但飲落都好鮮甜, 翅份量又多, 好滿意呢.4) 紅燒腿汁燕窩 - 燕窩同湯汁分開上, 賣相精緻豪華. 汁底鮮甜, 對辦.5) 蒜茸粉絲蒸元具兩隻 - 粉絲幾爽, 蒜粒炸

好鬼鐘意佢有獵燭暖住d茶, 因為我最怕飲d溫溫吞吞嘅野.

5) 蒜茸粉絲蒸元具兩隻 - 粉絲幾爽, 蒜粒炸過, 幾香口, 個豉汁又啱啱好, 帶子又蒸得剛好, 就係帶子本身欠缺左鮮甜味.

6) 陳皮蒸鮑魚仔半打 - 同蒸帶子一樣, 樣樣啱啱好, 就係鮑魚仔本身唔夠鮮味.

7) 豉汁蒸黃立倉 - 蒸得過左火, 比較鞋, 但肉就幾甜, 無乜泥味.

8) 蝦腸 - 皮唔算厚, 亦幾滑, 但粉糰味過重.

Mega蝦餃霸 - 真係大隻到暈, 不過包咁多餡佢個皮都唔會過厚, 又夠煙韌, 非常唔錯.

10) 甜品環節龜苓膏 - 經理推介, 但佢質感似涼粉/啫喱, 味道似24味.

11) 甜品環節椒鹽魷魚鬚 - 我唔likey 甜野, 所以叫咗呢味當甜品. 唔係即炸, 放咗一排, 又凍又唔脆, 不過d肉都爽嫩, ok. 有椒鹽野梗要送番杯啤酒埋尾啦!

12) 敬送生果 - 砌得肉酸, 但心思可嘉.

食物水準ok啦, 服務就極之非常周到, 亦坐得好舒服, 最緊要係大家食得開心
金湯竹笙海皇翅
紅燒腿汁燕窩
Mega蝦餃霸
金湯竹笙海皇翅
紅燒腿汁燕窩
Mega蝦餃霸
2008-06-01 17 瀏覽
一個挺特別的酒樓名字 ,比什麽軒, 什麽閣俗套的名字有趣得多!有時候當你說什麽軒或什麽閣, 真的不知道你所說的是酒樓或是新蓋住宅之名字。香港人之嚴重缺乏創意,從此酒樓名稱細微之處可見一斑。從字面解說,這裏是皇室宴客之地,菜色與地方理應盡善盡美,是否如此,請看下文分解......Megabox 假日時泊車之苦不用多說。昨夜車子一直開到 16 樓,,沒錯,是 16 樓才有位子。這裏店主推介 - 美極糯米雞翼。不消說是東施效顰之作。這不打緊,據說東施雖不及西施美艷,亦算是端莊。一只瘦骨嶙峋之雞翼內藏半生不熟的糯米粒,另加一小瓶試用裝美極醬油來拈雞翼就算是推介名菜.....如農圃的廚師來到這裏試菜的話肯定笑得不能閉咀!咕嚕蝦球用的是冰鮮漂白後的蝦肉。反而師傅控制酸甜程度帶點工夫 - 剛好!可惜 "先天不足" ,後天怎樣補救也只能是回天乏術。XO 醬炒帶子竟然上枱時帶子是半生熟的。不僅如此,還帶點腥臭味。侍應生連忙道歉,並提議我們改別的菜色因他也不敢保証再弄一碟出來帶子不會腥臭。聽罷後,一眾人面面相覷、目瞪口呆!小炒不成氣候,乾脆來幾個尋常小店也應該做得好的燒味充飢。燒腩仔是一般貨色,沒啥特別。

小炒不成氣候,乾脆來幾個尋常小店也應該做得好的燒味充飢。燒腩仔是一般貨色,沒啥特別。义燒與燒鵝難得無獨有偶同樣是霉的!

如果古時的御廚做出這樣的菜色給皇上御品,恐怕腦袋搬家之機會甚高。御苑皇宴一名就如一佛家俗語: 虛頭。堂而皇之的店名總要有點真材實料的品質才配得上,名堂與質素落差這麼大,可以叫誰看得順眼呢........

2008-05-27 11 瀏覽
星期六的中午時段,很多酒樓的沒有優惠。但御苑皇宴竟然有六折優惠,真的很抵!今回是第一次來到,酒樓的裝潢有點像4-5星級酒店的中菜廳,不過點心價錢都似酒店中菜廳的價錢。另外服務都可以。食物味道是意料不到的好,沒有想過酒樓都可以做到這麼與別不同。我們點了:澄海鹵大腸 32元--大腸很爽口、彈牙,不太鹹,味道剛剛好星洲炒腸粉 38元-- 令人聯想到星洲炒米,這個配答很新穎蠔皇义燒飽 18元 -- 從未試過如此好味的义燒飽,味道難以形容瑤柱賽螃蟹餃 24元 -- 味道平平前菜和茶各10元味道的確不錯,令人有再去光顧的感覺

星洲炒腸粉 38元-- 令人聯想到星洲炒米,這個配答很新穎
瑤柱賽螃蟹餃 24元 -- 味道平平

前菜和茶各10元

味道的確不錯,令人有再去光顧的感覺
  • 蠔皇义燒飽
2008-05-08 8 瀏覽
星期一至五d套餐好抵食,$400-500夠5-6人吃, 有新鮮魚食, 碟碟水準又不錯,與家人吃一餐簡單的晚食的好地方。